Miten johtaja toimii näissä tilanteissa?

lapinmiesv

Haluan yksityiskohtaisia neuvoja kiitos. Pitäisiköhän sitä kääntyä koirankouluttajan puoleen ? Ensin kuitenkin kyselen täältä!

1. Koira hyppää sohvalle ja murahtaa kun kosketan koiran kylkeä, jotta se tulisi alas. Hyppää kuitenkin itse tilanteen jälkeen.

2. Kävelemme lenkillä vierekkäin, kunnes koira pysäyttää suht. kovasta kävelyvauhdista kuin seinään.

3. Koira huomaa toisen koiran ja niskakarvat ja häntä nousee pystyyn. Ei huomioi nameja, eikä kutsuja. / Mitä lauman johtaja tekee huomatessaan toisen koiran?

51

811

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näin meillä

      Lyhyt versio:
      1. Johtaja ei töki kylkeen, vaan osoittaa lattiaa ja tuijottaa murhaavasti. Kiittää kun koira on lattialla jälleen. Tarvittaessa(tavallista kovapäisempi hauva) tietysti niskavilloista kiinni ja tiputtaa raggarin lattialle. Hammasta tarjotessa käsi nyrkkiin ja nyrkki kurkkuun jolloin on vaikeampi pureskella. Pitää muistaa kääntää tilanne ajoissa positiiviseksi ettei siitä jää mitään traumoja eikä kärjisty riitely vihanpidoksi.
      2. Johtaja pysähtyy myös, odottaa hetken että homma hoidossa(tägi kannossa) ja kehottaa jatkamaan matkaa. Jos pysähdyksen syy nartunpissin nuoleminen, niin matka jatkuu välittömästi(protesteista ja passiivisesta vastarinnasta huolimati).
      3 Johtaja pitää silmät auki ja huomaa vastaantulevan koirakon ennen koiraansa. Kelaa remmin välittömästi mutta täydellisen huomaamatta(koiran huomaamatta siis) lyhyelle ja koiran vierelleeen sekä alkaa puhua koiralle rauhallisella, unettavalla äänellä. Aluksi pyrkien venyttämään helvetin repeämistä mahdollisimman pitkään. Ennen pitkää se repeää vasta ohituksen jälkeen kun oikea äänensävy on löydetty.

      Hyvä johtaja on rauhallinen, päättäväinen, ennakoiva, reilu, huumorin- ja tilanteentajuinen, oikeudenmukainen, tiukka ja vaativa sekä tarvittaessa ankara. Suunnilleen tuossa järjestyksessä.

      Toivottavasti tästä nyt olisi vähän virikettä omaa toimintamallia hakiessa.

    • paatinen

      Hauska aloitus! Näin meillä:

      1. Tuijotus ja Pois! -käsky. Voi tehostaa sormien napsautuksella. Ei kosketusta.

      2. Liikkeelle ja heti, ketjupanta käytössä. Lähes aina pysähdyksen syynä nartunpisun tuoksut.

      3. Johtaja ennakoi: hyvissä ajoin ennen kohtaamista selvitän koiralle: MINÄ menen edellä ja hoidan kohtaamisen, SINÄ kuljet takanani tulikoseleväks! Rauhallisuus, rentous ja hyväntuulisuus erittäin tärkeää! Jos jännität ja olet kireä, kohtaaminen epäonnistuu.

      Näillä toimin mukavasti sujuu ison nuoren uroksen kanssa eläminen. Ei ole koira silmille hyppinyt.

    • Joobax

      Jep, kuten edelläkin on jo sanottu.

      1. Käske koira alas. Sen pitäisi totella koskematta. Jos ei, eleettömästi siirto alas. Joskus olen kehollani vallannut koiran valtaaman alueen itselleni, kyllä koira väistyy. Ole itsevarma ja rauhallinen.

      2. Huolehdi, että koirasi saa tehtyä tarpeensa. Muutoin sen ei tarvitse pysähdellä kuin luvallasi. Voit sanoa sille vaikka "puskaan" tai "nuuskimaan" tms, kun koiralla on lupa niin tehdä. Pitää muistaa, että koira kuitenkin tarvitsee myös vapaita lenkkejä, jolloin se saa nuuskia puskia mielin määrin. Vaeltamislenkit ovat erikseen, kun tarkoitus on edetä, ei nuuskia.

      3. Kuten edellä, sun pitää huomata vastaantulijat ensin. Jos tarkoitus on palkata nameilla, niin sun pitää ottaa koiran huomio jo ennen kun koira on huomannut vastaantulijan. Yleisin virhe on alkaa kiskoa koiran remmiä kireänä lyhyemmälle siinä vaiheessa, kun koira on jo bongannut vastaantulijan. Se kertoo koiralle, että herää, valpastu, jotain on tekeillä! Oma kireytesi voi vielä viestittää, että pelkäät vastaantulijaa (koiran tulkinta) ja koirasi toimii sen mukaisesti, on myös varautunut ja valmis puolustautumaan uhkaa vastaan. Eli ole rento, ennakoi, juttele koiralle rauhallisella äänellä. Pidä itsesi aina koiran ja vastaantulijan välissä, eli koira on takanasi vastaantulijan suhteen. Kehu, kun ohitus on mennyt mallikkaasti. Kehu, kun koira katsoo sinua, eikä vastaantulijaa. Kehu rauhallisesti. Ohitustilanteessa ei ole jännittävää. Älä hetkahda, jos vastaantulijan koira rähjää, ole itse rauhallinen.

      Hakeudu ajoissa kouluttajalle. Älä anna minkään käytöksen yltyä todelliseksi ongelmaksi. Mitä useamman kerran koira toimii tietyllä tavalla, tämä käyttäytymismalli muodostuu koiralle tavanomaisemmaksi. Joskus yleistyvä käytös ikävä kyllä on juuri se väärä käytös...koira tottuu toimimaan sille edullisella tavalla. Jos koira voittaa toiminnallaan jotain itselleen, se tulee tekemään samoin uudestaankin. Sohvalla se saa murahtamalla sut hetkahtamaan tai jopa jäädä sohvalle...ahaa, kun teen näin, saan tahtoni läpi! Ohitustilanteessa koira saa möykkäämällä karkotettua uhan (vastaantulija kävelee poispäin), koira on "häätänyt" uhan kauemmaksi, eli koira on taas saanut positiivisen vasteen toiminnalleen. Pysähtymällä kuin seinään, se saa jäädä siihen nuuskimaan, eli tällä toiminnalla se saa mitä se haluaa, jolloin niin se myös tulee tekemään.

    • lapinmiesv

      Juurikin näin. Paljon kiitosta asiallisista ja tarkoista vastauksista.

      Vielä tuohon lenkillä pysähtymis-asiaan. Koira tosiaan on 15kiloinen ja lihaksia löytyy. Se menee sitten niin, että koira joko nuuskii ja käskee isännän odottaa, tai nuuskii ja kuristuu. En halaua kuristaa koiraa tai satuttaa sitä vetämällä remmistä. Miten menetellä?

      • nytyt

        Tee itsestäsi seuraamisen arvoinen ihan arkielämässä, ei vain lenkillä ollessa. Silloin koira seuraa sinua mielellään ja omasta tahdostaan, ei siksi että kuristuisi muuten.

        Rauhallisuus, selkeys kaiken a ja o. Unohtamatta oikeudenmukaisuutta. Kiskomalla ja komentamalla asia vain pahenee.


      • ----------

        Ehkä kannattaisi harkita sitten vaikka kuonopantaa tai kiskomisenesto -valjaita... Näillä et voi ainakaan kuristaa koiraa, mutta saat koiralta pois fyysistä voimaa, eli se on helpompi raahata perässä. Omalla koirallani, joka on reilu 30kg on ollut kuonopanta, joka toimii parhaiten kiskomisen yms. estämisessä, mutta on tympeä koiran mielestä kun kutittaa kuonoa. Hiljattain hommasin sille Halti reaktiovaljaat ja niillä se on suht. helppo pidellä aisoissa myöskin, mutta vähän vaikeampi kuin kuonopannalla. Kuitenkin se on koiran kannalta miellyttävempi väline. Jos minä saan oman reippaasti isomman koirani noilla valjailla vedettyä pois jostain mihin en sen halua menevän, niin kyllä sinäkin sitten miehenä saat oman koirasi niillä kulkemaan mukanasi, eli suosittelen sinulle noita valjaita. Ne ovat Roger Mugfordin suunnittelemat, eivätkä aiheuta kipua yms. Niiden teho ei perustu kipuun, vaan niillä saa kontrolloitua koiran rintakehää ja voi esim. kääntää koiran toiseen suuntaan, vähän samalla tavalla kuin hevosta suitsista. Älä osta mitään sellaisia valjaita missä menee remmit kainaloiden alta, sillä ne saattavat rikkoa ihon pahastikin. Osta vain ja ainoastaan nuo Halti reaktiovaljaat, jos jotkin valjaat sille ostat. Omalla paikkakunnallani niitä ei ainakaan myydä missään eläinkaupoissa, joten voi olla ettei muualtakaan löydy, mutta netistä niitä saa tilattua. Niitä on kolmea kokoa, ja S -koko on koirille joiden rintakehä on ympärysmitaltaan 40-60cm, M -koko on 60-80cm ja L -koko 80cm ylöspäin. Oletan että koirallesi tuo S -koko on sopiva, sillä niiden pitää olla aika kireällä. Tämän kokoon liittyvän asian kerroin siksi, että itse en ainakaan netistä kun tilasin löytänyt mitään koko -taulukkoja, joten valkkasin valjaat omalle koiralleni summan mutikassa -ja onneksi sattui tulemaan oikean kokoiset. Nämä valjaat, kuten myös kuonopanta ovat hyvä apu koirankoulutuksessa, ja omalta koiraltani olen kuonopannalla saanut lähes kaiken kiskomisen pois, mutta vielä se saattaa innostua juoksemaan tuulessa lentävien roskien yms. perään, joten tarvitsen siksi vielä jonkin apuvälineen sen taluttamisessa.


      • Laura :)

        No itsehän sä sen jo sanoit " 15 kiloa ja täynnä lihasta" niin miksi ihmeessä pelkäät satuttavasi eläintä?? :) Periaatteessa sä et ole vielä kertunut koirallesi sen ymmärtämällä tavalla että se saa nuuskia maata silloin kun se sopii sinulle. Tällä hetkellä koirasi nuuskii maata kun se haluaa ja se hyödyntää juuri tuota pelkoasi omaksi hyväkseen. Se on asettanu sulle tietämättäsi säännön että kun se nuuskii niin sinä odotat. Ennen kun sä omaksut määrätietoisemman asenteen lenkillä koirasi ei tule muuttumaan. Mä olen aivan varma että heti kun muutat vain omaa käyttäytymistäsi niin ongelma häviää. :)


    • kurkkarin arkoitus

      ketjukaulaimella ei pidetä koiraa hirtettynä, vaan tehdään lyhyt terävä nyppäys, jonka voi tietysti toistaa tarvittaessa, nyppäys toimii nopeana pakotteena, ja kun panta on oikein asetettu.. se palautuu välittömästi nyppäyksen jälkeen normaalikireydelle.

      kun koira nyppäyksen jälkeen lähtee liikkeelle tietysti kehutaan, ja hyvä olisi jos vielä jokin herkku taskusta löytyisi aluksi, jotta oikea käytös varmasti vahvistuisi.

      ennen nyppäystä on hyvä sanoa "seuraa" "mennään" tai mikä teidän liikkeelle lähtö käsky onkin, jotta se oppii yhdistämään sanan liikkeelle lähdön jälkeiseen palkkaukseen.

      ja nyppäyksessä käytetään tarvittavaa tehoa, koirasi ei nyt mikään jätti ole joten ei ole tarkoitus kiskaista niin että kaaressa lentää 2metriä eteenpäin, riittää kun kuono irtoaa hajuista.. ja veto kannattaa suunnata sivulle, ei eteen eikä taakse, silloin tasapainoa horjuttava teho on parempi ja koiran ajatus irtoaa haistelusta.. sama sivulle nyppäsy toimii toisen koiran ohitustilanteessa, jos tuijotus jää päälle.

    • Joobax

      Toisille toimii nyppäys, mä jatkan tylysti matkaa. Ei se siihen pantaan kuristu, kun siitä ei kiskaise. Paine kasvaa tasaisesti, kun jatkat matkaa tasaisesti. Sun massa voittaa kyllä koirasi massan. Mä en myöskään kehota koiraa liikkeelle, jos en ole sille lupaa antanut pysähtyä...sen kuuluu seurata mua missä mä menen ihan ilman pyyntöäkin. Kumpikaan tapa ei ole väärä. Mieltymyksiä on yhtä monta kuin kouluttajaa ja koiraakin. Kaukkari nyt ei ole niin miellyttämishaluinen, että ilman pyyntöjä välttämättä seuraisi edes, en tiedä. Eli toimi niin kuin koirasi edellyttää. Löydätte kokeilemalla yhteisen sävelen! Jos jokin tapa ei toimi, kannattaa kokeilla jotain muuta.

      Mä otin käyttöön kuonopannan, kun tarttin lisää hallintaa koiraan talviliukkailla. Enkä ole sen jälkeen sitä käytöstä poistanut! Koira painaa reilut 30 kg ja mun (160cm/60kg nainen) on helppo hallita sitä jopa yhdellä kädellä, jolloinka voin olla täysin rauhallinen kaikissa tilanteissa. Käytän pantaa niin kauan, kunnes voin olla 110% varma, että se toimii aina kaikissa tilanteissa kuten haluan sen toimivan. Siihen voi mennä vielä parikin vuotta ;)

    • Johtajista en niin tiedä,mutta miten itse toimin...
      Tosin täytyy sanoa,että minulla ei koirat tee noin,koska ne pennusta ohjeistetaan,miten toimitaan.

      1.Jos koirani tekisi noin,niin katsoisin peiliin.Miksi sen olen noin saanut toimimaan.
      Opetetaan,ettei sohvalle mennä.Siis opetetaan.Ennakoinnilla,kielto,palkka.
      Jos koira on jo sohvalla,niin käskystä alas.Käskyhän toki koiralle opetetaan...Riippuen yksilöstä,niin käskyn jälkeen voi kiittää.
      Ja ei,missään nimessä en menisi tarjoamaan nyrkkiä tai härkkimään koiraa.Ei kiinnosta,ja omat nyrkit on sen verran itselle tärkeät,että en viitsi niiden kanssa kokeilla,kelpaako ne puruluuksi isolle koiralle.Niinkin kun voi käydä...
      Meillä koirat ei mene mööpeleille.Opetetaan siis pennusta.

      2.Pitää taas katsoa peiliin.Miksi koira noin tekee;ja sitten työstää syytä.
      Suhde tarvittaessa koiraan kuntoon ja hihnassa kävelyn halutun opettelu.Ihan vaikka alkeista lähtien.Ei koiralla ole silloin mitään tarvetta tehdä toisin.
      Meillä ei pysähdytä seinään.Ei isot,eikä pienet.Alusta asti on siis opetettu miten kuljetaan.Ei tarvi nykiä,eikä repiä.Jos joskus joku vähän jumittaa johonkin hajuun,niin sitten vaan sanotaan,että mennään.Ja ihan on sama mitkä vermeet on päällä.Itse käytän pääasiassa koissuilla ihan nahkapantaa ja hihnaa.

      3.Ihan kuin kaikessa muussakin.Katse peiliin.Mitä on tullut tehtyä väärin.
      Eli tarvittaessa palataan ihan siihen alkeisopetukseen,ihan A:sta asti.
      Meille se on,että opetetaan olemaan vetämättä hihnassa,kävelemään toivotulla tavalla.Ohituksissa otetaan kontakti,(joka tietty kunnolla heti opetetaan),palkataan ja tarvittaessa vähän myös vaaditaan.Kun hommat on päässä,niin kontakti liu´utetaan pois.Mutta kun se on kunnolla sisäänajettu,niin tarvittaessa sitä voi sieltä esiin pyytää.
      Ja taas kerran,se suhde.Mitä paremmaksi suhde on rakennettu,sen mieluummin koira toimii...
      Mitä minä teen,kun huomaan toisen koiran.Riippuu tapauksesta.Joko en tee yhtään mitään tai sitten rennosti tarkkailen sitä.Kun on kyseessä itsellä vielä raakilekoira,niin toki myös tarkkailen sen reaktioita,että opin sen käyttäytymistä ja tarvittaessa puutun siihen,eli lähinnä vahvista opeteltua.
      Kiellotkaan ei ole poissuljettuja.Mutta niitä käytän vain pakon edessä eli kaikessa pyrin siihen,että koira toimii halukkaasti siksi,että se haluaa niin toimia.
      Jos jollain koirista karvat nousee (harvemmin tapahtunut) tai häntä,niin riippuu koirasta,annanko vaan olla,vai lähdenkö pyrkimään sitä sammuttamaan.

      Meillä kaikki lähtee samoista eväistä.Oli kyseessä isot tai pienet.Suhde hyväksi,positiivinen asenne ja määrätietoinen toiminta.Ja se tärkein,KAIKKI opetetaan,mitä halutaan.Ei odoteta,että koira oppii mitään itsestään tai oppii ensin tekemään virheitä,jota sitten täytyy korjailla.

      • Niin tuosta liikkumisesta vielä.Minä en koskaan laita koiraa taakse,eli olla näkemättä sen reaktioita.Myös jos kyseessä on iso vahva koira,ja se sieltä päättää lähteä ryminällä,niin voi käydä köpelösti.Kun ei ole pystynyt ennakoimaan,ja myöskin pelkkä käden ja hihnan "asento" antaa koiralle mahdollisuuden isompaan voimaan lähtiessä.Ylipäätään itse pyrin siihen,että ohituksissa mennään ihan normisti,mahdollisimman vähän merkataan siitä koiralle mitenkään ihmeellistä.Tietty tilanteet täytyy huomioida,ja tarvittaessa toimia sen mukaan.


      • ,.,.,.,.,.
        molossi kirjoitti:

        Niin tuosta liikkumisesta vielä.Minä en koskaan laita koiraa taakse,eli olla näkemättä sen reaktioita.Myös jos kyseessä on iso vahva koira,ja se sieltä päättää lähteä ryminällä,niin voi käydä köpelösti.Kun ei ole pystynyt ennakoimaan,ja myöskin pelkkä käden ja hihnan "asento" antaa koiralle mahdollisuuden isompaan voimaan lähtiessä.Ylipäätään itse pyrin siihen,että ohituksissa mennään ihan normisti,mahdollisimman vähän merkataan siitä koiralle mitenkään ihmeellistä.Tietty tilanteet täytyy huomioida,ja tarvittaessa toimia sen mukaan.

        Monet kouluttajat antavat neuvoksi laittaa koira selän taakse toisia kohdatessa. Minä ainakin olen tällaisen neuvon saanut, ja namin kanssa sen opettanut selkäni takana kulkemaan tarvittaessa. Yleensä pidän koirani vieressä, mutta joskus jossain ahtaissa paikoissa laitan sen selkäni taakse, tai jos vastaan tulee kovasti rähisevä koira. Se rauhoittaa rähisijää, kun ei näe koiraani kunnolla, ja oma koirani ainakin kulkee mielellään näissä tilanteissa selkäni takana, ja jättää minun päätettäväkseni miten rähisijään suhtaudutaan.


      • ,.,.,.,.,. kirjoitti:

        Monet kouluttajat antavat neuvoksi laittaa koira selän taakse toisia kohdatessa. Minä ainakin olen tällaisen neuvon saanut, ja namin kanssa sen opettanut selkäni takana kulkemaan tarvittaessa. Yleensä pidän koirani vieressä, mutta joskus jossain ahtaissa paikoissa laitan sen selkäni taakse, tai jos vastaan tulee kovasti rähisevä koira. Se rauhoittaa rähisijää, kun ei näe koiraani kunnolla, ja oma koirani ainakin kulkee mielellään näissä tilanteissa selkäni takana, ja jättää minun päätettäväkseni miten rähisijään suhtaudutaan.

        Niin antavat.Tai ainakin jotkut.Nykypäivänä jaellaan paljonkin mitä ihmeellisempiä neuvoja...
        Se sitten mihin laittaa kukakin,vaikka taskuun,niin periaatteessa ei ole merkitystä,kun ei ole kyseessä iso ja vahva koira.Koska kuten sanoin,jos se sieltä haluaa lähteä ja tosissaan,niin käsistä lähtee ja helposti,tai käsi mukana...
        Myöskin ihan aloittelijan perusasiaa koiriin liittyen,jo vuodesta kuokka ja kirves,että koiraa ei koskaan päästetä silmistä.
        Tässä liittyen jo siihen,että silloin ei koiran reaktioita näe.Ja se on oleellista niin hallinnan takia(turvallisuuden),kuin siinä,että oppii näkemään ja tulkitsemaan koiran reaktioita.Joka taas on yksi koiran käsittelyn kulmakiviä ;)


      • ,.,.,.,.,.
        molossi kirjoitti:

        Niin antavat.Tai ainakin jotkut.Nykypäivänä jaellaan paljonkin mitä ihmeellisempiä neuvoja...
        Se sitten mihin laittaa kukakin,vaikka taskuun,niin periaatteessa ei ole merkitystä,kun ei ole kyseessä iso ja vahva koira.Koska kuten sanoin,jos se sieltä haluaa lähteä ja tosissaan,niin käsistä lähtee ja helposti,tai käsi mukana...
        Myöskin ihan aloittelijan perusasiaa koiriin liittyen,jo vuodesta kuokka ja kirves,että koiraa ei koskaan päästetä silmistä.
        Tässä liittyen jo siihen,että silloin ei koiran reaktioita näe.Ja se on oleellista niin hallinnan takia(turvallisuuden),kuin siinä,että oppii näkemään ja tulkitsemaan koiran reaktioita.Joka taas on yksi koiran käsittelyn kulmakiviä ;)

        Oma koirani on reilu 30 kg ja siis isohko, ja kuten kaikki tietää niin koiralla on suhteessa paljon enemmän voimaa kuin ihmisellä, joten kyllähän tuo pahimmillaan oli hankala pideltävä. Tämänkin kouluttamiseen sain neuvon laittaa se selkäni taakse, ja kyllä se sieltä jonkun kerran sai hyökättyä edelleni tai pisti ainakin kovasti hanttiin ja hyppi ja yritti pyrkiä edelle... Aloin sitten pitää namia sen kuonon edessä kun laitoin sen selkäni taakse, ja tällä tavalla sain sen opetettua sielläkin tarvittaessa kulkemaan (enää en syötä nameja, vain opetusvaiheessa olivat käytössä). Oma koirani on vilkas ja reagoi helposti toisten koirien käytökseen, eli jos vastaan tulee rauhallinen koira jota ei kiinnosta, omani kävelee myös sievästi, mutta jos vastaan tulee remmirähjä, niin se saattaa alkaa käydä kierroksilla. Yleensä hämmentyy ja jos toinen on vihainen, niin jopa pelkää sitä... Koirani on sellainen, että se erittäin mielellään keskittyy johonkin muuhun, jos annan sille vaihtoehdon, eli ei oikeastaan halua kohdata toisia koiria, jos kohtaaminen on mahdollista välttää. Toisinaan laitan sen kävelemään selkäni takana, mutta silloin remmin täytyy olla lyhyellä, että tuntuma koiraan säilyy. Onhan niitä monenlaisia tapoja, ja tykkään kyllä itsekin pitää koiran vieressä, että näen sen reaktiot, mutta joskus jos on vastassa kovin pahasti riekkuva koira, laitan omani selkäni taakse jo senkin vuoksi, että se rauhoittaa sitä toista koiraa. Tai vähintäänkin pyrin olemaan koirien välissä, eli tarvittaessa siirrän oman koirani toiselle puolelleni, kun ihmiset tahtovat kulkea tuolla kevyenliikenteen väylillä kuka vasemmalla-, kuka oikealla laidalla, ja jotkut keskellä tai jopa siksakkia vetäen puolelta toiselle...


      • ,.,.,.,.,. kirjoitti:

        Oma koirani on reilu 30 kg ja siis isohko, ja kuten kaikki tietää niin koiralla on suhteessa paljon enemmän voimaa kuin ihmisellä, joten kyllähän tuo pahimmillaan oli hankala pideltävä. Tämänkin kouluttamiseen sain neuvon laittaa se selkäni taakse, ja kyllä se sieltä jonkun kerran sai hyökättyä edelleni tai pisti ainakin kovasti hanttiin ja hyppi ja yritti pyrkiä edelle... Aloin sitten pitää namia sen kuonon edessä kun laitoin sen selkäni taakse, ja tällä tavalla sain sen opetettua sielläkin tarvittaessa kulkemaan (enää en syötä nameja, vain opetusvaiheessa olivat käytössä). Oma koirani on vilkas ja reagoi helposti toisten koirien käytökseen, eli jos vastaan tulee rauhallinen koira jota ei kiinnosta, omani kävelee myös sievästi, mutta jos vastaan tulee remmirähjä, niin se saattaa alkaa käydä kierroksilla. Yleensä hämmentyy ja jos toinen on vihainen, niin jopa pelkää sitä... Koirani on sellainen, että se erittäin mielellään keskittyy johonkin muuhun, jos annan sille vaihtoehdon, eli ei oikeastaan halua kohdata toisia koiria, jos kohtaaminen on mahdollista välttää. Toisinaan laitan sen kävelemään selkäni takana, mutta silloin remmin täytyy olla lyhyellä, että tuntuma koiraan säilyy. Onhan niitä monenlaisia tapoja, ja tykkään kyllä itsekin pitää koiran vieressä, että näen sen reaktiot, mutta joskus jos on vastassa kovin pahasti riekkuva koira, laitan omani selkäni taakse jo senkin vuoksi, että se rauhoittaa sitä toista koiraa. Tai vähintäänkin pyrin olemaan koirien välissä, eli tarvittaessa siirrän oman koirani toiselle puolelleni, kun ihmiset tahtovat kulkea tuolla kevyenliikenteen väylillä kuka vasemmalla-, kuka oikealla laidalla, ja jotkut keskellä tai jopa siksakkia vetäen puolelta toiselle...

        Ja arvaapa kuinka paljon löytyy sitten voimaa,kun puhutaan niistä isoista eli pannaan kiloja about vaikka parikymmentä lisää ;D

        Tuo taaksepitämisen neuvon antamisessan se,että jos sitä jakaa,niin pitäisi miettiä,onko se riski ja myös kertoa ne riskit.Ja isoilla se on...
        Kannattaa myös muistaa,että on ihan eri,haluaako koira lähteä puolihuolimattomasti käsistä,vai tosissaan.Jos vielä tosissaan,niin se on melkoinen riski,ettei koira ole koko ajan luettavissa.Ja kuten myös sanoin,hallinta vaikeutuu,jos koira on takana.
        Kerran kysyin eräältä " ongelmakoirakouluttajalta",joka neuvoi remmirähjältä peittämään näkyvyyden ja laittamaan johtajan taakse.Kysyin,että onko koskaan itse kokeillut tuota vaikka n.50 kiloisen kanssa,joka tosissaan haluaa lähteä käsistä.Ei ollut...
        Minulla oli kyseisessä "sessiossa" mukana oma ihan ronskin kokoinen tyttö :D,ja kysyin haluaako hän kokeilla,että taluttaa koiraa takanaan,ja jossain kohtiin kutsun koiraa luokse edestä päin.Koira on sitten 10 luoksetuloksi kokeessa todennettu :D ja lähtee kyllä varmasti aika liukkaasti mamin luo.Kun kuuli rodun,niin ei muuten halunnut kokeilla... :D

        Eli tämä kuuluu siihen sarjaan juttuja,että kun niitä ohjeita jaellaan,niin pitäisi tietää ihan täysillä,mitä ollaan tekemässä ja millä riskeillä.

        Kun se koira on hanskassa,niin samahan on,missä sitä kuskaa.Tosin kun se hanskassa,niin miksi sen täytyisi kulkea takana.Tosin aina kannattaa muistaa,että eläin on eläin,ja siksi se vanha hyvä neuvo,että koiran reaktiot pitäisi olla aina luettavissa,ei ole hullumpi,tänäpäivänäkään...
        Tosin,jos tuo nyt jollekkin on okei,niin mikäs siinä.Jokainen taaplaa tyylillään.Mutta se,että jaellaan yleispätevinä neuvoina jotain,mistä ei kunnolla edes tiedetä,niin on joskus aika riskaabeliä...


      • .,.,.,,.,..,.
        molossi kirjoitti:

        Ja arvaapa kuinka paljon löytyy sitten voimaa,kun puhutaan niistä isoista eli pannaan kiloja about vaikka parikymmentä lisää ;D

        Tuo taaksepitämisen neuvon antamisessan se,että jos sitä jakaa,niin pitäisi miettiä,onko se riski ja myös kertoa ne riskit.Ja isoilla se on...
        Kannattaa myös muistaa,että on ihan eri,haluaako koira lähteä puolihuolimattomasti käsistä,vai tosissaan.Jos vielä tosissaan,niin se on melkoinen riski,ettei koira ole koko ajan luettavissa.Ja kuten myös sanoin,hallinta vaikeutuu,jos koira on takana.
        Kerran kysyin eräältä " ongelmakoirakouluttajalta",joka neuvoi remmirähjältä peittämään näkyvyyden ja laittamaan johtajan taakse.Kysyin,että onko koskaan itse kokeillut tuota vaikka n.50 kiloisen kanssa,joka tosissaan haluaa lähteä käsistä.Ei ollut...
        Minulla oli kyseisessä "sessiossa" mukana oma ihan ronskin kokoinen tyttö :D,ja kysyin haluaako hän kokeilla,että taluttaa koiraa takanaan,ja jossain kohtiin kutsun koiraa luokse edestä päin.Koira on sitten 10 luoksetuloksi kokeessa todennettu :D ja lähtee kyllä varmasti aika liukkaasti mamin luo.Kun kuuli rodun,niin ei muuten halunnut kokeilla... :D

        Eli tämä kuuluu siihen sarjaan juttuja,että kun niitä ohjeita jaellaan,niin pitäisi tietää ihan täysillä,mitä ollaan tekemässä ja millä riskeillä.

        Kun se koira on hanskassa,niin samahan on,missä sitä kuskaa.Tosin kun se hanskassa,niin miksi sen täytyisi kulkea takana.Tosin aina kannattaa muistaa,että eläin on eläin,ja siksi se vanha hyvä neuvo,että koiran reaktiot pitäisi olla aina luettavissa,ei ole hullumpi,tänäpäivänäkään...
        Tosin,jos tuo nyt jollekkin on okei,niin mikäs siinä.Jokainen taaplaa tyylillään.Mutta se,että jaellaan yleispätevinä neuvoina jotain,mistä ei kunnolla edes tiedetä,niin on joskus aika riskaabeliä...

        No en minä sitä kaikkien käske tehdä, mutta sellaisen neuvon olen itse koirankouluttajalta saanut, ja joissain tilanteissa se oman koirani kanssa toimii. Enkä minä nyt lähde kanssasi mihinkään "kilpavarusteluun" -tyyliin "mun koiranipa on isompi ja riskimpi kuin sinun, yritäpä pidellä tätä"... On minulla ollut itselläni 60 kiloinen koirakin, ja tiedän että voimaa löytyy. Voimaa löytyy myös tästä lähes puolet pienemmästä. Muuta syytä en löydä tuohon selän takana taluttamiseen kuin sen, että se on ehkä vastaan tulevan remmirähjän kannalta helpompi vaihtoehto, kun se ei näe minun koiraani. Silloin jos koira on täydellisesti hallinnassa, niin sitä kyllä uskaltaa taluttaa selän takanakin, mutta voin sanoa että omani ei ole niin hallinnassa, ja mieluummin pidän sen vieressäni. Tuo selän taakse laittaminen nyt on vain yksi neuvo muiden joukossa.


      • .,.,.,,.,..,. kirjoitti:

        No en minä sitä kaikkien käske tehdä, mutta sellaisen neuvon olen itse koirankouluttajalta saanut, ja joissain tilanteissa se oman koirani kanssa toimii. Enkä minä nyt lähde kanssasi mihinkään "kilpavarusteluun" -tyyliin "mun koiranipa on isompi ja riskimpi kuin sinun, yritäpä pidellä tätä"... On minulla ollut itselläni 60 kiloinen koirakin, ja tiedän että voimaa löytyy. Voimaa löytyy myös tästä lähes puolet pienemmästä. Muuta syytä en löydä tuohon selän takana taluttamiseen kuin sen, että se on ehkä vastaan tulevan remmirähjän kannalta helpompi vaihtoehto, kun se ei näe minun koiraani. Silloin jos koira on täydellisesti hallinnassa, niin sitä kyllä uskaltaa taluttaa selän takanakin, mutta voin sanoa että omani ei ole niin hallinnassa, ja mieluummin pidän sen vieressäni. Tuo selän taakse laittaminen nyt on vain yksi neuvo muiden joukossa.

        Täytyy vielä palata aiheeseen :D

        En tarkoittanut sinua,vaan hieman kritisoin näitä ns."vaikutusvaltaisempia" neuvojia.Ihan siksi,että kun tietoa jaetaan,niin se pitäisi itse myös tietää ja olla todennut kunnolla,mistä puhuu.
        Myöskin silloin,kun jaetaan neuvoja,mihin sisältyy riskejä,niin niitä ei jaettaisi "yleismaailmallisesti",vaan tarkkaan mietittäisiin kohteet.Kuin myös silloinkin selvitettäisiin tarkoin ne riskit.Tämä on tärkeää niin koirakolle,kuin ulkopuolisia ajatellen.
        Ja kuten jo sanoin,pelkästään se,että koiran reaktiot jättää näkemättä,on aina suuri riski.
        Minä en puhunut mistään kilpavarustelusta,vaan se oli esimerkki nimenomaan tähän pointtiini liittyen.Eli riskineuvojen jakeluun ;)

        Mutta kuten sanoin,jokainen tyylillään.Mutta itse peräänkuulutan sitä,että kun ohjeita jaellaan ja annetaan,niin pitää olla huolellinen,kun niihin voi riskejä sisältyä.
        Niitä muitten neuvomia sitten kun silloin tällöinkin toiset sitten joutuu kongreettisesti korjaamaan.Eipä siinä muuten mitään,mutta kun siinä vaiheessa ollaankin saatu jo vielä isompi soppa syntymään...

        Varsinkin kun neuvoja on "vaikutusvaltainen",niin on myös tärkeä tiedostaa se,että vaikka itsellä on homma hyvinkin hallussa,niin kaikilla ei asiat samoin toimi.
        Itse voisin pistää omat koirani vaikka peräjonossa kulkemaan takanani,vaikka irti,rähisevän koiran ohi.Mutta kuten sanoin, eläin on aina eläin ja viimekädessä minä tunnen vain itseni ja omat koirani.Siksi neuvojen antamisessa kannattaa aina huomioida,että on mahdollisimman turvallisia ja riskit kerrotaan,jos niitä on ;)


      • .,.,.,.,.,.,
        molossi kirjoitti:

        Täytyy vielä palata aiheeseen :D

        En tarkoittanut sinua,vaan hieman kritisoin näitä ns."vaikutusvaltaisempia" neuvojia.Ihan siksi,että kun tietoa jaetaan,niin se pitäisi itse myös tietää ja olla todennut kunnolla,mistä puhuu.
        Myöskin silloin,kun jaetaan neuvoja,mihin sisältyy riskejä,niin niitä ei jaettaisi "yleismaailmallisesti",vaan tarkkaan mietittäisiin kohteet.Kuin myös silloinkin selvitettäisiin tarkoin ne riskit.Tämä on tärkeää niin koirakolle,kuin ulkopuolisia ajatellen.
        Ja kuten jo sanoin,pelkästään se,että koiran reaktiot jättää näkemättä,on aina suuri riski.
        Minä en puhunut mistään kilpavarustelusta,vaan se oli esimerkki nimenomaan tähän pointtiini liittyen.Eli riskineuvojen jakeluun ;)

        Mutta kuten sanoin,jokainen tyylillään.Mutta itse peräänkuulutan sitä,että kun ohjeita jaellaan ja annetaan,niin pitää olla huolellinen,kun niihin voi riskejä sisältyä.
        Niitä muitten neuvomia sitten kun silloin tällöinkin toiset sitten joutuu kongreettisesti korjaamaan.Eipä siinä muuten mitään,mutta kun siinä vaiheessa ollaankin saatu jo vielä isompi soppa syntymään...

        Varsinkin kun neuvoja on "vaikutusvaltainen",niin on myös tärkeä tiedostaa se,että vaikka itsellä on homma hyvinkin hallussa,niin kaikilla ei asiat samoin toimi.
        Itse voisin pistää omat koirani vaikka peräjonossa kulkemaan takanani,vaikka irti,rähisevän koiran ohi.Mutta kuten sanoin, eläin on aina eläin ja viimekädessä minä tunnen vain itseni ja omat koirani.Siksi neuvojen antamisessa kannattaa aina huomioida,että on mahdollisimman turvallisia ja riskit kerrotaan,jos niitä on ;)

        No joo... Eihän se kaikkien koirien kanssa onnistu laittaa selän taa, ja ongelmia voi olla tiedossa. Omani kohdalla teen niin, että jos laitan sen selkäni taakse, laitan sen sinne oikeastaan juuri siinä toisen kohdalla, niin se vähän hämmentää molempia koiria, kun se toinen "katoaa" yhtä-äkkiä. En myöskään taluta koiraani selkäni takana pitkää aikaa, vaan kun toisesta on ohi päästy sen verran, ettei katsekontakti koirien välillä ole enää mahdollinen, otan sen taas vierelleni. Silloin jos taluttaisin sitä pitkät matkat selän takana, sillä olisikin aikaa sopeutua tilanteeseen ja ehkä reagoida ei toivotulla tavalla.


    • gghgfh

      Jos laitan koirani vasemmalle ja koira tulee oikealta, koira sutii ittensä minun eteen ja usein astun tassujen päälle :(

      • Laura :)

        Oli vaan pakko kysyä että oletko koskaan ajatellut vaan kävellä niin että joka kerta kun koirasi pyrkii eteesi niin jalallasi (ei siis kengällä) tönäiset sitä ja jatkat kävelyä. Ei siis mitään pysähtymisiä. Voin taata sen että koira unohtaa mitä oli tekemässä. Ei siis mitenkään rajusti mutta määrätietoisesti. Tarkoitan siis tällä että koirasi on oppinut manipuloimaan sinua sillä että pelkäät satuttavasi sitä.
        Usko pois ei koiraasi tule sattumaan koska se ei ole posliininukke. Päinvastoin koirasi ymmärtää erittäin nopeasti viestisi että sinun eteesi ei ole tulemista ja se kunnioittaa sinun asettamaasi uutta sääntöä sille. Se on miten eläimet kommunikoivat keskenään eli fyysisillä eleillä mikä on meille ihmisille aika vierasta.
        Sinä ikäänkuin omit itsellesi lenkillä tietyn tilan johon koirallasi ei ole tulemista. Älä ajattele että olet ilkeä tai julma koska sinulla on oikeus kävellä lenkillä niin kuin haluat. Tällä hetkellä koirasi käyttäytyy sinua kohtaan epäkunnioittavasti ja jos se on iso koira se käyttäisi ihan samalla tavalla massaansa tönäistäkseen sinut pois tieltänsä. Sun pitää ikään kuin voittaa valtataistelu ilman puhetta. :)


    • t6i9900990

      1. Yksi koiristani teki myös tuota, opeta koira tottelemaan ääntä, ei ole pakko koskea koiraan ja uskoisin että jännitystä syntyy silloin vähemmän.

      2. Osaat jo varmasti ennakoida milloin koira on pysähtymässä? Vaihda äkkiä vaikka suuntaa tai päästä erikoinen ääni, ehkä koiran huomio kiinnittyy muualle ja se unohtaa ärsyttävän pysähtelyn.

      3. Rauhoittumista on hyvä harjoitella ihan missä tilanteessa vain. Katsekontaktia olisi hyvä treenata tuossa tilanteessa.
      Kun koira tulee vastaan älä hätäile, nyi koiraa hihnasta vaan ole rento, älä jännitä! Kulje kun et huomaisikkaan koiraa, voi omasikin ehkä todeta että vastaantulija on ihan varaton, ei kannata hötkyillä.

    • dgfrdg

      Kolmanteen vastaus, kun huomaat koiran kiinnostuvan koirasta, sanot EI. Jos ainavain tapittaa ja huomaat, että pian lähtee, nyppäset napakasti hihnasta sivulle ja sanot EI. Jos ainavaan tapitus voimistuu, kosket jalalla koiran kylkeen, edellyttä koiran olemista vierellä. Ja jos kuitenkin lähtee hyökkimään, annat rajun rangaistuksen, menet koiran ylle/lähelle ja isket sormilla kaulaan napakasti ja murahdat.

    • paatinen

      Miksikö uskallan laittaa koiran taakseni kulkemaan? Siksi koska olen sen johtaja. Se ei oikeasti päätä rymistellä sieltä yhtään minnekkään, jos olen kieltänyt. Jos olet koirallesi johtaja, voit luottaa siihen. Se tottelee.

      • Kakkiakanssa

        Näppärä neuvo yhden koiran kokemuksella!


      • Tjaah...
        Kakkiakanssa kirjoitti:

        Näppärä neuvo yhden koiran kokemuksella!

        Olipa kokemusta yhdestä tai tuhannesta, niin silloin kun koira on oikeasti ihmisen hallinnassa, sen voi laittaa kävelemään perässään tietäen ettei se sieltä edelle rynni. Tosin harvassa on ne, jotka oikeasti kykenevät hallitsemaan koiransa näin täydellisesti, mutta kyllä niitäkin löytyy. Tällaista täysin hallinnassa olevaa koiraa ei tosin tarvi laittaa selän taakse kulkemaan siksi, että muuten rähjäisi vastaantulijalle, sillä ei se rähjää rinnalla kulkiessakaan.


    • vapaa kasvatus

      Voe hyvvee päevee. Minä annan koiran nuuskuttaa kaikessa rauhassa. Luulkoon itseään johtajaksi. tv.kukkaislapsi ilman rajoja

      • Peace and Love

        Toivottavasti vain provoilit... Katsos kun se on sellainen juttu, että koira tarvii tietyt säännöt ja ihmisen johtajakseen, tai muuten on ongelmia tiedossa. Toivottavasti koirasi on edes pieni, että voit hallita sen fyysisellä voimalla, jos se joku päivä päättää käydä toisen kimppuun. Sinä olet kaikessa hippiydessäsikin vastuussa lemmikkisi käytöksestä, ja mietihän miltä tuntuu jos se toista koiraa tai ihmistä satuttaa. Ehkä sinua ei liikuta muiden terveys, mutta jos koiraasi rakastat, niin silloin ehkä sinua saattaa säikäyttää tieto, että voit menettää koirasi, jos se jotain puree. Tuo nuuskuttaminen voi tuntua viattomalta toiminnalta, mutta se ei ole ihan niin. Ainakin uroskoirat nuolevat toisten koirien virtsoja ja niillä on suussaan rauhanen jolla analysoivat millainen rekku on pissin lirauttanut. Ei kai siinäkään mitään, mutta kun se pissojen nuoleminen kasvattaa niiden testosteronitasoja, ja se aiheuttaa ongelmakäytöstä, ja tekee koirasta hankalammin hallittavan. Ei siis kannata antaa nuuskuttaa ja lipoa kaikkea, mitä koira haluaa. Voihan sieltä tarttua vaikka jokin tautikin.


    • erimieltä

      Pakko nyt vähän ihmetellä, miksi se koira ei saisi lenkillä pysähdellä nuuskimaan? Nuuskiminenhan sille koiralle siitä lenkistä tekee mielekkään, ei se monotoninen vierellä kävely. Eikö siellä lenkillä käydä sen koiran takia eikä omistajan? Seuraa-harjoitukset ja ohitustilanteet tietenkin sitten asia erikseen, mutta itse ainakin lenkitän mieluummin vapautunutta ja ympäristöstään kiinnostunutta koiraa, joka saa "lukea päivän uutiset" tienvieripuskista ja saa näin jotain irti lenkistä(aivotyötä liikunnan lisäksi). Ei tässä ole kyse johtajuusasiasta, hyvä johtaja ei alista toista komentoonsa jatkuvasti kun siihen ei ole aihetta. Toistan vielä, että kun jokin tilanne päällä, asia eri. Näin ainakin meillä.

      • vapaa kasvatus

        No juur näin ajattelen niinkuin sinä "erimieltä" kirjoitit! Mä olen joskus näille palstoille kommentoinut ja yleensä silloin kun tuntuu että koiranpidosta on tullut nykyihmiselle "liian vaikeaa". Kyllä luomuilemallakin pärjää. Virkistävää seurata esim. kunnon metsämiesten koiraelämää, siellä koira on koira. Tiedän palveluskoirankin joka asuu pihalla häkissä, ainakin yksin ollessaan ja sekin on varmaan joidenkin mielestä eläinrääkkäystä. Mun mielestä mennään pieleen jos liikaa ihminen alkaa ajattelemaan koiran puolesta, ts. ihminen kaikessa viisaudessaan "tietää" mm. sen, kannattaakohan sen koiran nyt nuuskutella vaiko ei. Saa olla eri mieltä. Mutta minä en ymmärrä enkä usko että ihminen on tässäkään asiassa kaikkitietävä. Eli ihan hippinä mennään.


      • Joobax

        Jos tarkoitus on edetä eli vaeltaa, ei siinä ole koiralle aikaa jäädä nuuskuttelemaan mitään puskia. Nuuskuttelulenkit vietetään sitten erikseen. Mitä tulee esim. juoksulenkistä tai rivakasta kävelylenkistäkään, jos piski jää joka kantoa merkkailemaan? Näin koirat toimivat laumassakin, kun vaelletaan. Ihmisen kanssa kävelylenkki on sitä vaeltamista. Alamaiset ei jää mihin kukin nuuskuttelemaan ;)

        Painotetaan nyt vielä, että koiran pitäisi saada liikunnan ja muun aktivoinnin lisäksi vähintään noin puolen tunnin nuuskuttelulenkki, jolloin koira saa rauhassa nuuhkia vaikka joka ikisen ruohonkorren, jos niin tahtoo.


    • Masaa.

      Koiran tärkein aktiviteetti on liikunta, liikkuminen reipasta vauhtia ja pysähtymättä! Jos koiralla ei älytön hätä, ensin liikutaan reippaasti vähintään 45min ja sen jälkeen annetaan laumanjohtajana lupa nuuskutella ojien reunoja jotta löytää "vessan" kun tarpeet tehty, komento sivulle ja taas mennään!

      Nuuskuttelut erikseen vaikkapa lenkin jälkeen mennään metsään ja piilotetaan nappuloita joita koira saa nenän avulla etsiä!

      Niin moni ei tajua mitä laumanjohtajuus ja liikunta tarkoittaa, ei se ole liikuntaa kun ihminen odottelee koiraa kun se haistelee joka käpyä ja site madellen edetään eteenpäin..koira oikeasti voi parhaiten kun sillä on selvät säännöt ja tiukka kuri, ja koiran pitää keskittyä johtajan vieressä käveleen mukisematta,koiran pitää katsoa tarkkaavaisesti koko ajan johtajan vierellä, että mitä se johtaja nyt meinaa jne..koira voi hyvin kun tietää, ettei sen tarvi huolehtia mistään :)

      • vapaa kasvatus

        Moi Masaa. En ymmärrä. Kaistapää olen. Liikunta on liikuntaa. Nuuskuttelu on nuuskuttelua. En minä ainakaan ajattele liikuttavani koiraa silloin mitenkään erityisen tehokkaasti kun se nuuskuttelee. Kun haluan että koirani saa LIIKUNTAA, annan sen juosta ja remuta vapaana tai leikkiä kamujen kanssa. Ja herranjumala: pitääkö mun tämäkin vielä nähdä (lukea) että koiralle annetaan lupa tehdä tarpeensa. No. Vaikeaa tästä on tullut. Mitä jos käytettäisi maalaisjärkeä hei. Vai onko sellaista enää olemassakaan? Me eletään ainakin pellossa, tervetuloa tänne muutkin..ihan mukavaa on!


      • Nuuh, nuuh...
        vapaa kasvatus kirjoitti:

        Moi Masaa. En ymmärrä. Kaistapää olen. Liikunta on liikuntaa. Nuuskuttelu on nuuskuttelua. En minä ainakaan ajattele liikuttavani koiraa silloin mitenkään erityisen tehokkaasti kun se nuuskuttelee. Kun haluan että koirani saa LIIKUNTAA, annan sen juosta ja remuta vapaana tai leikkiä kamujen kanssa. Ja herranjumala: pitääkö mun tämäkin vielä nähdä (lukea) että koiralle annetaan lupa tehdä tarpeensa. No. Vaikeaa tästä on tullut. Mitä jos käytettäisi maalaisjärkeä hei. Vai onko sellaista enää olemassakaan? Me eletään ainakin pellossa, tervetuloa tänne muutkin..ihan mukavaa on!

        Koiralla on niin tarkka hajuaisti, että se ehtii haistaa kaiken tarvittavan tienvarsipuskista ohi kävellessäkin. On pelkkää tyhmyyttä antaa koiran liimaantua joka kusirapakkoon lurputtamaan ja paskapökäleeseen mussuttamaan -niin ne taudit leviää.

        Sitä paitsi se on ihan totista totta, että uroskoiralla testosteronitasot nousevat kusien lussuttamisesta ja siitä seuraa hankalasti käyttäytyvä koira. Koira joka ei kuuntele ja tajua mitään, kun haluaa päästä joko parittelemaan tai tappelemaan, tällaistako todella haluat?

        Koiralle parasta liikuntaa on reipas ja pitkä kävelylenkki. En tiedä missä pellossa asut, maallako? Mutta kaupungilla ainakin pitäisi opettaa koira kakkimaan sievästi tienviereen ja vielä vaivautua korjaamaan se kakka pois, tämä helpottaa kaikkien kanssa-eläjien elämää, sekä koirattomien että koirallisten.

        Valitettavan usein sitten nämä vapaan kasvatuksen hedelmät kakkivat keskelle jalkakäytäviä ja pyöräteitä, ja hippimäisen rennosti ne kakat siihen myös jätetään -mitäs noista, luonnontuotetta ja sinnehän se maatuu... Kakkaa vain, eikä mitään pahaa saastetta...

        Tästä on seurauksena koiravihaa koirattomilta ihmisiltä, ja eihän se minustakaan ole mukava pestä kakkaa omista kengistäni tai koirani tassuista, eli harmia aiheutetaan myös meille muille koirallisille.

        Siinä myös on ihan oikeasti oma järkensä, että koira "saa luvan" tehdä tarpeensa, sillä muutenhan se saattaa ponkaista kesken pyörälenkin pusikkoon, ja siinäpä sitä ollaan sitten pää edellä ojassa ja turpa ruvella ja luut poikki sekä koira että ihminen. Tai koira saattaa päättää kakata keskellä risteystä, juuri kun valot vaihtuu punaiselle. Tai vaikka naapurin tontille, ja siitäkös naapuri riemastuu...

        Kyllä koirillakin pitää olla säännöt. Jos kaikki toimisivat tiettyjen sääntöjen mukaan, ei ongelmia olisi. Niin koirissa kuin lapsissa ongelmia aiheuttavat juuri ne, joilla ei mitään sääntöjä ja rajoja ole, vaan saavat kasvaa vapaasti.

        Enkä muuten ymmärrä, miksi se koira pitää ottaa jos on niin perkeleen laiska, ettei jaksa käyttää sitä lenkillä. Koirakavereiden kanssa remuaminen on toki liikuntaa, mutta se on ihan eri asia koiran kannalta, kuin kunnon reipas kävelylenkki. Koiran pääkopalle tekee hyvää, että maisemat ja hajut vaihtuvat, ja se pääsee "vaeltamaan", sillä sitä ne tekevät luontaisesti.

        Ja joku tuossa ihannoi metsästäjien tapaa pitää koiria -eli koira töröttää elämänsä häkissä pihan perällä. Minusta se ei todellakaan ole oikea tapa pitää koiraa! Miettikää nyt kuinka helvetin tylsääkin sillä on siellä häkissä!! Koira on laumaeläin ja se tahtoo olla oman laumansa, eli ihmisten lähellä.

        Olen maalta kotoisin, ja olen nähnyt tätä metsästäjien koiranpitoa, ja siinä ei ole mitään ihailtavaa. Koirat ovat suurimman osan vuodesta pikkuriikkisessä häkissä ja kopitkin ovat yleensä tosi heppaisia rakennelmia, joihin kylmä ja kosteus pääsee sisälle. Koiria ei edes käydä katsomassa, kuin korkeintaan pari kertaa päivässä -joissain tapaukissa vain kerran päivässä, kun niille hätäisesti ruoka nakataan kuppiin ja ei niitä vaivauduta edes jututtamaan.

        Se on vain ja ainoastaan patalaiskan ihmisen tapa pitää koiraa, kuten myös kaupungilla se, että koiran ulkoilutukset ja liikunta hoidetaan viemällä se hetkeksi riehumaan koirapuistoon. Tämän kaltaiset ihmiset voisivat ottaa pehmolelun seuraavaksi lemmikiksi, sitä ei tarvi käyttää kävelyllä eikä opettaa ja kouluttaa millään tavalla.


      • Nuuh, nuuh... kirjoitti:

        Koiralla on niin tarkka hajuaisti, että se ehtii haistaa kaiken tarvittavan tienvarsipuskista ohi kävellessäkin. On pelkkää tyhmyyttä antaa koiran liimaantua joka kusirapakkoon lurputtamaan ja paskapökäleeseen mussuttamaan -niin ne taudit leviää.

        Sitä paitsi se on ihan totista totta, että uroskoiralla testosteronitasot nousevat kusien lussuttamisesta ja siitä seuraa hankalasti käyttäytyvä koira. Koira joka ei kuuntele ja tajua mitään, kun haluaa päästä joko parittelemaan tai tappelemaan, tällaistako todella haluat?

        Koiralle parasta liikuntaa on reipas ja pitkä kävelylenkki. En tiedä missä pellossa asut, maallako? Mutta kaupungilla ainakin pitäisi opettaa koira kakkimaan sievästi tienviereen ja vielä vaivautua korjaamaan se kakka pois, tämä helpottaa kaikkien kanssa-eläjien elämää, sekä koirattomien että koirallisten.

        Valitettavan usein sitten nämä vapaan kasvatuksen hedelmät kakkivat keskelle jalkakäytäviä ja pyöräteitä, ja hippimäisen rennosti ne kakat siihen myös jätetään -mitäs noista, luonnontuotetta ja sinnehän se maatuu... Kakkaa vain, eikä mitään pahaa saastetta...

        Tästä on seurauksena koiravihaa koirattomilta ihmisiltä, ja eihän se minustakaan ole mukava pestä kakkaa omista kengistäni tai koirani tassuista, eli harmia aiheutetaan myös meille muille koirallisille.

        Siinä myös on ihan oikeasti oma järkensä, että koira "saa luvan" tehdä tarpeensa, sillä muutenhan se saattaa ponkaista kesken pyörälenkin pusikkoon, ja siinäpä sitä ollaan sitten pää edellä ojassa ja turpa ruvella ja luut poikki sekä koira että ihminen. Tai koira saattaa päättää kakata keskellä risteystä, juuri kun valot vaihtuu punaiselle. Tai vaikka naapurin tontille, ja siitäkös naapuri riemastuu...

        Kyllä koirillakin pitää olla säännöt. Jos kaikki toimisivat tiettyjen sääntöjen mukaan, ei ongelmia olisi. Niin koirissa kuin lapsissa ongelmia aiheuttavat juuri ne, joilla ei mitään sääntöjä ja rajoja ole, vaan saavat kasvaa vapaasti.

        Enkä muuten ymmärrä, miksi se koira pitää ottaa jos on niin perkeleen laiska, ettei jaksa käyttää sitä lenkillä. Koirakavereiden kanssa remuaminen on toki liikuntaa, mutta se on ihan eri asia koiran kannalta, kuin kunnon reipas kävelylenkki. Koiran pääkopalle tekee hyvää, että maisemat ja hajut vaihtuvat, ja se pääsee "vaeltamaan", sillä sitä ne tekevät luontaisesti.

        Ja joku tuossa ihannoi metsästäjien tapaa pitää koiria -eli koira töröttää elämänsä häkissä pihan perällä. Minusta se ei todellakaan ole oikea tapa pitää koiraa! Miettikää nyt kuinka helvetin tylsääkin sillä on siellä häkissä!! Koira on laumaeläin ja se tahtoo olla oman laumansa, eli ihmisten lähellä.

        Olen maalta kotoisin, ja olen nähnyt tätä metsästäjien koiranpitoa, ja siinä ei ole mitään ihailtavaa. Koirat ovat suurimman osan vuodesta pikkuriikkisessä häkissä ja kopitkin ovat yleensä tosi heppaisia rakennelmia, joihin kylmä ja kosteus pääsee sisälle. Koiria ei edes käydä katsomassa, kuin korkeintaan pari kertaa päivässä -joissain tapaukissa vain kerran päivässä, kun niille hätäisesti ruoka nakataan kuppiin ja ei niitä vaivauduta edes jututtamaan.

        Se on vain ja ainoastaan patalaiskan ihmisen tapa pitää koiraa, kuten myös kaupungilla se, että koiran ulkoilutukset ja liikunta hoidetaan viemällä se hetkeksi riehumaan koirapuistoon. Tämän kaltaiset ihmiset voisivat ottaa pehmolelun seuraavaksi lemmikiksi, sitä ei tarvi käyttää kävelyllä eikä opettaa ja kouluttaa millään tavalla.

        Ei kait nyt sentäs kukaan joka läjää sun muuta anna imeskellä :D

        Tosin,jos nyt joku jossain pissejä pääseekin imuttaa,niin ei se uroksesta mitään petoa tee.Eiköhän se tule,jos ylipäätään ei ole hommat hanskassa.
        Ei muuten,mutta tuon mukaan sitten uros,joka elelee nartun/narttujen kanssa samassa huushollissa ja pääsee tietenkin niitä kiimajuttuja haistelemaan,ja plänttejä löytämään,vaikka pihalta,niin siitä tulisi sitten jo varsinainen ilmestyskirjan peto :D

        Liikkumisessa on tärkeintä muiden huomioiminen,mukava kulku omistajalla ja koiralla.
        Jokainen määrittää sen jälkimmäisen itse.Meillä koirat saa nuuskia,jos saa.Silloin saa,kun päästän.Kyllä ne sen huomaa ja oppii lukemaan itseäni.Jos taas on vauhti tiettyä luokkaa,niin tietää,ettei pysäytyksiä ole.Ja käskyllä irrotaan,jos meinaa johonkin jämähtää.
        En ole niin moisesta päätäni vaivannut.


      • Nuuh, nuuh...
        molossi kirjoitti:

        Ei kait nyt sentäs kukaan joka läjää sun muuta anna imeskellä :D

        Tosin,jos nyt joku jossain pissejä pääseekin imuttaa,niin ei se uroksesta mitään petoa tee.Eiköhän se tule,jos ylipäätään ei ole hommat hanskassa.
        Ei muuten,mutta tuon mukaan sitten uros,joka elelee nartun/narttujen kanssa samassa huushollissa ja pääsee tietenkin niitä kiimajuttuja haistelemaan,ja plänttejä löytämään,vaikka pihalta,niin siitä tulisi sitten jo varsinainen ilmestyskirjan peto :D

        Liikkumisessa on tärkeintä muiden huomioiminen,mukava kulku omistajalla ja koiralla.
        Jokainen määrittää sen jälkimmäisen itse.Meillä koirat saa nuuskia,jos saa.Silloin saa,kun päästän.Kyllä ne sen huomaa ja oppii lukemaan itseäni.Jos taas on vauhti tiettyä luokkaa,niin tietää,ettei pysäytyksiä ole.Ja käskyllä irrotaan,jos meinaa johonkin jämähtää.
        En ole niin moisesta päätäni vaivannut.

        Naapurustossani on uroskoira, joka saa lipoa joka ikisen pissirapakon ja niin kauan kuin haluaa, eli koiran tahdissa lenkkeillään. Ilmeisesti sitä on koulutettukin ja se käyttäytyy muuten ihan ok. -mutta sitten kun joku, esim. minä oman uroskoirani kanssa satun kävelemään lähistöllä, niin tämä koira hyökkää kohti ja on aikeissa tulla tappelemaan. Sille riittää ärsykkeeksi se, että se haistaa toisen uroksen, vaikka oma koirani on harmiton pikku heppu, eikä käyttäydy millään tavalla provosoivasti, sattuupa vain haisemaan urokselta. Eikä se ole minun keksintöäni, että pissojen lipominen kasvattaa urosten testosteronitasoja, ja tekee niistä hankalammin hallittavia.

        Ei se jos kontrolloin koirani haisteluja kuten myös tarpeiden tekemistä, ole mitään sotilaallista kuria -vaan kyllä minun koirani myös osaa lukea elekielestäni milloin olen valmis sen päästämään tienvarsipuskaan haistelemaan (kyllä -sekin saa jonkin verran haistella), tai tarpeilleen. Myös minä osaan lukea oman koirani elekielestä milloin sillä on kakka hätä ja silloin katson sopivan paikan mihin vien sen kakalle. Kukaan ulkopuolinen ei edes arvaisi, että minä jollain tavalla kontrolloin sen käytöstä näissä asioissa, sillä niin "sulavasti" homma hoituu.


      • Nuuh, nuuh... kirjoitti:

        Naapurustossani on uroskoira, joka saa lipoa joka ikisen pissirapakon ja niin kauan kuin haluaa, eli koiran tahdissa lenkkeillään. Ilmeisesti sitä on koulutettukin ja se käyttäytyy muuten ihan ok. -mutta sitten kun joku, esim. minä oman uroskoirani kanssa satun kävelemään lähistöllä, niin tämä koira hyökkää kohti ja on aikeissa tulla tappelemaan. Sille riittää ärsykkeeksi se, että se haistaa toisen uroksen, vaikka oma koirani on harmiton pikku heppu, eikä käyttäydy millään tavalla provosoivasti, sattuupa vain haisemaan urokselta. Eikä se ole minun keksintöäni, että pissojen lipominen kasvattaa urosten testosteronitasoja, ja tekee niistä hankalammin hallittavia.

        Ei se jos kontrolloin koirani haisteluja kuten myös tarpeiden tekemistä, ole mitään sotilaallista kuria -vaan kyllä minun koirani myös osaa lukea elekielestäni milloin olen valmis sen päästämään tienvarsipuskaan haistelemaan (kyllä -sekin saa jonkin verran haistella), tai tarpeilleen. Myös minä osaan lukea oman koirani elekielestä milloin sillä on kakka hätä ja silloin katson sopivan paikan mihin vien sen kakalle. Kukaan ulkopuolinen ei edes arvaisi, että minä jollain tavalla kontrolloin sen käytöstä näissä asioissa, sillä niin "sulavasti" homma hoituu.

        Taitaa sitten olla aika hidasta liikkumista :D.Kaupungissa ei taitaisi likkumisesta tulla juuri mitään.

        Mutta jos se rähisee koirallesi,niin koulutuskymysys se viimekädessä on.
        Pissojen lipominen voi kasvattaa testotasoa,mutta korkea testotaso ei ole sama kuin rähinöinti.Siihen taas vaikuttaa rodun alttius ja viimekädessä ihan kotikasvatus.
        Jos asiat olisi ihan yksiyhteen,niin entäs huushollit,joissa on kumpaakin sukupuolta ja oma piha.Urokset siellä sitten lipoovat niin pissoja kuin juoksujälkiä ihan urakalla.
        Siinä sitä testotaso vasta nouseekin.Jos rähjääminen on siitä kiinni,niin nehän olisi täysin pitelemättömiä :D


      • Nuuh, nuuh...
        molossi kirjoitti:

        Taitaa sitten olla aika hidasta liikkumista :D.Kaupungissa ei taitaisi likkumisesta tulla juuri mitään.

        Mutta jos se rähisee koirallesi,niin koulutuskymysys se viimekädessä on.
        Pissojen lipominen voi kasvattaa testotasoa,mutta korkea testotaso ei ole sama kuin rähinöinti.Siihen taas vaikuttaa rodun alttius ja viimekädessä ihan kotikasvatus.
        Jos asiat olisi ihan yksiyhteen,niin entäs huushollit,joissa on kumpaakin sukupuolta ja oma piha.Urokset siellä sitten lipoovat niin pissoja kuin juoksujälkiä ihan urakalla.
        Siinä sitä testotaso vasta nouseekin.Jos rähjääminen on siitä kiinni,niin nehän olisi täysin pitelemättömiä :D

        Hidasta sen parivaljakon eteneminen on. He lenkkeilevät ikkunani alta, ja olen usein nähnyt kuinka sitä metrin välein pysähdytään ja koira lipoo ja lipoo ja omistaja ei tee eletäkään hoputtaakseen sitä. Kyllä se nähdäkseni on koulutettu koira, mutta se vain räjähtää toisen uroksen tullessa lähistölle -se on sen tapa reagoida toiseen urokseen. Koirilla nyt vain on vietit muutenkin sen verran vahvemmat, että ihmisen on luultavasti aika vaikea käsittää edes sitä, ja ne vietit myös ottavat vallan helposti.

        En minä väitä, että näistä pissoja lipovista uroksista tulee poikkeuksetta tappelupukareita, mutta sekin voi olla lopputuloksena -riippuen rodusta ja yksilön luonteesta. Itselläni oli labbis aiemmin, ja kun se oli pentu, oli ihan yleinen neuvo että koiran pitää saada haistella ja "lukea päivän uutiset" ja sitä ei saa mitenkään hoputtaa...

        Minä toimin tämän mukaan ja tuloksena oli erittäin yliseksuaalinen koira. Ei se ollut agressiivinen toisia uroksia kohtaan, mutta narttujen hajuista sillä katosi suurin piirtein järki. Sille myös tuli vanhemmiten eturauhasvaivoja ja se joutui kärsimään kovista kivuista sen takia. Tämän nykyisen koirani kohdalla olen pitänyt huolen etten sen anna ylettömästi nuuskutella, enkä ollenkaan nuolla virtsoja ja kyllä se on helpompi.

        Asuin alueellani on paljon koiria, ja olen sen huomannut, että urokset joiden annetaan virtsoja nuolla ovat paljon lihaksikkaampia ja jotenkin sellaisia bodarin oloisia. Ne myös ovat hankalammin käyttäytyviä, kuin oman koirani kaltaiset pikku hippiäiset. Ne reagoivat jotenkin paljon terävämmin toisiin koiriin, ja ovat kiinnostuneempia hyvin kaukanakin liikkuvista koirista, kuin omani.


      • Nuuh, nuuh... kirjoitti:

        Hidasta sen parivaljakon eteneminen on. He lenkkeilevät ikkunani alta, ja olen usein nähnyt kuinka sitä metrin välein pysähdytään ja koira lipoo ja lipoo ja omistaja ei tee eletäkään hoputtaakseen sitä. Kyllä se nähdäkseni on koulutettu koira, mutta se vain räjähtää toisen uroksen tullessa lähistölle -se on sen tapa reagoida toiseen urokseen. Koirilla nyt vain on vietit muutenkin sen verran vahvemmat, että ihmisen on luultavasti aika vaikea käsittää edes sitä, ja ne vietit myös ottavat vallan helposti.

        En minä väitä, että näistä pissoja lipovista uroksista tulee poikkeuksetta tappelupukareita, mutta sekin voi olla lopputuloksena -riippuen rodusta ja yksilön luonteesta. Itselläni oli labbis aiemmin, ja kun se oli pentu, oli ihan yleinen neuvo että koiran pitää saada haistella ja "lukea päivän uutiset" ja sitä ei saa mitenkään hoputtaa...

        Minä toimin tämän mukaan ja tuloksena oli erittäin yliseksuaalinen koira. Ei se ollut agressiivinen toisia uroksia kohtaan, mutta narttujen hajuista sillä katosi suurin piirtein järki. Sille myös tuli vanhemmiten eturauhasvaivoja ja se joutui kärsimään kovista kivuista sen takia. Tämän nykyisen koirani kohdalla olen pitänyt huolen etten sen anna ylettömästi nuuskutella, enkä ollenkaan nuolla virtsoja ja kyllä se on helpompi.

        Asuin alueellani on paljon koiria, ja olen sen huomannut, että urokset joiden annetaan virtsoja nuolla ovat paljon lihaksikkaampia ja jotenkin sellaisia bodarin oloisia. Ne myös ovat hankalammin käyttäytyviä, kuin oman koirani kaltaiset pikku hippiäiset. Ne reagoivat jotenkin paljon terävämmin toisiin koiriin, ja ovat kiinnostuneempia hyvin kaukanakin liikkuvista koirista, kuin omani.

        No itseasiassa se koira ei räjähdä,jos sen ei anneta sitä tehdä.Eli koulutuskysymys.
        Kyllä noita räjähteleviä koiria olisi jokusenkin,jos koira saisi päättää.Vähemmän sosiaalisista roduista niitä löytisi jo melkoisesti.
        Vietit kyllä ottaa helpostikkin vallan,mutta ihmisen tehtävä on niitä kontrolloida.Se on taas kasvatus ja koulutus ym.kysymys.
        Tuossa olen kyllä samaa,että se on vaarana,että koirasta tulee liikaakin tyttöjä ajatteleva,jos se saa turhan paljon niiden perään haahuilla.Varsinkin jotkut rodut,kuten labukka on jo luonnostaan "naisiin menevä".Pikkukoirissa(roduissa) niitä löytyy jokusiakin.Turhaa stressiä se tekee...
        Ja sitten nuot taas osaltaan pistää helposti pukkaamaan eturauhasvaivoja.Itseasiassa jo nuorillekkin.Joten tuossa suhteen kannattaakin huomioida.Itse asiassa tuon syyn takia osittain en minäkään lenkillä anna turhia ihmetellä,tosin ei etenemisestäkään mitään tulisi.
        Pihalla sitten pääseekin.

        Teston taso ei kyllä ole ihan suhteessa ulkonäköön.Ulkonäkö on genotyypin ja fenotyypin summa.


      • Nuuh, nuuh...
        molossi kirjoitti:

        No itseasiassa se koira ei räjähdä,jos sen ei anneta sitä tehdä.Eli koulutuskysymys.
        Kyllä noita räjähteleviä koiria olisi jokusenkin,jos koira saisi päättää.Vähemmän sosiaalisista roduista niitä löytisi jo melkoisesti.
        Vietit kyllä ottaa helpostikkin vallan,mutta ihmisen tehtävä on niitä kontrolloida.Se on taas kasvatus ja koulutus ym.kysymys.
        Tuossa olen kyllä samaa,että se on vaarana,että koirasta tulee liikaakin tyttöjä ajatteleva,jos se saa turhan paljon niiden perään haahuilla.Varsinkin jotkut rodut,kuten labukka on jo luonnostaan "naisiin menevä".Pikkukoirissa(roduissa) niitä löytyy jokusiakin.Turhaa stressiä se tekee...
        Ja sitten nuot taas osaltaan pistää helposti pukkaamaan eturauhasvaivoja.Itseasiassa jo nuorillekkin.Joten tuossa suhteen kannattaakin huomioida.Itse asiassa tuon syyn takia osittain en minäkään lenkillä anna turhia ihmetellä,tosin ei etenemisestäkään mitään tulisi.
        Pihalla sitten pääseekin.

        Teston taso ei kyllä ole ihan suhteessa ulkonäköön.Ulkonäkö on genotyypin ja fenotyypin summa.

        Siinähän silloin helpottaa omaa hommaansa, kun ei päästä koiraa kehittymään kovin vahvaviettiseksi. Toki se on ihmisen tehtävä hallita koiransa, siitä olen samaa mieltä.

        Eihän ne hormonit pelkästään määrää ulkonäköä, mutta on ne pissojen lipojat jotenkin "äijämäisempiä".


    • burninghearts

      Kuten nimimerkki nuuh nuuh:kin jo kertoi tähän laseeseen -että koiralle annetaan lupa tehdä tarpeensa oman mielipiteensä,niin kerronpa minäkin.Meillä on 5,5v kastroitu uros.Se on pennusta asti opetettu,että keskelle tietä EI paskota jne..& että vain luvan saatua saa käydä kusella & paskalla,MUTTA nykyisin se paskoo minne huvittaa & milloin huvittaa.Jos olet sen kanssa pyöräilemässä,niin se jää paskalle just siihen mihin haluaa: keskelle pyörätietä.Tai vaikka oletkin kävelemällä lenkillä,niin se paskoo keskelle tietä.Sille kyllä annetaan mahdollisuus tehdä paskat ojaan,nurmikolle tien reunaan tms,mutta eipä tee.Olen kerran lentäny pyörän selästä ku koira jäi yhtäkkiä paskalle keskelle pyörätietä & tuloksena oli omistajan nilkan murtuma.Koira ei anna minkäänlaisia eleitä yms,että olisi paskahätä,vaan se jää paskalle vauhdista,eli pysähtyy yhtäkkiä paskalle.Koira kusetetaan & paskatetaan ENNEN pyörälenkille lähtöä,mutta silti sille tulee matkalla paskahätä & se jää paskalle vauhdista.

      • canis.familiaris

        Tuo on aineen vaihduntaan liittyvä ongelma.

        Koiralle kun tulee ikää, niin ruoan imeytyminen, aineen vaihdunta ymv. hidastuu sen mukana. Kannattaa hiukan seurata miten se ruoka sulaa (jätösten määrä ja minkälaista) Vaihtaa ruokaa/lisukkeita ja lisätä hieman enemmän öljyä siihen.
        Lisäksi nesteytystä pitäisi seurata/riittävyyttä varmistaa

        Liikunta pitäisi olla tasaista rasitusmäärältään ja lepopäiviltään. Aineen vaihdunta tasaantuu näin paremmin ja homma toimii.


      • burninghearts
        canis.familiaris kirjoitti:

        Tuo on aineen vaihduntaan liittyvä ongelma.

        Koiralle kun tulee ikää, niin ruoan imeytyminen, aineen vaihdunta ymv. hidastuu sen mukana. Kannattaa hiukan seurata miten se ruoka sulaa (jätösten määrä ja minkälaista) Vaihtaa ruokaa/lisukkeita ja lisätä hieman enemmän öljyä siihen.
        Lisäksi nesteytystä pitäisi seurata/riittävyyttä varmistaa

        Liikunta pitäisi olla tasaista rasitusmäärältään ja lepopäiviltään. Aineen vaihdunta tasaantuu näin paremmin ja homma toimii.

        canis.familiaris: Aivan.Koira syö jahti&Vahti kana-riisiä.Jätökset ovat kiinteitä & pienehköjä (eivät liian isoja tai liian pieniä) meil on 10l ämpärissä vettä,josta saavat juoda.Uros ei juo mitenkään hirveesti (kesähelteillä toki enempi kuin tavallisesti) Pyörälenkkejä en koiran kanssa enään tee.En ota sitä riskiä,että kaadun taas pyörällä.Hihnalenkkejä tehdään joka päivä 4-5km verran.Koira pääsee myös juoksemaan välillä metsissä vapaana.


    • erimieltä

      Vapaa kasvatus: Minäkin kannatan kyllä ennemin sitä maalaisjärjen käyttöä. Koira voi olla hallinnassa ilman, että se orjallisesti kulkee tasatahtia lenkillä vieressä. Tottakai tiesin jo ensimmäistä viestiä kirjoittaessani, että tässäkin on montaa koulukuntaa. Toki liikunta on tärkeää, mutta liikuntaa on monenlaista. Jos siitä voi tehdä koiralle joko mukavaa tai pakkopullaa, eikö ole oikein valita se mukava, kun meillä kerran päätäntävalta on? Liikunnassa EI merkitse se määrä vaan laatu. Koirani kulkee sivulla, vähän edellä tai sitten ojassa, miten milloinkin. ikinä se ei kuitenkaan vedä, se ei asioi tielle, ja kyllä, kerään sen jätökset. Ja mitä tulee pyörällä lenkitykseen, on se mielestäni täysin tarpeetonta. Se on omistajan laiskuutta minun mielestäni, ja itseään saa syyttää jos satulasta tippuu :) Olisihan se remminkin jo hyvä olla sen mittainen, että sinulla on pieni ennakointivara, eikö vain? Koiran voi opettaa 1hx3/vrk juoksuun pyörän vierellä, mutta mikä tässä oikein on sitten ideana? Käyttäkää se tunti ennemmin vaikka koirapuistossa tai metsässä jolloin lihakset saavat oikeanlaista työtä. Ei koiralle ole luontaista "vaeltaa" kovalla asfaltilla tai tasamaalla tasavauhtia. Ei susilaumassakaan alempi kulje alfan rinnalla tai perässä, lauma jakautuu. Ja kyllä, koira on onnellisempi, kun se luottaa johtajan tekemiin päätöksiin. tällä ei edelleen ole mitään yhteyttä vapaamuotoisempaan lenkitykseen... Lenkki on koiran vapaa-aikaa, älkää siis tehkö siitä stressaavaa itsenne takia.

      Edelleen kyse on mielipiteistä, ja rakentava keskustelu on aina jees. on mukava ainakin kuulla eri näkökantoja, vaikkei niitä itselleen ottaisikaan.

      • Nuuh, nuuh...

        Kuka sanoi, että koiran pitää orjallisesti kulkea koivessa kiinni koko lenkin ajan? En ainakaan minä. Alkumatkasta mennään niin, että koira kulkee vieressä, sitten kun se rauhoittuu päästän sen välillä edelleni, mutta koko aikaa se ei edelläni saa kulkea.

        Kyllä minun koirani ainakin nauttii lenkeistä ja niin tekevät kaikki muutkin tietämäni koirat. Pyörällä on hyvä käyttää koiraa lenkillä, jos haluaa juoksuttaa sitä. Laiskuutta on se, että itse seisoo jossain metsänreunalla tai koirapuistossa tai pihalla ja antaa koiran riehua itsekseen, tai toisten koirien kanssa. Se jos vaivautuu omaa ruhoaankin liikuttamaan joko pyöräillen, juosten tai kävellen, ei ole laiskuutta.

        Liikunnan pitää olla mukavaa koiralle, mutta kyllä helvetissä määrällä ON merkitystä. Koiran pitää päästä VÄHINTÄÄN kaksi kertaa päivässä reippaalle 30 min. lenkille -siis vähintään! Mielellään paljon pitemmille ja kolme kertaakin päivässä. Olet laiska jos olet näitä "laatu korvaa määrän" ihmisiä. Se ei korvaa mitään.

        Miksi sinulla on edes koira, jos et halua lenkkeillä sen kanssa? Minusta koiran kanssa lenkillä käynti on lähes mukavimpia asioita mitä voi tehdä. Eikö koira oteta usein juuri lenkkikaveriksi?

        Ja sinä, jonka kastroitu uros on opettamisesta huolimatta alkanut kakkia miten sattuu -niin kysyisin, milloin se alkoi? Onko mitään selkeää ajankohtaa että se aloitti tuon käytöksen, ja tapahtuiko silloin jotain poikkeavaa? Onko sen terveys tutkittu, eli onko maha löysällä tai muuta ongelmaa?


      • .,.,.,.,.,.,

        Anteeksi nyt vain, mutta tuo että liikunnassa laatu korvaisi määrän, on lähes ääliömäisintä mitä olen tältä palstalta lukenut! Tuohan kuulostaa jo "jenkki -meiningiltä", että luullaan koiran olevan onnellinen kun sillä on timantein koristeltu panta,kynsilakkaa, röyhelömekko ja se syö hanhenmaksa -palleroita, ja saa leikkiä joka päivä eri lelulla pihalla, jonka pensaat on leikattu eläinhahmoiksi. Kyllä koiran pitää päästä lenkille, ihan oikeasti. Eikä silläkään ole väliä lenkkeileekö se kaupungilla vai metsässä, kunhan pääsee säännöllisesti pitkälle lenkille. Tietysti metsä ja luonto on aina parempi, mutta sitä ei voi joka päivä koiralle välttämättä järjestää. Eilen tuli televisiosta dokumentti kotieläinten domestikoitumisesta, ja siinä oli Moskovan villikoirista. Nämä elivät kaupungissa ja kyllä vain nekin siellä vaelsivat pitkiä matkoja ruuan perässä ja yöksi turvalliseen paikkaan nukkumaan. Siinä myös kävi ilmi kiinnostava seikka mistä tällä palstalla on paljon kinasteltu, eli onko koira laumaeläin, ja elääkö se luonnostaan saman kaltaisissa laumoissa kuin susi. No tämän uuden tutkimuksen mukaan nämä villiintyneet koirat elivät hyvin tiukoissa laumoissa saman kaltaisesti kuin sudet. Suurin piirtein ainoa ero käytöksessä verrattuna susiin oli se, että ne eivät tunteneet pelkoa ihmistä kohtaan, ja tulivat jopa itse ihmisten luokse tekemään tuttavuutta ja rapsutettavaksi.


      • burninghearts
        Nuuh, nuuh... kirjoitti:

        Kuka sanoi, että koiran pitää orjallisesti kulkea koivessa kiinni koko lenkin ajan? En ainakaan minä. Alkumatkasta mennään niin, että koira kulkee vieressä, sitten kun se rauhoittuu päästän sen välillä edelleni, mutta koko aikaa se ei edelläni saa kulkea.

        Kyllä minun koirani ainakin nauttii lenkeistä ja niin tekevät kaikki muutkin tietämäni koirat. Pyörällä on hyvä käyttää koiraa lenkillä, jos haluaa juoksuttaa sitä. Laiskuutta on se, että itse seisoo jossain metsänreunalla tai koirapuistossa tai pihalla ja antaa koiran riehua itsekseen, tai toisten koirien kanssa. Se jos vaivautuu omaa ruhoaankin liikuttamaan joko pyöräillen, juosten tai kävellen, ei ole laiskuutta.

        Liikunnan pitää olla mukavaa koiralle, mutta kyllä helvetissä määrällä ON merkitystä. Koiran pitää päästä VÄHINTÄÄN kaksi kertaa päivässä reippaalle 30 min. lenkille -siis vähintään! Mielellään paljon pitemmille ja kolme kertaakin päivässä. Olet laiska jos olet näitä "laatu korvaa määrän" ihmisiä. Se ei korvaa mitään.

        Miksi sinulla on edes koira, jos et halua lenkkeillä sen kanssa? Minusta koiran kanssa lenkillä käynti on lähes mukavimpia asioita mitä voi tehdä. Eikö koira oteta usein juuri lenkkikaveriksi?

        Ja sinä, jonka kastroitu uros on opettamisesta huolimatta alkanut kakkia miten sattuu -niin kysyisin, milloin se alkoi? Onko mitään selkeää ajankohtaa että se aloitti tuon käytöksen, ja tapahtuiko silloin jotain poikkeavaa? Onko sen terveys tutkittu, eli onko maha löysällä tai muuta ongelmaa?

        Nuuh, nuuh... : N.5v sitten,jolloin siis kaaduin pyörällä & nilkka murtui.Ei tapahtunut mitään poikkeavaa.Ihan normisti olimme mieheni & toisen koiramme kanssa (meillä siis 2 koiraa) pyöräilemässä kun koira päätti yhtäkkiä jäädä tarpeilleen.Ei ole maha löysällä.Olemme käyneet el.lääkärissä vain rokotuksilla.Mulle kerran joku sano et tuo on normaalia,joten en sitten muistanu kysyä asiasta el.lääkäriltä ku kävimme kesällä rokotuksilla.


      • Nuuh, nuuh...
        burninghearts kirjoitti:

        Nuuh, nuuh... : N.5v sitten,jolloin siis kaaduin pyörällä & nilkka murtui.Ei tapahtunut mitään poikkeavaa.Ihan normisti olimme mieheni & toisen koiramme kanssa (meillä siis 2 koiraa) pyöräilemässä kun koira päätti yhtäkkiä jäädä tarpeilleen.Ei ole maha löysällä.Olemme käyneet el.lääkärissä vain rokotuksilla.Mulle kerran joku sano et tuo on normaalia,joten en sitten muistanu kysyä asiasta el.lääkäriltä ku kävimme kesällä rokotuksilla.

        Ehkä siitä kuitenkin kannattaa mainita eläinlääkärillekin jossain vaiheessa... Kyllä minun mielestäni koira normaalisti näyttää jotain merkkejä, kun aikoo tehdä tarpeensa, eikä vain siltä seisomalta pysähdy ja kaki.

        Sanoit että käytätte koiran tarpeillaan ennen pyörälenkille lähtöä. Voisiko sitten olla vain yksinkertaisesti kyse siitä, että suoli ei ole kokonaan tyhjentynyt, ja kun se lähtee juoksemaan, niin suoleenkin tulee liikettä ja koiralle tulee tarve ulostaa uudelleen? Sehän nyt on varmaa, että ilkeyttään se ei tuota tee.

        Entä missä vaiheessa koira on kastroitu, ennen vai jälkeen tuon käytöksen alkamisen, vai kenties samoihin aikoihin?


      • burninghearts
        Nuuh, nuuh... kirjoitti:

        Ehkä siitä kuitenkin kannattaa mainita eläinlääkärillekin jossain vaiheessa... Kyllä minun mielestäni koira normaalisti näyttää jotain merkkejä, kun aikoo tehdä tarpeensa, eikä vain siltä seisomalta pysähdy ja kaki.

        Sanoit että käytätte koiran tarpeillaan ennen pyörälenkille lähtöä. Voisiko sitten olla vain yksinkertaisesti kyse siitä, että suoli ei ole kokonaan tyhjentynyt, ja kun se lähtee juoksemaan, niin suoleenkin tulee liikettä ja koiralle tulee tarve ulostaa uudelleen? Sehän nyt on varmaa, että ilkeyttään se ei tuota tee.

        Entä missä vaiheessa koira on kastroitu, ennen vai jälkeen tuon käytöksen alkamisen, vai kenties samoihin aikoihin?

        Uros kastroitu joskus 2007 syksyllä.Voiko tuo jotenkin liittyä kastrointiin?Tai el.lääkärihän tuohon tietenkin osais vastata paremmin


      • Nuuh, nuuh...
        burninghearts kirjoitti:

        Uros kastroitu joskus 2007 syksyllä.Voiko tuo jotenkin liittyä kastrointiin?Tai el.lääkärihän tuohon tietenkin osais vastata paremmin

        En tiedä voiko liittyä kastrointiin, mutta kysyin vain siksi, että olisiko alkanut suunnilleen samoihin aikoihin kuin kastraatio tapahtui, mutta ei kai kastraation kyllä tuollaista pitäisi aiheuttaa... Eläinlääkäriltä sitä tosiaan kannattaa kysyä.

        Missä kohti koira on sinuun nähden kun pyöräilette, juokseeko se sivulla, edessä vai perässä? Tätä kysyn siksi, että näetkö sinä sen reaktiot? Jos se juoksee esim. perässä, niin sinulla voi jäädä huomaamatta, että se vilkuilee kaihoisasti tienvarsipusikoihin päin, ja yrittää siis viestittää, että "nyt on hätä, pitäisi päästä tuonne.." Sitten se aikansa pidättää, ja kun ei enää kykene, niin pysähtyy vauhdista tarpeilleen.


      • burninghearts
        Nuuh, nuuh... kirjoitti:

        En tiedä voiko liittyä kastrointiin, mutta kysyin vain siksi, että olisiko alkanut suunnilleen samoihin aikoihin kuin kastraatio tapahtui, mutta ei kai kastraation kyllä tuollaista pitäisi aiheuttaa... Eläinlääkäriltä sitä tosiaan kannattaa kysyä.

        Missä kohti koira on sinuun nähden kun pyöräilette, juokseeko se sivulla, edessä vai perässä? Tätä kysyn siksi, että näetkö sinä sen reaktiot? Jos se juoksee esim. perässä, niin sinulla voi jäädä huomaamatta, että se vilkuilee kaihoisasti tienvarsipusikoihin päin, ja yrittää siis viestittää, että "nyt on hätä, pitäisi päästä tuonne.." Sitten se aikansa pidättää, ja kun ei enää kykene, niin pysähtyy vauhdista tarpeilleen.

        Silloin kun sen kanssa pyöräilin,niin se oli sivulla.Koskaan ei näyttäny mitään merkkejä,että olis hätä


      • Nuuh, nuuh...
        burninghearts kirjoitti:

        Silloin kun sen kanssa pyöräilin,niin se oli sivulla.Koskaan ei näyttäny mitään merkkejä,että olis hätä

        Omalla koiralla merkit joita se näyttää, kun tulee hätä, on aika pieniä. Lähinnä pientä pään liikettä ja vilkuilua pusikoihin päin. Niin pieniä merkkejä, ettei niitä välttämättä huomaa, jos ei osaa katsoa.

        Vaikea tuohon ongelmaanne on vastausta tietää... Itselle tulee lähinnä mieleen, että vaikka se on käynyt ulostamassa ennen pyörälenkkiä, suoli ei ole tyhjentynyt kokonaan. Sitten kun lähdette ripeämmälle lenkille, niin sille tuleekin niin kova hätä ettei pysty pidättämään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3434
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2002
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1921
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1568
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1405
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1405
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1109
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1058
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      854
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe