Arkkitehdiksi?

ei-kokenut

Elikkäs oon opiskelemassa lukiossa ja tää ammatti ollut haaveena jo pari vuotta. Olin luullut että tässä ammatissa käytetään erittäin paljon matematiikkaa ja fysiikkaa (esim. pohjapiirustusten ja rakennusaineitten määrän laatiminen) mutta näiden keskustelujen perusteella vaikuttaa että tässä ammatissa VAIN piirrellään erilaisia rakennuksia.. Onko tää totta vai sisältyykö tässä muutakin :(?

Miten tää ammatti käytännössä toimii? Onko se niin että kotona piirrellään rakennuksia yms. jonka jälkeen tää piirustus lähetetään jollekkin henkilölle, joka ois kiinnostunut ja hän aloittaisi tämän rakennuksen toteuttamisen? Vai pitääkö sen toteuttaa itse eli vastaa omista rakenuskustannuksista? Vai minne pitää viedä tämä piirustus? Ja sisältääkö se piirustus mitään muutakin kuin itse kuva rakennuksesta?

Entä mitä mieltä ootte ammatin tulevaisuudesta täällä Suomessa? Jos valmistuu arkkitehdiksi, niin saisiko hän töitä ja säännöllisesti rahaa? Kuinka se palkka määräytyy ja mistä sitä palkkaa saa? Onko arkkitehdeistä pulaa Suomessa? Vai onko heitä niin paljon että monet arkkitehdit eivät saa töitä kyseisellä alalla valmistumisen jälkeen? Ja näiden kysymysten perusteella: kannattaako nykyisin opiskella arkkitehdiksi?

10

1557

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rullatehti E.V.P.

      Ei kannata opiskella arkkitehdiksi.

      Tuossa 20, ehkä jopa 10, vuotta sitten olisin lisännyt "mutta jos raha ei ole tärkeää, tämä on hieno ammatti."

      Nyt se ei enää ole.

      • esrghyhjy

        Ala on täysin suossa nykyään. Töitä ei ole ja nekin vähät menevät liian halvalla, jolloin palkkataso koulutukseen nähden on surkea. Arkkitehtipalvelujen kannattavuus yritystoimintana on huonoimmasta päästä. Mitään arkkitehtuuria harvemmin pääsee syntymään, koska esteenä on raha. Nykyään rakentamisessa ei haluta käyttää rahaa, joten suunnittelu on 99%:sti tiukan budjetin rajoissa tapahtuvaa bulkkituotantoa ja käytännön ongelmien ratkaisemista. Kyseessä on ennen kaikkea kutsumusammatti.


    • Arkkitehti-yo

      Ainakaan ei kannata kuunnella yhtään mitä tällä palstalla ammatista puhutaan. Jostain syystä tänne on pesiytynyt muutama ihminen, joille on jäänyt ilmeisesti jotakin hampaankoloon arkkitehdeistä ja purkavat pahaa oloaan kirjoittamalla tänne. Suurin osa viesteistä ovat todennäköisesti muutaman "aktiivin" kirjoittamia eri nimimerkeillä, joten kovinkaan realistista kuvaa et täältä ammatista saa.

      Abitreeneissä on paljon keskustelua arkkitehtihausta ja pääsykokeista, mutta usein kouluun päässeet palaavat kertomaan vielä opiskeluistaan. Varsinaisesti ammattiaan harjottavien arkkitehtien mielipiteitä ei oikein tahdo löytyä mistään. Kannattaa kysellä ja miettiä jos tuttavissa tai sukulaisissa olisi arkkitehtejä, joilta voisi kysellä hieman heidän työstään. Tai ei ole mahdoton ajatus pyytää pientä haastattelua joltakin oman paikkakunnan arkkitehdiltäkään. Jos ammatti kiinnostaa, niin kannattaa ottaa selvää sopisiko se sinulle.

      Itse pääsin tänä kesänä arkkitehtikouluun ja lähden erittäin innoissani opiskelemaan alaa.

    • Toinen nimimerkki

      Eipä taida oikeiden arkkitehtien mielipiteitä löytyä mistään, kun vituttaa se, että muut arkkitehdit ovat saaneet nimensä lehteen, ja oma nimi vielä sieltä puuttuu.

      Arkkitehdille mikään ei ole sen tärkeämpää kuin näkyys. Siis oman egon näkyvyys. Sillä, mitä idioottimaisuuksia oikeasti on saatu aikaan, ei ole vitunkaan väliä. Alvar Aalto ja Finlandia-talo ja Enso-Gutzeitin pääkonttori ovat oiva esimerkki.

      • Arkkitehti-yo

        Ja tällä viestilläsi ikäänkuin allekirjoitat kaiken sanomani.

        Siinä olet toki oikeassa, että arkkitehdille nimen näkyvyys ja "brändin" rakentaminen on tärkeätä. Samoin kuin kuvataiteilijoilla, muusikoilla yms. henkilökeskeisillä aloilla. Aallon arkkitehtuuriiin kantaa ottamatta hän on tässä ollut erittäin taitava.

        Finlandia-talo ja Enso-talo ovat tärkeä osa kulttuuriperintöämme yhtä lailla kuin 1800-luvun puukorttelit, kirkot yms. Tällä hetkellä funkkistalot ovat melko parjattuja, mutta samalla tavalla 30- ja 40-luvulla ovat klassistiset talot edustaneet "vanhentunutta" lähihistoriaa, ja ollut siihen aikaan epämuodikasta. Kaikki rakennusperintö ja aikanaan laadukasta arkkitehtuuria edustaneet työt ovat minun mielestäni säilyttämisen arvoisia. Tai ainakaan millään sukupolvella ei ole oikeutta niitä yksin hävittää.


    • Rullatehti E.V.P.

      Taputan suuria, karvaisia käsiäni!

      Sinusta, jos jaksat, voi kehittyä mitä mainioin arkkitehti. Toivotan Sinulle parhainta menestystä valitsemallasi ohdakkeisella polulla.

      (On tämä hiieno ammatti edelleenkin...)

    • jo kymmeniä vuosia

      Jos haluat opiskella miten tehdään viihtyisä asuinympäristö, jos osaat piirtää, laskea, jos sinulla on mielikuvitusta mutta myös tervettä järkeä, organisaatiokykyä ja tarpeeksi kova tahto, voit onnistua arkkitehtinä tässä kovassa maailmassa jossa liian usein vain raha ratkaisee

    • Insinööri_

      Arkkitehdiksi kannattaa tietysti opiskella jos on siihen edellytykset. Raha ratkaisee tietysti duunarin talon rakentamisbudjetin, mutta arkkitehdillä on varmasti varaa toteuttaa suunnitelemansa talo.

    • aiheen aloittaja

      Noh.. en oo oikein hyvä piirtelee ja koulutuksen aika on mulle liian pitkä.. Taidan vaihtaa suunnitelmiani :D
      Taidankin ryhtyä astronomiksi tai kauppatieteiden kanditaatiksi, mutta katotaa sitte myöhemmin muuttuuko mielipiteeni joskus vielä!

      Mutta hyviä viestejä kiitos siitä porukat :)

      • mais.ark.yo

        No mä opettelin piirtämään, jotta pääsisin opiskelemaan sitä mitä haluan eli maisema-arkkitehtuuria (se on aika samanlainen ammatti kuin arkkitehdin ammatti ja sitä opetetaan samalla laitoksella). Toisella yrittämällä pääsin sisään enkä ole katunut. Koulun penkiltä katsottuna alan tulevaisuus on mielenkiintoinen ja suhteellisen hyvin pääsee työllistymään.

        Jostain syystä arkkitehdin ammatti herättää hirveästi intohimoja suuntaan ja toiseen. Kannattaa tehdä sitä mikä kiinnostaa ja muistaa se, että lähes kaiken voi oppia jos haluaa. Meillä on aika paljon opiskelijoita, jotka ovat aluksi menneet opiskelemaan jotain muuta ja myöhemmin huomanneet, että haluavat opiskella arkkitehtuuria/maisema-arkkitehtuuria. Ehkä ketjun aloittajalle käy vielä niin. :)


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      97
      4737
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      140
      3173
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3135
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      406
      2229
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      235
      1378
    6. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      11
      1223
    7. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      76
      1207
    8. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      69
      1132
    9. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      30
      1104
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      118
      1020
    Aihe