AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Valmet Kotilämpö

Valmet Kotilämpö

42 Vastausta 7 288 Lukukertaa
Valmet Kotilämmöstä on keskusteltu täällä aika paljonkin, joten osaisiko joku neuvoa seuraavassa :
Meillä on -83 rakennettu talo, jossa on siis tämä lämmitys/ilmastointi järjestelmä. Normaalistihan ulkoa tuleva korvausilma otetaan ullakolta talvella ja ulkoa kesällä. Näin ainakin ohjeiden mukaan. Meidän talossa on edellinen pitkäaikainen omistaja näköjään muuttanut siten, että ulkoilma otetaan ullakolta SEKÄ TALVELLA ETTÄ KESÄLLÄ. Alunperin näyttäisi, että ulkoilma on otettu katolta (putkenreikä aluskatteessa).
Edelliseltä omistajalta ei voi enää kysyä, joten onkohan jollain kokemusta että olisi näin muutettu. Mitä luulette miksihän on muutettu ? Itsestä tuntuu, että kesällä ullakolta otettu ilma tuottaa pölyä huomattavasti enemmän. Onneksi tässä järjestelmässä on hyvät suodatinsysteemit.

Valmet kotilämpö

Se että sisääntuleva ilma otetaan ullakolta pääasiassa talviaikaan johtuu siitä, että siellä olevan ilman ajatellaan olevan hieman lämpimämpää ja sen lämmittäminen huoneilmaksi vaatii hieman vähemmän energiaa. Toinen syy voi olla joskin epätodennäköisempi, että sillä on samalla parannettu ullakon ilmanvaihtoa. Itse otan sisääntulevan ilman koko ajan talon ulkopuolelta välttääkseni ullakon pölyjä ja hieman huonolaatuisempaa ilmaa.
Myös minulla on samoin. Korvausilma aina ulkoa ja moottorit aina päällä. Kaksikerrosisissa taloissa näyttää olevan kyllä niin, että laite kehittää lievän ylipaineen yläkertaan, jka aiheuttaa ikkunoiden jäätymistä kovalla pakkasella, jos ikkunat eivät ole riittävän tiiviitä. Ongelma poistui, kun otin tuloilmamoottorin sulakkeen irti. Korvausilma tulee kuitenkin tuloputken kautta lämmönvaihtimen läpi ilman moottoriakin.
Os. lämmön säätö toimii huomattavasti paremmin, kun siirtää kapillaariputken päässä olevan anturin tuloilmakanavasta poistopuhaltimen koteloon poistopuhallinmoottrin alapuolelle (helppo tehdä). Ilmavirtaus on riittävän suuri ja anturi ohjaa venttiiliä riittävän nopeasti (pistopuhallin täytyy olla siis aina päällä).

Korvausilmasta Valmet kotilämpösysteemissä

Vastaukseni: kotilämpökone on pyörinyt 28 v keskeytyksettä eteisen tuulikaapissa ja pitänyt talon sekä lämpöisenä että sisäilman hyvänä,samoin toinen yksikkö naapurilla paritalossa. Mitään ongelmia ei ole ollut enempää laitteessa kuin muutenkaan. Korvausilma tulee koko ajan ulkoa, talon koillispäädystä, ullakolla olisi vaihtopelti mutta en ole vuosikausiin viitsinyt kiivetä yläkolmioon, on turhan hankala kiivetä. Minusta ei ole lämpötaloudellisesti juurikaan merkitystä, mistä tulee, kunhan tulee riittävästi ja mahdollisimman puhdasta. Kanavia ei ole kertaakaan puhdistettu 28 vuoteen, suodattimet olen huoltanut säännöllisesti. Tuloilmaventtiileitä saisi olla jopa enemmän,takkauunista silloin tällöin tulee noen hajua, mutta eipä juurikaan häiritse. Kokonaisuutena hyvä systeemi, lämpö tulee sähköstä varaavaan vesisäiliöön ja sieltä edelleen lämmityskojeelle. Ehkä yhdistän ilmalämmityslaitteen ottamaan halvempaa energiaa ulkoa. "tyytyväinen Vantaalta"

Samoin

Samoin kokemusta on 28v.Tuo koneen puhalluksen säädin saisi olla portaaton jo tehtaalta asennettuna.

Lämmitys kanavia ei ole puhdistettu meilläkään mekaanisesti, vaan koneella kanava kerrallaan.Rakentelin kanavien puhdistukseen tarkoitetun menetelmän, joka toisaalta on vielä "viritys" astella, mutta 9m kanavan onnistuin nuohoamaan hyvin.(Kanava kuin hyllystä otettu).

Tuo tuloilma tulisi ehdottomasti aina ottaa ulkoa, koska ullakolla aina on tunnkkainen haju.Esim. jos mahdollista, niin lämpötaloudellisesti ottaa ilma kanavoiden Etelä sivulta räystään alta, jonka otettavan ilman aurinko lämmittää.

meillä

Meillä tulee koko ajan ullakolta. Putken päässä on suodatin, joten ei tule pölyä.
Tuloilmaputkessa on myös lämpötilan mittaus digitaalisella lämpömittarilla. Siitä näkee että kovalla auringonpaisteella tuloilma on 20 astetta ulkoilmaa lämpimämpää. yöllä saman lämpöistä kuin ulkoilma. Kevät talvella tulee useinkin käytettyä ilmanvaihtoa lämmitykseen, vääntämällä nopeus täysille päivän ajaksi. Kesällä taas tehot on yöllä täysillä.

Meillä

talvella ullakolta ja kesällä tosiaan ulkoa, mutta eikös tuo LTO kannattaisi kytkeä kesäksi pois jotta tuloilmaa ei esilämmitettäisi vaan otettaisiin mahdollisimman kylmänä huoneisiin? Onko kellään ideoita miten sen voisi "ohittaa"?

Ulkoa puhdasta ilmaa

Meillä muutettiin joitain vuosia sitten kanssa kokonaan ulkoa otettavaksi tuo ilma, kun alkoi vähän epäilyttämään puhallusvillalla eristetyltä ullakolta sisäilman ottaminen.

Jäähdytys olisi kova sana. Ei tunnu auttavan, vaikka yrittäisi miten kylmää vettä saada kiertämään koneen läpi.

Onko muuten MUH-liesikuvun vaihtaminen tuossa järjestelmässä miten helposti hoidettavissa? Kellään kokemusta?

Poistoilmapumppu

Mahtuuko nykyaikainen poistoilma lämpöpumppu samaan tilaan missä kotilämpö laite on ollut ja onko ilma ja muut putket jo valmiina vai eikö onnistu ollenkaan 26v vanha on kai jo tiensä päässä

Poistoilma...

Minullakin Kotilämpö vm -79. Osaako kukaan sanoa mistä voisi johtua raitisilmaputken kova hikoilu. Putki on noin 8 m pitkä, ottaa ulkoilman rakennuksen pohjoispäädystä, on eristetty 20-30 mm villalla - paikoin eristeetön ja on koko matkaltaan upoksissa puhallusvillan alla. Villat siis märkinä putken alta.
Voiko johtua esim siitä, että kesä/talvi läppä ei Kotilämmössä toimi kunnolla vaan lämmintä ilmaa pääsee fuskaamaan välikatolle? Pitääkö ilmanpoiston hoitava liesituuletin olla jatkuvasti päällä? (Ohjekirjasessa sanottiin että voi olla joko asennossa 1 tai sammutettuna).
Muuten Kotilämpö on toiminut erittäin hyvin.

Päällä aina

Tuohon hikoiluun en osaa ottaa kantaa, mutta poistoilma / korvausilmapuhallin on itselläni aina päällä.

Sehän huolentii koko huoneiston ilmanvaihdosta ja mm. WC-tilojen tuuletuksesta, joten suosittelen päällä pitoa.
Hei
Ostin parikymmentä vuotta sitten talon, missä on kiertoilmalämmitys /Valmet kotilämpökone. Huomasin myös tuloilmaputken hikoilua ja villojen kastumista
kovalla pakkasella. Seuraavana kesänä asiaa tutkittuani huomasin, että tulo- ja poistoputket oli yhdistetty koneeseen väärin päin: Tuloputki poisti ja poistoputken kautta tuli raitista ilmaa. Pakkasella sitten vaakavetona olevaan tuloputkeen tiivistyi poistoilman mukana kosteutta, joka kasteli villat.

Sitten vielä kysymys: onko kukaan keksinyt, miten Valmet kotilämpökoneen oven saisi irti. Saranoiden kiinnitys on toteutettu niin kummallisesti, että en keksi oven irroittamiseen muuta kuin lievän väkivallan.

Kon toiminut muuten hyvin ja olemme tosi tyytyväisiä lähän lämmitysmuotoon.
Kun tuloilma on kylmempää, kuin puhallusvillan alla oleva putki, kosteampi lämmin ilma tiivistyy putken ulkopinnalle. ongelma poistuu, kun putki eristetään styrox- eristeellä, jota saa valmiina kaksiosaisena muottina. Se pysyy kasassa vielä paremmin, kun osat asentaa limittäin, eli ensimmäisestä elementistä katkaistaan toinen puolisko puolesta välistä.
Raitisilmakanava ei saa olla puhallusvillan alla, vaan villan päällä, eristettynä.

Loppuu se kondensointi kun nostat sen kanavan kylmään tilaan sieltä villoista.

ota koneen sisältä

tuloilmapuhaltimen sulake irti
Hallo!

I dont understand finish. We are germans and we are living near Stuttgart, where we moved into a finish house built in 1981 with a valmet kotilämpö-house heating system. My problem:
The heated air causes very low humidity and since we are implanting a new heater I need to know what temperature the water should come into my air heating system. And by the way: What means "Lämpötila" on my turnbutton?
I dont understand what you mean saying:" The heated air causes very low humidity". When air is heated it same time gets dryer. So heating doesnt cause any humidity, but vice versa.

In my similar system (not Valmet) the in-coming water is some 55 degrees celcius. Water is heated by geothermat heating.
Lämpötila=Temperature
Tässä omat kokemukseni ilmalämmitysjärjestelmästä. Talomme on 1982 rakennettu, jossa ollut alusta saakka Valmet Kotilämpö kone. Olemme asuneet talossa kaksikymmentä vuotta. Viimeisen parin talven aikana kovimmilla pakkasilla alkoi olla kylmä. Tietenkin se iso kiertoilmapuhallin oli alkuperäinen ja laakerit pitivätkin aikamoista meteliä. Lämmityspatterin kupariputket vihersivät aika paljon mikä mietitytti todella paljon, että mitä tapahtuisi jos ne putket menisivät rikki. Varsinkin keskellä talvea. Liesituuletin meni koneelle ja siinä oli ongelmana toi imu teho. Ruokaa laittaessa ei rasvan käryt poistuneet talosta. Talvella raitisilma otettiin välikatolta, mikä tuskin on paras vaihtoehto kun sieltä tulee villapölyä sisälle taloon. Netin kautta otin yhteyttä KotiSun Oy nimiseen yhtiöön mistä tuli kaveri kertomaan meille uudesta ilmalämmityskojeesta. Muutamilla muutostöillä saatiin uusi kone paikalleen ja uusi Valloxin liesituuletin joka eriytettiin tuosta ilmalämmitysjärjestelmästä. Nyt pitää mielenkiinnolla odotella tulevaa talvea miten laite lämmittää. Tähän asti ainakin pelannut moitteettomasti. :)
Luulen että talon aikaisempi omistaja on ollut tarkan markan mies ja siksi muuttanut koneen ottamaan aina ullakolta! :) Ajatuksena aikaan ollut että ullakolla oleva ilma on talvisin lämpimämpää kuin suoraan pihalta otettava ilma. Itse en ottaisi missään tapauksessa talon sisälle tulevaa ilmaa ullakolta. Kukapa tahallaan haluaisi hengittää pölyistä ullakko ilmaa?
Meillä kanssa on vanha Valmet vuosimallia -81. Olemme olleet tyytyväisiä laitteeseen, mutta kuinkahan kestäviä nuo ilmalämmityskoneet ovat ylipäätä? Onko kellään uusimiskokemuksia / päivityskokemuksia? Olisin kiinnostunut kuulemaan erillaisia näkemyksiä. Kukahan mahtaa uusia / päivittää täällä keski-suomen alueella?
Minulla on ollut Valmetin Kotilämpö vuodesta 1980. Poistopuhallin on kerran vaihdettu. Muut laitteet ovat kestäneet yli kolmekymmentä vuotta. Moottorit ovat olleet aina päällä.
Enpä lukenut muiden antamaa tietoa. Tässä kuitenkin minun. Älä ota ullakolta sitä ilmaa. Ota raitis ilma suoraan ulkoa, aina. Pöly kerääntyy ullakolle eristeiden päälle ja sieltä otettu ilma on valmiiksi likaista.

Siirrä raitisilmaottoputli johonkin ulkoilmaan rajoittuvaan seinänosaan. Jos tarvitsee esilämmittää asenna siihen vaikka esilämmitin. Jos otat katolta raitisilmaa varmista ettei viemärntuuletusputki ole kovin lähellä. Mieluiten väh 7 m:n päässä.
Mistä se pöly kertyy sinne eristeiden päälle? Ettei sekin vaan tulis ulkoilmasta!
iv laitetta ei missään tapauksessa saa pysäyttää kokonaan,pidä 1 asennossa eimuodostu kondessi vettä kanaviin ,saunottaessa isommalle tarpeen mukaan näillä ohjeilla toiminut erittäin hyvin 30 vuotta, hiukan suodattimien vaihtoa kanavien puhdistusta. kettu pajalta
Työkaterini kertoi että hän putsaa kaksi kertaa vuodessa iv koneensa suodattimet , ja tuloilman suodattimessa aina runsaasti siitepölyä ja kärpäsiä.heidän talossa tuloilma otetaan ulkoa. Meillä tuloilma otettu jo yli 20v. välikatosta. Suodattimet pysyy yllättävän puhtaana, ei kärpäsiä. Ainoastaan hiukan pölyisiä. Ensimmäisen suod. vaihdoinkin vasta kun oli asuttu talossamme 10v.Silloinkin suodatin oli hyvänkuntoinen ja " siisti" Kone pyörinyt koko ajan, kerran moottorin laakerin jouduin vaihtamaan. Olen pari vuotta sitten asent. jonkunlaisen suodattimen tuloputken päähän. Hiukan pölyä kerääntyy. Olen aina tarkkaillut ilman laatua, joka tuntuu raikkaalta. Rannusaikana luin jonkun iv asentajan kirjoituksen, että tuloputkelle sopiva paikka olisi välikatto, ja siksi se meillä " unohtui" sinne. Ei ainakaan mitään terveydellistä haittaa ole perheesssämme havaittu. Tiedä sitten jos innostuisi putken jatkamaan seinästä ulos.
Tuloilma ulkoa! Tuloilmaputki mieluummin eristeiden päälle, ei sisälle. Eihän eristeiden sisällä kannata kuljettaa talvella kylmää ilmaa. Liesituuletin aina päällä, lakikin niin sanoo. Suodattimet kannattaa uusia muutaman kerran vuodessa, ei maksa kuin muutaman kympin.
Mikäs laki niin sanoo, että "liesituuletin aina päällä"

Täällä taas on mukatietäjät asialla!
Meidän talossa on toiminut vuodesta 1982 Parma 10 ilmalämmityskone ja sitä päivitettiin muutama vuosi sitten. Kone toimii ja tuottaa puhdasta ilmaa huoneisiin ja vaatii vain pari kertaa vuodessa konee putsauksen yleensä imuroiden. Forssasta olen saanut aina apua, jos pikkuisia ongelmia on tullut. On tullut sellainen käsitys, että siellä Forssassa osataan ja siellä on juuri näiden laitteiden parahin asiantuntijuus. Mukavia ihmisiä ja auttavat miestä mäessä.
Meillä v-81 rakennettu ja Kotilämpö startattu.Toimii moitteetta.
"pikkupuhaltimien" laakerit olen kerran vaihtanut v.-2012 .
Onko kokemuksia kiertoilmapuhaltimen laakerivaidosta ja mahd.
laakereista (koko / numero)
Valmet kotilämpö ollut käytössä vuodesta 1981 , toimii hyvin vaikka sammutan koneistot kesän ajaksi,,, ja tuuletusikkunat on talossa josta tuuletan niin kuin omasta mielestä on varma raitis ilma. Mutta sitten onkin haju haitta kun laitan tuulettimen päälle esim saunan ja wc ilman vaihtoon. En tiedä mistä tulee ummehtunut haju eteiseen kun se on päällä. en tiedä mihin putket johtaa jne, olen nainen ja huollan ja putsaan konetta joka syksy kun laitan päälle, vaihdan suodattimet muutaman kerran talvenkin aikaan, Kanavat putsattu ammatimiehillä kaksi kertaa. Kuka kertoisi mistä haju johtuu,, en paljon pidä päällä koneen tuuletinta, koska olen sitä mieltä että onko pakko muka kun tuulettaa voi ikkuna luukuistakin. Meillä on 4000l varaaja ja ilmalämmitys, ja 140 neliöö. Joka päivä pitää lämmittää puilla talvella, jotta lämpö riittää. Kertokaa joku oma systeminne.
Mistä teidän korvausilma tulee? Lattiaritilöistä vaiko mistä? Kyselen, koska meillä kone ottaa ilman ulkoa ja tuo sen sisälle putkea pitkin koneeseen ja koneesta ilma kiertää lattian alle vapaasti ja nousee ikkunoiden alla olevista pitkistä raoista. Eli meidän kohdalla ei tulisi kuuloonkaan että koneen puhaltimen sulkisi kesäksi, koska kosteus voisi tehdä tuhoja lattian alla.

Mutta tuohon hajuun. Voiko teillä olla auki juurikin tuo välikaton vaihtopelti? Elikä siitä koneesta lähtee mahdollisesti kaksi putkea ylös ja toinen niistä vie välikatolle, ts. ullakolle. Jos se on auki, niin sieltä tulee ullakon hajua.
voisitko kertoa mistä kosteus tulee niihin lämmitysputkiin mitkä kulkee lattian alla,kesällä jos konetta ei pidä päällä , olis kiva keskustella asiasta lähemminkin
Ahaa, teillä on putket. Meillä on tosiaan tyhjä matala tila jota pitkin ilma kulkee. Ja itse olen ajatellut että jollain tavalla se tila voi saada kosteutta maasta, jos ei ole puhallus päällä. Olen kyllä ihan pihalla rakennustietämyksessä. Valmet Kotilämmön suhteen olen kyllä viisastunut vähäsen 3 vuotta tutkittuani sen toimintaa ja vaikutuksia sisäilman laatuun.
Anteeksi nyt mikä tyhjä matala tila, mistä maasta, eikös siellä pidä olla putket jota pitkin lämpö kulkee, ja mitkä putsataan ajoittain vuosien välein,,eikö teillä mene lattian alla putkia jossa lämpö kulkee ritilän kautta huoneisiin,, en ole minäkään viisas näissä hommissa ,,,palataan
SKF 6004-2Z ainakin käy. Vaihdoin tänään.
Purkutyössä joutuu hajottamaan koko laitteen. Lisäksi tarvitaan ainakin ulosvetäjä vanhan laakerin irrottamiseksi. Ps. uusi laakeri ensin akselille ja sitten pesään!
Vanha toimi 34 vuotta.
Laakerinvaihto kiertoilmapuhaltimeen edessä ,purkaminen näyttää mutkikaalta.
Onko ankkuri kiinnitetty pohallinkoteloon akselin päissä olevilla
kierteillä ja muttereilla tukirautojen kautta?Näyttäisi tarvitsevan oman avaimen.
Itse laakerinvaihto kyllä onnistuu.
Onkohan kellään tietoa miten saa lämmöntalteenottokennon irroitettua c1000 mallista? poistopuolen saa purettua nätisti esille mutta tulopuolta ei....eli pystyykö purkamaan kennon pelkästään vai täytyykö koko tulopuoli ja poistopuoli nostaa elementtinä pois kaapista. koko rakennelma näytti olevan 4.llä 13mm pultilla kiinni kaapissa
Meillä 1980 valmistunut talo Valmet kotilämmöllä, toiminut hyvin . Pikkupuhaltimien laakerit olen vaihtanut vuosi sitten. Kiertoilmapuhaltimeen olisi syytä vaihtaa laakerit, mutta näyttää olevan hankalampi juttu. Olisikko jollakin kokemusta miten homman saisi tehtyä?
kysyppä rakentajat.fi sivuston keskustelussa, siellä on muutamalla tuo valmetti.
Tuolta löytyy apua kiertoilmapuhaltimen laakerien vaihtoon:http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?PHPSESSID=ea4f912d9838ce18344a66e2b43801d8&topic=4204.40
Omakotitalo rak.82 jaValmet ilmalämmitys toiminut OK. Nyt haluiaisin säästää maalämmön avulla energiaa. Mitä lisätekniikkaa vaaditaan maalämpöön siirtymisessä? Miten lämminvesi riittää lämmitykseen ja kaikkeen pesuun?
Onko kenellä kokemuksia ? Kiitos kaikista vinkeistä!
Moroo moroo tässä ite rakentaja rane ..pari asiaa..mikään laki ei kiellä pois sulkemisia...poisto toki kannattaa pitää kesäsinki siis vähintää ykkösellä..koventaa ruuanlaiton, saunan tai suihkun ajaksi...suihkun ja saunan jälkeen vielä pitää n.tunnin poistoA KOVEMMALLA..

Valmetin ovi aukeaa kun sammutat koko laitteiston!!!siis poistokojeen sammutat sekä kotilämpö yksikön -puhallus teho täytyy olla ykkös asennossa kun sammutat laitteen,muista käyttää portaittain puhalluksensäätöä..sen jälkeen ovi aukeaa yhtä vaivattomasti kuin jääkaappi

ps.kotilämpöyksikön alapuolella on matalatila (painekammio) sieltä ne putket sitten lähtevät, ELI KAIKISSA KONEISSA ON PUTKET. lämmityslaitteen voi sammuttaa kesäksi ei pitäisi kondensoitua varmaan on kuitenkin routaeristeen päällä välissä-valussa, eikä maata vasten....lämmöntalteenottokennokin irroitettavissa ja suositellaan puhdistusta kerta vuoteen.....tuloilma putkien päähän kannattaa laittaa suotimet,jolloin kotilämpöyksikön suotimet ei likaannu niin paljoa...yms...itsellä esim. ennen kun asensin,tuli kerran 2 viikkoo hajuhaittaa..johtuen lammöntalteenottokennon ja raitisilmasuotimenväliin päässeestä hiirestä!!!! oli löytänyt reitin tulokanavaan,eikä sitten päässyt pois sieltä ja kuoli sinne...
 /   /  / Valmet Kotilämpö

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta