Aloittelevan salkku

nepallover

Hei,

Olen kesän mittaan aloittanut pientä salkkuni kasausta. Ostelin osakkeita ylimääräisellä rahalla, joten kovinkaan suurta oman talouden kaatumisvaaraa ei ole.
Ostin kuitenkin seuraavanlaisia osakkeita:

300 kpl nokiaa 4,1e kpl
185kpl neste oilia 7,7e kpl
35kpl stora enso r 5,15 kpl

Mielestäni ostot olivat ihan ok hintaisia, vaikka hieman ovat siitä pakkaselle pudonneet.
Mitään kiirettä ei minulla niitä ole myydä muutamaankaan vuoteen. Olisiko kenelläkään mitään ohjeita tuonnäköisen salkkuni tulevaisuuteen?

24

912

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vakuusvaje

      Sinulla on hyvä salkunitu kasvamassa ja ajoituskin sikäli kohdallaan, että noista osakkeista olisit voinut maksaa alkuvuonna paljon enemmänkin. Jatkat vain aivan rauhassa ostoja sitä mukaa kuin rahaa kertyy. Parhaat sijoitukset tehdään huonoina aikoina ja luvassa näyttää olevan pitemmältikin sellaista..

    • Money talks

      Kun kurssinousu on epävarmaa lähitulevaisuudessa,on osingollakin kasvava merkitys.Pienessä salkussa osingoilla ei rikastu mutta antavat kuitenkin mahdollisuuden positiiviseen tuottoon ja inflaatiosuojan mitä taas rahojen tilillä seisottaminen ei tee.Esim.Elisa ja Orion ovat olleet perinteisesti melko hyviä osingonmaksajia ja voisivat sopia salkkuusi muutenkin hajauttamaan riskiä.

    • miten alkuun?

      Minulla olisi pari tonnia ns. ylimääräistä ja nyt asuntolainan maksun jälkeen rahaa jää joka kuukausi useampi satanen tilille. Olisin kiinnostunut suorasta osakesijoittamisesta mutta kun en ymmärrä asiasta yhtään mitään.
      Netistä olen yrittänyt kovasti aiheesta lukea mutta ei oikein ole auennut..

      Siis miten pääsen alkuun?
      Avaan johonkin arvo-osuustilin? Nordnet, eQpankki?
      Käytännössä miten ja mistä ostan osakkeita?
      Pitääkö minun kuinka aktiivisesti seurata salkkuani vai mitä minun pitää säännöllisesti (ja kuinka usein) tehdä?

    • Vakuusvaje

      Pörssisäätiöllä on verkossa hyviä oppaita, joista asioiden pitäisi kyllä selvitä. Myös Kauppalehden keskustelupalstalla on aloittelijoiden osio, josta löytyy tarpeellista tietoa joskus pitemmällekin ehtineelle.

      Avaat arvo-osuustilin joko pankkiin tai välitysliikkeeseen, minkä jälkeen pääset tekemään osakekauppaa suoraan verkon kautta pörssissä. Tileillä, välityspalveluilla ja niistä perittävillä palkkioilla on eroja, joita tietysti on vaikea tuossa vaiheessa vertailla kun et edes tiedä mitä tulet tekemään. Siksi en minäkään suosittele mitään välittäjää erityisesti. Tilin avattuasi kannattaa tutustua kaupankäyntiohjelmistoon ja seurailla pörssin menoa sinua kiinnostavilla osakkeilla ensin jonkin aikaa ja toimia oikeasti vasta sitten.

      Tilanteessasi hankkisin aluksi niillä parilla tonnilla kahta eri osaketta ja sitten vähintään tonnilla kerrallaan lisää yhtiöitä. Nykyisinhän osakkeita voi ostaa vaikka yhden kerrallaan vaivatta, mutta kovin pieniä kauppoja ei kannata tehdä palkkioiden takia. Kun erilaisia firmoja on salkussa puolisen tusinaa, hajautus on kohtuullinen ja voit ruveta kasvattamaan yksittäisten yhtiöiden osakemääriä. Se työ ei lopu koskaan. :)

      Varsinaisesti pakollista on vain tallentaa kauppalaskelmat ja tarkistaa veroehdotus keväisin. Sieltä näkyy veroviranomaisten tiedossa olevat osakemyynnit, ja nämä tiedot on syytä tarkastaa. Kannattaa tietysti seurata talouden menoa yleisesti ja erityisesti mitä omistamissasi yhtiöissä tapahtuu. Yleensä oikean rahan sijoittaminen motivoikin mukavasti tähän.

    • miten alkuun?

      Kiitos vastauksesta!
      Eli kun avaan arvo-osuustilin niin siitä menee vain tilin kk-maksu ennenkuin alan tekemään kauppaa? Ja muut kulut alkaa juoksemaan vasta sitten kun kaupanteko alkaa?

      Itse olin ajatellut sijoittaa tuon pari tonnia kahteen tai kolmeen eri yritykseen, pitää nyt katsoa ensin mitkä ne olisivat ja yrittää tutkia osakkeiden hintakehitystä jollain aikavälillä.

      Kieltämättä hirvittää laittaa rahojaan johonkin mitä ei kunnolla ymmärrä, mutta kiinnostus on kova ja haluan kokeilla sitä pienellä sijoituksella kun mahdollisuus on.
      Ostot varmaan sujuukin helposti, mutta mietityttää osaako myydä oikeaan aikaan niin että koko hommassa on järkeä ja tulee muutakin kuin persnettoa.

      Sitten tyhmä kysymys: jos olisi tilanne, että osakkeiden hinta olisi noususuunnassa ja haluaisin myydä, niin onko kuinka todennäköistä että niitä ei saa myytyä?

      Seuraatko sinä nimim. Vakuusvaje pörssiä päivittäin?

      • Vakuusvaje

        Osakkeiden omistamisesta tai arvo-osuustilistä ei ole muita kuluja kuin tilin ylläpidosta perittävä palkkio. Jotkut välittäjät vieläpä tarjoavat tilin ilmaiseksi. Osingot tulevat suoraan pankkitilille valmiiksi verotettuina. Kaupanteko maksaa sekä ostaessa että myydessä.

        Ostamisen ja myymisen ajoituksessa on aina miettimistä. Sitä ovat maailman parhaat aivot pohtineet satoja vuosia eikä päteviä menetelmiä ole keksitty. Sen olen kuitenkin huomannut, että parhaat ostokset tehdään silloin kun osakkeet ovat yleisesti laskeneet pitkään ja paljon ja kapitalismin lopullista romahdusta ennustellaan. Viimeksi tällainen tilanne oli talvella 2009. Nytkin jälkimmäinen ehto täyttyy ja takana on 30 prosentin lasku, mutta laskuvaihe on ollut perin lyhyt.

        Jos osakkeesi noteerataan Helsingin pörssissä, kaupanteossa ei yleensä ole vaikeuksia. Isoissa yhtiöissä on aina riittävästi ostajia tai myyjiä muutaman tuhannen euron erälle ja kauppa toteutuu sekunneissa. Pienissä saattaa joskus olla sellainen tilanne, että "laita on ohut" eikä vastapuolta löydy välittömästi. Silloin pienikin kauppa voi heilauttaa kurssia, joten aseta aina kaupoissa rajahinta äläkä koskaan myy tai osta "päivän kurssiin" Harvoin kaupanteko kestää muutamaa tuntia pitempään, jos pyytämäsi hinta on kohtuullinen.

        On sellaisiakin sijoittajia, jotka eivät koskaan myy. Salkun kasvaessa myös osinkotulot lisääntyvät ja tällainen holdari nauttii loppuikänsä yhä enenevistä pääomatuloista. Kurssien vaihtelu on heille vain merkityksetöntä kohinaa, kunhan omistetut yhtiöt menestyvät pitkällä tähtäimellä ja tuottavat voittoa.

        Ajantasainen kurssiseuranta pyörii tietokoneessani taustalla koko ajan ja sieltä sitä voi kurkistella. Vaikka sijoittaminen onkin minulle nyt jo merkitykseltään ammattimaista toimintaa, se on silti pohjimmiltaan yhä kiinnostava harrastus. Olen kuitenkin salkun kasvaessa vähitellen siirtynyt holdauksen suuntaan enkä tee kauppaa kuin kerran pari kuukaudessa. Erityisen kiinnostunut olen pienistä yhtiöistä, jotka eivät sovellu "isojen poikien" sijoituskohteiksi.


    • miten alkuun?

      "..aseta aina kaupoissa rajahinta äläkä koskaan myy tai osta "päivän kurssiin".."
      eli siis käytännössä mitä? En siis yhtään tajua miten ostetaan tai myydään kun en tiliä ole avannut enkä nähnyt toimintaa käytännössä.

      Eli väännetäänkö vähän rautalangasta :)
      Kun ollaan ostamassa osaketta niin tarjotaanko ostettavista osakkeista jotain eikä siis ostetan sillä hinnalla kuin on päivän kurssi..? Jos joku hyväksyy hinnan niin tehdään kaupat?

      Entä kun haluaisin myydä, ilmoitanko hinnan jolla haluan myydä ja joku sitten ostaa sillä hinnalla tai jää myymättä?

      Suuret kiitokset avusta!

      • Vakuusvaje

        Osto- ja myyntitarjoukset menevät pörssin järjestelmään, josta välittäjän palvelun kautta on nähtävissä yleensä viisi parasta tarjoustasoa kummaltakin puolelta. Kullakin tasolla näkyy myös se määrä, joka osakkeita on myynnissä tai ostossa siihen hintaan. Tämä kokonaismäärä voi koostua yhdestä tai useammasta tarjouksesta.

        Tässä esimerkki vähän vaihdetun osakkeen tarjouskirjasta:

        Osto Myynti
        4.50 100 4.52 800
        4.43 200 4.55 20
        4.40 400 4.65 80
        4.30 5000 4.80 200
        4.00 900 5.00 100

        Ostokurssi on tässä tapauksessa 4,50 ja myyntikurssi 4,52. Innokkain ostaja siis tarjoaa 4.50 euroa kappaleelta, mutta on valmis ostamaan vain sata kappaletta. Tasolla 4,30 väijyy ilmeisesti joku isompi ostaja, joka ei kuitenkaan ole tällä hetkellä valmis maksamaan aivan markkinahintaa.

        Myyntipuolella on ensimmäisenä tarjolla 800 osaketta hintaan 4,52 ja lisää osakkeita löytyy korkeammalla hinnalla tuossa näkyvät määrät.

        Jos järjestelmään tulee ostotarjous, joka on vähintään yhtä suuri kuin alin myyntitarjous (4,52), syntyy kauppa. Jos järjestelmään tulee myyntitarjous, joka on yhtä suuri tai pienempi kuin korkein ostotarjous (4,50), syntyy kauppa. Toisiaan leikkaavista tarjouksista vanhempi määrää kauppahinnan.

        Kun nyt tulet ostamaan tätä osaketta, teet siitä oman tarjouksen, joka lisätään tarjouskirjan ostopuolelle. Oletetaan että haluat ostaa kaksisataa osaketta. Jos olet valmis maksamaan niistä 4,52 tai enemmän, kauppa toteutuu heti hinnalla 4,52, koska osakkeita on riittävästi tarjolla. Jos pistät rajaksi 4,51, pääset ostojonon kärkeen, mutta kauppa toteutuu vasta kun löytyy halukas myyjä siihen hintaan. Jos pistät rajaksi 4,50, tarjouksesi tulee jonon ensimmäisen rinnalle. Yleensä vanhempi tarjous on etusijalla. Silloin täytyy löytyä myyjä, joka ensin täyttää ykkösostajan pyynnön ja seuraavaksi on sinun vuorosi.

        Sama koskee myyntiä, mutta peilikuvana. Teet tarjouksen, se menee näkyville tarjouskirjaan ja ostaja löytyy heti tai myöhemmin.

        "Päivän kurssin" vaara on siinä, että ostomääräsi tyhjentää myyntilaidan. Esimerkissä näet, että viiden parhaan myyntitarjouksen yhteismäärä on 1200 osaketta. Jos ostaisit 2000 osaketta päivän kurssiin. saisit kaikki 1200 yllä näkyviin hintoihin ja lisäksi 800 kappaletta johonkin vielä korkeampaan hintaan, jota ei etukäteen tiedä, Se voi olla vaikka kuusi euroa. Myyjät eivät yksinkertaisesti ennätä mukaan näin nopeasti, mutta äkkinousun jälkeen he kyllä tulevat esiin ja kurssi laskee takaisin. Pikaostolla olet onnistunut tekemään komean tappion.

        Myyntitilanteessa on sama vaara. Jos kerralla myytävä määrä on liian suuri, hinta voi romahtaa yhdellä myynnillä 10 - 15 %. Pikkuyhtiöissä näitä tapauksia myös näkee käytännössä silloin tällöin. Sellaisessa kaupanteossa ei ole mitään järkeä, kun hiukan odottamalla ostajia kyllä löytyy parempaankin hintaan. Isoissa yhtiöissä riskiä ei ole, kun ostajia on paljon ja tarjoustasoissa ei ole tyhjiä välejä, mutta ota silti tavaksi laittaa aina rajahinta toimeksiantoihisi. Alkuesimerkissä vaikkapa rajahinta 4,60 varmistaa ettet joudu maksamaan osakkeesta kohtuuttomasti, mutta ei kuitenkaan turhaan viivytä kaupan syntymistä.


    • miten alkuun?

      Kiitos Vakuusvaje, sinusta on ollut suuri apu.

      Kertomasi asiat ovat tietysti ihan itsestäänselvyyksiä teille alan ammattilaisille, mutta asiaan perehtymättömälle ei ja jostain sitä on aloitettava ja hölmöjä kyseltävä.
      Rahallisesti tulevat sijoitukseni eivät kaada talouttani, mutta onpahan ainakin jotain suuntaa miten kannattaa toimia, ettei heti ensimmäiseksi tekisi kunnon kardinaalimokaa jo ihan mielekkyydenkin kannalta. Varmaan oppi tulee kantapään kautta mutta se on se pelin hinta.

      Uskoisin, että tuon arvo-osuustilin avaaminen jo selventää toimintatapoja kun näkee miten järjestelmä toimii, joten pitää alkaa nyt sitten tutkimaan mihin sen tilin avaisi.

      • Mini-sijoittaja..

        Hyviä neuvoja on tullut kirjoittajilta kosolti, mutta silmään ei sattunut tätä asiaa. Kun ostaa osakkeita, niin mielestäni kannattaa katsoa osto ja myynti määria eli vaihtomäärää. Nokia, Neste, Fortum jne. ovat suuria firmoja ja pörssivaihto satoja tuhansia ja miljoonia kappaleita päivässä. Isojen firmojen, joilla suuri vaihtomäärä, osakkeista pääsee yleensä helposti eroon tarvittaessa. Itse en ole ammattipeluri vaan juuri tuollainen muutaman tuhannen euron sijoittaja. Pörssi on tavallaan kuin pelilauta, jossa on paljon pelaajia ja minä käyn kauppaa päivän hinnoilla. Yleensä, kun haluan ostaa jotain, tarjoan viisi tai kymmenen senttia enemmän kuin tarjoustaso, niin kaupat syntyy suht. nopesti ja myydessä teen samoin vaan päinvastoin. Osingonjako on yksi huomioitava seikka, monet firmathan eivät ole jakaneet osinkoa vuosiin, jos haluaa tuottoa eikä myyntivoittoa , niin pitää ostaa osakkeita, joilla saa hyvin osinkoa. Harvoin on saatavana osakkeita, joilla saa nopeasti suuren myyntivoiton, niitäkin on joskus, yleensä ne on jollain tavalla riskiosakkeita. Nyt jos on riskirahaa sijoittaa, on oikea aika sijoittaa osakkeisiin, hinnat ovat laman pelossa tippuneet melko alas. Saattaa kyllä joutua odottamaan pitkään, ehkä vuosia ennenkuin kannattaa myydä pois, jotta saa omansa ja vähän voittoa.


    • miten alkuun?

      Varmasti olet oikeassa vaihtomäärien kanssa. Pitääpä siis tarkkailla niitäkin.

      Sellainen tuli vielä mieleen, että miten työssäkävä ihminen ehtii ostella ja myydä? Onko töiden jälkeen klo kolmen - neljän jälkeen jo pörssissä kaupat tehty kun itse pääsee koneelle?
      Tai kuinka aamusta voi tai kannattaa aloittaa?

      • Vakuusvaje

        Suomessa pörssi on auki klo 10.00 - 18.30. Kyllä siihen ehtii iltapäivälläkin mukaan. Amerikassa kauppaa tehdään myöhäisiltaan asti täkäläistä aikaa.


      • Mini-sijoittaja..

        Pörssikauppaa voi käydä vaikka keskellä yötä, aukioloajoista ei tarvitse välittää.
        Ns.päiväkauppiaat on toinen juttu, kun kauppaa tekee isoilla summilla ja pienellä marginaalilla, on tiedettävä missä mennään ja varsinkin lyhyeksi myynnissä. Eli, kun esim. pankin kanssa on avannut säilytystilin ja sopinut pörssikaupan aloittamisesta, pääsee sitten kotitietokoneellaan käymään kauppaa milloin vaan. Ohjelmalla tehdään osto- tai myyntitarjous osakkeista ja ohjelmisto välittää tarjouksen eteenpäin. Sitten voi seurata ajantasaisesti netin kautta pörssin aukioloaikana, syntyykö kaupat vai ei tarjoushintaan ja tarjouksen voimassaoloaikana.
        Itse kaupankäynti on todella helppoa, mutta tekeekö onnistuneita kauppoja onkin jo toinen juttu, moni kauppa on pieleen mennyt, mutta reilusti vielä voitolla ollaan.


    • Ecco82
    • jos vielä kuitenkin

      Ja vielä kun lisätään tärkein: älä koskaan osta kenenkään neuvon mukaan; kuten ei myöskään myyntiä pidä siten tehdä. Pankissa ovat kaikkein huonoimpia ohjeita antamaan, ja sitten muut sijoittaja-asiantuntijat. Kuunte vain tosiasiallisia julkisia tapahtumia ja lue maailmanmarkkinatilanteet sekä kunkin sinua kiinnostavan yhtiön todelliset näkymät. Muulla tavalla menetellen olet vain ammattipelureiden pelin rahoittaja.

    • miten alkuun?

      Omat taidot vaan on vielä niin heikot, että helposti sortuu vihjeisiin.
      Vielä on Nordnetin tunnukset tulematta joten on hyvää aikaa tutkia mitä ostaisi.
      Fortumiin olin jo kallistumassa kunnes taas aloin miettimään jonkun kirjoittelijan kommentteja. Samoin pienet määrät Sampoa, Talvivaaraa tai Telia Soneraa ovat mahdollisia kohteita. Kuulostaako ihan väärältä suunnalta..?

      • immokuutsa

        Suosittelen että, määrittelet itsellesi jo ostaessasi jotain osaketta että millä hinnalla siitä aiot luopua...jos jäät vaan odottamaan jatkuvaa nousua saatat ns. jäädä rannalle ruikuttamaan. Kurssit nousee ja laskee, tärkeintä' on hypätä junasta oikeaan aikaan pois. Onnea!!!


      • Vihjeilijä...

        Sellaisia varmoja osakkeita, jotka aina vaan nousisvat ei näytä nykyään olevankaan. Lähes kaikkien hinnat on "romahtanut" viimeaikoina Kreikka sotkujen pyörteessä. Mutta kuitenkin suuret teollisuutta harjoittavat yritykset ja energiayhtiöt ja sellaiset, jotka jakavat osinkoja ovat pitkässä juoksussa hyviä sijoituskohteita. Jos meinaa ostaa, niin nyt olisi jo aika, sillä kun Kreikka sotku selviää, eikä muita sotkuja tulisi, alkaa osakkeiden hinnat taas normalisoitua eli nousta nykyisestä montusta. Onnenkantamoisia kannattaa joskus ostaa, kun halvalla saa. Sellainen oli M-Realin osaka vuosi-pari sitten. Noita on kyllä hyvin harvakseen ja etukäteen on mahdoton tunnistaa.


    • miten alkuun?

      Nyt on salkussa kolmea osaketta ja kaksi kivasti karvan verran miinuksella. Panokset on tosin niin pieniä että minulla on aikaa katsella tilanteita ja vaikka sitten odotella kevään mahdollisia osinkoja mieluuummin kuin myydä tappiolla lähitulevaisuudessa.

      Onko teillä muilla joku prosentti jonka ylimentäessä aina myytte osakkeet voitolla?

      Toisessa keskustelussa jo kysyinkin mutten saanut vastausta eli jos laitan Nordnetiin ostotoimeksiannon ja muutan sitä niin onhan se ilmaista niin kauan kun se odottelee vastaavaa myyntitarjousta?

      • Vakuusvaje

        Pidän pahana virheenä asettaa etukäteen jotakin kiinteää kurssitavoitetta ainakaan ylöspäin. Isot nousut alkavat pienellä nousulla, ja se joka aina myy 20 tai 50 % voitolla, ei koskaan saa todella suuria voittoja. Jokaisella nousukaudella on runsaasti osakkeita, joiden kurssi nousee satoja prosentteja. Lisäksi tilanne niin taloudessa yleensä kuin kyseisessä yhtiössä voi muutamassa kuukaudessa muuttua rajustikin, jolloin ostohetken arvio on joka tapauksessa hyödytön.

        Myynnin aika on silloin, kun kurssilla ei nähdäksesi enää ole perusteita reaalimaailmassa. Joidenkin mielestä halvalla ostettuja osakkeita ei koskaan kannata myydä, ja nykyisin minullakin on yhä enemmän ymmärtämystä tälle koulukunnalle.


      • pikkasen kadehdin
        Vakuusvaje kirjoitti:

        Pidän pahana virheenä asettaa etukäteen jotakin kiinteää kurssitavoitetta ainakaan ylöspäin. Isot nousut alkavat pienellä nousulla, ja se joka aina myy 20 tai 50 % voitolla, ei koskaan saa todella suuria voittoja. Jokaisella nousukaudella on runsaasti osakkeita, joiden kurssi nousee satoja prosentteja. Lisäksi tilanne niin taloudessa yleensä kuin kyseisessä yhtiössä voi muutamassa kuukaudessa muuttua rajustikin, jolloin ostohetken arvio on joka tapauksessa hyödytön.

        Myynnin aika on silloin, kun kurssilla ei nähdäksesi enää ole perusteita reaalimaailmassa. Joidenkin mielestä halvalla ostettuja osakkeita ei koskaan kannata myydä, ja nykyisin minullakin on yhä enemmän ymmärtämystä tälle koulukunnalle.

        " ja se joka aina myy 20 tai 50 % voitolla, ei koskaan saa todella suuria voittoja."

        minulle on riittänyt 20 % vuositasolla, mutta on sitä saatu muutama kerta 60% vuositasolla.

        "Jokaisella nousukaudella on runsaasti osakkeita, joiden kurssi nousee satoja prosentteja"

        Joka nousukaudelle ?, enpä ole moisia havainnut kuin muutaman tähdenlennon, lähes 50 vuosisen urani aikana.


        olet varmaan tosi rikas, käyttäen lasten termiä, et kai ole kymmeniin vuosiin ajanut alta 100 € autolla jne.


      • Vakuusvaje
        pikkasen kadehdin kirjoitti:

        " ja se joka aina myy 20 tai 50 % voitolla, ei koskaan saa todella suuria voittoja."

        minulle on riittänyt 20 % vuositasolla, mutta on sitä saatu muutama kerta 60% vuositasolla.

        "Jokaisella nousukaudella on runsaasti osakkeita, joiden kurssi nousee satoja prosentteja"

        Joka nousukaudelle ?, enpä ole moisia havainnut kuin muutaman tähdenlennon, lähes 50 vuosisen urani aikana.


        olet varmaan tosi rikas, käyttäen lasten termiä, et kai ole kymmeniin vuosiin ajanut alta 100 € autolla jne.

        En tarkoita näissä prosenteissa vuosituottoa vaan tuottoa ostosta myyntiin. Jos ostamasi osake nousee 20 tai 50 % vaikkapa vuodessa, sehän on erinomainen alku. Olet tehnyt hyvän sijoituksen, joka nostaa salkun keskituottoa. Miksi sellainen pitäisi myydä vain siksi, että kurssi on noussut? Osakehan voi nousta seuraavat kaksi vuotta vielä samaan tahtiin ja usein nouseekin. Johan Jesse Livermorekin sanoi, että teki suurimmat voitot istumalla tiukasti osakkeen päällä.

        Normaali nousukausi kestää tyypillisesti 2 - 4 vuotta. Silloin yleisindeksi nousee kymmeniä prosentteja vuodessa ja tavallisesti ainakin kaksinkertaistuu. Yksittäisten yhtiöiden joukossa on tietysti paljon parempiakin tapauksia. Jos on sattunut osumaan sellaiseen, kannattaa pysyä mukana niin kauan kuin vauhtia riittää.

        Muistelepa vain millaisiin pohjakursseihin vuoden 2009 alussa sai ostaa osakkeita. Seuraavien kahden vuoden aikana yleisindeksi nousi hieman yli 100 %, mutta esimerkiksi Metso nousi 450 %, Nokian renkaat, Ramirent ja YIT 350 %. M-Real hyppäsi kymmenkertaiseksi ja jopa sellainen kestosuosikki kuin Kone nousi 200 %. Nämä esimerkit löytyivät aika nopealla vilkaisulla Kauppalehden kurssikäyriin. Vuosien 2003-2007 nousussa yleisindeksi nousi yli 150 %, ja yksittäisten yhtiöiden joukosta löytyi yli 500 % tapauksia.

        Minulta näiden nousujen hyväksikäyttö onnistui vähintään kohtuullisesti. Sekä 2003 että 2009 keskitin aika rajusti rahani muutamaan osakkeeseen, ja kun niihin sattui kummassakin nousussa pari huipputapausta, tulos oli vähintään riittävä. Mutta se oli salkun kasvattamisen aikaa, jolloin tavoitteena oli kerätä riskiäkin ottaen nopeasti varhaiseläkkeeseen riittävä pääoma.

        Nyt se on koossa ja tärkeintä on pääoman säilyttäminen. Olen siirtynyt puolustukseen, jolloin mennään enemmänkin yleisindeksin mukaan aaltoillen. En ole rikas, mutta sen verran salavarakas, ettei töitä enää ole pakko tehdä. Teen sen minkä huvittaa, nykyisin noin puolet vuodesta. Elämänhallintaan kuuluu sekin, että auton arvo on noin 2000 euroa eikä sen vaihto ole suunnitteila.


    • Jammo33
    • joo...

      kun vajaa vuosi on kulunut
      näkee miten in käynyt,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      445
      4778
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1702
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1438
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1339
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1296
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1171
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      865
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe