Sulkeminen uhkaa Jämsänkosken Pk6:a

Measurex

Laskelmia on jo tehty Jämsänkosken Pk6:n ja Saksan Baijerissa olevan Augsburgin paperitehtaan koneiden välillä. Augsburgin paperitehdas pyörii ja laiskoiksi ja kalliiksi irtisanottaviksi haukutut sakemannit valmistavat tehtaassaan tasaista laatua. Pääasiakkaat ovat noin 50-100 km:n päässä tehtaalta. Kuljetusetu on sakemanneille valtavan suuri Jämsänkosken tehtaaseen verrattuna. Tonneja kyllä tulee rutkasti Jämsänkosken Pk6:lta, mutta millä ihmeellä myyt sen tuotannon voitolla? Kone pyörii nähtävästi tappiolla tai korkeintaan nollatuloksella ja koneen liikevaihto versus kulut ovat samat. UPM siis ajaa konetta, mutta vaihtaa euron euroon! Ilmoituspäätös Pk6:n siirrosta tai pysäyttämisestä ei voi olla kaukana. Puhumattomuus asiassa on varma merkki siitä, että Jämsänkosken maailman mittakaavassakin todella suuri paperikone on kohta kiinni.

Äänekoski on sellumiesten unelma Suomessa. Baijerissa sanotaan, että tehtaan tuotteet menevät varmasti kaupaksi, mutta hinta ei tule olemaan sitä, mitä Suomessa uskotaan. Baijeriin ei tule enää uusia sellutehtaita, koska nykyiset tehtaat ovat integraattilaitoksia. Ympäristösyistä niitä ei haluta Baijerin maaperälle. Saksan uudet sellutehtaat perustettaneen luultavammin Tsekin ja Slovakian tasavaltoihin.

9.7.2015 tuli julkiseksi tieto, että Siemens sai Äänekosken sellukeittämön turbiini- ja generaattorikaupan. Viimeinen vingutuskierros alihankkijoiden suuntaan alkaa...

39

1185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • UPM-kalanteri

      Eipä se hyödytä sinne eurooppaan tehdasta sijoittaa jos puut kuitenkin kasvaa suomessa. Nuo on nuita hevosmiesten tietotoimiston juttuja

    • Ulssi

      Kiinaan Jämsänkosken Pk6 viedään Shanghain lähellä olevalle niemimaalle, eikä suinkaan Eurooppaan. Monirotuiset kelluvissa ruumisarkuissa seilaavat lukutaidottomat lähes ilman palkkaa työskentelevät laivamiehistöt kuskaavat halpaa eucalyptussellua halpana merirahtina Etelä-Amerikasta Kiinaan UPM:n paperitehtaille. On kuljetukset, energia, kemikaalit, raaka-aine ja työvoima halpaa Kiinassa Jämsänkoskeen verrattuna. Johan alkaa samalta jättikoneelta katetta tulemaan yhtiölle ihan toiseen malliin, mitä Jämsänkoskelta nyt tulee. Suomen kuitupuut tarvitaan nyt Äänekosken jättisuureen sellukattilaan ja mahdollisesti vielä Kuopioon valmistuvaan toiseen samanlaiseen.

    • Measurex

      Paperi on hitaasti kuoleva tuote. Paperin hinnat määräytyvät täysin markkinoilla. Suomalaiset metsäteollisuusyritykset eivät hintatasoa kykene määräämään missään muualla, kuin Suomen raakapuumarkkinoilla. Metsäteollisuus ry:n mukaan paperin ja kartongin valmistuksessa Suomessa työskenteli vuonna 2001 runsaat 35 200 ihmistä. Vuonna 2012 määrä oli 19 200. Kolmannes tonneista ja 45% henkilöstöstä on poissa.

      Vuoden 2014 tilastojen mukaan Suomen paperin ja kartongin tuotantomäärä oli 10,4 miljoonaa tonnia, josta määrästä paperia oli 7,5 miljoonaa tonnia. Suomen paperin tuotanto tulee olemaan vuonna 2020 noin 6 miljoonaa tonnia. Tosin määrä saattaa silloin olla jopa niinkin alhainen, kuin 5 milj. tonnia.

    • KermikimiN

      Jos noin on, niin kandeis äkkiä kekata sellainen bisnes tänne, mitä ei muualla ole. Esim. Suomalainen luontomatkailu. Muualla ei sellaista ole, eikä voikaan olla. :) Sitäpaitti kiinalaiset ei pysty tekemään Suomalaisesta luontomatkailusta piraattiversiota, ei sitten kirveelläkään. :D

    • Repotex

      Taitaa olla sama viisastelija täällä kuin eränetissä eri nimimerkillä?

      • linkki-

    • Chu-Qing-Feng

      Suomi paperityöläinen liian kallis. Valmista paperi korvessa susien joukkossa. Paperin kuljetus korpitie markkinoille kovin kallis. On sentään halppa irtisanoa. Ei siltikän tee yhtiölle hyvä tulos.

    • paperia

      Jämäskosken hietämö on suunniteltu kahdelle koneelle eli huonolta näyttää, takkiin tulee UPM:lle koko ajan pelkän PK6 kanssa. Investoinnit ja korjaukset jäissä joten kohta pamahtaa se paukku.

    • Measurex

      Jämsänkosken Pk6:lla on tällä hetkellä valitettavasti kustannuksia koko ajan noin 20% liikaa. Ensinnäkin kone tekee sellaista SC-paperia, mitä on jo muutenkin koko ajan liikaa tällä hetkellä markkinoilla. Kuljetuskustannukset tehtaalta Rauman satamaan on vieläkin liian kovat, vaikka Suomen valtio on yrittänyt polkea tälle paperiyhtiölle etuna kuljetuksen hinnan satamaan melkein ilmaiseksi. Kemikaalit on täällä kalliita, energia on täällä kallista, palkat on Jämsänkoskella tuon Pk6-koneen tuottaman paperin myynnistä saatuun tuottoon verrattuna kovat, suomalaisen metsänomistajan suomalaiselle paperikapitalistille myymä puu on aina ollut (mukamas) liian kallista, joten ketku paperiporvari on turvautunut kartelliin puun ostossa. Kiinalainen paperimies tekee kuukauden töitä 150 eurolla, eikä kinua palkkansa päälle saunalisiä ym. lisiä työstään. Silloin vielä, kun paperia meni hyvin kaupaksi jopa Neuvostoliittoon, naureskelivat eräät paperimiesten nokkamiehet, että "kun ei tahdo enää keksiä oikein mitään lisiä, mitä työnantajalta vielä saisi puristettua?" Pääluottamusmiehet sanelivat suoraan Lotilaan, ketkä heidän suosikkinsa pääsivät Valkeakoskelle opiskelemaan päästäkseen sen jälkeen Yhtyneille Paperitehtaille vakinaisena töihin. Ainoa asia, missä suomalaiset paperimiehet olivat saksalaisia virkaveljiään taitamattomampia, oli taito puristaa työnantajalta semmoinen työehtosopimus, missä paperimiehen irtisanominen tulee työnantajalle todella kalliiksi. Sakemannit taas osasivat neuvotella sen asian kohdalleen ainakin paperin valmistuksen puolella. Saksassa myös metallipuolella esim. IG-Metal pystyy halutessaan kaatamaan tarvittaessa vaikka hallituksen, mutta onnistuuko Suomen Paperiliitolta sama? 1970-1980 luvuilla se olisi onnistunut Suomessa vielä paperimiehiltäkin, mutta ei enää kahteenkymmeneen vuoteen ole ollut heillä rahkeita moiseen. Täällä vaan eräskin yhtiön pääluottamusmies ajeli 1990-2000 luvulla yhtiön vanhalla edustus-Mersulla ja veti tehtaansa väen samoihin aikoihin pois yhteisestä lakkorintamasta muiden konsernin tehtaiden osallistuessa lakkoon yhteisten asioiden ajamiseksi. Sitä oltiin silloin "niin äijää" ja voimansa tunnossa, kun 1980-luvun lopulla Kaipolan Pk6 (LWC) rakennettiin silloin tasan tarkkaan Leskenmajan päälle.

    • 1.9.Irtisanottu

      Measurex mies on oikeassa asioissa.Nykyinen tehtaanjohtaja tilannekatsauksia ei ole ja pysyy piilossa hyvin työntekijöiltä.Tiedoitusvälineisiin osaa antaa virnuilevia ajatuksia.

      • purku-urakka

        Missä se tehtaanjohtajan nimellä kulkeva vanha papparainen oikein piileskelee, jolle on jätetty Jämsässä paskaisen työn tekeminen UPM:n Jokilaakson tehtailla? Kun on saanut siivottua kahdelta tehtaalta tarpeeksi väkeä pihalle ja koneita suljettua, niin vanhus lasketaan yhtiön taholta eläkkeelle kiitoksena hyvin suoritetusta työstä. Tules pappa esiin nyt piilostasi kertomaan työläisille tulevaisuudenvisioita, mitä UPM:n Jämsän tehtaille on suunniteltu.


      • PK6
        purku-urakka kirjoitti:

        Missä se tehtaanjohtajan nimellä kulkeva vanha papparainen oikein piileskelee, jolle on jätetty Jämsässä paskaisen työn tekeminen UPM:n Jokilaakson tehtailla? Kun on saanut siivottua kahdelta tehtaalta tarpeeksi väkeä pihalle ja koneita suljettua, niin vanhus lasketaan yhtiön taholta eläkkeelle kiitoksena hyvin suoritetusta työstä. Tules pappa esiin nyt piilostasi kertomaan työläisille tulevaisuudenvisioita, mitä UPM:n Jämsän tehtaille on suunniteltu.

        En ole tehtaanjohtaja mutta tiedän sen saman kuin moni muukin täällä, eli enää ei juurikaan laiteta paukkuja olemassa oleviin koneisiin, ja sitä mukaa kun markkinat sen sallivat/pakottavat, koneita joko pysäytetään kokonaan, tai vaihtoehtoisesti siirretään halvempien tuotantokustannuksien perässä muualle. Pk6 nyt sattuu olemaan listalla ensimmäisenä vallitsevan tilanteen takia. Se tullaan suht modernina koneena siirtämään ja hieman modifioimaan käypäiseksi hieman erilaiselle "ruoalle", aikataulu tulee näillä näkymin ajoittumaan -16 syystalvelle, ehkä hieman myöhempäänkin. Huonoahan tämä seutukunnalle tietää mutta tuon kokoluokan bisneksessä on oltava ajan hermolla. Työvoiman ja valmistusmateriaalien kohdalla säästö on aivan huikea, ja markkinat lähellä ja aivan toista luokkaa. Ja se on aivan totta että tehtaanjohtajaa ei tästä voi syyttää, käskyt tulevat korkeammalta.


    • Kelkt

      Ei nämä tarinat pidä ollenkaan paikkaansa, höpö puheita, kateellisten tyhjäntoimittajien päiväunia, UPM:llä kävi muuten vahinko: sanoivat viimeísissä yt-neuvotteluissa sairaslomalla olevan irti, se on laitonta!

    • Valitettavaa

      Kirjoitin jo yli vuosi sitten tästä asiasta. Kyllä se totta vaan valitettavasti on että paperin valmistus kone kerrallaan häviää Suomesta. Yhtään uutta konetta ei tulla enää käynnistämään, vanhatkin käyttökelpoiset viedään pois. Tulee olemaan Jämsän seudulla vielä pitkään tiukat ja surulliset ajat.

    • ihmettelenpä

      eiköhän paperimiesten palkat ole ollut ihan kohdallaa! Monta teollisuuden alaa on lopetettu ennemmin. Nämä alkaa olemaan viimeisiä 100% suomessa alusta loppuun tehtyjä tuotteita ,mitä muuta vielä löytyy?

    • Hannu-happotornista

      Alkaakos ne tekemään Jämsänkosken Pk6:lla jotain muutoksia sähkö- ja automaatiopuoleen? Sehän tarkoittaa käytännössä vain ja ainoastaan sitä, että automaatiopuoli asennetaan, koekäytetään, testataan ja trimmataan mieleiseen kuntoon koneen vielä ollessa Jämsänkoskella. Kun säädöt on kohdallaan ja testaukset ja koekäytöt on saatu suoritettua otetaan mutterit auki millä kone on kiinni lattiassa, vedetään töpseli irti seinästä ja siirretään kone Kiinaan. Chinatownissa valmiiksi uusittu, testattu ja koekäytetty kone pultataan takaisin lattiaan kiinni ja työnnetään töpseli seinään. Portin takana Shanghaissa on kymmeniä tuhansia paperimiehenkokelaita tulossa innokkaina tehtaalle töihin länsimaisittain ajateltuna naurettavan pienellä palkalla... näin se vaan oikeasti menee...

      • Vähänlaajemmatnäkymät

        Tuskinpa noin menee.


    • Measurex

      Tänään Keski-Euroopasta saadun tiedon mukaan Augsburgissa suomalaiset tehtaalla kävijät pitävät itseään "vähän parempina", kun on UPM sentään Saksastakin paperitehtaita ostanut. Siellä taas naureskellaan, että suomalaisista ainoastaan talouspuolen vieraat ymmärtävät, että saksalaiset omistajat myivät hyvissä ajoin paperitehtaiden omistuksensa suomalaisille, koska toiminta oli väistämättä menossa alaspäin.

      Saksan paperitehtaiden omistajien kannatti myydä EEC-alueella olevaa tehdaskantaa suomalaisille, jotka eivät ymmärtäneet tai eivät halunneet uskoa 25 vuotta sitten, että alan volyymit alkavat väistämättä pudota. Sakemanneille on nyt kyllä myönnetty, että kyllä tuo asia oli Suomessakin tiedossa jo silloin 25 vuotta sitten luottamuksellisissa tutkimusraporteissa. Olivat kovasti yllättyneitä tuosta tiedosta ja ihmettelivät syytä siihen, että suomalaiset ovat tehneet siitä huolimatta melkoisen virheen. Heille kerrottiin sen olevan "Hoffnung"-ajattelua, eli sitä kuuluisaa Toivo-ajattelua.

      Saksan paperitehtailla eri osastot ovat muuten hyvin järjestetty ja johdettu. Koneelta tulevat ilmoitukset käsitellään heti osastoinsinöörin ja vuoromestareiden palaverissa ja tarvittavat käskyt annetaan heti alemmas.

      • paperiukko2

        kyllähän nämä tehtaat on 10 vuoden sisällä loppu. mutta moni ukko on sieltä mökkinsä maksannut.


    • työajalla-huumepaarissa

      Siellä Oinaalassa ja Koulunmäessä moni omakotitalo romahtaisi, jos yhtiö ottaisi niistä omat naulansa pois, mitkä on aikoinaan tehtaalta varastettu.

    • Measurex

      Yleensä sulkemis- tai muu päätös esim. paperikoneiden ja tehtaiden osalta hoidetaan niin, että väliin jää kahden vuoden aika tehdyn päätöksen ja täytäntöönpanon välille. Ulkomaiset konsulttifirmat kirjauttavat sen sopimuksiin, jotta kukaan ei osaisi ainakaan heti yhdistää selvittäjiä ja tehtyjä päätöksiä toisiinsa.

    • Measurex

      Tässäpä taas uusimmat tiedot Keski-Euroopasta Jämsänkosken duunareille, luottamusmiehille ja tehtaan pikkuherroille.

      Augsburgissa on pähkäilty ja suunniteltu uutta "ruokaa" Jämsänkosken Pk6:lle. Asiaa on harkittu ja harkitaan edelleen, mutta ongelma on sama kuin koneen nykyisellä sapuskalla eli pitkä kuljetusmatka asiakkaille. UPM haluaa ratkaisun, missä kuljetuskustannus menee kokonaan valtion piikkiin. Sitä varten pitäisi uudistaa lakia ja siinä se ongelma on. Lain pitää koskea kaikkia ja se tarkoittaa, että kaikki saisivat kuljetuksen ilmaiseksi Keski-Euroopan markkinoille. Tosissaan yrittävät hakea ratkaisua, mutta vastaanotto eduskunnassa voi olla aika kalsean oloinen.

      Kuljetusyrityksillä ei ole mitään asiaa vastaan. Schenker (oik. Deutsche Bundapost) kuskaa Suomesta ja Suomeen ison osan kaikesta rahdista. Augsburgissa tultiin kyllä siihen tulokseen, ettei uudelle ruoalle nähdä paljoa mahdollisuuksia Jämsänkosken Pk6:n osalta. Pk6:n kohtalo on kuljetuksen kalleuden takia käytännössä päätetty. Hienopaperin hinta laskee eikä hintojen laskemiselle näy loppua. Selvitykset asiasta tehdään kuitenkin loppuun asti ja kunnolla. Se on UPM:n ylimmän johdon vaatimus. Sinänsä hyvä, että uudesta "ruoasta" tehdään asiallinen ja tosiasioihin perustuva selvitys. Muutoksen takaisinmaksuaika ei voi olla 10-20vuotta. Entiset investointien takaisinmaksuajat eivät enää käy.

      Augsburgissa on jonkin verran UPM:n henkilöstöryhmien välillä ristivetoa, koska suomalaiset katsovat UPM:n suomalaiseksi firmaksi. Se on pörssiyhtiö ja iso osa omistuksesta on ulkomaalaisten käsissä. Augsburg vaan sijaitsee keskellä markkinoita ja se jonkin verran hiertää henkilöstön keskinäisissä suhteissa.

      • loppuhäämöttää

        Jos pitää paikkaansa, taitaa tietää aika nopeaa loppua koko tehtaalle. Tuskin kaksi vanhaa, vaikkakin tuottavaa, tarrapaperikonetta pitää tehdasta pystyssä kovin pitkään.


      • näin

        Measurex Voisitko kertoa paljonko tonni SC paperia maksaa asiakkaalle ja paljonko on kuljetuskustannukset tonni?
        Minä tiedän tarkalleen joten katsotaanko onko sulla faktatietoa.


    • Measurex

      Tonni Jämsänkosken Pk6:n SC-paperia maksaa tätä nykyä n. 20% liikaa kuljetuskustannuksineen asiakkaille toimitettuna. Keski-Euroopassa UPM:n tehtaalta kuljetusmatka asiakkaalle on 50-100 km. Sakemannin paperimies on kallis irtisanoa... suomalainen paperimies on halpa irtisanoa. Jämsänkosken Pk6 tullaan sulkemaan parin vuoden sisällä.

      • näin

        Etpä osannut vastata HEH HEH elikkä joku tietämätön faktoista.


      • FisherinKonsultti
        näin kirjoitti:

        Etpä osannut vastata HEH HEH elikkä joku tietämätön faktoista.

        Kuljetuskustannukset Keski-Eurooppaan 110 USD per tonni.


    • Syyskuusta_työttömänä

      Vain sillä on UPM:lle merkitystä, mitä jää paperin myynnistä konekohtaisesti viivan alle rahallista tuloa valmistuksesta ja kuljetuksesta aiheutuneiden kulujen jälkeen. Jämsänkosken Pk6:lla ei sinne viivan alle ole jäänyt enää pitkiin aikoihin oikein yhtään mitään.

    • Arse1

      Kaikki tämä spekulaatio ei perustu kuin hevosmiesten tietoihin. Yksikään täällä ei asiaa tiedä varmasti ja jos tietäisi niin laittaisi lähteen esiin ja faktoja. Toki se on niin että paperin valmistaminen on täällä kallista ja mennekki ei ole samaa kuin 20 vuotta sitten.

    • kommunisti_nero

      Katsotaan parin vuoden kuluttua, kuka oli oikeassa. Jokohan seuraavassa puhdistuksessa lentäisi lopulta herrojakin pihalle Jämsänkosken tehtaalta.

      • luotankasvuun

        Jaa että herroja......mikä on herra?


      • Ouninpohjan_molonaama

        Herra on työpaikalla oleskeleva loinen, joka komentelee kunnon duunareita ja saa oman palkkansa tekemättä työpaikalla yhtään mitään. Laitetaan kokeeksi kaikki herrat talosta ulos ja heidän palkkansa jaetaan työtä tekevien duunarien kesken, niin tehdas pyörii jetsulleen ihan yhtä hyvin / tai huonosti siitä eteenkin päin.


      • ikävältävaikuttaa

        Taitaa olla viimeinen puhdistus Jämsänkosken tehtaalla.. Ikävä kyllä. Sitten ei menne kauan Kaipolankaan kanssa.


    • Hirvenpää

      Molemmat Jämsän tehtaat loppuvat 3-5 vuoden kuluessa. Ei vaan kannata nykyhinnoilla UPM:lle ja markkina vaan supistuu koko ajan.
      Seuraavassa isossa saneerauksessa tippuu koko Kaipola kerralla. Jämsänkoski taas kuolee kone kerrallaan alkaen PK6:sta.

      • Humpsista

        Mitäköhän arvelet puusta sen jälkeen tehtävän? Lämmitetään metsillä saunan uunia vai ?


      • iloinen_kommunisti

        Sehän olisikin hyvä, että molemmat paperitehtaat loppuisivat Jämsästä. Tulisi tehtaalla herran-ketkuillekin reippaasti ja näyttävästi monon kuva perseelle.


      • Keele
        Humpsista kirjoitti:

        Mitäköhän arvelet puusta sen jälkeen tehtävän? Lämmitetään metsillä saunan uunia vai ?

        Eiköhän se ole puun myyjien ongelma, mitä puillaan tekevät, nyt tosin tällä hetkellä näyttäisi sellun tekeminen olevan taas kannattavaa. Voihan ne vaikka polttaakin, mitkä ei ole tukkipuuta, ei tietenkään hyvä asia välttämättä, mutta minkäs sille sitten mahtaa jos,,,,


      • Humpsista
        Keele kirjoitti:

        Eiköhän se ole puun myyjien ongelma, mitä puillaan tekevät, nyt tosin tällä hetkellä näyttäisi sellun tekeminen olevan taas kannattavaa. Voihan ne vaikka polttaakin, mitkä ei ole tukkipuuta, ei tietenkään hyvä asia välttämättä, mutta minkäs sille sitten mahtaa jos,,,,

        Voi hyvät ihmiset kuinka tyhmää porukkaa näillä palstoilla pyörii. Vai on puun myyjien ongelma? Minä taas näkisin, että se on Suomen kansantalouden ja kaikkien suomalaisten ongelma. Jos Suomelle metsät on suuri osa kansallisomaisuudesta, niin tuskin niitä jatkossakaan jätetään hyödyntämättä.


      • Hirvenpää
        Humpsista kirjoitti:

        Mitäköhän arvelet puusta sen jälkeen tehtävän? Lämmitetään metsillä saunan uunia vai ?

        Jatkossa alueen kuitupuu käytetään Äänekosken uudessa padassa. Eiköhän Äänekosken uusi tehdas perustu osittain sen varaan, että osa vanhoista puunkäyttäjistä lakkaa olemasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1723
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1421
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      197
      790
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      97
      759
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe