Vapaa-ajattelijain liiton tiedotus-sp-listalla oli eilen alla seuraava pääsihteerin katsaus kouluasioista. Aiheita oli ryhmitelty hieman uuteen järjestykseen tälläkin foorumilla esillä olleeseen katsaukseen verrattuna.
"Hei!
Päivitän ja kertaan koulutoiminta-asiaa, josta viestittelin myös 1.12.2015 lähettämässäni viestissä. Aiheiden käsittelyjärjestystä on muutettu ajankohtaisuuden vuoksi.
I Elämänkatsomustiedon oppilasmäärän lisääminen
1. Juuri nyt tammikuussa on ajankohtaista peruskoulun ensimmäiselle luokalle tulevien oppilaiden kouluun ilmoittaminen. Huoltajien toimesta tapahtuvan ilmoittamisen voi hoitaa nykyään myös netissä tammikuun aikana. Perinteinen tapa on mennä lapsen kanssa kouluun palauttamaan täytetty lomake. Kouluilla on myös infotilaisuuksia lähipäivinä.
Uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumattoman lapsen katsomusaineeksi tulee heti 1. luokalla elämänkatsomustieto (ET), mikäli vanhemmat eivät muuta ilmoita. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni elämänkatsomustietoon oikeutettu oppilas myös käytännössä pääsee opiskelemaan omaa katsomusainettaan. Tämä ei ole aina toteutunut.
Koko maassa ET-oppilaita on nyt noin viisi prosenttia, vaikka aineeseen oikeutettuja on ainakin kolminkertainen määrä. Määrän suhteellinen pienuus johtuu ”nollakouluista” eli siitä, että monin paikoin varsinkin alakouluissa ei ole ET-opetusryhmiä. Pääkaupunkiseudulla oppilaita on sen sijaan jo noin 20 prosenttia.
Monin paikoin maata rehtorit tiedottavat vanhemmille, että ET-ryhmää ei ole tai että yhdysluokkatyhmän ajat ovat hankalat, ja tätä kautta ovat saaneet huoltajia muuttamaan lapsen katsomusaineeksi uskonnonopetuksen. ET-ryhmä kuitenkin syntyy ja opetusjärjestelyjä parannetaan, kun vanhemmat pitävät kiinni lapsen oikeudesta ET-opetukseen. Syrjintään ei pidä alistua.
ET-oppilaiden määrä onkin ollut ja on vuosittain kasvussa, ja aineeseen oikeutettujen oppilaiden määrä lisääntyy, koska lasten kastaminen kirkon jäseniksi ja siten koulun ”pakkouskontoon” on vähentynyt. Myös uusi opetussuunnitelma elokuussa 2016 antaa hyviä eväitä ET-opetukselle.
Vapaa-ajattelijain liitto ja Humanistiliitto vetosivat kunnille lähettämässään kirjeessä ET-infon parantamiseksi. Asiaa voi edistää myös paikallisilla yhteydenotoilla kuntien opetus- tai sivistystoimeen. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/11/05/tiedotusta-elamankatsomustiedosta-tulee-kehittaa/ Lisätietoja myös: http://et-opetus.fi/et/esittelymateriaalit Esitettä päivitetään juuri.
2. Peruskoulussa jo olevilla katsomusaineen voi vaihtaa uskonnosta ET:oon millä luokalla tahansa ja miltei milloin tahansa. ET:oon oikeutettuja oppilaita tulee lisää myös sitä kautta, että kirkosta eronneet vanhemmat erottavat myös lapsiaan kirkon jäsenyydestä.
Kun uusia opetusryhmiä on syntymässä entisiin ”nollakouluihin”, koulunsa jo aloittaneilla, uskonnonopetuksessa oleville oppilaille syntyy mahdollisuus liittyä mukaan alkavaan ET-opetusryhmään. Koulun pitäisikin tiedottaa heille muuttuneesta tilanteesta, koska osa oppilaista on pois ET:stä sen takia, että ET-ryhmää ei ollut, ainakaan omassa koulussa tai lähietäisyydellä.
ET:n oppilasmäärä voi lisääntyä tuntuvasti myös niissä kouluissa, joissa jo on ET:n opetusta. ET:oon oikeutettu oppilas voi vaihtaa uskonnosta ET:oon myös kesken lukuvuoden. Esimerkiksi vielä nyt tammikuussa, kevätlukukauden alussa on mahdollista ilmoittaa, että oppilas siirtyy heti ET-opetukseen. Kun OPH:n ohjeissa suositellaan valintojen pysyvyyttä, on syytä korostaa, että tämä ei estä uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumattoman oppilaan siirtymistä pois ev.lut. uskonnonopetuksesta hänelle ensisijaiseen katsomusaineeeseen.
Kun kirkosta eroaminen on jatkunut ja näyttää jatkuva vuodesta toiseen korkealla tasolla, tämä tarkoittaa, että monissa perheissä keskusteluun nousee myös vauvana kastettujen alaikäisten lasten kirkosta erottaminen. Ja 15 vuotta täyttänyt nuori on jo itse eroaja, mutta eroamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus. Lasten erottaminen pitää hoitaa paperilomakkeella, joita voi tulostaa eroakirkosta.fi -palvelusta. Kun lomake on lähtenyt, asiaa voi jatkaa koulun suuntaan."
(jatkuu)
Ajankohtaista kouluasiaa alkuvuoteen 2016
34
72
Vastaukset
- LukijanHuomio
II Elämänkatsomustiedon avaaminen kaikille
3. Edellä sanotun lisäksi ET:n asemaa voidaan vahvistaa lainsäädäntötoimin siten, että uskonnonopetus ja ET:n opetus säädetään valinnaiseksi kaikille riippumatta siitä, kuuluuko lapsi johonkin uskonnolliseen yhdyskuntaan vai ei. Tämä vapautus lisäisi ET-oppilaiden määrää, koska kirkon jäseninä on varsin paljon ihmisiä, joiden katsomus ei ole kirkon uskontunnustuksen mukainen ja joille ET olisi sisällöltään sopivampi oppiaineena.
Vapaa-ajattelijat ja Humanistiliitto ovat tehneet tästä asiasta yhteisen aloitteen eduskunnalle ja hallitukselle. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/10/08/humanistit-ja-vapaa-ajattelijat-esittavat-elamankatsomustieto-mahdolliseksi-kaikille/ Aloitteen koko teksti on seuraavassa: http://vapaa-ajattelijat.fi/wp-content/uploads/2015/10/Val-ja-Hum-ET-aloite-s2015.pdf Siinä on huomion arvoista myös lapsiasiavaltuutetun lausunnon sitaatti:
”Lapsiasiavaltuutettu toteaa lopuksi, että myöskään elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumista koskeva sääntely ei täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia. Evankelisluterilaiseen tai ortodoksiseen uskontokuntaan kuuluva oppilas, jolle on tarjolla oman uskontokuntansa mukaista uskonnonopetusta, ei voi osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen. Tämä valinnainen mahdollisuus on vain muihin uskontokuntiin kuuluvilla tai uskontokuntiin kuulumattomilla oppilailla.”
Koska kansanedustajat on valittu omista vaalipiireistään, tätä asiaa voi edistää tehokkaasti siten, että kansanedustajiin otetaan yhteyttä juuri heidän oman vaalipiirinsä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen toimesta.
III OPS- ja yhdenvertaisuustyö vuonna 2016 jatkuvana kouluasiana
4. Paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön vaikuttaminen
Perus- ja esiopetuksen sekä lukion opetussuunnitelman valtakunnalliset perusteet on annettu, ja niiden pohjalta kunnissa ja yksityiskouluissa laaditaan paikalliset opetussuunnitelmat. Opetussuunnitelma- eli OPS-työ paikallisesti on siis menossa. Siihen on ohjeistusta Opetushallituksen (OPH) nettisivuilla: http://www.oph.fi/ops2016/paikallisen_tyon_tuki
Käytännön työskentely on käynnistynyt jo syksyllä 2015 kaikilla paikkakunnilla, mutta valmistelu ja käsittely jatkuvat vuodenvaihteen jälkeen. Päätöksenteko tapahtunee viimeistään keväällä 2016. Uudet opetussuunnitelmat tulevat käyttöön elokuussa 2016.
Vapaa-ajattelijoilla ja muilla sekulaarin yhteiskunnan edistäjillä on tavoitteena vaikuttaa opetussuunnitelmiin ja opetuksen toteuttamissuunnitelmiin muun muassa yhteiskuntaopissa (ihmisoikeudet, kansalaistoiminta) sekä katsomusaineissa. Niin eri uskonnoissa kuin elämänkatsomustiedossa tulisi myös uskonnottomia koskevan uskonnonvapauden sekä uskonnottoman ajattelun ja kulttuurin käsittelyä kehittää käytännössä huomattavasti, jotta OPS-perusteiden ilmaisemat tavoitteet toteutuisivat.
Valmisteluryhmien tulisi kuulla uskonnottomien alueellisten ja paikallisen edustajien eli lähinnä vapaa-ajattelijain toimijoita siitä, miten em. asian käsittelyä voisi paikallistaa: Voisivatko vapaa-ajattelijain edustajat esimerkiksi alkaa enemmän vierailla kouluissa kertomassa tapakulttuuristaan ja muusta aiheeseen liittyvästä?
5. Oppilaitosten uusiin yhdenvertaisuussuunnitelmiin vaikuttaminen
Uusi, vuonna 2015 voimaan astunut Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa oppilaitoksia ja viranomaisia laajemminkin laatimaan uudet ajanmukaiset yhdenvertaisuussuunnitelmat. http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141325
Niiden kautta on mahdollista saada kirjattua aiempaa parempia menettelytapaohjeita, sillä huonoja syrjiviä käytäntöjä on kouluissa usein noudatettu vain vuosikymmenien takaisten perinteiden varjolla. Sellaisia on kuitenkin enää nykypäivänä vaikea kirjata mustaa valkoiselle eli uusiin yhdenvertaisuussuunnitelmiin.
Yhdenvertaisuussuunnitelmien – samoin kuin kuntien esi- ja perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmien – laadintaan osallistuminen on nyt vapaa-ajattelijoille ja muille uskonnottomille voimille kaikkialla maassa suuri mahdollisuus vaikuttaa uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden vahvistumiseen oppilaitoksissa.
Siinä tarvitaan henkilökohtaisia yhteydenottoja, asian seurantaa, kirjallisia ehdotuksia toimielimille sekä mediaviestintää ja keskustelua monilla eri kanavilla.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tarkoituksena on ohjeistaa kuntia yhdenvertaisuustyössä. Myös Oikeusministeriö on juuri julkaissut tiiviin yhdenvertaisuusoppaan: ks. http://oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2016/01/tietoayhdenvertaisuuslaista.html
Vapaa-ajattelijain liitto auttaa ja tukee tässäkin alueellista ja paikallista toimintaa sekä vaikuttaa valtakunnallisesti. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/06/30/paasihteerin-palsta-uskonnollisuus-vahentynyt-syrjinta-ei/ "- Lukijanhuomautus
Ops-työn kanssa alkaa olla kiire. Yv-suunielmien määräaika on vuoden 2017 puolella.
- LukijanHuomio
IV Tunnustuksellisesta uskonnonharjoituksesta
6. Uskonnon asemaa kouluissa koskevassa julkisessa keskustelussa menee helposti ainakin kolme eri asiaa sekaisin. Niitä ovat a) opetus ja oppiaineet, kuten uskonto/elämänkatsomustieto, b) koulun yhteiset, juhlat, kuten joulu- ja kevätjuhla, c) koulupäivään koulun toimesta liitetty tunnustuksellinen uskonnonharjoitus, kuten koululaisjumalanpalvelus tai seurakunnan aamuhartaus.
Vapaa-ajattelijat ovat viime vuosina arvostelleet nimenomaan henkilökunnan työajallaan ev.lut. seurakuntien kanssa oppilaiden koulupäivään järjestämää tunnustuksellista uskonnonharjoitusta, kuten joulukuussa ns. joulukirkko tai keväällä ns. pääsiäiskirkko tai ns. kevätkirkko eli jumalanpalvelus kirkossa tai seurakunnan aamuhartaus päivänavauksen paikalla.
”Joulukirkko” on eri asia kuin joulujuhla. Koulun joulujuhlan pitäisi Opetushallituksen (OPH) ohjeiden mukaan olla kaikille sopiva yhteinen juhla. Ja "kevätkirkko2 on aivan eri sia kuin kevätjuhla.
Perustuslakivaliokunnan mielestä "yksittäinen virsi" ei tee koko juhlasta uskonnonharjoitusta. Yksittäistä virttä koskevan keskustelun sijaan huomiota olisi paikallaan suunnata enemmän tunnustuksellisen uskonnonharjoituksen järjestämisen ongelmallisuuteen lasten ja perheiden uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden kannalta.
7. Vapaa-ajattelijain mielestä on parasta, että julkisen palvelun koululaitos ei henkilökunnan toimesta järjestä yhdenkään uskonnon tunnustuksellista uskonnonharjoitusta. Järjestäminen rikkoo ihmisten yhdenvertaista kohtelua uskonnon tai vakaumuksen osalta ja myös uskonnonvapauteen kuuluvaa yksityisyyden suojaa, kun se pakottaa valitsemaan, osallistuako vai ei tarjottuun uskonnolliseen tilaisuuteen.
Apulaisoikeuskansleri oli päätöksessään keväällä 2014 samaa mieltä. Perustuslakivaliokunta ja siihen nojaten OPH kuitenkin totesivat vuonna 2014, että koulu ”voi järjestää” uskonnollisia tilaisuuksia. Koulun ei ole kuitenkaan pakko järjestää niitä! Ne eivät kuulu koulun lakisääteisiin tehtäviin. Eikä uskonnonharjoitus kuulu opettajan työtehtäviin.
Kun uusi Yhdenvertaisuuslaki sanoo, että yhdenvertaisen kohtelun perussäännöstä poikkeamisesta pitää säätää lailla, on vielä testaamatta, koskeeko tämä myös yhden uskonnon kohtuutonta suosimista perinteen nimissä.
8. Jos "joulukirkko" tai "pääsiäiskirkko" tai "kevätkirkko" kuitenkin on koulun tarjoamassa ohjelmassa, OPH:n ohjeiden mukaan kaikille oppilaille pitäisi olla samaan aikaan tarjolla tunnustukseton tilaisuus. Se ei ole tarkoitettu vain ET-opetuksessa oleville tai pienuskontojen opetuksessa oleville, vaan kaikille. Tulee siis olla kaksi samanarvoisesti vaihtoehtoista ohjelmaa. Koulun ei tule pitää kumpaakaan ensisijaisena, toista parempana.
Uskonnollisesti tunnustuksettomasta tilaisuudesta tulee oppilailla ja heidän huoltajillaan sekä opettajilla olla tiedossa ohjelma hyvin ajoin. Kun lukuvuoden alun kyselyissä tilaisuuksiin osallistumisesta sellaisesta tuskin vielä oli infoa, ajankohtainen konkreettinen tiedotus on kouluissa tarpeen. Perustuslakivaliokunta ja OPH:n ohjekin painottavat hyvää tiedottamisesta uskonnottomasta tilaisuudesta.
Mikäli koulun järjestelyt poikkeavat OPH:n ohjeiden minimivaatimuksista, huoltajien tai myös asiasta tietoa saaneiden vapaa-ajattelijain on perusteltua tehdä kantelu tai valitus. Siinä auttaa myös http://kantelupukki.fi -palvelu.
Rehtoreille, opettajille, huoltajille ja oppilaillekin on paikallaan muistuttaa, että parhaiten asia järjestyisi, jos koulu ei käyttäisi henkilökunnan työaikaa ja koulutyöaikaa minkään uskonnon uskonnonharjoitustilaisuuksien järjestämiseen.
Yhteisen ohjelman kehittämisessä ja monipuolistamisessa on aivan riittävästi kehittämishaastetta. Myös päivänavauksia tulee monipuolistaa vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/09/24/jarjestot-mukaan-uskonnonharjoitukselle-vaihtoehtoista-ohjelmaa-kehittamaan-tiedote-23-9-2014/"- TukiVapareille
Muissa pohjoismaissa ajatellaan tästä asiasta samalla lailla.
- Humanistisesti
Tammikuussa on hyvä aika vaihtaa ev.lut. uskonnon opetuksesta elämänkatsomustiedon ryhmään. Ei tarvitse odottaa syksyyn. (Paitsi eka liokalle menijöiden;-)
- Et-opelta
Eka luokalle ilmoittaminen jatkuu tämän ja ensi viikon.
- KuudesPykälä
Oppilaitosten uusien yhdenvertaisuussuunnitelnien laatiminen alkuvuonna 2016 on tosi tärkeä harjoitus.
- KuudesPykälä
Käyttöön eikä ö-mappiin.
- ALASUSKONTOJENHIRMUVALTA
Yhdenkin virren laulattaminen tekee juhlasta vähintäänkin uskonnon mainos- ja markkinointitilaisuuden.
Tuskin siitä kovasti tykättäisiin jos kevätjuhlassa pitäisi laulaa muiden uskontojen lauluja. Hoilotetaan vaikka Jehovan todistajien kirjasta joka kevät yksi laulu niin katsotaan kauanko kestää ennen kuin luterilainen enemmistä saa hepulin moisten harhaoppisten hoilotusten hyminöistä.
Pakkoluterilaisuus harjoittaa tarkoitushakuista monipunnuksista vaikuttamista.
ET:n salliminen myös lapsena kirkkoon kastettujen lasten ja nuorten kohdalla olisi vain kohtuullista. Kukaan ei ole kysynyt heiltä haluavatko he kirkon jäseniksi ja uskovatko he sen tarjoamaan maailmankuvaan. Tämä valinnavapaus tiestysti tulee koskea myös muita uskovaisia, kuten muslimeja ja Jehovan todistajia. Juutalaisilla taivaa valitettavasti olla omat koulunsa.- SanonVaan
Kirkko on onnistunut alistamaan valtion, kunnay ja koulut palvelijakseen.
- VapausValita
SanonVaan kirjoitti:
Kirkko on onnistunut alistamaan valtion, kunnay ja koulut palvelijakseen.
Alistaminen pitää lopettaa.
- KorruptioPois
VapausValita kirjoitti:
Alistaminen pitää lopettaa.
Kyse on rakenteellisesta korruptiosta, jos opettajien ja rehtorien työaikaa käytetään tuntikaupalla kirkon jumalanpalvelusten markkinointiin ja osallistujien organisointiin ja kuljetukseen sekä tapahtumien valvontaan.
- Epistä
KorruptioPois kirjoitti:
Kyse on rakenteellisesta korruptiosta, jos opettajien ja rehtorien työaikaa käytetään tuntikaupalla kirkon jumalanpalvelusten markkinointiin ja osallistujien organisointiin ja kuljetukseen sekä tapahtumien valvontaan.
Jumalanpalveluksissa istutaan yli 15 miljoonan euron palkkasummalla.
- Huhhahheijaaa
Epistä kirjoitti:
Jumalanpalveluksissa istutaan yli 15 miljoonan euron palkkasummalla.
Eikä perustu lakiin. Omavaltaista "maan tapaa".
- AapisKukkko
Hei hei, kello on kymmenen ja huomenna koulupäivä!
- PaninMarkille
Suora linkki netissä hyvin aukeavaan versioon:
http://et-opetus.fi/images/esittelymateriaalit/ET-esite-2016-fi-FI_WEB.pdf- AlakouluissaYlös
Kun huoltajat eivät vaan pane rastia väärään ruutuun, koulun pitää järjestää ET-opetusta ja sillä siisti. ET-oppilaiden määrä lisääntyy.
Nyt on siis kyse siitä, että mahdollisimman moni lapsi saa pysyä oppiaineessaan.
Toki osa kirkkoon kuulumattoman lapsen huoltajista voi olla uskiksia, jotka tietoisesti haluavat laittaa lapsensa uskontoon, ja se on heidän oikeutensa. Se sijaan huonon järjestelyn takia ET:sta pois vaihtaminen on sietämätö tilane, koska koulun ei pidä "tarjota" nyt mitään huonoja järjestelyjä.
Nyt pitämällä kiinni ET-oikeudesta saadaan ET-opetusryhmien määrä nousemaan, kun ryhmiä tulee uusiin kouluihin. Silloin myös koulunsa jo aiemmin aloittaneet lapset pääsevät siirtymään uskonnosta ET:oon, siihen alkavaan ryhmään.
Koulun tulisi tiedottaa ainakin 2. ja 3. luokan oppilaille keväällä, että nyt ET-ryhmä on syntymässä.
- Säälittävää
Antivaparit sabotoivat pornoviesteillään foorumia.
- SanonVaan
Tänään oli 17 trollausviestiä etusivulla klo 11.30 paikkeilla.
- SanonVaan
Epäajankohtaista (?) kouluasiaa liittyy toisen ketjun aiheeseen, ja se on vaeltelevan pääsiäisen kiinnittäminen joka vuosi samaan aikaan: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14069349/britannia-kiinnitetaan-paasiainen
Kyllähän se Suomessakin olisi perusteltavissa, sama aika maalis-huhtikuun vaihteessa tai jo kevätpäivän tasauksen aikaan olisi parempi kuin vaeltelu eri vuosina jopa neljän viikon vaihteluvälillä.
Vuonna 2014 pääsiäinen oli vasta 20.4. eli aivan älyttömään aikaan vapun korvilla.- hassadega
Täysin totta. Tämä muutos helpottaisi koulujen, kotien ja työpaikkojen vuosirytmiä, lisäisi tasa-arvoa niiden kesken jotka eivät voi olla pääsiäisenä aina vapaalla jne. Tuskin se uskovaisten jumalakaan kovin pahasti närkästyisi, vaikka pääsiäinen ei enää vaeltelisikaan pitkin ja poikin kalenteria, johan nytkin osa kirkkokunnistakin viettää pääsiäistään eri aikoihin kuin muut.
Kaikenkaikkiaan järkevä ja asioita yksinkertaistava muutos, joka olisi helppo toteuttaakin. Tässä olisi vielä hyvä tilaisuus olla muutaman maan etujoukoissa mukana näyttämässä mallia, muut kyllä seuraa ihan varmasti perässä. - SanonVaan
hassadega kirjoitti:
Täysin totta. Tämä muutos helpottaisi koulujen, kotien ja työpaikkojen vuosirytmiä, lisäisi tasa-arvoa niiden kesken jotka eivät voi olla pääsiäisenä aina vapaalla jne. Tuskin se uskovaisten jumalakaan kovin pahasti närkästyisi, vaikka pääsiäinen ei enää vaeltelisikaan pitkin ja poikin kalenteria, johan nytkin osa kirkkokunnistakin viettää pääsiäistään eri aikoihin kuin muut.
Kaikenkaikkiaan järkevä ja asioita yksinkertaistava muutos, joka olisi helppo toteuttaakin. Tässä olisi vielä hyvä tilaisuus olla muutaman maan etujoukoissa mukana näyttämässä mallia, muut kyllä seuraa ihan varmasti perässä.Iso-Britanniassa asia noussut esille kirkonkin piirissä. Taustalla lienee sellainen sekulaari seikka, että Briteissä on tuohon aikaan todella pitkä kevätloma, mutta ei kuitenkaan neljää viikkoa. Sen suunnittelu olisi helpompaa, jos pääsiäinen olisi fiksattu tiettyyn ajankohtaan joka vuonna.
- SanonVaan
Paikalliset opetussunnitelmat tehdään lähiviikkoina kevätkaudella.
- SanonVaan
Vaikka yv-suunnitelmien tulee valmistua vasta 2017, yhdenvertaisuusnäkökulman tulisi sisältyä vahvasti opetussuunnitelmaan, myös sen paikallisiin sovellutuksiin. Muun muassa uskonnotttomuuden huomioon ottaminen.
- LakiOnLaki
SanonVaan kirjoitti:
Vaikka yv-suunnitelmien tulee valmistua vasta 2017, yhdenvertaisuusnäkökulman tulisi sisältyä vahvasti opetussuunnitelmaan, myös sen paikallisiin sovellutuksiin. Muun muassa uskonnotttomuuden huomioon ottaminen.
Niinpä, lakihan on jo voimassa!
- LukijanHuomio
Hyvä perehdytys. Vaikka ei koululapsia olisikaan..
- TuliMieleen
Vapaa-ajattelijayhdistysten järjestöinä eli käytännössä niiden aktiivien on hyvä perehtyä kunnissa valmisteltaviin paikallisiin opetusssuunnitelmiin ja myös yhdenvertaisuussuunnitelmiin.Koulujen vuorovaikutus alueen ei-uskonnollisten järjestöjen kaanssa on suositeltavaa. Koulun ikkunat auki muuallekin kuin kirkonmäelle päin! Myös vapaa-ajattelijat voisivat vierailla kouluissa kertomassa uskonnottomuudesta ja uskonnottomasta tapakulttuurista.
- Humanistisesti
Kun lapsi erotetaan kirkosta, hänelle ensisijaiseksi katsomusaineeksi tulee elämänkatsomustieto, mutta hän on vielä uskonnonopetuksessa. Kirkosta eron jälkeen hän on hieman eri asemassa kuin sellaiset pidempään kirkkoon kuulumattomat lapset, joiden huoltajat ovat ruksanneet hänet uskonnonopetukseen ET:n sijaan.
ET on kirkkoon ja muihin uskonnnolllisiin yhdyskuntiin kuulumattomille ensisijainen katsomusaine! Näin ollen kirkosta juuri erotettu lapsi voisi siirtyä heti uskonnosta ET:oon. Häntä ei ole koskaan vallintatilanteessa laitettu uskonnonopetukseen, vaan hän on ollut uskonnossa lakisääteisen pakon vuoksi.
Koulujen rehtorien mielestä lienee ppääsääntisesti kuitenkin niin, että nyt talvella ja keväällä kirkosta erotettu lapsi, koulun oppilas siis, voisi käytännössä siirtyä (mutta ei ole pakko siirtyä)(eroonsa asti pakollisesta uskononopetuksesta) kirkosta eron myötä elämänkatsomustietoon vasta elokuussa 2016 eli vasta uuden lukuvuoden alussa. Tämä olisi hallinnollisesti helppoa.
Kuitenkin on niin, että vielä nyt heti keväälläkin voi vaihdon uskonnosta elämänkatsomustietoon tehdä. Itse asiassa se ehkä tulisikin tehdä. Vaihto on ainakin käytännössä oppimisen ja opetuksen puolesta mahdollista, sillä tällaisessa katsomusaineessa opetuksessa siirrytään asiakokonaisuudesta toiseen eikä nojata aiemmin opittuun samalla lailla kuin esim. vieraissa kielissä tai matematiikassa. Yhdeksännen luokan oppilaan kohdalla tilanne on kuitenkin näin keväällä hieman eri.
Niinpä, jos kiirettä pitää, 1.-8. luokan oppilaan voi vaihtaa hetikin, tai esimerkiksi hiihtoloman jälkeen.
Js huoltajat ovat ennen lukucvuoden alkua valinneet ET-opetukseen oikeutetun lapsen katsomusaineeksi ET:n sijaan uskonnon, vaihto uskonnosta ET:oon tuntuu luontevammalta tehdä vasta lukukauden vaihtueessa. Toisaalta kuitenkin voi hyvin olla erityisiä syitä, jonka vuoksi myös tällaisen oppilaan tulisi päästä heti siirtymään ET-opetukseen, kun huoltajat sitä rehtorilta vaativat.- Et-opelta
Itselleni on kerran siirtynyt 7. luokan oppilas huhtikuussa.
Kyllä hänkin luokaltaan pääsi, ja pääsi aineeseen kiinnikin, kun oli et-kirja käytössä.
Ja jatkoi seuraavana lukuvuotena entistäkin ehommin. - HyväIdea
Et-opelta kirjoitti:
Itselleni on kerran siirtynyt 7. luokan oppilas huhtikuussa.
Kyllä hänkin luokaltaan pääsi, ja pääsi aineeseen kiinnikin, kun oli et-kirja käytössä.
Ja jatkoi seuraavana lukuvuotena entistäkin ehommin.Eli nytkin voi heti vaihtaa!
- Et-opelta
HyväIdea kirjoitti:
Eli nytkin voi heti vaihtaa!
Nyt helmikuussa hyvin ehtii. Ensin ilmoitus. Ja sitten Etelä-Suomen hiihtoloman jälkeen ET-ryhmään.
- LukijanHuomio
Et-opelta kirjoitti:
Nyt helmikuussa hyvin ehtii. Ensin ilmoitus. Ja sitten Etelä-Suomen hiihtoloman jälkeen ET-ryhmään.
Tämä on vielä ajankohtaista jonkin aikaa.
- Humanisti-vapari
Toki iso tavoite on saada ETn oppilasmääeä kasvamaan ensi lukuvuonna. Siirtopäätöksiä on hyvä tehdä jo keväällä.
- Et-opelta
Kun päätöksiä siirrosta EToon tehdään ja ilmoitetaan kouluun jo hyvissä ajoin ennen kesälomaa, se hyvä menettely myös. Ja silloin muut oppilaat/huoltajat ehkä kuulevat siitä ja tietävät ET-ryhmien suurenevan ja opetusjärjestelyjen paranevan, jolloin myös he tekevät samanlaisen siirtoratkaisun uskonnosta EToon.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?
Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?1265422Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia
Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell1513066- 282557
PoIiisi jahtasi mopopojan hengiltä
Toivottavasti on s i n i v u o k k o nyt ylpeä itsestään, kun ajatti teinin päin lyhtypylvästä. https://w4492335- 2012275
- 1811762
Emme voi elää velaksi, sanoi Riikka
Valtionvelan odotetaan nousevan 86,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta vielä kuluvan vuoden aikana. https://www.iltale1201391Et halua kohdata niitä tunteita ja asioita, joita minä herätän sisälläsi
Vastustelet. Yrität esittää, että kaikki on hyvin. Leikit perhettä.361202Miksi epäilit kaivattusi kiinnostuneen
Juuri sinusta? Mihin piirteisiin hän aikanaan saattoi sinussa ihastua? Olivatko ne yhtään samoja asioita joihin itse iha721006Minkä asian haluaisit muuttaa kaivatussasi?
Mikä kaivattusi luonteessa tai ulkonäössä ärsyttää sua?83975