Apua toisen lapselle

huolestunut äippä

Ystävälläni on 9-vuotias poika, jolla on jonkinasteinen tarkkaavaisuushäiriö todettu tutkimuksissa. Vanhemmat eivät kuitenkaan vieneet lasta mm. suositeltuihin toimintaterapioihin kun hän oli 6-vuotias. He eivät halunneet nähdä, että lapsi tarvitsee apua ja että kaikki ei ole kunnossa, vaikka me ystävät olemme nähneet jo hyvin pienestä, että kaikki ei ole ihan kunnossa. Ongelmat ovat sittemmin vain pahentuneet.

Lapseen on vaikea saada kontaktia, hän saa hurjia raivokohtauksia, on impulsiivinen, ei tottele sääntöjä ja rajoja. Hän on mm. varastellut jouduttuaan huonoon seuraan, hän saattaa vahingoittaa itseään pienempiä lapsia jne. Hän pitää väkivaltapelien pelaamisesta koska on "kiva tappaa kun veri roiskuu". Jos ei kotona saa pelata niin karkaa koulukavereiden luo pelaamaan ja sulkee kännykän ettei äiti saa soitettua kotiin. Näyttäisi ettei hän kadu tekojaan tai sitten hän ei ymmärrä että on tehnyt väärin. Rajojen asettaminen ei onnistu, koska hän ei välitä vaikka menettäisi viikkorahan jne. Näitä ongelmia on muuallakin kuin kotona eli kyläillessä ja vapaa-ajalla. Koulussa hän ilmeisesti jaksaa keskittyä niin ettei hirveän suuria ongelmia siellä. Tässä oli vain muutama esimerkki asioista, joita tapahtuu lähes päivittäin.

Minusta lapsi tarvitsisi nyt viimeistään apua. Tuntuu, että äiti kieltää ongelmien olemassaolon tai sitten lapsi tulee viimeisenä arvojärjestyksessä omien menojen jne. jälkeen. Jotkut rankaisumuodot ovat myös aika hurjia eli kotiavaimet pois kolmasluokkalaiselta viime talvena kovien paukkupakkasten aikaan, jonka seurauksena lapsi odotti joskus useita tunteja kylmissään ulkona ennenkuin pääsi kotiin (kuulin myöhemmin muualta). Äiti on myös viime viikolla minulle kertonut ettei jaksa ja että kun hermot menee, niin lyö lasta : (. Tästä huolimatta ei halua hakea apua? Hän on varmasti väsynyt sillä lapsia on 3 ja tukiverkkoja ei ole juurikaan. Isä ei ole arjessa mukana.

Mitä tehdä? On sydäntä särkevää katsoa vierestä kun pienen pojan elämä menee pilalle. Tiedän, että apua on saatavilla. Ystäväni adhd-poika sai elämän kuntoon, opiskelee ammattiin ja on suhteellisen tasapainoinen ja iloinen nuori mies. Hänen äitinsä haki apua ajoissa. Itsellänikin on vilkas lapsi, mutta hän on hallinnassa selkeiden sääntöjen ja rutiinien ansiosta. Rakkautta ja rajoja siis. Onko vinkkejä miten saisi äitiä kannustettua hakemaan apua ja jos se ei onnistu, niin mitä teen? En voi sulkea silmiäni tuon pienen pojan hädältä.

7

230

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äipälle

      Lapsella voi olla autismia, asperger. Vanhemmat eivät ole syyllisiä, heidän on mahdoton toimia oikein lapsen kanssa jos ei ole tietoa oikeista toimintatavoista. Lapselle kuuluu kuntoutus ja tukea kouluun ja tukea vanhemmille. Lapsi oppii toimimaan kuntoutuksen kautta ja selviää aikuisena hyvin.

      Apu ehtii vielä hyvin. Murrosiässä alkaa sitten äidin ja pojan helvetti vailla loppua jos lapselle ei saada tukea.

    • huolestunut äippä

      Näin on, sen tiedän kokemuksesta. Apua saa kun sitä hakee. Olen itsekin hakenut omalle lapselleni hänen vilkkauden takia. Autismista ystäväni pojalla ei ole kyse vaan tarkkaavaisuushäiriöstä.

      Kysyinkin mitä tehdä jos vanhemmat eivät hae tukea lapselleen (ehkä kieltävät asian) ja tilanne vain kärjistyy lapsen kannalta yhä huonommaksi. Ei kai ole oikein, että lasta, jonka käytösongelmat aiheuttaa fyysinen vamma, niin esim. lyödään ja karjutaan kun vanhemmalta menee hermo käytösongelmiin? Lapsen oireilu pahenee ja vanhempi väsyy aina vain lisää ja kierre on valmis.

      Tarkoitus ei ole syyllistää ketään, sillä kuka vammalleen mitään mahtaa. Ehkä kuitenkin vanhemmalla on jonkinlainen vastuu pitää huolta jälkikasvustaan?

    • ulkopuolisten

      Toisaalta nuo asiat kuulostavat autismilta. Mutta mitä ne keinot ovat jos vanhemmat eivät ymmärrä vastuutaan.

      Tuo ei voi jatkua, lapsi tarvitsee apua.

      Lisää keskustelua, vaatikaa hakemaan apua kiireellisesti, ilmoittakaa selkeästi, että teillä on hätä tämän lapsen ja koko perheen puolesta.
      Joku taho tekee jokatapauksessa lastensuojeluilmoituksen viimeistään murrosiässä tästä lapsesta ja silloin voi olla jo liian myöhäistä.

      Jos vanhemmat eivät hae apua mahdollisimman pian, on siihen ulkopuolisten pakko puuttua lastensuojeluilmoituksen kautta

      On vaikea ymmärtää,että vanhemmat eivät toimi lapsensa parhaaksi.

      Jos vanhemmat eivät ymmärrä tilannetta, on teidän pakko siihen puuttua.
      Ei ole muuta mahdollisuutta kuin lastensuojeluilmoitus jos keskustelu ei auta. Se ilmoitus on kyllä tehtävä heti sitten.

    • abcdefgg

      äiti on siis kertonut sinulle, että lyö lasta (rikos) ja sinä et ole tehnyt mitään?

      Kaikilla on lakiin kirjattu ilmoitusvelvollisuus tuontyyppisissä tilanteissa.
      jos sitä rikkoo, voi itse joutua syytteeseen laiminlyönnistä (tai mikä se oikea termi nyt onkaan)

      Mitä siis tehdä? Ota vaikka yhteys lastenneuvolaan ja kysy
      mitä pitää tehdä sen sijaan, että netissä juoruat toisten asioita.

      Hyvin olet onnistunut sulkemaan silmäsi lapsen hädältä.

      Nyt toimi.

      Äiti ei aina uskalla lähteä hakemaan terapia-apua, koska pelkää leimautuvansa. Sinä voit toimia (siitäkin huolimatta että tekisit ilmoituksen) äidin tukena ja näyttää omalla käytökselläsi ettet pidä hänen lastaan mitenkään huonompana kuin muita lasta. Tai että ymmärrät sen että äidiltä menee hermo. Mutta väkivalta on aina väärä ratkaisu ja sen hyväksyminen.

    • ...

      Tee lastensuojeluilmoistus, jossa ilmaiset huolesi. Voi tehdä myös nimettömänä.

    • ADHD-lapsen isä

      Jos lastenlääkäri on tutkinut lapsen ja tehnyt tarkkaavaisuushäiriödiagnoosin, on lapsen edun vuoksi tärkeää tehdä suunnitelma lapsen ongelmien hoitamiseksi. Kertomasi lapsen ongelmat antavat kuitenkin kuvan, että lapsen ongelmiin ei puututa mitenkään. Kertomuksestasi saa kuvan, että lapsi tarvitsee ensimmäiseksi kuria.

      Käsittääkseni sinäkin voit tehdä lastensuojeluilmoituksen. Silloin äiti ei voi enää ummistaa silmiään lapsen ongelmilta.

    • huolestunut äippä

      Soitin ilmoituksen. Nämä ovat ikäviä asioita. Nyt on sitten ystävyys katkolla, mutta tärkeintä on, että lapsi saa apua. Ehkä äitikin sen joskus ymmärtää.

      Kiitos neuvoista, niistä oli tässä tapauksessa apua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2052
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      55
      1924
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1885
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1588
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1388
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1330
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1316
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe