Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vahvempi valuuutta?

Valuutta-Valtteri

Mistä tiedän milloin valuutta on vahvempi kuin toinen? Jos esim. 1 euro = 0,60 GBP, niin eikö euro ole silloin vahvempi? Toisaalta jos 1 euro = 7 SEK niin onko euro silloinkin vahvempi? Auttakaa miestä mäessä!

1

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Devalvaatiopeikko

      Rahayksikön suuruus on eri asia kuin valuutan vahvuus. Esimerkiksi Suomen markka oli hyvin pieni yksikkö vuonna 1962. Seuraavan vuoden alusta 100 vanhaa markkaa muuttui yhdeksi "nykymarkaksi", mutta ei se tehnyt markasta sen vahvempaa valuuttaa.

      Valuutan vahvistuminen yleensä johtuu sellaisista asioista kuin yleinen poliittinen vakaus, hyvässä kunnossa oleva talous, korkojen nousu ja edullinen vaihtotase. Muutos on hidas, mutta pitkäaikainen vahvistuminen saattaa muuttaa merkittävästikin valuuttojen keskinäisiä suhteita. Toisaalta mekanismi korjaa itseään ja vahvistuva valuutta esimerkiksi on omiaan heikentämään vaihtotasetta.

      Kun nykyisin ei ole kiinteitä valuuttakursseja, vahvuus ja heikkous näkyy lähinnä siinä mihin suuntaan valuutan arvo liikkuu. Jos eurolla saa 10 Ruotsin kruunun sijasta enää 9, voidaan sanoa että euro heikkenee tai kruunu vahvistuu. Jos eurolla saa vähemmän myös muita valuuttoja, kyse on euron heikkenemisestä. Jos taas kruunulla saa enemmän muitakin valuuttoja, kyse on kruunun vahvistumisesta. Nämä molemmat ilmiöt voivat esiintyä samaan aikaankin. Molemmat valuutat voivat myös samaan aikaan vahvistua tai heikentyä muiden valuuttojen suhteen ja pitää keskinäisen kurssinsa ennallaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2174
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2003
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1622
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1450
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      75
      1420
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1337
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1314
    8. 50
      1205
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe