AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  /  / vesikiertopatterilämmitys, termostaattien uusiminen

vesikiertopatterilämmitys, termostaattien uusiminen

33 Vastausta 1 717 Lukukertaa
Hei, osaako kukaan neuvoa. Eli meillä omakotitalo, jossa öljylämmitys ja vesikiertoinen patterilämmitys, pattereissa danfoss termostaatit, joilla ikää noin 30 v ja ne on ihan ok. Paitsi, että niissä suurin max lämpötila on 22 C ja talvella pakkasella huoneet jäävät noin 20-21 C . Nyt tässä kun on näitä nivelvaivoja tullut, niin tahtosin lisää lämpöä, vaikka sellaista 22-23 C tarvittaessa. Kun en ole mikään rakennusalaa tietävä (naisihminen) niin voiko nämä termostaatit vaihtaa sellaiseen, joissa lämpötilaa voi säätää suuremmalle, siis putkimies varmaan pitää kutsua. Onkohan nuo osat kuinka kalliita... Onko kukaan vaihdattanut termostaatteja samasta syystä, eli lisää lämpöä...?

Väärää puuta haukut

Lämpötilaa ei säädetä termostaateilla, vaan

1) Menoveden lämpötilaa säätämällä, ohjaus yl. ulkolämpötilan mukaan ja tämä vaikuttaa siis koko rakennuksen lämpötilaan. Jos kämpää kylmenee kovilla pakkasilla, pitää säätökäyrää muuttaa jyrkemmäksi.

2) Huonekohtainen lämpötila säädetään patteriventtiilien ns. esisäätöasetuksella, joka määrää max virtaaman venttiilin ollessa täysin auki. Tällä siis määrätään, miten lämmitysteho jakautuu huoneiden välillä = tasataan huonelämpötilat.

30 vuotta vanhat patteriventtiilit ovat kyllä jo käyttöikänsä lopussa ts. ne olisi syytä uusia.

3) Termostaatti on vain lisä/mukavuusvaruste, joka sulkee automaattisesti venttiilin, mikäli huonelämpötila nousee liikaa jostain syystä (auringonpaahde ikkunoista, valaistuksen yms. sisäiset lämpökuormat jne.).

Termostaateilla ei todellakaan kannata yrittää tasapainotusta (huonelämpötilojen "tasausta" tehdä, koska säätölaitteina ne ovat aika onnettomia (lue: lämpötila pääsee vaihtelemaan useamman asteen).

Toki 30 v termostaatitkin ovat jo kaputt, mutta pelkästään termostaatit uusimalla kohdat 1 ja 2 eivät todellakaan korjaannu ... eikä huonelämpötilojen vaihtelukaan.

Enpä kuule

hauku väärää puuta... :(

Kyllä haukut

Mutta saat toki heittää rahasi hukkaan

jep ja jep

Vo hyvät hyssykät... eli vanhat termostaatit oli +5-+22 C ja nyt nämä uudet on +5-+26 C
Kyllähän termostaateilla pystyy ihan hyvin säätämään huonelämpöä vaikka moni täällä muuta väittääkin. Ja jos termostaatit rajoittavat huonelämmön liian alas, niin ei siinä paljon menoveden lämpötilan säädöt auta.

Ei termostaatit

huonelämpöä rajoita. Ne vain viilentävät patterin, kun lämpöä tulee huoneeseen jostakin muualta. Esim. auringosta, valaistuksesta, ihmisistä tai vaikka takasta. Siitä se säästö syntyy.
No rajoittaa tietenkin.

Jos patteri kylmenee 21 asteeseen niin se on sitten siinä.

Miten joku ei voi tätä ymmärtää?!?!

Kannattaako

termostaattit kesäajaksi säätää siihen asentoon, että se ei ensinkään pysty avaamaan kiertoa (painamaan karaa ?) silloinhan se on ikäänkuin "lepotilassa".

En ole varma

mutta eikös juuri päinvastoin ? Kun kesällä on huoneessa +23 C niin termostaatti alkaa puristamaan neulaventtiiliä ja pyrkii pienentämään virtausta, vaikka säädin ei lämpöä annakkaan. Jos venttiili säädetään kesäksi täysin auki asentoon, niin termostaatti ei tee avausliikettä, ja on siten "lepoasennossa".
"3) Termostaatti on vain lisä/mukavuusvaruste, joka sulkee automaattisesti venttiilin, mikäli huonelämpötila nousee liikaa "

Etkö tajunnut että ketjun aloittajan termari sulkee kierron 21 asteessa, joka oli hänen mielestään liian vähän?!?!

tappi

Termostaatit voit ottaa itse irti pienellä kuusiokoloavaimella. Noille voi turvallisesti tehdä semmoisia toimenpiteitä jossa ei tarvita jakoavainta.

Termostaatin päässä on kolmio, jonka kärjen kohdalla on termostaatissa pieni kuusiokoloruuvi heti patteriventtiilin juuressa. kun termostaatti on irti, näet "kehällä" jossa on suorakulmaisia reikiä, sellaisen "mötikän" jonka voi pienillä pihdeillä vetää sieltä pois.

Sitten laitat sen takaisin paikalleen ja se kääntyy 28 asteeseen asti. Pannuhuoneessa voi sitten kattilan päällä olla nuppi jossa numerot 1-10, jos tuntuu kylmältä niin tuosta väännetään kovemmalle. Jos siinä ei ole sitä nuppia, vaan jokin "sähkövempele", katso siitä vaikka nimi ja googleta käyttöohjeet siihen, ja säädä sitä kovemmalle.

Kiitos

tämäkin hyödyllinen vastaus, kiitos sinulle;) vaan kun termareilla ikää, niin tuo vaihto varmaakin paras ratkaisu

Vanhemmissa Danfoss termostaateissa ei

ole kuusiokolokiinnitystä. Niissä on ihan ruuvvimeiselillä käännettävä ruuvvi. Huom. termostaatti voi olla myös lukittu 22:n asteeseen. Danfossilla ei tainnut siihen aikaan kuitenkaan vielä olla lukitusmahdollisuuta ?
Vanhemmissa termostaateissa nimenomaan on kuusiokoloruuvi ja uudemmissa huoltotermostaateissa talttapäinen.

Vielä vanhemmissa oli nimenomaan

"talttapäinen" sitten tuli kuusiokolo sitten taas talttapää. No avattavissa ne on joka tapauksessa, vaikkei pitäisi.
Osassa termareissa maksimi on 21 astetta...

uusin

Uusittiin viimesyksynä meille patterithermostaatit joissa lämpötilän säätö riittää 26 asteeseen..
Thermostaatteja löytyy danfossin sivuilta,myös huoltoantureita jotka käyvät vanhempiin malleihin.

http://www.danfoss.com/Finland/Products/Categories/List/HE/Patteritermostaatit/Patteritermostaatit/Huoltoanturit/4b24eff9-74c2-471f-971f-60a4a29facfc.html

Kiitos

Hei sinä: uusin itselleni, kiitos sinulle, juuri tätä vastausta kaipasin:)

Danfoss

termostaattisen patteriventtiilin venttiiliosa on myös varaosa. Sen voi vaihtaa ilman veden pois laskua. On jakurilla tai kiintoavaimella irroitettavissa. Uusia saa Lvi-liikkeistä. Ota malli mukaan.

Tarkoittaa

termostaatti-rungon pientä neulaventtiiliä. Sen voi vaihtaa. On kuitenkin syytä varoiksi laskea verkoston paine ales. Tyhjentää ei tavitse. Ei ainkaan entisissä malleissa (Danfoss) Neulventiilin neullaa ei pidä irroittaa, vaan koko pieni venttiili joka on kiertein venttiilirungossa. Katso huolto-ohje. Kerrostalossa ei itse pidä tehdä mitään huoltotöitä pattereissa. Ilman poisto vain, seki oikein. Usen ilmausreikä on vanhemmissa pattereissa maalin tukkema, se on avattava esim. neulalla. Ruuvvia ei pidä kiertää kuin puoli kierrosta, ja käytä aina kunnon rättiä vesiesteenä, sitä tulee aina vähän.

Lämpötila

Kyllä tuo 20-21 asteen lämpötila on ihan riittävä. Lieneekö siellä talossasi vetoa, joka saa aikaan tunteen, että on kylmä.
Ihan oikeassa oli myös se henkilö, joka kirjoitti, että kiertoveden lämpötila myös ratkasee, kuinka kämppä lämpiää. Eli lämpötilan laskiessa pitää kiertoveden lämpötilan nousta. Ehkä parasta on hankkia noiden uusien termostaattien sijasta Ouhman varustettuna sisätilaanturilla(vakiona mukana ulkolämpötilaanturi). Silloin taatusti sisätila pysyy säädetyssä ja säätö tapahtuu siillä sisätilaanturilla. Ouhman myös säästää öljyä, koskapa aina kierrätetään juuri oikean lämpöistä vettä pattereissa. Asetukset voi tehdä talokohtasesti, mitä huonommin eristetty talo, sitä jyrkempi säätökäyrä. Kun patterit eivät löyhkää koskaan ylikuumina, niin se myös vähentää vedon tunnetta.

Kyllä

Ouman, tai vastaava säädin pitää nykyaikana olla ehdottomasti. Mutta lisäksi vielä termostaattiset patteriventtiilit. Niissäkin on nykyisin myös mahdollista saada ajastintoiminta. Siis termostaatteja on sellaisia jotka sopivat nykyiseen venttiiliin, mutta niissä on ohjelmointi.

Kattilan säätimen

Yhdensuuntaiskorjaus nostaa yhdestä nupista lämpötilaa ja lisää öljyn kulutusta myös.

jumitermarit

kyllähän alle kymmenessäkin vuodessa ovat jumiutuneet milloin mihinkin asentoon

maksimilämmön ehkä saa ehkä ei kun ottaa koko säätöosan irti ... voi sitten kokeilla painella venttiilin karaa ja nähdä liikkuuko vai onko jumissa. Jumiutunutta voi kokeilla avata koputtelemalla, karan nostelu on vähän riskaabelia

kylmyydentuntu voi johtua huoneen kylmistä pinnoista (ikkunat, seinät, katto, lattiat) vaikka mittarin mielestä asteita olisikin riittävästi

äitee vastaa

Kylläpä keskustelu rönsyi... jokainen kai itse tietää, minkä lämpöisessä talossa tahtoo asua, jollekin rittää +18 C ja toisell ei, sitä ei kukaan voi toisen puolesta sanoa :D :D

Termarit on vaihdettu, ei muuta kuin vanha pois ja uusi tilalle.

Vanhat termarit olivat +5-+22 C
Uudet huoltotermarit on +5-+26 C

Ja nyt huoneet lämpiää vaikka sinne +26 C

Mitään pannuhuonesäätöjä ei tarvinut tehdä.

Näin meillä.

Kiitos paljon kaikille asiallisesta vastauksista:)

Kannattaa silti totutella

+22 asteeseen. Se on terveellistä. Olen kuitenkin utelias tuosta: "vanhat termarit olivat +5- +22 C". Se +22 tuntuu väärältä. kyllä ne vanhatkin "säätivät" huonelämmön + 26 asteeseen, jos haluttiin. Danfoss termostaatit olivat kaasutäytteisiä, ovat kai vieläkin ? Kaasu (butaani) saattoi kadota jossain vaiheessa ja termostaatti ei toiminut. Muuten Danfoss tuotetta on aina pidetty korkealaatuisena. Mutta mikään ei ole ikuista. Lämmitä alkutalvea sinulle sinnikäs "äitee".

What so ever

Tuolla alakerran varastohyllyssä on vanha termari alkuperäisessä kotelossa ja siinä kotelossa lukee todellakin +5-+22 C, siis aivan painettua tekstiä. Jäi aikoinaan yksi ylimääräinen. Että sellaiseen tarkoitukseen se oli valmistettu... Taitaa olla termari vanhempi iältään, kuin jotkut tänne kirjoittavat, joten: Heippa kaikille, nyt vaihdan muihin aiheisiin... :) Mukavaa syksyn jatkoa "patterilämmittäjille" :)

Energikriisin aikana, ja jälkeen

Danfossilta tuli markkinoille "harmaa" termostaattipatteriventtiili jonka säätöalue oli + 5- +22 C. Sen termostaattiosa oli kapeampi malliltaan kuin aiempi jonka säätöalue oli + 5- + 26 C. Kyllä näin oli. Tulipa selväksi sekin.

Joku akka väitti

että Danforssin termareissa on kaasu ? Eikö niissä yleensä ole joku vaha ? Ei pitäisi antaa neuvoja, jos ei ole varma asiasta,. Vaikka tuokin jotain tietää (sivusta seuraillut varmaan) niin, kaasu ! Onko se mahdollista, eihän se pysy edes siellä sisällä.

Ainakin ennen

kokeiltiin iäkkään Danfoss termarin kaasun määrää siten, että termariosan sisällä olevaa mäntää painettiin voimakkaasti sormella. Joko antoi myöten tai ei antanut. Siitä sai vinkin oliko kaasua vai ei.
Kyllä minusta "akka" oli oikeassa.

Vaha

Osylla on vahapatruuna. Ja karatkin ovat niin kovalla jousella ettei meinaa sormen pää kestää painaa. Vaha nesteenä on jokseenkin kokoon puristumatonta ja painetta siis löytyy karan säätämiseen. Danfossin vanhemmissa ovat karat älyttömän hennolla vastajousella tuon kaasutoiminnan takia. Heikkovoimaiset karat jumittuvat helpommin. Mutta jumittuvat Osynkin karat. Tosin ne irtautuvat kovalla painamisella. Danfossia joutuu takomaan runkoon. Sain kyllä Danfossin karan aukeamaan hennolla naputtelulla suoraan karan päähän. Siis tosi hennolla. Käteen osui joku lusikka, jonka varrella naputtelin varmaan 5 minuuttia.
Löytyy sellaisiakin termostaatteja joissa asetuksen saa ylemmäs.

Ota yhteyttä paikalliseen putkimieheen ja kerro huolesi. Danfossin termareiden maksimit ovat 21-26-28 astetta.

http://www.danfoss.com/Finland/Products/Categories/List/HE/Patteritermostaatit/Patteritermostaatit/Kiinto-ja-irtoanturit/11c2723e-8ee8-43f3-b380-5fe42c7736d9.html

Itse kyllä suosittelen villahousuja. Turha sitä on koko taloa kärventää jos nivelet ei tykkää kylmästä, lämmittäminen maksaa ja ylilämmittäminen on hukkaan heitettyä rahaa.

siis...mitä tarkoitat

kenellä tässä keskusteluketjusssa enää on ongelmia, jos tätä oikein luin, niin ei ainakaan ketjun aloittajalla ole enää termari huolia, eikö ne ole jo uusittu... ??? :o :o vai enkö osaa tätä ketjua lukea:o :o vai kenelle niitä villahousuja tarjotaan... :D :D
 /   /  /  /  / vesikiertopatterilämmitys, termostaattien uusiminen

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta