Sydämen vajaatoiminta nuorella

qascbnmgjgh

Terve. Olen 20-vuotias, sairastanut 3 kertaa sydänlihastulehduksen, jonka jälkkeen todettiin sydämen vajaatoimintaa.. Syön 2 eri sydänlääkettä. Ramiphril ja emconcor molempia 2,5mg/vrk.. Mietin vaan että miten tämä vaikuttaa elämän pituuteen kun oon vielä nuori ja ennusteissakiin sanotaan että jo 50% on kuollut 5 vuoden sisällä taudin jälkeen.. että pitääkö nämä paikkansa vai miten paljon siihen vaikuttaa esimerkiksi ikä, muut sairaukset, jne jne..

15

3738

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ?????====)))

      etkö kysynyt tai saanut mitään ennustetta lääkäriltäsi? Voiko sydämen vajaatoiminta tulla tosiaan noin "helposti"? Jos esim. verenpaineenkin pitää olla olla koholla vuosia ?? aiheuttaakseen sen..

    • qascbnmgjgh

      En kysynyt kyllä eikä ilmottanutkaan mitään.. Niin se näköjään tuli mutta arvelisin että kummiskin aika lievää vajaatoimintaa kyseessä

    • ?????????=======))))

      no ehkä se 5 vuotta on ennuste sellaisille joilla vaikea vajaatoiminta? Kysy lääkäriltä niin asia selviää eikä tarvitse tuolla asialla mieltä piinata enempää kuin pakko. Lääkärit ei tosiaan varmaan turhan paljon potilaan asioita potilaalle itselleen kerro... :(

    • Airamaria

      Mistä ennusteesta olet nähnyt? Jos se on tilasto vajaatoimintapotilaiden elinennusteesta, ei ole oikea sinulle. Kerro.

    • qascbnmgjgh

      Niin, juuri se ennuste.. lukenu joiltain lääkäri ja muilta asiaan liittyviltä sivuilta tietoa ja löytäny nuo kuolleisuus jutut..

    • qascbnmgjgh

      http://www.poliklinikka.fi/sydanterveyskanava/artikkelit/sydamen-vajaatoiminta-8997451.. esim tuolla. " Vakavasta sydämen vajaatoiminnasta kärsivistä 30-70 % menehtyy vuoden kuluessa, lievästä vajaatoiminnasta kärsivistä noin 5-10 %. Kaikista vajaatoimintapotilaista on viiden vuoden kuluttua elossa 50 % naisista ja 35 % miehistä. "

      • airamaria

        Jatkanpa vielä...katsoin kuitenkin artikkelin. Laveasti siinä oli selitetty ja aika monipuolisesti. Kun vaan huomaa, että kaikki oireet eivät ole kaikilla, eivätkä samanvahvuisina.
        Etukäteen kannattaisi olla pelkäämättä mitään, huolehtia vain, että saa parhaan mahdollisen hoidon. Nuorella ihmisellä kaikki on vaikeampaa, mutta yritä ottaa lääkkeet säännöllisesti ja valittaa lääkärille, jos tunnet "outoja oloja" eli sivuvaikutuksia. Vastaavia mutta erityyppisiä lääkkeitä on leegio. Tsemppiä edelleen.


    • airamaria

      En rupea tuota tutkimaan, mutta jos noihin sisältyy kaikki vajaatoimintapotilaat, lähtökohta on harhaanjohtava. Voi olla silti oikea. Muuta - silloin siinä on mukana myös kaikki esim. iän puolesta viimeisiä henkosia vetävät sepelvaltimopotilaat, joita on suuri määrä. Kysypä seuraavalla kerralla kardiologiltasi tai siätautilääkäriltä.

      Sinulla lienee pieni lääkitys jos verenpaineesi on korkea. Itse sairastin n. 15 v. sitten yhden sydänlihastulehduksen tietämättäni. Seurasi rytmihäiriöt ja hengästyminen. Dignoosi: dilatoiva kardiomyopatia - kohtalainen. Lääkkeet alentavat verenpainettakin ja lisäävät sydämen pumppausvoimaa.Korkeaa verenpainetta en nähnytkään, sehän olisi ilman lääkitystä. Vajaatoiminta alkoi vähitellen vaivata ja on viime talven aikana saatu hoidettua kohtalaiseen kuntoon, mutta nyt hiippaläppä vuotaa. Pääsen parin kuukauden kuluttua siitä leikkaukseen iästäkin huolimatta siitä katsotaan olevan minulle hyötyä. Olen 72 v.
      Vajaatoimintahan ei ole itsenäinen sairaus, joten varsinaisen vaivan ennuste olisi hyödyllisempi, jos sitä nyt haluaa.

      Kun sairastuin, ei juuri ollut tietoa.Lehtiartikkelissa Tilastokeskuksen tiedoista oli koottu kardiomyopatian iäksi 3 vuotta!! Kyllä on lääketide kehittynyt 15 vuodessa - eipä muuta voi sanoa. Olen lukuisia kertoja kuullut, että ihan turhaa luottaa ennusteisiin, ei mitään hyötyä. Kardiologin ja/tai sisätautilääkärien kanssa kannattaa aina keskustella aiheesta. Hyvää jatkoa sinulle.

    • qascbnmgjgh

      Kiitoksia.. jospa tässä nyt eläs kummiskiin ihan sinne vanhuuteen asti.. :) Eikä vaan paria vuosia

    • -----toivo

      Nykyään on hyvät lääkkeet, jotka voivat korjata sydämen tilaa. Sydänlihastulehdukset voivat jättää jälkiä sydämeen. Itse olen ehkä nuorena sairastanut sydänlihastulehduksen tietämättäni. 26v.sitten sydäntäni lääkittiin vajaatoiminta lääkkeellä n.3vuotta. Sitten olin ilman lääkitystä ja nyt on vuoden ollut kutakuinkin sama ACE-estäjä kuin sinulla, sama vaikuttava aine, nimi eri. Otan aamulla ja illalla 2,5mg. Seuraavan kerran kun käyt lääkärissä, kysy rohkeasti tilanteestasi.Ethän tupakoi, etkä käytä alkoholia?! Molemmat myrkkyä sydämelle. Itse käytin nuorena molempia, mutta onneksi pääsin niistä. Stemppiä sinulle!

      • lisäys

        Siis nyt olen lähellä 60v. ikää.


    • qascbnmgjgh

      En oo polttanu pariin vuoteen ja nyt ollut juomattakin jo 3 kuukautta.. ennen tuli juotua kyllä tosi paljon.. olin niin sanottu alkoholisti. oli parin kuukauden putkiakin.. mutta nyt päässy ohi. Toivottavasti sitä nyt eläis pitkään.. :)

    • airamaria

      Upeaa! Tuo alkoholin lopettaminen on jo hieno askel kohti pidempää elämää sydämen kannalta. Samoin tupakoinnin lopetus luonnollisesti.
      Jatkoa vaan kuukausi kuukaudelta!

      Nimittäin - tämä minulle siunaantunut sydäntä laajentava kardiomyopatia saattaa tulla myös alkoholista runsaasti riippuvaisille ihan siitä syystä, mutta poistua käytön loputtua, joten lopettaminen sydänsairauden ja -oireiden takia on erittäin hyvä asia.

      Jos lääkärisi on puheliasta sorttia, on varmaan korostanutkin näitä sinulle.

      Miten sairaus vaikuttaa elämääsi lääkkeistä huolimatta? Onko se mielessä oireiden vai pelkän olemassaolonsa vuoksi?

      Utelee

    • qascbnmgjgh

      Eipä ole mitään oireita pahemmin kyllä.. :) Ihan vaan sen takia kun mietin noita kuolematilastoja niin siinä mielessä vaan. Niin, voihan se alkoholistakin johtua ja kyllä siitä on jonkun verran ollu puhetta..

    • Anonyymi

      Hei, miten sinulla ap menee? kysyn koska läheisellä, nuorella ihmisellä on nyt myös ilmeisesti tulossa sama diagnoosi kuin sinulla, ja samoja tilastoja olen itse kauhulla löytänyt ja nyt sitten eksyin tälle sivulle. Tosi kurjaa että jäit noin yksin diagnoosin kanssa eikä lääkäri kunnolla kertonut tilanteesta. Mikä on sinun vointisi nyt?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1957
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      10
      1691
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      15
      1638
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1527
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1485
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1400
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1377
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      650
      1271
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      17
      1213
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      10
      1168
    Aihe