Nettisivujen automaattinen skaalaus?

6474

Teen tällaista pientä projektia jossa iso resoluutio on ideaalisin sivuston kannalta, mutta nyt mietin että mites ne joilla ei ole isoresoluutioista näyttöä. Sivuston käyttö ei varmaankaan ole mukavaa.

Miten saisin tehtyä sellaisen skriptin tms. että sisältöä skaalattaisiin sopivankokoiseksi, samaan tyyliin kuin esim. Firefoxissa jos painan CTRL-napin pohjaan ja rullaan hiirellä? Toki voisin laittaa sivustolle ilmoituksen että tehkää näin mutta onhan se vähän tökeröä.

5

446

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fffffsdsfd
      • 3++3+3

        Onko helpompaa tapaa? jos laitan img -tagin viereen vaan width=960 niin sehän skaalautuu mutta jättää pois osan, image map toimii kuitenkin edelleen oikein, olisko jotain attribuuttia jolla vois kertoa ettei jättää kuvasta osaa pois vaan skaalata?


      • ffffsdfsdf
        3++3+3 kirjoitti:

        Onko helpompaa tapaa? jos laitan img -tagin viereen vaan width=960 niin sehän skaalautuu mutta jättää pois osan, image map toimii kuitenkin edelleen oikein, olisko jotain attribuuttia jolla vois kertoa ettei jättää kuvasta osaa pois vaan skaalata?

        Älä käytä vanhoja html:n attribuuteja muotoiluun. Tee sivujen rakenne html käyttäen ja ulkoasu css käyttäen.

        Ei tuo sinällään ole "vaikea" tapa mitä esitin. Se lähinnä perustuu käytetäänkö sivuilla absoluuttisia vai suhteellisia mittayksiköitä määrittämään rakenne.

        Kuvien skaalauksessa on se huono puoli että tarkkuus kärsii. Toki sekin onnistuu käyttämällä prosenttikokoja. Kannattaa kuitenkin lähteä ensin siitä sivujen yleisestä rakenteesta ja kuinka haluat sivujen toimivan. Et välttämättä sitten haluakaan enää skaalata kuvia kun sivut ovat muuten toimivat.

        Riippuen kuvien tarkoituksesta jne voi olla järkevää näyttää sivuilla pienempi kuva ja josta klikkaamalla kuva sitten avautuu täysikokoisena uuteen ikkunaan tai sivun päälle "popuppina".

        En osaa sanoa mistä tuo kuvan leikautuminen sinun tapauksessasi johtuu - ainakaan näkemättä koodia. Oletuksena näin ei pitäisi tapahtua vaan kuvan pitäisi "valua yli, elementistä jonka sisällä kuva on. Tuota käyttäytymistä voi kontrolloida css määreellä overflow, joka laitetaan sille sisältöelementille minkä sisällä tuo kuva on (esim. div). Mahdollisia overflow arvoja:
        * visible: sisältö ei leikkaudu vaan se valuu yli
        * hidden: sisältö leikkautuu
        * scroll: sisältö leikataan tarvittaessa ja näytetään vierityspalkit
        * auto: tarvittaessa sisältö leikataan ja näytetään vierityspalkit (selaimissa taitaa olla eroja näytetäänkö vierityspalkjit aina?)
        * inherit: ominaisuus peritään ylemmältä tasolta

        Jos css ei ole tuttu niin kannattaa vähintään käydä tutoriaali ajatuksella läpi:
        http://www.w3schools.com/css/default.asp


    • Tyylitiedostoilla teet kelluvia elementtejä, jotain juttuja voi skaalata prosentteina ja jne.

      Siitä voisi lähteä, että sivustossa kriittisen sisällön pitäisi näkyä 800x600 näytöllä oletusfontilla, että leipätekstin fonttia ei ole muutettu. Sitten toimii kaikkialla, pienillä näytöillä kun pienentää ja suurilla voi suurentaa jos siltä tuntuu. Kuvat voisi tallentaa vaikka 1.5x tarkkuudella tai SVG:nä mitä tuossa näkyisi jos jotain skaalataan vaikka prosentteina tai käyttäjä klikkaa suuremmaksi niin ei mene röpöksi.

      Tarkempaan/suurempaan on turha pyrkiä laitteiden kirjavuuden ja kaistasyistä. Mainossivustoilla tosin pitää mainokset saada sopimaan, että silloin 1024x768 korkeintaan, jossa mainospalsta on oikealla ja leikkautuu pois kuvasta jos on pieni näyttö.

      • Korjaan, mainossivuston pitäisi olla vähintään 1024x768 näytöllä. Ainahan se voi skaalautua siitä sitten isommaksi ja pienemmillä tarkkuuksilla jää mainoksia pois.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5275
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3287
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1857
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1531
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1415
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1297
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe