Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Miksi ihmiset lisääntyvät?

24 v. enkä keksi

Haluaisin kuulla edes yhden järkevän perustelun siihen, miksi pitäisi lisääntyä. Olen 24-vuotias nainen enkä löydä ainuttakaan syytä tehdä tähän maailmaan lisää lapsia, vaikka miettisin pääni puhki. Kaikki minun ja kumppanini elämässä olisi lähes täydellistä lapsia varten. Molemmat olemme kouluttautumassa aloille, joista saamme paremman toimeentulon kuin tarvitsemme ja molemmat pidämme aloistamme emmekä ole stressaantuneita niiden töistä. Pidämme niistä eivätkä ne vie liikaa aikaamme. Olemme ns. ylemmän keskiluokan perheistä ja meillä on ollut onni saada jo perinnöiksi kaikki tarvitsemamme. Kaunis omakotitalo lapsiystävällisellä pihapiirillä erittäin hyvältä alueelta, lomamökkejä, tuottavia sijoituksia ym.

Meillä on rakastava suhde. Tuemme toisiamme paljon eikä suhteestamme puutu hellyyttä. Mieheni vaikuttaa loistavalta isämateriaalilta. Hän on erittäin vastuullinen ja fiksu. Hän hoitaa kissaamme moitteettomasti esim. käyttää sen joka vuosi eläinlääkärissä tarkistuksessa ja antaa kissalle matolääkekuurin todella jaksavaisesti, vaikka se on vaikeaa, koska kissa ei tykkää lääkkeistä. Eräs kerta ystäviemme vanha ja sairas kissa oli hoidossamme. Mieheni nukkui ensimmäisen yön kissan vieressä sohvalla, jotta kissalla ei olisi yksinäistä ja se tottuisi olemaan meillä. Seuraavat yöt mieheni heräsi monta kertaa yössä tarkistamaan, että kissa nukkuu hyvässä asennossa. Aamuyöstä hän käytti kissan ulkona, koska se ei enää nukkunut. Tämä siis keskellä viikkoa, vaikka miehelläni oli kovasti opintoja ja pitkiä päiviä.

Mieheni olisi varmasti hyvä isä, se ei epäilytä minua. Tiedän itsekin, että olisin hyvä äiti. Olisimme hyviä vanhempia, koska ymmärrämme tunteita hyvin, olemme kärsivällisiä, meillä on hyvät arvot, olemme molemmat kokeneet elämässä vaikeitakin asioita ja tiedämme kuinka kannustaa oikein. Tiedämme myös, että raha on hyväksi vain siihen asti, että se turvaa elämän. Olemme molemmat perhetaustastamme huolimatta kasvatettu leikkimään ulkona ja leikkimään kivillä ja kävyillä - ei nukeilla ja leluilla.

Lyhykäisyydessään siis suoritamme korkeakoulututkintoja, mutta emme ole uraohjuksia, meillä on jo talo loppuelämäksemme, meillä on aikaa lapsille, olisimme hyviä vanhempia, arvomme ovat maanläheisiä, olemme fiksuja ihmisiä, jotka pystyisivät tukemaan lasta tunteidensa kanssa.

Ja kyllä, kun näen mieheni lapsuuskuvia tunnen välillä, että olisi mukava saada lapsi hänen kanssaan. Mutta oma itsekäs tuntemukseni on kaikkea muuta kuin syy tehdä lapsia. Yritän ajatella lapsen kannalta. Lapsen kannalta ajateltuna en ymmärrä miksi kenenkään pitäisi syntyä näin ikävään ja epävarmaan maailmaan. Ajattelen myös sitä, että itselläni olisi varmasti liian kova huoli lapsesta tämän kasvaessa, vaikka en sitä lapselle näyttäisi. Pelkäisin, että lapsi tekisi teini-iässä tyhmiä virheitä, vaikka äitinä yrittäisin olla ollut hyvä esimerkki ja puhua asioista. Pelkäisin lapsen puolesta. Maailmakaan ei ole niin tukeva kuin se on entisaikoina ollut. Pahoinvointia on enemmän, koska sellaiset ihmiset lisääntyvät, joiden ei koskaan pitäisi olla vanhempia. En tunne haluavani tuoda lastani tähän maailmaan. Onko mitään syytä lisääntyä? Luulen, että ei? Suvunjatkumisella ei ole minulle merkitystä, koska osaan ajatella aivoillani ja kyseenalaistaa sisäänrakennetut käyttäytymismallit.

Kiitos, ei lapsia järjettömästi ja itsekkäästi tekevien kommentteja. En voi sietää sellaista, ihmisten pitäisi miettiä miksi lapsia tekevät ja millaisiin ympäristöihin.

138

2396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä että

      kysyt. Se on sen tähden että niin kauan kun ei kaikilla lapsilla ole hyvä olla, ei minullakaan ole hyvä olla :( Hyvinvointi alkaa luonnosta ja eläimistä. Ei kissakaan ihmisen iloksi kuulu. Hädin tuskin koira ainakaan kaupungille seurakoiraksi!!!!
      Se on totta, ettei vastuuttomat ihmiset kuuluisi vanhemmiksi. Se on sillä tavalla, ettei suomalaisetkaan arvosta lääkehoitoa jota on saanut koko elämänsä. Ei kaikilla ole asiat yhtä hyvin. Sitä toivoo ettei olisi syntynytkään......
      Tahtoisin myös lapsia, koska pidän lapsista mutta kun on olemassa jo niin monta. Surullista että moni kokee suorastaan julmuutta, saati eläimet. Mutta niinhän kauan kun ihmiset ei ajattele, saapas osuu omaan päähän vaikka lastensa ja eläinten ja luonnon kautta. Melko yksinkertainen asia ymmärtää.

      • Anonyymi

        "lapset hankitaan", sitku on sitä ja tuota jo tehty, on se omakotitalo jossa tyhjät huoneet odottavat.
        Tai tämä maailma on niin paha, ikävä paikka ettei siihen voi synnyttää.
        Jokainen itse tuon kohdaltaan päättää haluaako lapsia. Ei sitä voi kukaan ulkopuolinen tulla sanomaan.
        Mietimmekö työpaikkaa niin tarkkaan, että vastaavia puljuja on ja myyvätkin ihan samaa tavaraa? Emme, me ihmiset menemme töihin palkan vuoksi.
        Lasten suhteen se "palkka" on, suku ei sammu. Vielä meidän sukupolveemme. Se saattaa sammua seuraavaan, tai voi syttyä iso sota, tai tulla vielä ikävämpiä tauteja kuin korona, tai maailma voi säilyä ennallaankin. En itse halunnut miettiä asiaa nuorena. Vahinkoraskaus, jonka isä halusi olla isänä. Myöhemmin toinenkin lapsi.
        Toisen lapsen kohdalla- piti syödä hormonilääkitys että raskaus sai alkunsa. Kolmatta ei milloinkaan kuulunut, ja nykyään on jo vaihtaritkin ohi.
        En ole kokenut tehneeni mitään väärää, siinä että äitiys kiehtoi, ja ohessa tein osaltani isäksi yhden ihmisen.
        Se oli oma valinta.
        En voi neuvoa. Jokainen tosiaan valitsee siinä asiassa itse. Myöhemmin ketjussa kirjoitat, että puoliso haluaisi lapsia. Äiti se on, joka kohdussaan lapsen kantaa, useimmiten imettää, valvoo koliikki-itkun öitä, taputtelee itkevälle asvaltti-ihottumaiselle desinfioivaa naarmuttuneeseen alueeseen, ja huolehtii niin monta asiaa.
        Lapsi on elävä olento, josta vanhemmat ovat isossa vastuussa. Pitkään. Voi jo suoraan laskea sen 18 ekaa lapsen vuotta, koska vasta sitten kun on täysi-ikäinen, voi olettaa tulevan toimeen kokonaan omillaan.
        Mihin tarpeeseen olen itse aikoinaan synnyttänyt lapsia? En osaa oikein vastata itsekään tuohon. Minusta se vain tuntui oikealta. Heidän olemassaolonsa aikuisina ihmisinäkin tuntuu oikealta. Se on mielenkiintoista, miltä he näyttävät. Toisella on minun suvustani kasvot ja silmät. Mutta isänsä kädet, jalat koko pituudelta. Toisella taas isänsä silmät, isänsä profiili, mutta minun käteni käsivarsaineen ja minun äitini suvun jalat, sekä hampaat.
        Jos se siis tuntuu oikealta, se menee ihan niinkuin piti.
        Ellei se tunnu- siis nimenomaan tunnu, oikealta, sitten mieti uudestaan. Mutta tämän informaatiotulvan mitä nykyään on, varaan älä päätöstä perusta. Kautta ajan on jossain ollut nälkää, sotaa, luonnonkatastrofeja. Sen vuoksi ihmisiä ei ole jätetty tekemättä, vaan monella on tullut vastaan lapsettomuus, tai sairaus tai aika jo kulunut liian pitkälle, naisella.
        Lapsen vanhempi tarvitsee vain muutaman asian hoitaakseen omaa lastaan. Halun hoivata. Senverran toimeentuloa että voi hoivata. Paikan mikä on turvallinen sille lapselle kasvamiseen, eli kodin jossa ei ole päihdehuuruja eikä väkivaltaa ym vahngoittavaa.

        Voitte ihan istua yhdessäkin pohtimaan sitä asiaa, mitkä asiat ovat kummankin elämään tärkeitä. Niitä asioita joita tekemällä ei iän karttuessa sitten myöhemmin kadu. Nykyään voi myös oikeasti hankkia lapsen, jos niin haluaa. Adoptoimalla. On muitakin tapoja, jos vain toinen pariskunnasta haluaa lapsen. Sopimisasioita.


      • Anonyymi

        Sain 4 ihanaa lasta nuorena ja nyt olen myös isoäiti neljälle. Ja jännä että omat ovat 3 tyttöä ja 1 poika ja lastenlapsia on myös 3 tyttöä ja 1 poika. ♥️♥️♥️💎♥️♥️♥️💎


    • U. Eemeli

      Miksi ihmiset elävät?

      Mikä tarkoitus olemassaolollamme on?

      Minulle lapset edustavat elämän jatkuvuutta ja tarkoitusta olemassa olollemme.

      Varsinkin nyt ikääntyessäni, odottaessani ehkä turhaan lastenlapsia, asian merkitys korostuu!

      Miksi olen elänyt?

      Jo aikaisemminkin lasten olemassaolo antoi elämälle sisältöä.
      Maantieteellisestä erosta ja harvahkoista tapaamisista huilomatta, tietoisuus heidän olemassa olostaan tyydytti!

    • siitä vaan

      Ei ole mitään järkevää syytä lisääntyä, mutta tunnut hakevan jotain syytä että voisit hankkia lapsia. Jokainen hakee oman merkityksen elämälleen ja sen ei pitäisi ainakaan olla suvunjatkaminen.

      • Lapset lapset

        Eihän ihmisen olemassaololle ole muuta syytä olemassakaan. Kaikki muu on pääleliimattua inhimillistä paskaa jolla yritetään erottua apinasta siinä sen paremmin onnistumatta.


      • Anonyymi
        Lapset lapset kirjoitti:

        Eihän ihmisen olemassaololle ole muuta syytä olemassakaan. Kaikki muu on pääleliimattua inhimillistä paskaa jolla yritetään erottua apinasta siinä sen paremmin onnistumatta.

        Tuo on totta. Verenperintö ja sen eteenpäin vienti siinä se elämän tärkein asia. Aina on eletty. Erilaisissa elämän ja maailman tilanteissa selvitty.


    • 4444444

      Ajattelet minusta itsekkäästi ja narsistisesti, sillä koet maailman jotenkin puutteellisena ja pahana - vaikka maailma on vain maailma ja se tulisi hyväksyä sellaisenaan. Miten täällä nyt on niin ikävää ja epävarmaa, kun ei ole edes maailmansotaa käynnissä?

      Hyvin ja vastuullisesti kasvatetut lapsista tulee hyviä ja vastuullisia aikuisia, jotka tekevät todennäköisesti hyviä asioita, joten teillä koulutettuina ja fiksuina ihmisinä olisi velvollisuus tuottaa lapsia yhteiskunnalle, joka kuitenkin on panostanut teihin esim. edullisen koulutuksen ja terveydenhuollon myötä.

      Lisäksi lapsissa on tulevaisuus, oli se mikä hyvänsä.

      Ja kun olet noin nuori, et voi edes kuvitella kuinka yksinäiseltä ja tyhjältä tuntuu olla 40 ilman perhettä.

      • Anonyymi

        Vielä yksinäisempää se on sitten vanhana kun puoliso ja ystävät kuolleet. Ellei ole edes rakkaita lapsia lohtuna ja turvana.


    • ............

      Olet vielä niin nuori että 10 vuoden päästä saatat olla eri mieltä.

    • -vanhaämmä-

      Malliesimerkki ihmisestä, joka luulee olevansa aikuinen ja vieläpä hyvin fiksu sellainen. Eläpä nyt ensin alkuun 10 vuotta lisää elämää, niin kiristävä tekofiksuuden panta pääsi ympärillä EHKÄ lakkaa puristamasta noin kovaa.
      Ei millään pahalla, mutta onneksi lähipiirini 20 ihmiset eivät ole yhtä itseriittoista porukkaa kuin sinä...

    • ccvvbb

      Kyllä minäkin noin nuorena mietin ettei lapsia. Odotapas 10 v. lisää,elämällä samanlaista elämää päivästä ja vuodesta toiseen.

      Tulepa silloin kertomaan vieläkö mietit ettet tee lasta.

    • ap.

      Elämälläni on sisältöä, en tarvitse lapsia siihen takoitukseen eikä lapsia mielestäni pitäisi tehdä ko. tarkoitusta varten. Lapsen tehtävä ei ole antaa vanhemman elämään sisältöä tai poistaa yksinäisyyttä. Se on vanhemman itsensä tehtävä ja lasta tulee kunnioittaa sen verran, että tekee hänet elämään omaa elämäänsä, ei täyttämään vanhempansa elämää.

      En mieti olenko tyhmä. Tiedän, että en ole. Saatan tosin olla analyyttisempi kuin usein olisi suotavaa. En ole itseäni täynnä vaan koin tilanteemme kertomisen olevan asian kannalta suotavaa, koska -->

      Juuri meiltä hyvintoimeentulevilta ja koulutetuilta ihmisiltä yhteiskunta odottaa lapsia, kuten täälläkin huomautettiin. Yhteiskunnan kannalta meidän lisääntyminen olisi suotavaa ja uskokaa pois, että jokaisessa mahdollisessa tilanteessa (esim. e-pillerireseptiä uusiessa) tästä asiasta kuulee saman puheen "Eiköhän teidän olisi aika harkita lähitulevaisuudessa niitä lapsia, jättättekö jo pillerit pois?" Meidän toimeentuloomme yhteiskunta voi luottaa ja odottaa, että myös lapsistamme tulee hyvin toimeentulevia ja koulutettuja. Yhteiskunta toivoo meidän varojen suuntautuvan lapsiimme eikä esim. kissoihin tai kehitysapuun.

      En tule ajattelemaan tai ennen kaikkea tuntemaan 10-vuoden päästä yhtään eri tavalla. Olen jo ylittänyt biologisesti parhaimman lisääntymisiän ja sitä kautta kehoni suurimmat viestit asian suhteen.
      Kyllä koen olevani aikuinen ja aloin aikuistua hyvin nopeasti, kun 16-vuotiaana muutin kauas kotoa. Ikävä tosiasia on myös se, että ikä ei tuo lisää älykkyyttä, jos sitä ei ole omasta takaa ja kaikissa tapauksissa se ei lisää edes viisautta. Toivoisi tietenkin, että lisäisi.

      Tunnen suurta ahdistusta lasten ja eläinten pahoinvoinnista, kuten joku itsekin mainitsi tuntevansa. Niitä ei voi sivuutta ja ajatella maailman olevan vain maailma, en ole niin tunteeton. Maailmaa ajatellessani ajattelin myös yhteiskunnan muutosta yhteisöllisyydestä yksilökeskeisyyteen ja mahdollisesti tästä vielä kaikenlaiseen fundamentalismiin ja ääriliikkeiden kasvuun, koska monet eivät sopeudu yksilökeskeisyyteen. Yhteisöllinen yhteiskunta piti huolta yksilöistä, vaikka vanhemmat olisivat olleet huonoja. Aina oli naapurintädit ja muut yhteisön jäsenet. Yksilökeskeisessä yhteiskunnassa yksilöt pääsevät oireilemaan pahemmin. Lapsen tuominen yhteisölliseen maailmaan tuntuisi paremmalta.

      Kyselen siksi, että mieheni tuntuu haluavan lapsia enemmän kuin minä, vaikka ajattelee osaksi samalla tavalla.

      Elämämme on kaikkea muuta kuin seksitöntä emmekä ole vastuuttomia, joten ehkäpä lasta ei tule vahingossa, mutta kyllä se kai ongelman ratkaisisi jos tulisi.

      Kai se niin vaan on, että mitään järkevää syytä hankkia lapsia ei vain ole.

      • mhgdxhgxf

        Olen samaa mieltä, järkevää syytä ei ole. Minusta lapsen hankinta on AINA itsekäs päätös, koska ei ne siittiö- ja munasolut osaa toivoa tulevansa lapseksi. Yleisin syy lastenhankintaan on että HALUAA lapsen - oli se järkevää tai ei. Ja kun itse kirjoitan tätä 25-vuotiaana kuukauden ikäinen nyytti sylissä, olen hyvin onnellinen siitä ettei kaikkia päätöksiä elämässä tarvitse tehdä järjellä vaan jotain saa tehdä tunteellakin :)

        Sulla ei taida olla nyt "järjetöntäkään" syytä lastenhankintaan, mutta jos se halu joskus voimakkaasti ilmaantuu, niin se on se syy mitä odotat... mutta ei järkevä, myönnetään!


      • espen lekailija

        "En tule ajattelemaan tai ennen kaikkea tuntemaan 10-vuoden päästä yhtään eri tavalla."

        Noin jokainen ajattelee. Ja luulee tietävänsä. Näin puhuu ex-idealisti, maailmanparantaja ja mukafiksu nuori herrasmies.

        Nykyään työn orja, yhteiskuntakelpoinen kansalainen ja esikoistaan odottava isä.

        Mutta päälleliimattu humanismi, huuhaaidealismi ja kaikenkarvainen "kriittinen filosofinen pohdinta" alkaa ihan oikeasti karisemaan kun täytät tuskallisen kolmenkympin.

        Lapsen tekoa voisin perustella muutaman vuoden olleelle halulle saada omia lapsia joita kasvattaa, neuvoa, nähde heidän kasvavan. Haluan antaa mahdollisuuden heille syntyä ja maailmalle mahdollisesti tilaisuuden saada vaikkapa uusi lääkäri. En koe tosin mitään velvollisuutta selittää miksi haluaisin lapsia. Onhan joku sinutkin tehnyt ja koska kerran niin mukavaa olla olemassa niin miksi se olisi sen pahempaa tulevillekaan sukupolville?

        Maailman pahuus on suhteellista. Emmehän elä paratiisissa vai kuinka? Mieti entisaikaa kun kaksi kymmenestä lapsesta kasvoi aikuiseksi asti. Ja oli tauteja, sotia ja muutoinkin hemmetisti huonommat mahdollisuudet kasvaa vanhaksi. Silti ihmiset lisääntyivät.

        Vai toivotko tämän sukupolven olevan viimeinen olemassa oleva? Kuulostaa melko lapselliselta logiikalta minusta.


      • sivuheittona
        mhgdxhgxf kirjoitti:

        Olen samaa mieltä, järkevää syytä ei ole. Minusta lapsen hankinta on AINA itsekäs päätös, koska ei ne siittiö- ja munasolut osaa toivoa tulevansa lapseksi. Yleisin syy lastenhankintaan on että HALUAA lapsen - oli se järkevää tai ei. Ja kun itse kirjoitan tätä 25-vuotiaana kuukauden ikäinen nyytti sylissä, olen hyvin onnellinen siitä ettei kaikkia päätöksiä elämässä tarvitse tehdä järjellä vaan jotain saa tehdä tunteellakin :)

        Sulla ei taida olla nyt "järjetöntäkään" syytä lastenhankintaan, mutta jos se halu joskus voimakkaasti ilmaantuu, niin se on se syy mitä odotat... mutta ei järkevä, myönnetään!

        Sekä lapsen hankinta että hankkimatta jättäminen ovat kumpikin itsekkäitä päätöksiä nyky-yhteiskunnassa.


      • 5+4=9
        mhgdxhgxf kirjoitti:

        Olen samaa mieltä, järkevää syytä ei ole. Minusta lapsen hankinta on AINA itsekäs päätös, koska ei ne siittiö- ja munasolut osaa toivoa tulevansa lapseksi. Yleisin syy lastenhankintaan on että HALUAA lapsen - oli se järkevää tai ei. Ja kun itse kirjoitan tätä 25-vuotiaana kuukauden ikäinen nyytti sylissä, olen hyvin onnellinen siitä ettei kaikkia päätöksiä elämässä tarvitse tehdä järjellä vaan jotain saa tehdä tunteellakin :)

        Sulla ei taida olla nyt "järjetöntäkään" syytä lastenhankintaan, mutta jos se halu joskus voimakkaasti ilmaantuu, niin se on se syy mitä odotat... mutta ei järkevä, myönnetään!

        Olisipa todella mielenkiintoista jos sekä aloittaja että yo. viestin kirjoittaja molemmat kertoisivat tänne elämäntilanteestaan ja tuntemuksistaan 10 vuoden kuluttua (tiedän, kukaan ei enää muistaisi tulla lukemaan vastauksia). Olen nimittäin samaa mieltä aloittajan kanssa siitä että lasten hankinnan yrittäminen olisi syytä harkita ensin todella huolellisesti silläkin uhalla että se "paras" lapsentekoikä ja vauvakuume menevät ohi. Mutta toisaalta kuka niitä lapsia lopulta yrittäisi hankkia jos kaikki järkeilisivät asiaa liian kauan? Entä onko myöskään oksitosiinin (hormoni) voimalla 110% lastaan ihaileva tuore äiti hyvä näkökulma tähän ongelmaan ja selitys jolla voi vain pyyhkäistä pois kaikki järjen äänet valtavan tunnekuohun vallassa...


      • hvkjgckhg
        5+4=9 kirjoitti:

        Olisipa todella mielenkiintoista jos sekä aloittaja että yo. viestin kirjoittaja molemmat kertoisivat tänne elämäntilanteestaan ja tuntemuksistaan 10 vuoden kuluttua (tiedän, kukaan ei enää muistaisi tulla lukemaan vastauksia). Olen nimittäin samaa mieltä aloittajan kanssa siitä että lasten hankinnan yrittäminen olisi syytä harkita ensin todella huolellisesti silläkin uhalla että se "paras" lapsentekoikä ja vauvakuume menevät ohi. Mutta toisaalta kuka niitä lapsia lopulta yrittäisi hankkia jos kaikki järkeilisivät asiaa liian kauan? Entä onko myöskään oksitosiinin (hormoni) voimalla 110% lastaan ihaileva tuore äiti hyvä näkökulma tähän ongelmaan ja selitys jolla voi vain pyyhkäistä pois kaikki järjen äänet valtavan tunnekuohun vallassa...

        Varmasti on HYVÄ näkökulma, vaikkei järkevä olekaan, koska väittäisin että isolta osin juuri sen tunteen vuoksi ihmiset täällä länsimaissa niitä muksuja hankkii. Silloin se tunne on aika oleellinen näkökulma.

        Yo viestin kirjoittaja kyllä ehti harkita vauvantekoa ihan riittävästi, lapsen isän kanssa yhdessä 11 vuotta, ammattitutkinto suoritettuna 5 vuotta, perheelle passeli koti hankittuna 3 vuotta. Ja lapsia olen tiennyt haluavani aina, olen sitä lajiketta. Jos olisin lisääntynyt ekassa vauvakuumeessa, mulla olisi kouluunlähtevä esikoinen :) Eli harkittu on. Eikä vuosienkaan harkinta tee siitä JÄRKEVÄÄ.


      • Anonyymi

        Lapsia saadaan jos saadaan. Mahdollisuus lapsen antaa tulla on yhteiskunnallinen velvollisuus. Maa tarvitsee veronmaksajia. Se on se verovaroin kustannetun elämän hinta tuottaa veron maksaja uusi tähän maailmaan.


      • Anonyymi
        mhgdxhgxf kirjoitti:

        Olen samaa mieltä, järkevää syytä ei ole. Minusta lapsen hankinta on AINA itsekäs päätös, koska ei ne siittiö- ja munasolut osaa toivoa tulevansa lapseksi. Yleisin syy lastenhankintaan on että HALUAA lapsen - oli se järkevää tai ei. Ja kun itse kirjoitan tätä 25-vuotiaana kuukauden ikäinen nyytti sylissä, olen hyvin onnellinen siitä ettei kaikkia päätöksiä elämässä tarvitse tehdä järjellä vaan jotain saa tehdä tunteellakin :)

        Sulla ei taida olla nyt "järjetöntäkään" syytä lastenhankintaan, mutta jos se halu joskus voimakkaasti ilmaantuu, niin se on se syy mitä odotat... mutta ei järkevä, myönnetään!

        Ennen annetiin lapsen tulla, jos on tullakseen. Ehkäisy aloitettiin sitten kun lapsiluku oli riittävä ettei enään lisää tule.


      • Anonyymi
        espen lekailija kirjoitti:

        "En tule ajattelemaan tai ennen kaikkea tuntemaan 10-vuoden päästä yhtään eri tavalla."

        Noin jokainen ajattelee. Ja luulee tietävänsä. Näin puhuu ex-idealisti, maailmanparantaja ja mukafiksu nuori herrasmies.

        Nykyään työn orja, yhteiskuntakelpoinen kansalainen ja esikoistaan odottava isä.

        Mutta päälleliimattu humanismi, huuhaaidealismi ja kaikenkarvainen "kriittinen filosofinen pohdinta" alkaa ihan oikeasti karisemaan kun täytät tuskallisen kolmenkympin.

        Lapsen tekoa voisin perustella muutaman vuoden olleelle halulle saada omia lapsia joita kasvattaa, neuvoa, nähde heidän kasvavan. Haluan antaa mahdollisuuden heille syntyä ja maailmalle mahdollisesti tilaisuuden saada vaikkapa uusi lääkäri. En koe tosin mitään velvollisuutta selittää miksi haluaisin lapsia. Onhan joku sinutkin tehnyt ja koska kerran niin mukavaa olla olemassa niin miksi se olisi sen pahempaa tulevillekaan sukupolville?

        Maailman pahuus on suhteellista. Emmehän elä paratiisissa vai kuinka? Mieti entisaikaa kun kaksi kymmenestä lapsesta kasvoi aikuiseksi asti. Ja oli tauteja, sotia ja muutoinkin hemmetisti huonommat mahdollisuudet kasvaa vanhaksi. Silti ihmiset lisääntyivät.

        Vai toivotko tämän sukupolven olevan viimeinen olemassa oleva? Kuulostaa melko lapselliselta logiikalta minusta.

        Itsekästä se onkin ettei lapsien syntymiseen anna mahdollisuutta.


    • Hienoa että mietit

      En kommentoi kun kahteen asiaan: mainostat miten kaikki on tullut kuin manulle illallinen ja rakastavaa on ja kouluihinkin on ollut varaa. Joten siis te ette ole kyllä kokeneet mitään kovin vaikeita ettekä haastavia asioita, vaan elämänne on ollut helppoa ja vaivatonta, ehkä siis liiankin. Puhut hieman siis ristiinkin kaikessa mainostuksessa miten mahtavia vanhempia ja millä perusteilla teistä tulisi. Tuntuu kuin yrittäisit saada ehkä ihmiset kannustamaan teitä vanhemmiksi? Vai onko se vaan provoa? Vai..? Koska tavallaan, mitä väliä, teettekö te lapsia? Jos sinä osaat ajatella aivoillasi ja jätät lapset tekemättä, niin ok... Eihän sulla silloin ole syytä lisääntyä. Tuskin sä mikään ihmistä kummempi olet ja maapallo on ylikansoittunut: ei sun geenit sen kummempia ole kuin muillakaan. Mun mielestä sulla ei olekaan järkevää syytä lisääntyä, en siis voi sitä kertoa.
      Mutta!

      Toinen asia: "Maailmakaan ei ole niin tukeva kuin se on entisaikoina ollut. "
      Ja milloin tämä on ollut? Siis sodan jälkeen maan jälleen rakennus vai se sota-aika? Onko historian tiedoissa puutteita? Tässä hetki sitten oli erittäin paha lama, 90-luvulla. Sitä ennen muutama rikkaampi vuosi, mutta 60-70-luku oli hyvin korutonta. Toki vietnamin sodan ja hippiliikkeen aikaa, mutta feminismin heräämistä ja horjumista, naisten täysin eriarvoinen asema tähän verrattuna ja ties mitä. Kyllä elämä ennen oli yksinkertaisempaa, asunnot pienempiä, autot huonompia ja työturvallisuudesta lähtien kaikki vaarallisempaa. Tauditkin tappoivat enemmän.
      Sitä ennen rakennettiin maata ja maksettiin sotavelkoja. Iso osa eli ääriköyhyydessä ja taloja rakennettiin jätelaudoista ja kierrätysnauloista. Sitä ennen oli semmoinen muutaman vuoden sota... et ole kuullut? noin 1939-1945 öpaut...
      No, sitä ennen oli muistaakseni siinä 1917-1918 jotain pientä... Niin joku ensimmäinen maailman sota, suomen sota, itsenäistymiskiistaa siinä niin...
      Niin, sisällisotakin siinä pukkas hieman levottomuutta ilmaan.

      Joo, no mutta se reipas 1800-luku... Ei kun. Suomi oli todella köyhä maa, ruokaa vähän ja kulkeminenkin taisi olla aika paljon hankalampaa ja juu! Ne olikin ne nälkävuodet ja yksi oikein nimetty kun jengiä kuoli nälkään kuin viikatemies oikein vauhtiin pääsi. 50-vuotias oli oikeasti VANHA. No, ei hitsi, kun vähän tuli vastoinkäymisiä.
      1700-luku oli onneksi pelkkää tukevuutta ja vakautta... EIKÄ! Ku oli pohjan sota, narvan taistelu, iso viha... Perk...
      No, 1600 ja 1500 luvuilla sen sijaan oli kunnon entisaika, silloin oli maailma tukeva suomalaisillekin... Tuli eka yliopistokin. Niin. Ja me oltiin osa Ruotsia... Ja joo...

      Vai mitä entisaikoijen tukevuutta sä tarkoitat? Ja missäpäin maailmaa?

      No mutta. Siis, älä nyt ihmeessä tee lasta, kun et tunne sitä tähän maailmaan haluavasi tuoda: silloinhan sinä tekisit itse ajattelemattomasti ja itsekkäästi lapsen, mitä pidät aivottomana toimintana ja silloin, olisit itse epäkelpo, itsekeskeinen vanhempi etkä mitään noita hienoja asioita mitä luettelit. Sillä maailma on aina ollut vaarallinen ja elämä johtaa sata varmasti kuolemaan.

      • Anonyymi

        Koskaan maailma ei ole täydellinen eikä se ole sitä koskaan ollut.Vauvoja syntyy, jos antaa siihen mahdollisuuden. Muuten ihmiset olisivat sukupuuttoon jo kuolleet.Maapallon pilaisi silloin jotkut muut tilalle kehittyneet lajit.


    • ap.

      Et ilmeisesti ymmärrä käsitteitä yhteisöllisyys ja yksilökeskeisyys? En ala selitellä, jos ne eivät avaudu. Minua ei mitkään sodat huoleta, vaan se kuinka ihmiset voivat vaikeissa tilanteissa tukeutua toisiinsa ja kuinka yhteisöt tätä kautta pitävät tai eivät pidä huolta toisistaan. Omalla mummollanikin on ollut koko kyläyhteisön naisten tuki esim. sodan aikana. Nyky-yhteiskunnassa ihminen on enemmän yksin, lapset ovat enemmän yksin, teini-ikäiset ja etenkin varhaisaikuiset ovat enemmän yksin. Huoleni kohdistui yhteiskunnan rakenteeseen ja sen aiheuttamiin ongelmiin, ei tuollaiseen yksityiskohtaiseen jauhamiseen sodista ja lamoista.

      Se että meillä on rahaa, ei tarkoita, että olisimme saaneet kaiken "ilmaiseksi" ja emme olisi kokeneet elämissämme vastoinkäymisiä. Itsestäni voin vaikka kertoa, että isäni on opettanut 10-vuotiaasta asti tekemään ihan oikeasti yrityksensä töitä. Hänestä se oli tärkeää. Mieheni opiskelee yliopistossa ja työskentelee täyspäiväisesti samaan aikaan. Olemme molemmat tehneet paljon töitä koulujemme eteen. Itse ylisuoritin koko peruskoulun ja vedin melkein 10 keskiarvoja. Henkilökohtaisessa elämässämme on tapahtunut paljon sellaisiakin menetyksiä, mitä monet eivät onneksi joudu kokemaan elämässään.

      Ajattelen asioita, koska mieheni kanssa puhumme aiheesta emmekä keksi ratkaisua. Pohdin enkö todellakaan halua lapsia ja se on iso päätös.

      • fzhf

        Ihan mielenkiinnosta vaan kysyn, että mitä menetyksiä olette kokeneet ja mitä monet muut eivät koko elämässään joudu kokemaan?
        Jos lähisukulaisen menettämistä tarkoitat, niin sitä tapahtuu kaikille ennemmin tai myöhemmin. Puhutaan, että oman lapsen kuolema on pahinta kaikesta. Pitää varmasti paikkansa, mutta yllättävän moni senkin joutuu kokemaan.


      • lkj3lk

        Yhteisöllisyys on sitä, millaiseksi sen itse rakennat. Moni muuttaa lähelle vanhempiaan juuri lasten vuoksi, jotta lastenhoitovastuu jakautuu työssäkäyvien vanhempien lisäksi myös esim. isovanhemmille ja sisaruksille. Jos jostakin syystä yhteisöllisyyttä ei ole luontaisesti (esim. isovanhemmat kuolleet tai asuvat kaukana), niin silloin sitä yhteisöllisyyttä voi rakentaa luomalla läheiset välit naapurustoon ja omien lasten kavereiden vanhempiin.

        Itselläni ja miehelläni on vain yksi isovanhempi, johon voi hätätilanteessa turvautua. Muuten olemme kasvattaneet ja hoitaneet lapsemme kokonaan itse. Tukea ja turvaa on haettu lastenmme kavereiden vanhemmista. Esim. lastemme harrastuksissa olemme aktiivisesti mukana ja sitä kautta olemme saaneet hyviä ystäviä, joiden kanssa vietetään viikonloppuja ja lapset kyläilevät toistensa luona. Verkostoja rakentamalla pystyy luomaan sitä tukiverkkoa, jollei sellaista ole ennestään.

        Ne, joilla rahaa on, voivat saada apua kodin- ja lastenhoitoon myös maksullisten palveluiden avulla.


      • Hienoa että mietit

        Et ilmeisesti ymmärrä muita kuin itseäsi? Onhan se sinua vaikea ymmärtää kun olet sellainen kymppien nero, mistä minä edes tietäisin mitä puhun tai tarkoitan...
        Sinua ei sodat huoleta, koska et ole nähnyt niitä, mutta jos olisit, sinua huolettaisi. Vertaat siis mummosi tilannetta ikäänkuin helpompana, koska hei olihan se pieni sota siinä, mutta oli yhteisön tuki. Yhteisön tuki on toki tärkeää, mutta haloo, älä ole noin lapsellinen ja puhu asioitten ymmärtämisestä. Jos ajattelisit, saattaisit myös löytää pointin siitä, että jokaisella sukupolvella on taakkansa ja että romantisointi niistä helpommista ja vakaammista ajoista on sinisilmäistä romantisointia. Aika kultaa muistot, omat vaikeudet tuntuu aina vaikeimmilta, ja ainahan se ruoho on aidan takana vihreämpää. Mutta tottakai, kävi jo aloituksessasi selväksi, miten paljon sinä kaikesta tiedät. Tipu jo sieltä pilvilinnoista maan pinnalle. Lapsi viimeistään tiputtaa: sitähän te olette hankkimassa.

        Kyllä monet joutuvat kokemaan menetyksiä elämässään ja aloittamaan työelämän ajoissa. Sinä et ole sen kummempi kuin kukaan muukaan, mutta tunnut pitävän itseäsi ja elämääsi kovin erikoisena. Sekä mahtavan hyvänä ja etuoikeutettuna mutta tottakai olet kärsinyt enemmän kuin muut ja mitä kaikkea tiedätkään elämästä... Et kuulosta kovin erikoiselta etkä erikoisen kokeneelta etkä erikoisen viisaaltakaan. Noin vaan lohdutuksena. Että voit lakata vaatimasta itseltäsi liikoja. Ja jos nostaisit katseen omasta navastasi, saattaisit huomata, ettei sinulla edes ole ollut sen vaikeampaa kuin muilla.

        24-vuotiaana tuskin täytyy tehdä lopullista päätöstä lapsista, että hyvä että pohdit, sinulla on reilut 10 vuotta kevyesti aikaa.

        Mä luulen, että mulle avautuu aika paljonkin tässä asioita ja edelleen, älä tee niitä lapsia. Älä ole itsekäs. Kun et kerran yhtään oikeaa syytä keksi etkä lapsia noin vilpittömästi halua, niin älä ole asennevammainen ja aivoton vai mitä ne nyt olikaan, ja tee lapsia. Älä ole itse sitä mistä muita syytät. Ja sehän se sun ongelmas onkin... Kannattaisi olla vähän tavallisempi, tyhmempi ja ihan vaan ihminen.

        En ymmärrä, miksi edes pohdit, kun noin jo tiedät kaiken. Mitä ratkaisua te ette keksi? Ei tällä maailmalla ole teidän lapsillenne mitään annettavaa, ei täällä ole mitään syytä enää elää, kun sodatkin on pikkujuttuja nykymeiningin rinnalla, ja te olette vain kaksi ihmistä, jotka ei edes lapsia halua: mitä siinä on ratkaistavana... Tosiasia on se, että yrität todistella miten erikoinen sinä olet, miten erikoinen miehesi on, ja miten juuri teillä olisi oikeus saada lapsia. Ei ole. Ei mitään. Teillä ei ole mitään sen kummempaa oikeutta, voimaa eikä annettavaa kuin kenelläkään muullakaan.
        Eikä siinä ole mitään isoa noin suurelle ihmiselle. Pienelle ihmiselle se voisi olla iso päätös, eihän sinulle. Eihän?

        (Enkä sano mitään oikeasti pahalla, sulla vaan tuntuu olevan hieman hassuja käsityksiä ja loppujen lopuksi, ne ei ole hyväksesi.)


      • Anonyymi

        Yhteisöjä on edelleen olemassa. Kaikkialla missä on haastavuutta on myös yhteisöllisyyttä. Ihan ihmisen omasta käytöksestä kiinni löytääkö tiensä yhteisön jäseneksi. Niin se oli ennenkin.


      • Anonyymi
        fzhf kirjoitti:

        Ihan mielenkiinnosta vaan kysyn, että mitä menetyksiä olette kokeneet ja mitä monet muut eivät koko elämässään joudu kokemaan?
        Jos lähisukulaisen menettämistä tarkoitat, niin sitä tapahtuu kaikille ennemmin tai myöhemmin. Puhutaan, että oman lapsen kuolema on pahinta kaikesta. Pitää varmasti paikkansa, mutta yllättävän moni senkin joutuu kokemaan.

        Samoin vakavat sairastumiset, perheväkivalta, konkurssit ym. On tosi monien kokemia juttuja. Niistä vaan ei monikaan huutele ympäriinsä.


    • Common sense

      Sä oot siinä iässä, että alat aikuistumaan ja katsomaan maailmaa vähän fiksummin kuin teini. Se mitä sä puhut nyt niin toistat samoja asioita kuin jengi on puhunut viimeiset 10 vuotta. Ei asia mihinkään muutu. Se vaan että asia on sulle uus ja niin aah ihanaa kun pystyt puhumaan miehes kanssa näistä asioista. Se on hyvä että asioista pystyy puhumaan aina aidan seipäästä ylikansoittumiseen asti.

      Et sä oo mitenkään erityinen. Ihminen vain. Nuo on vanhoja juttuja. Sulle vaan uusia ja ajankohtaisia ikäkehitykseesi liittyen.

      Miehes haluaa lapsen ja jotkut toiset ihmiset myös. Sä et halua. Sun miehelläs ja näillä ihmisillä jotka haluaa lapsen on perustavanlaatuinen ajatus joka tulee itsestä. HALUAA lapsen. Niin yksinkertaista kuin se onkaan. Sä perustelet lapsen hankinnan päätöstä miettimällä miljoonia asioita sen ympärillä. Niinkuin kissa kiertää kuumaa puurolautasta.

      • Anonyymi

        No lapsen kasvatuksessa on vaikea saada kymppiä. Ihan toisenlaista kuin koulunkäynnissä. Voi siinä täydellisyyteenpyrkijän korttitalo kaatua. Voi elämänkuva laajentua ja henkinen kasvu saada uusia ulottuvuuksia. Vaan kannattaako sellaiseen riskihommaan alkaa lainkaan. Sitä kun ei voi hallita kuten koulutusta tai taloa.


    • -TSS-

      Ihmiset hokevat kuinka mieli saattaa muuttua ja kyllähän se voikin mutta monilla ihmisillä se muuttuu myös toisinkin päin, että nuorena ollaan sitämieltä, että joskus halutaan lapsia mutta myöhemmällä iällä mieli muuttuu että ei haluakaan.

      Nykyaikana kuitenkin kaikenlaiset "vahingot" on osoitus melkoisesta typeryydestä. Ennen muinoin lapsia syntyi ppaljon koska ehkäisyä ei oltu keksitty mutta ihmiset kuolivatkin nuorempina. 100% ehkäisyähän ei ole olemassakaan paitsi sterilisaatio mutta kenenkään joka ei oikeasti lapsia halua ei niitä tämän päivän maailmassa tarvitse tehdä.

      Minua on tästä asiasta puhuttaessa aina ihmetyttänyt asia, että minkä takia ihmiset pillastuvat ja ärsyyntyvät niin totaalisesti joidenkin ventovieraidenkin mielipiteistä että eivät halua lapsia. Siinähän eivät sitten halua, mitä se kenellekään muulle kuuluu?

      Joidenkin ihmisten kohdalla lasten hankkimatta jättäminen on, jos ei suorastaan välttämätöntä, niin ainakin suositeltavaa. Ainakin sellaisten kohdalla jotka hädin tuskin kykenevät itsestään huolehtimaan.

    • ap.

      Ihanko todella täytyy tulla sanomaan, että näitä asioita ei joku muukin olisi joskus miettinyt? Ainakin nauratti se, mitä kaikkea ihmisille tulee mieleen sanoa. Onkin mennyt multa ohi, että jotkut muutkin ovat saattaneet jättää lapset tekemättä. Ja olen muuten itse miettinyt näitä asioita ihan lapsesta asti, jolloin sanottiin, että 20v. viimeistään olen eri mieltä. Niin kuin kukaan ei oikein uskoisi, että todella syvältä sisimmästään voi kokea, että ei halua tuoda lapsia tähän maailmaan. Kammottaa ajatella, että jos tekisin lapsen, niin suhteellisen todennäköisesti se näkisi vuoden 2111.

      Fakta tosin on myös se, että kukaan suoraa sukua olevista esi-isistäni ei ole jättänyt lapsia tekemättä. Eli ne, joilta geenini periytyvät.

      Tuo menetyksistä tarkemmin kysyminen ja niistä kertominen ei kuulu tähän keskusteluun, vaan olisi jotain sosiaalipornoa. Sillä ei ole tämän aiheen kannalta merkitystä. Sanoin jo, että sellaisia asioita, mitä monet eivät joudu kokemaan ja siitä voi varmaan ymmärtää, että en tarkoita lähisukulaisen menettämistä jollain "normaalilla" tavalla.

      Mutta sillä tavalla nuo menetykset ovat aiheen kannalta tärkeitä, että tiedostamme molemmat mieheni kanssa sellaisten asioiden vaikutuksen. Sisimmässä varmasti mietimme, että emme halua yhtään ihmistä lisää, jolle voi tapahtua jotain, mikä tuhoaa jotain meistä emmekä ennen kaikkea haluaisi lapsemme kokevan mitään tuskallista.

      • äiti vapaasta tahdos

        Oletko oikeasti niin lapsellinen, että et usko ihmisen kasvavan, kehittyvän ja viisastuvan ajatusmaailmaltaan sitä mukaa, kun hänelle tulee ikää ja elämänkokemusta lisää? Sinä olet ollut aikuinen vasta 6 vuotta, minä taas 20 vuotta enemmän. Oikeastaan kaikista parhaiten "teinimäisyyttäsi" korostaa se, että luulet tietäväsi kaikesta kaiken. Tosielämässä elämä on epävarmaa ja puhdasta oikeaa tai väärää ei ole, vaan on paljon harmaata aluetta.

        Nykyisin on paljon vanhempia, jotka eivät halua lastensa kokevan mitään tuskallista. Sitä kutsutaan curling-vanhemmuudeksi, jossa vanhemmat "lakaisevat" lastensa edestä kaikki esteet pois, jotta heidän oma kullannuppunsa ei kohtaisi minkäänlaisia ikävyyksiä elämässä. Sorry nyt vaan, mutta elämään kuuluu voitot ja tappiot, pettymykset ja ylpeydenaiheet. Nykynaisten suurin haaste onkin se, että he oppisivat sietämään sitä, että elämä ei ole täydellistä. Perfektionistina on raskasta elää.

        Ei sinun tarvitse hankkia lapsia lainkaan, jos et halua. On kuitenkin paljon aikuisia ihmisiä, jotka nauttivat lapsettomuudesta ihan helposti 20 vuotta. Sitten jossain vaiheessa alkaa ehkä kyllästyä harrasteluun, parisuhteeseen ja kavereiden kanssa olemiseen ja sitä kaipaa elämäänsä jotakin muuta. Sitä ehkä huomaa, että olisi kiva antaa omia lapsuusleluja eteenpäin ja tajuaa, että ei ole ketään, jolle siirtää perinnöksi oman mummon reseptejä tai ei ole ketään, jolle siirtää oman suvun historiaa. On luonnollista, että ihmisellä on tarve lisääntyä, koska se on ihmisyyden olemassaolon perusta.

        Vaikka biologisesti olet nyt parhaassa lapsentekoiässä, niin nykyisessä länsimaisessa yhteiskunnassa biologinen kello ei ehdi tikittää, koska on niin paljon muuta aikaaviepää kiinnostavaa tekemistä esim. opinnot, ura tai vaikka parisuhteen etsiminen. Järki-ihminen ajattelee järjellään ja siksi pystyy siirtämään lapsiajatuksia vuosilla/vuosikymmenillä eteenpäin, kun taas voimakkaasti tunneihminen saattaa hankkia lapsia, vaikka opinnot on kesken ja rahatilannekin katastrofaalinen.

        Ei sinun tarvitse ajatella lapsen hankkimisesta niin monimutkaisesti. Jos et halua lapsia, niin se on riittävä syy sille, että pysyt lapsettomana. Minä hankin lapset nuorena ja nyt on taas aika ja mahdollisuus panostaa uraan täysillä, koska lapset ovat jo aikuisia. Tapaan kavereitani, matkustelen ja harrastelen. Elän siis täsmälleen samaa elämää kuin lapsettomat ystäväni sillä erotuksella, että elämässäni on yhä lapseni, jotka ovat rakkaampia kuin mikään muu ja jotka toivottavasti jossain vaiheessa tekevät minusta mummon. Pysyn kiinni sinun ikäisten nuorten ajatusmaailmassa omien lasteni kautta. Omat lapsen olen kasvattanut kuten minut aikoinaan kasvatettiin, joten lapseni ovat reippaita, ahkeria, rehellisiä ja kunniallisia kansalaisia.

        Autan lapsiani ja he minua. Viikonloppuna poikani tulee tapetoimaan kanssani seiniä ja tytär lupasi leipoa minulle pakastimeen leipää. Ompelin pojan asuntoon uudet verhot ja lupauduin tyttären koiran vahdiksi. Tyttären kanssa käyn Zumbassa kerran viikossa. He ovat lapsiani, mutta myös ystäviäni ja elämäni tärkemmät ihmiset. Heillä ja minulla on omaa elämääkin, mutta koska viihdymme hyvin yhdessä, niin nautimme siittä täysillä.


      • Kirpaisua kerrassaan

        "Sanoin jo, että sellaisia asioita, mitä monet eivät joudu kokemaan ja siitä voi varmaan ymmärtää, että en tarkoita lähisukulaisen menettämistä jollain "normaalilla" tavalla. "

        Tottakai, siis muut menettävät "normaalilla tavalla" eihän heille siinä mitään ole!!! Sinä olet kokenut aidon menetyksen, erikoisen, mitä ei maailma voi ymmärtää. Joo... Kyllä tuosta ymmärtää, että pidät itseäsi erikoisena jopa kuolleitten lähisukulaistesi kustannuksella. Sekin taitaa merkitä sinulle enemmän vain oman erikoisuuden todisteluna kun oikeana suruna?
        No, onnea vaan valitsemallesi tielle. Tuolla menolla ja kasvusuunnalla se tulee olemaan onneton, anteeksi vaan.

        Niin, kaikkea ei voi hallita. Ette voi hallita lastenne elämää, vaan yrittää antaa heille eväät elää sitä.
        Ja sepä vasta kirpaiseva tehtävä onkin.


      • ap.
        Kirpaisua kerrassaan kirjoitti:

        "Sanoin jo, että sellaisia asioita, mitä monet eivät joudu kokemaan ja siitä voi varmaan ymmärtää, että en tarkoita lähisukulaisen menettämistä jollain "normaalilla" tavalla. "

        Tottakai, siis muut menettävät "normaalilla tavalla" eihän heille siinä mitään ole!!! Sinä olet kokenut aidon menetyksen, erikoisen, mitä ei maailma voi ymmärtää. Joo... Kyllä tuosta ymmärtää, että pidät itseäsi erikoisena jopa kuolleitten lähisukulaistesi kustannuksella. Sekin taitaa merkitä sinulle enemmän vain oman erikoisuuden todisteluna kun oikeana suruna?
        No, onnea vaan valitsemallesi tielle. Tuolla menolla ja kasvusuunnalla se tulee olemaan onneton, anteeksi vaan.

        Niin, kaikkea ei voi hallita. Ette voi hallita lastenne elämää, vaan yrittää antaa heille eväät elää sitä.
        Ja sepä vasta kirpaiseva tehtävä onkin.

        Ei hyvä jumala näitä kommentteja. Voit katsoa psykologian kirjoista, että sillä on kyllä eroa menettääkö lähiomaisen esim. väkivaltaisella tavalla vai ei. Ei jeesus oikeasti!


      • rrrrrrrrrrrrÄ***
        äiti vapaasta tahdos kirjoitti:

        Oletko oikeasti niin lapsellinen, että et usko ihmisen kasvavan, kehittyvän ja viisastuvan ajatusmaailmaltaan sitä mukaa, kun hänelle tulee ikää ja elämänkokemusta lisää? Sinä olet ollut aikuinen vasta 6 vuotta, minä taas 20 vuotta enemmän. Oikeastaan kaikista parhaiten "teinimäisyyttäsi" korostaa se, että luulet tietäväsi kaikesta kaiken. Tosielämässä elämä on epävarmaa ja puhdasta oikeaa tai väärää ei ole, vaan on paljon harmaata aluetta.

        Nykyisin on paljon vanhempia, jotka eivät halua lastensa kokevan mitään tuskallista. Sitä kutsutaan curling-vanhemmuudeksi, jossa vanhemmat "lakaisevat" lastensa edestä kaikki esteet pois, jotta heidän oma kullannuppunsa ei kohtaisi minkäänlaisia ikävyyksiä elämässä. Sorry nyt vaan, mutta elämään kuuluu voitot ja tappiot, pettymykset ja ylpeydenaiheet. Nykynaisten suurin haaste onkin se, että he oppisivat sietämään sitä, että elämä ei ole täydellistä. Perfektionistina on raskasta elää.

        Ei sinun tarvitse hankkia lapsia lainkaan, jos et halua. On kuitenkin paljon aikuisia ihmisiä, jotka nauttivat lapsettomuudesta ihan helposti 20 vuotta. Sitten jossain vaiheessa alkaa ehkä kyllästyä harrasteluun, parisuhteeseen ja kavereiden kanssa olemiseen ja sitä kaipaa elämäänsä jotakin muuta. Sitä ehkä huomaa, että olisi kiva antaa omia lapsuusleluja eteenpäin ja tajuaa, että ei ole ketään, jolle siirtää perinnöksi oman mummon reseptejä tai ei ole ketään, jolle siirtää oman suvun historiaa. On luonnollista, että ihmisellä on tarve lisääntyä, koska se on ihmisyyden olemassaolon perusta.

        Vaikka biologisesti olet nyt parhaassa lapsentekoiässä, niin nykyisessä länsimaisessa yhteiskunnassa biologinen kello ei ehdi tikittää, koska on niin paljon muuta aikaaviepää kiinnostavaa tekemistä esim. opinnot, ura tai vaikka parisuhteen etsiminen. Järki-ihminen ajattelee järjellään ja siksi pystyy siirtämään lapsiajatuksia vuosilla/vuosikymmenillä eteenpäin, kun taas voimakkaasti tunneihminen saattaa hankkia lapsia, vaikka opinnot on kesken ja rahatilannekin katastrofaalinen.

        Ei sinun tarvitse ajatella lapsen hankkimisesta niin monimutkaisesti. Jos et halua lapsia, niin se on riittävä syy sille, että pysyt lapsettomana. Minä hankin lapset nuorena ja nyt on taas aika ja mahdollisuus panostaa uraan täysillä, koska lapset ovat jo aikuisia. Tapaan kavereitani, matkustelen ja harrastelen. Elän siis täsmälleen samaa elämää kuin lapsettomat ystäväni sillä erotuksella, että elämässäni on yhä lapseni, jotka ovat rakkaampia kuin mikään muu ja jotka toivottavasti jossain vaiheessa tekevät minusta mummon. Pysyn kiinni sinun ikäisten nuorten ajatusmaailmassa omien lasteni kautta. Omat lapsen olen kasvattanut kuten minut aikoinaan kasvatettiin, joten lapseni ovat reippaita, ahkeria, rehellisiä ja kunniallisia kansalaisia.

        Autan lapsiani ja he minua. Viikonloppuna poikani tulee tapetoimaan kanssani seiniä ja tytär lupasi leipoa minulle pakastimeen leipää. Ompelin pojan asuntoon uudet verhot ja lupauduin tyttären koiran vahdiksi. Tyttären kanssa käyn Zumbassa kerran viikossa. He ovat lapsiani, mutta myös ystäviäni ja elämäni tärkemmät ihmiset. Heillä ja minulla on omaa elämääkin, mutta koska viihdymme hyvin yhdessä, niin nautimme siittä täysillä.

        tyypillinen "äiti-ihmisen" provosoitunut vastaus..
        "sää et ole äiti joten et voi millään ymmärtää mistään mitään"
        ja "mitä jännää on lapsettomuudessa?lisääntyminen on elämän tarkoitus"

        onko todellakin niin että äideiksi "ryhtyneet" eivät pohdi päätöstään lapsen saamisesta sen kummemmin kuin että "mä haluun"..eikö ennemmin pitäisi miettiä mitä itse voi tarjota lapselle.

        vanhemmuus on yliarvostettua ja äitiys on aivan turhaan nostettu "jalustalle" kun suurin osa äideistä on juurikin näitä jotka tekevät lapsen vain sen takia kun muutkin tekevät, jotta voisi kuulua "piireihin"..ja toisaalta jotkut tyrkkäävät lapsensa hoitoon jo 9kk ikäisenä ja samalla kehtaavat ryhtyä "äiti- marttyyreiksi" itkemällä kuinka raskasta lapsenhoito onkaan..hei ne itse halusivat kakaransa, hoitakoon sitten myös..


      • Anonyymi
        äiti vapaasta tahdos kirjoitti:

        Oletko oikeasti niin lapsellinen, että et usko ihmisen kasvavan, kehittyvän ja viisastuvan ajatusmaailmaltaan sitä mukaa, kun hänelle tulee ikää ja elämänkokemusta lisää? Sinä olet ollut aikuinen vasta 6 vuotta, minä taas 20 vuotta enemmän. Oikeastaan kaikista parhaiten "teinimäisyyttäsi" korostaa se, että luulet tietäväsi kaikesta kaiken. Tosielämässä elämä on epävarmaa ja puhdasta oikeaa tai väärää ei ole, vaan on paljon harmaata aluetta.

        Nykyisin on paljon vanhempia, jotka eivät halua lastensa kokevan mitään tuskallista. Sitä kutsutaan curling-vanhemmuudeksi, jossa vanhemmat "lakaisevat" lastensa edestä kaikki esteet pois, jotta heidän oma kullannuppunsa ei kohtaisi minkäänlaisia ikävyyksiä elämässä. Sorry nyt vaan, mutta elämään kuuluu voitot ja tappiot, pettymykset ja ylpeydenaiheet. Nykynaisten suurin haaste onkin se, että he oppisivat sietämään sitä, että elämä ei ole täydellistä. Perfektionistina on raskasta elää.

        Ei sinun tarvitse hankkia lapsia lainkaan, jos et halua. On kuitenkin paljon aikuisia ihmisiä, jotka nauttivat lapsettomuudesta ihan helposti 20 vuotta. Sitten jossain vaiheessa alkaa ehkä kyllästyä harrasteluun, parisuhteeseen ja kavereiden kanssa olemiseen ja sitä kaipaa elämäänsä jotakin muuta. Sitä ehkä huomaa, että olisi kiva antaa omia lapsuusleluja eteenpäin ja tajuaa, että ei ole ketään, jolle siirtää perinnöksi oman mummon reseptejä tai ei ole ketään, jolle siirtää oman suvun historiaa. On luonnollista, että ihmisellä on tarve lisääntyä, koska se on ihmisyyden olemassaolon perusta.

        Vaikka biologisesti olet nyt parhaassa lapsentekoiässä, niin nykyisessä länsimaisessa yhteiskunnassa biologinen kello ei ehdi tikittää, koska on niin paljon muuta aikaaviepää kiinnostavaa tekemistä esim. opinnot, ura tai vaikka parisuhteen etsiminen. Järki-ihminen ajattelee järjellään ja siksi pystyy siirtämään lapsiajatuksia vuosilla/vuosikymmenillä eteenpäin, kun taas voimakkaasti tunneihminen saattaa hankkia lapsia, vaikka opinnot on kesken ja rahatilannekin katastrofaalinen.

        Ei sinun tarvitse ajatella lapsen hankkimisesta niin monimutkaisesti. Jos et halua lapsia, niin se on riittävä syy sille, että pysyt lapsettomana. Minä hankin lapset nuorena ja nyt on taas aika ja mahdollisuus panostaa uraan täysillä, koska lapset ovat jo aikuisia. Tapaan kavereitani, matkustelen ja harrastelen. Elän siis täsmälleen samaa elämää kuin lapsettomat ystäväni sillä erotuksella, että elämässäni on yhä lapseni, jotka ovat rakkaampia kuin mikään muu ja jotka toivottavasti jossain vaiheessa tekevät minusta mummon. Pysyn kiinni sinun ikäisten nuorten ajatusmaailmassa omien lasteni kautta. Omat lapsen olen kasvattanut kuten minut aikoinaan kasvatettiin, joten lapseni ovat reippaita, ahkeria, rehellisiä ja kunniallisia kansalaisia.

        Autan lapsiani ja he minua. Viikonloppuna poikani tulee tapetoimaan kanssani seiniä ja tytär lupasi leipoa minulle pakastimeen leipää. Ompelin pojan asuntoon uudet verhot ja lupauduin tyttären koiran vahdiksi. Tyttären kanssa käyn Zumbassa kerran viikossa. He ovat lapsiani, mutta myös ystäviäni ja elämäni tärkemmät ihmiset. Heillä ja minulla on omaa elämääkin, mutta koska viihdymme hyvin yhdessä, niin nautimme siittä täysillä.

        Lapsille annetaan rakkautta ja eväitä kestää vastoinkäymisiä. Vahvoja heistä kasvaa. Opetaan avun hyväksyminen silloin kun elämä koettelee. Opetetaan toivoa ja luottamusta. Kyllä he saamillaan eväillä luultavasti kestävät avioerot, perinnölliset sairaudet ja sukulaisten itsemurhat, jos niitä kohdalle tulee. Ainakin ovat olleet olemassa ja hyviä yhteisiä hetkiä on ollut. Jää muistoja. Jokainen voi valita kiinnittyykö hyviin vai huonoihin muistoihin. Toki surut on surtava vaan siitäkin oppii päästämään irti.


      • Anonyymi
        rrrrrrrrrrrrÄ*** kirjoitti:

        tyypillinen "äiti-ihmisen" provosoitunut vastaus..
        "sää et ole äiti joten et voi millään ymmärtää mistään mitään"
        ja "mitä jännää on lapsettomuudessa?lisääntyminen on elämän tarkoitus"

        onko todellakin niin että äideiksi "ryhtyneet" eivät pohdi päätöstään lapsen saamisesta sen kummemmin kuin että "mä haluun"..eikö ennemmin pitäisi miettiä mitä itse voi tarjota lapselle.

        vanhemmuus on yliarvostettua ja äitiys on aivan turhaan nostettu "jalustalle" kun suurin osa äideistä on juurikin näitä jotka tekevät lapsen vain sen takia kun muutkin tekevät, jotta voisi kuulua "piireihin"..ja toisaalta jotkut tyrkkäävät lapsensa hoitoon jo 9kk ikäisenä ja samalla kehtaavat ryhtyä "äiti- marttyyreiksi" itkemällä kuinka raskasta lapsenhoito onkaan..hei ne itse halusivat kakaransa, hoitakoon sitten myös..

        Kokemuksella, että en tosiaankaan pohtinut asiaa. Olin rakastunut, olin raskaana. Siitä on noin 34 vuotta. Kysyin että haluaako toinen osapuoli olla isä. En sitä, viskataanko alkunsa saanut lapsi pois.
        Jos ei kuka ymmärrä, voi itse kokeilla.


    • uittiyl

      Ei sinun tarvitse lisääntyä jos et halua. Ei sitä tarvitse sen kummemmin perustella. Tosin jos miehesi haluaa niin teillä on ongelma.

      • vanha ja väsynyt

        Joo, samoin tuumaan, kun luin ketjun läpi. No so what, jos yksi suomalainen naisenalku on päättänyt olla lisääntymättä? Se on hänen asiansa enkä edes ymmärrä, miksi aloittaja haluaa asiaa vatuloida ja puolustella valintaansa olla lisääntymättä. Itsevarmuutta tuntuu ainakin riittävän vaikka pienelle kylälle ja lapsia haluavien mielipiteet hän torppaa oitis, joten... Niin, mikähän olikaan aloituksen tarkoitus..? Ai niin, herättää keskustelua - mutta keskusteluun kuuluvat myös vastakkaiset mielipiteet, jotka tämä parikymppinen tyttö torppaa tehokkaasti. Monologi taitaa olla hänelle mieleisempi laji?
        No, hänen pienen maailmansa pystyssä pysymisen kannalta on toivottavaa, että nykyinen mies ei ala "älläämään" lapsen hankkimista tulevinakaan vuosina.


    • mies maalta

      24 vuotiaana sitä miettii noin... kymmenen vuoden jälkeen ehkä eri ajatukset.

    • petofi

      Minä tunnen useita vanhempia ihmisiä, sekä miehiä ettänaisia, joilla ei ole perhettä, siis ei ole lapsia koskaan ollutkaan ja nyt on liian myöhäistä, ja kaikki ovat mielestäni erittäin iloisia ja sosiaalisia ihmisiä joilla on paljon ystäviä. Siis, tämä vaan vastavetona tuolle perusteelle, että vanhana olisi katkera ja yksinäinen jos ei hanki lapsia. Kaikille tuo perhe-elämä ja lasten hankkiminen ei vaan ole se ns heidän juttunsa ja eikös se ole kaikkien kannalta parempi, että lapsia hankkii ne ihmiset, jotka niitä haluavat eikä suinkaan ole mikään jokaisen velvollisuus? Ihminen ei lajina ole osoittamassa sukupuuttoon kuolemisen merkkejä muutenkaan.

      • Oisko näin?

        Elämään tyytyväiset eiv't välttämättä tee lapsia siks, et ei elämä muuttui . Lapsia tekevät tyytymättömät ku haluuvat muutosta elämään "jotain puuttuu".


      • Anonyymi

        Ihmisiä ei pitäisi olla olemassa.


    • iskä1

      Vahingossa?

      Harrastuksen vuoksi?

      Tarttee saada perijä?

      Kun kaikilla muillakin on?

      Äiti käskee?

      Ne on niin söpöjä?

      Kaikkea pitää kokeilla?

      Mutta perimmäinen kysymys on, miksi ihmiset lisääntyy vielä senkin jälkeen kun ne on yhden riiviön jo saaneet vaivoikseen ja tietävät millainen show siitä tulee?

    • täti-ikäinen jo

      Niin, ei kaikkien tarvi hankkia lapsia. Tosin, jos kaikki ajattelisivat niin, niin aika lyhyeen loppuisi ihmisen elo täällä. Joku Linkolalainen toki pitää sitä varmaan hyvänä ja oikeana asiana....

      Miksi hankkia lapsia? Yllä on ihan hyvä lista. Siitä voi poimia mieleisensä.

      Ap on vain nyt siinä pikkuisen ällöttävässä vaiheessa jossa itsekin olin kun yliopisto-opinnot olivat edenneet siihen pisteeseen, että tunsi itsensä fiksummaksi kuin muut. Mutta kyllä se siitä, usko pois. Aika palauttaa maankamaralle. Tuossa iässä ja vaiheessa on kiva teoretisoida elämän suuria kysymyksiä, rikkoa kaavoja, etsiä vaihtoehtoja. Ja näyttää fiksulta!

      Yksi hyvä syy lasten hankintaan on se, että turha itsekeskeisyys pölisee päälaelta pois kun lapset tulevat taloon. Joutuukin turvautumaan niiden vähemmän koulutettujen apuun:) ja kokee sellaista avuttomuutta, että tiukempikin joutuu nöyrtymään.

      Ja siitä yhteisöllisyydestä; olen aktiivinen ( juuri lasteni vuoksi) omalla asuinalueellani, jotta teoriapuheet yhteisöllisyydestä muutuisivat todeksi ja konkretiaksi. Kuulun ihmisoikeusjärjestöön, koska haluan olla omalta osaltani rakentamassa parempaa huomista lapsilleni. Lapseni motivoivat minua tekemään asioita ajatellen tulevaisuutta minun jälkeeni. Heidän olemassaolonsa on saanut minut ajattelemaan eri tavoin maailmasta, tarkistamaan arvojani, ajatuksiani ja sitä pakettia, millainen olen ihmisenä. Ts. lapseni ovat kasvattaneet minua aivan yhtä paljon kuin minä heitä.

      Ja vanhemmat voivat aina tehdä valintoja, jos eivät usko nykyisiin instituutioihin. Lapsia ei tarvitse heittää päiväkotiin, ne voi hoitaa muutenkin, kouluja on erilaisia (osa jopa korostaa ideologiassaan yhteisöllisyyttä).

      Ennen kaikkea. Ihmiset, niin lapset kuin aikuisetkin, ovat sosiaalisia olentoja, enkä minä (ja suurin osa ihmiskunnasta) kykene elämään ilman toisia. Siksi me lisäännymme ja kansoitamme maan. Meille on siihen ohjelmoitu jopa biologinen tarve.

      Onnea vaan opintoihisi ap. Yliopistossa opit ne teoriat, elämällä elämän. Niin se menee. Annahan ajan kulua äläkä huku eksistentialistisiin ajatuksiisi. Vähemmän viisaana on paljon kivempi olla! Enemmän opittavaa joka päivä...

    • Aitonainen.-.-.

      Miksi siis ylipäätään olet olemassa tai mikä merkitys, kenellekään, on sinun olemassaololasi?

      Maallinen mammona ei ole koskaan taannut ihmisille kestävää hyvinvointia tai elämän mielekkyyttä.

    • vapaus81

      Minusta ajattelet todella järkevästi. Toisille lasten hankkimisessä on järkeä ja toisten mielestä ei ole. Itse en halua lapsia ja rakastan elämääni sellaisenaan, mitä se nyt on. Useat ystäväni ovat jo äitejä ja isijä ja olen päässyt näkemään, mitä se lapsiperheen elämä on. Olen niin onnellinen etten ole koskaan halunnut lapsia, koska saan pitää oman elämäni itselläni eli matkustella, liikkua ilman vaunuja, nukkua 8 h yössä, syödä ruokapyödässä sekä haarukalla ja veitsellä ihan rauhassa, lukea kirjaa tai katsella ohjelmia rauhassa sekä käyttää tienaamani rahat siihen, mitä minä haluan jne. Äidin elämä on aika kaaottista ja vaikka moni siitä nauttiikin niin aika usein taustalla on aikamoinen väsymys ja paine olla se "hyvä äiti". Mieti mikä sinulle on tärkeää: vapaus tehdä asioita sinun ehdoilla vai tehdä asioita lapsen ehdoilla?

    • 16+14

      Minä 24-vuotiaana kasvatusalan ammattilaisena (lähihoitaja, suuntautuminen lasten ja nuorten hoito ja kasvatus, joka painottuu ikään alle kouluiän) ja jo vuosia päiväkodeissa ja ala-asteella erilaisten lasten, vanhempien ja perheiden kanssa ja hyväksi toimineena koen loukkaavana osan tekstiäsi. Ei, en ole äiti, mutta kokemus työstä lasten parissa antaa jonkinlaista perspektiiviä pohtia asioita - ammattilaisen näkökulmasta, yrittäen eläytyä perheiden arkeen ja todellisuuteen, empatiakykyisenä siitä ehkä jonkinlaisen pintaraapaisun saavana. Ja sanottakoon, ettei korkeakoulututkinto ole avain pysyvään onneen - mm. siksi, että vaikka ammatissani ei palkka päätä huimaa, niin töitä ainakin tulee riittämään tilanteessa kuin tilanteessa - jonniinmoinen prosentti korkeakoululaisista valmistuu vain päätyäkseen kortistoon.

      Mitä oikeasti kuvittelet tietäväsi lapsista, lapsipsykologiasta, itsestäsi kasvattajana ja huoltajana? Kirjoitelmiesi perusteella et yhtään mitään, vaikka tunnut kuvittelevan paljon. Mitä tarkoitat lapsen tunteiden tukemisella? Anna konkreettisia esimerkkejä, sillä lapsen maailma on erittäinkin konkreettinen, ei abstrakti kuten omasi tuntuu olevan. Miten kasvattaisit lapsestasi yhteiskuntakelpoisen, mitä sen kuuluisi mielestäsi sisältää? Edelleen haluan niitä konkreettisia esimerkkejä.

      Mistä tiedät millainen äiti olisit? Minä en osaa omalta osaltani varmaksi sanoa, siis minä, joka tiedän teoriassa ja jonniin verran käytännössäkin miten lasten kanssa tulisi toimia - mutta en tiedä, miten toimisin omien lasteni kanssa. Omien lasten kautta kumpuaa niin paljon asioita omasta lapsuudesta, ajasta, joka ei omalla kohdallani ollut onnellisin mahdollinen. En väitä olevani niin ehjä ja vahva ihminen, että olettaisin toimivani joissain tilanteissa toisin kuin vanhempani. Termi itsekasvatus kuvaa hyvin sitä, mitä jokaisen vanhemmaksi aikovan olisi hyvä harjoittaa - ja puhua )niin hyvistä kuin ennen kaikkea niistä pahoistakin asioista) joita omassa lapsuudesa tapahtui, omien vanhempien ja sisarusten kanssa. Tarvittaessa myös psykologin tai vastaavan kanssa, jotta voisi välttyä siirtämästä edes osaa omista traumoistaan omaan lapseen ja siten katkaisemalla luultavasti jo sukupolvia jatkunut kierre. Tähän tämän päivän vanhemmilla on mahdollisuus - jo ennen lasten hankintaa. Meidän vanhemmillamme ei ollut.

      Loppuun vielä tällainen linkki, joka kuvaa mitä pullamössöä lapsista saa kyllä aikaan jos haluaa. Ja vaikkei suoraan haluaisi, mutta jos ei osaa pistää kovaa kovaa vastaan niin tulos voi olla tämä.

      http://www.feissarimokat.com/2011/07/kypsa-keskustelu/

    • Hassuja

      Jokaisella on elämässään jokin merkitys, toisille se on lapset, toisille kissa. Kaikki tavallaan, mutta sitä en ymmärrä miksi aloitit koko aiheen :) Kerta olet päätöksesi tehnyt niin kenen kommenttia siihen tarvitset, kaikki kommentit kuitenkaan eivät ole mieleisiäsi. Tosiaan lueppas narsismista, sattui tosiaan lukiessa osumaan silmään.
      Maailma on juuri sellainen kuin siitä itse tekee, tukiverkoston voi luoda itse ja täyttää sen mieleisillä ihmisillä, näin lapsella olisi turvallinen kasvuympäristö. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta tässä maailmassa on hyvä olla :) Kaikki on valmiina nenän edessä, lääketiede on kummasti kehittynyt ja on valinnanvapaus, jos ympäristö on liian pelottava, voi muuttaa pois, jos työ liian ahdistava, voi etsiä uuden, paikalleen ei tarvitse jäädä :)

      Mielestäni kukaan ei kuitenkaan voi sanoa olevansa hyvä äiti, oli äiti tai ei, lapset ovat oikeita väittämään kuka on hyvä vanhempi ja kuka ei :)

    • ap.

      Ihmetyttää näistä todella monet kommentit. Mikä syy on idiootitella ja lapsetella sekä suhtautua noin ylimielisesti, kun olen pyytänyt loogista keskustelua aiheesta ja esittänyt mielipiteitä joihin olen kaivannut saman tasoista näkökulmaa toiselta kannalta. En siis turhia "mutku mä halusin lapsia"-perusteluita, vaan ihan oikeaa argumentointia.

      Te, jotka jauhatte kuinka olen lapsi ja kasvan vielä enkä tiedä mistään mitään, niin olen todella onnellinen, että en ole teidän lapsenne. Kyllä olisi saanut kasvaa vähättelevässä ympäristössä, jos olisi tuollaisia vanhempina, jotka vähättelevät vielä 24-vuotiaankin mielipiteitä ja elämänkokemuksia noin paljon.

      Kaikki yritykset kuvailla minua menevät aivan pieleen. Ensinäkään en opiskele kovin teoreettista alaa, vaan alani vaatii taitoa ja taitavuutta, ei niinkään paljon tutkivaa asennetta ja tätä kautta "olen niin fiksu ja tiedän kaiken"-ilmiötä ei synny. Ette myöskään tiedä missä vaiheessa opintoni ovat ja olenko sattumoisin ennen opintojani nähnyt paljon muunlaistakin elämää. Olen luovalla alalla, en tule koskaan rutinoitumaan samalla tavalla tylsään työhön kuin joku kertoi aikuisille tapahtuvan. En ole mikään "teini-idealismin" kanssa tyhmäilijä, vaan ajattelu on tuottanut minulle aina tuskaa. Olen aina ollut se, jolle muistutetaan, että pää tulee kipeäksi jos ajattelee niin paljon, mutta mihinkä sen karistat. Päälle liimattu humanismi on musta kaukana. Olen kuulemma vanhemmiten alkanut muistuttaa ajatteluprosesseissani ja niiden julkituomisessa enemmän ja enemmän nihilistiä. En myönnä, mutta minut tuntevat nauraisivat käsitteelle päälle liimattu humanismi.

      Minut on tehty täysin vääristä syistä. Jo lapsena toivon monesti ja hartaasti etten olisi olemassa. En olisi, jos olisin itse saanut valita, vaikka ei elämässä mitään vikaa ole.

      Entisaikaan lisäännyttiin turvaamaan oma olemassaolo, koska vanhusten hoito oli perheen kontolla. Parempi syy sekin, vaikka itsekäs edelleen.

      En voi vaikuttaa koko yhteiskunnan yhteisöllisyyden puutteeseen. Ei minua huolettaisi omien lapsieni hoito ja kasvu, vaan se että muiden ihmisten lapset eivät kasva kunnollisissa oloissa ja yhteiskunta muuttuu sairaammaksi. Turvaudutaan kaikenlaiseen idioottifundamentalismiin, on vihapuhetta, edes keskustelupalstalla ei voi pyytää perusteltuja mielipiteitä ilman lapselliseksi, tyhmäksi ja idiootiksi haukkumista. En halua tehdä lasta maahan, jossa joku v*tun perussuomalais-ääliöpuolue on suurin puolue. Kertoo kaiken äänestäjistä ja kanssaihmisistä. Ajattelu on kokenut inflaation ja argumentointi näyttää jopa täällä olevan pelkkää yksinkertaistamista.

      Älykkyys ei vaan millään ilveellä kasva iän kanssa, kun jos sitä ei ole sitä ei vaan ole.

      En ole missään vaiheessa sanonut, että en haluaisi lasten kokevan mitään tuskallista. Tiedän kyllä mikä on ylisuojelevuutta. Sanoin, että en halua lasten kokevan jotakin niin tuskallista, mikä hajottaa heidän minuuttaan. Menneiden kokemusten perusteella jotkin epätodennäköisetkin tapahtuvat tuntuvat meille mieheni kanssa todennäköisemmiltä, koska sellaisia on käyty läpi. Niitä pelkää siksi.

      On luonnollista, että ihminen pystyy kyseenalaistamaan tarpeen lisääntyä, koska hänellä on kyky ajatella.

      Varmaan jokainen äiti haluaa uskotella itselleen, että lapset eivät koe vanhemmillaan tapetointia ja vanhempien luona käymistä saati näiden hoitamista taakaksi. Kyllä se oikeasti on jonkin verran myös taakka. Turha väittää muuta ainakaan lasten puolesta.

      Ilmeisesti ihmiset eivät pidä siitä, kun huomautetaan lasten hankkimisen olevan itsekästä, kun jotkut vaikuttavat kokevan olevansa jumalasta seuraavia äiti teresoita, jos ovat pyöräyttäneet 5 lasta maailmaan. Vaikka todellisuudessa ovat ajatelleet kaikkea muuta kuin lasten etuja. Tästäkö tuo kauhea viharyöppy johtuu? Rikoin teidän äiti-identiteettiänne?

      En jaksa selittää, mutta tunnemaailma on minulle kaiken helpointa ymmärtää, tiedän ymmärtäväni lasten tunteita todella helposti. Sanaton viestintä on helppoa jne. Meillä on lemmikkejä enkä suutu niille koskaan, en pura vihaani niihin, on pitkä hermot, olen luova ongelmanratkaisija ja blaablaa. Minä koen loukkaavaksi, että kyseenalaistat minun kykyni, vaikka et tunne minua ollenkaan. Et varmaan ole kovin hyvä lähihoitaja. Luulisi perheiden kanssa olevan vaikeaa, jos käyttäytyy noin kyseenalaistavasti.

      Muutama fiksu kommenttikin mahtui joukkoon, mutta erittäin vähissä.

      Kiitos hei.

      • katso peiliin

        Ei siellä mun mielestä ollut niinkään mitään kauheaa "viharyöppyä" sitä kohtaan ainakaan että et tekisi lapsia. Ehkä se sua kiukuttaakin, että niin monelle sen sun lasten tekeminen on yksi hailee, ettei tullutkaan kasaa kannustuksia, että oi, miten hyvältä ihmiseltä vaikutat, tee toki, pelasta maailma!

        Sori vaan, mutta sä vaikutat itsekeskeiseltä, leuhkalta ja keskenkasvuiselta ylimieliseltä kakaralta, joka on kehittänyt idealismistaan jonkun ainoan oikean tien: oletko lahkolaisuutta harkinnut koskaan?
        Sä koet loukkaavaksi, että sun kyvyt kyseenalaistat, mutta itse kyllä mennen tullen morkkaat muita siitä, miten he eivät ymmärrä, ja miten kukakin on lasten väkisin vääntäjä ja ties mitä vielä. Siis sinä saat, mutta muut ei? Sä itket kun sun "kyvyt kyseenalaistetaan" ja kuitenkin haukut itse muita myös mm. idiooteiksi?

        Muitten on kestettävä ja heitettävä sinulle haluamaasi "loogista keskustelua" jonka suunnan sinä voit määrätä ja fiksut kommentit ovat siis niitä, jotka ovat ikäänkuin puolellasi. Koe loukkaavaksi minkä koet, mutta sinulle olisi kyllä tervettä miettiä millainen ihminen oikeasti olet, ainakin näiden kirjoitusten perusteella. Ehkä hankkia ammattiapua, että voisit kehittyä myös näitten ajatusten kautta. Vai onko terapeutitkin idiootteja? Tai eivät voi ymmärtää? Muistaakseni mainitsit jo erikoisen vaikeista ja erikoisista tapahtumista elämässäsi, eikö olisi hyvä hieman purkaa niitä ammattilaisen kanssa?

        En usko, että olet rikkonut kenenkään äiti-identiteettiä, tunnut vaan itse olevan aika hyökkäävä jokaisessa vastauksessa. Etkä edes niin että olisit vaan kärkäs, vaan hyökkäävä: idiootit, ei järjettömien lapsen tekijöitten kommentteja, et taida ymmärtää mitään, ihanko täytyy tulla sanomaan... Oliko sulla joitain muita kuin töykeyksiä tarjota?
        Ja kuitenkin, sä mainostat miten tunneälykäskin olet ja mitä kaikkea vielä...

        Siis, oli muut mitä vaan, ja ainahan täällä provojakin on, niin se vihapuheitten pitäjä nyt olet kyllä sinä itse.


      • ap.
        katso peiliin kirjoitti:

        Ei siellä mun mielestä ollut niinkään mitään kauheaa "viharyöppyä" sitä kohtaan ainakaan että et tekisi lapsia. Ehkä se sua kiukuttaakin, että niin monelle sen sun lasten tekeminen on yksi hailee, ettei tullutkaan kasaa kannustuksia, että oi, miten hyvältä ihmiseltä vaikutat, tee toki, pelasta maailma!

        Sori vaan, mutta sä vaikutat itsekeskeiseltä, leuhkalta ja keskenkasvuiselta ylimieliseltä kakaralta, joka on kehittänyt idealismistaan jonkun ainoan oikean tien: oletko lahkolaisuutta harkinnut koskaan?
        Sä koet loukkaavaksi, että sun kyvyt kyseenalaistat, mutta itse kyllä mennen tullen morkkaat muita siitä, miten he eivät ymmärrä, ja miten kukakin on lasten väkisin vääntäjä ja ties mitä vielä. Siis sinä saat, mutta muut ei? Sä itket kun sun "kyvyt kyseenalaistetaan" ja kuitenkin haukut itse muita myös mm. idiooteiksi?

        Muitten on kestettävä ja heitettävä sinulle haluamaasi "loogista keskustelua" jonka suunnan sinä voit määrätä ja fiksut kommentit ovat siis niitä, jotka ovat ikäänkuin puolellasi. Koe loukkaavaksi minkä koet, mutta sinulle olisi kyllä tervettä miettiä millainen ihminen oikeasti olet, ainakin näiden kirjoitusten perusteella. Ehkä hankkia ammattiapua, että voisit kehittyä myös näitten ajatusten kautta. Vai onko terapeutitkin idiootteja? Tai eivät voi ymmärtää? Muistaakseni mainitsit jo erikoisen vaikeista ja erikoisista tapahtumista elämässäsi, eikö olisi hyvä hieman purkaa niitä ammattilaisen kanssa?

        En usko, että olet rikkonut kenenkään äiti-identiteettiä, tunnut vaan itse olevan aika hyökkäävä jokaisessa vastauksessa. Etkä edes niin että olisit vaan kärkäs, vaan hyökkäävä: idiootit, ei järjettömien lapsen tekijöitten kommentteja, et taida ymmärtää mitään, ihanko täytyy tulla sanomaan... Oliko sulla joitain muita kuin töykeyksiä tarjota?
        Ja kuitenkin, sä mainostat miten tunneälykäskin olet ja mitä kaikkea vielä...

        Siis, oli muut mitä vaan, ja ainahan täällä provojakin on, niin se vihapuheitten pitäjä nyt olet kyllä sinä itse.

        Luepa ketju uudelleen, niin huomaat missä tapahtuu idiootiksi haukkumista ja missä ei. Käytin ainoastaan sanaa idioottifundamentalismi, voiko fundalismia mieltää mielestäsi joksikin muuksi? Haukuinko sillä ketään, en. Haukuin fundamentalismia. Luet itse tekstiini sellaista, mitä siinä ei ole.

        Eihän täällä näköjään melkein kukaan suostu hyväksymään, että lasten tekeminen on itsekästä, vaan laittavat takaisin kommentteja minun "itsekkyydestä ja epäsosiaalisuudesta", eiköhän ole aivan selvää kuinka järkevästi ja epätunteella nämä henkilöt kirjoittavat :)

        Minä en etsinyt ainuttakaan kannustusta, vaan tyhmänä ajattelin, että lasten teolle olisi oikeasti jokin looginen peruste, kun maailmassa on niin paljon lapsia. Sellaisia olisin halunnut kuulla, mutta näköjään peruste on "mutku mä haluun" Ei ihan sitä loogisuutta, mitä kaipasin.

        "Sori vaan, mutta sä vaikutat itsekeskeiseltä, leuhkalta ja keskenkasvuiselta ylimieliseltä kakaralta, joka on kehittänyt idealismistaan jonkun ainoan oikean tien: oletko lahkolaisuutta harkinnut koskaan?"
        Voit kysyä itseltäsi miksi keskustelusi pyörii tuollaisen ympärillä, eikä aloittamassani aiheessa. Ole hyvä ja mene muualle, jos sinulla ei ole mitään tuotavaa keskusteluun ja keskustelun aiheeseen, joka oli: "Miksi ihmiset lisääntyvät" järkeviä perusteluja.

        Minua ei kiinnosta tippaakaan, mitä mieltä ihmiset ovat siitä teenkö lapsia vai en, vaan mitkä perusteet voisi saada AJATTELEMAAN lasten tekoa positiivisena asiana. Keskustelu kun täytyy alustaa jotenkin. On aivan harhaista kuvitella, että välitän tuntemattomien mielipiteistä omaan tilanteeseen, kun halusin vain keskustelua aiheeseen. Lukemisen ymmärtämisessä on vikaa, jos ei ymmärrä alustuksia.


      • uittiyl
        ap. kirjoitti:

        Luepa ketju uudelleen, niin huomaat missä tapahtuu idiootiksi haukkumista ja missä ei. Käytin ainoastaan sanaa idioottifundamentalismi, voiko fundalismia mieltää mielestäsi joksikin muuksi? Haukuinko sillä ketään, en. Haukuin fundamentalismia. Luet itse tekstiini sellaista, mitä siinä ei ole.

        Eihän täällä näköjään melkein kukaan suostu hyväksymään, että lasten tekeminen on itsekästä, vaan laittavat takaisin kommentteja minun "itsekkyydestä ja epäsosiaalisuudesta", eiköhän ole aivan selvää kuinka järkevästi ja epätunteella nämä henkilöt kirjoittavat :)

        Minä en etsinyt ainuttakaan kannustusta, vaan tyhmänä ajattelin, että lasten teolle olisi oikeasti jokin looginen peruste, kun maailmassa on niin paljon lapsia. Sellaisia olisin halunnut kuulla, mutta näköjään peruste on "mutku mä haluun" Ei ihan sitä loogisuutta, mitä kaipasin.

        "Sori vaan, mutta sä vaikutat itsekeskeiseltä, leuhkalta ja keskenkasvuiselta ylimieliseltä kakaralta, joka on kehittänyt idealismistaan jonkun ainoan oikean tien: oletko lahkolaisuutta harkinnut koskaan?"
        Voit kysyä itseltäsi miksi keskustelusi pyörii tuollaisen ympärillä, eikä aloittamassani aiheessa. Ole hyvä ja mene muualle, jos sinulla ei ole mitään tuotavaa keskusteluun ja keskustelun aiheeseen, joka oli: "Miksi ihmiset lisääntyvät" järkeviä perusteluja.

        Minua ei kiinnosta tippaakaan, mitä mieltä ihmiset ovat siitä teenkö lapsia vai en, vaan mitkä perusteet voisi saada AJATTELEMAAN lasten tekoa positiivisena asiana. Keskustelu kun täytyy alustaa jotenkin. On aivan harhaista kuvitella, että välitän tuntemattomien mielipiteistä omaan tilanteeseen, kun halusin vain keskustelua aiheeseen. Lukemisen ymmärtämisessä on vikaa, jos ei ymmärrä alustuksia.

        No siis, onko sulla joku nimenomaan looginen peruste muillekin ihmissuhteille? Jos ystävät, oma kulta ja vaikka lemikkieläin saa olosi hyväksi niin etkö ole itsekäs kun sellaisia elämässäsi pidät? Entäpäs oletko miettinyt siltä kantilta kuinka kelvollinen olet ystäväksi ja onko ihmissuhteistasi yhteiskunnalle mitään hyötyä?

        Minusta tuntuu että osaisit itse keksiä ne pätevimmät perusteet myös lapsien hankinnalle kun ne perusteet täytyy olla jotenkin tietyntyyppisiä, muiden ihmisten perustelut ei kelpaa. Joten ei kun toimeen, kerrothan sitten meille muillekin! Minua ainakin kiinnostaisi!


      • uittiyl
        uittiyl kirjoitti:

        No siis, onko sulla joku nimenomaan looginen peruste muillekin ihmissuhteille? Jos ystävät, oma kulta ja vaikka lemikkieläin saa olosi hyväksi niin etkö ole itsekäs kun sellaisia elämässäsi pidät? Entäpäs oletko miettinyt siltä kantilta kuinka kelvollinen olet ystäväksi ja onko ihmissuhteistasi yhteiskunnalle mitään hyötyä?

        Minusta tuntuu että osaisit itse keksiä ne pätevimmät perusteet myös lapsien hankinnalle kun ne perusteet täytyy olla jotenkin tietyntyyppisiä, muiden ihmisten perustelut ei kelpaa. Joten ei kun toimeen, kerrothan sitten meille muillekin! Minua ainakin kiinnostaisi!

        Lisäsisin vielä yhden asian tähän:

        "Varmaan jokainen äiti haluaa uskotella itselleen, että lapset eivät koe vanhemmillaan tapetointia ja vanhempien luona käymistä saati näiden hoitamista taakaksi. Kyllä se oikeasti on jonkin verran myös taakka. Turha väittää muuta ainakaan lasten puolesta."

        Saanen puhua lapsen ja miniän ominaisuudessa tästä asiasta. Itse en koe minkäänlaisena taakkana käyntejä ja jonkinlaisia talkoita sen paremmin vanhempieni kuin appivanhempienikaan luona. Minusta on päinvastoin hirveän mukava olla avuksi ja ylipäänsä tehdä jotain yhdessä, en näe kovinkaan mielenkiintoisena nököttää nokatusten kahvipöydässä tuntikausia. Toki sitten illalla rentoudutaan, syödään ja saunotaan.

        Myöskin molemmilta puolilta on vastavuoroisesti tullut aivan valtavasti apua ja oppia vaikkapa juuri remontoinneissa ja sellaisella aikataululla ja sellaisten matkojen päästä ja todella tärkeissä ja kiireellisissä asioissa että heikompia hirvittää. Saa todella olla ikuisesti kiitollinen, ja vaikea minun on uskoa että joskus unohtaisin ja kiukuttelisin jostain tapetoinnista joka on vastapalveluksena varsin mitätön.

        Hoitamista tuskin tarvitsee kovin pysyvänä järjestelynä miettiä kun en voi olla neljässä paikassa yhtä aikaa, ja aika harvalla muullakaan on mahdollisuutta vain jättäytyä pois työelämästä omaishoitajan saamilla korvauksilla, joten en nyt tätä jaksa sen kummemmin käsitellä tässä....


      • Voi voi sentään
        ap. kirjoitti:

        Luepa ketju uudelleen, niin huomaat missä tapahtuu idiootiksi haukkumista ja missä ei. Käytin ainoastaan sanaa idioottifundamentalismi, voiko fundalismia mieltää mielestäsi joksikin muuksi? Haukuinko sillä ketään, en. Haukuin fundamentalismia. Luet itse tekstiini sellaista, mitä siinä ei ole.

        Eihän täällä näköjään melkein kukaan suostu hyväksymään, että lasten tekeminen on itsekästä, vaan laittavat takaisin kommentteja minun "itsekkyydestä ja epäsosiaalisuudesta", eiköhän ole aivan selvää kuinka järkevästi ja epätunteella nämä henkilöt kirjoittavat :)

        Minä en etsinyt ainuttakaan kannustusta, vaan tyhmänä ajattelin, että lasten teolle olisi oikeasti jokin looginen peruste, kun maailmassa on niin paljon lapsia. Sellaisia olisin halunnut kuulla, mutta näköjään peruste on "mutku mä haluun" Ei ihan sitä loogisuutta, mitä kaipasin.

        "Sori vaan, mutta sä vaikutat itsekeskeiseltä, leuhkalta ja keskenkasvuiselta ylimieliseltä kakaralta, joka on kehittänyt idealismistaan jonkun ainoan oikean tien: oletko lahkolaisuutta harkinnut koskaan?"
        Voit kysyä itseltäsi miksi keskustelusi pyörii tuollaisen ympärillä, eikä aloittamassani aiheessa. Ole hyvä ja mene muualle, jos sinulla ei ole mitään tuotavaa keskusteluun ja keskustelun aiheeseen, joka oli: "Miksi ihmiset lisääntyvät" järkeviä perusteluja.

        Minua ei kiinnosta tippaakaan, mitä mieltä ihmiset ovat siitä teenkö lapsia vai en, vaan mitkä perusteet voisi saada AJATTELEMAAN lasten tekoa positiivisena asiana. Keskustelu kun täytyy alustaa jotenkin. On aivan harhaista kuvitella, että välitän tuntemattomien mielipiteistä omaan tilanteeseen, kun halusin vain keskustelua aiheeseen. Lukemisen ymmärtämisessä on vikaa, jos ei ymmärrä alustuksia.

        Ehkä on ihan hyvä ettet ainakaan vielä halua lapsia. Maailmasi vaikuttaa aika mustavalkoiselta ja oman navan ja ajatusten ympärillä pyöriväksi. Et ehkä olisi kypsä ottamaan vastuuta toisen elämästä, katsos kaikkea kun ei voi logiikalla ajatella tai valmiiksi pureskella. Aika tekee kyllä tehtävänsä. Et ehkä 10 vuoden päästäkään halua lapsia, mutta silloin sinulta on jo karissut tuota ylimielisyyttä terveelle tasolle jolloin voitaisiin keskustella oikeasti kuten aikuiset. Nyt vaikutat siltä luokan pinkolta jonka mielestä vain omat ajatukset ovat oikein. Se on katkeraa kalkkia kun huomaa taakse katsoessaan millainen vouhka sitä nuorempana oli. Saa kyllä monet kerrat niellä takaisin sanansa.

        Mutta ethän sä mua usko kun olet mielestäsi jo niiiiiin aikuinen ja muutenkin hieno ihminen. Usko pois, ollaan kaikki koettu sama. Aina jotkut luulevat olevansa niin erilaisia kunnes törmäät sataan samanlaiseen.


      • Ei pidä paikkaansa
        uittiyl kirjoitti:

        Lisäsisin vielä yhden asian tähän:

        "Varmaan jokainen äiti haluaa uskotella itselleen, että lapset eivät koe vanhemmillaan tapetointia ja vanhempien luona käymistä saati näiden hoitamista taakaksi. Kyllä se oikeasti on jonkin verran myös taakka. Turha väittää muuta ainakaan lasten puolesta."

        Saanen puhua lapsen ja miniän ominaisuudessa tästä asiasta. Itse en koe minkäänlaisena taakkana käyntejä ja jonkinlaisia talkoita sen paremmin vanhempieni kuin appivanhempienikaan luona. Minusta on päinvastoin hirveän mukava olla avuksi ja ylipäänsä tehdä jotain yhdessä, en näe kovinkaan mielenkiintoisena nököttää nokatusten kahvipöydässä tuntikausia. Toki sitten illalla rentoudutaan, syödään ja saunotaan.

        Myöskin molemmilta puolilta on vastavuoroisesti tullut aivan valtavasti apua ja oppia vaikkapa juuri remontoinneissa ja sellaisella aikataululla ja sellaisten matkojen päästä ja todella tärkeissä ja kiireellisissä asioissa että heikompia hirvittää. Saa todella olla ikuisesti kiitollinen, ja vaikea minun on uskoa että joskus unohtaisin ja kiukuttelisin jostain tapetoinnista joka on vastapalveluksena varsin mitätön.

        Hoitamista tuskin tarvitsee kovin pysyvänä järjestelynä miettiä kun en voi olla neljässä paikassa yhtä aikaa, ja aika harvalla muullakaan on mahdollisuutta vain jättäytyä pois työelämästä omaishoitajan saamilla korvauksilla, joten en nyt tätä jaksa sen kummemmin käsitellä tässä....

        Minun äiti hoiti omaishoitajana molemmat vanhempansa (toinen pyörätuolissa) elivät melkein 100-vuotiaaksi. Hoiti myös muiden vanhojen sukulaistemme asioita kerran viikossa eri kaupungissa. Ei jäänyt pois työelämästä! Se on normaalia. Eli mikset hoitaisi...


      • uittiyl
        Ei pidä paikkaansa kirjoitti:

        Minun äiti hoiti omaishoitajana molemmat vanhempansa (toinen pyörätuolissa) elivät melkein 100-vuotiaaksi. Hoiti myös muiden vanhojen sukulaistemme asioita kerran viikossa eri kaupungissa. Ei jäänyt pois työelämästä! Se on normaalia. Eli mikset hoitaisi...

        No pitääpä laittaa harkintaan. Ei tarvitse ajaa kuin 800 kilometriä kerran viikossa yhteen suuntaan ja 300 toiseen, ja tietenkin takaisin. Eiköhän tuo onnistu.


      • ????????????????????

        Mistäspäin ajattelit sitä yhteisöllisyyttä lähteä rakentelemaan jos oma perhekin tuntuu taakalta.... :-D Minusta vähän tuntuu että sinulla olisi myös aivan loistavat lähtökohdat kehittyä sellaiseksi yhteistyökyvyttömäksi mammaksi, joka yhteisöllisyyden nimissä lapsesi käräyttäneelle naapurille vastaisi liikuttavan varmana että "ei meidän NikoPetteri sellaista ikinä tekisi, se on ollut joku muu."

        Sellaista yhteisöllisyyttä....


    • Sinun ongelmasi

      Lisääntyminen on kyllä ihan luonnon mukainen juttu, yksi ihmisen perustarpeista niin kuin syöminenkin, kulkee geeneissä mukana isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle.

      Silti se ei tarkoita sitä, että kaikkien tulisi lisääntyä, jos tuntuu siltä, että se on turhaa puuhaa. Itsekkäiden ja epäsosiaalisten ihmisten onkin paree vain hoidella omaa napaansa ja pyörähdellä sen ympärillä ja tulla onnelliseksi valitsemallaan tavalla.

    • Hassuja

      Ihminen on polveutunut eläimestä? Mikä on eläimen tarkoitus?
      Syödä, juoda, nukkua, lisääntyä, kuolla.. Olla osa ravintoketjua. Mikä on ihmisen tarkoitus? :)

      • TOTUUS.

        Pitää huolta eläimistä ja muista elollisista. Kun kerta olemme ravintoketjun huipulla ja olevinamme niin pirun fiksuja.

        Todellisuudessa olemme ilkeitä idiootteja, ja muille eliölajeille olisi parempi että kuolisimme sukupuuttoon - mitä nopeammin sitä parempi.


    • No ihan pöhköjä

      Ehkä se on kuitenkin vähän erilainen kuin eläimen. Voihan eläimelläkin olla henki tjs., mutta ihmisen henkisyys, sielu tms. potaska tekee ihmisen tarkoituksesta ehkä kuitenkin toisenlaisen.

    • nixie_PP

      Itse olen ap:tä vähän vanhempi, kolmekymppinen, enkä ole minäkään keksinyt yhtäkään perustetta lapsenhankinnalle. Ja nuo "kyllä luonto tikanpojan puuhun ajaa" ja "se on elämän tarkoitus" -puheet tuntuvat todella vierailta.

      Oletteko äidit todella sitä mieltä, että olette ensisijaisesti elatustankkeja sikiölle ja sen jälkeen lapsen palvelijoita, tarpeiden tyydyttäjiä? Olette lapsen syntymän jälkeen vain maitosäiliö, ruuan hankkija ja pepunpesijä, ette mitään muuta? Koska näinhän se on. Entä isät, onko siittäminen, mahdollisimman monen munasolun hedelmöittäminen mahdollisimman monelle naaraalle se asia, joka antaa elämällenne sisällön? Biologisestihan sen pitäisi olla juuri näin, mahdollisimman monta narttua tiineeksi ja emäksi, sitäkö te miehet kelailette päivät pitkät?

      Minulla on elämän tarkoituksesta hiukan erilainen käsitys, jos mitään tarkoituksia nyt on edes tarkoituksenmukaista miettiä. Olen ihmisyksilö, en aivoton elukka. Haluan nauttia elämästä, kehittää itseäni, tehdä asioita joista nautin, harrastaa, opiskella, tehdä työtä, hoitaa ihmissuhteita jne. Tarkoituksena on elää hyvä elämä ja minulle lapsen hankinta olisi vahvasti elämänlaatua heikentävä tekijä. Elämäni ei ole tyhjää tai tylsää, minun mielestäni. Sen sijaan lapsiperhe-elämä olisi. Olen seurannut kavereiden perhe-elämää vuosia, minusta se vaikuttaa suunnilleen maanpäälliseltä helvetiltä. En toki arvostele heidän valintojaan, kukin tehkööt halunsa mukaan, niin teen itsekin kun jätän lisääntymättä. Edellytykset minullakin olisi, on hyvä parisuhde, hyvä työ, ei taloudellisia/mt/päihdeongelmia tms, en yhtään epäile ettenkö lapseen kiintyisi ja olisi ihan vastuullinen vanhempi, mutta kun en vaan halua. Ja mieli ei ole muuttunut miksikään reilun 20v aikana. Tokihan sitä joskus kelailee päässään millaista olisi tehdä lapsi tuon miehen kanssa, mutta kun palauttaa mieleen eräät biologiset ym tosiasiat, nuo ajatukset haihtuvat nanosekunnissa. Tiedostan hyvin,e ttä vauvakuumeet sun muutlässynlässyajatukset vauvoista ja ihanasta pikkuperheestä ym ovat hormonein tepposia, joita minun ei ajattelevana ole mikään pakko noudattaa, biologiset vietit eivät hallitse elämääni.

      • uittiyl

        Loistavaa, siinähän se tuli niputettua vanhemmuus kerralla pakettiin, ei jää enää mitään kyseltävää..... :-D Ei liene ihme että muiden selitykset menee yli ymmärryksen ja jopa ohi korvien eli silmien, niin eri kieltä näköjään puhutte.

        Ei kai kovin moni ainakaan ole tarkoittanut etteikö lapsettomia olisi olemassa ja että ap. tulee aivan väistämättä lapsia hankkimaan. Se mikä tässä korvaan särähtää on tuo asenne että tietää kaikesta kaiken. Useimmilla vähän vanhemmilla ihmisillä kun ei ole enää sitä ongelmaa vaikka useimmilla on kyllä ollut, silloin parikymppisenä. Jos toinen on harvinaislaatuisessa fiksuudessaan päätellyt valmiiksi että olisi aivan loistava äiti niin mitä me tyhmemmät muuta edes osataan kun ihmetellä huuli pyöreänä että mistä se sen muka tietää..... Joten koittakaa vähän ymmärtää meitäkin, eikös se fiksumpana pitäisi olla helppoa.... ;-D


      • Se ajatuksistasi

        Onneksi suurimmalla osalla äideistä toimii järjen lisäksi myös tunnepuoli, toisin kuin sinulla.


    • Hassuja

      Eläin ja ihminen on lopulta todella lähellä toisiaan, kyllä eläinkin tietää mikä elämä sille itselleen sopii, ei se eläin tee mitä se ei halua tehdä, paitsi pakottamalla, kuten jokainen ihminenkin tekisi.
      Ihmisen kiertokulku on sama. Syö, juo, nuku, lisäännyt, kuole ja muutu kuollessaan maan ravinnoksi, jolloin joku elukka taas pystyy syömään. Näin on ollut aina ja tulee olemaan, tosin kaikilla ei ole mahdollista lisääntyä, ei niin eläimellä tai ihmisellä ole aina sitä vaihtoehtoa, jolloin niiden jotka siihen kykenevät, pitäisi olla asiasta onnellisia, se on siunaus. Mitä lapseton elämä on? Se on varmaan todella tylsää, uuvuttavaa ja merkityksetöntä. Mitä teet sillä tiedolla ja taidolla elämässäsi, et ainakaan voi kertoa sitä lapsillesi? Kuolet sen kanssa, mitä teet sillä saavuttamallasi uralla? Ainakaan lapsesi eivät sitä jatka? Kuolet senkin kanssa. Jos elämä on pelkkä ura, koulutus, hyvä palkka ja suuri talo, niin mitä sinulla on sitten eläke iässä, no ehkäpä se talo, mutta sekö on se elämän hohto? Asua isossa talossa yksin, ilman perhettä, jonka kanssa jakaa se ilo siitä suuresta talosta? Minä en ainakaan halua kuolla yksin ja elää ilman perhettä, vanhempani kuolevat lopulta ja perheenäni olisi vain veljeni, mutta jos hänelle tapahtuu jotain, kuolen lopaulta yksin. Ura ei minua hoida vanhana, talo ei anna turvaa, jos siitä ei voi huolehtia vanhana, koulutus ei anna tukea vanhoilla päivillä, nuo asiat ovat jotain mitä yhteiskunta vaatii, mutta ei ole olennaisesti tärkeää elämän viimeisillä askeleilla, mutta perhe tukee, tuo turvaa, auttaa, lohduttaa, heiltä saa sen mikä on elämässä välttämätöntä. :) Perhe on elämän tärkein asia, ei työ, ei raha, ei koulutus, noilla asioilla vaan saa tiettyyn pisteeseen hyvinvointia. Ne eivät ole välttämättömiä, raha toki on elämisen kannalta, mutta sitäkään ei tarvitse olla liiaksi, pienellä palkalla pärjää ihan hyvin, mutta ilman perhettä minä en ainakaan pärjäisi. Huom. Olen 21 vuotias nainen ja tämä on minun mielipiteeni, saatan olla lapsellinen, mutta ikä ja sitä kautta tuleva kokemus luo kyllä älliä päähän, pikkuhiljaa elämän oppi alkaa vaikuttamaan ja saattaa muuttaa minunkin käsitystäni, mutta näin tällä hetkellä ajattelen :)

      • gehgishgis

        Samoilla linjoilla ollaan. Elämä ilman lapsia oli mahtavaa, ja edelleen isänä se sitä on. Tosin eri tavalla vain.

        Kaikkien ei tarvitse hankkia lapsia eivätkä kaikki saa vaikka haluaisivat. Älkää silti tulko selittämään miten perhe-elämä on helvettiä ja lapset heikentävät elämäntasia jos teillä ei ole lapsia! Ette te voi tietää. Näette sen mitä haluatte, eli valittavat lapset, väsyneet vanhemmat. Ette kuitenkaan näe heidän elämänsä upeita juttua jotka tapahtuvat perheen kesken. Eri asia sitten ovat tietysti nämä käytöshäiriöiset lapset jotka voivat olla aikamoisia. Suurimmaksi osaksi silti kasvatuksen tulosta.


    • tikru..

      Kukin elää kuten parhaaksi katsoo. Turha meidän kenekään on alkaa neuvomaan muita. Mä en pidä pakollisena tehdä lapsia, mennä naimisiin, hankkia omaa kotia, perheautoa tai vesiskootteria tms. mitä ei koe haluavansa tai kaipaavansa.

      En myöskään pidä pakollisena hymyillä, jos ei hymyilytä, tanssimista jos ei tanssita, naisen kanssa seurustelua, jos miehistä tykkää jne. En myöskään pidä tarpeellisena kysyä muilta miksi mun pitäis elää niin kun te elätte. Koska mä olen päässäni tehnyt päätöksen elää kuten mä itse hyväksi koen.

      Joten tee sinäkin niin. :-)

    • petofi

      Mahdolisen kumppanin kanssa lasten hankkimisesta tai hankkimatta jättämisestä olisi varsin hyvä olla samaa mieltä, sen verran suuren luokan asiasta on kuitenkin kysymys eikä tässä asiassa ole oikein olemassa kompromisseja.

      Muutoinhan muiden ihmisten lasten hankinnat tai hankkimatta jättämiset eivät muille kuulu. Itse en oikein ymmärrä tuota pointtia miksi sitä hankkimatta jättämistä pitää huudella ympäri turuja ja toreja. Jotain huomion hakua?

      Toisaalta, en myöskään ymmärrä mikä siinä joissakin ihmisissä niin tavattomasti ärsyttää, että kaikki ihmiset eivät lapsia ja perhe-elämää kaipaa. Mitä se on keneltäkään pois jos joku tuntematon ei lapsia halua?

      Lisääntymisvietti on luonnon säätelemä juttu mutta olen varma siitä, että sekin on luonnon säätelemää että joillekin ihmisille ei koskaan tuota viettiä tule. Luonnossa ei mikään ole sattumaa.

      Mitä tulee yksinäiseen vanhuuteen jos ei ole lapsia niin höpöhöpö. Yksinäisissä vanhuksissa on paljon omien lapsiensa hylkäämiäkin ihmisiä ja itse olen elämäni aikana tavannut paljon vanhoja ihmisiä, jotka syystä tai toisesta eivät ole lapsia hankkineet ja ovat olleet sosiaalisia ja iloisia ihmisiä. Siis, ei voida yleistää suuntaan eikä toiseen.

    • vauva masussa

      Voi voi.

      Alkuperäisellä on meneillään ihanin ja kaunein nuoruus - antaa hänen elää sitä! Olenhan itse ollut "taidealalla", jossa on kyse taidosta ja syvästä filosofiasta ja luullut olevani jollain tavalla äärimmäisen fiksu ja erikoinen. Se on kivaa aikansa, kunnes fiksujen kavereitten jutut alkavat muistuttaa sosiaalisten bonuspisteitten keräilyä valmiiksi opittujen mielipiteiden laukomisineen ja suurimmasta osaa mestareista paljastuukin sisältä keskenkasvuinen narsisti.

      Ihmisiä ne ovat ne tavattoman fiksut ja syvälliset taiteilijatkin. Ja ihminen on aina vajaa ja jollaintavalla kipeä.

      Uskon, että alkuperäinen on jollain salatulla tavalla syvästi onneton. Terapia tekisi hänelle hyvää, että hän voisi käydä turvallisessa ympäristössä läpi kokemiaan menetyksiä. Omaan elämääni on myös kuulunut erittäin nöyryyttävää väkivaltaa, sairautta ja ahdistusta. Muistan ajan, jolloin kyynisyys ja analyyttisyys kaikessa tuntui suurimmalta viisaudelta. Silloin en halunnut lasta, sillä en halunnut häntä siihen samaan mustaan maailmaan, jossa itse elin.

      Silti, jos elämässäni laitetaan vaakakuppiin kaikki kokemani paha ja kaikki kokemani hyvä, on hyvän vaakakuppi painavampi. Minä pidän elämästäni ja pidän olemassaolostani kaikesta huolimatta - ihan näin, kun olen nyt: hiukset likaisena perjantaiaamuna, paskanen aamutakki päällä ja vauva potkimassa mahassani. Ja tarkennan - en pidä olemassaolostani SIKSI, että odotan vauvaa, vaan siksi, että minä olen hyvä näinkin, ilman mitään ylimääräistä härpäkettä.

      Minusta tuntuu, että alkuperäiseltä puuttuu ennenkaikkea itseluottamusta. Hän koettaa epävarmuuttaan paikata kaikenlaisella ulkoisella: kouluarvosanoillaan, fiksuudellaan ja taloudellisella tilanteellaan, joka tuntuu olevan hyvä. Hänestä välittyy olo, että hän on tarkkaan brändätty ihminen: kulkeva kulissi.

      Itseluottamus ei ole sitä, että luottaa maailmaan ja itseensä, sillä mihinkään sellaiseen ei voi luottaa. Turpiin tulee aina ja pahaa tapahtuu etenkin niille, jotka eivät ole pahaa ansainneet. Hirvittävin kokemus ihmiselle on erillisyyden, avuttomuuden ja hylkäyksen kokemus, joka yhdistää kaikki suuret traumat. Silloin, kun ihminen on siinä kokemuksessa vielä kiinni, ei hänellä ole käsitystä siitä, että itsestään voi antaa mitään, kun ei ole, mistä ottaa. Ei siinä ole mitään pahaa. Kun ei ole, niin ei ole!

      Ihmisellä on vapaa tahto.

      On vapaus sanoa, että vaikka koko maailma olisi väärällään paskapäitä, ei MINUN tarvitse sellaiseksi muuttua. Vaikka minun äitini ja isäni olisivat tehneet minut paikkaamaan omaa vajaavuuttaan, ei minun tarvitse lastani siksi synnyttää. Vaikka loppumaailma juoksisi statuksen ja vallan perässä, ei minun tarvitse. Ei kukaan aseella uhaten pakota. Kun katsoo tarkemmin, huomaa, että kaikki ylenmääräinen fiksuus ja siitä saatava kehu, itsensä dippaaminen kirjallisuuteen, filosofiaan ja taiteeseen ja senkaltainen henkisyyden seisovassa pöydässä napostelu ovat loppujenlopuksi yhtä tyhjän kanssa. Se on psyykkistä sumutusta, savuverhoa. Vähän sitä koittaa, niin huomaa, että esteettä voi kävellä läpi.

      Statuksella, ihmisten ihailulla ja arvostuksella ei tee loppujenlopuksi yhtikäs mitään, sillä sinä päivänä, kun ihminen on OMASTA mielestään tarpeeksi fiksu, hän ei ulkoista statusta enää tarvitse.

      Kun kysyy, että mitä minulle tapahtuu, jos kieltäydyn pelaamasta näitä tyhmiä pelejä, ei keksi mitään pahaa, mitä minulle tapahtuu siitä. Ehkäpä olen kavereiden mielestä tympeä tyyppi - mutta hei, tulevatko ne sitten lyömään minua? Jos menetän sen tähden rahaa, mitä minä menetän? Sohvapöydän, TV:n vai merkkikengät? Mitä minulle tapahtuu, jos en hyppää silloin, kun muut hyppäävät ja pää veressä paukuttavat päätänsä lasikattoon?

      Minä tahdoin äidiksi, sillä tahdoin antaa omasta kohdustani ja terveydestäni lahjaksi elämän. Elämässä on kokemistani kauheuksista huolimatta enemmän onnea, kuin epäonnea. Suurin onni on elämässäni ollut lähimmäiseni. Lapseni, joka tällä hetkellä mahassani potkii minua kipeästi kylkeen, on jo oma itsensä: hänellä on temperamenttinsa ja ehkä jo oma tietoisuutensakin. Hän ei ole osa minua, vaan minä olen hänen väliaikainen kämppänsä. Tällä lapsella ei ole valtaa tehdä minua täydellisen onnelliseksi, tai onnettomaksi. Minulla ei ole valtaa tehdä tätä lasta täydellisen onnelliseksi, tai onnettomaksi.

      Ja niin: minä en ole mikään jeesustelija. Minä olen kovaksikeitetty ateisti.

      Alkuperäinen tekee itse omat päätöksensä. Jos hän olisi sinut näiden nykyisten päätöstensä kanssa, hän tuskin tuntisi tarvetta tulla tänne niitä todistelemaan. Ei hänellä myöskään olisi tarvetta kovin sanoin arvostella toisten päätöksiä.

      Tunnen myös naisen, joka on vapaaehtoisesti lapseton. Ei häneltä näytä mitään puuttuvan, on hyvin tasapainoinen ja kiva tyyppi. Eikä hänellä ole tarvetta puhutella minua ikävällä tavalla, koska kannan lasta, enkä minä koe tarvetta arvostella häntä hänen valinnoistaan.

      Jokainen taplatkoon tyylillään.

      • ap.

        Tässä viestissä oli sen tasoisia ajatuksia, mitä tähän keskusteluun kaipasin. Tosin itseni analysointia en edelleenkään pyytänyt enkä kaivannut.

        Yksi pieni huomio vain. Minä en arvostellut kovin sanoin muiden lasten hankkimispäätöksiä. Sanoin kyllä, että näen sen itsekkääksi, jota se näyttäisikin olevan. Minä en näe siinä mitään väärää, mutta en kunnioita sellaisia harhaluuloja, että pidetään itseä äiti teresana, jonkun itsekkäästi tehdyn asian takia. Minusta itsekäskin saa olla ja tehdä lapsia, mutta se pitäisi tiedostaa ja oma biologinen tarpeensa pitäisi tiedostaa ja yrittää tehdä lapset silloin kun se on sopivaa. Ei jonkun satunnaisen väkivaltaisen miehen kanssa narkkiluolaansa. En kritisoi sitä, että lapsia tehdään itsekkäistä syistä, jos se ymmärretään itsekin. Kritisoin korkeintaan juuri tuollaista "lahja"-ajattelua, koska et voi tietää kokeeko lapsi elämänsä lahjana vai karhunpalveluksena.

        Minä en koe olevani millään tavalla "erikoinen" tai liitä taidealaa tuollaisiin ajatuksiin. Itseasiassa kukaan samalla alalla työskentelevistä ystävistäkään ei koe niin. Ovat eniten jalat maassa ihmisiä, joita olen tavannut. Taidealoille on näyttänyt tulleen sellainen kehityssuunta, että ihmisillä on jalat todella tukevasti maassa nykyään toisin kuin 90-luvuilla koulutetuilla, joidenka aikaan povattiin suurta kasvua taidealoille ja koulutuspaikkoja vain lisättiin jne. Nykyään taidealoilla olevat ovat erittäin tietoisia koulutuspaikkojen vähentämistarpeesta, joidenkin alojen työttömyydestä, persesuomalaisten "taidemanifesteistä", kansan yleisestä nuivasta suhtautumistavasta, siitä ettei tee ihan niin "oikeaa työtä" kuin vaikka ahtaajat jne. Kannattanee tutustua todellisuuteen, joka voi olla erilaista kuin stereotypiset mielikuvat.

        Saatat olla puoliksi oikeassa syvistä onnettomuuksista ja mustasta maailmasta, mutta en ole kyyninen enkä koe kyynisyyttä suurimmaksi viisaudeksi. Itseasiassa koen olevani hyvinkin henkinen, mutta olen myös rasittavuuteen asti looginen. Tarvitsen merkittäville asioille järkevät perustelut. Minusta se on normaalia, että ihminen haluaa muodostaa tärkeät mielipiteensä perustellusti.

        No, jos totta puhutaan, niin olen aina saanut hyviä arvosanoja, vaikka en olisi nähnyt niiden eteen vaivaa, joten ehkä se vaiva on ollut pienempää kuin voisi kuvitella. Pohjimmiltani olen hieman ylisuorittanut siksi, että kaikki asiat ovat kiinnostaneet kovasti ja kiinnostavat edelleen. Ja siksi, että vaadin itseltäni paljon ja olen sitten toisinaan aika ahkera. En ole kävelevä kulissi. En edes pidä mitään meteliä fiksuudesta tai suvun taloudellisesta tilanteesta. Brändäykset ovat siis menneet aika pieleen. Fiksuus tosin on sellaista, että ennenpitkään muut sen huomaavaat. En ole omasta mielestäni tarpeeksi fiksu, palan halusta tietää kaiken kaikesta ja tunnen suunnatonta halua lukea lisää kvanttimekaniikasta, sosiologiasta, filosofiasta, babylonian kulttuureista ja ties mistä. Toisaalta en ole myöskään tarpeeksi tyhmä ja turhaudun, kun ihmiset eivät voi keskustella samalla tasolla tai eivät edes näe millä tasolla keskustelua olisi hyvä käydä, vaikka kovasti pyydän.

        Vähän turhauttavaa taas jauhaa väärästä aiheesta, mutta menkööt nyt. Kai te tuolla analysoinnilla yritätte jotain kuvaa luoda ja sitä kautta keksiä perusteluja.

        Ymmärrän, että tuossa vaiheessa, kun tunnet lapsen potkivan jo mahassasi ja se on jo "olemassa", suhtaudut siihen epäitsekkäällä rakkaudella, mutta mietin sitä alkuun laittamisen itsekkyyttä. Ajattelen myös, että toisen lapsen tekeminen saattaa olla epäitsekästä, jos halutaan vaan antaa olemassa olevalle lapselle seuraa, vaikkakaan siinä ei siltä syntyvältä lapselta kysellä mitään. Mutta tämä ensimmäisen lapsen tekeminen pohdituttaa.

        Adptiovaihtoehtoja olen miettinyt, mutta halusin miettiä ihan oman lapsen vaihtoehtoakin. Lemmikit meille on otettu vanhoina ja huonoista kodeista. Kokisin pennunkin ottamisen vain pennun ottamisen vuoksi itsekkääksi.

        Noihin perheasioihin, että meilläkin on mummu ja pappa asunut vanhoina vanhempieni hoidossa. En ymmärrä mitä oikeutta kellään on ensin sanoa kuinka ei koe vanhempien luona käymistä taakaksi ja sitten kuitenkin valittaa, kuinka ne asuu kaukana ja ei niiden asioita voi hoitaa. Mun mielestä on kauhea katsoa kuinka vanhukset lykätään vanhainkotiin heti, kun puoliso kuolee. Paljon ihmillisempää on ottaa ne luokseen asumaan. Jotkut jopa muuttavat lähemmäksi heitä, jotta voivat hoitaa heitä kotonaan. Se on sellainen sanaton velvollisuus, joka lapsenaolon mukana tulee, ainakin jos on niin empaattinen, että välittää vanhempiensa elämänlaadusta. Minusta on outoa väittää, että vanhemmissa ei ole yhtään taakkaa, jos ne kerran asuu niin kaukana, että käy siellä ehkä kerran kuukaudessa jos silloinkaan ja aikoo surutta laittaa ne vanhainkotiin. Ei kai siinä silloin taakkaa olekaan.


      • vauva masussa
        ap. kirjoitti:

        Tässä viestissä oli sen tasoisia ajatuksia, mitä tähän keskusteluun kaipasin. Tosin itseni analysointia en edelleenkään pyytänyt enkä kaivannut.

        Yksi pieni huomio vain. Minä en arvostellut kovin sanoin muiden lasten hankkimispäätöksiä. Sanoin kyllä, että näen sen itsekkääksi, jota se näyttäisikin olevan. Minä en näe siinä mitään väärää, mutta en kunnioita sellaisia harhaluuloja, että pidetään itseä äiti teresana, jonkun itsekkäästi tehdyn asian takia. Minusta itsekäskin saa olla ja tehdä lapsia, mutta se pitäisi tiedostaa ja oma biologinen tarpeensa pitäisi tiedostaa ja yrittää tehdä lapset silloin kun se on sopivaa. Ei jonkun satunnaisen väkivaltaisen miehen kanssa narkkiluolaansa. En kritisoi sitä, että lapsia tehdään itsekkäistä syistä, jos se ymmärretään itsekin. Kritisoin korkeintaan juuri tuollaista "lahja"-ajattelua, koska et voi tietää kokeeko lapsi elämänsä lahjana vai karhunpalveluksena.

        Minä en koe olevani millään tavalla "erikoinen" tai liitä taidealaa tuollaisiin ajatuksiin. Itseasiassa kukaan samalla alalla työskentelevistä ystävistäkään ei koe niin. Ovat eniten jalat maassa ihmisiä, joita olen tavannut. Taidealoille on näyttänyt tulleen sellainen kehityssuunta, että ihmisillä on jalat todella tukevasti maassa nykyään toisin kuin 90-luvuilla koulutetuilla, joidenka aikaan povattiin suurta kasvua taidealoille ja koulutuspaikkoja vain lisättiin jne. Nykyään taidealoilla olevat ovat erittäin tietoisia koulutuspaikkojen vähentämistarpeesta, joidenkin alojen työttömyydestä, persesuomalaisten "taidemanifesteistä", kansan yleisestä nuivasta suhtautumistavasta, siitä ettei tee ihan niin "oikeaa työtä" kuin vaikka ahtaajat jne. Kannattanee tutustua todellisuuteen, joka voi olla erilaista kuin stereotypiset mielikuvat.

        Saatat olla puoliksi oikeassa syvistä onnettomuuksista ja mustasta maailmasta, mutta en ole kyyninen enkä koe kyynisyyttä suurimmaksi viisaudeksi. Itseasiassa koen olevani hyvinkin henkinen, mutta olen myös rasittavuuteen asti looginen. Tarvitsen merkittäville asioille järkevät perustelut. Minusta se on normaalia, että ihminen haluaa muodostaa tärkeät mielipiteensä perustellusti.

        No, jos totta puhutaan, niin olen aina saanut hyviä arvosanoja, vaikka en olisi nähnyt niiden eteen vaivaa, joten ehkä se vaiva on ollut pienempää kuin voisi kuvitella. Pohjimmiltani olen hieman ylisuorittanut siksi, että kaikki asiat ovat kiinnostaneet kovasti ja kiinnostavat edelleen. Ja siksi, että vaadin itseltäni paljon ja olen sitten toisinaan aika ahkera. En ole kävelevä kulissi. En edes pidä mitään meteliä fiksuudesta tai suvun taloudellisesta tilanteesta. Brändäykset ovat siis menneet aika pieleen. Fiksuus tosin on sellaista, että ennenpitkään muut sen huomaavaat. En ole omasta mielestäni tarpeeksi fiksu, palan halusta tietää kaiken kaikesta ja tunnen suunnatonta halua lukea lisää kvanttimekaniikasta, sosiologiasta, filosofiasta, babylonian kulttuureista ja ties mistä. Toisaalta en ole myöskään tarpeeksi tyhmä ja turhaudun, kun ihmiset eivät voi keskustella samalla tasolla tai eivät edes näe millä tasolla keskustelua olisi hyvä käydä, vaikka kovasti pyydän.

        Vähän turhauttavaa taas jauhaa väärästä aiheesta, mutta menkööt nyt. Kai te tuolla analysoinnilla yritätte jotain kuvaa luoda ja sitä kautta keksiä perusteluja.

        Ymmärrän, että tuossa vaiheessa, kun tunnet lapsen potkivan jo mahassasi ja se on jo "olemassa", suhtaudut siihen epäitsekkäällä rakkaudella, mutta mietin sitä alkuun laittamisen itsekkyyttä. Ajattelen myös, että toisen lapsen tekeminen saattaa olla epäitsekästä, jos halutaan vaan antaa olemassa olevalle lapselle seuraa, vaikkakaan siinä ei siltä syntyvältä lapselta kysellä mitään. Mutta tämä ensimmäisen lapsen tekeminen pohdituttaa.

        Adptiovaihtoehtoja olen miettinyt, mutta halusin miettiä ihan oman lapsen vaihtoehtoakin. Lemmikit meille on otettu vanhoina ja huonoista kodeista. Kokisin pennunkin ottamisen vain pennun ottamisen vuoksi itsekkääksi.

        Noihin perheasioihin, että meilläkin on mummu ja pappa asunut vanhoina vanhempieni hoidossa. En ymmärrä mitä oikeutta kellään on ensin sanoa kuinka ei koe vanhempien luona käymistä taakaksi ja sitten kuitenkin valittaa, kuinka ne asuu kaukana ja ei niiden asioita voi hoitaa. Mun mielestä on kauhea katsoa kuinka vanhukset lykätään vanhainkotiin heti, kun puoliso kuolee. Paljon ihmillisempää on ottaa ne luokseen asumaan. Jotkut jopa muuttavat lähemmäksi heitä, jotta voivat hoitaa heitä kotonaan. Se on sellainen sanaton velvollisuus, joka lapsenaolon mukana tulee, ainakin jos on niin empaattinen, että välittää vanhempiensa elämänlaadusta. Minusta on outoa väittää, että vanhemmissa ei ole yhtään taakkaa, jos ne kerran asuu niin kaukana, että käy siellä ehkä kerran kuukaudessa jos silloinkaan ja aikoo surutta laittaa ne vanhainkotiin. Ei kai siinä silloin taakkaa olekaan.

        "Kritisoin korkeintaan juuri tuollaista "lahja"-ajattelua, koska et voi tietää kokeeko lapsi elämänsä lahjana vai karhunpalveluksena".

        Elämästä ei aina voi tietää. Riskejä on otettava, jos ylipäätään tahtoo tehdä mitään muuta, kuin jököttää kotona. Itseasiassa, juuri kotona jököttäminen, saati omaan keittiöön meneminen, puhumattakaan autolla ajamisesta, lieneekin sitä suurinta riskikäyttäytymistä.

        Minä kritisoin taasen nykyään vallalla olevaa ajattelutapaa, että ihminen järkeilemällä ja ennakoimalla saisi elämäänsä kontrollia. Ei äiti, eikä isä, ei mummo, eikä vaari voi lasta suojella - eikä lapsi voi edes suojella itse itseään. Joskus ne huonot valinnat tekee joku toinen tuon lapsen puolesta: rattijuopot, pedofiilit, kaapparit, koulukiusaajat, narkkarit ja kaikenmaailman pipipäät.

        Siksi on turha miettiä, teenkö minä tälle lapselle karhunpalveluksen vai annanko hänelle lahjan. On lähes uskonnollista siinä, miten nykyään kivenkovaan nojataan siihen, että jos syöt päivittäin saman pöydän ääressä lapsesi kanssa, hänestä ei tule narkkaria - jos imetät häntä pitkään, hän ei sairastu, eikä koe mielipahaa - jos nukutte perhepedissä, ei tule kätkytkuolemaa - jos syöt vitamiineja, lapsesi ei vammaudu - jos kannat kantoliinassa, lapselle kehittyy turvallisuudentunne - jos viet vauvaa vauvauintiin, hänestä tulee motorisesti taitava - jos maksat lapselle miljoonat harrastukset, hän ei sorru pahoille teille - jos syöt foolihappoa, lapsesta tulee älykäs - jos syöt kalkkia, hän ei murra luitansa ...

        ... vaan eihän se niin mene.

        Arpapeliä se on kaikki, valitan. Kyllähän sinä voit parhaasi yrittää, mutta ei kaikki siltikään mene, niinkuin haluat.

        Yhtäsamaa se on, että jos kumarran kertaa x suuntaan x, sytytän kynttilöitä sinne tänne ja hoen kaikenmaailman liirumlaarumeita - niin sitten lapseni säästyy kaikelta pahalta.

        Ei säästy!

        Enkä usko siihen, että kukaan kokee kroonisesti elämänsä karhunpalveluksena kehdosta hautaan saakka. Elämään kuuluu sekä hyvät päivät ja onni, sekä se, että välillä sataa paskaa niskaan. On minullakin ollut elämässäni aikoja, jolloin olen tosissani halunnut kuolla ja jolloin olen miettinyt, että äiti, miksi minut synnytit?

        Nyt olen erittäin tyytyväinen, että olen edelleen elossa ja kiitollinen äidilleni, että meni minut maailmaan pykäämään, etenkin nyt, kun olen itse raskaana. Tämä ei nimittäin aina ole kamalan kivaa :D

        En tosin tiedä huomisesta, miltä elämäni huomenna näyttää? Sitä ei voi kukaan tietää.

        Joskus on otettava hyppy tuntemattomaan. Ensimmäisen lapsen teko on juuri sitä. Ei siinä tiedä, mistä luopuu, eikä tiedä, mihin on ryhtynyt. On itselle valhettelua väittää, että siinä vaiheessa olisi mitään luottamusta tulevaan, eikä luottamusta omaan äitiyteen. Kaikkea ei voi tietää, eikä laskeskella loppuun saakka, koska kaikki langat eivät ole omissa käsissä.

        Ja aika outoa on, että kutsut lastentekoa "itsekkääksi". Mitä itsekästä on siinä, että antaa ne orastavatkin työmahdollisuutensa kollegoille ja jättäytyy kotiin vaihtamaan paskavaippoja, syöttämään avutonta kääröä ja kestämään valvomista? Mitä itsekästä on siinä, että kroppa levähtää ja paikat repeää? Kyllä minä uskon, että pienen vauvan hoidosta harvemmin tulee kenellekään niin "hyvä fiilis", että niitä vauvoja itsekkäistä syistä tehtailtaisiin.

        Pointti katsos on siinä, ettei sitä aina tarvitse olla kaikesta "hyvä fiilis". Ei pitkässä parisuhteessakaan ole aina hyvä fiilis. Ei edes näissä meidän kultturelleissa kutsumusammateissakaan. Ei elämässä, eikä äitiydessä. Ei kaikesta tarvitse saada kiitosta ja hyviä fiboja. Voi sitä silti itsestään antaa, jos kerran annettavaa on.

        (Tuosta taidekoulutuksesta sen verran, että minut on koulutettu 2000 -luvulla. Todellisuus on jotain aivan muuta taidekoulun sisällä, kuin sen ulkopuolella. Työtilanne ei iske päin näköä niin kovin, kun on vielä saatavilla koulun puitteissa järjestettäviä "projekteja" ja saa kehittää itseään, istua päivätolkulla sen oman alansa äärellä. Koulun ulkopuolella odottaa sitten aivan toisenlainen maailma. On tullut siivoustyöt tutuiksi itsekullekin.)


      • vauva masussa
        vauva masussa kirjoitti:

        "Kritisoin korkeintaan juuri tuollaista "lahja"-ajattelua, koska et voi tietää kokeeko lapsi elämänsä lahjana vai karhunpalveluksena".

        Elämästä ei aina voi tietää. Riskejä on otettava, jos ylipäätään tahtoo tehdä mitään muuta, kuin jököttää kotona. Itseasiassa, juuri kotona jököttäminen, saati omaan keittiöön meneminen, puhumattakaan autolla ajamisesta, lieneekin sitä suurinta riskikäyttäytymistä.

        Minä kritisoin taasen nykyään vallalla olevaa ajattelutapaa, että ihminen järkeilemällä ja ennakoimalla saisi elämäänsä kontrollia. Ei äiti, eikä isä, ei mummo, eikä vaari voi lasta suojella - eikä lapsi voi edes suojella itse itseään. Joskus ne huonot valinnat tekee joku toinen tuon lapsen puolesta: rattijuopot, pedofiilit, kaapparit, koulukiusaajat, narkkarit ja kaikenmaailman pipipäät.

        Siksi on turha miettiä, teenkö minä tälle lapselle karhunpalveluksen vai annanko hänelle lahjan. On lähes uskonnollista siinä, miten nykyään kivenkovaan nojataan siihen, että jos syöt päivittäin saman pöydän ääressä lapsesi kanssa, hänestä ei tule narkkaria - jos imetät häntä pitkään, hän ei sairastu, eikä koe mielipahaa - jos nukutte perhepedissä, ei tule kätkytkuolemaa - jos syöt vitamiineja, lapsesi ei vammaudu - jos kannat kantoliinassa, lapselle kehittyy turvallisuudentunne - jos viet vauvaa vauvauintiin, hänestä tulee motorisesti taitava - jos maksat lapselle miljoonat harrastukset, hän ei sorru pahoille teille - jos syöt foolihappoa, lapsesta tulee älykäs - jos syöt kalkkia, hän ei murra luitansa ...

        ... vaan eihän se niin mene.

        Arpapeliä se on kaikki, valitan. Kyllähän sinä voit parhaasi yrittää, mutta ei kaikki siltikään mene, niinkuin haluat.

        Yhtäsamaa se on, että jos kumarran kertaa x suuntaan x, sytytän kynttilöitä sinne tänne ja hoen kaikenmaailman liirumlaarumeita - niin sitten lapseni säästyy kaikelta pahalta.

        Ei säästy!

        Enkä usko siihen, että kukaan kokee kroonisesti elämänsä karhunpalveluksena kehdosta hautaan saakka. Elämään kuuluu sekä hyvät päivät ja onni, sekä se, että välillä sataa paskaa niskaan. On minullakin ollut elämässäni aikoja, jolloin olen tosissani halunnut kuolla ja jolloin olen miettinyt, että äiti, miksi minut synnytit?

        Nyt olen erittäin tyytyväinen, että olen edelleen elossa ja kiitollinen äidilleni, että meni minut maailmaan pykäämään, etenkin nyt, kun olen itse raskaana. Tämä ei nimittäin aina ole kamalan kivaa :D

        En tosin tiedä huomisesta, miltä elämäni huomenna näyttää? Sitä ei voi kukaan tietää.

        Joskus on otettava hyppy tuntemattomaan. Ensimmäisen lapsen teko on juuri sitä. Ei siinä tiedä, mistä luopuu, eikä tiedä, mihin on ryhtynyt. On itselle valhettelua väittää, että siinä vaiheessa olisi mitään luottamusta tulevaan, eikä luottamusta omaan äitiyteen. Kaikkea ei voi tietää, eikä laskeskella loppuun saakka, koska kaikki langat eivät ole omissa käsissä.

        Ja aika outoa on, että kutsut lastentekoa "itsekkääksi". Mitä itsekästä on siinä, että antaa ne orastavatkin työmahdollisuutensa kollegoille ja jättäytyy kotiin vaihtamaan paskavaippoja, syöttämään avutonta kääröä ja kestämään valvomista? Mitä itsekästä on siinä, että kroppa levähtää ja paikat repeää? Kyllä minä uskon, että pienen vauvan hoidosta harvemmin tulee kenellekään niin "hyvä fiilis", että niitä vauvoja itsekkäistä syistä tehtailtaisiin.

        Pointti katsos on siinä, ettei sitä aina tarvitse olla kaikesta "hyvä fiilis". Ei pitkässä parisuhteessakaan ole aina hyvä fiilis. Ei edes näissä meidän kultturelleissa kutsumusammateissakaan. Ei elämässä, eikä äitiydessä. Ei kaikesta tarvitse saada kiitosta ja hyviä fiboja. Voi sitä silti itsestään antaa, jos kerran annettavaa on.

        (Tuosta taidekoulutuksesta sen verran, että minut on koulutettu 2000 -luvulla. Todellisuus on jotain aivan muuta taidekoulun sisällä, kuin sen ulkopuolella. Työtilanne ei iske päin näköä niin kovin, kun on vielä saatavilla koulun puitteissa järjestettäviä "projekteja" ja saa kehittää itseään, istua päivätolkulla sen oman alansa äärellä. Koulun ulkopuolella odottaa sitten aivan toisenlainen maailma. On tullut siivoustyöt tutuiksi itsekullekin.)

        "Ymmärrän, että tuossa vaiheessa, kun tunnet lapsen potkivan jo mahassasi ja se on jo "olemassa", suhtaudut siihen epäitsekkäällä rakkaudella, mutta mietin sitä alkuun laittamisen itsekkyyttä."

        Tästä tuli vielä mieleeni ...

        ... että kyllä sitä puhdasta, epäitsekästä rakkautta oli ilmassa eniten silloin, kun lapsi pistettiin alulle. Minulla ei ollut mitään vauvakuumetta. Kyse oli pää kylmänä tehdystä itsensä uhraamisesta - siltä se silloin tuntui.

        Raskausajasta on muutoinkin mediassa ja kirjallisuudessa tarjolla kovin siloiteltu kuva. Raskauteen kuuluu myös paljon surua ja luopumista, eikä siitä haluta oikein missään keskustella. Raskaus on, kuin saunaan menisi: siellä sitä istutaan ilman statussymboleita, ilman meikkiä ja hiukset lätässä. Eikä auta kulttuurisivistys, ei tietous Babyloniasta, ei mikään. Maalaisjärki ja hyvä hemoglobiini sen sijaan olisivat valttia - kumpaakaan ei ole minulle suotu :D

        (Sen lisäksi tulevat äidit ovat ryhmänä, kuin lauma hyeenoja. Missään ei ole sellaista lyttäämistä ja fanaattisuutta, kuin imetyspalstalla!)

        Nyt tässä vaiheessa, kun vauva potkii, mennään jo kovissa hormonipöllyissä. Rakkaus lasta kohtaan on sekä syvästi vaistonvaraista, että myös tietoinen valinta. Ne eivät sulje toisiaan pois.


      • hermo menee....
        ap. kirjoitti:

        Tässä viestissä oli sen tasoisia ajatuksia, mitä tähän keskusteluun kaipasin. Tosin itseni analysointia en edelleenkään pyytänyt enkä kaivannut.

        Yksi pieni huomio vain. Minä en arvostellut kovin sanoin muiden lasten hankkimispäätöksiä. Sanoin kyllä, että näen sen itsekkääksi, jota se näyttäisikin olevan. Minä en näe siinä mitään väärää, mutta en kunnioita sellaisia harhaluuloja, että pidetään itseä äiti teresana, jonkun itsekkäästi tehdyn asian takia. Minusta itsekäskin saa olla ja tehdä lapsia, mutta se pitäisi tiedostaa ja oma biologinen tarpeensa pitäisi tiedostaa ja yrittää tehdä lapset silloin kun se on sopivaa. Ei jonkun satunnaisen väkivaltaisen miehen kanssa narkkiluolaansa. En kritisoi sitä, että lapsia tehdään itsekkäistä syistä, jos se ymmärretään itsekin. Kritisoin korkeintaan juuri tuollaista "lahja"-ajattelua, koska et voi tietää kokeeko lapsi elämänsä lahjana vai karhunpalveluksena.

        Minä en koe olevani millään tavalla "erikoinen" tai liitä taidealaa tuollaisiin ajatuksiin. Itseasiassa kukaan samalla alalla työskentelevistä ystävistäkään ei koe niin. Ovat eniten jalat maassa ihmisiä, joita olen tavannut. Taidealoille on näyttänyt tulleen sellainen kehityssuunta, että ihmisillä on jalat todella tukevasti maassa nykyään toisin kuin 90-luvuilla koulutetuilla, joidenka aikaan povattiin suurta kasvua taidealoille ja koulutuspaikkoja vain lisättiin jne. Nykyään taidealoilla olevat ovat erittäin tietoisia koulutuspaikkojen vähentämistarpeesta, joidenkin alojen työttömyydestä, persesuomalaisten "taidemanifesteistä", kansan yleisestä nuivasta suhtautumistavasta, siitä ettei tee ihan niin "oikeaa työtä" kuin vaikka ahtaajat jne. Kannattanee tutustua todellisuuteen, joka voi olla erilaista kuin stereotypiset mielikuvat.

        Saatat olla puoliksi oikeassa syvistä onnettomuuksista ja mustasta maailmasta, mutta en ole kyyninen enkä koe kyynisyyttä suurimmaksi viisaudeksi. Itseasiassa koen olevani hyvinkin henkinen, mutta olen myös rasittavuuteen asti looginen. Tarvitsen merkittäville asioille järkevät perustelut. Minusta se on normaalia, että ihminen haluaa muodostaa tärkeät mielipiteensä perustellusti.

        No, jos totta puhutaan, niin olen aina saanut hyviä arvosanoja, vaikka en olisi nähnyt niiden eteen vaivaa, joten ehkä se vaiva on ollut pienempää kuin voisi kuvitella. Pohjimmiltani olen hieman ylisuorittanut siksi, että kaikki asiat ovat kiinnostaneet kovasti ja kiinnostavat edelleen. Ja siksi, että vaadin itseltäni paljon ja olen sitten toisinaan aika ahkera. En ole kävelevä kulissi. En edes pidä mitään meteliä fiksuudesta tai suvun taloudellisesta tilanteesta. Brändäykset ovat siis menneet aika pieleen. Fiksuus tosin on sellaista, että ennenpitkään muut sen huomaavaat. En ole omasta mielestäni tarpeeksi fiksu, palan halusta tietää kaiken kaikesta ja tunnen suunnatonta halua lukea lisää kvanttimekaniikasta, sosiologiasta, filosofiasta, babylonian kulttuureista ja ties mistä. Toisaalta en ole myöskään tarpeeksi tyhmä ja turhaudun, kun ihmiset eivät voi keskustella samalla tasolla tai eivät edes näe millä tasolla keskustelua olisi hyvä käydä, vaikka kovasti pyydän.

        Vähän turhauttavaa taas jauhaa väärästä aiheesta, mutta menkööt nyt. Kai te tuolla analysoinnilla yritätte jotain kuvaa luoda ja sitä kautta keksiä perusteluja.

        Ymmärrän, että tuossa vaiheessa, kun tunnet lapsen potkivan jo mahassasi ja se on jo "olemassa", suhtaudut siihen epäitsekkäällä rakkaudella, mutta mietin sitä alkuun laittamisen itsekkyyttä. Ajattelen myös, että toisen lapsen tekeminen saattaa olla epäitsekästä, jos halutaan vaan antaa olemassa olevalle lapselle seuraa, vaikkakaan siinä ei siltä syntyvältä lapselta kysellä mitään. Mutta tämä ensimmäisen lapsen tekeminen pohdituttaa.

        Adptiovaihtoehtoja olen miettinyt, mutta halusin miettiä ihan oman lapsen vaihtoehtoakin. Lemmikit meille on otettu vanhoina ja huonoista kodeista. Kokisin pennunkin ottamisen vain pennun ottamisen vuoksi itsekkääksi.

        Noihin perheasioihin, että meilläkin on mummu ja pappa asunut vanhoina vanhempieni hoidossa. En ymmärrä mitä oikeutta kellään on ensin sanoa kuinka ei koe vanhempien luona käymistä taakaksi ja sitten kuitenkin valittaa, kuinka ne asuu kaukana ja ei niiden asioita voi hoitaa. Mun mielestä on kauhea katsoa kuinka vanhukset lykätään vanhainkotiin heti, kun puoliso kuolee. Paljon ihmillisempää on ottaa ne luokseen asumaan. Jotkut jopa muuttavat lähemmäksi heitä, jotta voivat hoitaa heitä kotonaan. Se on sellainen sanaton velvollisuus, joka lapsenaolon mukana tulee, ainakin jos on niin empaattinen, että välittää vanhempiensa elämänlaadusta. Minusta on outoa väittää, että vanhemmissa ei ole yhtään taakkaa, jos ne kerran asuu niin kaukana, että käy siellä ehkä kerran kuukaudessa jos silloinkaan ja aikoo surutta laittaa ne vanhainkotiin. Ei kai siinä silloin taakkaa olekaan.

        Nyt ihan oikeasti, p*rkele....

        Katsopas nyt kun ei ne AIKUISET IHMISET _HALUA_ muuttaa toisten nurkkiin. Ihan järjissään ja oikeuskelpoisia hyvin monet ovat vielä siinäkin vaiheessa kun eivät enää yksin pärjää, dementikot toki erikseen mutta en vain tajua miten niitä sitten hoidetaan käymällä itse samaan aikaan töissä. Olen nimittäin hoitanut sukulaista kun olin työttömänä, ympärivuorokautista valvontaa tarvitsi hän ettei koko helkkarin mökki palanut.

        Rauhaa rakastava vanhempani ei viihdy täällä ruuhkasuomessa edes nyt kun on parhaissa voimissaan muuta kuin pari päivää n. viiden vuoden välein, jonkin perhetapahtuman pakottamana yleensä. Kirjaimellisesti koko ikänsä on asunut samoilla seuduilla, itseasiassa samalla hiton tontilla. Jos vanhainkotiin päätyy niin luultavasti siellä on koko seurakunta tuttua pienellä paikkakunnalla ennestään, mitähän kivaa hänellä olisi nököttää minun vierashuoneessani satojen kilometrien päässä itsekseen sillä aikaa kun minä käyn töissä? Seudulla jossa ei koskaan viihtynyt?

        Mummoni alkaa olla aika finaalissa ja todellakin apu on lähes sadan kilometrin päässä, ja mikä onkaan päällimäinen toive vaikka me nuoremmat ollaan aivan paniikissa tilanteesta: OLLA KOTONA. Ei ole koskaan täälläpäinkään edes käynyt, eikä halua edes käydä. Ei kiinnosta muutenkaan, mutta ei luota lentokoneisiin eikä sillä terveydentilalla mitenkään muutenkaan voi lähteä. Hän haluaa kaikkein mieluiten lähteä kotoansa ainoastaan jalat edellä, vahvasti alkaa vaikuttamaan siltä että minkäänlainen terveydellinen uhka ei saa hänen mieltänsä muuttumaan.

        Ja täytyy kyllä olla jo todellinen aasi jos ei tajua että ei sitä niin vain voi muuttaa sinnetänne, kaikkialla ei ole niitä töitä katsos. Mikäs siinä jos voi, ja jos nyt oikein käsitin niin teillähän oli asuntokin ilmainen ja mahtava koulutus jne. Jos vetäisi sen pään pois omasta takalistosta niin voisi ehkä tajuta jotain tämän päivän työtilanteesta ja asuntojen hinnoista noin niinkuin normaalin kansalaisen kannalta. Tai vaikka niiden vieläkin vähempiosaisten?

        Ja kauniiksi lopuksi, olen itsekin joutunut miettimään näitä lopunajan järjestelyitä ihan omalle kohdalleni. Ja minä ainakin haluaisin olla ihan ikiomassa kodissani niin pitkään kuin mahdollista. Ei kiinnosta vähääkään muiden nurkkiin majoittuminen, vaan mielummin menen sitten sairaalaan. En ihan oikeasti usko että ainoastaan minun suvussani esiintyy tällaista mielenhäiriötä, luulen että sitä on muillakin. Ihan mahtavaa että sinulla on teoriat valmiina joka tilanteeseen, niin vanhemmuuteen kuin vanhuksista huolehtimiseenkin. Mihin me tyhmemmät edes jouduttaisiin ellei olisi kaikista asioista kaiken tietäviä parikymppisiä?


      • Toinen Pohdiskelija
        ap. kirjoitti:

        Tässä viestissä oli sen tasoisia ajatuksia, mitä tähän keskusteluun kaipasin. Tosin itseni analysointia en edelleenkään pyytänyt enkä kaivannut.

        Yksi pieni huomio vain. Minä en arvostellut kovin sanoin muiden lasten hankkimispäätöksiä. Sanoin kyllä, että näen sen itsekkääksi, jota se näyttäisikin olevan. Minä en näe siinä mitään väärää, mutta en kunnioita sellaisia harhaluuloja, että pidetään itseä äiti teresana, jonkun itsekkäästi tehdyn asian takia. Minusta itsekäskin saa olla ja tehdä lapsia, mutta se pitäisi tiedostaa ja oma biologinen tarpeensa pitäisi tiedostaa ja yrittää tehdä lapset silloin kun se on sopivaa. Ei jonkun satunnaisen väkivaltaisen miehen kanssa narkkiluolaansa. En kritisoi sitä, että lapsia tehdään itsekkäistä syistä, jos se ymmärretään itsekin. Kritisoin korkeintaan juuri tuollaista "lahja"-ajattelua, koska et voi tietää kokeeko lapsi elämänsä lahjana vai karhunpalveluksena.

        Minä en koe olevani millään tavalla "erikoinen" tai liitä taidealaa tuollaisiin ajatuksiin. Itseasiassa kukaan samalla alalla työskentelevistä ystävistäkään ei koe niin. Ovat eniten jalat maassa ihmisiä, joita olen tavannut. Taidealoille on näyttänyt tulleen sellainen kehityssuunta, että ihmisillä on jalat todella tukevasti maassa nykyään toisin kuin 90-luvuilla koulutetuilla, joidenka aikaan povattiin suurta kasvua taidealoille ja koulutuspaikkoja vain lisättiin jne. Nykyään taidealoilla olevat ovat erittäin tietoisia koulutuspaikkojen vähentämistarpeesta, joidenkin alojen työttömyydestä, persesuomalaisten "taidemanifesteistä", kansan yleisestä nuivasta suhtautumistavasta, siitä ettei tee ihan niin "oikeaa työtä" kuin vaikka ahtaajat jne. Kannattanee tutustua todellisuuteen, joka voi olla erilaista kuin stereotypiset mielikuvat.

        Saatat olla puoliksi oikeassa syvistä onnettomuuksista ja mustasta maailmasta, mutta en ole kyyninen enkä koe kyynisyyttä suurimmaksi viisaudeksi. Itseasiassa koen olevani hyvinkin henkinen, mutta olen myös rasittavuuteen asti looginen. Tarvitsen merkittäville asioille järkevät perustelut. Minusta se on normaalia, että ihminen haluaa muodostaa tärkeät mielipiteensä perustellusti.

        No, jos totta puhutaan, niin olen aina saanut hyviä arvosanoja, vaikka en olisi nähnyt niiden eteen vaivaa, joten ehkä se vaiva on ollut pienempää kuin voisi kuvitella. Pohjimmiltani olen hieman ylisuorittanut siksi, että kaikki asiat ovat kiinnostaneet kovasti ja kiinnostavat edelleen. Ja siksi, että vaadin itseltäni paljon ja olen sitten toisinaan aika ahkera. En ole kävelevä kulissi. En edes pidä mitään meteliä fiksuudesta tai suvun taloudellisesta tilanteesta. Brändäykset ovat siis menneet aika pieleen. Fiksuus tosin on sellaista, että ennenpitkään muut sen huomaavaat. En ole omasta mielestäni tarpeeksi fiksu, palan halusta tietää kaiken kaikesta ja tunnen suunnatonta halua lukea lisää kvanttimekaniikasta, sosiologiasta, filosofiasta, babylonian kulttuureista ja ties mistä. Toisaalta en ole myöskään tarpeeksi tyhmä ja turhaudun, kun ihmiset eivät voi keskustella samalla tasolla tai eivät edes näe millä tasolla keskustelua olisi hyvä käydä, vaikka kovasti pyydän.

        Vähän turhauttavaa taas jauhaa väärästä aiheesta, mutta menkööt nyt. Kai te tuolla analysoinnilla yritätte jotain kuvaa luoda ja sitä kautta keksiä perusteluja.

        Ymmärrän, että tuossa vaiheessa, kun tunnet lapsen potkivan jo mahassasi ja se on jo "olemassa", suhtaudut siihen epäitsekkäällä rakkaudella, mutta mietin sitä alkuun laittamisen itsekkyyttä. Ajattelen myös, että toisen lapsen tekeminen saattaa olla epäitsekästä, jos halutaan vaan antaa olemassa olevalle lapselle seuraa, vaikkakaan siinä ei siltä syntyvältä lapselta kysellä mitään. Mutta tämä ensimmäisen lapsen tekeminen pohdituttaa.

        Adptiovaihtoehtoja olen miettinyt, mutta halusin miettiä ihan oman lapsen vaihtoehtoakin. Lemmikit meille on otettu vanhoina ja huonoista kodeista. Kokisin pennunkin ottamisen vain pennun ottamisen vuoksi itsekkääksi.

        Noihin perheasioihin, että meilläkin on mummu ja pappa asunut vanhoina vanhempieni hoidossa. En ymmärrä mitä oikeutta kellään on ensin sanoa kuinka ei koe vanhempien luona käymistä taakaksi ja sitten kuitenkin valittaa, kuinka ne asuu kaukana ja ei niiden asioita voi hoitaa. Mun mielestä on kauhea katsoa kuinka vanhukset lykätään vanhainkotiin heti, kun puoliso kuolee. Paljon ihmillisempää on ottaa ne luokseen asumaan. Jotkut jopa muuttavat lähemmäksi heitä, jotta voivat hoitaa heitä kotonaan. Se on sellainen sanaton velvollisuus, joka lapsenaolon mukana tulee, ainakin jos on niin empaattinen, että välittää vanhempiensa elämänlaadusta. Minusta on outoa väittää, että vanhemmissa ei ole yhtään taakkaa, jos ne kerran asuu niin kaukana, että käy siellä ehkä kerran kuukaudessa jos silloinkaan ja aikoo surutta laittaa ne vanhainkotiin. Ei kai siinä silloin taakkaa olekaan.

        Minusta sinun ajatuksesi ovat ihan fiksuja ja ymmärrän miksi haluat etsiä vastausta tähän asiaan, hetken ajan vielä itsekin tein niin.

        Jos kaikki järkeilisivät tätä kyseistä asiaa, niin eihän täällä pallolla ihmisiä näin paljon olisi. Kuulemma se tunne vain tulee, että lapsi/lapsia pitää saada ja sitten niitä yleensä tehdään, tietty poikkeustapauksia aina on ja raskaaksi tulo ei ole niin itsestään selvyys. Tästä ei ole omakohtaista kokemusta, mutta tädilläni on sairaus, joka johti vuosien keinohedelmöitysrumbaan, joka tosin loppuen lopuksi tuotti tulosta.

        Monet tuttavapiirin pariskunnat ovat hankkineet lapsensa minun mielestäni epävarmassa elämäntilanteessa. Ei ole työtä/opiskellaan vielä useampi vuosi, kumppani tavattu vasta pari kuukautta sitten, asutaan pienessä asunnossa ei niin lapsiystävällisellä -alueella jne.... Silti niitä lapsia tehdään, eli kysehän ei voi olla järkisyistä. Tunteella mennään ja luonto ohjaa.

        Itsekin tosiaan olen tätä asiaa pohdiskellut omassa päässäni, juurikin sen takia, että ajankohta omien lapsien tulolle olisi hyvin otollinen. On oma asunto rauhallisella alueella, vakaa ja pitkä parisuhde, talousasiat kunnossa, vakityöt jne. Tietysti sitä tulee mietittyä, että nytkö pitäisi se oma pikku perhe perustaa, mutta tätä asiaa suht kauan miettineenä olen tullut siihen tulokseen, ettei ne lisääntymishommat ole minua varten, ainakaan vielä. Tiedän mitä lapsiperheen elämä on. Minulla on 13 v. nuorempi sisarus, joten olen saanut seurata hänen kasvatustaan ihan sivusta ja paljolti myös osallistua siihen. Tiedän hyvin mitä vanhempana olo on ja mitä se vaatii. Minut on kasvatettu hyvin realistisesti ajattelevaksi ja asioista on puhuttu suoraan niiden oikeilla nimillä. Perhe-elämän onni ja rakkaus on ihanaa, mutta myös raskasta ajoittain. Vastuu on suuri ja niin myös huoli.

        Ehkä tätä asiaa ei tulisi niin mietittyä, jos ei olisi nainen ja "oikeassa iässä". Mieheni on aina välillä kummastellut miksi vaivaan päätäni tällä asialla, mutta olen selittänyt, että naisen aika on rajallinen, lapsen saamisen mahdollisuus pienenee vuosi vuodelta ja myöhemmin ei ole varaa olla katumapäällä! Aikani vatvottua tulin siihen tulokseen, että en anna ympäristön painostuksen tai muiden ihmisten valintojen vaikuttaa omaan elämääni. Pidän adoption yhtenä vaihtoehtona ja myös oman lapsenkin. Jos jossain vaiheessa tulee tunne, että lapsi olisi sellainen asia mikä olisi tervetullut, niin sellainen saa tulla, jos on tullakseen. Koska suvussani naisilla on esiintynyt lapsettomuutta, niin biologisen lapsen saaminen ei ole kirkossa kuulutettua.

        Mutta jos pitäisi tehdä asiasta sellainen pieni ja tiivis yhteenveto, niin sanoisin sinulle, että anna ajan kulua :) Asiaa voi toki pohtia, mutta ei sitä liiaksi kannata vatvoa. Ei kannata antaa ympäristön vaikuttaa omiin päätöksiin. Jokainen on tullut elämään tänne omaa elämäänsä ja minusta se tulee elää niin, että on itse onnellinen ja sinut valintojensa kanssa.


      • Ei vanhainkotiin!
        hermo menee.... kirjoitti:

        Nyt ihan oikeasti, p*rkele....

        Katsopas nyt kun ei ne AIKUISET IHMISET _HALUA_ muuttaa toisten nurkkiin. Ihan järjissään ja oikeuskelpoisia hyvin monet ovat vielä siinäkin vaiheessa kun eivät enää yksin pärjää, dementikot toki erikseen mutta en vain tajua miten niitä sitten hoidetaan käymällä itse samaan aikaan töissä. Olen nimittäin hoitanut sukulaista kun olin työttömänä, ympärivuorokautista valvontaa tarvitsi hän ettei koko helkkarin mökki palanut.

        Rauhaa rakastava vanhempani ei viihdy täällä ruuhkasuomessa edes nyt kun on parhaissa voimissaan muuta kuin pari päivää n. viiden vuoden välein, jonkin perhetapahtuman pakottamana yleensä. Kirjaimellisesti koko ikänsä on asunut samoilla seuduilla, itseasiassa samalla hiton tontilla. Jos vanhainkotiin päätyy niin luultavasti siellä on koko seurakunta tuttua pienellä paikkakunnalla ennestään, mitähän kivaa hänellä olisi nököttää minun vierashuoneessani satojen kilometrien päässä itsekseen sillä aikaa kun minä käyn töissä? Seudulla jossa ei koskaan viihtynyt?

        Mummoni alkaa olla aika finaalissa ja todellakin apu on lähes sadan kilometrin päässä, ja mikä onkaan päällimäinen toive vaikka me nuoremmat ollaan aivan paniikissa tilanteesta: OLLA KOTONA. Ei ole koskaan täälläpäinkään edes käynyt, eikä halua edes käydä. Ei kiinnosta muutenkaan, mutta ei luota lentokoneisiin eikä sillä terveydentilalla mitenkään muutenkaan voi lähteä. Hän haluaa kaikkein mieluiten lähteä kotoansa ainoastaan jalat edellä, vahvasti alkaa vaikuttamaan siltä että minkäänlainen terveydellinen uhka ei saa hänen mieltänsä muuttumaan.

        Ja täytyy kyllä olla jo todellinen aasi jos ei tajua että ei sitä niin vain voi muuttaa sinnetänne, kaikkialla ei ole niitä töitä katsos. Mikäs siinä jos voi, ja jos nyt oikein käsitin niin teillähän oli asuntokin ilmainen ja mahtava koulutus jne. Jos vetäisi sen pään pois omasta takalistosta niin voisi ehkä tajuta jotain tämän päivän työtilanteesta ja asuntojen hinnoista noin niinkuin normaalin kansalaisen kannalta. Tai vaikka niiden vieläkin vähempiosaisten?

        Ja kauniiksi lopuksi, olen itsekin joutunut miettimään näitä lopunajan järjestelyitä ihan omalle kohdalleni. Ja minä ainakin haluaisin olla ihan ikiomassa kodissani niin pitkään kuin mahdollista. Ei kiinnosta vähääkään muiden nurkkiin majoittuminen, vaan mielummin menen sitten sairaalaan. En ihan oikeasti usko että ainoastaan minun suvussani esiintyy tällaista mielenhäiriötä, luulen että sitä on muillakin. Ihan mahtavaa että sinulla on teoriat valmiina joka tilanteeseen, niin vanhemmuuteen kuin vanhuksista huolehtimiseenkin. Mihin me tyhmemmät edes jouduttaisiin ellei olisi kaikista asioista kaiken tietäviä parikymppisiä?

        Just joo vanhainkotiin ne vanhukset haluaa. Pääsee jakamaa huoneen sekavan dementikon kanssa ja saa pissassa maata! Voihan sitä itselleen uskotella mitä vaan! Vanhainkoti on vanhuksen valinta, kyllä!

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011090214311099_uu.shtml


      • hermo menee....
        Ei vanhainkotiin! kirjoitti:

        Just joo vanhainkotiin ne vanhukset haluaa. Pääsee jakamaa huoneen sekavan dementikon kanssa ja saa pissassa maata! Voihan sitä itselleen uskotella mitä vaan! Vanhainkoti on vanhuksen valinta, kyllä!

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011090214311099_uu.shtml

        Uskottele keskenäsi mitä ikinä huvittaa, vaihtoehtojakin on. Mutta eihän sinun tarvitse vanhusten valinnoilla päätäsi vaivata kun raahaat vanhuksesi juuri sinne mikä itsellesi sopii parhaiten.


    • caber net

      Muista toki, että vanhemmaksi voi tulla tuomatta yhtään lisää kärsiviä sielupoloja tähän maailmaan. Miksette adotoisi? Ei menisi mainostamasi täydellinen lapsenkasvatus ympäristö harakoille....

    • yhden pojan yh-isä

      Miksi vaivaat päätäsi moisella asialla vaan elä elämääsi ja jossittelut sikseen. Olen tavannut useitakin pariskuntia joiden elämään ei kuulu omat lapset vaan elävät mielestään laadukkaammin omaa ainoaa elämää kahden.

      Lapsista on huolta ja melkoisesti rahanmenoa, sekä tiedä miten käy vaikka huolta kuin pitäisi.

      Elämässä pääsee helpoiten olla lisääntymättä tai jättäymällä kokonaan lapsettomaksi. Lisääntymisellä tarkoitin sitä, että vain yksi lapsi kahdesta ihmisestä maalmaan ei ole lisääntymistä, mutta jo kolme kahdesta on....

      Tämä maailma ei ole hyväpaikka elää, sotia on satoja ja pelkkään ahdinkoa pahimmiten ja kilpailua jostain paikasta....Lapsettomuus on mielestäni hyvä asenne vähentää tuskaa maailmaan.

    • tuu mailija

      Jos lapsi pitäisi tilata jostain ja posti sen toisi, niin eipä monet tilaisi, vahingossa täällä eletään yleisesti ottaen...

    • siittiö

      Olen samaa mieltä kanssasi; sinun ei pidä lisääntyä.

    • 4545454f

      AP:lle vastaus kysymykseen: "Miksi pitäisi lisääntyä?" on yksinkertaisesti se, että HALUAA olla äiti. Minä haluan hoivata lasta ja olla linkkinä sukuni ketjussa vuorollani. Ei se ole mitään monimutkaista analyyttista ja filosofista pohdintaa. Olen elänyt huoletonta nuoruutta ihan tarpeeksi ja pohtinut elämän mielettömyyttä. Olen tasapainossa itseni kanssa ja haluan, että nyt olen äiti.

      Minulla on kaksi lasta ja olen oppinut epäitsekkyyttä ja erittäin paljon kaikenlaisia taitoja. Äitiys on ollut suurempaa rakkautta, mitä olen koskaan kokenut, se on ollut uhrautumista, itkua, raivoa, suurinta mahdollista väsymystä, turhautumista, avuttomuutta ja ylipäätään kaikenlaisten inhimillisten tunteiden läpikäyntiä. Olen kasvanut paremmaksi ihmiseksi samalla, kun olen yrittänyt tulla omalle lapselleni hyväksi äidiksi. Ikäänkuin huippu-urheilija, olen joutunut venymään äärimmilleni, jotta olen saavuttanut äitiyden maratonilla huippusaavutuksia.

      Jotta saavutan lapsen luottamuksen ja rakkauden, se on vaatinut tiettyjä uhrauksia (esim. valvomista sairaan lapsen vuoteen äärellä, kantanut tunteja vatsakipuista lasta käsivarsilla, uhmakiukun sietämistä, vaipanvaihtoa). Toisaalta olen myös kokenut niitä mahtavia asioita kuten maailman kauneimman vauvan nukahtamista syliini, lapsen luottamusta, luonnon ihailua pienen lapsen kanssa, ensilumen ihmettelyä ja kun lapsi kasvaa, niin hänen kehityksensä seuraamista, asioiden opettamista, keskusteluita sängyn laidalla, pohtimista mikä on Jumala/kuolema/tähdet/avaruus/rakkaus.

      Minulla on ollut uskomaton etuoikeus saada kokea noita asioita aitiopaikalta, kun olen nähnyt, miten minun lihaani ja vertani oleva lapsi kasvaa ja kehittyy matkalla aikuiseksi ihmiseksi. Hänellä on omat ajatuksensa ja hän on oma yksilönsä, mutta kuitenkin monissa asioissa kaltaiseni. Tämän onnen olen kokenut kahdesti.

      Lyhyesti: moni ihminen haluaa tulla äidiksi siksi, että vain saa olla äiti ja kulkea matkan äitinä lapsensa rinnalla aikuisuuteen saakka. Ei siihen sen ihmeempiä syitä tarvitse olla. Ihan yhtä lailla jos mietit, että miksi olet miehesi kanssa, niin sitä samaa matkaa sekin on. Haluat miehen, jotta saat rakkautta ja jotta tulet rakastetuksi. Niin yksinkertaista se on. Enkä edes usko, että siinä on eroa miehen ja naisen välillä. Jos haluaa vain seksiä, niin siihen ei tarvitse parisuhdetta. Rakkauteen tarvitsee.

      • 3+16=19

        Tähän väliin vielä pakko ihmetellä (lainkaan vanhemmuuden tuomia iloja ja suruja vähättelemättä) miksi niin moni kertoo oppineensa epäitsekkyyttä ja elämän merkityksen vasta lapsen myötä... Aivan kuin ihmiset jotka eivät koe lapsen saamista eivät voisi olla epäitsekkäitä ja ymmärtää että heidän elämällään voi olla merkitys. Yhtenä perusteluna siihen miksi on "parempi" elämä vanhempana kuin lapsettomana se ei mielestäni kuulosta hyvältä. Tulee vain mieleen että eikö kukaan ajattele näitä asioita jo ennen kuin suunnittelee itsestään äitiä/isää.

        Lisäksi olen kyllä useiden pienten lasten vanhempien kanssa tekemisissä olleena joutunut toteamaan että eivät lapset tee kenestäkään yhtään viisaampaa jos ihminen ei ennen lastakaan ole halunnut kehittyä ihmisenä ja ymmärtää että maailmassa on paljon muutakin kuin se oma ns. american dream tai vauvakuume.


    • isä2010.

      Eiköhän lapsia yksinkertaisesti hankita siksi, että niitä halutana. Ainakin itse tein näin.

      Joko niitä haluaa tai ei halua, eikä siihen sen ihmeempiä perusteluita tarvi.

      (olettaen että perusasiat ovat kunnossa)

    • 16+15

      Tulee mieleen elokuva IDIOLUUTIO kun idiootit lisääntyy vain jonkun päähänpiston johdosta eikä ajatella järjellä.

      Eräälläkin kaverillani vaimonsa kanssa vain pelkkää riitelyä ja hermo näyttää usein menevän sen yhdenkin kersan kanssa, mutta eeeikun toista vaan putkeen kun muijalla sattuu olemaan joku järjetön vauvakuume (siskonsa sai kersan) ja vaikka mies ajatteleekin järjelläasiaa vastaan niin eihän se auta kun on pirttihirmun tossun alla. Sen tietää sitten olematta ennustajakin, millasta se elämä niillä on 10kk päästä. Ei vaan voi ymmärtää tuollaista tahallista elämän vaikeuttamista.

    • ajattelin vaan

      Jos ihminen ei lisäänny niin jossain vaihees ehkä sadan vuoden päästä ei olisi enään ihmisiä. kaikki lopulta kuolee pois ja se olisi surullista.

      • Ajattele lisää vaan

        Mitä surullista siinä on ? Se on elämää, se kuuluu elämään, että täältä lähdetään lopulta pois, toiset ennemmin, toiset myöhemmin. Se on elämän laki, vaikka suru ja ikävä jää, kun läheinen omainen poistuu omalla vuorollaan. Mutta se on myös tapahtuma, josta sinun tulee kasvaa ja jatkaa ...


    • ds45758ghk7

      Ottaa päähän nämä "kyllä se sinunkin mielesi vielä muuttuu" ja "ehkä et ajattele enää kuin teini kymmenen vuoden päästä" -tyypit. Uskomatonta paskaa. Jos teillä kävi noin, ei se tarkoita että kaikkien mieli muuttuisi. Selvä on, mikään ei ole mahdotonta ja mieli siis voi muuttua, mutta ei se ole mitenkään varma juttu.


      Minulla on omat syyni siihen miksi 'tiedän' nyt 22-vuotiaana, että en tule koskaan hankkimaan lapsia. Suurin painoarvo on tämän maailman oksettavuudella (satunnaisuus). Lisäksi vihaan ihmisiä, etenkin lapsia.

      Maailma ei valitettavasti muuttuisi juurikaan sen paremmaksi paikaksi, vaikka ihmisrotu täältä katoaisi. Satunnaisuus koskee luonnollisesti kaikkea elämää. Voit syntyä kauriiksi, jonka tiikeri teurastaa raa'asti jossain vaiheessa elämääsi. Et saa siis kuitenkaan itse valita ominaisuuksiasi, vaan ne ovat annettuja. Eläimet eivät (ainakaan toivottavasti) sentään tiedosta maailman satunnaisuutta, miksi elämä ei ehkä ole yhtä raadollista niille. Ihmisen ajattelukyvystä on seurannut muutakin kuin vain hyvää.

    • lähde_Afrikkaan!

      Aloittajalla on nyt lemmikit vauvoina, joita hoivataan, olen nähnyt monia muitakin nuoriapareja, jotka ottavat koiran tai kissan lapsen tilalle.
      Ennustan, että kymmenessä vuodessa olette eronneet, koska miehesi haluaa lapsia ja sinä et.
      Tässä lyhyitä ja ytimekkäitä näkemyksiä ja mielipiteitä, jotta ap ei pääse turhia saivartelemaan ja faktoja oikomaan.

    • On hyvä tiedostaa, että ei tahdo lapsia, koska lapselle ei todellakaan ole hyväksi syntyä perheeseen, jossa tulokasta ei ole 100% toivottu.

      Toisaalta, kun itse vähän yli 20-vuotiaana tehtiin lapsi, alkuajatus oli, että kun tapana on, niin tehdään mekin. Mikään lapsirakas en siis ollut. Mutta kun lapsi syntyi, hurahdin aivan totaalisesti ja lapsesta tuli elämämme keskipiste ja elämän suola. Hetkeäkään en antaisi pois! Mikään ei tuo elämään niin paljon iloa, kuin lapset :-)

    • petofi

      Kertakaikkiaan omituinen ketju. Ihan kuin tänne kirjoittelisi vain imbesiilit tai trollit. Todellisessa elämässä en ole koskaan havainnut mitään tällaista lapsia hankkivat- vapaaehtoiset lapsettomat vastakkainasettelua.

      Totta kai kaiki järkevät lapsettomatkin ihmiset ymmärtävät, että on pelkästään hyvä asia, että yhteiskunnassa on ihmisiä jotka haluavat jatkaa sukua. Se on yhteiskunnan elinehto. Samalla kuitenkin lapsia hankkineet ymmärtävät täysin, että kaikille tuo ei vaan ole "se juttu" elämässä eikä siitä ole kenellekään tilivelvollinen. Kaikista ihmisistä ei vaan vanhemmiksi ole ja jos tuon asian itsekin tiedostaa niin sen parempi kun jättää lapset hankkimatta. Samaten joillakin ihmisillä ei vaan koskaan herää mitään lisääntymisviettiä. Olen varma, että tuokin asia on luonnon säätelemä juttu, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät halua lisääntyä.

      En käsitä mikä täysin ventovieraiden ihmisten lasten hankkimisessa tai hankkimatta jättämisessä niin penteleesti kiinnostaa ja ärsyttää muita ihmisiä. Oma asiahan tuo on eikä ulkopuolisille kuulu.

      Onneksi nykyisin on keksitty ehkäisymenetelmät, että ainakin teoriassa jokainen syntynyt lapsi on syntynyt toivottotuna eikä ole niin kuten joskus takavuosina, että lapsia vain tuli.

      • :-D

        No multa on mennyt kyllä sitten ohi vissin aika monta seikkaa tässä ketjussa kun en ihan tuollaiseen johtopäätökseen tullut....

        Tässäkö muka kirjoittelee vauvakuumeiset vastaan velat, ja TÄMÄKÖ on pahinta mitä olet netissä siitä asiasta nähnyt? Mielestäni tätä asiaa on käsitelty melko monelta muultakin kantilta tässä, monenlaisten ihmisten toimesta, ja ihmetelty myös vähän tuota aloittanutta jumalolentoa. Ei nyt ihan pelkästään jankattu juupas-eipäs-linjalla lasten hankkimisisesta?

        Ai no miksi kiinnostaa... olisi se vähän outoa jutella tässä sitten vaikka marjankeruusta kun aloittaja lasten hankkimisesta kerran ketjun avasi. Nyt olisi mielestäni ehkä vähän myöhäistä sanoa että olkaa hiljaa kun ei tämä teille kuulu?


    • OBD/GBAP

      Pääsin puoleenväliin ketjun lukemista, enkä vaan malttanut lukea loppuun, kun into on kova ottaa osaa.
      Tuntuu, että itse pidät itseäsi Jumalana, enkä syytä siitä nyt sinua. Moni muukin käyttäytyy samalla tavalla vain ajattelemalla: "hankkisinko lapsia?" Ei tarvitse mennä kuin muutama vuosikymmen taaksepäin, silloin saatiin lapsia, niitä ei sen kummemmin päätetty hankkia. Ei naiset jättäneet pillereitä pois tai miehet kumia. Mistään itsekkyydestä ei ollut kyse, vaan toisen ihmisen rakastamisesta ja halusta olla niin lähellä kuin pääsee, jonka seurauksena tuli lapsi. Silkasta rakkaudesta.

      Ja tämä lauseesi tarttui silmään:
      "Älykkyys ei vaan millään ilveellä kasva iän kanssa, kun jos sitä ei ole sitä ei vaan ole."

      Tästä paistaa läpi se, miten pidät itseäsi älykkäänä ja varmasti vielä älykkäänpänä kuin muut. Älykkyys ei ehkä iän myötä kasva, mutta elämäviisautta tulee. Sitä kaikki tarvitsevat lisää vielä vanhuksenakin.

      Kaikissa viestiketjuissa kerrot itsestäsi enemmän, kuin argumentistasi, mistä niin kovasti haluat järkevää keskustelua aikaiseksi. Onko sinua kehuttu eilen kovasti? Itsetuntosi on ehkä niin korkealla nyt, että haluat argumenttisi turvin tulla kertomaan kaikille älykkyydestäsi.

      Tottakai on mahtavaa olla älykäs ja hyvä väittelemään, mutta muiden kuunteleminen ja nöyryys on vieläkin hienompaa.

      Kysyt muiden mielipiteitä, mutta et sovella vastaukseksi yksinkertaista "halua tulla äidiksi."

      Ei sinun tarvitse lapsia tehdä, jos et halua/näe siitä mitään järkeä. Voit huoletta jättää sen meille, jotka mielellään vaan elävät elämäänsä päivä päivältä eteenpäin yrittäen valita joka risteyksessä oikean polun. :) Olen itse myös 24-vuotias. En yritä kontrolloida elämää. Siihen ei loppujen lopuksi pysty kukaan.

    • Oma asia

      "4-vuorias on vielä nuori ihminen, joten aikaa on ajatella asioita.
      Jokainen ihminen ei halua lapsia ja saa olla hänen päätöksensä, se ei kuulu kenellekään toiselle. Jos jokainen ajattelee noin jatkossa, sehän tietää ihmiskunnan katoamista. Joillekin tulee lapsen kaipuu toisille ei.
      Sitten on vielä tuo puoliso, jos hänkään ei halua lapsia kaikkihan ihna hyvin, mutta jos myöhemmin tuleekin se lapsen kaipuu vain toiselle, johtaa se sitten eroon. Vamasti ap on tämänkin ottanut huomioon.

      On samaa mieltä, että lapsia ei pidä tehdä, syystä että niin muutkin. Siihen täytyy olla kaikin puolin valmis ja ymmärtää vastuu, joka kestää siihen saakka, kun lapsi aikuistuu.

    • 1 + 1 = 2

      > ”Pelkäisin, että lapsi tekisi teini-iässä tyhmiä virheitä, vaikka äitinä yrittäisin olla ollut hyvä esimerkki ja puhua asioista.

      Äiti, joka ei ole koskaan halunnut lapsia, ei ole hyvä esimerkki.

      > ”Juuri meiltä hyvintoimeentulevilta ja koulutetuilta ihmisiltä yhteiskunta odottaa lapsia, kuten täälläkin huomautettiin.”

      Ei Suomi teitä kaipaa. Maahanmuuttajien rekrytointi on jo alkanut. Sinun olisi sittenkin kannattanut äänestää mollaamaasi puoluetta :)

      > ”Meidän toimeentuloomme yhteiskunta voi luottaa ja odottaa, että myös lapsistamme tulee hyvin toimeentulevia ja koulutettuja.”

      Sinun kohdalla väittämäsi tulee päättymään.

      Jokaisessa suvussa on mustat lampaansa. Myös vähäosaisten suvuissa, joista niitä menestyneitä nousee.

      > ”Kyllä koen olevani aikuinen ja aloin aikuistua hyvin nopeasti, kun 16-vuotiaana muutin kauas kotoa.”

      Ensimmäisistä viesteistäsi rivien välistä nousi mielikuva, että sinulla ei ole ollut onnellinen lapsuus. Lyhyt se on ainakin ollut.

      Ihminen, jolla on ollut vaikea lapsuus / nuoruus, voi kokea maailman pahaksi ja toivottomaksi paikaksi. Taustalla voi olla vaikka hyväksikäyttöä.

      > ”Elämämme on kaikkea muuta kuin seksitöntä emmekä ole vastuuttomia, joten ehkäpä lasta ei tule vahingossa, mutta kyllä se kai ongelman ratkaisisi jos tulisi.”

      Toivot, että sinun ei tarvitsisi tehdä itse noin suurta päätöstä. Sekö tekee sinusta fiksun?

      Kolmannessa viestissäsi:
      > ” Itsestäni voin vaikka kertoa, että isäni on opettanut 10-vuotiaasta asti tekemään ihan oikeasti yrityksensä töitä.”

      Tämä vain vahvisti käsitystäni siitä, että sinulta on lapsena puuttunut mahdollisuus aitoon lapsuuteen. Ehkä puuttunut jopa aitoa rakkautta ja välittämistä. Et ymmärrä, mitä hienoa on vastavuoroisessa auttamisessa, koska et ole sitä koskaan kokenut. Olet vain saanut olla hyödyksi muillekin ja ansaita olemassaolosi oikeutuksen ja jopa hyväksynnän tekemällä työtä.

      Oletko koskaan KOKENUT olevasi vanhemmillesi iloksi ihan sellaisenaan, omana itsenäsi tekemättä yhtään mitään?

      > ”Sanoin jo, että sellaisia asioita, mitä monet eivät joudu kokemaan ja siitä voi varmaan ymmärtää, että en tarkoita lähisukulaisen menettämistä jollain "normaalilla" tavalla.”

      Onhan taito kiusoitella muita. Kerrot vähän lisää, mutta et kerro kokonaan. Annat heidän arvata loput. Puhutko nyt taposta vai itsemurhasta?

      Tai näin: äitisi teki itsemurhan, kun olit lapsi. Isä pakotti töihin, hyväksikäytti? Sait tarpeeksesi ja muutit kotoa pois 16-vuotiaana. Kauaksi kokemastasi pahasta. Suuntauduit taiteelliselle ja luovalle alalle – vastapainoksi jo 10 vanhana aloitetulle totiselle työlle – jonka ihan vaan veikkauksena oletan olevan täysin toiselta alalta kuin nykyinen koulutuksesi. Tästä syystä koet vanhempien auttamisen raskaana velvollisuutena ja lapsena olon kauheana taakkana.


      äiti vapaasta tahdos:
      > ” Elän siis täsmälleen samaa elämää kuin lapsettomat ystäväni sillä erotuksella, että elämässäni on yhä lapseni, jotka ovat rakkaampia kuin mikään muu ja jotka toivottavasti jossain vaiheessa tekevät minusta mummon. Pysyn kiinni sinun ikäisten nuorten ajatusmaailmassa omien lasteni kautta.”

      Fiksuja ajatuksia. Ja samoin on oma elämäntilanteeni. Pysyy mieli virkeänä :)

      Mikä tekee minusta epäitsekkään lapsenhankkijan? Vauvakuume oli kova myös 40-vuotiaana omien lasten lähestyessä aikuisuutta. Tajusin, että en ole enää riittävän nuori ja jaksava ollakseni pienelle lapselle paras mahdollinen äiti. Riskiraskauden mahdollisuuskin oli kasvanut huomattavasti sitten nuoruusvuosien. Ajattelin enemmän tulevaa lasta, kuin haluani tulla uudelleen äidiksi. Lisäksi, kun lapsia on kaksi, en ole ollut mukana liikakansoittamassa maailmaa :)

      Olen onnellinen siitä, että tein lapset nuorena ja tietämättömänä. Uudelleen lapsiasiaa miettiessä tosiasia oli se, että olen ollut onnellisessa asemassa, kun lapset ovat saaneet hyviä kavereita ja meillä on ollut mukavaa. En olisi uskaltanut tehdä uutta lasta maailmaan, sillä paljon vastuuta siitä olisi tullut. Sattuma ohjaa, millaisia ihmisiä lapsi kohtaa, millaiset opettajat osuvat kohdalle, kaverit, jne. Tulee aika, jolloin kaverit vaikuttavat lapseen enemmän kuin vanhemmat.

      Nyt, yli nelikymppisenä olen hyvää mummoainesta ja autan mielelläni lastenhoidossa sukulaisten lapsien kanssa ja aikanaan omien lasten lapsille, jos niitä on tullakseen. Tärkeintä minulle aikuisena ei ole omien lastenlasten saanti, vaan se, että lapseni olisivat onnellisia. (lapsien kanssa tai ilman)

    • 1 + 1 = 2

      viesti jatkuu...

      By the way: rikas asuinalue ei takaa lapsen menestymistä elämässä. Tyhjyyden tunne voi syntyä siitä, että vanhemmat ovat aina poissa. Sitä ei palkattu hoitaja voi korvata samalla tavalla, vaikka rahaa olisikin käytössä.
      Rikkailla lapsilla on vaarana ajautua alkoholin ja huumeiden maailmaan yhtä lailla kuin varattomilla lapsilla. Kukaan ei huomaa, jos lapsi varastaa vanhempien 200 pullon viinikellarista muutaman, jne. Ja kun on totuttu siihen, että mikään ei riitä, on varaa kokeilla aina vaan eksoottisempia juttuja.

      Läsnäolo on se, mikä on vanhemmuudessa tärkeää ja se, että on kiinnostunut lapsen asioista ja ajatuksista.
      Lapsen mukana elävä vanhempi huomaa aivan toisella tavalla alkoholikokeilut ja voi niistä keskustella. Oma raitis esimerkki ei aina riitä, jos kaveripiiri vie eri suuntaan.

      Ajatukseni sinusta vahvistui edelleen lukiessa viestiketjua:
      > ” Minut on tehty täysin vääristä syistä. Jo lapsena toivon monesti ja hartaasti etten olisi olemassa.”

      Sinulla on ollut onneton lapsuus. Ehkä normaalit sosiaalisetkin taidot puuttuvat – vastauksistasi ja toisten dissauksesta päätellen.

      > ” Varmaan jokainen äiti haluaa uskotella itselleen, että lapset eivät koe vanhemmillaan tapetointia ja vanhempien luona käymistä saati näiden hoitamista taakaksi. Kyllä se oikeasti on jonkin verran myös taakka. Turha väittää muuta ainakaan lasten puolesta.”

      Vastavuoroisuutta. Minäkin olen vanhempieni lapsi ja voin todeta vastavuoroisuuden olevan hyvä asia myös lapsen näkökulmasta. Sinä et perheessäsi ole ilmeisesti kokenut samaa? Teillä kultalusikka suussa –ihmisillähän on erilainen käsitys kaikesta, kun vaan palkkaatte ammattilaisia remontoimiseen jne. niitä osaamatta. Minusta kuulosti hienolle kertomus siitä, miten poika tapetoi ja äiti ompelee hänelle verhot –normaalia elämää !

      > ” Rikoin teidän äiti-identiteettiänne?”

      Pidätkö oikeasti itseäsi fiksuna. Kuulostat enemmänkin katkeralta ihmiseltä.

      Esim. moni lapsi haukkuu vanhempiaan tyhmiksi. Jos ei kolmen vuoden uhmaiässä, niin sitten teini-iässä. Vanhemmat rakastavat silti lapsiaan. Perusterve vanhemmuus ei siitä kärsi, että vanhemmuutta arvostellaan. Ulkopuolisten kommenteilla on varmasti vielä vähemmän painoarvoa.


      > ” Minä en etsinyt ainuttakaan kannustusta, vaan tyhmänä ajattelin, että lasten teolle olisi oikeasti jokin looginen peruste, kun maailmassa on niin paljon lapsia.”

      Eikös noin fiksulle ihmiselle pitäisi olla selvää, että biologisesta asiasta lisääntymisessä on kyse. Siksipä kissakin lisääntyy, etkä pyydä siltä loogista selitystä käytökselleen.

      Kun joku vain haluaa lapsia siksi, että vain haluaa niitä, niin sehän on juuri sitä kaipaamaasi loogisuutta. Tieteellinen selitys on biologian puolella.

      > ” En edes pidä mitään meteliä fiksuudesta tai suvun taloudellisesta tilanteesta.”

      Täällä olet korostanut asioita viestistä toiseen.

      > ” Toisaalta en ole myöskään tarpeeksi tyhmä ja turhaudun, kun ihmiset eivät voi keskustella samalla tasolla tai eivät edes näe millä tasolla keskustelua olisi hyvä käydä, vaikka kovasti pyydän.”

      Eikö viisas ole se, joka osaa tehdä asiansa ymmärrettäväksi myös niille tyhmemmille. Se, joka osaa asettua vastapuolen asemaan ja kykenee selittämään asiansa ymmärrettävästi tasolla kuin tasolla. . .

      Jos jollakulla ei ole samanlaista huumorintajua kuin sinulla, et voi pyytämällä sitä muuksi saada muuttumaan. Jos olet fiksu tai viisas ymmärrät sen, etkä vaadi sellaista, mihin toinen ei pysty. Ymmärrät myös, että sinun huumorintaju voi sen toisen mielestä olla huono :)

      > ” Adptiovaihtoehtoja olen miettinyt, mutta halusin miettiä ihan oman lapsen vaihtoehtoakin.”

      Oma lapsi polttelee. Olet leimannut oman lapsen hankkijat itsekkäiksi ja nyt mietit, että onko mitään perusteluita, joilla voit kääntää takkisi menettämättä kasvojasi.

      Vanhuksista sanoit:
      > ” Paljon ihmillisempää on ottaa ne luokseen asumaan. Jotkut jopa muuttavat lähemmäksi heitä, jotta voivat hoitaa heitä kotonaan.”

      Tiedämme jo, että perheesi on varakas, teillä on iso talo ja oma huonekin mummolle. Tarvittaessa palkkaatte siivoojat ja muut omaa taakkaanne helpottamaan.

      Entä ne, jotka asuvat pienessä vuokra-asunnossa sen ainoan työpaikan lähellä? Entä, jos puolisoiden vanhemmat elävät eri puolilla maata? Kumman lähelle heidän tulisi muuttaa, jos molemmat tarvitsisivat apua yhtä paljon?

      Maailma ei ole yksiselitteinen tai mustavalkoinen paikka. Olet viisas vasta sitten, kun sen tajuat :)

      Jos rakastat miestäsi, päästät hänet menemään ja annat hänelle mahdollisuuden saada kaipaamansa lapsi.
      Voit myös ITSEKKÄÄSTI pitää hänet luonasi ja antaa hänen joka päivä kärsiä siitä, että ei saa kokea toivomaansa isyyttä.

      • ap.

        "Äiti, joka ei ole koskaan halunnut lapsia, ei ole hyvä esimerkki" Milläköhän käsittämättömällä perusteella? Se, että en koe lapsen tekoa oikeutetuksi, enkä sekoa hormonitoiminastani, ei tarkoita etten rakastaisi lasta enemmän kuin mitään, jos minulla sellainen olisi.

        Kuulostaa todella takapajuiselta ja kummalliselta sanoa "Maahanmuuttajien rekrytointi on jo alkanut" Mitä ikinä tuollaisella lauseella haluaakan tarkoittaa. Maahanmuutto"kritiikoiden" sietää varoa, ettei kohdata pimeällä kujalla. Kaikenlaista typeryyttä ei voi sietää, vaikka kuinka yrittäisi.

        Aivovienti koetaan yhteiskunnallisella tasolla erittäin huolestuttavaksi ilmiöksi, joten yhteiskunta ei todellakaan kaipaa eroon korkeastikouluttamistaan ihmisistä. Suomi siis nimenomaan kaipaa meitä eikä halua meistä eroon.

        Mustista lampaista puhuminen osoittaa, että et ole keskustelun tasolla, kun kyse oli yhteiskunnan asettamasta lapsientekopaineesta.

        En ole toivonut, että minun ei tarvisi tehdä päätöstä lapsista. Sanoinhan jo, että olemme vastuullisia.

        En ymmärrä mikä tarve ihmisellä voi olla tulla väittämään hyväksikäytöistä ja kaikesta mahdollisesta tänne. Ei ole mitään muuta sanottavaa tuohon, kuin että kannattaisikohan jättää Salattujen elämien katsominen vähemmälle. Vaikka ilmeisesti sosiaalipornon tarve on todella suuri. Anteeksi, en tiennyt että täällä pyörii tuollaisia epätoivoisia toisten henkilökohtaisilla tragedioilla mässäileviä ihmisiä, joille pahoista hetkistä mainitseminen on "kiusoittelua". Olen syvästi järkyttynyt. Sietäisi vähän miettiä millä mässäilee. Samassa yhteydessä voisi ehkä miettiä niitä sosiaalisia taitojaan.

        "Et ymmärrä, mitä hienoa on vastavuoroisessa auttamisessa, koska et ole sitä koskaan kokenut." Todella kummallista, että koet voivasi väittää totena tuollaisia, vaikka et tiedä elämästäni yhtään mitään. Olen kokenut vastavuoroista auttamista hyvinkin paljon.

        Minusta vauvakuumeessa tehty lapsi osoittaa aina harkintakyvyn puutetta. Arvostan aina enemmän sitä, että ihmiset antavat sen mennä ohi ja katsovat asiaa sen jälkeen järkevästi ajatellen, vaikka tekisivätkin lapsen. Se takaisi maailman lapsille vähän paremmat elinolot, koska joskus väärään tilanteeseen tehty lapsi jäisi tekemättä.

        Streotypiasi rikkaista ovat todella huvittavia. Jopa minä osaan ja ennenkaikkea haluan esimerkiksi remontoida itse. Kaiken käsillä tehtävän teen mieluiten itse, opettelen jos en osaa. Molempien perintötalomme ovat sukulaistemme itse rakentamia. Hekotin oikeasti ääneen kuinka jollain voi olla noin kärjistäviä stereotypioita. Eikö ymmärretä, että ihmiset on erilaisia eikä varallisuus kerro siitä mitä arvostaa, harrastaa, tai millainen ihminen on. Minä ainakin ymmärrän tämän ja opettaisin sen lapsilleni, jos niitä tulee. Itse et ilmeisesti ole pystynyt samaan.

        Varallisuus ei myöskään tarkoita, että läsnäoloa ei olisi. Veikkaisin jopa, että sitä olisi enemmän, koska meidän ei tarvitse painaa duunia niska limassa saadaksemme asuntoa maksettua eikä olla koskaan esim. kolmivuorotöissä. Olisimme lapsen kanssa enemmän kuin duunariperheen vanhemmat ja omat työmme osuisivat koulun kanssa samaan aikaan aina. Meidän molempien aloilla on joksenkin hyvät etätyömahdollisuudet.
        Emme KOSKAAN palkkaisi hoitajaa. Käsittämätön stereotypia. Olemme sitä paitsi hyvin maanläheisiä ja tuskin lapsemmekaan tarvisi kokeilla aina "eksoottisempia juttuja" siksi.

        Jotkut ihmiset näyttävät elävän lapsensa kautta ja muodostavan identiteetin siitä. Siis tällaiset Mamma71 ja mamma1986-ihmiset. Heidän identiteettisä varmasti kärsii huomautuksesta, että sen koko pohja on itsekäs.

        Pettämisessäkin on kyse biologisesta asiasta, siemenen levityksestä. Enkö sitäkään saa kyseenalaistaa ja pyytää perusteluja?

        Vanha sanontahan kertoo, että tarpeeksi viisas toivoo lopulta olevansa yhtä tyhmä kuin muut. Et ole ollut tarpeeksi viisas, jos et tajua asian raskautta.
        Minulla ei ole minkäänlaista jaksamista elää koko elämääni selittäen muille, ilman että saan koskaan vastauksia omiin kysymyksiini.

        Jos sinne vuokra-asuntoon on lapsiakin mahtunut, niin miksei se mummo mahdu yhtä hyvin.

        Mieheni rakastaa minua ja pitää mielummin minut kuin mahdollisuuden lapsiin. Sitä paitsi, jos hänelle olisi todella tärkeää saada lapsi, niin voi olla että suostuisin siihen siksi. Hänelle on tärkeää yhteinen päätös, koska hän ei ole itsekäs. Yhtä hyvin voisi sanoa vauvakuumeessa oleville, että päästäkää ne miehenne menemään älkääkä painostako itsekkäästi. Sitä kun varmasti tapahtuu enemmän. Siis tuolla sun logiikalla noin.

        Ylempänä oli huonojen lisäksi joitain tosi hyviä kommentteja, joista sain ajateltavaa, mutta en jaksa jatkaa tätä keskustelua enää. Kiitos silti niistä. Tähän nyt vastasin, kun JÄRKYTTÄÄ niin paljon tuo aivan sairas sosiaalipornoasennoituminen ja halusin siihen kommentoida. Ehkä jokainen, jolla on tarve siihen voi miettiä sitä hiljaa mielessään ihan itsekseen.


    • 1 + 1 = 2

      > "Äiti, joka ei ole koskaan halunnut lapsia, ei ole hyvä esimerkki" Milläköhän käsittämättömällä perusteella? Se, että en koe lapsen tekoa oikeutetuksi, enkä sekoa hormonitoiminastani, ei tarkoita etten rakastaisi lasta enemmän kuin mitään, jos minulla sellainen olisi.”

      Luetun ymmärtämisen puutetta. Äiti, joka päättää pitää vahinkolapsen, on sen halunnut :)
      Sinun vastauksista käy ilmi, että et oikeastaan koskaan ole halunnut lapsia. Onko lapselle hyvä, että hankit sen vain miellyttääksesi jotakin toista?

      Biologia on myös sen hoitanut, että useimmat vanhemmat rakastuvat lapsiinsa. Suurempaa rakkautta ei maailmassa olekaan. On myös niitä, jotka eivät löydä mitään hyvää omista lapsistaan ja lapset kärsivät siitä.

      > ”Kuulostaa todella takapajuiselta ja kummalliselta sanoa "Maahanmuuttajien rekrytointi on jo alkanut" Mitä ikinä tuollaisella lauseella haluaakan tarkoittaa.”

      Tarkoitin juuri sitä mitä lauseesta oli luettavissa. Jankutat siitä, miten yhteiskunta arvostaa sinunlaisiasi ihmisiä ja pitää teistä kynsin hampain kiinni. Sinua ei tarvita jatkamaan yhteiskuntaa. Vaikka et lisääntyisi, ja juuri siksi Suomi käyttää vaihtoehtoista suunnitelmaa B ja tuo niitä maahanmuuttajia. Kuoltuasi rahasi siirtyvät jonkun toisen käyttöön.

      > ”Maahanmuutto"kritiikoiden" sietää varoa, ettei kohdata pimeällä kujalla.”

      Hyökkäys on paras puolustus? Nyt tämä itseään fiksuna pitävä 24-vuotias neitonen käy jo uhkailemaan.


      > ”Aivovienti koetaan yhteiskunnallisella tasolla erittäin huolestuttavaksi ilmiöksi, joten yhteiskunta ei todellakaan kaipaa eroon korkeastikouluttamistaan ihmisistä. Suomi siis nimenomaan kaipaa meitä eikä halua meistä eroon.”

      On sama, missä luovan työn ihminen työtään tekee. Jos et ole tuomassa Suomeen Nobelia tai parannuskeinoa vaikeaan sairauteen, sinut on helppo korvata toisella ihmisellä. Ihmisiä riittää. Myös maahanmuuttajissa on erittäin korkeasti koulutettuja ihmisiä. Mikäs niissä vaihtareissa on vikana – voitaisiin saada enemmän tunneälyä tähän maahan ;)


      > ”Mustista lampaista puhuminen osoittaa, että et ole keskustelun tasolla, kun kyse oli yhteiskunnan asettamasta lapsientekopaineesta.”

      Vastauksesi osoittaa, että et ole tajunnut sanonnan merkitystä, vaikka vielä väänsin sen sinulle rautalangasta: ” Myös vähäosaisten suvuissa, joista niitä menestyneitä nousee.”

      Tässä sinun jutussasi se tarkoittaisi sitä, että vaikka yhteiskunta odottaa ”teiltä rikkailta ja hyväosaisilta hyvin koulutettuja lapsia”, suvun musta lammas voi päättää olla niitä hankkimatta ja alkaa vaikka taiteilijaksi vain siksi, että se on hänen mielestään hänen elämänsä suunta huolimatta yhteiskunnan tai suvun asettamista paineista. Miten tämä ei mielestäsi liittynyt sinun aiheeseesi yhteiskunnan asettamasta lapsientekopaineesta???


      > ”En ymmärrä mikä tarve ihmisellä voi olla tulla väittämään hyväksikäytöistä ja kaikesta mahdollisesta tänne.

      Jotkut ovat sinulta kyselleen traagisista jutuista, mistä mainitsit. Jos olisit ne kertonut, olisit varmasti saanut osaksesi empatiaa. Kun jätät kertomatta, mutta silti vihjailet, tiedät jättäväsi kaikki vain arvailemaan asiaa. Se oli tietoinen valintasi, kun otit aiheen esiin. Ymmärsitkö sitä silloin?

      > ”Ei ole mitään muuta sanottavaa tuohon, kuin että kannattaisikohan jättää Salattujen elämien katsominen vähemmälle.”

      En katso Salattuja elämiä. Ilmeisesti sinä katsot, jos tiedät niiden sisällön.


      > ”Anteeksi, en tiennyt että täällä pyörii tuollaisia epätoivoisia toisten henkilökohtaisilla tragedioilla mässäileviä ihmisiä, joille pahoista hetkistä mainitseminen on "kiusoittelua". Olen syvästi järkyttynyt.”

      Olet täällä toitottanut olevasti ajattelun mestari, miten haluat kaikesta tietää kaiken. Noh, joillakin on mielikuvitusta.
      Et ymmärtänyt, mihin kiusoittelulla viittasin. Siihen, että aloitat kertomaan asiaa, vihjaat vähän, sitten vähän lisää ja jätät lopun kertomatta. Et vain ymmärtänyt, että myös henkilökohtaiset onnenilmaukset olisivat voineet aiheuttaa vastaavanlaisen tapahtumien arvailemisen ja ”onnella mässäilemisen”. Sekö olisi ollut sinusta yhtä järkyttävää?


      > ”Streotypiasi rikkaista ovat todella huvittavia.”

      Hyvä, sitten onnistuin aikeissani. Ehkä nyt ymmärrät, että stereotypioista saa loistavaa huumoria, vaikka niihin kultturelleihin teatteriesityksiin.


      > ”Molempien perintötalomme ovat sukulaistemme itse rakentamia.”

      Tämä nyt mikään maailmanihme ole. Monella muullakin on sukulaisten rakentama perintötalo – minullakin.
      Ja miehen omin käsin kunnostama kartano kesämökkinä.

      Silti pidän itseäni enemmän taviksena, vaikka on luova työ, mitä voi halutessaan tehdä etänä.

      Mutta tämä vastauksesi nyt herättää lisäkysymyksen, että olivatko sukulaisesi kirvesmiehiä vai niitä ajattelun aristokraatteja?

      jatkuu...

    • 1 + 1 = 2

      jatkoa

      > ”Hekotin oikeasti ääneen kuinka jollain voi olla noin kärjistäviä stereotypioita.”

      Hienoa, että sinunkin elämässäsi on iloa :)

      > ”Eikö ymmärretä, että ihmiset on erilaisia eikä varallisuus kerro siitä mitä arvostaa, harrastaa, tai millainen ihminen on. Minä ainakin ymmärrän tämän ja opettaisin sen lapsilleni, jos niitä tulee. Itse et ilmeisesti ole pystynyt samaan.”

      Opetuksesi olisivat aika yksipuolisia, kun pidät itseäsi ja kaltaisiasi ”hyväosaisia” maailman napana. Kaksi lasta kasvattaneena on tiedossa, että ihmiset ovat erilaisia samanlaisista lähtökohdista huolimatta. Niin ja onhan niitä sisaruksiakin ja olemme kaikki erilaisia.

      Huomaatko, että sinä, ”fiksuuden huippu”, tuossa jo arvostelet kasvatustaitojani. On myös taito opettaa lapsilleen, että ihmisiä tulee arvostaa varallisuudesta riippumatta.

      > ”Varallisuus ei myöskään tarkoita, että läsnäoloa ei olisi. Veikkaisin jopa, että sitä olisi enemmän, koska meidän ei tarvitse painaa duunia niska limassa saadaksemme asuntoa maksettua eikä olla koskaan esim. kolmivuorotöissä.”

      Sinä tuossa latelet stereotypioita yllin kyllin. Rikkaat ei muka koskaan tee pitkää työpäivää tai kolmivuorotyötä. Mistä sinä sen tiedät. Työlleen omistautunut voi olla paljon poissa. Esim. huippukirurgeilla on kysyntää, jos osaajia on vähän. Työpäivä venyy huomaamatta, jos työstään nauttii ja on halua vaikka auttaa ihmisiä. Ai niin, myös varakkailla voi olla oikeita ammatteja luettuna ;)

      > ”Olisimme lapsen kanssa enemmän kuin duunariperheen vanhemmat ja omat työmme osuisivat koulun kanssa samaan aikaan aina. Meidän molempien aloilla on joksenkin hyvät etätyömahdollisuudet.”

      Vähämpä tyttö tiedät asioista. Jos olet etätyössä, voit olla paikalla, mutta henkisesti poissa. Se satuttaa vielä enemmän.
      Ekaluokkalaisen koulupäivä voi olla vaikka kolme tuntia. Jos todella olet varakas, niin miksi sinun pitää käydä töissä? Eikö miehesi palkka riitä menoihinne?
      Moni duunarivanhempi voi olla vaikka työtön ja hoitamassa lapsiaan täysipainoisesti kotona ja paikalla kun lapsi tulee koulusta.

      > ”Emme KOSKAAN palkkaisi hoitajaa. Käsittämätön stereotypia. Olemme sitä paitsi hyvin maanläheisiä ja tuskin lapsemmekaan tarvisi kokeilla aina "eksoottisempia juttuja" siksi.”

      Ei pitäisi käyttää sanoja ”koskaan” ja ”aina”. Kun sen opit, olet jo vähän viisaampi ;)

      Käsi ylös vanhemmat, jotka ette ole tarvinneet milloinkaan hoitajaa lapselle.

      Mikä järjenjuoksu tuossa on? Lapsesi eivät muka koskaan kokeilisi eksoottisempia juttuja, kun ette koskaan palkkaisi heille hoitajaa? Totuus on se, että hoitaja on parempi vaihtoehto kuin yksinolo.

      Mutta kuten sanoin yleisellä tasolla: ” Tyhjyyden tunne voi syntyä siitä, että vanhemmat ovat aina poissa.” Fakta, ei stereotypia.

      > ”Jotkut ihmiset näyttävät elävän lapsensa kautta ja muodostavan identiteetin siitä. Siis tällaiset Mamma71 ja mamma1986-ihmiset.”

      Mitä on lasten kautta eläminen? Sanonta, jota monesti halutaan käyttää väärin. Ehkä se, että pakotat lapsesi ratsastustunneille vastoin hänen tahtoaan, jos et koskaan itse päässyt. tai olisit aina halunnut olla hyvä pianisti, mutta pakottamalla lapsi soittotunneille pienestä pitäen voit toivoa hänelle loistavaa konserttipianistin uraa vastusteluista huolimatta…

      Lapsen kautta elämistä ei ole se, että kuuntelee lastaan ja antaa lapsen kokeilla lapsen haluamia juttuja, nauttii niistä itsekin, on läsnä harrastuksissa ja oheistoiminnassa. Se on normaalia elämää.

      ja jatkuu

    • 1 + 1 = 2

      jatkoa

      > ”Pettämisessäkin on kyse biologisesta asiasta, siemenen levityksestä. Enkö sitäkään saa kyseenalaistaa ja pyytää perusteluja?”

      Ei kukaan ole sinua kieltänyt sitä kyseenalaistamasta. Saat jopa kysellä sen loogisuudesta.


      > ”Vanha sanontahan kertoo, että tarpeeksi viisas toivoo lopulta olevansa yhtä tyhmä kuin muut. Et ole ollut tarpeeksi viisas, jos et tajua asian raskautta.”

      Mitä uutta tässä on? Tieto lisää tuskaa, sehän on itsestään selvä asia.


      > Minulla ei ole minkäänlaista jaksamista elää koko elämääni selittäen muille, ilman että saan koskaan vastauksia omiin kysymyksiini.”

      Mitäs, jos välillä kuuntelisit muita? Tässä on ollut monia vastauksia sinulle (enkä puhu omista vastauksistani). Mitätöit ne arvostelemalla, että kirjoitukset eivät ole sinun tasollasi. Vaikeaahan elämäsi silloin on.


      > ”Jos sinne vuokra-asuntoon on lapsiakin mahtunut, niin miksei se mummo mahdu yhtä hyvin.”

      Eläinrakkaana ihmisenä varmasti tajuat, että 300 kissaa ei voi pitää pienessä asunnossa eikä liian montaa akvaariokalaa samassa purkissa. Liian ahtaissa tiloissa pitäminen on eläinrääkkäystä. Sama pätee meihin ihmisiinkin. Jos vuokra-asunnossa on jo vanhemmat ja 3 lasta, ei mummo ehkä mahdu sinne. Vuokra-asunto voi olla myös pieni.


      Miehestäsi
      > ”Sitä paitsi, jos hänelle olisi todella tärkeää saada lapsi, niin voi olla että suostuisin siihen siksi. Hänelle on tärkeää yhteinen päätös, koska hän ei ole itsekäs.”

      Nainen sanoo aina viimeisen sanan lapsiasiassa. Kokeile, jos et minua usko.


      > ”Yhtä hyvin voisi sanoa vauvakuumeessa oleville, että päästäkää ne miehenne menemään älkääkä painostako itsekkäästi. Sitä kun varmasti tapahtuu enemmän. Siis tuolla sun logiikalla noin.”

      Niin voisi sanoa. Samassa tilanteessa olet sinä. Loogista, eikö totta :D
      Millä tavalla oma ajattelunkulkusi on tästä loogisempaa? Teet itse oman loogisen johtopäätöksen ja nimeät sen mun logiikaksi… Mikäpäs siinä ;)

      • ap.

        Ihmeellistä, että olet jaksanut käyttää aikaasi noin turhan viestin kirjoittamiseen. Sinulla on ollut erittäin suuria ongelmia ymmärtää edes yhtä sanomaani asiaa oikein. Oikeastaan kaikki yhteiskunnallisemmalle tasolle viedyt asiat jäävät sinulta sisäistämättä. Joten en viitsi enää jatkaa kanssasi keskustelua, koska puhut huonosti argumentoiden enkä ilmeisesti onnistunut selittämään ajatuksiani niin, että olisit ne oman tasoisessasi ajattelussasi ymmärtänyt/pystynyt niihin jotenkin samalla tasolla vastaamaan. Juupas-eipäs -keskustelutyyli ei kiinnosta enkä lähtökohtaisesti edes halua keskustella ihmisen kanssa, jonka maailmankuva on stereotypisesti luokkaa "kirvesmiehet rakentavat taloja, ajattelevat vain ajattelevat". Kiitos siis täysin turhasta osallistumisestasi.


    • Pääasia

      Jeees poks: immeiset, joilla on vähiten sanottavaa kirjoittavat kilometrin mittaisia kommentteja, joita kukaan ei jaksa lukea. Tiivistämisen taito kertoo, että oikeasti tietää ja ymmärtää, homma on ns. hanskassa ja jakelussa.

      • 1 + 1 = 2

        ap:n vastaukset näytti lyhenevän erittäin radikaalisti, kun huomasi, että joku vastaa kohta kohdalta osoittaen ongelmakohdat.

        Huomasi jäävänsä toiseksi ja luovutti :))))


      • Hah !
        1 + 1 = 2 kirjoitti:

        ap:n vastaukset näytti lyhenevän erittäin radikaalisti, kun huomasi, että joku vastaa kohta kohdalta osoittaen ongelmakohdat.

        Huomasi jäävänsä toiseksi ja luovutti :))))

        Jaaa - tai sitten hän huomasi ihan jottain muuta.


    • 1 + 1 = 2

      > "Sinulla on ollut erittäin suuria ongelmia ymmärtää edes yhtä sanomaani asiaa oikein."

      Et sitten kuitenkaan pystynyt osoittamaan asiaa perusteluiden kanssa - loogisesti.

      > "Oikeastaan kaikki yhteiskunnallisemmalle tasolle viedyt asiat jäävät sinulta sisäistämättä."

      Tässä keskustelussa yhteiskunnallisemmilla asioilla ei ollut mitään merkitystä, kun oma lapsentekopäätöksesi oli tasolla: "jos mies haluaa, voin suostua".

      > "Juupas-eipäs -keskustelutyyli ei kiinnosta "

      Heh, perusteluita olenkin sinulta olettanut kuulevani. Et pysty niihin ollenkaan, vaan tämänkin ketjun aihe oli, että kyselet muilta loogisia perusteluita.

      > " enkä lähtökohtaisesti edes halua keskustella ihmisen kanssa, jonka maailmankuva on stereotypisesti luokkaa "kirvesmiehet rakentavat taloja, ajattelevat vain ajattelevat"."

      Et varmaan huomannut, kun osoitin, että missä kohtaa omissa kirjoituksissasi HUOMAAMATTASI lankesit stereotypioiden esittelyyn:
      ”Emme KOSKAAN palkkaisi hoitajaa. Käsittämätön stereotypia. "
      "Olisimme lapsen kanssa enemmän kuin duunariperheen vanhemmat "
      JNE :)))))))))))))

      Säälin sinua tämän kommenttisi jälkeen:
      "Aivovienti koetaan yhteiskunnallisella tasolla erittäin huolestuttavaksi ilmiöksi, joten yhteiskunta ei todellakaan kaipaa eroon korkeastikouluttamistaan ihmisistä. Suomi siis nimenomaan kaipaa meitä eikä halua meistä eroon."

    • en ole robottisydän

      Lyhyesti sanottuna: Kaipaat järkiperäisiä perusteita sille, miksi lisääntymisikäisen naisen pitäisi hankkia biologisia lapsia. Siksi, että ihminen haluaa olla äiti tai isä.

      Ihan yhtälailla joku voi kysyä, että kertokaa yksikin rationaalinen syy, miksi sinkkuihmisen pitää hankkia puoliso. Ihan yhtälailla siihenkin käy vastaukseksi, että kun vaan sitä haluaa sydämessään olla jonkun puoliso. Eihän sitä sinkkukaan tarvitse välttämättä koko elinaikanaan puolisoa, koska ihmissuhteet voi hoitaa kaverisuhteilla, seksin voi hoitaa dildoilla tai yhden yön jutuilla ja kun käy töissä, niin ei tarvitse elättäjääkään.

      Rakastaa voi vanhempiaan, puolisoaan ja lapsiaan. Kaikkia näistä rakastetaan eri tavalla eikä eri rakastamisen muoto ole muilta pois. Itse olen hankkinut lapsia, koska olen vaan halunnut tulla äidiksi ja rakastunut heti vauvaan. Vaivannäkö ei tunnu kohtuuttomalta uhraukselta, kun oikein kovasti rakastaa jotakuta sydämensä pohjasta ja saa vastakaikua rakkaudelleen ajan myötä.

    • Pentik555

      Tunnistan aloittajan viestistä itseni. Hyvin pitkälti sama tilanne ja taustat, olen 26v. ja koen että elämäni on hauskaa. Minulla on avoliitto, jonka kaltaista en varmaan kenenkään muun kanssa voisi saada - ihmisiä on maailma täynnä, mutta niin se vaan menee. Todellisia sielunkumppaneita on harvassa. Puhumattakaan persoonista, jotka todella uskaltavat olla omia itsejään eivätkä polvistu yhteiskuntanormien edessä.

      Joku täti siellä selitti miten ihanaa on olla nuori ja naiivi taiteilija, kunnes kohtaa narsismin. HALOO, ei tälle tielle pidä lähteä jos on keräämässä pisteitä egonsa takia. Pitää tehdä sitä, mitä AIDOSTI HALUAA JA RAKASTAA, olla rehellinen itselleen ja nauttia elämästä. Silloin ei tarvitse kerätä mitään pointseja keltään, eikä edes pidä ketään tai mitään minkään keinotekoisten pointsien arvoisena.

      Mun elämä on työntekoa, leveää leipää, hyvää parisuhdetta. Lemmikkejä on, lapsia ei tule. Koska en aio luopua vapaa-ajastani, johon laitan taideharrastukseni, matkailut yms... se on minulle maailman parasta elämää, ja jokaiselle on omansa. Tiedän, että tällä tiellä voin elää loppuikäni ja nousta joka aamu sängystä katse terävänä ja naama virneessä. Eikö se riitä...?

    • Makujamonia

      Joku saa elämälleen sisältöä lapsista, joku koirista, joku huumeista ja joku Jumalasta. Kaikki eivät ole samanlaisia.

    • gfölf

      En jaksa ymmärtää kertakaikkiaan, mitä väliä sillä on hankkiiko joku lapsia vai ei. On minulla lapsettomia ystäviä, samoin kuin niitä joilla on lapsia, en todellakaan tee eroa näiden välille. Syynsä kullakin. Jos elämä jotain opettaa niin sen, ettei valmiita vastauksia ole. Turhin ketju ikinä.

      Lasten tekoon ei kyllä varmasti sen kummempaa järkisyytä ole, kuin että ihminen on eläin siinä missä jäniskin. Mitä väliä? Ei kellään ap häiritse se että sinä et tee lapsia, miksi häiritsisi? Sehän on hyvä etteivät ihmiset tee lapsia, jos eivät niitä halua. Jos sinulla häiritsee että joku muu tekee lapsia, niin se on kyllä puhtaasti sinun ongelma se. Elämä kyllä opettaa aikanaan, että suurin osa ihmisistä ei toimi laskelmoidusti, saati järkevästi, ja ennen kaikkea sen, ettei itsekään ole täydellinen.

    • Et ymmärrä

      Vaikka selittäisin.
      Palataan aiheeseen ku olet vanhempi ;)

    • niinpä niin

      Jos menisit nuppi-tohtorille?

      On sen verran rönsyilevää ja outoa tää tekstisi.
      EI tosta ota muuta selvää kuin se,
      että kehosi sanoo että haluat lapset ,mutta
      pääsi on niin sekaisin ,että se tekee topin..
      Vanhoja kissoja ja eläinlääkäreitä.

      Lueppa tekstisi läpi ja koita olla noraali ihminen =)

    • Anonyymi

      Käsittämätöntä miten moni ajattelee näin hölmösti ja kritisoi aloittajaa niin karkeasti, vaikka hän on perustellut asian hyvin loogisesti ja ottanut myös eettisen ym puolen esiin.
      Itse tiesin jo teini-iässä etten tee lapsia. Olen yli 30 v eikä se biologinen kello kaikilla rupea raksuttamaan.

      Paha maailma, joka menossa pahempaan. No kyllä komppaan! Millainen tämänhetkinen z-sukupolvi tulee olemaan. Ruutuaddikteja, somen haitat, tik tok ja kaikki muu passivoiva käytös, minkä juuri kännyköillä olo saa aikaiseksi. Ironisesti niin moni nuorikin kärsii yksinäisyydestä, vaikka ollaan muka yhteydessä snäppien kautta.

      Mitä tulee sotiin. No tässä tänä päivänä nyt nähdään että niiden riski on AINA olemassa, vaikkei vielä 10 v sitten ollut viitteitä 3 maailmansodan vaarasta.

      Entä eettisyys, ekologisuus? Maapallon resurssit ei tuu riittää ees tän melkeen 8 miljardin ihmisen elämäntapaan. Luontoa raiskataan ja eläimetkin kärsii sen takia et me voidaan elää tällasta hedonismielämää. Suurkulutusta, en ees jaksa luetellea.

      Jos lapsia tekee tylsyyttään tai peläten jäävänsä yksin vanhetessa, on käsittämätöntä. Varsinkaan lapsia ei pitäisi hankkia täyttämään jotain tyhjiötä. Vanhuus. Miten moni lapsista oikeesti tulee sua sinne vanhainkotiin tapaamaan? Ne asuu eripaikkakunnil ym syitä siihen. Suomen kulttuurissa vanhat ja sairaat viskataan laitoksiin, toisin kuin joissain maissa perhe hoitaa heitä kotona.

      • Anonyymi

        Vanha ihminen on taakka , sekä yhteiskunnalle, että jälkikasvulle.
        Nykyinen yhteiskunta ei arvosta eikä kunnioita ikäihmisiä.


    • Anonyymi

      Mitään tarvetta ei ole tehdä lapsia. Ihminen on siitä hieno olento, että hän on vapaa päättämään itse, lisääntyykö. Muut eläimet eivät pohdi asiaa, vaan vietit vievät tikanpojan puuhun ja kersoja tulee.

      Olen onnellinen lapseton.

    • Anonyymi

      Tältä planeetalta loppuu elämä jos kukaan ei halua lapsia. Se on kai dna solussa se haluaako lapsia vai ei. Jos kukaan ei tee lapsia tämä planeetta romahtaa.

      • Anonyymi

        Tämä sinun kommenttisi on täysin irrallaan todellisuudesta. Ihmiskuntaa ei uhkaa lapsikato, vaan valtava ylikansoitus. Olisi siis todella hyvä asia, jos useammat EIVÄT haluaisi lapsia kuin mitä nykyisin ihmiset tekevät.


    • Anonyymi

      Ihminen on eläin siinä kuin muutkin eläimet. Lisääntyminen kuuluu siihen, että ihmiskunta voi jatkua. Mikään ei kasvata ihmistä niin paljon kuin vanhemmuus. Vanhemmuus tuo jatkuvuutta elämään. Vanhana on vielä joku joka käy silloinkin kun ystävät on jo kuolleet. Elinikäinen ihmissuhde. Isovanhemmuus. Jatkuvuus sukupolvien ketjussa. Antaa isänmaalle tuleva veronmaksaja ja puolustaja. Antaa lapsenlapsi vanhemmilleen. Seurata kasvua ja kasvaa itse. Oppia sietämään epävarmuutta, suurta rakkautta ja monia muita syviätunteita. Kasvaa ihmisenä. Antaa saamaansa hyvää eteenpäin. Opettaa hyviä arvoja eteenpäin.

    • Anonyymi

      Ei ole olemassakaan yhtään hyvää perustetta lisääntyä, jos ei halua. Ja kääntäen, jos haluaa niin ei sitä tarvitse sen ihmeellisemmin perustella.

    • Anonyymi

      98% tenavista on vahinkoja . Avioliiton aiheuttajia .

      • Anonyymi

        Missä takapajulassa sä asut, jos siellä on raskauden takia pakko naimisiin mennä? Suomessa syntyy enemmän lapsia avioliitton ulkopuolella, kuin avioliitoissa.


    • Anonyymi

      Onhan se jollainkin tasolla aina itsekäs päätös. Omasta elämästä tuntuikin että uupuu jotain tai joku ennenkuin sain lapsia. Kait jonkinlaisen vauvakuumeen vaatii. Syli oli tyhjä ja jonkinlainen ksipuu ja tarve sntaa sitä rakkautta. Sekä lapset tuovat niin paljon onnea ja rakkautta tullessaan . Olen kyllä jollain tasolla tiennyt että tule saamaan lapseni. Molempien tulo on ollut luonnollista . Kokenut vahvaa yhteyttä heihin jo vauvana. Kun odotin tytärtäni niin tuntui kun olisin tuntenut hänet aina. Sain jo monta vuotta sitten unessa näyn hänestä ja nimestään.

    • Anonyymi

      Olet nyt 2022 35v vieläkö olet lapseton?

    • Anonyymi

      Sen takia että naisen tehtävä on lisääntyä ja miehen siittää. Se on oikeastaan ainut perus tehtävä mitä varten olemme olemassa mitään muuta ei ole. Kaikki muu on meidän itsemme keksimää ja täysin toisarvoista vaikka pitäisit muita juttuja miten tärkeänä.

      Katso ympärillesi kasveja eläimiä ym me olemme ihan samaa. Katso vaikka oravia ja sitten vertaa meihin huomaat varmaan miten turhiin suuntiin muoteihin yms täysin toisarvoisiin materialismin palvontoihin me rönsyilemme pois siitä olennaisesta ja luonnollisista asioista koitetaan tehdä pahoja ja vääriä juttuja.

      Ihmisen tehtävä on lisääntyä ja luoda uusia ihmisiä jotka luovat taas uusia jotta oma heimomme ja sukumme jatkuu.

      Nykymaailmassa raha on monelle se tärkeä asia ja koulutus jossa opetellaan ulkoa asioita jotka valtio haluaa sinun opettelevan että olisit päästäsi yhtä vinksahtanut ajatusmaailmaltasi kuin hekin. Mitään tekemistä sillä ei ole älyn tai loogisuuden kanssa. Ulospäin täytyy myöskin näyttää vauraalta ja seurata bmw audi yms merkkejä ja matkia toisia.

      Täytyy sanoa että itse kyllä katselisin mielummin vähän pienituloisempaa naista joka keskittyy elämän perusjuttuihin kuten äityiteen kuin naista joka seuraa laumaa ja jahtaa ns turhuutta materialismia muotia tai "älykkyyttä" koulujen kautta.

    • Anonyymi

      Itse en ajatellut noin paljon tehdessäni lapsia.Halusin lapsia koska koin haluavani.Ehkä tuo on itsekästäkin. Kaikki eivät halua ja sitäkin voi pitää itsekkäänä valintana.
      Minusta ei ole hedelmällistä miettiä muuta kuin sitä,onko valmis vanhemmaksi ja yksinkertaisesti että haluaako lapsia.Tuo on jokaisen henkilökohtainen päätös.Lapsia ei tarvitse haluta.Elämä voi olla ihan yhtä hyvää onko lapsia tai ei.
      Itse koen nyt kun lapsemme ovat murrosiässä kaikki 5 kpl että olen saanut enemmän kuin antanut.olen perhekeskeinen.olin kotiäitinä yli 10 vuotta ja rakastin sitä aikaa.Maailmani oli paikoillaan.Koin olevani juuri oikealla paikalla.Rakastin vauvoja niin suunnattomasti että tunsin painavani heidät sydämeni syvimpään sopukkaan jossa oli tilaa vain kalliimmille aarteille joihin ei mikään muu pääse tai yllä.
      Murrosikäiset ovat haastavia väsyn välillä etenkin kun mies ei ole läheskään yhtä sitoutunut perheeseen,mutta päivääkään en vaihtaisi.Rakastan olla äiti,koen sen etuoikeudeksi johon minulla ei olisi oikeutta mutta jostain kumman syystä olen saanut niin arvokkaan osan
      Aina en osaa olla sellainen äiti kuin haluaisin.
      Miksi siis hankkia lapsia?En osaa vastata näin äitinä muutoin kuin että itse koen saaneeni lapset. En koe että oisin hankkinut n heidät.koen että minä olen onnellisessa asemassa koska sain nämä lapset.olen heistä kiitollinen joka päivä.
      Ehkä kaikki on vain hormonaalista. Eläimetkin lisääntyvät jotta kanta pysyisi vahvana. Ehkä se on viettien ansiota,halu perheen perustamiseen.
      Miksei kannata tehdä lapsia?Tuohon on monia syitä.Joku haluaa tehdä työtä,kouluttautua lisää,matkustella tai ei koe tarvetta muutoin lisääntymiseen,lapsiperheen perustamiseen..
      Valitseepa kumman tahansa niin varmasti jossain vaiheessa elämäänsä pohtii valintaansa
      Käy sen läpi syvimmän kautta ,tutkiskellen syvimpiä tunteitaan ja valintojaan.

      • Anonyymi

        Kyllä tuo kanta on vanha, ihmisiä maailmassa likaa. Ei sairaudet eikä sodat riitä vähentämään ihmisiä. Ruoka ei riitä eikä joissakin osissa maapalloa puhdas vesi.
        Tarvittaisiin joku meteoriitin törmäys maapalloon tai koronaakin pahempi virus joka vähentäisi hetkessä ihmisiä puoleen nykyisestä määrästä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä tuo kanta on vanha, ihmisiä maailmassa likaa. Ei sairaudet eikä sodat riitä vähentämään ihmisiä. Ruoka ei riitä eikä joissakin osissa maapalloa puhdas vesi.
        Tarvittaisiin joku meteoriitin törmäys maapalloon tai koronaakin pahempi virus joka vähentäisi hetkessä ihmisiä puoleen nykyisestä määrästä.

        En usko että ihminen kykenee hallitsemaan asioita lisääntymällä tai lisääntymätömllä. Uskon että nää on niitä asioita joita ei kyetä nätisti hallitsemaan jos aletaan jotain pakkolakeja vaikka asettelemaan esimerkiksi. Jokainen senbtekee itse ja saa vapaasti valita onneksi.


    • Anonyymi

      Tuo lienee kai jokaisen omavalinta enkä voi sanoa että se olisi oikein tehdä lapsia lasta jos ei itse näe syytä miksi pitäisi lasta tehdä tai ei halua lasta

    • Anonyymi

      Ihmiset on pilanneet ihmisyyden, ei kenenkään tarvii lapsia yrittää jos ei haluu, jokainen tekee omat päätökset ja whats it.

    • Anonyymi

      Olen aloittajan kanssa tismalleen samoilla linjoilla.
      Itse on mies mutta en halua lapsia. Syynä on se että itselläni oli lapsuus ja teini-ikä yhtä helvettiä alkoholistiperheessä, lisäksi maailma on muuttunut niin paljon etten halua omia lapsia tähän hurjaan maailmaan missä soditaan ja/tai on sodan uhka.
      Työelämä on liiallista, liian kuluttavaa taistelua. Parisuhteet on hyvin epävarmoja. Ei hyvä maailma. Parempi kun kuolee ilman lapsia.

    • Anonyymi

      Yhdistyneiden kansakuntien demokraatit on huolissaan homouden jakautumisesta palaneetalla.

    • Anonyymi

      Matti Nykänen ” pillu se on aina mielessä” Juurikin näin ja naiset ovat kuin kiimaiset kissat perse pystyssä. Sen DNA:han kirjoitettu. Mutta sitä vastaan on helppo hallita, jos on vain järkeä.

    • Ap on nyt 36 vuotta wanha. Luonnollinen lisääntyminen saattaa jo olla mahdoton. Mutta vauvakuume, joka tyypillisesti iskee lapsettomille munasarjakkaille viimeistään jokunen vuosi ennen vaihdevuosia, on saattanut tehdä jo tehträvänsä.

    • Anonyymi

      Itse ajattelen vähän samalla tavalla. Mutta siihen ei kannata uskoa, että yhteiskunta pitää teistä huolta kun olette vanhoja ja raihnaisia. Kun katsoo miten vähän lapsia syntyy ja miten paljon on vanhuksia sinun vanhuusoäivinä.Silloin on oltava rahaa, lapsia taikka muita läheisiä jotka pitävät huolta.

    • Anonyymi

      Tulet saamaan vastauksen kysymykseesi viimeistään, kun olet 55-vuotias

      • Anonyymi

        Juuri noin! Olin nähnyt kahden vanhapiika sukulaisen ikääntymistä ja heidän mielenmaisemiaan. Mammat olivat masentuneita ja lohduttomia.
        Meillä oli nykyisen vaimoni kanssa jos seurusteluajan loppuvaiheissa selvää, että haluamme nähdä elämän jatkuvuuden omissa lapsissamme.
        Olisin halunnut kolme tenavaa mutta nuorempi kahdesta oli jo alle vuoden ikäisenä pitelemättämän villi joten vaimoni tyssäsi lukumäärän kahteen.
        Vaikka yhteyttä lapsimme ei olisikaan niin pelkä tietoisuus siitä, että he ovat jossakin ja elämämme jatkuu heissä antaa tarkoituksen meidän olemassaolollemme.
        Onneksemme tenavat ovat ominen lapsineen Eteläisen somen alueella joten kuulumisten vaihto on vaihtelevan tiivistä ja molemminpuoleiset vierailut muutaman kerran videssa tapahtuvia. Lastenlapsemme ovat vanhuutemme iloja. Itsekästä? Kyllä, mutta sisältöä ja merkitystä elämäämme. Jotain jää jälkeemme.


    • Anonyymi

      Ihminen on siittiön tapa tuottaa lisää siittiöitä.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2015
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1430
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1337
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      69
      1216
    Aihe