Maailmansodan kurimuksessa -sarja

Fuulaa

Maailmansodan kurimuksessa

Ohjelma vilisi omituisuuksia alusta loppuun. AINA kun esitettiin Hitleristä filmiä, niin se oli sellainen huutava ja karjuva esitys.

Toinen erikoisuus oli Suomen Talvisotaan ja Norjan miehitykseen liittyvä juttu. Siinä kerrottiin kuinka Ranskasta ja sen siirtomaista Pohjois-Afrikasta koottiin Muukalaislegioonan joukkoja laivoihin ja lähetettiin Suomeen vietäviksi, mutta ne ei ehtineet Suomeen saakka kun sota loppu sitä ennen. Eihän Suomi oikeasti PYYTÄNYT APUJOUKKOJA Ranskalta ja Englannilta.

Kolmas erikoisuus oli Ranskan hyökkäys Saksaan 1939. Ranska ja Englanti julisti sodan Saksalle sen hyökättyä Puolaan. Ranskan sotatoimia Saksaa vastaan kuulemma haittasi -30 asteen pakkanen, KOSKA TALVI OLI ERITYISEN KYLMÄ KOKO EUROOPASSA! Kaikki ranskalaiset sotilaat kuljeskeli kuitenkin ilman käsineitä ja lunta oli jossain hieman malliksi.

Itse hieman epäilen euroopassa olleita -30 asteen pakkasia...


Historia: Maailmansodan kurimuksessa
YLE Teema Pe 14.01.2011 klo: 20.05
Hyökkäys. Toinen maailmansota vaati 50 miljoonaa ihmisuhria; siviilejä oli yhtä paljon kuin taisteluissa kaatuneita. Sarjassa valotetaan sodan vaiheita sotilaiden, siviilien ja poliittisten johtajien näkökulmasta. 1/6.

36

1424

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Me Again

      "Kolmas erikoisuus oli Ranskan hyökkäys Saksaan 1939. Ranska ja Englanti julisti sodan Saksalle sen hyökättyä Puolaan. Ranskan sotatoimia Saksaa vastaan kuulemma haittasi -30 asteen pakkanen, KOSKA TALVI OLI ERITYISEN KYLMÄ KOKO EUROOPASSA!"

      Kovat pakkaset olivat harvinaisia syyskuussa -39 kun ranskalaiset sen rajoitetun hyökkäyksensä Länsivallin etumaastoon tekivät. Saksalaisten jättämistä miinaviljelmistä oli enemmän haittaa.

      • -30 astetta

      • Celsius-asteista
        -30 astetta kirjoitti:

        Kohdassa 40.40 minuuttia alkaen pakkasta on -30 astetta

        http://ohjelma.yle.fi/ohjelmat/691182

        tai jostain muusta? Reaumur? Fahrenheit? En ole missään muualla nähnyt mainintoja moisista lukemista - ja syyskuussa? Talvi oli kyllä ankara.


      • asteikko?
        Celsius-asteista kirjoitti:

        tai jostain muusta? Reaumur? Fahrenheit? En ole missään muualla nähnyt mainintoja moisista lukemista - ja syyskuussa? Talvi oli kyllä ankara.

        F:n 32 astetta on juuri Celsiuksen 0!. Siinä selitys. Kääntäjän yleissivistys?


      • Me Again
        asteikko? kirjoitti:

        F:n 32 astetta on juuri Celsiuksen 0!. Siinä selitys. Kääntäjän yleissivistys?

        Tuntuu silti kovin hankalta uskoa tuohon syyskuun ensimmäisellä puoliskolla. Ehkä joskus öisin on voinut upota sinne nollaan tai huonommaksi, mutta senkin on täytynyt olla varsin erikoista.


    • Sontaluukku

      Täältä voi katsella uusintana. Näyttää olevan ranskalaista sontaa tällä kertaa.

      http://ohjelma.yle.fi/ohjelmat/691182

      http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/maailmansodan-kurimuksessa

      Vuonna 1939 näyttää siltä, että mikään ei pysäyttäisi Hitleriä, joka oli liittoutunut Stalinin kanssa ennen hyökkäystään Puolaan. Yhdysvallat pysyttelee vielä puolueettomana, mutta Ranskan ja Iso-Britannian on pakko julistaa sota Saksalle, vaikkei se estä Saksaa ja Neuvostoliittoa kylmäverisesti paloittelemasta Puolaa. Juutalaisten ja romanien riistäminen alkaa.

      Länsimaiden näkökulmasta on alkanut ”leikkisota” täynnä odotusta, epävarmuutta ja toivoa: voisiko konflikti ratkaista itse itsensä? Ensimmäisen maailmansodan muistot ovat tuoreena mielessä, ja Ranska ja Iso-Britannia toivovat yhä voivansa välttää sodan. Samaan aikaan Hitler valmistelee riskialtista mutta houkuttelevaa hyökkäystä Ranskaan. Jäävätkö Liittoutuneet loukkuun?



      1/6 Hyökkäys. Ensimmäisessä osassa nähdään värifilmimateriaalia Hitlerin vierailusta itävaltalaiseen kotikyläänsä, jossa tämä vietti lapsuutensa, sekä Eva Braunin kuvaama pätkä Hitleristä rentoutumassa alppihuvilallaan. Toisen maailmansodan alun karumpaa puolta edustavat kuvat Puolan juutalaisvainoista, Stalinin mielipidevangeista ja Strasbourgin tyhjentämistä asukkaistaan.



      2/6 Murskaava tappio. Syyskuussa 1939 Blitzkrieg – salamasota – alkaa. Seuraavana vuonna Saksa murskaa liittoutuneiden vastarinnan Belgiassa, Hollannissa ja Ranskassa, ja brittijoukot joudutaan evakuoimaan Dunkerque'ssa. Muutaman päivän päästä hakaristilippu liehuu Pariisissa. Samaan aikaan Hitlerin liittolainen Mussolini innostuu Hitlerin menestyksestä ja julistaa sodan Ranskalle.

      Siviilit pakenevat sodan jaloista. Ranskalaisilla on kaksi vaihtoehtoa: tehdä yhteistyötä kenraali Petainin kanssa tai jatkaa vastarintaa Churchillin puolella. Iso-Britanniaa pommitetaan rajusti, mutta Churchill ei sittenkään taivu rauhaan Saksan kanssa. Yhdysvaltain asevarustelusta huolestunut Hitler suunnittelee uutta taktiikkaa. Hän hyökkää liittolaisensa Neuvostoliiton kimppuun ja toivoo ottavansa Euroopan haltuunsa, ennen kuin Churchill saa taivuteltua Amerikan puolelleen.



      3/6 Tulimeri. Vuonna 1941 taistelut laajentuivat niin merelle kuin Afrikan aavikoille. Hitler aloitti hyökkäyksensä Neuvostoliittoon, operaatio Barbarossa ei kuitenkaan sujunut Saksan sodanjohdon suunnitelmien mukaan.



      4/6 Käännekohta. Yhdysvaltojen julistettua sodan Japanille sota laajeni entisestään ja rajuja taisteluja käytiin nyt myös Tyynellämerellä. Stalingradin taistelusta vuonna 1942 tuli toisen maailmansodan käännekohta.



      5/6 Suuret maihinnousut. Kesäkuussa 1944 liittoutuneet nousivat maihin Normandiassa ja vain muutamaa päivää myöhemmin Yhdysvaltain joukot aloittivat hyökkäyksensä Japanin hallussa olleelle Saipanin saarelle.



      6/6 Painajainen päättyy. Maihinnousun jälkeen liittoutuneet etenivät Saksaan ja vuonna 1945 maa joutui vielä rajujen pommitusten kohteeksi. Elokuussa 1945 Japaniin pudotettiin ensimmäiset atomipommit.

      Lisätietoa ohjelmasta
      Alkuperäinen nimi: Apocalypse: La 2ème guerre mondiale. Tuotanto: France 2 ja CC&C, Ranska 2009.

    • sammakko eat frog

      Säcre blöö sentää

    • propelli

      pari ekaa jaksoa edellisellä esityskerralla, enempää ei pystynyt. Niin kaamealta ranskisten propagandalta tuo tuntui. Ei ihme että täälläkin ihmisten "tiedot" sotahistoriasta ovat mitä sattuu kun Yle lähettää tuollaista tavaraa "dokumenttina".

      • propelli

        vielä sen verran että kuvamateriaali on kyllä hienoa.


      • Ketjun avaaja
        propelli kirjoitti:

        vielä sen verran että kuvamateriaali on kyllä hienoa.

        >kuvamateriaali on kyllä hienoa.<

        Se on totta. Tarinan kerronta tuppaa välillä olemaan aika "väljää" vaan eipä se haittaa.

        -30 on tosi paksua ja ukot menee aina vaan avokäsin. Ranskalaisten varusteisiin ei käsineet siis kuuluneet.


        Tässä voi olla selitys: 32 F = 0 C eli kääntäjä on kämmännyt aika raskaasti! Kyse on siis 0 asteen lämpötiloista

        http://winterwar.com/other/weather/thermometer.gif

        If you want an exact, from Celsius to Fahrenheit conversion, use the below formula (The "C" is the temperature in Celsius):

        (9 / 5) x C 32



        Jopa Suomen Talvisota i ollut "niin kylmä" kuin yleisesti uskotaan, eli kaiken aikaa ei ollut -40 asteen pakkasia.

        http://winterwar.com/misc.htm

        The weather

        During the Winter War Part I, II



        http://winterwar.com/other/weather.htm

        http://winterwar.com/other/weather/weather2.htm


        The main sources:
        "Suomen meteorologinen vuosikirja 1939, osa 1 ja 2", by Ilmatieteellinen keskuslaitos, Helsinki 1953
        (The Meteorology Yearbook of Finland 1939, vol. 1 and 2)

        "Suomen meteorologinen vuosikirja 1940, osa 1 ja 2", by Ilmatieteellinen keskuslaitos, Helsinki 1955
        (The Meteorology Yearbook of Finland 1940, vol. 1 and 2)

        Nowadays the "Ilmatieteellinen keskuslaitos" is the "Ilmatieteen laitos" or "Finnish Meteorological Institute". http://www.fmi.fi
        The Yearbook's are available for public at the Institute's library, in Helsinki.

        All graphic charts are based on the records of the above-mentioned publications, unless noted otherwise.

        As additional sources, I've used the article "Pakkastalven kourissa" by Jyri Paulaharju in the "Talvisodan Pikkujättiläinen", p. 289 - 298
        and an article by Professor J.Keränen titled "Säät sotatalvena 1939 - 1940", of which I received a copy by a clerk in the FMI's library.


    • @--@@

      Ranskalaisten sodankäyntiä haittasi eniten pelkuruus ja yleinen motivaation puute.
      Suomalaisten sodankäyntiä taas haittasi onnettoman puolustuspolitiikan aikaansaama materiaalipula ja heikkolaatuinen, huonosti koulutettu sodanjohto.

      • väärässä!!

        "Suomalaisten sodankäyntiä taas haittasi onnettoman puolustuspolitiikan aikaansaama materiaalipula ja heikkolaatuinen, huonosti koulutettu sodanjohto. "

        Heikot on tiedot.
        Materiaalipula oli kyllä totta Talvisodassa. Jatkosodassa oltiin sen suhteen kohtalaisessa tilanteessa Saksan avun ansiosta. Tietysti ajanmukaista kalustoa olisi saanut olla enemmän, mutta se maksoi.

        Sodanjohto oli hyvin tasokas. Se koostui toisaalta erittäin kokeneista kenraaleista ( Mannerheim, Wallden, Nenonen) ja toisaalta hyvin koulutetusta parhaissa voimissaan olevista miehistä ( Heinrichs, Oesch, Airo, Tuompo, Talvela jne). He olivat kaikki saaneet yleisesikuntaupseerin koulutuksen ulkomailla tai Suomessa. Talvisota oli useimmille jo kolmas ja jatkosota neljäs.

        Taitaa olla nikkiä vaihtanut Rateki asialla tietojen heikkoudesta päätellen.

        Yksi sun toinen vakioloruilija näkyy vaihtavan nikkiä, kun ei ilkeä tulla esiin jäätyään valeista kiinni.


      • Me Again

        "Ranskalaisten sodankäyntiä haittasi eniten pelkuruus ja yleinen motivaation puute."

        Tuo selitys on juuri sitä mitä sanotaan handwaviumiksi kun halutaan päästä jostakin kysymyksestä yksinkertaisella yleistyksellä. Todellisuudessa suurin haitta Ranskan sodankäynnille oli sotaa edeltävän ajan ristiriitainen politiikka, joka muokkasi asevoimia ja toisekseeen tuhoisat virheet sotastrategian suunnittelussa. Ne eivät olleet ainoat ongelmat, mutta kenties ratkaisevimpia.


      • ja muukin
        Me Again kirjoitti:

        "Ranskalaisten sodankäyntiä haittasi eniten pelkuruus ja yleinen motivaation puute."

        Tuo selitys on juuri sitä mitä sanotaan handwaviumiksi kun halutaan päästä jostakin kysymyksestä yksinkertaisella yleistyksellä. Todellisuudessa suurin haitta Ranskan sodankäynnille oli sotaa edeltävän ajan ristiriitainen politiikka, joka muokkasi asevoimia ja toisekseeen tuhoisat virheet sotastrategian suunnittelussa. Ne eivät olleet ainoat ongelmat, mutta kenties ratkaisevimpia.

        Ranskassa oli voimakas kommunistinen liike, joka oli maanpuolustusvastainen.Tulee muistaa, että sitä käskettiin Moskovasta, joka oli nyt liitossa Berliinin kanssa. Lisäksi pasifistinen mieliala oli laajalle levinnyt. Toisaalta armeija oli paljolti jämähtänyt edellisen sodan oppeihin ja oli suuruudestaan huolimatta melko tehoton. Sodan johtaminen oli suorastaan sekopäistä.


      • Otin selvää
        väärässä!! kirjoitti:

        "Suomalaisten sodankäyntiä taas haittasi onnettoman puolustuspolitiikan aikaansaama materiaalipula ja heikkolaatuinen, huonosti koulutettu sodanjohto. "

        Heikot on tiedot.
        Materiaalipula oli kyllä totta Talvisodassa. Jatkosodassa oltiin sen suhteen kohtalaisessa tilanteessa Saksan avun ansiosta. Tietysti ajanmukaista kalustoa olisi saanut olla enemmän, mutta se maksoi.

        Sodanjohto oli hyvin tasokas. Se koostui toisaalta erittäin kokeneista kenraaleista ( Mannerheim, Wallden, Nenonen) ja toisaalta hyvin koulutetusta parhaissa voimissaan olevista miehistä ( Heinrichs, Oesch, Airo, Tuompo, Talvela jne). He olivat kaikki saaneet yleisesikuntaupseerin koulutuksen ulkomailla tai Suomessa. Talvisota oli useimmille jo kolmas ja jatkosota neljäs.

        Taitaa olla nikkiä vaihtanut Rateki asialla tietojen heikkoudesta päätellen.

        Yksi sun toinen vakioloruilija näkyy vaihtavan nikkiä, kun ei ilkeä tulla esiin jäätyään valeista kiinni.

        >Sodanjohto oli hyvin tasokas. Se koostui toisaalta erittäin kokeneista kenraaleista ( Mannerheim, Wallden, Nenonen) ja toisaalta hyvin koulutetusta parhaissa voimissaan olevista miehistä ( Heinrichs, Oesch, Airo, Tuompo, Talvela jne).<

        Moniko noista kävi sotakoulunsa Ranskassa ja moniko Venäjällä?

        Heinrichs, Airo ja Paasonen olivat käyneet sotakorkeakoulun Ranskassa, Siilasvuo ja Talvela Suomessa, Nenonen oli saanut koulutusta Venäjälla ja Ranskassa. Samoin Hanell ja Oesch lisätään Päämajan upseerien joukkon Ranskan kävijänä. Paukka-Heikki alias Heinrichs tuli maitojunassa Ranskasta vuoden jälkeen, samoin Kekoni.


        Nämä kaikki seuraavat ei ole Päämajan kenraaleita, kuten ei Paasonenkaan tuossa edellä, koska Paasonen oli eversti, mutta pannaanpas esiin: A-E Martola oli käynyt sotakorkeakoulun Ranskassa. Muutamat kävi sen jopa Ruotsissa, eli ainakin Harald Öhquist ja Hugo Österman, nämä Marskin Ööt ;=)

        Pajarikin taisi käydä sotakorkean Suomessa.

        Jatkakaahan listaa...


      • näin se meni

        Fransmannit aloittivat sodan ensimmäisen maailmansodan taktiikoilla, saman virheen teki kyllä N-liittokin Suomen talvisodassa, mutta Ranska ei ehtinyt muuttaa taktiikkaa vaan tuli vallatuksi, N-liitto kyllä otti opikseen ja melkein oli valmis 1941, mutta ei ihan, tämä koulutetun päällystön puute näkyi kyllä taistelumenestyksessä.

        Puola ja Britannia olivat myös liikkellä vanhentuneella taktiikalla ja kalustolla, Britit pelasti se, että ne asuvat saarella, Puolalle kävi huonommin ...

        Puola jaettiin kahtia, se menetti sodassa 40 %:tia pinta-alastaan ja 30 %:tia väestöstään.


      • virheitä!!
        Otin selvää kirjoitti:

        >Sodanjohto oli hyvin tasokas. Se koostui toisaalta erittäin kokeneista kenraaleista ( Mannerheim, Wallden, Nenonen) ja toisaalta hyvin koulutetusta parhaissa voimissaan olevista miehistä ( Heinrichs, Oesch, Airo, Tuompo, Talvela jne).<

        Moniko noista kävi sotakoulunsa Ranskassa ja moniko Venäjällä?

        Heinrichs, Airo ja Paasonen olivat käyneet sotakorkeakoulun Ranskassa, Siilasvuo ja Talvela Suomessa, Nenonen oli saanut koulutusta Venäjälla ja Ranskassa. Samoin Hanell ja Oesch lisätään Päämajan upseerien joukkon Ranskan kävijänä. Paukka-Heikki alias Heinrichs tuli maitojunassa Ranskasta vuoden jälkeen, samoin Kekoni.


        Nämä kaikki seuraavat ei ole Päämajan kenraaleita, kuten ei Paasonenkaan tuossa edellä, koska Paasonen oli eversti, mutta pannaanpas esiin: A-E Martola oli käynyt sotakorkeakoulun Ranskassa. Muutamat kävi sen jopa Ruotsissa, eli ainakin Harald Öhquist ja Hugo Österman, nämä Marskin Ööt ;=)

        Pajarikin taisi käydä sotakorkean Suomessa.

        Jatkakaahan listaa...

        "Paukka-Heikki alias Heinrichs tuli maitojunassa Ranskasta vuoden jälkeen, samoin Kekoni."

        Hcs suoritti sotakorkeakoulun Ranskassa 20.7. 25-15.8. 28 suoritettuaan sitä ennen esikuntapäälliköiden viestikurssin Ranskassa.

        Kekoni suoritti vain 1. vuosikurssin. Hän ei kuulunut sodanjohtoon, eikä toiminut rintamalla.


      • Me Again
        ja muukin kirjoitti:

        Ranskassa oli voimakas kommunistinen liike, joka oli maanpuolustusvastainen.Tulee muistaa, että sitä käskettiin Moskovasta, joka oli nyt liitossa Berliinin kanssa. Lisäksi pasifistinen mieliala oli laajalle levinnyt. Toisaalta armeija oli paljolti jämähtänyt edellisen sodan oppeihin ja oli suuruudestaan huolimatta melko tehoton. Sodan johtaminen oli suorastaan sekopäistä.

        "Ranskassa oli voimakas kommunistinen liike, joka oli maanpuolustusvastainen.Tulee muistaa, että sitä käskettiin Moskovasta, joka oli nyt liitossa Berliinin kanssa."

        On totta, että Moskovan ohjaamat kommunistit sabotoivat Ranskan sotaponnistuksia, mutta niiden vaikutusta ei myöskään kannata yliarvioida.

        "Toisaalta armeija oli paljolti jämähtänyt edellisen sodan oppeihin ja oli suuruudestaan huolimatta melko tehoton."

        Ranskan armeijan tehottomuus oli pitkälti sitä, että se ollut vielä läheskään valmis tehtäväänsä eli vastustajan lyömiseen suorassa hyökkäyksessä. Idea, että ranskalaiset olisivat olleet täysin jumissa edellisen sodan opeissa on sekin kyseenalainen. Liittoutuneiden strategia jo itsessään perustui mekanisoitujen joukkojen hyödyntämiseen saksalaisten vastineidensa torjumiseksi, mikä jo sinänsä todistaa, että ranskalaiset kykenivät ajattelemaan modernisti liikkuvan sodan periaatteen mukaisesti.

        "Sodan johtaminen oli suorastaan sekopäistä."

        En sanoisi niinkään. Kieltämättä ylijohdon suunnitelma saksalaisten hyökkäyksen varalle sisälsi vaarallisia "sokeita pisteitä", jotka osoittautuivatkin tuhoisiksi, mutta siinä oli taustalla myös loogista ajattelua. Ranskalaiset ymmärsivät, että liittoutuneet eivät voi vielä -40 toivoa saavansa lopullista voittoa vastustajasta ja heidän tulisi keskittyä estämään Belgian ja Hollannin romahtaminen. Sillä tavalla he myös samalla suojelisivat Ranskan maaperää.


      • Me Again
        näin se meni kirjoitti:

        Fransmannit aloittivat sodan ensimmäisen maailmansodan taktiikoilla, saman virheen teki kyllä N-liittokin Suomen talvisodassa, mutta Ranska ei ehtinyt muuttaa taktiikkaa vaan tuli vallatuksi, N-liitto kyllä otti opikseen ja melkein oli valmis 1941, mutta ei ihan, tämä koulutetun päällystön puute näkyi kyllä taistelumenestyksessä.

        Puola ja Britannia olivat myös liikkellä vanhentuneella taktiikalla ja kalustolla, Britit pelasti se, että ne asuvat saarella, Puolalle kävi huonommin ...

        Puola jaettiin kahtia, se menetti sodassa 40 %:tia pinta-alastaan ja 30 %:tia väestöstään.

        "Fransmannit aloittivat sodan ensimmäisen maailmansodan taktiikoilla, saman virheen teki kyllä N-liittokin Suomen talvisodassa, mutta Ranska ei ehtinyt muuttaa taktiikkaa vaan tuli vallatuksi..."

        Ranskan kohtalo ratkaistiin isommalla alueella kuin pelkässä taktiikassa, nimittäin strategisella tasolla. Liittoutuneiden päätös ulottaa etenemisensä mahdollisimman pitkälle saksalaisten muodostamaan strategisen tason ansaan oli se mikä tuomitsi heidän koko toimintansa tuhoon. Kuten olen monesti ennen sanonut liittoutuneiden päätös yrittää Hollantiin etenemällä varmistaa mahdollisimman paljon tärkeitä alueita hallintaansa aiheutti sen, että he niin tehdessään tuottivat itselleen heikon ja aivan liian pitkän rintaman.


      • Otin lisää selvää
        virheitä!! kirjoitti:

        "Paukka-Heikki alias Heinrichs tuli maitojunassa Ranskasta vuoden jälkeen, samoin Kekoni."

        Hcs suoritti sotakorkeakoulun Ranskassa 20.7. 25-15.8. 28 suoritettuaan sitä ennen esikuntapäälliköiden viestikurssin Ranskassa.

        Kekoni suoritti vain 1. vuosikurssin. Hän ei kuulunut sodanjohtoon, eikä toiminut rintamalla.

        "Paukka-Heikki alias Heinrichs tuli maitojunassa Ranskasta vuoden jälkeen, samoin Kekoni."
        Täältähän se tieto oli peräisin:

        Jarkko Kemppi, FT, dosentti

        Kirjoittaja viimeistelee tutkimustaan suomalaisen sotataidon kehittymisestä itsenäisyyden alkuvuosina.


        Jalkaväenkenraali A.E. Martola – ensimmäinen Ranskan sotakorkeakoulun suorittanut suomalaisupseeri


        Opinnot Ranskan Sotakorkeakoulussa

        http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/lehti/3_06/martola.html

        >>Vuosiksi 1919–1921 jääkärikapteeni Martola pääsi opiskeleman Ranskan Sotakorkeakouluun. (Ecole Supérieure de Guerre). Kapteenit A.E. Martola ja Gunnar Heinrichs lähetettiin Pariisiin jo puolitoista kuukautta ennen korkeakoulun lukukauden avajaisia, jotta he ehtisivät sopeutua ja ennen kaikkea parantaa ranskan kielen taitojaan. Ranskaan pääsi kolmantena suomalaisena opiskelemaan vielä jääkärikapteeni Kaarle Kekoni. Näistä kolmesta upseerista Heinrichs ja Kekoni keskeyttivät opintonsa ensimmäisen vuoden jälkeen. Näin ollen Martola jäi ainoana suomalaisena jatkamaan opintojaan.


      • ei Axel Erik,
        Otin lisää selvää kirjoitti:

        "Paukka-Heikki alias Heinrichs tuli maitojunassa Ranskasta vuoden jälkeen, samoin Kekoni."
        Täältähän se tieto oli peräisin:

        Jarkko Kemppi, FT, dosentti

        Kirjoittaja viimeistelee tutkimustaan suomalaisen sotataidon kehittymisestä itsenäisyyden alkuvuosina.


        Jalkaväenkenraali A.E. Martola – ensimmäinen Ranskan sotakorkeakoulun suorittanut suomalaisupseeri


        Opinnot Ranskan Sotakorkeakoulussa

        http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/lehti/3_06/martola.html

        >>Vuosiksi 1919–1921 jääkärikapteeni Martola pääsi opiskeleman Ranskan Sotakorkeakouluun. (Ecole Supérieure de Guerre). Kapteenit A.E. Martola ja Gunnar Heinrichs lähetettiin Pariisiin jo puolitoista kuukautta ennen korkeakoulun lukukauden avajaisia, jotta he ehtisivät sopeutua ja ennen kaikkea parantaa ranskan kielen taitojaan. Ranskaan pääsi kolmantena suomalaisena opiskelemaan vielä jääkärikapteeni Kaarle Kekoni. Näistä kolmesta upseerista Heinrichs ja Kekoni keskeyttivät opintonsa ensimmäisen vuoden jälkeen. Näin ollen Martola jäi ainoana suomalaisena jatkamaan opintojaan.

        vaan veljensä Gunnar.

        "Kapteenit A.E. Martola ja Gunnar Heinrichs lähetettiin Pariisiin jo puolitoista kuukautta ennen korkeakoulun lukukauden avajaisia, jotta he ehtisivät sopeutua ja ennen kaikkea parantaa ranskan kielen taitojaan. Ranskaan pääsi kolmantena suomalaisena opiskelemaan vielä jääkärikapteeni Kaarle Kekoni. Näistä kolmesta upseerista Heinrichs ja Kekoni keskeyttivät opintonsa ensimmäisen vuoden jälkeen."

        Erik Hcs suoritti sotakorkeakoulun Ranskassa 20.7. 25-15.8. 28 suoritettuaan sitä ennen esikuntapäälliköiden viestikurssin Ranskassa.


      • Rateki
        näin se meni kirjoitti:

        Fransmannit aloittivat sodan ensimmäisen maailmansodan taktiikoilla, saman virheen teki kyllä N-liittokin Suomen talvisodassa, mutta Ranska ei ehtinyt muuttaa taktiikkaa vaan tuli vallatuksi, N-liitto kyllä otti opikseen ja melkein oli valmis 1941, mutta ei ihan, tämä koulutetun päällystön puute näkyi kyllä taistelumenestyksessä.

        Puola ja Britannia olivat myös liikkellä vanhentuneella taktiikalla ja kalustolla, Britit pelasti se, että ne asuvat saarella, Puolalle kävi huonommin ...

        Puola jaettiin kahtia, se menetti sodassa 40 %:tia pinta-alastaan ja 30 %:tia väestöstään.

        ja tässä luen sellaisiksi Englannin ja Yhdysvallat Ranskan ja Puolan ollessa silloin käytännössä kadonneita valtioita vailla mahdollisuutta toimimiseen, on laskettava se, että ne kykenivät ottamaan aloitteen muuttamalla sodankäynnin koko paradigman itselleen edulliseksi ja käymään sotaa tavalla johon vihollinen ei ollut valmistautunut.

        Saksan paradigmalla oli vahvat juuret I maailmansodan kokemuksissa ja tappiossa: Paikallaan pysyvä asemasota ja mihinkään johtamattomat materiaalitaistelut tuli välttää. Saksa siis panosti merkittävimmät resurssinsa (merisota on tämän tarkastelun ulkopuolella) liikkuvien maavoimien hyökkäykseen ja tukemiseen. Tällä yllätettiin aluksi Ranska, Britannia ja NL. Näistä vain NL kykeni lopulta lähtemään tähän paradigmaan ja vastaamaan Saksan omalla pelikentällä voittoisasti. Länsiliittoutuneet sen sijaan tekivät uuden, itselleen edullisen pelikentän sinne mihin Saksan resurssit eivät enää riittäneet: strategiseen ja taktiseen ilmasodankäyntiin.

        Suomea tarkastellessa pitää muistaa että maa oli aivan liian pieni luomaan omaa, itselleen edullista pelikenttää sodan jatkuessa. Veltostuneen ja osin heikkotasoisen sodanjohdon tappioksi ja suoranaiseksi typeryydeksi pitää kuitenkin lukea se, ettei näitä paradigmoja ja niiden muutoksia sodan kuluessa kyetty tunnistamaan. Se johti siihen että 1) torjuntataisteluun jouduttiin yllättäen, 2) oli varauduttu vanhentuneen paradigman mukaiseen puolustukseen (korpisoturi konepistooli kasapanos ja polttopullo) ja 3) oli laiminlyöty kaikkinaiset niin poliittiset kuin sotilaalliset mahdollisuudet pitää aloitetta edes osittain hallussa.


      • asiantuntematonta!!!
        Rateki kirjoitti:

        ja tässä luen sellaisiksi Englannin ja Yhdysvallat Ranskan ja Puolan ollessa silloin käytännössä kadonneita valtioita vailla mahdollisuutta toimimiseen, on laskettava se, että ne kykenivät ottamaan aloitteen muuttamalla sodankäynnin koko paradigman itselleen edulliseksi ja käymään sotaa tavalla johon vihollinen ei ollut valmistautunut.

        Saksan paradigmalla oli vahvat juuret I maailmansodan kokemuksissa ja tappiossa: Paikallaan pysyvä asemasota ja mihinkään johtamattomat materiaalitaistelut tuli välttää. Saksa siis panosti merkittävimmät resurssinsa (merisota on tämän tarkastelun ulkopuolella) liikkuvien maavoimien hyökkäykseen ja tukemiseen. Tällä yllätettiin aluksi Ranska, Britannia ja NL. Näistä vain NL kykeni lopulta lähtemään tähän paradigmaan ja vastaamaan Saksan omalla pelikentällä voittoisasti. Länsiliittoutuneet sen sijaan tekivät uuden, itselleen edullisen pelikentän sinne mihin Saksan resurssit eivät enää riittäneet: strategiseen ja taktiseen ilmasodankäyntiin.

        Suomea tarkastellessa pitää muistaa että maa oli aivan liian pieni luomaan omaa, itselleen edullista pelikenttää sodan jatkuessa. Veltostuneen ja osin heikkotasoisen sodanjohdon tappioksi ja suoranaiseksi typeryydeksi pitää kuitenkin lukea se, ettei näitä paradigmoja ja niiden muutoksia sodan kuluessa kyetty tunnistamaan. Se johti siihen että 1) torjuntataisteluun jouduttiin yllättäen, 2) oli varauduttu vanhentuneen paradigman mukaiseen puolustukseen (korpisoturi konepistooli kasapanos ja polttopullo) ja 3) oli laiminlyöty kaikkinaiset niin poliittiset kuin sotilaalliset mahdollisuudet pitää aloitetta edes osittain hallussa.

        "Veltostuneen ja osin heikkotasoisen sodanjohdon tappioksi ja suoranaiseksi typeryydeksi pitää kuitenkin lukea se, ettei näitä paradigmoja ja niiden muutoksia sodan kuluessa kyetty tunnistamaan. Se johti siihen että 1) torjuntataisteluun jouduttiin yllättäen, 2) oli varauduttu vanhentuneen paradigman mukaiseen puolustukseen (korpisoturi konepistooli kasapanos ja polttopullo) ja 3) oli laiminlyöty kaikkinaiset niin poliittiset kuin sotilaalliset mahdollisuudet pitää aloitetta edes osittain hallussa. "

        Suomen sodanjohto oli täysin rinnastettavissa mihin tahansa muuhun maahan. Kaikki sotaakäyvät valtiot yllätettiin eri vaiheissa kuka mitenkin. Pahiten NL.

        Kesän -44 torjuntataistelussa oli kyse siitä, että suurvalta kykeni asettamaan ylivoimaiset hyökkäysjoukot.

        Puolustusjärjestely oli täysin ajanmukainen. Hyökkäys torjuttiin kolmessa viikossa.

        Aloite oli hallussa silloin, kun tilanne antoi siihen mahdollisuudet. Suomihan mm. teki rauhantunnusteluja. Esteinä olivat vain Saksa ja NL, molemmat reilusti Suomea vahvempia.


      • Otin lisää selvää
        ei Axel Erik, kirjoitti:

        vaan veljensä Gunnar.

        "Kapteenit A.E. Martola ja Gunnar Heinrichs lähetettiin Pariisiin jo puolitoista kuukautta ennen korkeakoulun lukukauden avajaisia, jotta he ehtisivät sopeutua ja ennen kaikkea parantaa ranskan kielen taitojaan. Ranskaan pääsi kolmantena suomalaisena opiskelemaan vielä jääkärikapteeni Kaarle Kekoni. Näistä kolmesta upseerista Heinrichs ja Kekoni keskeyttivät opintonsa ensimmäisen vuoden jälkeen."

        Erik Hcs suoritti sotakorkeakoulun Ranskassa 20.7. 25-15.8. 28 suoritettuaan sitä ennen esikuntapäälliköiden viestikurssin Ranskassa.

        No niinpäs olikin, sori nyt vaan väärästä tiedosta. Tulipahan oikaistua ja hyvä niin. Luin huolimattomasti aikoinaan tuon jutun.


      • kyllä tiesit.
        Otin lisää selvää kirjoitti:

        No niinpäs olikin, sori nyt vaan väärästä tiedosta. Tulipahan oikaistua ja hyvä niin. Luin huolimattomasti aikoinaan tuon jutun.

        Sattuuhan näitä itse kullekin. En minäkään ollut aiemmin huomannut Kekonin opiskelua Ranskassa.
        Hyvä tietoteos on Rauno Lipposen biografia "Itsenäisen Suomen kenraalikunta 1918-1996".

        Kadettikoulun käyneistähän löytyy tiedot myös Kadettimatrikkeleista, joista tuorein on juuri ilmestynyt.


      • näin se meni
        Rateki kirjoitti:

        ja tässä luen sellaisiksi Englannin ja Yhdysvallat Ranskan ja Puolan ollessa silloin käytännössä kadonneita valtioita vailla mahdollisuutta toimimiseen, on laskettava se, että ne kykenivät ottamaan aloitteen muuttamalla sodankäynnin koko paradigman itselleen edulliseksi ja käymään sotaa tavalla johon vihollinen ei ollut valmistautunut.

        Saksan paradigmalla oli vahvat juuret I maailmansodan kokemuksissa ja tappiossa: Paikallaan pysyvä asemasota ja mihinkään johtamattomat materiaalitaistelut tuli välttää. Saksa siis panosti merkittävimmät resurssinsa (merisota on tämän tarkastelun ulkopuolella) liikkuvien maavoimien hyökkäykseen ja tukemiseen. Tällä yllätettiin aluksi Ranska, Britannia ja NL. Näistä vain NL kykeni lopulta lähtemään tähän paradigmaan ja vastaamaan Saksan omalla pelikentällä voittoisasti. Länsiliittoutuneet sen sijaan tekivät uuden, itselleen edullisen pelikentän sinne mihin Saksan resurssit eivät enää riittäneet: strategiseen ja taktiseen ilmasodankäyntiin.

        Suomea tarkastellessa pitää muistaa että maa oli aivan liian pieni luomaan omaa, itselleen edullista pelikenttää sodan jatkuessa. Veltostuneen ja osin heikkotasoisen sodanjohdon tappioksi ja suoranaiseksi typeryydeksi pitää kuitenkin lukea se, ettei näitä paradigmoja ja niiden muutoksia sodan kuluessa kyetty tunnistamaan. Se johti siihen että 1) torjuntataisteluun jouduttiin yllättäen, 2) oli varauduttu vanhentuneen paradigman mukaiseen puolustukseen (korpisoturi konepistooli kasapanos ja polttopullo) ja 3) oli laiminlyöty kaikkinaiset niin poliittiset kuin sotilaalliset mahdollisuudet pitää aloitetta edes osittain hallussa.

        No ei se Suomen kohdalla ihan noin mene ...

        Se on aikalailla spekulaatioiden tasolla, kuinka suuri oli se piliittinen liikkumavara ja mikä oli se todellinen mahdollisuus pitää poliittista aloitetta ja esim. irtautua sodasta ennen 1944 syksyä.

        Liittolaisuhteen katkaiseminen Saksaan, ennenkuin puna-armeijan yhtymät oli rajoillamme tuhottu, olisi ollut uhkapeliä ja sotatoimien kiihdyttäminen tämän tavoitteen saavuttamiseksi, olisi ollut väärin ajoitettu taktinen toimenpide, oikeastaan piti odottaa Venäläisten aloitetta ja sitä, että myös hyökkäys Saksalaisia vastaan oli aloitettu, ennenkuin varsinaiset tojuntataistelut aloitettiin, jotta nuo yhtymät voitiin tuhota.

        Sitten vielä sellainenkin asia, että oliko oikeastaan järkevää polttaa kovin paljon ruutia alueen takia, joka aselevossa jokatapauksessa luovutetaan pois, mitä järkeä on kynsin hampain pitää hallussa aluetta joka joudutaan luovuttamaan jokatapauksessa pois, mikäli halutaan saada aikaan aselepo.
        Eihän sitä voi samanaikaisesti pyytää aselepoa ja vaatia uusia alueita, eli aselepoahan pyydetään jokatapauksessa Moskovan rauhan 1940 rajojen pohjalta, joka sitten tehtiinkin.


      • Rateki
        näin se meni kirjoitti:

        No ei se Suomen kohdalla ihan noin mene ...

        Se on aikalailla spekulaatioiden tasolla, kuinka suuri oli se piliittinen liikkumavara ja mikä oli se todellinen mahdollisuus pitää poliittista aloitetta ja esim. irtautua sodasta ennen 1944 syksyä.

        Liittolaisuhteen katkaiseminen Saksaan, ennenkuin puna-armeijan yhtymät oli rajoillamme tuhottu, olisi ollut uhkapeliä ja sotatoimien kiihdyttäminen tämän tavoitteen saavuttamiseksi, olisi ollut väärin ajoitettu taktinen toimenpide, oikeastaan piti odottaa Venäläisten aloitetta ja sitä, että myös hyökkäys Saksalaisia vastaan oli aloitettu, ennenkuin varsinaiset tojuntataistelut aloitettiin, jotta nuo yhtymät voitiin tuhota.

        Sitten vielä sellainenkin asia, että oliko oikeastaan järkevää polttaa kovin paljon ruutia alueen takia, joka aselevossa jokatapauksessa luovutetaan pois, mitä järkeä on kynsin hampain pitää hallussa aluetta joka joudutaan luovuttamaan jokatapauksessa pois, mikäli halutaan saada aikaan aselepo.
        Eihän sitä voi samanaikaisesti pyytää aselepoa ja vaatia uusia alueita, eli aselepoahan pyydetään jokatapauksessa Moskovan rauhan 1940 rajojen pohjalta, joka sitten tehtiinkin.

        ja pätemättömyydestä sodanjohdossa. Jos aika alkuvuodesta 42 kesään 44 olisi hyödynnetty ammattitaidolla, neuvotteluja ei suinkaan olisi käyty Talvisodan Moskovan rauhan rajoista vaan Tarton rauhan rajoista. Kyllä, siihen oli kaikki edellytykset. Suomella olisi ollut neuvottelupöydässä vaihtoon varattuina vallattu Itä-Karjala ja vallattu Kannaksen osa rajajoelta Valkeasaareen. Itä-Karjala olisi ollut hyvin pidettävissä Maaselän valtavien linnoitusten turvin, jotka nyt jouduttiin alkeellisen sodanjohdon vuoksi luovuttamaan ilman laukauksenkaan ampumista.

        Valitun toimintalinjan, tai pikemminkin linjan johon sodanjohdo ajautui, suomeksi sanottuna saamattomuuden, vuoksi linnoitteita ei voitu hyödyntää, Kannaksella puolustettiin viimeistelemättömissä tai edes aloittamattomissa asemissa, aseistuksessa ei ollut kehitytty Talvisodan ajasta, joukot oli päästetty vetelöitymään ja kyynistymään asemasodassa.


      • näin se meni
        Rateki kirjoitti:

        ja pätemättömyydestä sodanjohdossa. Jos aika alkuvuodesta 42 kesään 44 olisi hyödynnetty ammattitaidolla, neuvotteluja ei suinkaan olisi käyty Talvisodan Moskovan rauhan rajoista vaan Tarton rauhan rajoista. Kyllä, siihen oli kaikki edellytykset. Suomella olisi ollut neuvottelupöydässä vaihtoon varattuina vallattu Itä-Karjala ja vallattu Kannaksen osa rajajoelta Valkeasaareen. Itä-Karjala olisi ollut hyvin pidettävissä Maaselän valtavien linnoitusten turvin, jotka nyt jouduttiin alkeellisen sodanjohdon vuoksi luovuttamaan ilman laukauksenkaan ampumista.

        Valitun toimintalinjan, tai pikemminkin linjan johon sodanjohdo ajautui, suomeksi sanottuna saamattomuuden, vuoksi linnoitteita ei voitu hyödyntää, Kannaksella puolustettiin viimeistelemättömissä tai edes aloittamattomissa asemissa, aseistuksessa ei ollut kehitytty Talvisodan ajasta, joukot oli päästetty vetelöitymään ja kyynistymään asemasodassa.

        No höpöhöpö, mikäli Suomi olisi pyytänyt aselepoa, niin mitenkä aselepoa pyytävä valtio oikein voisi esittää samalla paperilla myös aluevaatimuksia ????
        Nauruunhan se Stalin olisi kuollut, kun se tommosia papereita olisi lukenut ...

        Jokin logiikka sentään pitää säilyttää, velttoudella ole asian kanssa mitään tekemistä.

        Suomen sodanjohto tiesi, että mikäli erillinen aselepo halutaan saada, niin valtaukset täytyy palauttaa, siinä mielessä luovuttaminen ilman kovin suuria tappioita oli perusteltu, joukkoja tarvittiin jokatapauksessa sitten kun varsinainen torjuntavaihe sotatoimissa alkaa.

        Saksa sanoi Suomelle jo 1920 Tarton neuvottelujen alla, että raja on epärealistinen, Suomi on pieni valtio ja Venäjä suurvalta, pitää olla realisti ja tyytyä siihen mikä on mahdollista myös pitää.


    • Näin se meni

      Itse huomasin sellaisen virheen, että Suomen kartta oli esitetty väärin, kartta oli nykyrajojen mukainen ja nämä rajathan sovittiin vasta 1947 rauhansopimuksessa.

      Puolan rajat oli kyllä Puolan alkuperäiset rajat, eikä nykyiset.

      Viron rajoja en huomannut katsoa, se kohta meni mutenkin niin nopeasti ohi.

    • mitähän sä

      "Toinen erikoisuus oli Suomen Talvisotaan ja Norjan miehitykseen liittyvä juttu. Siinä kerrottiin kuinka Ranskasta ja sen siirtomaista Pohjois-Afrikasta koottiin Muukalaislegioonan joukkoja laivoihin ja lähetettiin Suomeen vietäviksi, mutta ne ei ehtineet Suomeen saakka kun sota loppu sitä ennen. Eihän Suomi oikeasti PYYTÄNYT APUJOUKKOJA Ranskalta ja Englannilta."

      keksi jotai siitä et norja ja ruotsi kielsi kansainvälisen avustus retkikunnalta läpi kulun mantujensa läpi.
      keksi jotai siitä et usas järjestivät huutokaupan missä lentokoneita myytiin suomeen yhen dollarin hintaan.

      trollaat ja sekoitat !!!!!.

      • 1930-1940

        >ruotsi kielsi kansainvälisen avustus retkikunnalta läpi kulun mantujensa läpi.<

        Niinhän se oli. Norjasta ei juuri puhuta, että se olisi vastustellut. Kyllä Saksan joukoille annettiin luvat, eikä rautateitäkään aiottu laittaa rullalle tai ajaa vaunuja etelä-Ruotsin kaupunkeihin. Ruotsi oli tuolloinkin pirullinen naapuri ja on sitä vieläkin. Nykyisin se sekaantuu Suomen sisäpolitiikkaan mm. kieliasioissa esim. yrittämällä lähettää kieliasiamiehen opetusministeriöön tms.


        Tuolta voi lukea lisää faktoja!

        http://www.histdoc.net/historia/suurvalta1939.html#us



        Ulkoministeri Güntherin puhe parlamentin lähetekeskustelussa 17.1.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-01-17.html

        Kuningas Kustaa V:n lausuma Ruotsin sotilaallisesta puuttumattomuudesta valtioneuvoston pöytäkirjaan 19.2.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-02-19.html

        Ulkoministeri Güntherin puhe parlamentin molemmille kamareille talvisodan päättyessä 13.3.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-03-13.html

        Ulkoministeri Güntherin esitelmä Lehdistöklubilla syistä, miksi Ruotsi ei osallistunut sotavoimin talvisotaan eikä sallinut liittoutuneiden läpikulkua 16.3.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-03-16.html

        Saksan hallituksen muistutus Ruotsin tiukasta puolueettomuudesta Saksan miehittäessä Tanskan ja Norjan (saksaksi) 9.4.1940

        http://www.histdoc.net/history/de/1940-04-09.html

        Sopimus Wehrmachtin joukkojen ja materiaalin kauttakulusta Ruotsin läpi 29.6.1940 (8.7.1940)

        http://www.histdoc.net/historia/1940-06-29.html

        Ruotsin ulkoasiainministeriön tiedonanto Saksan sotilaiden ja kuljetusten sallimisesta Norjasta Ruotsin läpi 5.7.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-07-05.html

        Pääministeri Hanssonin puhe kauttakulkuliikenteestä Ludvikassa 7.7.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-07-07.html

        Ruotsin hallituksen tiedonanto saksalaisen divisioonan kauttakulusta Norjasta Suomeen

        http://www.histdoc.net/historia/1941-06-25.html


      • näin se meni
        1930-1940 kirjoitti:

        >ruotsi kielsi kansainvälisen avustus retkikunnalta läpi kulun mantujensa läpi.<

        Niinhän se oli. Norjasta ei juuri puhuta, että se olisi vastustellut. Kyllä Saksan joukoille annettiin luvat, eikä rautateitäkään aiottu laittaa rullalle tai ajaa vaunuja etelä-Ruotsin kaupunkeihin. Ruotsi oli tuolloinkin pirullinen naapuri ja on sitä vieläkin. Nykyisin se sekaantuu Suomen sisäpolitiikkaan mm. kieliasioissa esim. yrittämällä lähettää kieliasiamiehen opetusministeriöön tms.


        Tuolta voi lukea lisää faktoja!

        http://www.histdoc.net/historia/suurvalta1939.html#us



        Ulkoministeri Güntherin puhe parlamentin lähetekeskustelussa 17.1.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-01-17.html

        Kuningas Kustaa V:n lausuma Ruotsin sotilaallisesta puuttumattomuudesta valtioneuvoston pöytäkirjaan 19.2.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-02-19.html

        Ulkoministeri Güntherin puhe parlamentin molemmille kamareille talvisodan päättyessä 13.3.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-03-13.html

        Ulkoministeri Güntherin esitelmä Lehdistöklubilla syistä, miksi Ruotsi ei osallistunut sotavoimin talvisotaan eikä sallinut liittoutuneiden läpikulkua 16.3.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-03-16.html

        Saksan hallituksen muistutus Ruotsin tiukasta puolueettomuudesta Saksan miehittäessä Tanskan ja Norjan (saksaksi) 9.4.1940

        http://www.histdoc.net/history/de/1940-04-09.html

        Sopimus Wehrmachtin joukkojen ja materiaalin kauttakulusta Ruotsin läpi 29.6.1940 (8.7.1940)

        http://www.histdoc.net/historia/1940-06-29.html

        Ruotsin ulkoasiainministeriön tiedonanto Saksan sotilaiden ja kuljetusten sallimisesta Norjasta Ruotsin läpi 5.7.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-07-05.html

        Pääministeri Hanssonin puhe kauttakulkuliikenteestä Ludvikassa 7.7.1940

        http://www.histdoc.net/historia/1940-07-07.html

        Ruotsin hallituksen tiedonanto saksalaisen divisioonan kauttakulusta Norjasta Suomeen

        http://www.histdoc.net/historia/1941-06-25.html

        Pakkohan se oli antaa kauttakulkulupa, muuten Saksa olisi vallannut koko maan.


    • Stieglitz

      " AINA kun esitettiin Hitleristä filmiä, niin se oli sellainen huutava ja karjuva esitys."

      Tämä on totta. Siksi tuo yleisradion arkistosta aikoinaan löytynyt 11 minuutin lähes Hitlerin yksinpuhelu Keitelin, Mannerheimin ja Rytin seurassa on virkistävä poikkeus.

      Enpä taida viitsiä koko sarjaa katsoa. Taitaa olla sitä yhtä ja samaa vanhan toistoa. Ei puhettakaan siitä, että Neuvostoliitto todellisuudessa oli kesällä 1941 suunnittelemassa ja valmistelemassa hyökkäystä Saksaa vastaan ennennäkemättömin voimin. Nuo hyökkäysryhmitykseen siirtymässä olleet joukot sitten yllätettiinkin kesäkuun 22.päivänä Aatun ottaessa aloitteen käsiinsä.

      Eikä kyllä siitäkään taideta puhua, että Englanti ja Ranska eivät koskaan kertoneet Hitlerille sitä minkä ne kertoivat Stalinille. Eli sen, että ne julistavat sodan Saksalle mikäli tämän hyökkää Puolaan. Stalin tiesi tämän ja siksi hän rohkaisikin Saksaa hyökkäämään solmimalla Molotov-Ribbentrop-sopimuksen Saksan kanssa. Näin Stalin pääsi tavoitteeseensa eli sai Saksan ja länsimaat sotimaan keskenään.

      Mutta saatte olla kyllä varmoja ettei tuo sarja puhu siitä mitään. Toistetaan vain tuota iänkaikkista "totuutta".

      • steghiel34

        se on aina kun stiglegs mosierin ottaa kainaloon, niin kyllä lähtee.... nauru


    • MitenSeMeni

      Ranskalaisten sotaa ja propagandaa tämäkin: "Pioneereja seurasi 153 saksalaisdivisioonaa, samoin Suomen, Romanian, Slovakian ja Unkarin joukot."

      Historia: Maailmansodan kurimuksessa, Osa 3/6

      Tulimeri. Vuonna 1941 taistelut laajentuivat niin merelle kuin Afrikan aavikoille. Hitler aloitti hyökkäyksensä Neuvostoliittoon, operaatio Barbarossa ei kuitenkaan sujunut Saksan sodanjohdon suunnitelmien mukaan. 3/6.
      YLE TEEMA, perjantai 28.1. klo 20.05, Kesto 00:52:43

      http://areena.yle.fi/video/1650881

      Kohdasta 14.30 alkaen Hyökkäys itään: "Pioneereja seurasi 153 saksalaisdivisioonaa, samoin Suomen, Romanian, Slovakian ja Unkarin joukot. Mukana oli jopa espanjalaisten fasistien divisioona."

      • heti alkuun

        myös italialaisia. Slovakkeja tuskin oli paria rykmenttiä enempää vielä -41.

        Espanjalainen vapaaehtoisdivisioona tuli rintamalle vasta -42, ellen väärin muista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      50
      3317
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      15
      1710
    3. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      17
      1641
    4. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      35
      1634
    5. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      25
      1392
    6. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      1312
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      61
      1259
    8. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      90
      1085
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      22
      1013
    10. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      127
      962
    Aihe