Energiavarastot

Tänne juttua nopeasti kehittyvistä energiavarastoista. Avauksena mainion tuntuinen "Kodistasi energiaitsenäisen tekevä superakku" /1/, seinälle ripustettava tehokas akku, joka lataa itsensä aurinkovoimalla, Teslan kehittämä. Hinta hirvittää:

"Nykyisin saatavilla oleva Powerwall kykenee jopa 10 kWh tuotokseen, mutta sen kallis, useita tuhansia maksava hinta rajoittaa sen toistaiseksi vain varakkaiden huviksi. Hinnastaan huolimatta Powerwall on nyt jo myyty loppuun koko tältä vuodelta."

/1/ https://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/kodistasi-energiaitsenaisen-tekeva-superakku-lisaa-tehoaan/258078 (5.2.2016 08:12)

Viitattu artikkeli: http://mashable.com/2016/02/03/tesla-powerwall-update/#X7x.ro8UKsq7 (19 May 2015)

81

2346

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Netstux

      Siitä tulee statussymboli, arvotaulun asemesta Teslan akku seinällä. Jonka kapasiteetti riittää yhteen saunomiskertaan.

      • Superakku

        "Tänne juttua nopeasti kehittyvistä energiavarastoista. Avauksena mainion tuntuinen "Kodistasi energiaitsenäisen tekevä superakku" /1/, seinälle ripustettava tehokas akku, joka lataa itsensä aurinkovoimalla, Teslan kehittämä".

        --

        Pian noi Teslan kodin ja yritysten superakut ovat kapasiteetiltaan suunnilleen samalla hinnalla kaksi kertaa tehokkaampia, ja takuulla niitä alkavat myymään myös muut, jolloin hinta halpenee edelleen.

        -

        Mullistava akku tulossa - sama kapasiteetti kuin nykyisissä, mutta puolet pienempi
        http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/mullistava-akku-tulossa-sama-kapasiteetti-kuin-nykyisissa-mutta-puolet-pienempi-6575243
        "Uusi akkutyyppi on litiumpohjainen, anoditon akku, joka on kapasiteetiltaan kaksinkertainen perinteisiin akkuihin nähden, mutta on aivan yhtä turvallinen kuin nykyiset akut.

        ”Kun energiakapasiteetti on kaksinkertainen, voimme tehdä puolta pienemmän akun joka silti kestää yhtä pitkään kuin nykyiset litiumioniakut. Tai voimme tehdä siitä saman kokoisen, mutta nyt se kestää kaksi kertaa pidempään,” kommentoi yksi akun kehittäjistä sekä akkua valmistavan SolidEnergy Systemsin toimitusjohtaja Qichao Hu.

        Tech Xploren mukaan akku käytännössä vaihtaa nykyakuissa tyypillisen anodimateriaalin eli grafiitin erittäin ohueen litium-metallikääreeseen. Kyseinen kääre kykenee pitämään sisällään enemmän ioneja, mikä kasvattaa energiakapasiteettia.

        Elektrolyyttiin tehtävät kemialliset muutokset tekevät myös tyypillisesti lyhytikäisistä litium-metalliakuista ladattavia ja turvallisempia käyttää.

        Koska akkuja voi myös valmistaa nykyisten akkujen tekemiseen käytetyillä laitteilla, skaalautuvuus on taattu.

        SolidEnergy aikoo saada uutuusakkunsa valmiiksi älypuhelimia ja puettavia laitteita varten ensi vuoden alussa, ja sähköautojen tarpeisiin vuonna 2018".

        --

        Myös 500 km:n toimintasäteen Tesloilla ajetaan pian samaan hintaan 1 000 km!!! Ei taida bensa-autoissa olla vastaavaa toimintasädettä. Ja tuota Teslan puolet nykyisin tehokkaampaa akkua voi käyttää säätövoimavarastona tai "tankata" silloin kun esim. puhdasta tuulisähköä tuotetaan eniten.


    • Varastomies2000

      Yhdellä varastolla 10kWh kuluu 24 tunnissa, jos kulutus pn 400w/tunti. Se on aika vähän, mutta parempi kuin ei mitään. Kallista on, mutta sähkön jatkuva saanti on joillekin elämän ja kuoleman kysymys.

      • Energiavarastoilla pyritäänkin sähköhäiriöiden aiheuttamien taloudellisten menetysten minimointiin, joiden rinnalla energiavaraston itsensä esim. sähköverkosta kuluttaman sähkön hinta on vain pieni pisara. Pienemmässä mittakaavassa myös nykyiset UPSit ajavat samaa asiaa, mutta niiden päätehtävä on tavallisesti palvelimen sähkönsyöttö, silloin kun sähköverkko katkeaa, sen aikaa, että palvelin saadaan hallitusti alasajettua.


    • Netstux

      Nykyään vain pumppuvoimalaitoksia käytetään laajemmin sähkön varastointiin. Akkuvarastoja on joillakin tuulifarmeilla mutta lähinnä taajuussäätöä varten. Sähkön varatointi tuotannon tasoittamista varten tulisi aivan liian kalliiksi. Ja power-to-gas teknologia on pienimuotoisessa koevaiheessa; varsin kallista sekin

    • Ihmeellinen.maailma

      Ehkä kohta keksitään laite mikä muuttaa juuri keksityt gravitaatioaallot energiaksi.Energia ongelmat olisi siirretty historiaan lopullisesti.

      • Netstux

        Hinta noin 3000 euroa. Lasketaan vaikkapa että 3000 päivän ajan ladataan ja puretaan akkua 5 kWh verran eli yhteensä 15 MWh (esim. siirretään aurinkosähköä illalla ja yöllä kulutettavaksi). Silloin lisähintaa tuolle sähkölle tulee 200 euroa/MWh. Vaikka ei otettaisi huomioon korkokuluja.


      • MuttaKunMikäänEiKäy
        Netstux kirjoitti:

        Hinta noin 3000 euroa. Lasketaan vaikkapa että 3000 päivän ajan ladataan ja puretaan akkua 5 kWh verran eli yhteensä 15 MWh (esim. siirretään aurinkosähköä illalla ja yöllä kulutettavaksi). Silloin lisähintaa tuolle sähkölle tulee 200 euroa/MWh. Vaikka ei otettaisi huomioon korkokuluja.

        Näin yksinkertaisella laskutoimituksella voidaan ampua alas nämä akkuviritykset. Kaiken lisäksi akkujen valmistaminenon luontoa kuormittavaa.

        Ainoa toimiva energian varastointitapa isossa mittakaavassa voisi olla veden pumppaaminen vesivoimalaitosten yläpuolisiin patoaltaisiin. valitettavasti vaan uusien tekoaltaiden ja jokien valjastaminen energiantuotantoon ei käy viherpiiperöille.


      • valikoiva_hihhuli

        Arvaanpa että hihhuliporukalle tällä hetkellä kaikkien muiden kaivosten perustaminen tai pyörittäminen on myrkkyä, mutta litiumkaivosten osalta ovat hipihiljaa?


      • Surullista
        valikoiva_hihhuli kirjoitti:

        Arvaanpa että hihhuliporukalle tällä hetkellä kaikkien muiden kaivosten perustaminen tai pyörittäminen on myrkkyä, mutta litiumkaivosten osalta ovat hipihiljaa?

        Piiperö näkee, mitä haluaa nähdä. Tunteet ja uskonto ohjaavat piiperön elämää faktatietoa enemmän.


      • Netstux kirjoitti:

        Hinta noin 3000 euroa. Lasketaan vaikkapa että 3000 päivän ajan ladataan ja puretaan akkua 5 kWh verran eli yhteensä 15 MWh (esim. siirretään aurinkosähköä illalla ja yöllä kulutettavaksi). Silloin lisähintaa tuolle sähkölle tulee 200 euroa/MWh. Vaikka ei otettaisi huomioon korkokuluja.

        Kuvittele olevasi hengitysvammainen, jonka elämä on happirikastimen varassa. Ilman energiavarastoa voisit menehtyä nopeasti. Siis ei se hinta ole tärkeä, vaan se, mitä sillä saa - esimerkiksi jatkoaikaa elämälle. Tai vaikka estämään pakastimessa olevien ruokien sulamisen.


    • kätsäntriliis

      Meillä on vielä rakentamamatonta vesivoimaa.....Jos se jasperipääkkönen antais vain luvan!

      • vähemmäntietävä

        Heh toi Jasperjuttu oli hyvä =) Nimenomaan sehän on pätevöitynyt yliasiantuntijaksi - onhan se ahkera kalastaja ja salkkareistakin tuttu. Kyllä niillä meriiteillä on painoarvoa.


      • tuomasalvaristisonni

        Meriittejäpä meriittejä...Suurimmalla osalla viherpiiperöistä on Korkeakoulu tutkinto.Muttako ne on niin helvetin vihaisia kun ovat aina niin nälissään..Nekun eivät ole tajuneet vielä sitä että itujen syömisen sijaan kun syöpi kunnon kotiruokaa niin kukat kukkii,ampiaiset pörrää,vesisade kastelee nurtsin,tuuli kuivattaa hiukset,vesi lorisee puorossa ja pyörittää vesiratasta sekä töpselistä tulee virtaa!


      • ei.kelpaa

        Taitaapi mies hengailla maailman turuilla lentokoneesta ja rannoilla löhöilemällä katsellen maailmaa. Asiantuntemus taitaa perustua julkkisharhaan.
        Jokaisen oma valinta ketä fanittaa.


      • Kusetusta

        Hinta 2 miljoonaa euroa, eli yli 3000 euroa/kWh. Siis aivan poskettoman kallis, noita litium-ioniakkuja pitäisi saada hintaan 500 euroa/kWh. Ja veronmaksajien pussista 30 %.


      • Kusetusta kirjoitti:

        Hinta 2 miljoonaa euroa, eli yli 3000 euroa/kWh. Siis aivan poskettoman kallis, noita litium-ioniakkuja pitäisi saada hintaan 500 euroa/kWh. Ja veronmaksajien pussista 30 %.

        Kyseessä on tutkimusprojekti, osapuolina Helen ja Fingrid /1/. Tutkimusprojekteissa ei yleisestikään ole tarkoitus yrittää maksimoida tuotantoa tai taloudellisuutta.

        "Hankkeessa tutkitaan, miten akkupohjainen sähkövarasto soveltuu sähköjärjestelmän taajuudensäätöön ja kuinka sähkövaraston monipuolista ohjattavuutta voidaan hyödyntää tähän mahdollisimman tehokkaasti.

        Suvilahden sähkövarastoa on käytetään samaan aikaan myös muihin käyttötarkoituksiin ja hankkeen yksi erityinen tavoite onkin tutkia miten sähkövaraston eri käyttötarkoitusten yhdistäminen onnistuu käytännössä.
        Suvilahden sähkövarasto on valmistuessaan pohjoismaiden suurin. Se pystyy syöttämään verkkoon tehoa noin 1,2 MW ja sen akkukapasiteetti on noin 600 kWh. Sähkövaraston toimittamisesta Helen Oy:lle vastaa Landis Gyr yhdessä Toshiban kanssa.

        Fingridissä on selvitetty jo vuodesta 2009 lähtien mahdollisuuksia käyttää sähkövarastoa taajuudensäätöön. Suvilahden sähkövarastoon liittyvän sopimuksen allekirjoitus on askel käytännön toteutukseen pitkän selvitystyön jälkeen. Fingrid selvittää jatkuvasti uusien teknologioiden hyödyntämistä sähköjärjestelmän hallinnassa ja pitää erinomaisena, että nyt päästään kokeilemaan käytännössä miten sähkövaraston taajuussäätöä voidaan hyödyntää tehokkaasti sähköjärjestelmän tarpeisiin."


        /1/ http://www.fingrid.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/Fingrid-tutkii--sähkövaraston-käyttöä-taajuudensäätöön-yhteistyössä-Helenin-kanssa.aspx

        Helen: https://www.helen.fi/uutiset/2015/helsinkiin-pohjoismaiden-suurin-sahkovarasto/


    • niinpäjoo

      Turvesuo on nopeasti kehittyvä energiavarasto, joka vuosi tulee uusi kerros biomassaa.

    • "Tulevaisuudessa auto on energiavarastosi sähkökatkojen varalta – Ja huoltoasemat käyvät tarpeettomiksi"
      https://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/tulevaisuudessa-auto-on-energiavarastosi-sahkokatkojen-varalta-ja-huoltoasemat-kayvat-tarpeettomiksi/269250

      "...
      Öisin autot pysäköitäisiin paikkaan, jossa ne voidaan ladata langattomasti. Kun auton akku olisi täynnä, auto ajaisi itse toiseen parkkiruutuun, jotta joku muu ajoneuvo voisi käyttää langattoman latauksen parkkipaikkaa.

      Aamulla auto voitaisiin tarvittaessa kytkeä omistajan kotitaloon tuottamaan sähköä vaikkapa valaistukseen ja kahvinkeittimeen. Auton omistaja voisi ajaa rauhassa työpaikalleen, ja auto siirtyisi välissä jälleen itse langattoman latauksen pisteeseen palaten akku täynnä kätevään kohtaan työpaikan parkkipaikkaa. Auton kuljettajan ei välttämättä enää koskaan tarvitsisi suorittaa perinteistä tankkausta."


      Alkuperäinen artikkeli: http://uk.businessinsider.com/nissan-has-a-wild-vision-of-how-electric-cars-will-be-used-in-the-future-2016-3

    • missä.auto

      Olisi hupaista nähdä kun Helsingissä autot liikkuvat öisin etsimässä parkkipaikkaa ja aamulla ihmiset etsimässä autojaan.

      • Ehkä tieto auton paikasta välittyy kuljettajan älykännykkään.


      • Taksikuski kertoi, että hänen autonsa virta-avaimessa on nappula, jota painamalla auto vastaa piippaamalla - käytetään auton etsintään mm. parkkihallista.


    • "Kotitarvetuottaja" voi pitää sähköverkkoa energiavarastona, todellisuudessa tietenkin varavoimana.

      • Netstux

        Sähköverkkoon ei voi varastoida energiaa. Jos se sallitaan, kustannukset siirtyvät muiden kannettavaksi, eli kyseessä on vapaamatkustus.


    • "Uusiutuva energia pystyy vastaamaan sähkön kulutuspiikkeihin"
      http://blogit.iltalehti.fi/sirpa-pietikainen/2016/03/15/uusiutuva-energia-pystyy-vastaamaan-sahkon-kulutuspiikkeihin/

      Artikkelissa mainitaan energiavarasto vain tässä kappaleessa:
      "Paradigman muutos energiapolitiikassa vie yhä enemmän kohti joustavia, paikallisia ja ketteriä ratkaisuja. Tesla on kehittänyt kotitalouksien käyttöön suunnilleen jääkaapin kokoisen akun, johon voi varastoida esimerkiksi aurinkokennoista saatua energiaa pilvisille päiville. Älykkäät verkot yleistyvät kaikkialla Euroopassa ja komissio on arvellut, että 70 prosenttia sähköverkoista on älykkäitä – kulutushuippujen tasaamiseen kannustavia – vuoteen 2020 mennessä. Omavaraisuus on lisääntymässä, mutta niiden rinnalle tarvitaan varmoja siirtoyhteyksiä teollisuudelle ja palvelutuottajille."

      Atikkeli kannattaa lukea ainakin kertaalleen kokonaan

      • FaktaaKehiin

        Heh-heh, pH-Sirpan harhoja. Runsas kuukausi tuon blogin jälkeen Tesla on luopunut tuon kotiakun valmistamisesta heikon kulutuksen vuoksi. Eikä ihme, se on todellakin jääkaapin kokoinen mutta siihen voi varastoida vain 7 kWh sähköä (arvoltaan n. 70 snt Suomen hintojen mukaan), eli energiaa suunnilleen yhtä paljon kuin viinipullolliseen dieselöljyä.
        Ja nuo pH-Sirpan mainitsemat älykkäät sähköverkot tarkoittavat itse asiassa ns. älymittareita jollaiset Suomeen asennettiin jo pari vuottaa sitten. Niistä on pitkä matka varsinaisiin älyverkkoihin ja niiden mahdollistamaan kulutusjoustoon. Meillä tuota kulutusjoustoa on toteutettu jo parikymmentä vuotta sitten yösähkön muodossa. Pitemmälle menevä kulutusjousto on meillä hankala toteuttaa sillä kukapa viitsii päiväkausia odotella että jospa tuuli viriäisi.
        Täytyy jälleen kerran ihmetellä, miten heikolla asiantuntemuksella varustettuja euroedustajia meillä on. Ei ihme että tuloksena on noita energiatodistusdirektiivejä ja muuta skeidaa.


    • Kukapa tätä voisikaan vastustaa!

      "Helsingin Helen toi maailman uusimman sähkövaraston Helsingin Suvilahteen, varastoi aurinkosähköä."
      https://summa.talentum.fi/article/tt/paivan-lehti/2016-06-08/energia-alalta-loytyi-yllatys-kukaan-ei-vastusta/304679

      "Helsingin Sörnäisiin Suvilahden voimalaitoksen pihalle on ilmestynyt uusi merilaivakontti, joka pyrkii viemään Suomen energiabisnestä uuteen aikakauteen.

      Kontti on sähkövarasto, jonka avulla Helsingin energiayhtiö Helen ryhtyy ratkomaan uusiutuvan sähkön ongelmia Suomessa. Nyt Pohjoismaiden suurin sähkövarasto on sijoitettu Suvilahden aurinkovoimalan viereen."

      "Karppista innostaa myös akkukäyttöisen sähkövaraston nopea, jopa sekunnin kymmenesosan, reagointinopeus sähkön lyhyissä tehopiikeissä tai kuopissa. Perinteiset järjestelmät vaativat useita sekunteja tai jopa minuutteja reagointiaikaa.

      – Sähkövarasto on osa isompaa kokonaisuutta ja enemmän kuin pelkkä sähkövarasto."

      "Titaanioksidia litium-ionin sekaan

      Tiettävästi sähkövarastoja ei vastusta kukaan. Tämä on ennenkuulumatonta energia-alalla.

      Helen kehuu 1,2 megawatin tehoisen laitoksen olevan akkuteknologian alalla maailman edistyksellisin, tällä hetkellä."

      Voitte lukea profiilisivultanikin:

      Auringon ja tuulen energian varastoiminen on ainakin miljoona kertaa järkevämpää kuin ydinjätteen varastoiminen. Aivan varmasti.
      http://www.suomi24.fi/profiili/stuxnet

      • FaktaaKehiin

        Ja maailman kallein. Jokaiselle kilowattitunnille joka kulkee varaston läpi tulee vähintään euro lisähintaa. Jokainen joka haluaa pitää sähkölaskunsa kurissa vastustaa tuollaisia varastoja.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        Ja maailman kallein. Jokaiselle kilowattitunnille joka kulkee varaston läpi tulee vähintään euro lisähintaa. Jokainen joka haluaa pitää sähkölaskunsa kurissa vastustaa tuollaisia varastoja.

        Et ole ymmärtänyt viestin http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-83783866 sisältöä ("Energiavarastoilla pyritäänkin sähköhäiriöiden aiheuttamien taloudellisten menetysten minimointiin ...")

        Viite:

        "FaktaaKehiin
        8.6.2016 21:05

        Ja maailman kallein. Jokaiselle kilowattitunnille joka kulkee varaston läpi tulee vähintään euro lisähintaa. Jokainen joka haluaa pitää sähkölaskunsa kurissa vastustaa tuollaisia varastoja. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-84975679


      • FaktaaKehiin

        "– Olemme uuden äärellä ja ryhdymme tutkimaan, miten sähkövarastoa voidaan hyödyntää parhaiten, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen."
        Eli Helen ei oikeastaan tiedä mitä se sähkövarastollaan tekee, lähinnä tutkii se käyttömahdollisuuksia. Aika harvoin Helsingissä on sähköhäiriöitä joissa tuota varastoa voisi käyttää hyväksi. Eikä tuo auta mitään jos tulee vaikkapa muuntajavika. Varaston kapasiteetti on muistaakseni 0,6 MWh mikä ei kata kovin kauan Helsingin elintärkeiden toimintojen sähköntarvetta, varavoimajärjestelmiä tarvitaan silti. Mutta tietysti jos aurinkosähkö lisääntyy paljon, tuollaisia huippukalliita varastoja tarvitaan sillä esim. sumun tai pilvisyyden nopea muutos aiheuttaisi suuren häiriön sähköntuotantoon.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        "– Olemme uuden äärellä ja ryhdymme tutkimaan, miten sähkövarastoa voidaan hyödyntää parhaiten, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen."
        Eli Helen ei oikeastaan tiedä mitä se sähkövarastollaan tekee, lähinnä tutkii se käyttömahdollisuuksia. Aika harvoin Helsingissä on sähköhäiriöitä joissa tuota varastoa voisi käyttää hyväksi. Eikä tuo auta mitään jos tulee vaikkapa muuntajavika. Varaston kapasiteetti on muistaakseni 0,6 MWh mikä ei kata kovin kauan Helsingin elintärkeiden toimintojen sähköntarvetta, varavoimajärjestelmiä tarvitaan silti. Mutta tietysti jos aurinkosähkö lisääntyy paljon, tuollaisia huippukalliita varastoja tarvitaan sillä esim. sumun tai pilvisyyden nopea muutos aiheuttaisi suuren häiriön sähköntuotantoon.

        Ei, vaan sinulla on kyltymätön tarve etsiä ja kertoa epäfaktaa - loukkaat tietoisesti omaa nikkiäsi!

        Oikeasti faktaa hakeva olisi pian löytänyt asiaa selventävän linkin /1/, jonka ehkä löysitkin, mutta faktan kehiin tuominen on sinulle vaikeaa, jos se fakta on vähänkään ristiriidassa oman arvottomuutesi kanssa.


        Viite:
        "FaktaaKehiin
        9.6.2016 10:47

        "– Olemme uuden äärellä ja ryhdymme tutkimaan, miten sähkövarastoa voidaan hyödyntää parhaiten, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen."
        Eli Helen ei oikeastaan tiedä mitä se sähkövarastollaan tekee, lähinnä tutkii se käyttömahdollisuuksia. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-84982645

        /1/ http://blogi.helen.fi/sahkovarasto-mullistaa-sahkontuotannon/


      • omatjututkusevat
        stuxnet kirjoitti:

        Et ole ymmärtänyt viestin http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-83783866 sisältöä ("Energiavarastoilla pyritäänkin sähköhäiriöiden aiheuttamien taloudellisten menetysten minimointiin ...")

        Viite:

        "FaktaaKehiin
        8.6.2016 21:05

        Ja maailman kallein. Jokaiselle kilowattitunnille joka kulkee varaston läpi tulee vähintään euro lisähintaa. Jokainen joka haluaa pitää sähkölaskunsa kurissa vastustaa tuollaisia varastoja. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-84975679

        Miksi sitten kohkaat niin paljon "Helsingin Helen toi maailman uusimman sähkövaraston Helsingin Suvilahteen, varastoi aurinkosähköä" Jos kyseessä on vain häiriötilanne varasto? Puhut selkeästi aurinkoenergia varastosta? ja kuitenkin kun hintaa vedetään kehiin, onkin se tuiki tarpeellinen häiriötilanne varasto ja siksi elintärkeä


      • Virheä
        omatjututkusevat kirjoitti:

        Miksi sitten kohkaat niin paljon "Helsingin Helen toi maailman uusimman sähkövaraston Helsingin Suvilahteen, varastoi aurinkosähköä" Jos kyseessä on vain häiriötilanne varasto? Puhut selkeästi aurinkoenergia varastosta? ja kuitenkin kun hintaa vedetään kehiin, onkin se tuiki tarpeellinen häiriötilanne varasto ja siksi elintärkeä

        Stuxnetin selitykset valitaan tilanteen mukaan. Vihreän aatteen maailmassa selkärangattomuus ja epärehellisyys ovat ihanteita


      • omatjututkusevat kirjoitti:

        Miksi sitten kohkaat niin paljon "Helsingin Helen toi maailman uusimman sähkövaraston Helsingin Suvilahteen, varastoi aurinkosähköä" Jos kyseessä on vain häiriötilanne varasto? Puhut selkeästi aurinkoenergia varastosta? ja kuitenkin kun hintaa vedetään kehiin, onkin se tuiki tarpeellinen häiriötilanne varasto ja siksi elintärkeä

        Voisitko vähän tarkentaa: missä olen sanonut, että Suvilahden energiavarasto on vain häiriötilannevarasto? Helenin energiavarastohan on vain pilottiprojekti.

        Viite:
        "Miksi sitten kohkaat niin paljon "Helsingin Helen toi maailman uusimman sähkövaraston Helsingin Suvilahteen, varastoi aurinkosähköä" Jos kyseessä on vain häiriötilanne varasto? Puhut selkeästi aurinkoenergia varastosta? ja kuitenkin kun hintaa vedetään kehiin, onkin se tuiki tarpeellinen häiriötilanne varasto ja siksi elintärkeä"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-85228149


    • FaktaaKehiin

      Suvilahden sähkövaraston kapasiteetti on 0,6 MWh. Pohjoismaisen vesivoiman altaisen varastokapasiteetti on 100 000 000 MWh. Suvilahden sähkövarasto maksaa 2 miljoonaa euroa. Laskepa siitä, kuinka paljon maksaisi rakentaa pohjoismaista vesivoiman varastokapasiteettia vastaavat akkuvarastot!
      Jos et osaa laskea, voin kertoa sinulle että tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon tasaaminen akkuvarastoilla tulee suunnattoman kalliiksi.

      • Luuletko minuakin/muitakin idiooteiksi? En iusko, että kukaan vielä vakavissaan suunnittellee Pohjoismaisen vesivoiman altaisen energiavarastokapasiteettia. Jos sinä olet sitä suunnittelemassa, niin se on eri asia. Laske sitten laskusi itse. Jos saat jotain heitettyä kehiin, niin tuskin sekään mistään faktasta käy.


    • irti.utopioista

      Taloudellisesti ja teknisesti realistisia energiavarastoja ovat nuo mainitut vesialtaat ja turvesuot. Lisäksi metsäbiomassaa on suunnattomasti käytettävissä. Sen käyttöönotto ei ole ilmaista mutta hyödyt mm. ekologisuudessa, työllistämisessä ja kotimaisuudessa ovat vastaansanomattomia. Mikäli pysytellään siinä realismissa.

    • FaktaaKehiin

      Voisi tuota energiavarastoinnin kustannuksia havainnollistaa seuraavasti. Tässä on kahden päivän ajan tuullut aika reippaasti. Sen seurauksena on tuulivoiman tuotanto ollut noin 1000 MWh yli keskimääräisen tuotannon. Jos tuo ylijäämä olisi taltioitu Suvilahden tyyppisiin akkuvarastoihin, niitä olisi tarvittu noin 1500 kpl, hinta noin 3 miljardia. Tuulivoima on nykyään vain noin 1000 MW. Tarvittaisiin 10-kertainen määrä jotta sen määrä vastaisi ydinvoiman tuotantoa. Tuotannon tasaamiseksi tarvittaisiin vastaavasti 10-kertainen määrä akkuvarastoja. Suomi ei voi rajattomiin hyödyntää Norjan ja Ruotsin vesivarastoja sillä myös Tanskan ja Ruotsin jatkusvasti kasvava tuulivoima hyödyntää niitä.

      • energystorage

        Et ymmärrä yhtään mistä on kysymys. Luulet, että vain tuulisähköä kannattaa varastoida. Eikä energiavarastojen tarkoitus ole korvata ydinvoimaa tuulivoimalla.


      • FaktaaKehiin

        Tuulisähköä on pakko varastoida, jos sen osuus verkossa muodostuu merkittäväksi. Pohjoismaissa sen osuus verkossa on suurimmillaan noin 20 % mutta esim. tänään vain 4 %. Pohjoismaissa on kuitenkin yli 100 TWh vesivoiman varastokapasiteetti joten tuon suuruinen vaihtelu ei vielä tuota ongelmia. Mutta monissa muissa maissa on paljon vähemmän vesivoimavarastoja. Saksassa tuotannon vaihtelu kompensoidaan maakaasuvoimalla ja ketterällä hiilivoimalla mutta sielläkin alkaa olla varastojen tarvetta noin 15 % keskimäärisellä tuulivoimaosuudella. Verkon vakauden takia varastointi on välttämättömyys.


    • FaktaaKehiin

      http://blogs.scientificamerican.com/plugged-in/study-indicates-bulk-energy-storage-would-increase-total-u-s-electricity-system-emissions/
      "Taloudellisia suurikapasiteettisia energiavarastoja pidetään usein graalin maljana uusiutuvien energioiden läpimurron kannalta mutta hiljattain julkaistu tutkimus osoittaa että ne todellisuudessa lisäisivät hiilidioksidipäästöjä USAn sähköntuotantojärjestelmässä koska silloin saastuttavampi hiili syrjäyttäisi maakaasua."

    • Energiavarastot – visiosta liiketoimintaan
      http://wecfinland.fi/energiavarastot-visiosta-liiketoimintaan/

      "Varastointi kotitalouksissa on vain yksi osa akun lisäarvoa

      Tesla ilmoitti muutama viikko sitten lopettavansa kotitalouksille tarjoamansa isomman akkupaketin valmistuksen heikon kysynnän vuoksi. WEC:n tilaisuudessa ei puhuttu Teslasta juurikaan, mutta asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että akkuvarastojen vahvuudet ovat huomattavasti monipuolisemmat kuin pelkästään kotitalouksien ylituotannon varastointia varten."

      graafi: erilaiset käyttötarkoitukset
      http://wecfinland.fi/wp-content/uploads/2016/04/auciliary-.jpg

    • hldfh

      Akkuvarastointi nosta sähkön hinnan noin 100-kertaiseksi pörssisähkön hintaan nähden.

      • hklfs

        Pumppuvoimalavarastointi nostaa hinnan vain noin 2-kertaiseksi, kun hyötysuhdehävikki ja käyttökulut huomioidaan.


      • hjlre

        Latauksen ajoitus älykkäästi verkon kannalta on tietenkin mielekästä. Samoin autokäytöstä poistettujen akkujen käyttö vielä muissa sovellutuksissa.


      • NoinhanSeOn

      • NoinhanSeOn kirjoitti:

        Itsekin olen ollut sitä mieltä että sähköautojen akkujen käyttö energiavarastoina niin että voidaan syöttää sähkö akuista verkkoon ei onnistu noin vain. Joka tapauksessa autojen omistajat vaatisivat kovan hinnan akkujensa vanhentamisesta niin että kannattavuus erillisvarastoihin nähden jää kyseenalaiseksi. Mutta kovasti asiaa hehkutetaan, vaikkapa tuossa TEKESin lehdykässä http://www.tekes.fi/nyt/uutiset-2015/eve-uutiset/sahkoautoista-energiaa-sahkoverkon-kulutushuippuihin/

        LisäInvestointien tarpeen väheneminen on perusteltu syy asialliseen korvaukseen sähköautojen akkujen käytöstä sähköverkon energiavarastona.


    • alseT
      • weronmaksaja

        Kaikki muu on jo valmiina. Vain tuet puuttuu.


      • Itse asiassaa hyvä ajatus - verkkoyhtiöt voisivat tukea sähkövarastojen hankintaa, koska he siitä eniten hyötyvät verkon kulutuksen tasaantuessa.

        Sähkölaskuihin onkin tulossa korotuksia:
        http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/suomalaisten-sahkolaskut-menevat-uusiksi-mokkilaiset-haviavat-eniten-6579277?_ga=1.76750997.1821182010.1473049751

        "...
        Verkkoyhtiöitä pelottaa

        Sähkömittarit mahdollistavat tehopohjaiseen hinnoitteluun siirtymisen vaikka heti, mutta jakeluyhtiöt pelkäävät asiakkaiden reaktioita. Varsinkin ensimmäiseltä yhtiöltä kysytään rohkeutta, sillä vaarassa on oma ja koko alan maine.

        – Nyt edetään askel askeleelta. Energiateollisuus selvittää parhaillaan, minkälaisia tehohinnoittelun yhdistelmiä erilaisille kuluttajille yhtiöt voivat aikanaan esittää, Hänninen sanoo."


    • Vuosi sitten kerrottiin sähkön varastoinnista mm. näin:

      "Sähkön varastointi

      Raili Leino
      7.9.2015 klo 07:09

      Sähkön varastointi vielä lapsenkengissä – Akku on rajallinen energiavarasto

      Energiaa pitää pystyä varastoimaan tuotannon vaihdellessa. Aurinkoenergian laajamittainen käyttö edellyttää, että kesällä kerätty energia voidaan varastoida talveksi. Nykyteknologialla tämä on iso haaste.

      Paras energiavarasto on kemiallinen polttoaine. Vetyä ja metaania tuottamalla voitaisiin luoda suljettu hiilikierto. Hiilidioksidista ja vedestä tehdään metaania, joka poltetaan maakaasuvoimalassa hiilidioksidiksi ja vedeksi.
      ..."
      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/sahkon-varastointi-lapsenkengissa-akku-on-rajallinen-energiavarasto-3482107

      • FaktaaKehiin

        Raili Leino on asiantunteva toimittaja ja juttu on hyvä. Siitä näkyy miten suuri ongelma aurinkoenergian hyödyntäminen Suomessa olisi. Ensinnäkin hyödynnettävä vuotuinen keskiteho Etelä-Suomessa on enintään 10 % kun se on aurinkovyöhykkeillä 20 % ja parhailla paikoilla 25 %. Ja kun aurinkovyöhykkeellä riittää vuorokausivarasto, eli osan päivällä kerätystä sähköstä siirtäminen yölle, pitäisi meillä olla kausivarasto usean kuukauden tarvetta varten. Ja muuttamalla sähkö metaaniksi ja siitä myöhemmin takaisin sähköksi on hyötysuhde enintään kolmanneksen verran.

        Eli jos tuollaiseen 100 % uusiutuvaan järjestelmään mennään, voidaan heittää hyvästit Teollisuusvaltio-Suomelle. Suomen teollisuuden yksi kilpailukykytekijä on ollut edullinen energia eikä se kestä sitä että etelämmässä saadaan sähköä murto-osalla meidän hinnoistamme. Ja samalla voidaan heittää hyvästit myös Hyvinvointivaltio-Suomelle. Lopputulemana on Natura-Suomi.


    • "FaktaaKehiin
      ...
      Suomen teollisuuden yksi kilpailukykytekijä on ollut edullinen energia eikä se kestä sitä että etelämmässä saadaan sähköä murto-osalla meidän hinnoistamme"
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-86268258

      Suomessa veronmaksajat todellakin subventoivat teollisuuden sähköä, mutta se on kestämätöntä energiapolitiikkaa. Teollisuuden täytyy muuttaa niihin maihin, joissa sähkön hinta on vain murto-osa Suomen sähkön hinnasta. Ei suomalaiset suostu ostamaan helvetin kallista ydinsähköä, kun oma pientuotanto tulee kohta halvemmaksi, ellei jo ole sitä.

      Ydinvoima on kehityksen jarru.

      • FaktaaKehiin

        Stuxnet ei näy tietävän että teollisuus tuottaa nykyään aika suuressa määrin oman sähkönsä. On vesivoimalaitoksia, sellunteossa saadaan sivutuotteena sähköä ja lisäksi Olkiluodon laitos tuottaa teollisuudelle sähköä omakustannushintaan (viime vuonna 19 euroa/MWh tilinpäätöksen mukaan).

        On vihreä valhe että veronmaksajat subventoivat teollisuuden sähköä, sellaista määrärahaa ei löydy budjettikirjasta. Sellainen väite löytyy vain Ville Niinistön ympäristöministerinä teettämästä huuhaaraportista. Tueksi siinä on katsottu teollisuussähkön alempi verokanta. Vastavanlaisia verokantoja on monissa maissa ja EU on hyväksynyt ne. Paitsi Saksan erityisen suuren verohuojennuksen, siitä on EU-tuomioistuin antanut langettavan tuomion.


      • Suomessa uusiutuvaa energiaa tuottavat teollisuuslaitokset saavat - tai ainakin ovat saanet - energiatukena veronpalautuksia myymästään sähköstä.


      • h-kirjain jäi pois, siis eka rivi on näin:
        Käytetyistä autonakuista energiavarasto - 100 käytettyä akkua, 2.8MWh. Kehittäjä BMV.


      • FaktaaKehiin

        Teslan tekninen johtaja piti taannoisessa haastattelussa huonona ajatuksena sähkövarastojen tekemistä käytetyistä auton akuista. Tuo on muuten 2,8 MWh, Stuxnet taas osoittaa teknisen tietämyksensä tason. Jos yksi 3 MW tuulimylly pyörii lähes täysillä kuten Saksassa näköjään tekee tänään ja eilen, tuo akkuvarasto riittää runsaaksi tunniksi. Eli yhdelle myllylle pitäisi olla mieluummin 10 tuollaista varastoa. Jos on 100 myllyn farmi, tarvittaisiin 1000 kpl tuollaisia 100 akun varastoja jotta saataisiin taltioitua yhden päivän ylituotanto. Viimeisen vuorokauden aikana Saksassa on tuullut hyvin reippaasti, keskimäärin 20 GW teholla. Jos puolet tuosta vuorokauden tuulisähköstä haluttaisiin varastoida, tarvittaisiin suunnilleen 10 miljoonaa käytettyä sähköauton akkua.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        Teslan tekninen johtaja piti taannoisessa haastattelussa huonona ajatuksena sähkövarastojen tekemistä käytetyistä auton akuista. Tuo on muuten 2,8 MWh, Stuxnet taas osoittaa teknisen tietämyksensä tason. Jos yksi 3 MW tuulimylly pyörii lähes täysillä kuten Saksassa näköjään tekee tänään ja eilen, tuo akkuvarasto riittää runsaaksi tunniksi. Eli yhdelle myllylle pitäisi olla mieluummin 10 tuollaista varastoa. Jos on 100 myllyn farmi, tarvittaisiin 1000 kpl tuollaisia 100 akun varastoja jotta saataisiin taltioitua yhden päivän ylituotanto. Viimeisen vuorokauden aikana Saksassa on tuullut hyvin reippaasti, keskimäärin 20 GW teholla. Jos puolet tuosta vuorokauden tuulisähköstä haluttaisiin varastoida, tarvittaisiin suunnilleen 10 miljoonaa käytettyä sähköauton akkua.

        hohhoijakkaa - http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-86633360

        Olet aasi. Kenenkään ei pidä uskoa sanaakaan siitä mitä pälät.


      • FaktaaKehiin

        Kun ei asiantuntemuksesi riitä keskusteluun itse aiheesta, rupeat solvaamaan, jälleen kerran. Kuin uhmaikäinen lapsi.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        Kun ei asiantuntemuksesi riitä keskusteluun itse aiheesta, rupeat solvaamaan, jälleen kerran. Kuin uhmaikäinen lapsi.

        Olet myös sokea aasi.

        Kun kirjoitin

        "stuxnet
        29.9.2016 8:17

        Käytetyistä autonakuista energiavarasto - 100 käytettyä akkua, 2.8MW. Kehittäjä BMV.
        ..."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-86633360

        Ja tuohon korjausviestin:

        "stuxnet
        29.9.2016 8:43

        h-kirjain jäi pois, siis eka rivi on näin:
        Käytetyistä autonakuista energiavarasto - 100 käytettyä akkua, 2.8MWh. Kehittäjä BMV. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-86633360

        Mutta mitä tekeekään faktaripulia suoltava nimimerkki FaktaaKehiin (entinen Netstux, sitä ennen Amazing):

        "FaktaaKehiin
        29.9.2016 8:55

        Teslan tekninen johtaja piti taannoisessa haastattelussa huonona ajatuksena sähkövarastojen tekemistä käytetyistä auton akuista. Tuo on muuten 2,8 MWh, Stuxnet taas osoittaa teknisen tietämyksensä tason.
        ..."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-86633360

        Siis: sinulla on niin ääretön tarve vahvistaa osaamistasi/viisauttasi/järkevyyttäsi yms. missä olet tosi heikoilla. että etsit pelkästä kirjoitusvirheestä, jo korjatustakin sellaisesta, esimerkkejä siitä, kuinka paljon viisaampi sinä olet!

        Herra jestas millainen aasi oletkaan! Jos kaikki ois yhtä typeriä, ei täällä viihtyisi yksikään keskinkertaisenkaan ÄO:n omaava kirjoittelija (lukijoista puhumattakaan). Ja kun olet myös armoton valehtelija, niin millä riivatun kyvyillä sinä arvostelet ketään mistään? Olen jo monta kertaa kehoittanut sinua luopumaan muiden käyttäjien arvosteluista, koska sinulla ei ole siihen mitään kykyjä, mutta sinä vaan jatkat laajalla skaalalla - omasta mielestäsi osaat energiasta kaiken paremmin kuin maan parhaimmat energiaprofessorit! Miten voit edes kuvitella, että noita juttujas kukaan uskoo?

        Kuka tietää psykologiasta millä termillä noita kuvaamiani käyttäytymisiä/luonteenpiirteitä kutsutaan? Jotain ihan kummallista.

        Viite:
        "FaktaaKehiin
        29.9.2016 13:36

        Kun ei asiantuntemuksesi riitä keskusteluun itse aiheesta, rupeat solvaamaan, jälleen kerran. Kuin uhmaikäinen lapsi. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14114395/energiavarastot#comment-86633360


      • FaktaaKehiin

        MW on tehon yksikkö, MWh on energian yksikkö. Kun puhutaan akkuvarastoista, molemmat yksiköt ovat käytössä (esim. Suvilahden varastosta). MW-lukema kertoo tehon, joka varastosta saadaan hetkellisesti (esim. taajuuden säätötarkoituksessa). MWH-lukema taas kertoo, kuinka paljon varastoon voidaan ladata ja kuinka paljon sieltä voidaan ammentaa sähköenergiaa. Kyseessä on siis enemmän kuin kirjoitusvirhe. Kyseessä on tietämättömyyttä. Sitä paitsi viestissäni ole paljon muutakin.



    • FaktaaKehiin

      https://www.tesla.com/fi_FI/gigafactory

      Tesla on rakentamassa Gigafactory'a joka tuottaisi enemmän litiumakkuja kuin kaikki muut tehtaat yhteensä nykyään. Akkuja tarvitaan sähköautoja varten ja varastoimaan vaihtelevatuottoista tuuli- ja aurinkoenergiaa. Tehdas tuottaa vuodessa 35 GWh verran akkukapasiteettia. Tätä voidaan verrata maailman vuotuiseen sähköntuotantoon, lähes 25 000 TWh. Tästä voidaan laskea että tehtaan vuosituotannolla voitaisiin varastoida vajaan minuutin aikana maailmassa tuotetttu sähkö. Tai voidaan verrata pohjoismaiseen vesivoiman varastokapasitettiin noin 100 TWh; Gigafactoryn tulisi toimia noin 200 vuotta jotta saisi valmistettua yhtä suuren varastokapasiteetin.

      Tämä osoittamaan sähkön varastointiongelman mittakaavaa.

    • "Vattenfall rakentaa jykevän sähkövaraston
      Teho 20 kertaa suurempi kuin Suomen suurimmassa sähkövarastossa."
      https://summa.talentum.fi/article/tt/paivan-lehti/2016-11-23/vattenfall-rakentaa-jykevan-sahkovaraston/343942

      - 22MW
      - 15000 litium-akkua

      "Walesin Pen y Cymoedd-tuulipuiston varaston on määrä olla valmiina vuonna 2018. Alueelle tulee kaikkiaan 76 turpiinia.

      Vattenfallin lisäksi varastoja on tilattu seitsemältä muultakin toimittajalta. Niiden yhteisteho on 200 megawattia.

      Ruotsalaisyhtiö Vattenfall on aiemmin toteuttanut pienempiä sähkövarastoja Saksan aurinkovoimaloihin.

      Varastoilla yritetään ratkaista tuuli- ja aurinkosähkön suurta ongelmaa eli epätasaista tuotantoa. Sähköä syntyy eniten silloin kysyntä ei välttämättä ole korkeimmillaan."

    • FaktaaKehiin

      http://m.tdworld.com/blog/caiso-battery-storage-trial

      Hyvä juttu akkuvarastokokeilusta Kaliforniassa, tarkoituksena on käyttää niitä maakaasulaitosten sijaan verkon tasapainottamiseen. Varsin monia ongelmia todettiin ja akkuvarastoinnin kustannusten todettiin olevan hyvin kaukana taloudellisuudesta kannattavuudesta. Kalifornian laki edellyttää 1,3 GW varatehoa jolla kompensoidaan tuuli- ja aurinkosähkön vaihteluja. Artikkelissa todetaan että kalifornialaisten on varauduttava maksamaan miljardeja tämän varasähköjärjestelmän rahoittamiseksi.

    • FaktaaKehiin

      http://www.greencarcongress.com/2016/12/20161211-ciez.html

      Optimistit olettavat uusiutuvan energian tuotantoon tarvittavien laitteiden jatkuvasti halpenevan, niinkuin tietokoneet halpenivat Mooren lain mukaisesti. Nuo oletukset pohjautuvat heikkoon tekniseen tietoon: komponenttien koot eivät voi pienetyä kuten tietokoneiden tapauksessa. Hyvä esimerkki täsät on litium-ioniakku, minkä kehitysnäkymistä linkissä on asiantunteva artikkeli. Tekniselle kehitykselle ja laitteiden halpenemiselle on ylitsepääsemättömiä teknisiä esteitä, joten esim. USAssa tavoitteéksi asetettu hinta 125 USD/kWh jäänee haaveeksi. Siten vaihtelevatuotantoisen uusiutuvan energian akkuvarastointi tulee maksamaan maltaita, ellei jotain käänteentekevää keksitä.

    • Englanti kokeilee uutta tekniikkaa sähkön varastointiin
      https://summa.talentum.fi/article/tt/paivan-lehti/2016-12-13/englanti-kokeilee-uutta-tekniikkaa-sahkon-varastointiin/348408

      "Manchesterin kaupungin lähellä sijaitsevassa viiden megawatin koelaitoksessa käytetään ylijäämäsähköä viilentämään ilmaa niin, että se muuttuu nestemäiseksi. Tämä tapahtuu 190 celsiusasteen pakkasessa. Nestemäinen ilma varastoidaan terästankeissa.

      Kun ilma taas lämpenee, se laajenee 700-kertaiseksi ja synnyttää turbiinin läpi virratessaan sähköä."

      huh.

    • Hiilivoimalasta energiavarasto
      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/26-kilometria-kaivoskuiluja-muuttuu-vesivoimalaksi-vanha-kaivos-saa-uuden-elaman-6635826

      graafi: https://media.tivi.fi/ponIltIpIv-1490353563/incoming/cobd86-Schema_UPSW_en.jpg/alternates/LANDSCAPE_720/Schema_UPSW_en.jpg

      "200 megawatin laitos saisi tarvitsemansa energian tuulivoimaloista ja aurinkopaneeleista sekä biomassasta. Erityisen tuulisina tai aurinkoisina päivinä vesi pumpattaisiin ylös kaivoksesta muodostaen energiavaraston, ja tarpeen vaatiessa se vapautettaisiin tuottamaan sähköä."

    • Energiavarastoista yleisesti.

      Vallalla oleva vertailu "tuulivoimaa on ... plääplääplää MW, ei tuo energiavarasto riitä kuin hetkeksi"

      osoittaa lausujansa tiedon puutteen energiavarastoista, varsinkin silloin, kun kyseessä on tutkimus tai tutkimushanke (esim. Suvilahden sähkövarasto, joka on kahden yhtiön, Helenin ja Fingridin tutkimus vielä parin vuoden ajan). Tutkimushankkeissa tuotannon määrä ei yleensä ole pääasia, eikä silloin ole mielekästä arvioida tuotannon kustannuksia.

      Tällä hetkellä minun on vaikeata edes kuvitella, että suuria energiavarastoja kannattaisi tehdä varavoimaksi muuta kuin aivan lyhyeksi aikaa, käytännössä ne siis vielä vain tasapainoittavat sähköverkon vaihteluita. Toki kehitys kehittyy, ja sitä odotan myös energiavarastojen kohdalla.

      • Täsmennetään: Olisi pitänyt käyttää termiä "sähkövarasto" energiavaraston sijasta. Suuria energiavarastoja ovat mm. vesivoimalat ja pumppuvoimalat.


    • Eräs tapa laskea sähkövaraston kannattavuus (vuonna 2015)
      https://www.tekniikkatalous.fi/ttpaiva/2015-06-16/Sähkövaraston-kannattavuus-omakotitalossa-lasketaan-näin-3323917.html

      Tämä on hyvä huomioida:

      "– Tavallinen omakotitalous ei hyödy Teslan akusta, mutta vastaavia järjestelmiä voi toki käyttää varavoimana. Sen hyödyn hinnoittelu onkin hankalampaa, Käpylehto sanoo."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      22
      1321
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe