Mitä virikkeitä heikkonäköiselle vanhukselle voisi tarjota?

sisällötön

Palvelutalossa asuvan päivät kuluvat usein makaamiseen, vessassa käymiseen ja syömiseen. Huoneessa on televisio ja radio, mutta ne ovat aina kiinni.

Mitä vanhus voisi puuhastella?

30

4885

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kukkiakukkia

      Miksi radio on kiinni? Radio suomi on hyvä kanava vanhukselle, siellä höpötellään paljon juttuja mitä yksinäinen voi kuunnella. Kirjoja saa myös cd-levyn muodossa... niitä voi kuunnella. Jos silmät vielä vähän toimii niin kukkia tai yrttejä voisi vaikka kasvattaa.... Eipä nuo vanhukset jaksa enää paljoa tehdä. Ootko kysyny häneltä itsestään mistä tykkäisi? Tai mitä on nuorempana harrastanut, jos sitä kautta saisi vinkkejä.

      • jk

        vain iin


    • KaraokeKid

      Voisi vaikka laulaa karaokea, tuttuja vanhojka kipaleita voi laulaa vaikka ulkomuistista :-).

    • 4+11

      Kenet saa pitämään karaokea?

      • KaraokeKid

        Nykyäänhän on näitä kotikaraokevehkeitä, voisko vaikka kunta ostaa sellaisen vanhainkoteihin? tai palvelutaloihin. Järjestetäänhän bingojakin, mikä sinänsä on vanha keksintö. Yksinäiset vanhukset palvelutaloista yhteen tilaan ja karaoke pystyyn :-). Tai jos vanhuksia kuljeteteaan päivätoiminnoissa, miksei voisi järjestää karaokea sinne?


    • yski marri

      Onko nyky palvelutaloihin alkanut päästä sellaisia asukkaita että vielä heitä jokin teidän jutuista kiinnostaa? On teillä erikoiset jutut. Sehän olisi ihanne jos näihin niinsanottuihin palvelutaloihin pääsis terhakkaat asukkaat. Ette taida tietää keitä ovat vanhukset?Sittenkun kutsu tulee pitkän jonotuksen jälkeen on seuraava paikka melkein viimeinen leposia Voi tätä teidän tietämystä.

      • KaraokeKid

        Sekoitakohan nyt vanhainkodit ja palvelutalot? Palvelutalojen asukkaat voivat osallistua vielä paljonkin oman asuntonsa ulkopuolelle, esim käyvät omatoimisesti ruokasalissa syömässä. Mikse sitten karaokessakin esimerkiksi.


    • ----

      Ajatus, että palvelutalojen asukkailla ei olisi muita kiinnostuksenkohteita tai kykyä kiinnostua kuin ruoka, wc ja lepääminen, on loukkaava. Vaikka arjesta ei selviäisi fyysisen vamman kuten lihasrappeuman tai aistimisvaikeuksien takia itsenäisesti, kiinnostuksen kohteet ja tahto toimia voivat säilyä.

      Vaikka osa palvelutalojen asukkaista elää omissa maailmoissaan, kaikkia ei voi leimata. Ja mikseipä poissaolevaakin vanhusta voisi piristää?

    • toivoatäynnä edellee

      Taidatte olla aikas nuoria näissä asioissa.Minulla on Äiti 88v ja siellä missä hän on on myös tälläisiä hössöttäjiä ja ikä ihmiset ei todellakaan tykkä.mutta onhan se hyvä että tekin vielä jotain yritätte palkkanne eteen

      • KaraokeKid

        Ei kannata ehkä ihmetellä että vanhuksille ei järjestetä mitää virikkeitä kun omaistenkantakin alkaa olla jo tuo. Kannattaa ottaa huomioon, että vaikka juuri sinun omaisellesi riittää ruoka juoma lepo ja puhtaus, palvelutalossa asuu sellaisiakin jotka ovat hyvinkin kiinnostuneita kaikesta toiminnasta, kun vain jioku sitä heille järjestäisi.

        Kerrohan mistä ikäihmiset tykkää sinun mielestäsi? Minun 82v isäni pitää ylipäätään laulamisesta ja kun on vietetty yhteisiä karaokeiltoja, hän oikein nauttii kun vaan laulut on sellaisia jotka hänkin osaa.Ja jatkossa kun seuraava sukupolvi ikääntyy, ajanvietetavat tulevat olemaan entistä värikkäämpiä ja monipuolisempia.Ja toivottavasti ikäihmiset osaavat sitten myös vaatia enemmän ;-).


      • KaraokeKid

        Pyöriikö äitisi ajatusmaailma vaivojen, virtsarakon ja peräsuolen ympärillä? Näin nimittäin usealle käy, jos ei ole muuta virikettä?


      • Anonyymi
        KaraokeKid kirjoitti:

        Pyöriikö äitisi ajatusmaailma vaivojen, virtsarakon ja peräsuolen ympärillä? Näin nimittäin usealle käy, jos ei ole muuta virikettä?

        Mä käyn töissä,mun elämä pyörii lapsen ja omien vaivojen ympärillä. Ja syön ja nukun vapaa ajat. Ja oon alle 50v.


    • Läsnäoloa

      Ikäihminen ei todellakaan kaipaa hössötystä ympärilleen eikä sitä kakofoniaa, jonka kaikki yhtaikaa auki olevat radiot ja televisiot aikaansaavat. Elävä, laulettu tai soitettu, ilman vahvistimia soiva musa olisi paras vaihtoehto kuin myös tämän ajan vanhuksille tutut musiikkikappaleet joko vanhasta tanssimusasta, kansanlauluista, virsistä ... Mutta edes näihin vanha ja sairas ei jaksa enää kovin kauan keskittyä.

      Jos ihmistä vierelle vaikka lukemaan romaania tm. vanhusta kiinnostavaa ei ole, niin nykytekniikka tarjoaa äänikirjoja näkövammaisille. - Lähimmäinen, kuka tahansa, vaikka ystäväpalvelun ihminen, voisi viedä säännöllisesti ulos joko kävelylle tai kahvilaan tai konserttiin tai teatteriin tai ... Ja asiointi pankissa, kaupassa, kampaajalla / parturissa, jalkahoidossa, hieronnassa yms. hoidoissa tutun kanssa on myös mukava retki ja virkistys arjen harmauteen.

      Kaikista eniten vanha ihminen toivoo ja haluaa vierelleen tutun ihmisen, jonka kanssa jutella ja puhua. Mutta jos puhetta ei enää tule, niin silti hän kaipaa vierelleen sen saman tutun vain olemaan lähellä, pitämään kädestä, hyräilemään, juttelemaan, vaikka vastausta ei tulekaan. Läheisyys ja turvallisuuden tunne ovat kaikista parhaimmat lääkkeet turvattomuuteen, josta suurin osa kivuista ja kolotuksista johtuu.

      • Vanhusten kakofonia

        Totta kai ihanne olisi, että ympärillä olisi läheisiä. Näin ei vain ole. Kaikilla ei ole lapsia, lapset asua toisella paikkakunnalla tai ihan vain työskennellä kokopäiväisesti. Vaikka joku läheinen kävisi kerran viikossa tunnin vierailulla, on viikossa kuusi muutakin päivää.

        En ymmärrä mitä tarkoitat samaan aikaan päällä olevilla televisioilla ja radioilla. Miksi joku laittaisi samaan aikaan monta päälle? Eihän sillä ole mitään tekemistä vanhusten kanssa. Kukaan ikään ja kuntoon katsomatta ei halua montaa televisiota ja radiota vierekkäin pauhaamaan.


      • Eikun äänien
        Vanhusten kakofonia kirjoitti:

        Totta kai ihanne olisi, että ympärillä olisi läheisiä. Näin ei vain ole. Kaikilla ei ole lapsia, lapset asua toisella paikkakunnalla tai ihan vain työskennellä kokopäiväisesti. Vaikka joku läheinen kävisi kerran viikossa tunnin vierailulla, on viikossa kuusi muutakin päivää.

        En ymmärrä mitä tarkoitat samaan aikaan päällä olevilla televisioilla ja radioilla. Miksi joku laittaisi samaan aikaan monta päälle? Eihän sillä ole mitään tekemistä vanhusten kanssa. Kukaan ikään ja kuntoon katsomatta ei halua montaa televisiota ja radiota vierekkäin pauhaamaan.

        Miltei joka huoneessa on radio, monessa myös televisio. Aamuhoitaja panee jomman kumman auki siitä huolimatta, katseleeko tai kuunteleeko huoneen asukas sitä. Ja huolimatta siitä, kuuleeko, ymmärtääkö, haluaako ... Toosa on auki koko päivän, ilta- tai yöhoitaja sulkee sen.

        Ns. olohuoneessa, päiväsalissa, on myös aina tv auki, katseli joku sitä tai ei. Kukaan ei ehdi huolehtia siitä, mitä töllöstä tulee, ainahan siellä kuvia kulkee ja ääntä lähtee, se lienee pääasia.

        Auki olevasta radiosta tulee hyvin usein nuorisomusaa, joka on iäkkäille ihmisille, tämän ajan vanhuksille pelkkää metakkaa, he eivät löydä siitä melodiaa, sanoja, harmoniaa eivätkä yhtikäs mitään, vain pelkkää mölyä, jota heille voi olla iskelmä, pop ja jazzikin.

        Hyvin harva hoitaja ehtii, jaksaa, ymmärtää tai välittää ajatella tällaista 'turhaa' juttua. Päivä kun on täynnä kaikenlaista tärkeämpääkin pesemistä, pyyhkimistä ja muuta puleeraamista.


    • toivottoman typerää

      Ikäihmiset eivät pidä ajanvietteistä? Oletko tosissasi? Vanhukselle voi merkitä todella paljon, että katsoo esim. tv-ohjelmaoppaasta häntä kiinnostavan ohjelman ja katsoo, että pääsee oikeaan aikaan television ääreen.

      Kaikkien ei tietenkään tarvitse bingota, tanssia ja laulaa karaokea ryhmässä. Joistain sellainen voi olla ahdistavaa ja kaoottista. Ajanviete voi olla pientä ja arkista, jotain mitä voi tehdä yksinkin.

    • uusiura aukeaa

      On aivan totta ikäihmiset ei tarvitse kuin päivittäin saman ihmisen vierelleen on se kuka tahansa,mutta ne on oltava samanhenkisiä että se ystävyys alkaa pelaamaan.Mutta sekään ei onnistu kaikilta.Ja ne jotka vaativat jotakin erikoista ohjelmaa niin ehdotan että voisitte mennä kokeilemaan tätäkin uraa.Omat työnne ei ole este vuorokaudessa on24tuntia.

      • KaraokeKid

        "ikäihmiset ei tarvitse kuin päivittäin saman ihmisen vierelleen "

        Ei kannata ylseistää ikäihmisten tarpeitakaan. Tulevaisuudessa ja jo nykyisinkin ikäihmiset ovat entistä vaateliaampia ja hyväkuntoisempia joten kaikenlaiselle "hössötykselle" on tilausta ;-).Minä lähtisin ikäihmisten tarpeistakin liikkeelle siitä, mistä hän on aikaisemmin pitänyt. Ahditsaa ajatuskin virikkeettömästä vanhuudesta.


      • 24 tuntia päivässä

        Ikävää, että jollain vanhuksella voi olla kaltaisesi läheinen, joka ajattelee, että toinen ei tarvitse elämäänsä sisältöä vanhuuden takia. Se ei oikein ole ratkaisu, että perheellinen ajaa itsensä piippuun juoksemalla päiväkodin, työpaikan, ruokakaupan, kodin ja vanhainkodin välillä joka päivä.


    • sydämen laajennus?

      Tänään minun omaiseni sanoi kyllä hänkä inhoittaa kun kaikki jotka tulevat tuolta ovesta haalaavat tai taputtelevat päähän ja hyvä etteivät vielä pussaiskin.Yritin hänelle selittää että haluvat sulle varmasti hyää.Juu niin kai mutta en ole tottunut tälläiseen lääppimiseen.Ilmeisesti on huomannut että ei ole kuitenkaan tämä sieltä sydämmestä vaan jonkimmoinen itsekäs tapa.( juu ymmärrän kyllä mitä hän tarkoittaa.

      • lääppimättä

        Niin. Vanhukselle voi olla tärkeää puuhastella myös yksin.


      • Yleistäminen inhotta

        Joillekin se voi olla "itsekäs tapa". Sellainen, joka tekee sen aidosta hyvästä sydämestään osoittaakseen ystävällisyyttä, huomaa kyllä, kuka ei halua halausta vastaanottaa eikä silloin halaakaan.


      • 4+3
        Yleistäminen inhotta kirjoitti:

        Joillekin se voi olla "itsekäs tapa". Sellainen, joka tekee sen aidosta hyvästä sydämestään osoittaakseen ystävällisyyttä, huomaa kyllä, kuka ei halua halausta vastaanottaa eikä silloin halaakaan.

        Keitä ne itsekkäät halailijat ovat? Ketkä täyttävät kosketuksenkaipuunsa vanhainkodeissa?


    • Arpaix

      Itsekin näen huonosti, olen 40v, mutta siltti voi lukea, kirjoittaa koneella, ja myös voi harrastaa liikkintaa. Miksi viriketta pitää järjestää? Jokainen voi huolehtia omista virikkeista itse!! Vaikka näön takia en voi esim. tehdä tarkkaa käsityö. niin voon kirjoittaa koneella, lukea, ja harrastaa liikkuntaa. Kun menee lenkille tai juoksemaan, ei tarvitse niin hyvin nähdä. Voi käytää punttisallia, nostella punteja, tehdä vatsalihasliikkeet, houlehtioa fyysesesta voimista ja treenataa.
      Myös vammainen voi harrastaa liikkuntaa ja ovat olemassa jopa olympialaiset vammaisille ja myös sokealle. Huono näkö ei saa ihmistä lamaantua, ja vaikka näe huonosti, voi:
      urheilla,
      kuunelaa musiikkia,
      soittaa vaikka kitaraa,
      kirjoittaa koneella missä isot kirjaimet.
      On monet harastukset jotka eivät vaadi super näköä.

      • KaraokeKid

        Arpaixi. Otappas TAAS huomioon että tämä on ikäihmisten palsta. Se mikä käy nuorelle ei käy vanhalle välttämättä.


    • Hankkiiko vanhus

      itselleen virikkeitä? Monen vanhuksen on vaikea hyväksyä se, että tarvitsee apua välttämättömiin asioihin, kuten sängystä nousemiseen tai vessassa käyntiin. Se, että pyytäisi apua tylsyyteen, ei tule mieleenkään.

      Vanhuksia on autettava ajanvietteiden keksimisessä ja toteuttamisessa.

    • Arpaix

      Kun liikkuu riittävästi ja treenaa lihaksia, niin ei tarvi mitään apua. Vanhus on keksintö laiskuudelle ja saamattomuudelle. Eläke passivoi. Kun ihminen saisi eläkettä vaan juuri viimeiset elinvuodet, ja teksi töitä vaikka 80 asti, niin ei passivoisi ja virikkeettä riitäisi. Tietysti on tylsää olla kotona tekematta mitään.
      Voi liikkua, käydä vaikka marjaa pomimassa, polkea pyörällä, juosta, opetella tietokonen kanssa, hankkia tekniset laiteet, harrastaa vaikka kuvausta, valokuvausta, ja kesällä ulkoilla.
      Itse näen aika huonosti, oikea silmä -2 ja vasen -4, mutta on silmälaseja, ja tietokonetta voi käytää, musiikkia voi kuunella, urheilua voi harrastaa vaikka näkee huonosti. Ei saa olla passiivinen, samaa onko 40 v tai 80v, niin kauan kun ihminen elää, pitää olla omatoiminen, lepoa saa haudassa riitt'ävästi.Elossa oleva ihminen pitää olla omatoiminen, vaikka näkö on huono.

      • KaraokeKid

        Juu, kerros tämä heille jotka syystä tai toisesta istuvat pyörätuolissa tai joilla on Alzheimerin tauti. Muutoinkaan iän karttuessa eesim oppimiskyky ei ole samaa luokkaa kuin työikäisillä. Huvittavaa että vertaat itseäsi vanhuksiin :-).


      • Anonyymi

        Mikä dille !


    • 95-vuotias

      20 metriä minuutissa rollaattorin kanssa kävelevä vanhus ei lähde juoksulenkille tai suolle rämyämään hillojen perässä. Vanhusten silmäongelmat ovat sitä luokkaa, ettei uudet silmälasit auta.

      Siitä olen kyllä samaa mieltä, että vanhuksen pitäisi liikkua ja käyttää lihaksiaan. Omaiset voisivat viedä vanhuksia pyörätuoliulkoilun sijaan rollaattorilenkille. Usein vierailuilla istutaan vanhuksen kanssa tämän kotona ja ehkä syödään. Vanhukselle voisi olla parempi liikkua ja mennä vaikka lähikahvilaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1488
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1022
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe