rakkaus.......matkalle:)

Tiina

Aapiskukko matkalle:

Aapisessa on otettu huomioon mahdollisimman erilaisia seksuaalisuuden muotoja, joista jotkut saattavat tuntua monista ihmisistä varsin kummallisilta, jopa vastenmielisiltä. Se, mikä yhden mielestä on rumaa, saattaa toisen mielestä olla mukavaa. Asioiden mainitseminen tekstissä ei tarkoita rohkaista mihinkään.

Turvaseksin aapinen on tarkoitettu kaikkien luettavaksi, mutta se soveltuu erityisen hyvin myös seksistä, seksuaalisuudesta, terveyskasvatuksesta ja HIV-tartunnnasta kertoville ja niiden parissa työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoistyöntekijöille.

Mitä turvaseksi on?
Lähes kaikki seksin muodot voi toteuttaa turvallisesti. Siksi turvaseksiin ei liity välttämättä uusien seksitapojen opettelemista, vaan ainoastaan oman käyttäytymisensä muuttamista tarpeen vaatiessa turvallisemmaksi.

Jokainen voi tuntea seksuaalista mielihyvää koko keholla, ei vain sukupuolielinten alueella. Iho on lähes joka puolella kehoa eroottisesti kiihottuvaa. Äänet, kumppanin katselu sekä värit ja tuoksut tuovat myös seksuaalista nautintoa elämään. Seksi ei ole sama asia kuin yhdyntä.

Turvaseksistä puhuminen ja sen harjoittaminen voi olla joskus vaikeaa, joten asiasta puhumisen hankaluuteen kannattaa varautua. Turvaseksin harjoittamista ei pitäisikään tulkita epäluottamuksen osoitukseksi, vaan merkiksi siitä, että haluat pitää huolta molempien terveydestä.

Itsestäsi vastaat vain sinä itse.

Missä virusta on ja miten se tarttuu
Ihmisen kehossa HI-virusta on tartuttavissa määrin vain veressä, siemennesteessä, emättimen sekä kohdunkaulan eritteissä ja äidinmaidossa.

HI-viruksen ei ole todettu tarttuvan ulosteen, syljen, kyyneleiden, virtsan, oksennuksen, tai hien välityksellä.

HI-virus voi tarttua silloin, kun virusta sisältäviä ihmiskehon nesteitä joutuu ihmisestä toiseen. Käytännössä HI-virus tarttuu helpoimmin suojaamattomassa peräaukkoyhdynnässä, koska peräsuolen seinämän limakalvot ovat hauraita ja rikkoutuvat helposti. Myös terskan kärki ja virtsaputken suu hankautuvat helposti rikki. Suojaamattomassa peräaukkoyhdynnässä on tartuntariski sekä miesten välillä että naisen ja miehen välillä. Riittävä liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista ja siten HIV-tartuntariskiä.

Viruksen tarttumisen riski on suuri myös miehen ja naisen välisessä suojaamattomassa emätinyhdynnässä. Kuukautiskiertoon, raskauteen, imetykseen tai vanhenemiseen liittyvä emättimen kuivuus vähentää edelleen yhdynnän turvallisuutta. Liukuvoide auttaa tässäkin.

Haavaumat ja sukupuolitaudit lisäävät HIV-tartunnan välittymisen mahdollisuutta suojaamattomassa emätin- tai peräaukkoyhdynnässä. Riski lisääntyy myös immenkalvon repeytyessä ensimmäisessä yhdynnässä.

KONDOMIN KÄYTTÖOHJE:

1. Avaa paketti huolellisesti, jotta kondomi ei vahingoitu. Pitkät kynnet tai korut rikkovat helposti ohuen kumikalvon. Älä avaa kondomipakettia hampailla.

2. Vedä esinahka taakse ja rullaa kondomi sen jälkeen jäykistyneen peniksen päälle.

3. Huolehdi, että kondomi rullautuu auki oikein päin.

4. Rullaa kondomi peniksen juureen saakka. Älä yritä peittää kiveksiä kondomilla.

5. Varo ilmakuplien jäämistä kondomin sisään, sillä ne voivat rikkoa kondomin. Purista sormilla ilmat pois kondomin kärjestä.

6. Peräaukkoyhdynnässä kannattaa käyttää runsaasti vesiliukoista liukuvoidetta. Muutoin kondomi voi hajota.

7. Jos puuha kestää kauan, voi olla tarpeen vaihtaa kumia välillä. Pidä useita kondomeja koko ajan saatavilla.

8. Jos penis veltostuu yhdynnän aikana, kondomi saattaa luiskahtaa pois päältä. Silloin kondomia voi pitää paikoillaan sormella.

9. Jos kondomi repeää tai luiskahtaa pois päältä yhdynnän aikana, ota uusi kondomi heti käyttöön.

10. Siemensyöksyn jälkeen penis kannattaa vetää ulos ennen kuin se veltostuu, muutoin siemenneste saattaa valua pois kondomista. Pidä sormilla kiinni peniksen juuresta tässä vaiheessa, jotta kondomi ei luiskahda pois penikseltä ennenaikaisesti.

Huom!
Nainen erittää aktin aikana luonnollisia liukastenesteitä, mutta naiset voivat myös tarvita lisää liukuvoidetta yhdynnän miellyttävyyden ja turvallisemman seksin vuoksi.

Peräaukkoyhdynnässä on tärkeää käyttää vahvaa kondomimerkkiä. Kahta kondomia ei kannata käyttää päällekkäin, koska kumi voi hangata toisen kumin rikki.

A
Aids on HI-viruksen aiheuttama sairaus, joka on vielä nykyisinkin kuolemaan johtava. Uusilla lääkkeillä HIV-tartunnan muuttumista aidsiksi on pystytty hidastamaan huomattavasti ja aika tartunnasta sairastumiseen on kasvanut muutamasta vuodesta kymmenen vuoden paremmalle puolelle. Silti aids on kuolemaan johtava, parantumaton sairaus.

Anaaliseksi on eri seksitavoista riskialtteinta, koska peräsuolen seinämiin syntyy käytännöllisesti katsoen aina pieniä haavautumia, joiden kautta virus voi tarttua. Kovaa menoa kestävä kondomi ja vesiliukoinen liukuvoide ovat vakiovarusteita anaaliyhdynnässä.

Alkoholi on usein osasyyllinen HIV-tartunnassa. Turvallinen seksi unohtuu helposti, kun ajatus luistaa hitaammin kuin himot heräävät.

Anonyymi seksi, eli hommien harrastaminen tuntemattomien kanssa ei ole yhtään turvattomampaa tai turvallisempaa kuin muukaan seksi. Huolehdi aina omasta itsestäsi, tiesitpä kumppanisi nimen tai et.

B
Biseksuaalisuus ei vaikuta turvaseksin tarpeellisuuteen tai tarpeettomuuteen lainkaan. HIV ei katso ihmisen sukupuolta. Kondomi on vähimmäisvaatimus kaikenlaisissa suhteissa.

C
Condom on kortsu englanniksi. Ranskaksi préservatif tai capotte. Saksaksi Kondom, hollanniksi condoom ja espanjaksi condón. Japaniksi se lausutaan hiningu. Yhtä tärkeä joka puolella maailmaa.

Cock ring on peniksen juureen laitettava rengas, jonka tarkoituksena on vähentää peniksestä lähtevän veren määrää. Siten erektiossa oleva penis pysyy kauemmin pystyssä ja tuntuu kovemmalta. Renkaan käyttö on turvallista, kunhan se ei riko ihoa (eikä ole liian tiukka).

D
Dildo ja muut seksilelut voivat tuoda leikkiin aivan uutta potkua. Katso kuitenkin kohtaa "seksilelut" ennen illan iloja.

E
Esileikki on pääasiassa heterosuhteissa käytetty termi, joka tarkoittaa penetraatiota edeltävää toimintaa. Penetraatio on kuitenkin vain pieni osa seksiä ja vain yksi tapa harrastaa sitä, joten toisinaan koko akti voi hyvinkin jäädä turvallisen esileikin asteelle - ilman että eroottinen lataus siitä kärsii.

F
Femidomi on naiselle suunniteltu kondomi, joka tekee naisen riippumattomaksi siitä, suostuuko mies käyttämään kondomia. Femidomit ovat yhtä kestäviä kuin miesten kondomit. Koska ne peittävät naisen ulkoiset sukuelimet, ne suojaavat myös muilta tartunnoilta, kuten klamydialta ja herpekseltä. Femidomeja ei ole valitettavasti vielä yleisessä myynnissä Suomessa.

Fetisismi tarkoittaa jonkin kohteen tai materiaalin erotisoimista. Fetissejä ovat esim. kumi, muovi, alusvaatteet, kengät, farkut, nahka, öljy jne. Fetisismi on turvallista seksiä, jos esineiden kautta ei pääse viruspitoista eritettä limakalvoille tai haavoihin.

G
G-piste on tai ei ole olemassa, siitä ei ole yksimielisyyttä. Monet ovat kuitenkin löytäneet partneristaan kohdan, jota hyväilemällä ja hieromalla kokemus nousee kirjaimellisesti toiseen potenssiin.

H
Hierominen on rentouttava turvaseksin muoto. Kaikkia kehon osia voidaan hieroa. Usein hieromisen yhteydessä käytetään erilaisia hierontavoiteita. Ihon hierominen on erityisen turvallista, koska siihen ei sisälly limakalvokontaktia.

HI-virus on ns. retrovirus, eli se kykenee muuntumaan perimältään isäntäsolunsa kaltaiseksi, minkä vuoksi sitä on vaikea tuhota lääkkeillä. HI-virus kiinnittyy veren valkosoluihin tuhoten ne vähitellen ja tartunnan saanut altistuu monille erilaisille sairauksille.

Huumeet vähentävät kehon vastustuskykyä erilaisia taudinaiheuttajia kohtaan. HIV-riski syntyy, jos käyttää yhteisiä huumeruiskuja ja neuloja. Jos sinun on pakko käyttää suonensisäisiä huumeita, käytä vain puhtaita neuloja ja ruiskuja. Käytä vain omia välineitä.

Homoseksi oli ennen länsimaissa suurin HI-viruksen tartuntatapa, mutta nyt miehen ja naisen välisessä seksissä syntyvät tartunnat ovat suurin osa maailman kaikista tartunnoista. Vaikka joillakin ihmisillä on edelleen olemassa virheellinen käsitys siitä, että HIV-tartuntariski koskee ainoastaan homo- ja bimiehiä, huumeidenkäyttäjiä tai ulkomaalaisia, on suurin osa tartunnoista viime vuosina syntynyt miehen ja naisen välisessä yhdynnässä.

Heteroseksissä (suojaamattomassa) molemmat voivat saada tartunnan, mutta naisen riski on suurempi kuin miehen.

Hyttyset tai muut hyönteiset eivät välitä HI-virusta. Myöskään WC-pöntöt, ruokailuvälineet tai saunominen eivät voi välittää virusta.

I
Itsetyydytys on täysin turvallista. Sitä tekevät sekä miehet että naiset. Itsetyydytyksen nautinnollisuutta voi lisätä käyttämällä liukuvoidetta, lastenhoitoöljyä tai vaseliinia. Masturbointi toisen kanssa tai ryhmässä voi olla nautinnollinen tapa harrastaa seksiä. Se on myös varsin turvallista, vaikkakaan sperman tai vaginanesteen käyttämistä toisen elimen liukastamiseen ei suositella.

Intohimo sekoittaa helposti pään, mutta muista silloinkin turvaseksin tärkeys. Opeta turvaseksi selkäytimellesi!

J
Jääpala housuissa ei aina riitä viilentämään tunteita. Kondomi taskussa lämmittää paljon paremmin.

K
Katselu ei tartuta ketään. Lehdet, videot, nettisivut ja muut kuvat ovat joskus hyvä tapa päästä tunnelmaan ja varmasti vaaraton harratus. Muiden ihmisten tuijottaminen kaduilla ja baareissa on myös vaaratonta, mutta usein varsin epähienoa.

Karvojen poistaminen on joidenkin mielestä kiihottavaa. Toisten mielestä karvattomana oleminen on mukavaa ja joidenkin mielestä ajeltuna julkisella paikalla esiintyminen on kiinnostava tapa herättää huomiota. Niin tai näin, karvojen poistaminen on vaaratonta, kunhan ihoon ei tule sellaisia haavautumia, että verikosketus muiden kanssa on mahdollinen. Karvojen poistamiseen kannattaa käyttää kertakäyttöi-siä partakoneita ja runsaasti vaahtoa.

Klitoris on ainoa ihmisen anatominen osa, jonka tehtävä on yksinomaan mielihyvän tuottaminen. Suurin osa naisten orgasmeista syntyy klitorista kiihottamalla. Monet naiset pitävät siitä, että he itse koskettelevat toisen naisen klitorista tai heitä kiihotetaan suoraan klitorikseen esimerkiksi sormilla, kielellä tai seksivälineillä. Klitoriksen kiihottaminen sormilla tai puhtailla seksivälineillä ei sisällä tartuntariskiä.

Kruisailu eli satunnaiset seksikontaktit on yksi tapa harrastaa seksiä. Kontakti tuntemattoman ihmisen kanssa epätavallisessa paikassa tuo lisää jännitystä eroottiseen leikkiin. Tätä tapahtuu enemmän tai vähemmän selvästi joka puolella, erikoisesti puistoissa ja seksisaunoissa.

HIV-tartunnan riski ei liity kuitenkaan siihen, missä seksiä toteuttaa, vaan miten sitä harrastaa. Jokainen vastaa itsestään ja kantaa vastuun siitä mitä itse tekee.

Kondomit suojaavat HI-virukselta ja muilta sukupuolitaudeilta. Kondomeja on tärkeää opetella käyttämään oikein, sillä ne voivat mennä rikki, vuotaa tai luiskahtaa pois päältä yhdynnän aikana.

Kumi on joillekin fetissi, jonka tuoksu ja tunne kiihottaa seksuaalisesti. Vaikka kumi on usein käytetty materiaali suojaasuissa, eivät asusteet suojaa seksitaudeilta. Kumiin mieltyneelle antaa musta kondomi miellyttävää lisäpotkua.

Kutittaminen voi olla mukava ja humoristinen turvaseksin muoto. Eri kehon osat kutiavat eri ihmisissä. Selvitä mistä kumppanisi nauttii erityisen paljon.

Kuukautisten aikana naisten sukuelimen nuolemista on syytä välttää.

Kylpeminen on ihanaa. Yhteiset kylvyt ja suihkut ovat erinomainen tapa nauttia toisen ihmisen läheisyydestä. Kylvyn nautinnollisuutta voi lisätä kumppanin saippuoimisella tai aromaattista öljyä käyttämällä. Kylpemisen yhteydessä har-rastettavaan seksiin pätevät samat ohjeet kuin muuhunkin seksiin; eli käytä kondomia ja vältä sperman joutumista suuhun.

L
Latex on kumia. Katso siis mitä kumista sanotaan.

Liukuvoide liukastaa seksiä. Peräaukkoyhdynnässä se on lähes välttämätöntä, emätinyhdynnässä tarpeen vaatiessa hyvä apu ja hieroessa sekä masturboidessa mukava lisuke. Liukuvoiteen pitää olla vesiliukoista, sillä öljypohjaiset voiteet haurastavat kondomin kumia.

Luottamus on tärkeä asia, mutta se voi olla myös vaarallista. Kaikki eivät välttämättä tiedä olevansa tartunnan saaneita, joten turvaseksin harrastaminen myös negatiivisuuttaan vakuuttavan kanssa ei ole liioittelua. Toisinaan sinisilmäisyys ei kannata.

Lävistykset voivat olla osana sadomasokistisia leikkejä tai kuulua henkilön ulkoiseen olemukseen. Niissä suurin tartunnan vaara on likaisissa neuloissa ja terissä, sekä avoimen haavan kosketus virusta sisältävän veren kanssa. Terien ja neulojen desinfiointi on siksi tärkeää ja iholle tihkuva veri on pyyhittävä välittömästi pois.

M
Maksettuun seksiin pätevät samat säännöt kuin seksiin yleensä, mutta kannattaa muistaa, että usein rahasta seksiä harrastavien ja varsinaisten prostituoitujen riski saada HI-virus ja tartuttaa sitä eteenpäin on varsin suuri. Erityisesti Kauko-idässä seksiteollisuus on laajalle levinnyttä ja valistus vielä lapsenkengissään.

Makukondomi on kiva keksintö suuseksileikkeihin.

Masentuneena turvaseksi unohtuu helposti. Vaikka elämäsi olisi vaikeassa vaiheessa tai mieli muuten vain maassa, niin välitä silti itsestäsi. HIV-tartunta on peruuttamaton tartunta, joten suojauksen suhteen kannattaa olla valpaana silloinkin, kun elämässä on vaikeuksia.

Miesten välinen suojaamaton seksi ei ole sinänsä vaarallisempaa kuin vastaava heteroseksi. Käytännössä se on kuitenkin yleensä riskialttiimpaa, koska miehet harrastavat heteropareja enemmän anaaliyhdyntää, joka suo-jaamattomana on riskialttein seksimuoto. Heterotartun-tojen lisääntyminen ei vähennä homomiesten tarvetta suojautua HIV-tartunnan mahdollisuudelta. Vaikka HI-virus Suomessa ja useimmissa muissa länsimaissa alussa levisi pääasiassa miesten välisissä seksikontakteissa, suurin osa tartunnoista viime vuosina on syntynyt miehen ja naisen välisessä yhdynnässä.

N
Naisten välinen seksi on tutkimusten mukaan hyvin vähäriskistä. Naisten välisessä seksikontaktissa tartunta voi tapahtua, jos viruspitoista emätineritettä tai verta pääsee limakalvoille. Lesbot ja biseksuaaliset naiset voivat saada HIV-tartunnan sukupuoliyhdynnässä miesten kanssa. Naiset voivat myös saada tartunnan yhteisten injektioruiskujen välityksellä, verensiirroissa, tai kotona tehdyssä keinohedelmöityksessä. Naisten välisessä seksissä täysin turvallisia ovat halaukset, ihon hieronta, syleilyt ja käsin tyydyttäminen. Suuseksissä naisen kanssa voi vähentää tartuntariskiä käyttämällä esim. kondomista leikattua lateksipalaa suun ja sukuelimen välillä. Ulkoisia sukuelimiä voi hangata kumppanin häpykukkulaa, reittä, takapuolta tai muita kehonosia vasten.

Normaali seksi on aivan yhtä vaarallista kuin epänormaali seksi. Normaali seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Suurin osa HIV-tartunnoista tapahtuu sellaisessa seksissä, mitä enemmistö ihmisistä pitää normaalina. Lähetyssaarnaaja-asennossa tartutetaan paljon useammin kuin seksuaalivähemmistöjen erikoisissa eroottisissa leikeissä.

Nänneissä on runsaasti hermoja, joten niiden hyväily tuottaa monille ihmisille mielihyvää. Liian voimakas nännien hyväily tai pureminen saattavat tosin rikkoa ihoa ja aiheuttaa verenvuotoa, joka voi aiheuttaa tartunnan. Vaikka äidinmaidon on todettu tartuttavan HI-viruksen lapseen, ei nännien eritteistä ole todistettavasti vaaraa aikuisille.

O
Oikeusturva on kyseenalainen käsite HIV-tartunnoista puhuttaessa. Mikä on tahallista ja mikä vahingossa tapahtuvaa tartuttamista? Onko tartunnan saanut syyllinen, jos hän harrastaa yleensä huolellisesti turvaseksiä, mutta suostuu pyynnöstä suojaamattomaan seksiin? Syyllisen ja syyttömän eron pohtiminen on usein turhaa, joten on parasta pitää huolta omasta suojautumisestaan tartuntaa vastaan. Itsestäsi vastaat vain sinä itse.

P
Penetraatio mielletään yleensä merkiksi kunnollisesta seksistä, vaikka seksiä voi harrastaa ilman varsinaista yhdyntää. Masturbointi toisen kanssa, hierominen ja hyväily takaavat myös täyden eroottisen latauksen.

Puhelinseksin ainoa riski on yllättäen liian suureksi kasvava puhelinlasku. Jos ihmisten välillä liikkuu fyysisesti vain elektroneja, ei tartunnan riskiä ole. Puhelinseksi voi olla nautinnollista ja antaa hyvän seksuaalisen kokemuksen, joten siihen ei tarvitse suhtautua vain seksin korvikkeena.

Puraisut ulottuvat hellimmästä ihon naukkailusta täyteen puraisuun. Ihon imemisen tai puremisen aikaansaamat fritsut kumppanin iholla eivät muodosta riskiä niin kauan kuin vältät ihon rikkomista etkä saa verta suuhusi.

Peili on mainio seksiväline. Ja sen käyttö oman kehon tai muiden ihmisten tarkkailuun on varmasti turvallista.

Parisuhteissa monet tartunnat ovat välittyneet, kun on virheellisesti luotettu, ettei kummallakaan ole ollut suojaamattomia ulkopuolisia seksikontakteja. Olennaista on, että parisuhteen osapuolet pysyvät ilman tartuntaa. On hyvä puhua avoimesti ja suoraan mahdollisista suhteen ulkopuolisista seksisuhteista. Parisuhde, jossa ei ole ulkopuolisia seksisuhteita, tekee mahdolliseksi yhdynnän ilman kondomia jos ollaan varmoja siitä, ettei kummallakaan ole tartuntaa. Tilanne voidaan selvittää käymällä HIV-testissä. Testi antaa luotettavan tuloksen kolmen kuukauden kuluttua riskikontaktin jälkeen. Käytä kondomia testituloksen saamiseen saakka.

Pissaleikeissä virtsataan jonkun henkilön päälle tai hänen vaatteidensa sisään tai ylle. Vaikka virtsa on steriiliä nestettä, voi virtsatessa mukaan tulla myös HI-virusta. Virtsan kautta saatavan tartunnan riski on hyvin pieni. Sen sijaan ulosteiden kautta voi tarttua monia muita ikäviä sairauksia.

Pornografia voi olla hyvä seksikokemuksen kiihdyttäjä. Tartuntavaaraa siinä ei ole, jos et ole riskikäyttäytymistä harrastava pornomalli. Pornomallin kannalta pornografia ei luonnollisestikaan ole aina innostavaa.

Q
Queen, kuningattaret, prinssit, ministerit, presidentit, lääketieteen tohtorit eivätkä papitkaan ole suojassa virukselta. Turvaseksi on heille yhtä tärkeää kuin muillekin.

R
Ruoka voi saada aikaan ähkyn ja huono ruoka voi tehdä sairaaksi, mutta HI-virus ei voi tarttua ruoan tai juoman välityksellä, vaikka ruoan valmistajalla olisikin tartunta. Myös ruoka voidaan liittää osaksi turvallista eroottista leikkiä. Kondomin makua voidaan parantaa vaikkapa hillolla. Ja jos käytät vaikkapa kurkkua tekopeniksenä, niin silloin leikkiin pätee samat säännöt kuin muihin seksivälineisiin.

Ryhmäseksiin pätevät periaatteessa samat turvaseksiohjeet kuin kahden ihmisen väliseen seksiin, paitsi että siinä samaa kondomia saa käyttää vain saman henkilön kanssa. Kondomia tulee siksi vaihtaa seksin aikana ja jos samoja seksivälineitä käytetään useamman kuin yhden kumppanin kanssa, pitää ne pestä välillä tai suojata kondomilla jokaista henkilöä varten erikseen. Ennenkuin ryhtyy ryhmäseksiin kannattaa mieltää itselleen turvaseksin tärkeys eikä antaa ryhmän asenteiden vaikuttaa; joukossa usein tyhmyys tiivistyy.

Ryhmämasturbointi on varsin turvallinen tapa harrastaa seksiä. Omaa spermaa tai vaginanestettä ei ole suositeltavaa käyttää toisen peniksen liukastamiseen.

S
Seksivälineet, kuten dildot, vibraattorit ja pumpattavat nuket ovat täysin turvallisia niin kauan kuin niitä käytetään oikein. Vaikka HI-virus kuolee nopeasti joutuessaan seksivälineen pinnalla kosketuksiin ilman kanssa, on tartunnan välttämiseksi on hyvä käyttää vain omia välineitä. Jos välineet ovat yhteisessä käytössä, kannattaa esim. tekopeniksen päälle laittaa kondomi samaan tapaan kuin oikean peniksen päälle. Välineet on hyvä pestä käytön jälkeen. Käytä varovasti sellaisia seksivälineitä, jotka saattavat rikkoa limakalvoja.

Selibaatti ei ole niinkään turvallista seksiä kuin turvallista seksittömyyttä. Se on usein luonnollinen vaihe esimerkiksi kahden ihmissuhteen välissä. Seksin harrastaminen ei ole pakko.

Sadomasokismi eli SM tarkoittaa yhteiseen sopimukseen perustuvaa seksuaalista alistumista. Se on turvallista seksiä niin kauan kuin limakalvoille tai haavoihin ei pääse viruspitoista eritettä, eli spermaa, emätineritettä tai verta.

Sitominen, joko sidottavana oleminen, toisen sitominen tai sitomisen katsominen on joistain nautinnollista. Se on turvallista niin kauan, kun ihoa ei rikota ja yleisiä turvaseksiohjei-ta noudatetaan. Metalliset kahleet tekevät helposti haavau-tumia, joista tihkuvassa veressä voi olla HI-virusta tartuttavis-sa määrin.

Suuseksillä tarkoitetaan sukupuolielinten kiihottamista suulla. HIV-tartunnan riski suuseksissä on pienempi kuin emätin- ja peräaukkoyhdynnässä tai yhteisiä huumeruiskuja käyttämällä. Suuseksi on turvallista kunhan vältät sperman tai emätineritteen joutumista suuhun. Suuseksissä voi käyttää kondomia tai suusuojaa. Muiden kehonosien, kuten esim. varpaiden, korvien, nännien ja kivesten hyväileminen suulla ja sormilla on turvallista seksiä. Jos imee raskaana tai imet-tämisvaiheessa olevan naisen nännejä, on hyvä välttää äidinmaidon päästämistä suuhun.

Suusuoja voi olla tarpeen, kun peräaukkoa tai naisen sukuelintä hyväillään suulla. Ne ovat kumineliöitä, joilla suojataan peräaukko tai naisen ulkoiset sukuelimet suuseksin aikana. Niitä voi tehdä itse leikkaamalla suojan kondomista tai lateksikäsineestä, talouskelmukin käy. Liukuvoidetta voi laittaa suusuojaimen alle, jolloin se lisää suuseksin miellyttävyyttä ja turvallisuutta.

Suuteleminen on riskitön eroottisen leikin muoto - joten suutele vain niin pitkään ja syvään kuin haluat.

Sukupuolitautien välttäminen on hyvä syy harrastaa turvaseksiä, sillä kondomin käyttö ja HI-viruksen välttämisohjeet suojaavat tehokkaasti myös muilta taudeilta.

T
Testi. Jos olet huolestunut HIV-tartunnasta, saat selvyyden asiaan vasta-ainetestin avulla. Ympäri Suomen sijaitsevissa Aids-tukikeskuksissa sinua osataan auttaa ja neuvoa - olipa tulos plus tai miinus. Ketään ei voi pakottaa testiin, sen tekeminen perustuu aina omaan tahtoon.

Tatuoinnin ja ihon lävistämisen yhteydessä on syytä muistaa, että työvälineiden on oltava steriilit. Kannattaa käyttää ammattitaitoista tatuoijaa.

Transihmisten HIV-riski riippuu täysin siitä, millä lailla he seksuaalisuuttaan toteuttavat. Myös transvestiittien ja transseksuaalien on vältettävä saamasta limakalvoillensa siemennestettä, emätineritettä tai kuukautisverta.

Tissien hyväily ja nännien imeminen on turvallista, kunhan ihoa ei rikota esim. vahingossa hampailla.

U
Uimahalleissa ei tartunnanvaaraa ole yhtään enempää kuin julkisissa paikoissa yleensä. Jos veteen, lattialle tai lauteille on päässyt verta, spermaa tai emätinnestettä, niin siinä olevat HI-virukset kuolevat hyvin nopeasti - eikä niistä ole vaaraa, ellei ihosi ole rikkoutunut.

Uniformut on yksi fetissi. Erilaisten vaatteiden käyttäminen ei ole luonnollisestikaan riskialtista käyttäytymistä.

V
Vesi vanhin voitehista. Hyvä hygienia lisää tietysti seksin miellyttävyyttä, mutta seksitautitartuntoja se ei estä. Vesi-liukoinen liukuvoide on ainoa sallittu voide kondomia käytettäessä, öljypohjainen haurastuttaa kumia ja saattaa aiheuttaa kondomin rikkoutumisen.

Varpaiden imeskely on tullut viime aikoina kovasti muotiin - tai ainakin siitä on puhuttu aikaisempaa enemmän. Tartunnanvaaraa imemisestä ei ole, mutta yleisen hygienian vuoksi jalat kannattaa pestä ennen ns. aktia.

Y
Yskiminen ei tartuta HI-virusta.

X
X-generation: on olemassa merkkejä siitä, että nuoret pitävät aidsia jo voitettuna tautina, eivätkä kiinnitä huomiota suojautumiseen sitä vastaan. Vaikka HIV on edelleen tappava virus, on turvaseksi tarpeellista myös "perinteisten" seksitautien välttämiseksi.

Z
Z-lehti on Setan julkaisema lehti, jossa kerrotaan myös turvaseksistä.

Å
Ångström on hyvin pienien pituuksien mittayksikkö. Esimerkiksi vetyatomi on läpimitaltaan noin 1 Å ja HI-virus on läpimitaltaan noin 10 000 Å. Venytetyn kondomin kumikalvo on puolestaan noin 10 000 000 ångströmiä paksuudeltaan, eli millimetrin sadasosan.

Ä
Änkyräkänni lisää riskiä huomattavasti, sillä silloin turvaseksi unohtuu helposti. Alkoholi vähentää lisäksi vastustuskykyä.

Ö
Öljyt lisäävät hieronnan eroottista latausta. Hierontaöljyjä ja öljypohjaisia liukasteita käytettäessä kannattaa muistaa, että ne haurastuttavat kondomia. Kondomia käytettäessä vain vesiliukoiset luikasteet ovat sallittuja.

0

1573

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mietitikö nainen koskaan

        Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
        Ikävä
        125
        1948
      2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

        Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
        Maailman menoa
        207
        1611
      3. Vernu Vasunta

        On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
        Suomussalmi
        54
        1286
      4. Olisi hauska tietää

        Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
        Ikävä
        64
        1208
      5. En kelpaa sinulle

        Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
        Ikävä
        108
        1184
      6. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

        Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
        Ikävä
        102
        1025
      7. Minun on vaan päästettävä irti

        Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
        Ikävä
        37
        920
      8. Taidat vanhempi nainen

        Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
        Ikävä
        65
        866
      9. Kertoisit jo

        Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
        Ikävä
        45
        827
      10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

        Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
        Sinkut
        156
        781
      Aihe