Räjähtääkö Yellowstonen supertulivuori?

Keltakivi

"It would explode with a force a thousand times more powerful than the Mount St Helens eruption in 1980.

Spewing lava far into the sky, a cloud of plant-killing ash would fan out and dump a layer 10ft deep up to 1,000 miles away.

Two-thirds of the U.S. could become uninhabitable as toxic air sweeps through it, grounding thousands of flights and forcing millions to leave their homes."

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1350123/Worlds-largest-volcano-Yellowstone-National-Park-wipe-thirds-US.html

39

2264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jeps rojahtaapi

      Totta kai.

      • ajatar.

        ja sama suomennettuna:

        Se räjähtää voimalla tuhat kertaa tehokkaampi kuin Mount St Helens purkauksesta 1980.

        Spewing laavaa pitkälle taivas, pilvi kasvien tappaminen tuhka olisi tuuletin ja dump kerros 10ft syvä jopa 1000 kilometrin päässä.

        Kaksi kolmasosaa Yhdysvaltojen voisi tulla asumiskelvottomaksi myrkyllisiksi ilma pyyhkäisee läpi, karilleajo tuhansia lentoja ja pakottavat miljoonia jättämään kotinsa.


    • juu.....

      Kyllähän se räjähtää.
      Jos ei vielä tänään tai huomenna niin joku päivä se räjähtää ihan varmasti. ;)

    • Näin se on

      räjähdys tapahtuu tällä vuosituhannella.

    • kjkjlkjjkl

      Yellowstonessa tapahtuu superpurkaus n. 600 000 vuoden välein. (pienempiä purkauksia on useammin, viimeksi se purkautui joitain kymmeniä tuhansia vuosia sitten) Viimeisimmästä superpurkauksesta on kulunut nyt hieman yli 600 000 vuotta. Milloin on seuraavan superpurkauksen aika? Sitä ei kukaan osaa sanoa. Se voi purkautua tänään, huomenna, ensiviikolla tai sitten 10 000 vuoden kuluttua. Mutta jonain päivänä se purkautuu uudelleen, se on varmaa.

    • hyvi-hyvi

      Jos haluaisi selviytyä Yellowstonen superpurkauksesta, tai tarkemmin sanottuna siitä aiheutuvasta ydintalvesta, niin pitäisi olla 1) turvapaikka, 2) pilaantumatonta ravintoa, 3) fyysinen ja henkinen kunto hyvällä mallilla ja aseistusta itsensä ja läheisten suojeluun. Parasta olisi yrittää selviytyä yksin perheensä (sekä mahdollisesti muutamien erittäin hyvien ystävien ja/tai läheisimpien sukulaisten) kanssa ja katsoa muutaman vuoden jälkeen, kun pölypilvet ovat hälvenneet, että kuka muu jäi jäljelle.

      1) Itse en lähtisi kovin pitkälle taajamista, koska jos menee erämaahan, pitää varata ravintoa mukaan koko oleskelun ajaksi. Taajamissa taas sitä voi jatkossa löytyä ihan kaduilta, siitä lisää myöhemmin. Suurin ongelma olisi saada turvapaikasta riittävän lämmin, mutta kuitenkin niin, ettei sitä löydetä helposti. Epätoivoiset ja nälissään olevat hylkiöt ovat tietyssä vaiheessa valmiit syömään sinut vaikka elävältä, tai pikemminkin ensiksi tappamaan sinut ja läheisesi, sitten syövät teidän ruokavarastot ja lopulta teidät. Maan alla, syrjäisessä paikassa, mutta kuitenkin asutuskeskusten lähellä olisi otollinen paikka. Paljon paksuja seiniä ja metalliovia, jotka pystyy telkeämään ketjuilla kiinni. Useita poistumisreittejä ja uloskäyntejä, lunta kun voi tulla PAAAAAALJON. Ei olisi kiva huomata, että ainoan kulkureitin edessä on 4-5 metriä jääntynyttä lunta.

      2) Säilykkeet ovat tietenkin hyviä, mutta niitä tarvitaan melkoinen määrä jos tarkoituksena on majailla turvassa 2-5 vuotta. Jokainen voi laskea miten paljon syö päivässä kertaa 1 000 - 2 000. Siinä saat laittaa säilykepurkin pinoon jos toiseenkin. Vettä tarvitaan myös paljon, mutta sitä pystyy sulattamaan lumesta ja jäästä. Voi olla äärimmäisen vaarallista poistua suojasta ensimmäisen puolenvuoden, ehkä jopa vuoden tai kahden, aikana, koska ulkona liikkuu eri kokoisia, pieniä ja suuria, ryöstelyjoukkioita, jotka ovat valmiit tekemään mitä tahansa ravinnon eteen - todennäköisesti jossain vaiheessa nälkäiset ihmislaumat muodostavat jengejä, jotka vaeltelevat ryöstellen, raiskaten, tappaen ja kannibalismia harjoittaen kylästä ja kaupungista toiseen. Siksi kannattaa varata elintarvikkeita vähintään muutamaksi vuodeksi, ettei ulos tarvitse mennä kovin usein. Sitten kun ruoka alkaa loppua ja täytyy käydä ulkona, asutuskeskukset ovat siitä syystä hyviä paikkoja, että niistä voi keräilemällä löytyä paljon piilotettua ruokaa, ja jos muu ei auta, niin ihmisten ja eläinten raatoja todennäköisesti löytyy jäätyneenä ja syömakelpoisena kaikkialta.

      3) Todennäköisimmät tilanteet joissa joudut käyttämään asetta ovat jossain pimeässä ja hylätyssä rakennuksessa jossa päällesi tulee useampi nälkäinen hylkiö, tai kun kohtaat ryöstöjengin, joten tarvitset sekä nopeasti laukaistavaa ja tehokasta lähitaisteluasetta että raskaampaa kalustoa. Jos olet hyvässä ravinnossa, niin pystynet nujertamaan yksittäisen päällekäyjän lähitaistelutaidoilla (mars lähimmälle dojolle!) tai esim. teräaseella tehokkaasti. Pakkanen voi laittaa aseiden käytön koetukselle, joten kannattaa hommata pisto/lyöntiaseita, jotka toimivat lihasvoimalla.

      ***

      Kauanko kestää, ennen kuin ydintalvi sitten iskee Eurooppaan? Se riippuu vuodenajasta, mutta kyllä se tulee viikoissa pikemminkin kuin kuukausissa. Jos on jo talvi, niin kylmempää tulee ja nopeasti, jos taas kesä, niin aikaa voi olla Suomessakin enemmän. Joka tapauksessa on selvää, että varustautumisen aloittaminen vasta katastrofin tapahtuessa on liian myöhäistä. Sekasorto on sitä myötä valmis, jos näyttää pahalta ulkomailla.

      Bensa loppuu huoltoasemilta vuorokaudessa tai kahdessa, kun kaikki käyvät tankkaamassa autonsa, samoin ruokakauppojen hyllyt alle vuorokaudessa.

      Hallitus todennäköisesti käskee ihmisiä varautumaan kotonaan kylmyyteen ja sähkökatkoksiin, lupaillen samalla perustarvikkeiden jakelun jatkumista, mikä voikin muutaman kuukauden toimia, mutta jossain vaiheessa kelit ja yleinen sekasorto kaataa toiminnan minimiinsä. Tässä vaiheessa on jo tapahtunut paljon ryöstöjä, aseellisia yhteenottoja jengien välillä ja murhia. Ulkonaliikkumiskielto on todennäköisesti pimeällä päällä, mutta sitä ei pystytä valvomaan, koska viranomaisia on niin vähän ja jatkuva lumi/tuhkasade tekee liikkumisen hankalaksi.

      Tällaisessa tilanteessa monet pyrkivät pois Suomesta etelämmäksi, mahdollisimman lähelle päiväntasaajaa. Sinänsä tämä on järkevä ajatus, mutta ongelma on siinä, että tuo sama idea tulee mieleen muutamalle sadalle miljoonalle muullekin ihmisille, jotka jo asuvat lähempänä päiväntasajaa kuin me suomalaiset. Todennäköisesti sinut ryöstetään ja tapetaan jo viimeistään Keski-Euroopassa istuessasi kolmatta päivää moottoritieruuhkassa. Järkevintä olisi pysytellä siellä missä on, yrittää varustautua mahd. hyvin ja pysytellä taajamien lähellä. Olemassa oleva infrastruktuuri on monella tapaa hyvä juttu selviytymisen kannalta. Jos on ihmisiä, niin on ruokaakin, tavalla tai toisella.

      • oot sä

        ainaki miettiny.


      • Me Again

        "1) Itse en lähtisi kovin pitkälle taajamista, koska jos menee erämaahan, pitää varata ravintoa mukaan koko oleskelun ajaksi. Taajamissa taas sitä voi jatkossa löytyä ihan kaduilta, siitä lisää myöhemmin."

        Eikö tämä ole itseasiassa aika epäedullinen paikka? Kaupungit tarvitsevat huoltoa ulkopuolelta ja kuten huomautit, iso väestötiheys = paljon nälkäisiä ja epätoivoisia ihmisiä. Pienempi yhteisö loisi keskenään kiinteämmän yhteyden, jossa jokainen turvaa toisensa selustaa. Tosin sellaisesta yhteisöstä voi tulla vähänkään "ulkopuolisiksi" katsottuja kohtaan todella vihamielinen

        "Vettä tarvitaan myös paljon, mutta sitä pystyy sulattamaan lumesta ja jäästä. "

        Entäpä mahdollinen tulivuorilaskeuma? Sellainen varmaan muodostaa vaaran ja perustava veden puhdistaminen olisi hyvä osata.

        "Sitten kun ruoka alkaa loppua ja täytyy käydä ulkona, asutuskeskukset ovat siitä syystä hyviä paikkoja, että niistä voi keräilemällä löytyä paljon piilotettua ruokaa, ja jos muu ei auta, niin ihmisten ja eläinten raatoja todennäköisesti löytyy jäätyneenä ja syömakelpoisena kaikkialta."

        Totta tosiaan; kuinka moni voisi nähdä ITSENSÄ yhtenä noista epäinhimillisistä jengiläisistä, joka tappaa viattomia ja tekee mitä hyvänsä kaameuksia selviytyäkseen?

        Minä ainakin automaattisesti assosioin itseni humaanina sankari-tyyppinä, joka ei koske ihmislihaan, mutta nälkä, nälkä ja epätoivo ne muuttavat ihmistä...

        "3) Todennäköisimmät tilanteet joissa joudut käyttämään asetta ovat jossain pimeässä ja hylätyssä rakennuksessa..."

        Tämä kolmas vaihtoehto korostaa juuri sitä yhteisöllisyyttä. Paras ase järjestäytynyttä jengiä vastaan lienee järjestäytynyt kylä/yhteisömiliisi, jossa itse olet osana. Aseet eivät varmaankaan syrjäkylissä tule ongelmaksi, mutta ammukset ovat kenties eri asia. Jälleenlatauksen taito nousee arvoon arvaamattomaan eikä hylsyt enää lennä huolettomasti mäkeen niinkuin valitettavasti näyttää tapahtuvan :)


      • .........
        Me Again kirjoitti:

        "1) Itse en lähtisi kovin pitkälle taajamista, koska jos menee erämaahan, pitää varata ravintoa mukaan koko oleskelun ajaksi. Taajamissa taas sitä voi jatkossa löytyä ihan kaduilta, siitä lisää myöhemmin."

        Eikö tämä ole itseasiassa aika epäedullinen paikka? Kaupungit tarvitsevat huoltoa ulkopuolelta ja kuten huomautit, iso väestötiheys = paljon nälkäisiä ja epätoivoisia ihmisiä. Pienempi yhteisö loisi keskenään kiinteämmän yhteyden, jossa jokainen turvaa toisensa selustaa. Tosin sellaisesta yhteisöstä voi tulla vähänkään "ulkopuolisiksi" katsottuja kohtaan todella vihamielinen

        "Vettä tarvitaan myös paljon, mutta sitä pystyy sulattamaan lumesta ja jäästä. "

        Entäpä mahdollinen tulivuorilaskeuma? Sellainen varmaan muodostaa vaaran ja perustava veden puhdistaminen olisi hyvä osata.

        "Sitten kun ruoka alkaa loppua ja täytyy käydä ulkona, asutuskeskukset ovat siitä syystä hyviä paikkoja, että niistä voi keräilemällä löytyä paljon piilotettua ruokaa, ja jos muu ei auta, niin ihmisten ja eläinten raatoja todennäköisesti löytyy jäätyneenä ja syömakelpoisena kaikkialta."

        Totta tosiaan; kuinka moni voisi nähdä ITSENSÄ yhtenä noista epäinhimillisistä jengiläisistä, joka tappaa viattomia ja tekee mitä hyvänsä kaameuksia selviytyäkseen?

        Minä ainakin automaattisesti assosioin itseni humaanina sankari-tyyppinä, joka ei koske ihmislihaan, mutta nälkä, nälkä ja epätoivo ne muuttavat ihmistä...

        "3) Todennäköisimmät tilanteet joissa joudut käyttämään asetta ovat jossain pimeässä ja hylätyssä rakennuksessa..."

        Tämä kolmas vaihtoehto korostaa juuri sitä yhteisöllisyyttä. Paras ase järjestäytynyttä jengiä vastaan lienee järjestäytynyt kylä/yhteisömiliisi, jossa itse olet osana. Aseet eivät varmaankaan syrjäkylissä tule ongelmaksi, mutta ammukset ovat kenties eri asia. Jälleenlatauksen taito nousee arvoon arvaamattomaan eikä hylsyt enää lennä huolettomasti mäkeen niinkuin valitettavasti näyttää tapahtuvan :)

        suurkatastrofin tapahtuessa mahdollisimman nopeasti pois taajamien lähettyviltä. Esim. Yellowstonen räjähdettyä kaupungit muuttuvat nopeasti hyvin sekasortoisiksi paikoiksi.


      • 8 + 12

        Näin jossain animaation, jonka mukaan Ylellowstonen tuhkapilvi leiviäisi Suomen ylle viimeisten maiden joukossa Euroopassa. Eli täällä on enemmän aikaa varustautua kun monessa muussa maassa.

        Mutta tosiaan, purkaus voi tulla elinaikanamme tai sitten ei. En lähtisi ihan vielä uhkakuvia maalailemaan. Mutta toki aina kannattaa varustautua edes viikoksi, sen ovat tämän talven sähkökatkotikin jo osoittaneet.


      • Romahdus.....
        ......... kirjoitti:

        suurkatastrofin tapahtuessa mahdollisimman nopeasti pois taajamien lähettyviltä. Esim. Yellowstonen räjähdettyä kaupungit muuttuvat nopeasti hyvin sekasortoisiksi paikoiksi.

        Koko yhteiskunta olisi noin suuren katastrofin tapahtuessa jonkin aikaa sekasorron vallassa. Valtioiden rakenteet ja muut organisoidut järjestöt olisivat täysin sekaisin.

        Itse asiassa en usko, että Yellowstonen superpurkauksen jälkeen tulee olemaan mitään "yhteiskuntaa". Uskoisin kuitenkin, että maailmassa olisi alueita, joissa olisi vaihteleva organisoitumisen aste. Alueiden järjestäytymisaste vaihtelisi täydellisestä anarkiasta aina järjestäytyneisiin valtioihin tai ainakin kaupunkivaltioihin asti. Alimmalla tasolla ei olisi mitään järjestäytyneitä yhteisöjä perhekuntien yläpuolella ja luonnollisesti elämä olisi ankeaa ja pelon täyttämää. Heikot sortuisivat elon tiellä ja vahvin ottaisi kaiken minkä haluaisi.

        Mikä sitten ratkaisee organisoitumisen asteen? Tärkein kysymys on elintarvikkeet, tai paremminkin suhde niiden tuotannon ja työpanoksen välillä. Jos ajatellaan sadan ihmisen kylää, jossa kaikkien asukkaiden energia kuluu nälkäkuoleman välttämiseen, on melko todennäköistä, että järjestäytymisaste jää melko pieneksi. Ei ole virkamiehiä, poliiseja tai opettajia. Eli ollaan samassa tilanteessa kuin kehitysmaiden pahimmilla nälkäalueilla - voimaa ja tahtoa yhteisiin ponnisteluihin ei löydy. Jos taas elintarviketilanne mahdollistaa kehittyneemmän kylän, niin lapsille voidaan palkata opettaja ruokapalkalla, seppä voi työskennellä, vartija voi miettiä puolustusta ja kylän aitaamista jne., tilanne on huomattavasti parempi. Eli se sama tuttu tarina kehittyneestä työnjaosta jonka mahdollistaa maatalouden ylijäämä! Kaikkien korkeakulttuureiden synnyn takana on maatalousylijäämä.

        Toki osa ongelmasta on juurikin se, milloin päästään siitä nälkärajalla kituuttamisesta siihen, että saadaan jotain muutakin tuotantoa aikaan on kriittinen. Anarkiaa ja nälänhätää ei tarvita kuin muutama vuosi niin voi todellakin olla, että ei löydy ammattitaitoista työvoimaa tuotannon käynnistämiseen. Varsinkin kriisin alkuvaiheessa on vaarana, että nälkäiset laumat tuhoavat maatilat, kotieläimet, siemenviljan ja ammattitaitoiset maanviljelijät = ruuan tuotanto romahtaa. Globaalissa tuhossa ei ole mitään tuhon ulkopuolisia alueita, jotka voisivat tukea jälleenrakennusta. Toki tähän yhteisöjen vakiintumiseen päästään vasta siinä vaiheessa kun resurssit alkavat vastata väestön määrää. Ennen tätä tullaan näkemään suunnatonta kärsimystä. Suurimpana ulkoisena uhkana näille vakiintuneille yhteisöille olisivat toiset yhteisöt. Se on ikävä tilanne, jos tulee riitaa naapurikylän kanssa tai alueella ilmestyy vaikka vankilasta kriisin alkuvaiheessa karannut rosvojoukko, joka on tappanut ja liikkunut kuin valtameren hai. Entäs jos vastassa onkin vaikka yhteinäisenä pysynyt jääkäripataljoona, joka kiertää ympäri lääniä pakkoveroja vaatimassa? Tai jos joku "kaupunkivaltio" pyrkii kokonaisen maakunnan hallitsemiseen...


      • Me Again
        Romahdus..... kirjoitti:

        Koko yhteiskunta olisi noin suuren katastrofin tapahtuessa jonkin aikaa sekasorron vallassa. Valtioiden rakenteet ja muut organisoidut järjestöt olisivat täysin sekaisin.

        Itse asiassa en usko, että Yellowstonen superpurkauksen jälkeen tulee olemaan mitään "yhteiskuntaa". Uskoisin kuitenkin, että maailmassa olisi alueita, joissa olisi vaihteleva organisoitumisen aste. Alueiden järjestäytymisaste vaihtelisi täydellisestä anarkiasta aina järjestäytyneisiin valtioihin tai ainakin kaupunkivaltioihin asti. Alimmalla tasolla ei olisi mitään järjestäytyneitä yhteisöjä perhekuntien yläpuolella ja luonnollisesti elämä olisi ankeaa ja pelon täyttämää. Heikot sortuisivat elon tiellä ja vahvin ottaisi kaiken minkä haluaisi.

        Mikä sitten ratkaisee organisoitumisen asteen? Tärkein kysymys on elintarvikkeet, tai paremminkin suhde niiden tuotannon ja työpanoksen välillä. Jos ajatellaan sadan ihmisen kylää, jossa kaikkien asukkaiden energia kuluu nälkäkuoleman välttämiseen, on melko todennäköistä, että järjestäytymisaste jää melko pieneksi. Ei ole virkamiehiä, poliiseja tai opettajia. Eli ollaan samassa tilanteessa kuin kehitysmaiden pahimmilla nälkäalueilla - voimaa ja tahtoa yhteisiin ponnisteluihin ei löydy. Jos taas elintarviketilanne mahdollistaa kehittyneemmän kylän, niin lapsille voidaan palkata opettaja ruokapalkalla, seppä voi työskennellä, vartija voi miettiä puolustusta ja kylän aitaamista jne., tilanne on huomattavasti parempi. Eli se sama tuttu tarina kehittyneestä työnjaosta jonka mahdollistaa maatalouden ylijäämä! Kaikkien korkeakulttuureiden synnyn takana on maatalousylijäämä.

        Toki osa ongelmasta on juurikin se, milloin päästään siitä nälkärajalla kituuttamisesta siihen, että saadaan jotain muutakin tuotantoa aikaan on kriittinen. Anarkiaa ja nälänhätää ei tarvita kuin muutama vuosi niin voi todellakin olla, että ei löydy ammattitaitoista työvoimaa tuotannon käynnistämiseen. Varsinkin kriisin alkuvaiheessa on vaarana, että nälkäiset laumat tuhoavat maatilat, kotieläimet, siemenviljan ja ammattitaitoiset maanviljelijät = ruuan tuotanto romahtaa. Globaalissa tuhossa ei ole mitään tuhon ulkopuolisia alueita, jotka voisivat tukea jälleenrakennusta. Toki tähän yhteisöjen vakiintumiseen päästään vasta siinä vaiheessa kun resurssit alkavat vastata väestön määrää. Ennen tätä tullaan näkemään suunnatonta kärsimystä. Suurimpana ulkoisena uhkana näille vakiintuneille yhteisöille olisivat toiset yhteisöt. Se on ikävä tilanne, jos tulee riitaa naapurikylän kanssa tai alueella ilmestyy vaikka vankilasta kriisin alkuvaiheessa karannut rosvojoukko, joka on tappanut ja liikkunut kuin valtameren hai. Entäs jos vastassa onkin vaikka yhteinäisenä pysynyt jääkäripataljoona, joka kiertää ympäri lääniä pakkoveroja vaatimassa? Tai jos joku "kaupunkivaltio" pyrkii kokonaisen maakunnan hallitsemiseen...

        "Itse asiassa en usko, että Yellowstonen superpurkauksen jälkeen tulee olemaan mitään "yhteiskuntaa". Uskoisin kuitenkin, että maailmassa olisi alueita, joissa olisi vaihteleva organisoitumisen aste."

        Minusta tuo on ristiriitaisesti esitetty. Minun näkemykseni mukaan yhteiskunta ei tuossa mallissa ole kadonnut mihinkään vaan se on ainoastaan desentralisoitunut tai pirstaloitunut meidän ns. globaalista kylästämme kaupunki - tai kylävaltioiden muotoon. Valta on pienemmillä "yhteiskunnilla" jos sana sallitaan...

        "Jos ajatellaan sadan ihmisen kylää, jossa kaikkien asukkaiden energia kuluu nälkäkuoleman välttämiseen, on melko todennäköistä, että järjestäytymisaste jää melko pieneksi."

        Ensimmäiset asiat ensiksi. Tuo pitää varmasti paikkaansa ainakin katastrofia, tulivuori tai ydinsota, välittömästi seuraavina vuosina. On täysin järkevää ja loogista huolehtia absoluuttisista perustarpeista. Minä en kuitenkaan näe pienenkään yhteisön putoavan tuossa tilanteessa tyhjiöön, koska edellisen sivilisaation raunioista on paljon pelastettavissa ja kierrätettävissä.

        "Ei ole virkamiehiä, poliiseja tai opettajia. Eli ollaan samassa tilanteessa kuin kehitysmaiden pahimmilla nälkäalueilla - voimaa ja tahtoa yhteisiin ponnisteluihin ei löydy."

        Välitön erikoistuminen meidän perinteisen yhteiskuntamme malliin ei välttämättä ole lainkaan pakollista. Me voimme ajatella yksilöitä itseään oman yhteisönsä ainoina todellisina vartijoina hoitamassa päällekkäisiä rooleja omana "armeijananaan" ja "opettajinaan". Tässä tapauksessa opetussuunnitelma sisältää käytännöllisiä sivistystaitoja esineiden valmistamisesta lukemiseen. Yksi käsi pesee toisen, parhaat mahdollisuudet selviytymiseen omataan kun yhteisön jäsenet suojaavat toinen toisiaan, filosofoiminen hoidetaan sitten myöhemmin notskin ääressä.

        "Globaalissa tuhossa ei ole mitään tuhon ulkopuolisia alueita, jotka voisivat tukea jälleenrakennusta."

        Kuten korostin, on hyvä muistaa myös globaalin tuhon tapahtuessa edeltävä sivilisaatio ei tule häviämään jälkiä jättämättä. Jäljelle jää materiaalia ja teknologiaa, jonka arvon vähintään osa selviytyjistä tulee toteamaan tapahtumien jälkeisinä vuosina.

        "Suurimpana ulkoisena uhkana näille vakiintuneille yhteisöille olisivat toiset yhteisöt. Se on ikävä tilanne, jos tulee riitaa naapurikylän kanssa tai alueella ilmestyy vaikka vankilasta kriisin alkuvaiheessa karannut rosvojoukko, joka on tappanut ja liikkunut kuin valtameren hai..."

        Tässä tilanteessa punnitaan uhkat ja tilaisuudet. Onko naapurikylä se perinteinen pahin vihollinen vai kannattaisiko löyhä "federaatio" kylien välillä kun verenhimoiset armeijan rippeet (lue:jääkäripataljoona) uhkaavat molempien yhteisöjen selviytymistä? Eikö meillä ole tässä maassa ainakin useimmilla urospuolisilla jonkinlainen sotilaskoulutus takana ja aseita käsittääkseni omistetaan siviilipuolellakin aika laajasti?


      • ............
        Romahdus..... kirjoitti:

        Koko yhteiskunta olisi noin suuren katastrofin tapahtuessa jonkin aikaa sekasorron vallassa. Valtioiden rakenteet ja muut organisoidut järjestöt olisivat täysin sekaisin.

        Itse asiassa en usko, että Yellowstonen superpurkauksen jälkeen tulee olemaan mitään "yhteiskuntaa". Uskoisin kuitenkin, että maailmassa olisi alueita, joissa olisi vaihteleva organisoitumisen aste. Alueiden järjestäytymisaste vaihtelisi täydellisestä anarkiasta aina järjestäytyneisiin valtioihin tai ainakin kaupunkivaltioihin asti. Alimmalla tasolla ei olisi mitään järjestäytyneitä yhteisöjä perhekuntien yläpuolella ja luonnollisesti elämä olisi ankeaa ja pelon täyttämää. Heikot sortuisivat elon tiellä ja vahvin ottaisi kaiken minkä haluaisi.

        Mikä sitten ratkaisee organisoitumisen asteen? Tärkein kysymys on elintarvikkeet, tai paremminkin suhde niiden tuotannon ja työpanoksen välillä. Jos ajatellaan sadan ihmisen kylää, jossa kaikkien asukkaiden energia kuluu nälkäkuoleman välttämiseen, on melko todennäköistä, että järjestäytymisaste jää melko pieneksi. Ei ole virkamiehiä, poliiseja tai opettajia. Eli ollaan samassa tilanteessa kuin kehitysmaiden pahimmilla nälkäalueilla - voimaa ja tahtoa yhteisiin ponnisteluihin ei löydy. Jos taas elintarviketilanne mahdollistaa kehittyneemmän kylän, niin lapsille voidaan palkata opettaja ruokapalkalla, seppä voi työskennellä, vartija voi miettiä puolustusta ja kylän aitaamista jne., tilanne on huomattavasti parempi. Eli se sama tuttu tarina kehittyneestä työnjaosta jonka mahdollistaa maatalouden ylijäämä! Kaikkien korkeakulttuureiden synnyn takana on maatalousylijäämä.

        Toki osa ongelmasta on juurikin se, milloin päästään siitä nälkärajalla kituuttamisesta siihen, että saadaan jotain muutakin tuotantoa aikaan on kriittinen. Anarkiaa ja nälänhätää ei tarvita kuin muutama vuosi niin voi todellakin olla, että ei löydy ammattitaitoista työvoimaa tuotannon käynnistämiseen. Varsinkin kriisin alkuvaiheessa on vaarana, että nälkäiset laumat tuhoavat maatilat, kotieläimet, siemenviljan ja ammattitaitoiset maanviljelijät = ruuan tuotanto romahtaa. Globaalissa tuhossa ei ole mitään tuhon ulkopuolisia alueita, jotka voisivat tukea jälleenrakennusta. Toki tähän yhteisöjen vakiintumiseen päästään vasta siinä vaiheessa kun resurssit alkavat vastata väestön määrää. Ennen tätä tullaan näkemään suunnatonta kärsimystä. Suurimpana ulkoisena uhkana näille vakiintuneille yhteisöille olisivat toiset yhteisöt. Se on ikävä tilanne, jos tulee riitaa naapurikylän kanssa tai alueella ilmestyy vaikka vankilasta kriisin alkuvaiheessa karannut rosvojoukko, joka on tappanut ja liikkunut kuin valtameren hai. Entäs jos vastassa onkin vaikka yhteinäisenä pysynyt jääkäripataljoona, joka kiertää ympäri lääniä pakkoveroja vaatimassa? Tai jos joku "kaupunkivaltio" pyrkii kokonaisen maakunnan hallitsemiseen...

        että yhteiskunta tuhoutuu kokonaan. Se vain ns. muuttaa muotoaan suuresta valtiosta pieniksi kylä- ja kaupunkivaltioiksi. Varmaan ajan mittaan syntyy erilaisten liittojen, sotien ym. seurauksina isompia, useita kyliä/kaupunkeja käsittäviä liittovaltioita jne.


      • 9+9
        Romahdus..... kirjoitti:

        Koko yhteiskunta olisi noin suuren katastrofin tapahtuessa jonkin aikaa sekasorron vallassa. Valtioiden rakenteet ja muut organisoidut järjestöt olisivat täysin sekaisin.

        Itse asiassa en usko, että Yellowstonen superpurkauksen jälkeen tulee olemaan mitään "yhteiskuntaa". Uskoisin kuitenkin, että maailmassa olisi alueita, joissa olisi vaihteleva organisoitumisen aste. Alueiden järjestäytymisaste vaihtelisi täydellisestä anarkiasta aina järjestäytyneisiin valtioihin tai ainakin kaupunkivaltioihin asti. Alimmalla tasolla ei olisi mitään järjestäytyneitä yhteisöjä perhekuntien yläpuolella ja luonnollisesti elämä olisi ankeaa ja pelon täyttämää. Heikot sortuisivat elon tiellä ja vahvin ottaisi kaiken minkä haluaisi.

        Mikä sitten ratkaisee organisoitumisen asteen? Tärkein kysymys on elintarvikkeet, tai paremminkin suhde niiden tuotannon ja työpanoksen välillä. Jos ajatellaan sadan ihmisen kylää, jossa kaikkien asukkaiden energia kuluu nälkäkuoleman välttämiseen, on melko todennäköistä, että järjestäytymisaste jää melko pieneksi. Ei ole virkamiehiä, poliiseja tai opettajia. Eli ollaan samassa tilanteessa kuin kehitysmaiden pahimmilla nälkäalueilla - voimaa ja tahtoa yhteisiin ponnisteluihin ei löydy. Jos taas elintarviketilanne mahdollistaa kehittyneemmän kylän, niin lapsille voidaan palkata opettaja ruokapalkalla, seppä voi työskennellä, vartija voi miettiä puolustusta ja kylän aitaamista jne., tilanne on huomattavasti parempi. Eli se sama tuttu tarina kehittyneestä työnjaosta jonka mahdollistaa maatalouden ylijäämä! Kaikkien korkeakulttuureiden synnyn takana on maatalousylijäämä.

        Toki osa ongelmasta on juurikin se, milloin päästään siitä nälkärajalla kituuttamisesta siihen, että saadaan jotain muutakin tuotantoa aikaan on kriittinen. Anarkiaa ja nälänhätää ei tarvita kuin muutama vuosi niin voi todellakin olla, että ei löydy ammattitaitoista työvoimaa tuotannon käynnistämiseen. Varsinkin kriisin alkuvaiheessa on vaarana, että nälkäiset laumat tuhoavat maatilat, kotieläimet, siemenviljan ja ammattitaitoiset maanviljelijät = ruuan tuotanto romahtaa. Globaalissa tuhossa ei ole mitään tuhon ulkopuolisia alueita, jotka voisivat tukea jälleenrakennusta. Toki tähän yhteisöjen vakiintumiseen päästään vasta siinä vaiheessa kun resurssit alkavat vastata väestön määrää. Ennen tätä tullaan näkemään suunnatonta kärsimystä. Suurimpana ulkoisena uhkana näille vakiintuneille yhteisöille olisivat toiset yhteisöt. Se on ikävä tilanne, jos tulee riitaa naapurikylän kanssa tai alueella ilmestyy vaikka vankilasta kriisin alkuvaiheessa karannut rosvojoukko, joka on tappanut ja liikkunut kuin valtameren hai. Entäs jos vastassa onkin vaikka yhteinäisenä pysynyt jääkäripataljoona, joka kiertää ympäri lääniä pakkoveroja vaatimassa? Tai jos joku "kaupunkivaltio" pyrkii kokonaisen maakunnan hallitsemiseen...

        Ite uskon asian olevan juurikin niin, että laajemman katastrofitilanteen jäljiltä, vaikka sen hetkiset valtarakenteet ja yhteiskunnan muodot murenisivatkin, niin ennen pitkää ne sitten rakentuisivat tavalla tai toisella uudelleen tai korvattaisiin toisilla. Hajaannusta ei kuitenkaan tulisi kestämään loputtomiin, mikäli ihmiskuntaa vaan olisi tarpeeksi jäljellä, tosin taisteluhan siitä sauraa aina, kun kyseessä on selvä valtatyhjiö jollakin alueella.

        Kenties tuollaisessa tilanteessa palattaisiin samanlaisiin asetelmiin kuin joskus keskiajalla ja siitä eteenpäin. Mahdolliset eloonjääneet muodostaisivat kyläyhteisöjä sun muita vähän pienempiä kokonaisuuksia, jotka sitten joutuisivat erilaisin keinoin välttymään isompien ja vahvempien ryhmittymien pakkoliitoksilta sun muulta pahimmassa tapauksessa. Se sitten riippuisi jokaisen yhteisön lähtötasosta ja valmiuksista sitten että kuinka hyvin se selviäisi niin pakkoliitoksista, ruoan tuottamisesta ja oman alueensa suojelemisesta.

        Toki tämä kaikki tulisi käytäntöön ja täytäntöön vasta sitten jos tai kun sen alkuperäisen yhteiskunnan hallintorakenteet sun muut olisivat niin perustavanlaatuisesti lamaantuneita tai tuhottuja ettei se enää kykenisi palauttamaan omaa järjestystään tai palauttamaan alueitaan keskushallinnon tai vastaavan piiriin.

        Näitä asioita voisi miettiä myös siltä kantilta että miten valtarakenteet muuttuisivat ja yhteiskunta reagoisi noin hallinnollisella tasolla vaikkapa samantapaiseen tilanteeseen kuin tuo jokin aika sitten tapahtunut Smolenskin lentoturma, jossa suuria määriä Puolan hallituksen porukkaa kuoli sen lentokoneen kyydissä.


      • juu, näin varmaan
        ............ kirjoitti:

        että yhteiskunta tuhoutuu kokonaan. Se vain ns. muuttaa muotoaan suuresta valtiosta pieniksi kylä- ja kaupunkivaltioiksi. Varmaan ajan mittaan syntyy erilaisten liittojen, sotien ym. seurauksina isompia, useita kyliä/kaupunkeja käsittäviä liittovaltioita jne.

        Esimerkiksi ydinsodan jälkeiseen maailmaan sijoittuvissa Fallout-peleissä on selviytyneiden perustama valtio New California Republic, joka pyrkii toimimaan kuten Amerikka aiemmin. Tietenkin se on vain peli ja fiktiota, mutta näin se varmaan menisi myös oikeassa elämässä. Ihminen on aina pyrkinyt luomaan yhteisöjä. Suurkatastrofin jälkeen useimmat ihmiset haluavat palauttaa Wanhat hyvät ajat takaisin. Ajan kuluessa syntyy varmasti jonkinlaisia valtioita, kuten vaikkapa Oulun tasavalta, Kotkan kuningaskunta tms.


      • ........

        Ihan hyvä kirjoitus, ja olet selkeästi miettinyt asioita paljon. Yksi asia kuitenkin herättää lähes aina huomiota näissä selviytymiskirjoituksissa; nissä puhutaan paljon ruuasta ja aseista, mutta yksi - kenties tärkein - asia unohtuu aina. Terveydenhuolto. Varmasti yleisimmät yhteiskunnan romahduksen jälkeen koettavat ongelmat liittyvät tavalla tai toisella terveyteen. Siksi ruuan ja aseiden lisäksi pitäsi myös hamstrata paljon lääkkeitä sekä perehtyä lääketieteeseen. Ei varmaan olisi kivaa vuosien ja tuhansien eurojen varustautumisen jälkeen kuolla heti kättelyssä haavasta aiheutuneeseen verenhukkaan... ;)


      • Me Again
        ........ kirjoitti:

        Ihan hyvä kirjoitus, ja olet selkeästi miettinyt asioita paljon. Yksi asia kuitenkin herättää lähes aina huomiota näissä selviytymiskirjoituksissa; nissä puhutaan paljon ruuasta ja aseista, mutta yksi - kenties tärkein - asia unohtuu aina. Terveydenhuolto. Varmasti yleisimmät yhteiskunnan romahduksen jälkeen koettavat ongelmat liittyvät tavalla tai toisella terveyteen. Siksi ruuan ja aseiden lisäksi pitäsi myös hamstrata paljon lääkkeitä sekä perehtyä lääketieteeseen. Ei varmaan olisi kivaa vuosien ja tuhansien eurojen varustautumisen jälkeen kuolla heti kättelyssä haavasta aiheutuneeseen verenhukkaan... ;)

        "Siksi ruuan ja aseiden lisäksi pitäsi myös hamstrata paljon lääkkeitä sekä perehtyä lääketieteeseen."

        Sinänsä looginen ehdotus, mutta ongelmallinen sellainen. Nykyisessä yhteiskunnassa ei ole nopeiden ja hyvin toimivien kuljetusyhteyksien vuoksi juurikaan hirveitä määriä inventaariota. Lisäksi esmes antibioottien varastoiminen olisi vaikeaa siitäkin huolimatta, johtuen jo niiden rajoitetusta säilyvyydestä.

        Tietysti on aina olemassa ns. vaihtoehtohoitoja, mutta ne näyttävät useimmiten olevan joko uskonjuttuja tai pahimmillaan vaarallisia myrkkyjä.


      • marauders
        Me Again kirjoitti:

        "Siksi ruuan ja aseiden lisäksi pitäsi myös hamstrata paljon lääkkeitä sekä perehtyä lääketieteeseen."

        Sinänsä looginen ehdotus, mutta ongelmallinen sellainen. Nykyisessä yhteiskunnassa ei ole nopeiden ja hyvin toimivien kuljetusyhteyksien vuoksi juurikaan hirveitä määriä inventaariota. Lisäksi esmes antibioottien varastoiminen olisi vaikeaa siitäkin huolimatta, johtuen jo niiden rajoitetusta säilyvyydestä.

        Tietysti on aina olemassa ns. vaihtoehtohoitoja, mutta ne näyttävät useimmiten olevan joko uskonjuttuja tai pahimmillaan vaarallisia myrkkyjä.

        Kaikki puhuvat tavaran hamstraamisesta ym. valmistautumisesta. Doomsday preppers sarja kuitenkin näyttää meille toisenlaisen tavan lähestyä kriisitilanteita: varastelu http://www.youtube.com/watch?v=1y8B-J3CWzw

        Siis jossain päin USAn Washingtonin osavaltiota joku heppu on kasannut ilmeisen raskaasti aseistetun porukan, joka sen sijaan että tekisi kuten useimmat sarjassa nähdyt survivalistit, kerää ruokaa, aseita jne. ja valmistautuu erilaisiin uhkakuviin omassa kodissaan, tämä porukka aikoo kriisin sattuessa ryhtyä ryöstämään tavaraa muilta.
        Onkohan Suomen survivalistien keskuudessa tämä suunnitelma kovinkaan kovassa huudossa?


      • Me Again
        marauders kirjoitti:

        Kaikki puhuvat tavaran hamstraamisesta ym. valmistautumisesta. Doomsday preppers sarja kuitenkin näyttää meille toisenlaisen tavan lähestyä kriisitilanteita: varastelu http://www.youtube.com/watch?v=1y8B-J3CWzw

        Siis jossain päin USAn Washingtonin osavaltiota joku heppu on kasannut ilmeisen raskaasti aseistetun porukan, joka sen sijaan että tekisi kuten useimmat sarjassa nähdyt survivalistit, kerää ruokaa, aseita jne. ja valmistautuu erilaisiin uhkakuviin omassa kodissaan, tämä porukka aikoo kriisin sattuessa ryhtyä ryöstämään tavaraa muilta.
        Onkohan Suomen survivalistien keskuudessa tämä suunnitelma kovinkaan kovassa huudossa?

        "Kaikki puhuvat tavaran hamstraamisesta ym. valmistautumisesta."

        Eivät kaikki. Tuon asian nostimme esiin tässäkin keskustelussa jo muutama vuosi sitten:

        "9.2.2011

        Totta tosiaan; kuinka moni voisi nähdä ITSENSÄ yhtenä noista epäinhimillisistä jengiläisistä, joka tappaa viattomia ja tekee mitä hyvänsä kaameuksia selviytyäkseen?"

        Se on kuitenkin vain yksi niitä asioita, jotka eivät ole kovin mieluisia edes spekuloida.


      • 1418
        marauders kirjoitti:

        Kaikki puhuvat tavaran hamstraamisesta ym. valmistautumisesta. Doomsday preppers sarja kuitenkin näyttää meille toisenlaisen tavan lähestyä kriisitilanteita: varastelu http://www.youtube.com/watch?v=1y8B-J3CWzw

        Siis jossain päin USAn Washingtonin osavaltiota joku heppu on kasannut ilmeisen raskaasti aseistetun porukan, joka sen sijaan että tekisi kuten useimmat sarjassa nähdyt survivalistit, kerää ruokaa, aseita jne. ja valmistautuu erilaisiin uhkakuviin omassa kodissaan, tämä porukka aikoo kriisin sattuessa ryhtyä ryöstämään tavaraa muilta.
        Onkohan Suomen survivalistien keskuudessa tämä suunnitelma kovinkaan kovassa huudossa?

        Ihan mielenkiintoinen ohjelma, joka antaa ajateltavaa survivalisteille. Yleensä ajatellaan, että varasteluun turvautuvat ovat niitä, jotka eivät ole varautuneet katastrofitilanteisiin, mutta on myös olemassa sellaisia, jotka varta vasten varustautuvat varastamaan.

        Mutta toimiiko tuollainen strategia sitten käytännössä?

        Helppojen kohteiden, kuten pakolaisten tai evakkojen, ryöstely on ajanhukkaa, sillä heillä ei luultavasti ole mitään käyttökelpoista tavaraa, kuten lääkkeitä, ruokaa ja aseita.

        Ne kohteet, joissa on hyödyllistä tavaraa, kuten kaupat ja sairaalat, on jo ajat sitten tyhjennetty tai vallattu, ja toiset survivalistit tai ryöstöjengit ovat varusteutuneet juuri tuollaisten porukouden varalta, eikä heitä ole helppo ryöstää. Sieltä ammutaan takaisin, ja siellä voi myös olla enemmän ihmisiä, ja paremmin aseistautuneita.

        Eli siis oma mielipiteeni on se, että tuo on huono strategia, joka johtaa helposti itse ryöstäjän kuolemaan


      • ainakin USA:ssa

        useimmat survivalistit ovat sitä mieltä, että p:n osuessa tuulettimeen kannattaa nopeasti paeta väestökeskittymistä jonnekin kauas maaseudulle. Monet ovat ostaneet tätä tarkoitusta varten syrjässä sijaitsevan talon. Jotkut ovat jopa jättäneet koko entisen elämänsä asettuakseen maaseudun rauhaan valmistautumaan maailmanloppuun. Lisäksi he liittoutuvat samanmielisten ihmisten kanssa muodostaen isompia survivalismiryhmiä.

        Itse uskoisin, että parhaiten tällaisista katastrofeista voi selvitä juurikin hankkimalla itselleen jonkun turvapaikan maaseudulta sekä muodostamalla jonkinlaisen selviytymisryhmän.


      • asdasdsad
        1418 kirjoitti:

        Ihan mielenkiintoinen ohjelma, joka antaa ajateltavaa survivalisteille. Yleensä ajatellaan, että varasteluun turvautuvat ovat niitä, jotka eivät ole varautuneet katastrofitilanteisiin, mutta on myös olemassa sellaisia, jotka varta vasten varustautuvat varastamaan.

        Mutta toimiiko tuollainen strategia sitten käytännössä?

        Helppojen kohteiden, kuten pakolaisten tai evakkojen, ryöstely on ajanhukkaa, sillä heillä ei luultavasti ole mitään käyttökelpoista tavaraa, kuten lääkkeitä, ruokaa ja aseita.

        Ne kohteet, joissa on hyödyllistä tavaraa, kuten kaupat ja sairaalat, on jo ajat sitten tyhjennetty tai vallattu, ja toiset survivalistit tai ryöstöjengit ovat varusteutuneet juuri tuollaisten porukouden varalta, eikä heitä ole helppo ryöstää. Sieltä ammutaan takaisin, ja siellä voi myös olla enemmän ihmisiä, ja paremmin aseistautuneita.

        Eli siis oma mielipiteeni on se, että tuo on huono strategia, joka johtaa helposti itse ryöstäjän kuolemaan

        Olen aikas varma siitä että jos tapahtuu joku suuri katastrofi tai muu sellainen juttu, jonka takia yhteiskunta joutuu olemaan pitään poikkeustilassa niin useimmat ihmiset joutuvat turvautumaan ryöstelyyn yms. rikolliseen, "epämoraaliseen" toimintaan. Koska hyvin harva eteenkään Suomessa on varustautunut pitkäaikaisiin kriisitilanteisiin. Toki itse kukin haluaisi kuvitella ettei ole kykeneväinen tekemään sellaisia asioita joista saamme lukea kriisialueilta, mutta sitten kun se tilanne tulee omalle kohdalle niin voi mieli muutua. Pitää vain toivoa ettei tällaista tule tapahtumaan ainakaan omana elinaikanani...


      • Maailmanlopun odotta

        Tässä katsottavaa maailmanlopun odottajille: http://www.youtube.com/watch?v=Eym4PwHmUvI

        Tuo ei tosin kerro supertulivuoden räjähdyksestä, mutta noin niinku muuten siinnä annetaan aikas hyvä kuva siitä mitä tapahtuu yhteiskuntajärjestykselle, kun katastrofi iskee.


      • ehkei sentään
        ......... kirjoitti:

        suurkatastrofin tapahtuessa mahdollisimman nopeasti pois taajamien lähettyviltä. Esim. Yellowstonen räjähdettyä kaupungit muuttuvat nopeasti hyvin sekasortoisiksi paikoiksi.

        Uskoisin, että ainakin Suomessa tilanne voi pysyä suht' rauhallisena ensimmäisten viikkojen, kenties jopa kuukauden, aikana, sillä vaikka kauppojen hyllyistä tavara vähän vähenisi, niin kyllä sitä riittäisi alussa useimmille. Tietysti jonkin ajan kuluttua maailmantalouden romahtaminen johtaisi talouden romahtamiseen myös Suomessa ja sitä myöten tarvikkeiden saatavuus painuu minimiin. Sitten toki alkaa mellakat ja muut väkivaltaisuudet, kun nälissään olevat ihmiset pyrkivät tekemään kaikkensa elättääkseen itsensä ja läheisensä.

        Amerikassa toki tilanne menee sekasortoiseksi ja väkivaltaiseksi hyvin nopeasti mutta Suomessa lienee enemmän aikaa valmistautua tilanteeseen.


    • ttkk

      Tuhoalue on ollut Kaliforniasta Mississipille ja Kanadan rajalta Meksikon rajalle. Voisi siis hakeutua turvallsille alueille!

    • höntti___

      Mä en ainakaan jäisi taajama-alueille vaan pyrkisin muutaman ihmisen kanssa metsään asumaan. Luonnossa kun löydät varmiten ruokaa (Sieniä, marjoja, järvistä kalaa, metsästä riistaa jos osaa metsästää, lähteistä vettä..) Toki säilykkeitä voisi hamstrata jotta ekat kuukaudet selviäisi järkytyksestä.

      Suomi on aika hyvä ja suojaisa paikka jos tuo supertulivuori purkautuisi. perkeleen kylmähän tänne tulisi kyllä mutta metsissä riittää kyllä polttopuuta.

    • Kyllä...
    • kerty

      Hyvä arvaus voisi olla tuo Maya kalenterin loppupäivä 21.12.2012, jolloin atomivoimaloiden säteilyt aiheuttaisivat koko maailman laajuisen poksauksen, jossa tuhoutuisivat suurkaupungitkin ja pinempiäkin! Aineet palaisivat kemiallisesti sille sijalleen, josta esimerkkejä Mystiikan maailma kirjan itsesytyntä tapaukset! Hiekoitussepeli kiviä rähdellyt yksinäänkin ja keväällä näkyi pieniä kivikehiä tiellä!

    • Joo'oo'o''o

      Muistan lukeneeni että kyseinen tulivuori purkautuu viimeistään 50000 vuoden päästä, tosin se voi purkautua käytännössä milloin tahansa, mene ja tiedä.

      Pakko myöntää että pikkuisen jännitti tuossa vuosi sitten kun se päästeli hieman enemmänkin "höyryjä" jota ei ole tapahtunut satoihin vuosiin. Onneksi ei mitään sen isompaa sillä kertaa.

      Onhan se pelottava ajatus mitä kyseisen tulivuoren purkauksesta voisi seurata. Yellowstonessa on myös ollut viimeaikoina paljon normaalia enemmän maanjäristyksiä, mutta asiantuntijoiden mukaan se ei lisää riskiä että vuori purkautuisi. Mielestäni tuo kuulostaa hyvin oudolta, en ole mikään asiantuntija mutta eikös se nimenomaan lisää sitä riskiä kun seismologinen toiminta nousee poikkeuksellisen paljon?

      Ehkäpä he tietävät jotain mitä me emme, eivätkä halua pelotella ihmisiä sillä mahdollisuudella.

    • alfa123om

      Mielenkiintoinen yhteensattuma, että 600 000 vuotta on edellisestä aktiivisuudesta. Maan magnettinapojen muutoksesta on nimittäin 700 000 vuotta. Eli aika samoihin aikoihin.

      Auringossahan magneettinavat vaihtavat suuntaa 11 vuoden välein (Tekniikan Maailma) ja silloin on auringonpilkkuja havaittu ilmeisesti tavallista enemmän.

      Jesajan tai Jeremian kirjassa on kuvaus auringon pimentymisestä niin, että sen pinnalla on PISAROITA. Eli ilmeisesti magneettinapojen muutos aiheuttaa vulkaanisia pisaroita, jotka kulkeutuvat pallon pinnalle. Yellowstone voisi olla yksi tuollainen pisara. Voiko olla jopa niin, että magneettinen pohjoisnapa on joskus ollut Yellowstonen kohdalla????

      Suomenkielinen raamatun käännös ei tue kovin paljon Ilm. 8-9 olevan Yellowstone, mutta englanninkieliset käännökset tukevat todella paljon. Ensin on jokin maanjäristys ja sitten Yellowstone.......?? (Esim. Revised Berkeley version; Gideon raamattu).

      Siksi voi olla vaikea saada suomalaisia heräämään Yellowstonen vaarallisuuteen. Englanninkielisen käännöksen mukaan se on juuri se (Yellowstone), mutta suomenkielisen käännöksen mukaan joku avaruuden syvyys.

    • Nimim.

      Toivottavasti posahtaa omana elinaikana. Kirjaimellisesti kerran sitä eläessään moisia ilotulituksia näkee. :)

      • afdgstrg

        Luulenpa ettei sinulla kovin mukavat oltavat sinä aikana vaan olisi jälkeenpäin. :)


    • maapallon..

      geologinen aktiivisuus vähenee koko ajan.Pidetään todennäkösenä että se ei enää koskaan puekaudu

      • ei pidä paikkaansa

      • purkautuu varmasti
        ei pidä paikkaansa kirjoitti:

        Tutkijoiden mukaan Yellowstonen superpurkaus on myöhässä (eli siis se on tulossa piakkoin), minkä lisäksi se on paljon isompi kuin aiemmin luultiin:

        http://abcnews.go.com/Technology/wireStory/study-yellowstone-magma-bigger-thought-21236597

        Kyllä se purkautuu varmasti ja samanlaisella tuhoteholla kuin edellisenkin kerran. Kysymys kuuluu purkautuuko se huomenna, ensi viikolla, ensi kuussa, ensi vuonna vai kenties sadankin vuoden päästä. Joka tapauksessa se purkautuu varmasti ennemmin tai myöhemmin. Todennäköisesti ennemmin, koska paineen kasvu ja maanjäristysten määrät Yellowstonessa kertovat suoraan purkauksen lähestymisestä.

        Kun Yellowstone purkautuu, USA lakkaa olemasta olemassa valtiona ja ihmiskunnasta 70-90% kuolee pois ydintalven ja sitä seuraavan jääkauden takia. Toban purkauksen seuraukset näyttävät mitä tapahtuu kun Yellowstone purkautuu.


      • mutta pitää muistaa,
        purkautuu varmasti kirjoitti:

        Kyllä se purkautuu varmasti ja samanlaisella tuhoteholla kuin edellisenkin kerran. Kysymys kuuluu purkautuuko se huomenna, ensi viikolla, ensi kuussa, ensi vuonna vai kenties sadankin vuoden päästä. Joka tapauksessa se purkautuu varmasti ennemmin tai myöhemmin. Todennäköisesti ennemmin, koska paineen kasvu ja maanjäristysten määrät Yellowstonessa kertovat suoraan purkauksen lähestymisestä.

        Kun Yellowstone purkautuu, USA lakkaa olemasta olemassa valtiona ja ihmiskunnasta 70-90% kuolee pois ydintalven ja sitä seuraavan jääkauden takia. Toban purkauksen seuraukset näyttävät mitä tapahtuu kun Yellowstone purkautuu.

        että tässä tapauksessa termi "ennemmin" voi tarkoittaa yhdestä vuodesta useampaan sataan tai jopa tuhanteen.


      • Geolinkittelijä
        mutta pitää muistaa, kirjoitti:

        että tässä tapauksessa termi "ennemmin" voi tarkoittaa yhdestä vuodesta useampaan sataan tai jopa tuhanteen.

        Tämän linkin takana on geologian keskusteluissa asiallisempia arvioita purkauksen pikaisuudesta:
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/8940484#comment-44534105


    • kjkl

      J'rjestäytynyt yhteiskunta pärjää varmasti paremmin kuin anarkismi!

    • PaskanMarjat

      Ja niinkun tietoa otatte suomi24 palstalta?! En usko että maailma poksahtaa...Meidän perhe kuolisi nopeasti (Veli 9v,veli 2v minä 12v ja äitiä ja isä mummi ja ukki ja kaveri perheemme elätettävinä:p) mutta en ehdi nähdä sinä päivänä Putousta kun maailma tuhoutuuD:::YHYHYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8256
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2243
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1909
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe