Sellukattilan lämmitystapa

sellupersekalevi

Millä tavalla sellunkeittokattiloita yleensä lämmitetään? Ei varmaan ihan sähköllä kuitenkaan?

17

839

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • martta00

      no sähköllä tietennii...mitenkähä ne muuten toimis? mikähä muuten siun mielest on sellukattila?

      • selluja

        Olen kyllä taipuvainen epäilemään, että raskaalla polttoöljyllä.


    • xHeglpYZ

      Höyryllä.

    • soodakattilan_lämmittäjä

      Kyllä nykyaikaisen soodakattilan lämmitys aloitetaan raskasöljypolttimilla. (ehkä hiilipölyn poltto lämmityskin on mahdollista joissakin laitoksissa) Itse tunnen vain öljypolttoisisa soodakattiloita.
      Ja kun soodakattila on ajettu öljypoltolla "ylös" käyttöpaineeseen aloitetaan mustalipeän poltto vaiheittain, ensin yhdellä polttimella ja sitten lisäämällä lipeäpolttimia tarpeen mukaan.
      Ja kun mustanlipeän palaminen on todettu vakaaksi voidaan lopettaa öljyn poltto.
      Ja joissain lipeän polton häiriössä on pakko ottaa tueksi öljyn poltto.

      Kattilan alasajo tapahtuu siten, että ensin lopetetaan lipeän poltto ja kun sulapesästä ei enää valu yhtään mitään sulaa voidaan siirtyä täysin öljypolttoon ja tällä kattila ajetaan alas. (tulipesän pitäisi olla tyhjä sulasta)

      Kuten on jo todettu soodakattilan tärkein työ on kemikaalikierrätys, tässä sivussa saadaan sitten lämpöenergiaa jolla höyrystetään vesi vesihöyryksi ja tämä käytetään lämmitysenergiana sellun keittoon ja rinnakkaisen paperitehtaan käyttöön ja höyryturbiinin käyttöön sähköenergian tuottamiseen.

    • turvaohje_yksi

      Soodakattilalaitoksen ilma- ja savukaasupuhaltimet ja pumput toimivat tietysti sähköllä (sähkömoottoreilla).
      Mutta varalta on kyllä höyryturbiinikäyttöiset syöttövesi- ja kiertopumppu koska vedenkierto kattilassa ei saa häiriintyä vaikka sähköä ei olisi. Kattilassa on aina oltava riittävä vedenkorkeus. (minimirajan alle mentäessä laitos on pakko ajaa alas eli lämmitys on keskeytettävä välittömästi)
      Tarkoitus ei ole tehdä paineastia räjähdystä.

    • kattilatsekaisin

      Nyt on kyse sellunkeittokattilasta eikä soodakattilasta.

      • pahoittelen_kovasti

        Mistäs luulet sen sellunkeittokattilan saavan lämmityshöyrynsä? Sulfaattiselluloosatehtaalla voi olla käytössä vanhempi "eräkeitto" tai nykyään jatkuva keitto.

        Molemmissa tapauksissa "sellunkeittokattila" täytetään puuhakkeella ja keittoliemellä. Ja tämä lämmitetään vesihöyryllä jonka tuottaa tavallisemmin soodakattila koska kyse on yhtenäisestä prosessista.

        Sellukeitossa keittoliemeen (poistuvaan jäännösliemeen) jää paljon puun palavia ainesosia mm. ligniiniä ja tätä jäännöslientä sanotaan mustaksilipeäksi joka väkevöitetään vettä pois haihduttamalla ja tämä väkevöity mustalipeä kuiva-ainepitoinen liuos poltetaan soodakattilassa.

        Ja tämä soodakattila osallistuu kemikaalien kierrätykseen eli keittokemikaaleja saadaan takaisin sellunkeittoon.

        Tarkkaan ottaen sellunkeittoa ja soodakattilaa ei voida erottaa toistaan koska kyseessä on kokonaisprosessi. (sulfaattiprosessi)

        Toisessa menetelmässä eli sulfiittiprosessissa jäteliemi voidaan myös polttaa, mutta tässä ei ole samanlaista kemikaalien kierrätystä kuin sulfaattimenetelmässä.
        Ennen vanhaan sulfiittitehtaan "jäteliemi" laskettiin usein järveen (vesistöön).
        Sulfaattiprosessi sellutehdasta EI yleensä rakenneta ILMAN soodakattilaa juuri tuon kemikaalikierrätyksen vuoksi.

        Olisit nyt tarkentanut kysymystäsi edes senverran, että olisimme tienneet tarkoititko sulfaatti- vai sulfiittiprosessia? SELLUNKEITTO kun on nyt kokonaisprosessi. Itse en kyllä alan ammattilaisena ryhtyisi näitä sellunkeittokattiloita ja höyrykattiloita erottelemaan toisistaan kovinkaan jyrkästi. Ne toimivat yhdessä. (toinen tuottaa höyryn ja toinen käyttää sen höyryn)

        Miksi sellutehtailla on höyryvoimalaitos jos sen tuottamaan höyryä EI käytettäisi mihinkään? Ei edes lämmitystarkoituksiin?
        Anteeksi nyt kun en tavoittanut ammattilaisjärjelläni maallikon ajatuksia.


      • puun_hyötykäyttö

        Kyse on kokonaisprosessista. Sullfaattikeitossa tarvitaan kemikaalien kierrätystä ja tämän vuoksi tarvitaan myös soodakattilaa.

        Selluloosaprosessin tarkoitus on erottaa puuraaka-aineesta selluloosa ja sitten tätä erottelua seuraa se, että keittokemikaaliin jää puun palavia ainesosia mm. ligniiniä.
        Koska tässä keittokemikaalissa (keiton jälkeen) "jäteliemessä" on mukana palavia ainesosia niiden poltto on tarkoituksenmukaista koska siitä saadaan lämpöenergiaa.
        Soodakattila osallistuu myös kemikaalien kierrätykseen tuota "jätelientä" polttamalla joten tämäkin lisää kokonaisprosessin taloudellisuutta. Soodakattila prosessissa "jäteliemen" kemikaaleja saadaan palautettua keittoprosessiin uudelleen käytettäväksi.

        Soodakattila on oikeastaan sulfaattikeittoprosessille aivan välttämätön. Sellunkeitto "kattilassa" (eräkeitto tai jatkuva keitto) selluloosa erotetaan puuraaka-aineesta joten jäljelle keittoliuokseen jää paljon aineksia jotka on syytä käyttää hyödyksi. Tämä keiton jälkeinen "jäteliuos" on arvokasta raaka-ainetta.
        Poltto ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto, keitto jäteliuoksesta saadaan myös muita arvokemikaaleja kuten mäntysuopaa, mäntyöljyä, ligniiniä jne.
        Tästä alkaa se "biokemia" jonka tutkimusta voitaisiin jatkaa edelleen. Moderni selluloosatehdas voisi olla todellinen biotuotetehdas.
        Muunmuassa koivusellu prosessia voidaan jatkaa ja sitten tehdään ksylitolia tuota hampaita säästävää makeutusainetta.
        Keiton jälkeisen "jäteliemen" laajempi tutkimus on vasta alkamassa.

        PS. sulfiittikeiton jälkeen saadaan helposti "tikkuviinaa" eli etanolia ja tällehän on monta käyttötapaa.
        Puukemiaa kannattaa jatkaa.


    • keitto_ei_ongelmana

      Millä yleensä lämmitetään? Energialla tietysti. Eikö peruskoulun tai lukion tunneilla ole kerrottu lainkaan energian muuttumisesta muodosta toiseen?
      Vesihöyryn lämpöenergia ei juuri poikkea sähköenergian lämmöstä, ne kummatkin ovat lämpöenergiaa.
      Teknisesti sellunkeittokattilaa voisi vallan hyvin lämmittää myös sähköllä, mutta kun vieressä on höyryvoimalaitos niin höyryllä lämmittäminen on teknisesti kätevää.
      Ei se keittokemikaalin (lipeäliuos sulfaattiprosessissa) lämmitys ole sidottu tiettyyn lämmitystapaan.

      Tämä höyrylämmitys taitaa olla valittu tekninen käytäntö? Kyllä teevesikin kuumenee puu-, kaasu- ja sähköhellalla aivan yhtä hyvin. (myös retkinuotiolla)
      Sellunkeitossa höyryllä lämmitys on sikäli hyvä ratkaisu, että samalla saadaan aikaan keittokattilaan sopiva PAINE. Muussa lämmitysratkaisussa pitäisi keksiä sopiva tapa paineen nostamiselle. Tarkoitushan on erottaa puusta selluloosa ja tämä käy kätevästi sopivalla keittoliuoksella (sulfaatti- tai sulfiittikeitto) joka lämmitetään.

      Tämä idea on kemiallisessa puun käsittelyssä, tämä eroaa mekaanisesta puumassasta hierteestä ja hiokkeesta. Näitäkin voidaan käyttää paperinvalmistukseen ja jotkin paperilaadut ovat kemiallisen ja mekaanisen massan sekoituksiakin.

      PS. tarkoituksena tuottaa erilaisia paperilaatuja. Eli sellunkeitto ei ole aivan välttämätöntä. Ei pidä myöskään unohtaa paperin kierrätystä. Käytetty "puhdas" paperi on oivaa rakenneainetta.

    • keitosdsd

      Tarkoitan sitä kattilaa tai pönttöä johon valkolipeä ja hake laitetaan keittymään. Sulfaattiprosessi nimenomaan.

      • ei_haise_enää

        Jospa nyt menisit kirjastoon ja lainaisit sieltä ko. alaa käsitteleviä kirjoja.
        Ja jos olisi myös paras ratkaisukin, voisit yrittää hakeutua sellutehtalle työhön. (tosin tällä alalla ei juuri nyt ole paras mahdollinen työllisyyystilanne, mutta toivoa on paremmasta eli ne uudet tehdassuunnitelmat)

        Itsellä kävi sen verran hassusti, että vakaa "eläketyö" sellutehtaalla jäi saamatta kun käteen tuli se tuttu irtisanomislappu jo kauan sitten ja oli hankkiuduttava toisen alan töihin. (kyllä ilman sellutehtaan hajujakin voi elää varsin mukavasti)


    • x-sellutehtaalainen

      Jos insinööri suunnittelee sähkölämmitteisen sellukattilan niin toki sellainen onnistutaan myös rakentamaan.
      Aivan eri juttu on se, onko tälläinen edes järkevää? Kyllä minä vielä valitsisin höyrylämmitteisen keittokattilan tai oikeastaan valitsisin modernin jatkuvan keittoprosessin. Se vanhempi "eräkeitto" prosessi on epätaloudellisempi suuremman höyrynkulutuksen vuoksi sellutonnia kohden.
      Tosin tuo jatkuva keittoprosessi on hallintateknisesti vaativampaa korkeamman automaatioasteen vuoksi.

      Ei ne "insinööriratkaisut" aina ole olleet parhaita mahdollisia. Onhan näitä huonoja ratkaisuja nähty tekniikan historiassa vaikka kuinka monta.
      Kyllä selluloosakemian teknologiassa ollaan tutkittu muitakin menetelmiä kuin näitä sulfaatti- ja sulfiittikemioita. Mutta, toistaiseksi ei olla keksitty yhtä taloudellisia ratkaisuja tällä tuotantomäärällä mikä nyt on.

      Kyllä tällä sektorilla vielä on viisaille aivoille käyttöä. (keksijä innovaatioille)
      Minun kohdalta tämä taitaa olla jo ohi kun olen jo eläkeikäinen ja tuo mullan alle meno on edessäpäin. ("tulipalo" kiireessä ei tule keksittyä uusia hyviä ratkaisuja)
      Joten muistellaan tässä nyt vain sulfaatti- ja sulfiittikeittojen aikoja höyrylämmitteisessä prosessissa.

    • selluamunissa

      En puhu soodakattilasta vaan siitä kattilasta, jossa hake keitetään valkolipeässä. Ja jos lämmitys tai siis keitto tapahtuu höyryn lämmittämänä niin ihan sama millä höyry on lämmitetty. Onko ollut sellaista sellukattilaa, että siinä olisi ollut alla tulipesä joka sitten kuumentaa keiton niinkuin saunan erillinen vesipata?

      • alkaako_selvitä

        Tajuatko käsitettä kokonaisprosessi? Sellukattila josta ilmeisesti yrität puhua on lämmitettävä paineastia(säiliö) jossa puuhake erotetaan aineosikseen.

        Tässä puun rakenneosien erotuksessa on kaksi (2) päämenetelmää, sulfaatti- ja sulfiittikeitto. Näissä kemiallisissa erotusmenetelmissä tarvitaan tämä "keittoliuos" ja lämpöä ja painetta.
        Tarkoituksena on erottaa puuraaka-aineesta selluloosa. Ja tämä kokonaisprosessi voi tarvita myös "keittokemikaalien kierrätystä" talteenottoa taloudellisista ja teknisistä syistä.
        Soodakattila osallistuu tähän kemikaalikiertoon ja tässä sivussa se tuottaa riittävästi lämpöä vesihöyrynä. Ja tämä vesihöyryn sisältämä lämpö otetaan hyödyksi sellukattilan lämpöenergiana lämmittämällä tätä "keittoliuosta".
        Lämmitetty keittoliuos yhdessä paineen kanssa nopeuttaa puunaineksen keittoprosessia. (puuhake hajoaa rakenneosikseen nopeammin)

        Kylmä keittoliuos olisi taloudellisesti hidas menetelmä. On myös mekaanisia puun hajotusmentelmiä kuten mekaaninen massa (hioke ja hierre). On olemassa myös puolikemiallisia menetelmiä jolla mekaanisen energian määrä vähenee.

        Nyt puhumme vain kemiallisesta massasta joka on tuotettu sulfaatti- tai sulfiittikeitolla. Tämä kokonaisprosessi voi olla vanhempi "eräkeitto" tai uudempi jatkuva keitto. Selluloosatehtaan prosessin pääosia ovat sellukattila ja soodakattila sulfaattiprosessissa (tai muu keiton jäännöslientä polttava höyrykattila sulfiittiprosessissa)

        Kuten on jo sanottu soodakattilan tärkeä tehtävä on kemikaalien kiertoon (talteenottoon) osallistuminen. Sellunkeitossa keittoliemestä syntyy runsaasti jäännöslientä jota sanotaan mustaksi lipeäksi ja tämä sisältää paljon polttokelpoista ainesta ja kemikaaleja jotka on syytä ottaa talteen kierrossa.
        Tästä tuotetaan myös uutta keittolientä.


    • johanonnytff

      Mutta jos ajatellaan höyryllä lämmitettävää sellukattilaan niin ihan sama mistä höyry on peräisin ja miten tuotettu. Se kiinnostaa, että joutuuko se lämmityshöyry tekemisiin itse hakkeen ja keittoliuoksen kanssa va kiertääkö höyry putkien sisällä kattilassa kuumentaen soossia?

      • sellumies

        Kyllä se höyry menee hakkeeseen ja keittoliuokseen. Sellukattila on nimensä mukaisesti paineastia.
        Ja vanhemmassa eräkeitossa suoritetaan lopuksi höyryn paineella sellukattilan tyhjennys. Tätä kutsutaan puskuksi.
        Ja kun sellukattila on tyhjä se täytetaan hakkeella ja keittoliuoksella ja lämmitetään uudestaan höyryllä. Ja tietyn keittoajan verran sellukattilassa pidetään yllä lämpötila ja paine ja sitten taas edessä on tyhjennys (pusku).
        Näin se eräkeitto kulkee.

        Uudemmassa jatkuvassa prosessissa tämä tapahtuu jatkuvana virtana eli yläpäähän syötetään uutta hakettta ja keittoliuosta ja alaosassa tapahtuu jatkuvaa tyhjennystä. Keittoaika tulee vain painesäiliössä olevasta massan kiertoajasta.
        (vastaa tuota eräkeiton keittoaikaa).
        Ero on vain prosessissa, toinen on selvää vaiheittaista eräkeittoa(täyttö-tyhjennys-täyttö-tyhjennys jne) ja toinen on jatkuvaa keittoprosessia. Jatkuvan keiton "sellukattila" on varsin korkea tornimainen painesäiliö jossa yläpäässä tapahtuu täyttöä ja alapäässä tyhjennystä jatkuvasti.

        Tästä johtuen eräkeitossa on suuremmat lämpöhäviöt. Tyhjennys höyrypuskulla ja täytön uudelleen lämmitys vaatii paljon höyryä. Jatkuvassa keitossa lämpöhäviöt ovat pienemmät.

        Toivottavasti tästä selviää jotakin.


    • munailuakattilassa

      Niin kyllä soodakattila on erottamaton osa selluprosessia mutta soodakattilassa ei kuitenkaan keitetä hakkeesta sellua. Onko siis niin että se keittopönttö jonne hake laitetaan, niin sinne hakkeen sekaan pusketaan höyryä joka luo paineen sekä tuo tarvittavan lämmön keitolle?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1860
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1489
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1265
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1262
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1190
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      979
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      952
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      905
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      102
      846
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      45
      689
    Aihe