ABB

Työnantajana

ABB hakee jatkuvasti insinöörejä. Minkälainen se on työpaikkana? Onko hyvät palkat ja työilmapiiri vai hakevatko väkeä sen takia, että siellä ei viihdytä?

90

19578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kertoo kaiken

      Taitaa olla perseestä, mutta kun ei Stadissa paljoa tuottavaa söhköteollisuutta niin....

      Mitäs se sitten kertoo paikasta..duunarit ei siellä kauaan viihdy..siis osa.

    • on suuri

      Joskus olin siellä töissä, mutta olis pitänyt häipyä jo koeajalla. Palkat on surkeet ja ei mitään etujakaan ole. Mestassa on sellanen KYTTÄYS meininki ja omat koirat puree nilkkaan. On muka ISO sertit kunnossa ja silti tieto kulkee ns. perintönä. Ihmisäkin on kuollut laiminlyöntien takia. Myrkkyjä on ja muutenkin vaarallista liikkua, jos ei tiedä onko sähöt päällä yms. Kellokortti on pakollinen ja sitä kyylätään, muistatko leimata tullessa/mennessä.

      Pahin juttu: Kaffe on maksullinen automaatissa ja PAHAA. Omia pannuja ei saa pitää (mut se ei koske ihan kaikkia).

      Älä mee sinne tai muuallekkaan pitskun alueella. Palkat on kaikissa puljussa sovittu ja jäissä.

    • nyt..

      jostain tietystä paikkakunnasta vai koko maan laajuisesti?

      • Kysyjä.

        Helsingistä. Sen takia kysyin täältä.


      • Kysyjä.
        Kysyjä. kirjoitti:

        Helsingistä. Sen takia kysyin täältä.

        Kysymyshän olikin siirretty Kaupungit&kunnat osiosta tänne työpaikkoihin. Alkuunsa kysymys oli Helsingin kohdalla.


    • ABB:llä töissä

      Palkat on surkeita eikä nouse koskaan. Sillä palkalla millä sisään tulet, täältä myös lähdet. Vain pakolliset yleiskorotukset maksetaan. "Uralla" on mahdollist amyös edetä, mutta sekään ei nosta palkaa. Tittelit muuttuu, palkka ei. Palkasta puhuminen edes kehityskeskusteluissa on tabu. Tai voihan lisää pyytää, mutta mitään ei koskaan tapahdu. Esimeihet ovat niin firman miehiä kaikki eivätkä pidä alaistensa puolia. Surullista mutta totta, vaikkei heidän omatkaan palkkansa päätä huimaa. Kaikilla menee surkeasti. Sveitsiläiset pankkiirit (osakkeenomistajat) toki hymyilevät.

      Nuoret insinöörit: älkää vaan missään tapauksessa tulko tänne töihin, ei kannata. Ihmettelen, mistä johtuu että ABB on opiskelijoiden keskuudessa yksi suosituimmista yrityksistä? Ehkä siksi, että täältä on saanut helpolla inssityö ja dippatyöpaikkoja? Palkanmaksutilastoissakin ABB loistaa - nimittäin siellä häntäpäässä. Ottakaa tämä huomioon. Itse olen täällä valitettavasti haaskannut toiveikkaana 10 vuotta elämästäni, silti palkka ei ole vieläkään edes liiton alkupakkasuosituksen mukainen. Että silleen. Pian nostan kytkintä.

      • ABBn strömforssi

        Jos oot jo 10 vuotta ollut, niin et kyllä sieltä lähde kuin kortistoon tai eläkkeelle...

        Noita on kuultu kyllä..ihan kohta lähden, ***kat


      • maksamaggara

        Todella kattava ja osuva kuvaus abb sta, ihan "kiva" etyä muillakin on samanlaisi kokemuksia


    • johdossa_vikaa

      Ei kannata mennä, jos ajattelee olla pitkääkin abbllä töissä. Ainoastaan voin suositella, jos hakee oppia/kokemusta ja äkkiä rupeeaa hakemaan uutta paikkaa.
      20 vuotta tuli tuhlattua tuossa paska pajassa! Se Matti Heinähattu saisi muuttaa takas sinne kiinaa!

    • Putumintelttailija

      ABB on ainut, josta on kerrottu suorat sanat jopa historiikeissä. Edes Wärtsilän telakka ei yllä samaan.

    • Aivan_Baska_Buulaaki

      Älä vaan tuhlaa aikaasi ABB:llä. Firma on pohjamudissa kaikilla mittareilla. Toki isossa firmassa voi olla hyviäkin yksiköitä, mutta yleisesti skeidaakin jäykempi paikka. Etenkin MoGe:ssa johto on ihan pihalla kaikesta ja nostaa asemiin vain omia kavereitaan. Konsulttijargon on opeteltu ulkoa ja sitä toistetaan kaikissa tilaisuuksissa. Vastuuta ei oteta mistään. Näennäistuottavuus on korvannut kaikenlaisen moraalin ja etiikan. Hyväveliverkosto pelaa ylemmällä tasolla, mutta muuten ahkerakaan inssi ei ole mitään eikä etenemismahdollisuuksia ole. Kuulapäät ja pujoparrat rulettaa narsististen mikromanagerien ohella. Jollet ole sikaurpo työmatkakilpapyöräilijä, naura rasistisille vittuvitseille ja nuole pomon saappaita, ei ole tulevaisuutta tässä firmassa. Palkka on itkettävällä tasolla, siinä hyytyy hymy paremmallakin humoristilla kun palkat ovat jäissä vuodesta toiseen. Esimiestason työnjohto-opit ovat jopa toimihenkilö ja asiantuntijatasolla kuin teollistumisen ajan alkuhämäristä: kyttäämistä, vähättelyä ja alistamista. Työntekijään ei luoteta, ei anneta tehdä parastaan, vaan tyrkytetään omia näkemyksiä viimeiseen asti. Luovuus on rangaistavaa. Kaikki rakentava keskustelu on kiellettyä ja uhka pomotasolle, jolla ei itsellään riitä kompetenssia minkäänlaiseen kehitystyöhön tai toiminnan parantamiseen saatikka oikeasti hyvien työntekijöiden tunnistamiseen ja heidän kannustamiseensa. Viimeisimpänä villityksenä ABB:llä ajattelu on ulkoistettu, rohkeus ja uskallus on ollut pannassa jo pidempään. Jollekin kritiikittömälle konsulttitaustaiselle tai vuokratyöfirmassa työskentelevälle aivotoimintansa kasviksen tasolle jäädyttäneelle ABB voi tarjota ehkä hetken huumaa (ooh, iso firma!), mutta kenellekään vähänkään itsekunnioitusta omaavalle todelliselle tekijälle tai kehittäjälle se ei ole oikea paikka. Kannustavampia ja palkitsevampia organisaatioita löytyy ihan mistä vain.

      • Mätäoja

        Eipä ole kymmenessä vuodessa abban konepuoli paljoa muuttunut, siitä kun itse sieltä konttoripuolelta siirryin sukkaa kuluttamaan muualle. Tainnut vain jonkinlainen sukupolven vaihdos tapahtua sen jälkeen, ehkä huonompaan suuntaan. Aikanaan muodissa oli järjetön tehtaan työntekijöiden kyttäys. Tefloniset esimiehet jotka toimivat vain työnantajan edustajana ja tekivät kaikenlaista vilunkia alaisiaan kohtaan. Asioiden "hoitaminen" pienessä piirissä ja tiedon panttaaminen asianomaisilta. Toimistopuolella suorittavalla portaalla oli hautajaistunnelma ja keskijohdosta ylöspäin maailmanomistajien meininki. Valitettavasti sama meininki taitaa olla nykyään arkipäivää hyvin useassa suomalaisessa työpaikassa. Oli abballa joskus ihan hyviäkin yksiköitä, mutta nykytilanteesta en tiedä.


      • Anonyymi

        5 vuotta tuli aikoinaan oltua k.o mestassa .Onneks tajusin lähtee.Palkat tosiaan ihan paskoja,ainoastaan viikonlopputöistä (la-su) sai hyvät korvaukset.Nyt ne viikonl,opputyötkin on uudelleenjärjestelty->pe-ma töitä,johon osallistuu kaikki vitun perseennuolijat,ja eipäs enää tulekaan prosenttitunteja!Saa 5 päivän palkan,4 päivän duuneista,eli kyllä tossa häviää.Pitskussa,konetehtaalla oli 90-luvun loppupuolella uudet palkkasysteemit(paikallisesti sovittu) ja huonompaan suuntaan mentiin.Etuja firmassa on kyllä runsaasti,mm. erilaisia kerhoja ja kulttuuri-urheiluseteleitä.Näitä kun et saa eläkkeellä ollessasi.Silloin ratkaisee,mitä jää viivan alle!!


    • entinenromppalainen

      Aikoinaan kun se vielä oli Strömberg niin se oli maksavinaan palkkaa ja kaverit oli tekevinään töitä.

      Kun lähdin sieltä muualle "töihin" ja kun sanoin palkkatoivomuksen niin työhönottaja katsoi vähän kummeksuen.
      Sanoi ettei täällä makseta edes siivojille tuollaista palkkaa.. :(

      Tuli pari markkaa heti tunnille lisää... :)

    • Sähkökoneveteraani

      Tulipahan tuolla Pitskun MOGE:ssa toimistossa oltua melkein 20 vuotta erilaisissa hommissa (mm. DI -työ, suunnittelu, projektipäällikkö muita hommia), ennen kuin onneksi vihdoin ymmärsin lähteä muihin hommiin. Kyllä on firma mennyt alaspäin todella kovaa kyytiä 2010 -luvulla.

      1990 -luvulla:
      -Uusi generaattoritehdas. Tekemisen meininki. Saatiin uusia asiakkaita. Tunsin jopa ylpeyttä firmasta.
      -Henkilöstön teknistä tietoa arvostettiin. Vaativampia tehtäviä tarjottiin kokemuksen karttuessa.
      -Palkkakin nousi kohtuullista tahtia. Ei huippupalkkoja, mutta bonusten kanssa OK.
      -Kohtalaisen pienellä asiantuntija-toimistoporukalla hoidettiin nousukaudellakin projektit ja tuotekehitykset. Asiakkaatkin tyytyväisiä tehokkaaseen toimintaan.
      -Vähän pikkupomoja.

      2010 -luvulla:
      -Pelon ilmapiiri. Huonot suhteen johdon ja henkilöstön välillä. Useita lakkoja. Luottamusmiehen irtisanominen. YT:itä ja irtisanomisia. Johto ja HR aivan pihalla käytännön tekemisestä.
      -Henkilöstön osaamista ja kokemusta ei arvosteta ollenkaan. Päinvastoin, jos osaat jotain tekniikasta, se on erittäin huono juttu. Päällikkötehtäviin valitaan henkilöitä, joilla ei ole yhtään mitään kokemusta/tietämystä sähkökoneista.
      -Asiantuntijoilta päinvastoin otetaan hommia pois ja jaetaan ns. suosikeille.
      -Kenelläkään tuntemallani palkka ei noussut 2010 -luvulla. Firman palkat ovat todella pahasti jäljessä. Johdolla kyllä hyvät palkat.
      -Kaikenlaisia pikkupomoja, liiketoiminnan kehitysheeboja ja PG:n esikuntaa nimitetty kiihtyvää tahtia neloskerokseen. Kukaan ei tiedä mitä nämä tekevät. Konkreettisen tekemisen ja asiakkaiden kanssa eivät nämä tyypit ole missään tekemisessä.
      -Asiakkaat ihmettelevät touhua ja sekoiluja. Pitkäaikainen asiakas soitti ja valitti, ettei firmassa kukaan enää tiedä tekniikasta mitään!
      -Vuoden 2016 aikana yhä useampi inssi ABB Motors & Generators palveluksessa on nostanut/tulee nostamaan kytkintä.

      Hyvät nuoret insinöörit, en valitettavasti voi suositella ABB MOGE Pitäjänmäen yksikköä työpaikkana. Korkeintaan muutama vuosi uran alkupuolella on OK, sitten syytä hakeutua muualle. Hyvä juttu on, että ABB:n työkokemuksella on kysyntää muuallakin ja huomattavasti paremmilla ehdoilla!

      • Myös_entinen_ABB_inssi

        Totta turiset!
        Jos ABB:llä osaat jotain tekniikasta, se on paha juttu.
        Jos sen sijaan olet hallintohenkilö, etkä vahingossakaan tiedä/halua tietää tekniikasta tai asiakaspalvelusta mitään, niin olet hyvä tyyppi.
        Nyt sieltä lähtee YT:iden, irtisanomisten ja kyttäysmentaliteetin seurauksena loputkin osaajat veks.
        Älkää missään nimessä hakeko ABB:lle insinöörihommiin.


    • Paskapaikka

      Työntekijät palkattu lähes suoraan koulunpenkiltä ja ovat n30v, niitä on helpompi kusettaa kaikessa. Titteleillä saadaan nuoret innostumaan työstä ABBllä ilma palkkaa. Jos haluat sekoilla niin ABBllä se on viety huippuunsa asiat tehdään niin vaikeasti kuin ne vain on mahdollista tehdä. Yrityksessä on kaikki päin vittua, suunnittelu puolella osaamaton porukka yrittää rääpiä jotain kasaan järjettömin työmenetelmin. Kaikki suunnittelun perusteet on hukassa tässä talossa lista olisi loputon kirjoitettavaksi. Jos ei ole aikaisempaa työkokemusta niin täällä sitä ei keerry kuin näennäisesti. Suosittelen ABBtä niille jotka eivät tiedä mistään mitään sillä täällä on jo ennestään samanlaisia talo täynnä silloin on hyvä olla ja ei rasitu polla.

      Yksinkertaisesti ABB on osaavan Inssin helvetti. täällä AMK insinöörin palkat 2400-2700e näistä palkoista on sitten kiva laittaa lipoveri päälle pikkujouluihin.

      Joku yli 50v Insinööri suunnittelija voi saada täällä jo yli 3000e palkaa näillä sitten ostellaan asunnot Helsingin arvoalueilta ja mersut alle. Missään muissa teknologia yrityksissä ole nähnyt näin surkean näköistä porukkaa.

      Jos haluat päästä välttämättä päästä soutamaan kaleerilaivaa niin valitse ABB työnantajaksesi.

      • exromppalainen

        Surullista luettavaa, jos paikka menee vuosi vuodelta alaspäin. Ei kait tuo hulluus sveitsistä asti kuitenkaan tule. Meneekö tukin niin, että missä suomalainen johtaja, siellä vidun iso ongelma.


    • Nakki1234

      Olin juuri äskettäin mukana haussa, jossa etsittiin "insinööriä" erääseen tehtävään (edes tarkemmin määrittelemättä, millaista insinööriä). Sain vastauksen, että en tullut valituksi, ja eipä tullut kukaan muukaan. Julkaisivat saman haun heti uudestaan.

      Hakemukset olivat siis ilmeisesti kaikki paskoja... Vai voisiko sanoa, että pikemminkin "liian hyviä"?

      No en ilmeisesti menettänyt paljoa.

      • Roobe_R

        Älä hemmetissä hae sinne ABB Pitäjänmäelle töihin!!! Kaikki edellisissä kommenteissa kerrottu on täyttä faktaa. Kyseinen firma on erittäin pahassa syöksykierteessä, eikä se kierre tule oikenemaan.

        Nostin tänä vuonna kytkintä siitä firmasta, enkä ole hetkekään katunut! Kaikki omilla aivoillaan ajattelevat on sieltä savustettu ulos, annettu kenkää tai tajunneet itse lähteä. Noin onnetonta touhua ole missään muualla.


    • KoettuJaNähty

      Olin kolme vuotta, sinä aikana kaksi inssiä kuoli (taisi tehdä itsemurhan) ja ainakin yksi sai aivoinfarktin, eli halvaantui.
      Ja ilmeisesti sama peli jatkuu edelleen. En suosittele, surkea paikka.
      Kiinaan ollaan toimintaa siirtämässä ja samaa palkkausta ollaan tännekin haluamassa (eli jos teet suunnitteluvirheen, palkasta pidätetään). Kauhea kiire, vanhanaikaiset, monimutkaiset menetelmät ja erittäin kankeat ja byrokraattinen. Silti tehokkuutta vaaditaan yhä enemmän ja enemmän ja se revitään työntekijöiden selkänahasta.
      Orjatyöpaikka, siksi käyttävät pitkälti alihankkijoita (konsultteja), lähes kaikki ovatkin eri suunnittelufirmojen porukkaa. Näistä sitten jossain vaiheessa ABB poimii "vakituiseksi" omaan firmaansa rankimmin puurtavat, joista sitten revitään kaikki irti. (ja huonosti sitten niille käy).

      • Harri_Valopää

        Juurikin noin siellä on käynyt. Erittäin ikävä juttu, että firman surkean toiminnan johdosta henkilöstö voi huonosti, ja vielä toimistopuolella. Tehtaan puolella tilanne vieläkin huonompi.
        Nyt sieltä kuulemma ollaan siirtämässä konttoripuolen toimintoja Viron tehtaalle.
        Kyllä pistää vihaksi, että vielä 1990 -luvulla (oman kokemuksen mukaan) hyvä firma on ajettu näin surkeaan tilaan. Tämän ovat huomanneet myös asiakkaat. En suosittele kenellekään ABB Pitäjänmäkeä työpaikkana.


    • Nööri1234

      Mitähän mätää mahtaa olla ABB Drives Pitäjänmäen työnjohtajan pestissä, kun jo kolmatta kertaa putkeen haussa? Eikö muka ketään sopivaa löydy? No hittoako "haluavat säilyttää hakemukseni" kun mikään ei kelpaa.

      • Ei_ABB

        Älä hyvä ihminen hae siitä firmasta yhtään mitään työpaikkaa. Lue aikaisemmat kirjoitukset tässä viestiketjussa ihmisten kokemuksista ABB:llä.
        Ikävä todeta, mutta aikaisemmin innovatiivinen, uusia menestystuotteita kehittänyt ja eteenpäinmenevä firma on ajettu noin surkeaan jamaan kuin se nykyään on.


    • Insinörtti123

      Tarjosinpa itseäni tänne töihin. Minulle jäi sellainen vaikutelma, että henkilöjohtaminen ei oikein toimi, eikä lähiesimiehille ole annettu edes kunnolla resursseja siihen. Olisin varmasti pärjännyt, mutta jos valita pitää, menen nyt mieluummin vaikka makkaratehtaalle. Ei tuo ole kaiken hypen arvoista. Mieluummin lupsakka työ ja varmempi jatkuvuus.

    • utelias98765

      Onko kellään kokemusta ABB roboticsista? Edelliset kommentit eivät anna kovin houkuttevaa kuvaa yrityksestä. Näyttäisi olevan myynti-inssiä hakusessa. Onko palkka millanen ja käykö kauppa?

      • utelias98766

        Tarkennuksena Vantaa.


      • ABB_taakse_jäänyt

        Tuo robottiyksikkö suomessa käsittääkseni myy ja huoltaa robotteja. Näin oli vielä 2016 kun läksin ABB:ltä. Tuotantoa ei ole suomessa noille vehkeille. Nythän on ABB:n robotteja mennyt todella paljon kaupaksi esim. Uudenkaupungin tehtaalle. Voisi kuvitella, että jatkossakin kauppa käy kun automaatio kehittyy. Palkasta en osaa sanoa mitään. Tuo robottiyksikkö saatta olla ihan hyvä paikka. Se on kohtalaisen pieni yksikkö.
        Älä kuitenkaan missään tapauksessa hae isompiin Motors&Generators -yksikköön tai Drives -yksikköön kuten aikaisemmista kommenteista käy ilmi. Niistä löytyy todella paljon huonoja puolia, kokemusta nimittäin on! Äärimmäisen huonoa johtamista, palkkataso itkettävä, osaajia ei arvosteta, jne...


    • ABB_kehnon_johdon_ABC

      Onpa ilahduttava nähdä että moni muukin on havainnut saman kuin minä. Etenkin Moottorit ja Generaattorit yksikkö Pitäjänmäellä on pohjanoteeraus kaikista. Johto on pihalla kuin lumiukko, mutta uskoo silti sokeasti omaan erinomaisuuteensa kaikilla tasoilla. Oikeaa tuotekehitystä ei olla tehty vuosikymmeneen tai kahteen, kaikki on oikeasti ollut vain kustannusten leikkaamista ja "liian hyvän" laadun tietoista heikentämistä. Ja kulisseissa myös sveitsiläisjohdon agendalla olevaa toiminnan siirtämistä kiinaan ja intiaan yms.. muihin halpatyövoiman maihin. Niin tuotantoa kuin tuotekehitystäkin. Insinöörit pannaan opettamaan oma hommansa kinkkikolleegalle, joka hädin tuskin edes tajuaa, miten sähkökone toimii. Mutta kopiot opitaan tekemään sitten kiinassa murto-osa hintaan ja heikommista komponenteista. Suunnittelusta en sitten tiedä, siksi kai niitä suomalaisia expatteja siellä jatkuvasti tarvitaan, että edes jotenkin saataisiin pidettyä tekninen taso edes välttävänä ja asiakkaista kiinni. Moni asiakas on kuitenkin sanonut, etteivät suostu ottamaan kuin suomessa tehtyjä koneita, mutta minkäs teet, kun täällä ei kohta tehdä enää yhtään mitään ja se terävin (ja lue = kallein ja ammattiylpeydeltään vaativin) insinööriaines on irtisanottu tai käytännössä pakotettu irtisanoutumaan, sillä palkkaus on jotain aivan alle kaiken arvostelun. Nyt AMKsta vastavalmistuneet untuvikot, joilla ei ole minkään valtakunnan kokemusta eikä oikein osaamistakaan, yrittävät parhaansa mukaan pitää suunnittelua pystyssä. Lipevimmät heistä sitten ovat nousseet ehkä esimiesasemaan neuvomaan parin vuoden työkokemuksella nuorempiaan... Tuotekehitystä ei enää ole eikä tehdä. Nimellisesti osasto on olemassa, mutta sitä vetää täysin näköalattomat sveitsiin päin kumartavat ja suomelle pyllistävät heebot alaisinaan noobyjä, jotka vain ovat töissä ABB:llä. Nämä kykenevät lähinnä näpräämään jotain pientä kivaa aikansa kuluksi. Heitä taas työllistävät uupumuksen partaalle matriisiorganisaatiossa sivuilta hiostavat kaikenmaailman kaupalliset narsistiset tuotepäälliköt, regioonajohtajat ja myyntitykkihuikkaset. Tarpeeton ylenmääräinen raportointi, loputon palaveeraaminen, näennäiset laatujärjestelmät ja sertifikaatit yms. oraganisaatioähky on tullut tärkeämmäksi kuin itse tekeminen. HR ja ylin johto tekee jatkuvasti suuria virheitä päästäessään täysin epäkuranttia tai muuten johtamiskyvyttömiä henkilöitä nousemaan johtotehtäviin. Johtamiskulttuurissa suositaan armeijaakin tiukempaa sokeaa komentoketjuun uskomista. Keskustelua ei ole. Jengi vaan jupisee keskenään jossain Yammerissa, mutta johto tai esimiehet ei osallistu keskusteluun pitkällä tikullakaan, toisinaan HR saattaa lopettaa keskustelun jostakin aiheesta omalla mahtikäskyllään. Oma ajattelu on kielletty, luovuudesta puhumattakaan. Organisaatio paisuu kaikista epätyöntekijöistä ja sisäisistä konsulteista kun samalla suorittavaa porrasta ajetaan tietoisesti alas niin tuotannossa kuin toimistossakin. Jäljelle jäävät uupuvat surkeaan johtamiseen ja pelon ilmapiiriin - tai sitten ovat niin tyhmiä tai vaikeassa tilanteessa, etteivät tajua tai voi lähteä. Fiksuimmat ovat irtisanoutuneet tai irtisanottu jo aikoja sitten, loput irtisanotaan ennemmin tai myöhemmin, viimeistään kun Zurichista tulee kauan pelätty mutta jo pitkään alitajuisesti odotettu ilmoitus tuotannon ja tuotekehityksen lopettamisesta Suomessa. Tulevaisuutta ei siis MoGe yksikössä ole johdon vakuutteluista huolimatta. Toiminta Suomessa ajetaan alas koska johtoon on päästetty osaamatonta porukkaa joka ei ole halunnut eikä osannut kehittää toimintaa. Toisaalta omistajatahoa ei kiinnosta paikallinen kehittäminen pätkääkään jollei tuottoa tule heti. Vain raha ratkaisee ja se sanelee missä tuotteet jatkossa tehdään ja missä toiminta jatkuu ja missä ei. Mutta tämä alkoholilla käyvä paikallisjohto ei sitä tajua, vaan nostaa samanmielisiä kavereitaan esimiesasemiin. Firman juhlat ovat aina todella kosteat - ja jollei ole, niin sitten järjestetään sitäkin kosteammat etkot sekä jatkot. Toivottavasti nykyjohto pannaan vastuuseen surkeasta johtamisesta, nyt sijaiskärsijänä on saanut tähän asti olla tavallinen henkilöstö, jonka syyksi kaikki aina pannaan. Ei todellakaan ihme, että tässäkin viestiketjussa mainittuja kuolemantapauksia on sattunut. Ne ovat täyttä totta. Omana työskentelyaikanani MoGessa (tai induktiokoneissa tai tahtikoneissa tai mitä näitä nimityksiä onkaan ollutkaan vuosien saatossa) on tapahtunut työperäisesti (stressi) ainakin yksi kuolemaan johtanut sydänkohtaus, yksi lopulliseen työkyvyttömyyteen johtanut aivoinfarktitapaus, yksi itsemurha, useita vakavia depressioita tai burnoutteja jne. Kollegat kyllä tietää ja etenkin työterveys, mutta näistä ei saa puhua. Hys hys vaan, jotta työnajantan kilpeä voitaisiin edelleen kiillottaa. Mutta jotainhan on vakavasti pielessä kun tällaista kumminkin jatkuvasti tapahtuu. Meillä Suomessa. Pitäjänmäellä. Moottorit ja Generaattorit yksikössä. Ylempiä toimihenkilöitä. Surullista.

      • Näin_se_vaan_on

        Erittäin hyvä kuvaus nykyisestä Motors & Generators -yksikön surkeaakin surkeammasta tilanteesta. Tein itse pitkän uran (yli 10 vuotta) Moottorit & Generaattorit toimihenkilönä. Viimeiset vuodet olivat todellista tervan juontia. Touhu oli kerta kaikkiaan alta kaiken arvostelun. Vanhat, hyväksi havaitut menetelmät, organisaatiot, kannattavat bisnekset, osaamisen ja henkilöstön arvostaminen ja huippuluokan asiakaspalvelu romutettiin muutamassa vuodessa nimenomaan johdon (sekä Suomen että Zürichin) ammattitaidottoman toiminnan johdosta.
        Onneksi sain paremman työpaikan muualta. Olisi varmasti tullut sydänkohtaus jossain vaiheessa jos olisin jatkanut ABB:llä. Palkka ja muut työsuhde-edut nyt huomattavasti paremmat kuin ABB:llä. Tärkeimpänä asiana kuitenkin on se, että uudessa työpaikassani henkilöstöä arvostetaan, eikä johdossa ole narsisti -tyyppisiä ihmisiä kuten ABB:llä oli huomattavan useassa paikassa johtajina.
        Moni entinen insinöörikollega ABB:llä on tehnyt saman johtopäätöksen ja aivovuoto firmasta ulos jatkuu hitaasti mutta varmasti. Koko ajan tulee viestiä, että ns. tekijäihmisiä lähtee vetämään MOGE:sta. Kaikenlaisia esikuntatyyppejä, tuotepäälliköitä, prosessien kehittäjiä ym. huuhaaporukkaa sen sijaan vilisee käytävät mustanaan. Ne vaan ei tiedä käytännön asioista kuten tuotekehityksestä, suunnittelusta, asiakaspalvelusta jne. yhtään mitään. Jäljellä olevat tekijäihmiset uupuvat, kuten aiemmistakin viesteistä käy ilmi.
        Jotenkin tulee mieleen, että ABB:llä tosiaan valmistaudutaan Pitskun tehtaan alasajoon ja tuotannon siirtoon johonkin ns. halpatuotantomaahan ja henkilöstö yritetään saada lähtemään firmasta pikkuhiljaa etukäteen itsekseen. Ei tarvitse sitten irtisanoa ja maksaa irtisanomiskorvauksia niin monelle. Muuten ei käy järkeen että kannattava ja erittäin hyvin toiminut yksikkö Motors & Generators on ajettu sellaiseen surkeaan tilaan kun se tänä päivänä on!


    • Osasmatonjohtajisto

      Edellinen tarina on hyvä esimerkki joka sopii myös muutamaan muuhun firman yksikköön missä olen työskennellyt aikaisemmin. Koko konserni noudattaa samaa orjuuttamista. Yli kymmenen vuotta meni itselläni siellä elämästä hukkaan. Entisistä työkavereista suurin osa tekee kaikkensa löytääkseen uuden työn toiselta työnanjalta ihmeset väsyvät kaikkeen turhasn vouhotukseen ja byrökratiaan. Uudessa työssä olen ollut vielä virkeä töiden jälkeen iltaisin ABB aikoina olin aina lopussa työpäivän jälkeen.

    • Kierrä_kaukaa

      Alkuperäseen kysymykseen vastaus: Älä ihmeessä hae, tai jos haet ja pääset, niin ota rahat ja juokse!
      Turha tuudittautua, että tuo kannattaisi taloudellisesti. Lähes kaikissa palkkavertailuissa ABB on pitänyt ryhdikkäästi perää, vuodesta toiseen. Palkka jolla tulet sisään on sama jolla sinut potkitaan ulos parin vuoden kuluttua. Väkeä vähennetään jatkuvasti. Ilmapiiri on huono. Nekin, joita ei vielä ole irtisanottu, eivät viihdy - paitsi saneeraamaan palkatut johtajat.
      Työpaikkailmoituksia ABB laittaa eri medioihin vain mainostaakseen. Työpaikkailmoitus on edullisempi kuin samankokoinen maksettu mainos. Se on säälittävä yritys koettaa ylläpitää edes jonkinlaista työnantajamielikuvaa. Oikeasti kyseisiin tehtäviin ei olla välttämättä edes hakemassa ketään. Pääasia, että yrityksen nimi saadaan näkyville ja trendikkäitä vaatimuksia edellyttämällä yritetään vaikuttaa trendikkäiltä itsekin. Perehtymällä tämän ketjun viesteihin saat vähän käsitystä millainen firma ABB tätä nykyä on.

    • Älkäämenkö

      En voi itsekään suositella MOGEa kenellekään. Ei minkäänlaista perehdytystä ja kaikista imetään mehut pois. Ilmapiiri on surkea.

    • Surkea_on_ABB_MOGE

      Surkea on tilanne Pitäjänmäen Motors&Generators yksikössä:

      Vanhojen työntekijöiden palkkoja alennettu, että saadaan nuoremmille nostettua palkkoja. Tällaista ei missään firmassa ole tehty aikaisemmin. Nostaa varmaan kokeneempien tekijöiden motivaatiota huimasti kun tällä tavalla toimitaan. Lopulta kaikilla sama palkka riippumatta siitä mitä osaat ja minkälainen työkokemus on...

      Toimistossa kenelläkään ei enää ole omia työpisteitä vaan kuka tahansa voi mennä mille tahansa työpisteelle. Tämä aiheuttaa suurta hämmennystä ja jopa käsirysyjä kun pitäisi löytää paikka missä työskennellä. Jos tehdään esim. suunnitteluhommia, niin kyllä oma vakituinen työpiste pitää olla. Porukka hajoaa tällaiseen hölmöilyyn kun ei tiedä mihin menee istumaan ja mistä kukin löytyy.

      Hankintatoimi ulkoistettu Viron tehtaalle, mutta ostajat edelleen töissä myös Pitäjänmäellä. Mitäköhän järkeä tässä on?

      Myynnissä kukaan ei osaa enää sähkökoneiden tekniikasta tai teoriasta tuon taivaallista. Kyllä asiakkailla on ihmettelemistä kun pitäisi löytää asiantunteva vastapeluri.

      Kokeneinta porukkaa lähtee talosta muualle hommiin. Ei mikään ihme, eihän kukaan jaksa tuollaista pölvästien touhua katsella loputtomiin. Nyt on nousukausi ja mielenkiintoisia paikkoja muuallakin.

      Taitaa loppu häämöttää Pitäjänmäen MOGE -tehtaalle tällä menolla.

    • Tamu

      Kymmenen vuotta itsekkin tuhlasin aikaani siellä viereisessä e-tehtaassa asentajana. Huono palkka, kyttäämistä, vessa reissuistakin jo kyseltiin. Paljon vuokralaisia, Huonot osaamattomat pomot ja pikkupomot kieliruskeena. Näköjään sitä samaa konetehtaallakin ja ylemmissä kerroksissa kun tätä keskustelua lukee.

    • Kokenut_DI

      Näitä kommentteja kun lukee, niin ei voi muuta todeta, kuin että fiksua porukkaa tuolla on ollut töissä. Jengillä on sana hallussa. Nyt tuo selvästi oppinut ja älykäs aines on muualla. Jos ABB olisi arvostanut näitä työntekijöitä, niin firmalla ei olisi hätäpäivää. Se kukostaisi, vienti vetäisi, tehdas voittaisi laatupalkintoja ja ilmapiiri olisi hyvä ja ilmeisen hauska. Mutta ei.

      Kuten kuka tahansa voi havaita, näitä taitavia kirjoittajia, joista moni epäilemättä on etevä insinööri, ei osattu pitää talossa. ABB saa syyttää itseään omasta ahdingostaan. Huonoja ratkaisuja toisensa perään. Henkilöstöä ei ole selvästikään arvostettu eikä heitä ole kuunneltu. Voin hyvin uskoa, että konetehtaalla ja e-tehtaalla, joista näitä kokemuksia tulee, on huonot johtajat ja esimiehet. Kokemusten perusteella vaikuttaisi, että johtajisto ja pikkupomot muodostavat jonkinlaisen narsistien vertaistukiryhmän.

      Hyvä että olette kaikki avautuneet ja kertoneet avoimesti kokemuksistanne. Niitä on ollut taitavan kielenkäyttönne vuoksi hauska lukea, mutta samalla myö shyvin surulista havaita, millaiseen jamaan yksi pääkaupunkiseudun suurimmista teollisista työnantajista on ajautunut. Ihmetellä sopii, kaunako tuollainen meno voi vielä jatkua - tai kauanko sen annetaan jatkua. Luulisi touhun jo kiinnostavan viranomaisiakin, ainakin jotain työsuhdevaltuutettua tai mitä näitä nyt on.

      Itse en tule koskaan hakeutumaan ABB:n palvelukseen. Sorry guys. Ei tuollaiseen paikkaan. Olen korkeasti koulutettu tekniikan akateeminen, ja katson pystyväni hyödyntämän osaamistani paremmin jossakin muualla. Ja oletettavasti osaamistani todella myös arvostetaan jossakin muualla. ABB:stä ja etenkin sen Pitäjänmäen yksiköistä kaikkialla netissä lukemani arviot ovat yhtäpitäviä tämän kanssa. Tilanne tuskin on sattumaa. Kyllä näissä on oltava perää, niin johdonmukaisesti kaikilla palstoilla monissa eri kommenteissa tulevat esiin aivan samat vastenmieliset piirteet ABB:stä työpaikkana. Hyvä että on netti ja sananvapaus. Työnhakijana on aina hyvä tarkistaa mahdollisen työnantajan taustat myös jostain muualta kuin heidän omilta virallisilta sivuiltaan - niissähän ei useinkaan kehuja säästellä. Totuus löytynee sitten jostain aivan muualta tai näiden puolivälistä. Mutta koulutettu valistunut hakija kyllä osaa suodattaa totuuden virallsiten korulausiden ja nettivuodatusten takaakin, ja se mitä havaitsen ABB:n kohdalla, ei kyllä anna mairittelevaa kuvaa firman arjesta.

    • Anonyymi

      Hyvin pitkälti samaa mieltä edellisten avautujien kanssa. Todella paska mesta, surkein jossa olen koskaan työskennellyt. Palkka on onneton eikä työnjohdolla ole pätevyyttä muuhun kuin kyttäämiseen, siinä ne on hyviä.
      Isoja hatunnostoja tarjotaan hyvistä suorituksista, koita sellaisella sitten laskut maksaa ja elää...
      Kohta 5 vuotta talossa ollut, ilman minkäänlaista palkkakehitystä, yleiskorotuksia kun en sellaiseksi laske. Jos jokin siellä joskus muuttuu, niin aina paskempaan suuntaan. Paikkaa hakiessa tuntui että onhan se iso talo ja asiat varmasti pelaa vimpan päälle. No eipä siellä pelaa kunnolla mikään, työohjeita ei ole käytännössä ollenkaan ja nekin mitä on, muuttuu vähän väliä kenenkään asiasta ilmoittamatta. Korjaillaan sit jälkeenpäin ja sillee.. Työhaastattelussa valehdeltiin päin naamaa miten siellä on niin mukavan rento työympäristö, kilpailukykyinen palkka ja mahdollisuudet edetä uralla, no eipä muuten ollu mitään niistä. Suosittelen välttämään kyseistä läävää kuin ruttoa!

    • Anonyymi

      Ei ole kokemusta ABB:ltä, mutta huvittaa avautumiset siitä että oli 20 vuotta samassa paskassa työssä. Kertoo enemmän työntekijästä kuin paikasta ettei saanut aikaan lähteä paremman perään muualle. Joko ei taidot riittäneet muualle tai sitten oli vaan niin laiska ettei jaksanutkaan lähteä turvallisesta paikasta. 😆

      • Anonyymi

        Et ilmeisesti ymmärtänyt lukemaasi. Ei vietiketjussa kukaan ole väittänytkään, että työ ABB:llä olisi 20 vuotta ollut täyttä paskaa. Siellähän on juttua, että kyseinen firma on aikaisemmin ollut ihan kohtuullinen paikka. Sitten kun ei enää ole, alkavat ihmiset hakea jotain muuta työpaikkaa.


    • Anonyymi

      Hyvä paikka. Alihankkijainssit hoitaa kaiken roskahomman. Itse voi keskittyä vain narisemaan ja surffaamaan netissä.
      Sama kuvio siis kuin kaikissa isommissa lafkoissa Suomessa.

      • Anonyymi

        Juu huomattu on. T: alihankkijainssi


      • Anonyymi

        Aivan sama runkkareiden meno ja opit käytössä näissä paskafirmoissa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan sama runkkareiden meno ja opit käytössä näissä paskafirmoissa

        Ei muuta sulla elämässä ole?


    • Anonyymi

      Eikö se Putkosen ideoima SAK:n vaalimainos demuille. missä vesimukit lenteli, ollut saanut inspiraationsa tästä tehtaasta.

    • Anonyymi

      Uusi vuosikymmen (2020), avoimia paikkoja on säännöllisesti. Onko tilanne muuttunut Pitäjänmäellä mihinkään? Surkeaa on meno monessa firmassa ja moni haaveilee paremmasta paikasta ABB:lla. Kannattava veto?

      • Anonyymi

        En missään nimessä suosittele ABB Pitäjänmäkeä työpaikkana!
        Kyllä nämä tässä ryhmässä kerrotut jutut Motors & Generators -yksiköstä valitettavasti pitävät paikkansa vieläkin.

        Itsekin olin Pitäjänmäen Motors & Generators -tehtaalla toimihenkilötehtävissä, mm. myynnissä. Pakko oli lähteä firmasta pois kun toiminnassa ei enää ollut mitään järkeä. Hyvin paljon mm. sähkömekaniikan ja konetekniikan osaajia lähtenyt pois kun heille on kysyntää muuallakin, paremmilla eduilla. Tilalle palkattu insinöörihommiin ulkomaalaisia, kun suomalaiset eivät suostu enää nälkäpalkalla tulemaan hommiin.

        Surkeinta ko. firmassa on johto ja HR. Kumpikaan ei ymmärrä yhtään mitään käytännön tekemisestä. Henkilöstöä kyykytetään ja kytätään. Palkat ei nouse kirveelläkään! Henkilöstön kehitykseen ei panosteta, esim. ulkoiset koulutukset vähennettiin minimiin.

        Ne, jotka uskaltavat arvostella toimintaa, savustetaan ulos. Esim. myynnistä on savustettu pitkän linjan osaajia pois vuosien mittaan. Myyntiin tullut paljon porukkaa mm. ABB Prosessiteollisuudesta, ilman mitään käsitystä sähkökoneiden tekniikasta. Siinähän sitten yrittävät megawattiluokan koneita kaupata, ei tule mitään...

        No, onneksi tuo paikka on nyt takana. Olisi vaan pitänyt uskaltaa lähteä aikaisemmin. Ruoho todellakin on vihreämpää ABB:n aitojen ulkopuolella!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En missään nimessä suosittele ABB Pitäjänmäkeä työpaikkana!
        Kyllä nämä tässä ryhmässä kerrotut jutut Motors & Generators -yksiköstä valitettavasti pitävät paikkansa vieläkin.

        Itsekin olin Pitäjänmäen Motors & Generators -tehtaalla toimihenkilötehtävissä, mm. myynnissä. Pakko oli lähteä firmasta pois kun toiminnassa ei enää ollut mitään järkeä. Hyvin paljon mm. sähkömekaniikan ja konetekniikan osaajia lähtenyt pois kun heille on kysyntää muuallakin, paremmilla eduilla. Tilalle palkattu insinöörihommiin ulkomaalaisia, kun suomalaiset eivät suostu enää nälkäpalkalla tulemaan hommiin.

        Surkeinta ko. firmassa on johto ja HR. Kumpikaan ei ymmärrä yhtään mitään käytännön tekemisestä. Henkilöstöä kyykytetään ja kytätään. Palkat ei nouse kirveelläkään! Henkilöstön kehitykseen ei panosteta, esim. ulkoiset koulutukset vähennettiin minimiin.

        Ne, jotka uskaltavat arvostella toimintaa, savustetaan ulos. Esim. myynnistä on savustettu pitkän linjan osaajia pois vuosien mittaan. Myyntiin tullut paljon porukkaa mm. ABB Prosessiteollisuudesta, ilman mitään käsitystä sähkökoneiden tekniikasta. Siinähän sitten yrittävät megawattiluokan koneita kaupata, ei tule mitään...

        No, onneksi tuo paikka on nyt takana. Olisi vaan pitänyt uskaltaa lähteä aikaisemmin. Ruoho todellakin on vihreämpää ABB:n aitojen ulkopuolella!

        Samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa.

        Putiikin johtaja kävelee koppavan näköisenä pitkin käytäviä, eikä vahingossakaan tervehdi alaisiaan.

        HR:n pitäisi tukea henkilöstöä. Tässä firmassa HR kyykyttää työntekijöitä ja estää heitä kehittymästä työssään. Mitään koulutuksia yms. ei sallita. Ei päässyt edes työkaverin väitöstilaisuuteen työajalla, vaikka väitös liittyi sähkökoneiden teoriaan...
        Ehkäpä tuo HR on kaikkein huonoin asia koko firmassa.

        Kriittinen kirjoittelu Yammerissa estetään myöskin.

        Suomalaisia insinöörejä ei tosiaan enää saa taloon palkkauksen heikon tason vuoksi. Tuotekehitykseenkin viime aikoina palkattu vain ulkomaalaisia.


    • Anonyymi

      Jokainen yritys johon haetaan koko ajan insinöörejä on näitä natsisaksan paskamallin mukaisia runkkupaikkoja

      Aivan sama onko joku ABB tai muu vastaava

      Näissä ei työntekijöillä ole mitään väliä ja kaikenlaiset huorat ja homonaamat esimiehinä ja erityisesti johdossa ovat pahinta kaikesta olevaa maailmannapaa

      Nämä persenaamat kuitenkin pelkäävät ja piiloutuvat siviilissä jostakin kumman syystä

    • Anonyymi

      Mikä on tilanne Oulussa?

      • Anonyymi

        Oulussa lunta ja pakkasta ja pimeetä. Ouluon paska kaupunki. En suosittele.


    • Anonyymi

      ABBssa ei viihdytä, koska omia kuppikuntia ja etenemismahdollisuudet naamakertoimen mukaan. Lisäksi käyttävät monissa tehtävissään röyhkeästi opiskelijoita vuosikaupalla hyväksi määräaikaisissa tehtävissä vuokrafirmojen kautta lupaillen tulevaisuudessa vakituista työtä. ABB ei ole valmis sitoutumaan samanlailla työntekijäänsä kuin työntekijä ABB :hen (tai vuokrafirmaan jonka kautta tekee ABB töitä). Joten hyvä paikka ainoastaan käydä kääntymässä , firman logo voi näyttää CV:ssä hyvälle.

    • Anonyymi

      2021 ja allekirjoitan kaiken edellä mainitun olevan edelleen arkipäivää. Koko ajan lähtee niitä parhaimpia tekijöitä ja jäljelle on jäänyt (a) mulkut päälliköt, tai (b) tyypit jotka ei pääse muualle. Todella primitiivinen meininki, joka imee sielua päivä päivältä. Teitä on varoitettu.

      • Anonyymi

        Juurikin noin. Melkein kaikki suunnittelijat alihankkijoita. Omia enää kourallinen jäljellä ja nekin ryytyvät epäinhimillisen työtaakan alla. Suunnittelun laatu kärsinyt kun pitkän linjan osaajia ei enää ole vaan suunnittelu tilataan sieltä mistä halvimmalla saadaan.

        Tuotekehitys alkaa kohta olla ulkomaalaisten miehittämä kun suomalaisia ei ABB:n palkoilla saa enää rekrytoitua. Ennen ABB oli haluttu työnantaja tekniikan opiskelijoiden keskuudessa. Toisin on nyt...

        Älkää hyvät ihmiset erehtykö ABB:lle hommiin.


    • Anonyymi

      En suosittele työpaikkana Abb:ta, varsinkaan Pitäjänmäen yksikköä näin 2021 . Tuotannon ilmapiiri aivan kuralla ja työntekijät väsyneet firman omaan yrityskulttuuriin, joka näkyy myös tekemisessä. Esimiehinä/ toimihenkilöinä toimii paljon persoonia, jotka eivät tehtävään sovellu tai vähintään herättävät käytöksellään /"johtamisellaan" hämmennystä ja ihmetystä.

      Inssi tai duunari, pätevä työntekijä ei tässä firmassa tule kauan menestymää /jaksamaan. Siitä pitävät huolen omat työtoverit tai johdon omat kuppikunnat.

      Terveisin: Tulos ja siitä ulos

    • Anonyymi

      Täällä myös erittäin pettynyt työntekijä kyseiseen puljuun (pitsku). Kaikki nämä kirjoitukset kuvastavat jokapäiväistä arkea ainakin täällä pitäjänmäellä , joten en edes jaksa alkaa kirjoittamaan puljun ongelmista. Onneksi pääsen syksyllä nostamaan kytkintä tästä laitoksesta . Jos arvostat omaa hyvinvointiasi ja haluat asiallisen työpaikan , niin kehoitan vaan jatjkamaan etsimistä. Hyvää vuotta 2022

    • Anonyymi

      Ei viihdytä!!

    • Anonyymi

      30v olen ollut talossa (Drives)ja kohta jäämässä eläkkeelle. En tunnista näistä viesteistä työpaikkaani. Palkat ovat varmaan teolisuuden keskitasoa, ainakin meillä duunaripuolella. Työilmapiirissä ei ole valittamista, oikeastaan se on aika hyvä vaikka ollaan monikansallisessa yrityksessä. Ehkä Strömbergin reilun meiningin henki vieläkin vähän vaikuttaa. Täällä tehdään tosi pitkiä työuria ja vaihtuvuus on pieni. Siis tämä kaikki katsottuna täältä duunarin vinkkelistä.

      • Anonyymi

        Miksi sitten on jatkuva työntekijä haku Baronalla? Ollut varmaan jo parin vuoden ajan. Laitoin hakemuksen viime keväänä ja olisin päässyt töihin Pitäjänmäelle 2-vuoroon kasaamaan muuntajia 1784e/kk. Paskapalkka tänä päivänä totesin haastattelijalle ja hän oli samaa mieltä. Työllistyin muualle sitten oikealla palkalla ilman että tarvii kelasta anoa tukea.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi sitten on jatkuva työntekijä haku Baronalla? Ollut varmaan jo parin vuoden ajan. Laitoin hakemuksen viime keväänä ja olisin päässyt töihin Pitäjänmäelle 2-vuoroon kasaamaan muuntajia 1784e/kk. Paskapalkka tänä päivänä totesin haastattelijalle ja hän oli samaa mieltä. Työllistyin muualle sitten oikealla palkalla ilman että tarvii kelasta anoa tukea.

        Adecco maksaisi 1915e/kk kojeistoasennuksista ja kun on ollut pitempää saa vielä henkilökohtaisenlisän, mutta työn kesto on alle 3kk ja ehkä mahdollisuus jatkaa pitempään. Paikka hakee jatkuvasti työntekijöitä niin ilmeisesti lentää pihalle tuon 3kk:n jälkeen, jotta ei tarvitse maksaa tuota henk.kohtaistalisää vaan se on syöttinä hölmöille. Tuon lisänkin kanssa palkka on teollisuuden alimmasta päästä.


    • Anonyymi

      Mikä meno Abb potkurituotannossa Haminassa?? Siellä ainakin näyttää olevan haku päällä useasti....

      • Anonyymi

        Eiköhän se jatkuva haku kerro aika paljon.
        T. Propulsiolaiteasentaja haminasta


    • Anonyymi

      Eikö ABB ole vähän siinä maineessa, että sinne menevät ne, jotka eivät muualle pääse.

    • Anonyymi

      Monet hakee abb. n työtodistuksen, ja siirtyy parin vuoden jälkeen muualle. Palkat on pienet, ja hyvästä työsuorituksesta palkitaan lisätöillä.

    • Anonyymi

      Paljon riippuu minne ja mitä tuohon puljuun menee tekemään. Helsingissä keskiverto ABBA:laisen palkat katoavat nopeasti korkeisiin elinkustannuksiin. Ilmapiiri ja meno ei poikkea hirveästi muiden teollisuusalojen yrityksistä.

    • Anonyymi

      Ennen ABBA työkokemusta olin skeptinen näiden kirjoitusten suhteen.
      Nyt yhtä kokemusta rikkaampana voin todeta että aika rehellisesti
      täällä lauottu millaista meno on pitäjänmäellä.
      En voi suositella ABBAA työpaikkana kenellekkään !

      • Anonyymi

        Ikävä kuulla, että toiminta ei ole korjaantunut Pitäjänmäellä. Kirjoittelin itsekin tähän ketjuun muutama vuosi sitten huonoista kokemuksista erittäin pitkältä ajalta Motors & Generators -liiketoiminnasta. Sen jälkeen putiikista on lähtenyt todella paljon entisiä työtovereita kun ovat kypsyneet sekoiluun ja huonoon johtamiseen. Samat ongelmat näköjään jatkuu .


    • Anonyymi

      ehkä pari kertaa yritin hakea ABB:lle, jotakin mikä oli lähellä sydäntä ja ehkä jopa unelma duuni. mut jatkuvasti tuli noita vuokrafirman just barona, eezy ja jopa muita pien vuokrafirman yrityksiä, että kiinnostaako tää firman työ ja jne, sitten kävin katsoo "jaa.. joo" ja loppu peleissä ei kiinnosta..

      kuitenkin jäi epäilyttävä fiilis, et just työskentelee siellä n. alle tai tasan kuukauden ja sitten heitetään muualle työmaahan tai muihin hommiin just tän todistuksen ja koulutuksen mukaan. kuitenkin nämä vuokrafirmat ei kiinnosta hakijoiden murheita ja toiveitta, että mitä he oikeasti haluavat tehdä. myös paskin sielllä tulee tekee pienellä palkalla ja fyysistä toimintaa. kuitenkin paljon perseillyä ja huhua

    • Anonyymi

      Päätin hiljan vajaan kolmen vuoden työsuhteen MOGE yksikössä. Pääsin eroon mikromanageroinnista ja palkka & edut paranivat huomattavasti. Tulosta tehdään mutta sen nousu ei näy palkoissa tai eduissa perusinisinööritasolla. Ehkä Sveitsin päässä sitten nautitaan näistä tulosparannuksista ?

      • Anonyymi

        Teit oikein kun lähdit! Nyt sinulla on mahdollisuus kaikin puolin parempaan tulevaisuuteen.

        Itse olin tuolla vähän pitempäänkin ja harmittaa vaan ettei tullut lähdettyä aikaisemmin.

        Kannustan kaikkia muitakin ABB MOGE:ssa kärvisteleviä häipymään sieltä mahdollisimman nopeasti.


    • Anonyymi

      Perushoitajakin ymmärtää lähteä rahakkaampin töihin mutta suomalainen perusinsinööri ei. ABBAlle ihan onnepotku että suomesta löytyy näitä todella vähään tyytyväisiä perusinsinöörejä jotka haluvat vääntää bulkkia/eivät halua kehittyä ja ovat tyytyväisiä ihan lattiatason palkkaan.
      Zyyrihin pojat varmaan naureskelee kuinka halvalla suomalainen insinööri irtoaa tekemään mitäänsanomatonta tusinatyötä jossa ei voi kehittyä eikä kehitää itse mitään. Mikromangeroivat pikkupomot pelästyvät ja paskovat ABBAlla housuihinsa jos alainen osoittaa merkkejä liiallisesta kehityskelpoisuudesta. Isompi tuuletus pitäjänmäellä olisi tarpeen ja sen voisi aloittaa irtisanomalla kaikki yli 5v talon palveluksessa olleet ajatusmaailmaltaan jämähtäneet jäärät. Viisi vuotta ja kolme eri osastoa talossa sai minut vasta heräämään siihen että eihän tämä suunnittelutyö voi näin paskaa olla.
      Drives puolella jotain mahdollisuutta kehittää uutta ja parempaa mutta MOGEssa ei
      irtoa juuri uutta moottorikoppaa mielenkiintoisempaa projektia. Vanhentuneet menetelmät ja pomojen lock-in ajatusmaailma pitää huolen siitä että innovaatioita ei synny ja väki vaihtuu.

    • Anonyymi

      ABB on siitä hyvä työpaikka juuri valmistuneelle AMK-insinöörille että mitään erikoisosaamista ei juuri tarvita. Suuret innovaatiot ja aito tutkimus/kehitystyö tehdään ihan muissa piireissä.

    • Anonyymi

      Kirjoitin pitkän viestin siitä, miten minua on kiusattu vaasassa abb:lla. Sitä ei julkaistu. Oliko se sen vuoksi kun sanoin, että kiusaaminen oli homokammoista.

      • Anonyymi

        Olen monesti miettinyt, että julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluvalle Vaasan ABB olisi kyllä melkoisen ummehtunut paikka.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen monesti miettinyt, että julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluvalle Vaasan ABB olisi kyllä melkoisen ummehtunut paikka.

        ABB:n vastuullisuusstrategian ja ylätason politiikkojen mukaan henkilöstön monimuotoisuus tulee hyväksyä ja mikäli näitä periaatteita rikotaan, niistä tulee sanktioita. Esimerkiksi ABB Helsingin MOGE:n käytävien seinillä on ollut jo vuosia sitten näistä periaatteista kertovat kyltit.
        Ikävä kyllä todellisuus on sitten eri asia, kuten nähtävästi olet kokenut. Vaasa tietysti on vielä oma lukunsa...
        Monimuotoisuutta ei ABBA:lla käytännössä hyväksytä ja joudut kuuntelemaan kaikenlaista kettuilua. HR:ää tai johtoa tuskin kiinnostaa asiaan puuttua, hys hys vaan!
        Eli firman vastuullisuusstrategian suuntaviivoja ei noudateta ainakaan kaikissa toimipisteissä. Tämä on valitettava tosiasia ja kannattaa todellakin miettiä haluaako ABB:lle töihin. Kannattaa lukea tämän ketjun muutkin avautumiset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen monesti miettinyt, että julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluvalle Vaasan ABB olisi kyllä melkoisen ummehtunut paikka.

        Miksi olet niin miettinyt? Oletko itse ollut töissä siellä ja siellä on pilkattu homoja paljon? Erikoista oli muuten että silloin kun olen ollut siellä kesätöissä niin eräs tumma, varmaan afrikkalaistaustainen nainen sai olla rauhassa. Että jotain homoja vastaan voi olla mutta eri värisiä ei kiusata. Mitä sillä on muuten väliä vaikka joku olisi homo? Erikoista homovihaa.


    • Anonyymi

      Ei ollut kuin yksi viesti abb robotics yksiköstä. Onko muilla kokemusta minkälainen paikka ?

    • Anonyymi

      Eksyin saitille vahingossa ja täytyy myöntää että tässä threadissa mainitut asiat ovat ikävä kyllä pelottavan totta. Kahteen vuoteen jäi ABB pesti kun satuin osastolle jossa mikromanagerointi oli hiottu huippuunsa. "Liian hyvää" ei saa pitäjänmäellä tehdä tai olla liian kehityskelpoinen yksilö. Alkaa pikkupomoja kismittämään. Suunnittelupuolella olin. Mistä lie vanhemmalle porukalle tuolla tullut uudistusten pelko ja vihamielisyys niitä kohtaan ?

    • Anonyymi

      Hei,

      En ole ikinä suomi 24 palstaan kirjoitellut, mutta nyt on niin herkullinen ketju että onhan niitä kokemuksia pakko hieman jakaa.
      Olin töissä ABB:llä töissä 4 vuotta kunnes työllistyin muualle. Olisi pitänyt lähteä jo ensimmäisen kuukauden jälkeen, mutta olin silloin nuori ja monissa asioissa liian naiivi.
      Ihmiset jotka ovat olleet talossa pitkään on usein kouluaikana huijattu firmaan töihin ja itsetunto tämän jälkeen ajettu viemäriin ja annettu työntekijöille semmoinen kuva, että kaikki yritykset toimivat suomessa samoin.
      Kun joku järkiintyy ja lähtee menemään niin pikku pomot alkavat kahvilla heti selitellä toisilleen että Suomen verotus on semmoinen , ettei muutaman tuhannen euron kuukausipalkan korotuksesta jää enempää käteen, ehkä jopa vähemmän. Vaihtuvuus erittäin suurta ja monet osastot yhden expertin varassa, joka tietää kaikesta kaiken, palkka heilläkin alle mediaanin.
      Vuokratyöntekijöitä käytetään massiivisesti ja heidän sopimuksiaan jaksotetaan ilman vakinaistamista yleensä loppuun asti aina 3 kk kerrallaan.
      On myös Intialaisia insinöörejä, jotka lennätetään Suomeen lain sallimalla minimipalkalla. Tämä on muuten tätä asiantuntija työvoimaa mistä välillä puhutaan, että on kova pula ja kasvun esteenä.
      Kun palkasta alat kitistä niin on jopa ehdoteltu oman yhden miehen firman perustamista, jonka kautta laskuttaa ABB:tä niin voi saada muutaman satasen enemmän.
      Tulosta tehdään, mutta hedelmät menevät vain aivan ylimmän johdon boonuksiin ja kaupankäynti yleensä erittäin lyhytnäköistä tämän boonus ahneuden vuoksi, olin vasta ikään muistaakseni lukenut iltalehdessä esimerkiksi ABB:n nykyisistä Venäjä kaupoista Ukrainan konfliktin aikana.
      Nykyiselle työnantajalle ABB myös kaikista hankalin asiakas yritys, mutta sinänsä varsin tuottoisa.
      Tämä johtuu siitä että talo täynnä juurikin uran alussa olevia henkilöitä, keitä ei usein kukaan perehdytä, mutta koska mitään osaamista ei löydy, niin firmaa voi laskuttaa välillä tämän johdosta miljoonilla.
      Suosittelen ABB:tä työantajana vain siinä tapauksessa että on kovat velat, eikä töitä saa jostain syystä mistäkään muualta ja vain siksi aikaa, että löytää jonkun muun työpaikan.

    • Anonyymi

      Työskentelin itse ABB marinella vuosia ennen kuin poliisit kävivät toimistossa vierailemassa. Monet talossa pitkään olleista tietävät kyllä tapauksen mistä puhun.
      ABB ei hae myöskään keskijohtoon millään tasolla fiksuja ihmisiä.
      Keskijohdon tehtävä on pistää nimet alle niihin papereihin, joihin ylempi johtaja ei halua nimeään pistää ja tämän takia henkilö ei saa olla tehtävään liian välkky.
      Moni muuten pätevä toimihenkilö tämän takia mielellään kieltäytyy ylennyksistä, kun palkka ei muutenkaan juuri nouse ja voit pahimassa tapauksessa pilata liiasta ABB uskollisuudesta loppu elämäsi.

      • Anonyymi

        Kuulostaa epämääräiseltä


      • Anonyymi

        en ihmettele miksi siellä on niin paljon vaihtavuutta, ja joskus muinin nuorenna ja epäkypsyneenä ajattelin isoihin firmoihjin just mm. abb, mutta siellä vaadittiin kokeneitta.. kuitenkin en pääsy jatkoon, ku siellä kuitenkin ei kukaan osaa perehdyttää ja opettaa ja miksi hakisin.

        abb nykyään hakee enemmin muista vuokrafirmojen ja/tai konsulttien kautta lisä apuvoimia eli n. joko 3-6kk kuukaudeksi tai harvemmis 12kk. kuitenkin abb itse joutuu avaa omia oveja jatkuvasti..

        sellainen fiilis pahissa tapauksessa kuitenkin paljon asioita pitää siivotta tarkoitan sellaisia ketkä lähti niin niiden hommat jää aina seuraaville henkilöille (seniori, mangerit ja jne)


    • Anonyymi

      Huhhuh mitä kokemuksia. Onko ABB Marinella samanlainen meininki?

    • Anonyymi

      Itse olin Marinella korona ajan lomautuksiin saakka. Melkein täsmälleen sama meno, kuin pitäjänmäellä paitsi, että marine mennyt muutaman askeleen joissakin asioissa pidemmälle, joitakin toimihenkilöitä esimerkiksi painostettu työskentelemään oman toiminimen alla, jotta firma voisi säästää henkilöstökuluissa, kuten valkovenäläinen raksa.
      Osaajat kyllästyvät nopeasti taulukko palkkoihin joihin et voi anoa muutosta ainoa korotus tulee olemaan indeksi.
      Tämä avainpelaajien lähtö johtanut oikeustaisteluihin asiakkaiden kanssa missä firma menettänyt satoja miljoonia en ihmettele mikäli poliisit ovat talossa vierailleet, jos osaajat olisi saatu pidettyä korkeamilla palkoilla niin tästä olisi todellisuudessa kertynyt mittavat säästöt.
      Nurmikko on todellakin aidan toisella puolella vihreämpää.

    • Anonyymi

      Tarjosivat työtä (konttorissa), ja palkka olisi ollut yllättäen todella hyvä, ainakin verrattuna nykyiseeni. Aloin kuitenkin epäröidä, koska neuvottelussa prosessia kiirehdittiin hirveästi.

      Olisivat halunneet minun suostuvan töihin saman tien näkemättä sopimusta. Kun ilmaisin toiveeni nähdä sopimus ja miettiä asiaa viikonlopun yli, reaktio oli outo: "Mitä nähtävää siinä sopimuksessa on?" Ennenkuulumatonta toimintaa mielestäni, kaikissa aiemmissa töissäni sopimusta on saanut ensin tutkailla.

      Muutenkin tuli sellainen olo, että ostan sikaa säkissä. Ei mitään tietoa tulevan tiimin ihmisistä, työtiloja toimistossa ei esitelty jne. Prosessista puuttui avoimuus. Ensin testattiin ja haastateltiin usean kierroksen ajan (2-3 haastattelua ja 3 tunnin taitotestit), ja sitten pyydettiin ottamaan työ vastaan erittäin lyhyellä varoitusajalla. En tiedä mistä oikein on kyse mutta ei tullut hyvää kuvaa. Tähän päälle kaikki epämääräinen, mitä olen netistä lukenut, ja alkoi mietityttää firman työilmapiiri ja homman mielekkyys.

      • Anonyymi

        Täysin käsittämätöntä toimintaa rekrytoijan puolelta, jos työsopimusta ei anneta nähtäväksi.
        Johtopäätös on se, ettei tuollaiseen paikkaan kannata töihin mennä ellei ole aivan pakko. Ilmiselvästi jotain yritetään nyt salata.
        Lue myös tämän ketjun muut kertomukset tämän kyseisen firman toiminnasta. Karua luettavaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täysin käsittämätöntä toimintaa rekrytoijan puolelta, jos työsopimusta ei anneta nähtäväksi.
        Johtopäätös on se, ettei tuollaiseen paikkaan kannata töihin mennä ellei ole aivan pakko. Ilmiselvästi jotain yritetään nyt salata.
        Lue myös tämän ketjun muut kertomukset tämän kyseisen firman toiminnasta. Karua luettavaa!

        Siellä työsopimuksessa voi olla tyyliin, että kymppitonnin sakko jos menee kilpailevalle työnantajalle työn loppumisen jälkeen ja sitten tekaisevat jotkut laittomat potkut ja kohta väittävät, että olet kilpailevalla työnantajalla töissä. Raha tietenkin menee omaan taskuun tms.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siellä työsopimuksessa voi olla tyyliin, että kymppitonnin sakko jos menee kilpailevalle työnantajalle työn loppumisen jälkeen ja sitten tekaisevat jotkut laittomat potkut ja kohta väittävät, että olet kilpailevalla työnantajalla töissä. Raha tietenkin menee omaan taskuun tms.

        Ja se teksti on tosi, tosi pienellä printillä. Sitten tietenkin työsopparissa lukee, että toistaiseksi voimassaoleva työsopimus ja sitten toisessa kohtaa työn alkamis-ja loppumispäivämäärä eli määräaikainen tai toisinpäin, että jokin päivämäärä jätetään auki ja jälkikäteen väännetään omaksi eduksi tms. huijataan rahaa.


    • Anonyymi

      ABB Marinella olin noin 2 kuukautta töissä ja olihan se aika onneton paikka, jos nykyiseen elämään vertaa, mutta Suomessa vienti yrityksissä työskentely on muutekin niin sanoinkuvaamattoman perseestä, oli mikä tahansa yritys, että virkamies työt tai Sakassaan muutto vievät korren joka kerta leikiten.
      Samalla koulutuksella sain itse Saksassa kaksin kertaisen palkan ja on työyhteisössäkin arvostetumpi olo ja esimiehiäkin voi kutsua kavereiksi.

    • Anonyymi

      ABB ilmoitti tässä keväällä siirtävänsä suurien tahtikoneiden staattorivalmistuksen Pitäjänmäen tehtaalta Viroon. Samalla irtisanotaan yli 60 henkilöä tuotannosta.
      Tästä se sitten lähtee. Vähän ajan päästä siirtyy varmaankin roottorivalmistus, sitten loppukokoonpano, maalaamo, jne...
      Ainoa asia, joka Pitäjänmäen Motors & Generators:n tehdasta pitää vielä pystyssä on loppukoestus. Virossa ei ole ainakaan vielä mahdollista koestaa parhaimmillaan yli 100 tonnia painavia sähkökoneita, joiden teho kymmeniä Megawatteja ja jännite max 15 kV. Jossain vaiheessa sellainenkin kyvykkyys sinne Viron tehtaalle tulee.
      Viimeistään nyt kannattaa alkaa miettiä jotain muuta duunipaikkaa siellä Pitäjänmäen tehtaalla.

      Terveisin entinen ABB Tahtikoneet -yksikön pitkäaikainen työntekijä.

    • Anonyymi

      Se loppukoestuskaan ei ole metrologiselta toteutukseltaan enää tätä päivää joten kyllä sekin tulee siirtymään viroon ja aivan erilaisella toteutuksella. Pitäjänmäen leipiintynyt DI puoli on osoittanut kykenemättömyytensä uudistuksiin ja tästä se sitten lähtee. Yllättävän pitkään ABB pitäjänmäkeä tekohengitti minimilääkityksellä. Suurempi operaatio on nyt pakollinen.

      Uusi aika, uudet tekniikat ja tekijät !

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4935
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3124
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe