Lapin seidat

Tiedän,että ne ovat ikivanhoja uhripaikkoja,joissa käytiin kysymässä hengiltä neuvoa.Seita suuttui,jos ei saanut uhria ja moni paikallisista tavoista tietämätön on harhaillut pää sekaisena pitkin soita ja tuntureita.Lappilaiset eivät mielllään kulteistaan puhu,mutta olisi mielenkiintoista tietää,käyvätkö poromiehet ja hillanpoimijat vielä seitapaikoilla kysymässä neuvoa ja hyvää onnea reisuilleen.

11

782

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • iänikuinen

      Itse asiassa seita ei ole paikka vaan eräänlainen Lapinnoita. Ilmiselvästi sukua sanalle seydr, joka on shamaanin kaltainen tietäjä Pohjois-Norjassa.

      • HiisiSeitaLehto

        Koulussa opetettiin että lapin seidat sekä varsinais-Suomen ja Viron hiidet on samankaltaisia. Kyse on rituaalisesti arvostettu pyhäpaikka kuten lehto, kalmisto tai kivi. En ole käynyt kertaakaan lapissa muuten kuin lyhykäisesti Rovaniemellä, mutta nuo lapin pyhät hiidet eli seidat olisi kiva vielä omana aikanaan nähdä. Olen myös kuullut että lapissa on puustaveistettyjä pyhiä kalapatsaita jotka törröttää nokkamaassa ja pyrstö taivasta kohden. Vieläköhän lapissa näitä pyhiä kalapatsaita on?


    • Kiitos!Minä sekoitin sen varmaan niihin kiviin,joita seitoja varten on pystytetty.En ole koskaan ollut Lapin hillasuolla.Jos tulen,taidan poiketa paikalliseen ravitsemusliikkeeseen ja kysellä paikkaa,josta heruisi pari litraa.Jos siellä ei ole mitään,minua on varmaankin suojeltu lapinnoidan vihalta.

    • fnrs

      Jaa-a, lappilaisena voin ainakin itse todeta, että seidoilla on viitattu nimenomaan paikkoihin, joissa jumalten tai tai tiettyjen henkien on uskottu asuvan. Kieltämättä seita kuulostaa viittaavan muinaisnorjalaiseen sanaan seidhr, mutta sen merkitys on todennäköisesti muuttunut kattamaan myös sellaisia paikkoja tai esineitä, joihin henkien, haltioiden, hiisien sun muiden uskottiin vaikuttavan. Myös noidat olivat tavallaan tällaisia, enemmänkin henkimaailman välikappaleita yhteiskunnalle, kuin rautapadalla varustettuja käkättäjiä.

      Shamanistisen kulttuurin mukaisesti seitoja on ollut myös omia ja niille on uhrattu, kun on ollut kyse henkilökohtaisemmista pyynnöistä tai yksinkertaisesti jatkuvan suosion tavoittelusta - vaikka sitten metsällä tai hillasuolla. Julkisilla seidoilla kävi milloin kukakin, koska sellaisen laiminlyönnistä saattoi seurata koko kylä- tai heimoyhteisölle pahaa. Pohjoisissa kulttuureissa henkiä ja jumalia ei kuitenkaan ole koettu samalla tavalla vaativiksi kuin esim. kristinuskon jumalaa, eikä uhraamattomuus sinänsä tuonut mitään vihoja päälle (paitsi shamaaneille, joilta vaadittiin enemmän), jos ei ollut erikseen asiasta sopinut tai luvannut tarjota.

    • Jaaha,kiva kun tämäkin asia alkaa jo aueta!Minäkin uskon sentään johonkin,vaikka olenkin ateisti.Uskon,että niin rakkaudella kuin vihallakin on valtava voima!

    • Pikkujuttu

      Hei Safirella!

      Jänniä juttuja kerrot, mutta opipa yksi asia!

      Laita aina pisteen ja pilkun jälkeen tyhjälyönti, niin on kivempi lukea. Katsele vähän muitten kirjoituksia. Tulet huomaamaan, että näin on.

    • Seidanpalvoja

      Pohjosessa kävin erään järven ranalla seidalla ja kruunuja,euroja ja Norjanmeren rannalta vihreän kiven vein ja toivoin saalista. Kaksi yötä kävin valvomassa ja toisena yönä villisian sain satimeen. Tiedä häntä mutta kiitän ja kunnioitan muinaisia.

    • HölkynKölkynTimmeloora

      Saita ei seidalle samoa, parempi parran on paeta.

    • muovipullo

      Seitan, joku vei nunnukan kilikassin.

    • Anonyymi

      on niitä seitoja ja niitten kans kannattaapi pysytellä väleissä.

    • Anonyymi

      Tänään ei tartte sepin laidoille mennä, kun kaikk on ihaa toisperosesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 166
      4616
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      118
      4207
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2770
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1615
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe