AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Kaukolämmön hinta

14 Vastausta 12 242 Lukukertaa
Riihimäen Kaukolämpö jakaa talouksiin jätteiden poltolla tuotettua lämpöä(uusi polttolaitos lisää tulossa). Eli ihmiset toimittavat tarvittavan energian yhtiölle ja ostavat sen sitten takaisin lämmöksi jalostettuna.
Tässä hinnat:
http://www.rkloy.fi/Sivut/kaukolampotariffit.htm

OMAKOTITALOJEN PERUSMAKSUT 1.1.2007
04 15,1 - 20 374,50 456,89 euroa
Tämä vastaa Oilonin vakio öljypolttimen(Lj10) tehoa
ENERGIAMAKSU 1.1.2007
Energiamaksu 38,43 €/MWh = 0,0384 c/kWh

Esimerkki 1:
Kulutus 30000kWh (3000litraa polttoöljya)
(30000*0,0384+456)/30000= 0,0536c/kWh

Esimerkki 2:
Kulutus 20000kWh (2000litraa polttoöljya)
(20000*0,0384+456)/20000= 0,0612c/kWh

Energian hinta näyttäisi olevan kalliinpaa kuin pelletillä tai ilmalämpöpumpulla tuotettu, mutta hiukan halvempi kuin öljyllä.

Liittymis ja laitteistokulut nostavat kWh tunnin hintaa huomattavasti.
Lisäksi tällaiset viestit ovat tavallisia:
- Kaukolämmön hinta nousee 2,6 %.
- Perusmaksuihin tulee 5 %:n korotus.

Taidanpa unohtaa tuon kaukolämpövaihtoehdon vaikka putket kulkevätkin läheltä.

Mikäs laskee

Öljyn hintakehitys pysynyt vakaana ?

Itseasiassa

http://www.neste.fi/artikkeli.aspx?path=2589%3b2655%3b2710%3b2791%3b2800%3b2801

Itseasiassa jos häviöitä ei lasketa niin öljy on halvempaa kuin Riihimäen kaukolämpö:
Neste 2000litraa
Yksikköhinta: 0,6089 € (6,089 c/kWh)
Yhteensä: 1 217,80 €

Oma keskuslämmitys

Ei ole huoltovapaa 40v öljylämmityksellä meillä 2 kattilan vaihtoa erinäisiä polttimen pysähdyksiä 3 poltinta jne.Nyt viimein 2v sit päästiin kaukolämpöön on täysin vapaa ylläpito huollosta.

Korjaus

Hinnat tietenkin euroa/kWh
0,0612eur/kWh tai 6,1 c/kWh

monia

Vaihdoin viime syksynä kaukolämpöön. Investoinnit kaikkineen olivat n. 3300 euroa. Vanhan öljyjutun vein romuttamolle.

Kustannukset syksystä lähtien ovat n. 4 c/kWh, mikä sisältää myös perusmaksun. Kesän aikainen pienempi kulutus nostaa tietenkin vähän hintaa.

Öljyn hintaa ei voi arvioida siten, että 1 litra = 10 kWh - se on korkeintaan 8,5 kWh.

Kaukolämpö on paljon mukavampi kuin öljy ja meillä selvästi halvempi ja hintatakuuta on muutama vuosi.

Yleensä perusmaksujen korotuksilla mitätöidään säästöt. Tämä koskee kaikkea kotitaloudelle tarjottua palvelua, vesi, sähkö, jäte, ym...

Tosiaan

Liittymismaksulla sidotaan asiakas toimittajaan. Perusmaksuilla varmistetaan, ettei asiakas säästä liikaa. No hyvä kuitenkin, että teillä on noinkin halpaa ja onneksi tuo hintatakuu?.

Millä tavalla muuten kaukolämpö on mukavampi kuin öljy?
Ei öljyn tilaaminen kerran vuodessa ja suuttimen vaihto ole kovinkaan epämukavaa verrattuna esimerkiksi tähän:
Vantaan energia
"Lämmön kulutuksen seurantaa varten toivotaan, että asiakas käy säännöllisesti lämmönjakohuoneessa ja merkitsee mittarilukemat ylös vähintään kerran viikossa."

kulutuksen

Se kuluksen ylösmerkitseminenhän on vain toiveen omainen kehotus siihen, että kuluttaja jotakin ymmärtäisi. Minä seuraan kyllä ilman tällaisia toivomuksiakin oman talouden kulutusta. Laskutusta vartenhan yhtiö tietää lankaa pitkin koko ajan mittarin lukeman ja energia maksetaan juuri reaaliajassa kuukausittain ilman mitään tasauslaskuja.

Olen käyttänyt öljylämmitystä yli kolmekymmentä vuotta ja kokenut, että siinä on enemmän huolehtimista kuin kaukolämmössä. Suuttimia pitää vaihtaa, nuohoojalle maksaa kauheita taksoja, lomien aikana varmistuttava, ettei katkea, jne... Jos ei itse osaa, niin sitten pitää tarvittaessa vielä soitella huoltomiestä, joka tunnetusti osaa rokottaa laskulla.

Kesän aikana öljylämmitys kuluttaa käyttöveteen suhteettoman paljon energiaa verrattuna kaukolämpöön, missä ei ole mitään boilereita ja varaajia. Lämmin vesi tehdään pyynnöstä käytön mukaan. Eikä tarvitse tirkistellä säiliöön ja miettiä, onko öljyn tilaaminen nyt halpaa.

liittymismaksu

Ja huomioitava myös se, että jos joskus kyrpiintyy kaukolämpöön, niin liittymismaksun saa takasin. Jos sopimuksessa lukee, että liittymismaksu palutetaan, jos sopimus purkaantuu, ei tuosta liittymismaksusta joudu maksamaan ALV:a, joten maksu alenee lähes 20%.Jos kiinteistö on liitettävissä kaukolämpöverkkoon, pidän kyllä lähes tyhmänä, jos ei käytä tilaisuutta hyväkseen, tuo liittymä nimittäin nostaa kiinteistön arvoa.

Kiinteistön arvo

"pidän kyllä lähes tyhmänä, jos ei käytä tilaisuutta hyväkseen, tuo liittymä nimittäin nostaa kiinteistön arvoa."

Voihan kiinteistöstä tehdä vaikka palatsin sekin nostaa kiinteistön arvoa.
Sinällään ne ohi kulkevat putket nostavat jo kiinteistön hintaa koska siinä on ylimääräinen lämmitysvaihtoehto valittavissa. Liittyähän voi milloin tahansa. Toisaalta liittyä kannattaa vasta sitten kun se on taloudellisesti järkevää ja jos entinen lämmityssysteemi on tiensä päässä. Sitäpaisi kaukolämpö ei ole aina kaikilla paikkakunnilla automaattisesti halvin vaihtoehto.

tosiaan halvempiakin löytyy

Pelletti ja klapilämmitys ovat taatusti halvempia kuin kaukolämpö, taajama-alueilla vaan eivät aina oikein ympäristösyistä käy. Muiden energiavaihtoehtojen kanssa sitten ovat aikalailla samalla viivalla.Yleensä kaukolämpö sitä edullisempi, mitä suurempi kiinteistö, koskapa perusmaksu suhteellisesti halvempi.

Yliveto yhtälö

Nimittäin kaukolämmön käyttömukavuus on omaa luokkaansa klapi-,öljy- ja pellettilämmitykseen verrattuna.

Ainoastaan sähkö- ja maalämpö pärjäävät tässä asiassa kaukolämmölle,mutta ensiksi mainittu häviää käyttökustannuksissa ja toinen investoinnissa.

huomio

On otettava huomioon, että kaukolömmön kohdalla ostetaan 100%:sta energiaa. Jos ostat 3000 litraa oljyä, kkaukolämpöä ostat todellisuudessa vähemmän eli öljykattilan hyötysuhteen mukaan. Jos öljyä menee nyt 3000 litraa, ostat kaukolämpöä 0,9 kertaa 30000 kWh eli 27000 kWh.Kaukolämmön hinta siis "halpenee noin 10% verrattuna öljyyn.Todennäkisesti myös perusmaksu ei ole ihan sama, jos talo vie 3000 litraa tai 2000 litraa öljyä. Suuremmassa kulutuksessa siis energiahinta on todellisuudessa 4,8 c/kWh. Lisäksi jää pois joka vuosi mm. nuohouskulut, säiliön tarkastumaksut, öljypolttimen huollot etc.Vaikka öljy ja kaukolämpö rahallisesti maksaisi saman, ottasin kyllä kaukolämmön.Lisäksi pitkällä tähtäimellä kuitenkin kaukolämmön hinta on vakaampi.

riippuu paikkakunnasta

maksaa pelkkä energia 60 EUR/MWh + perusmaksut päälle, tuotetaan maakaasulla

20 000 kWh vuodessa tulee keskihinnaksi sama kuin sähköllä 10 cent/kWh

halpaa kuin saippua onneksi ei tarvii enää pakosta liittyä niinkuin muutama vuosi sitten

perusmaksu

Eli teillä on melko tyyris perusmaksu?

Toisaalta, tuo 60 €/MWh on jo lähes riistoa. Meillä 35 € ja perusmaksukin alle 300. 20 MWh:lla jäädään siis alle 5 c/kWh - jota pidän melko edullisena.

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta