Jääkäriprikaatin kahvi

Kofi kafe

Heippa kaikki kahvin ystävät.

Olen alkanut juomaan kahvia joskus 15-16 vuotiaana ja olen nyt yli 50 vuotias mies. Minä olen muistellut koko elämäni ajan armeijan aikaista kahvia. Suoritin asevelvollisuuten Sodankylän Jääkäriprikaatissa vuonna 1980. Muistan että kahvi maistui erikoisen hyvältä sekä sotilaskodissa että ruokalassa. Meillä oli joka torstai aamu- tai iltapalalla kahvi ja sämpylä. Tuo sämpylä ja kahvi oli niin hyvä että sitä odotettiin koko viikon. Torstain kahvisämpylä oli todellakin viikon kohokohta. Erikoisesti ruokalan kahvi oli hyvän makuinen. En ole missään juonut niin maittavaa ja aromirikasta kahvia kuin Sodankylän Jääräriprikaatissa vuonna 1980. Sen jälkeen en ole missään saanut niin hyvää kahvia.

Olisiko tällä palstalla joku asiasta tietoinen joka voisi kertoa salaisuuden Jääkäriprikaatin hyvälle kahville? Tarkoitan kahville jota tarjottiin vuonna 1980. Mikä erikoiskahvi se oli? Onko siellä vielä tänäänkin yhtä hyvä kahvi? Mitä sanotte te jotka olette käyneet Sodankylässä armeijan viime vuosina?

Tuon erikoisen maittavan kahvin salaisuus ei ole siinä että kahvia sai silloin niin harvoin ja vähän. Silloinhan kahvi maistuisi erikoisen hyvältä nytkin, silloin kun on ollut ilman kahvia pitempään, Mutta kun ei ole niin. Nykyinen kahvi on tuskin enää juotavaa ja silloin se oli nautinto.

Jääkäriprikaatin Ruokalan kahvi oli niin erikoisen hyvä että se oli parempi kuin sotilaskodin kahvi. Ei siis voi olla kysymyksessä sama kahvi. Vai hourinko minä. Mutta selittäkää te jotka asiasta luulette jotakin tietävän tai todella tiedätte, mutta älkää tuoko tuota edellä esittämääni selitystä. En hyväksy sitä.

5

436

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • J.Stålkuk.

      Taidat kyllä houria. Sitä samaa prujua se on kun itse olin intissä -68.
      Silloin se ainakin toi lähinnä mieleen paahdetun sahapurun. Vielä kun siihen oli valmiiksi sekoitettu maito, yäk. -Olin jo silloin tottunut juomaan kahvin mustana.
      -Tiettävästi se on laitoskäyttöön tarkoitettua kahvia, toimitettiin (taan) kilon pusseissa..

      • Kofi Kafe

        Kavi oli tavattoman hyvä kahvi. Siitä piti koko sotilasjoukko.
        Ei siis vain joku harva, vaan KAIKKI. Kahvista oli aina tappelu. Piti juoda nopeasti että ehti saada lisää, samanaikaisesti kun piti tietysti myös ehtiä nauttia kahvista. Tämä oli ongelma. Kahvi ei siis ollut tavallista litkua. Se oli joku erikoiskahvi. Mikä se siis oli?
        Mutta minä puhun vuodesta 1980 ja Sodankylän Jääkäriprikaatista. Huomaa tämä!


    • Pian nostomies

      Sodankylästä ja vuodesta 1980 minulla ei ole omakohtaisia havaintoja.

      Suoritin itse asevelvollisuuteni 1969–1970 ja sain kahvin suhteen yhtäpitäviä kokemuksia kolmesta varuskunnasta (Oulu, Riihimäki ja Hamina). Ruokalan aamupalalla juotiin kahvia vain sunnuntaisin (muina viikonpäivinä saatiin teetä). Kahvi oli valtion laitoksille (= vangeille ja varusmiehille) tarkoitettua halpistörkyä, varmaankin paahtimon lattialta lakaistuista roskapavuista keiteltyä. Sitä ei juuri kukaan olisi juonut, jos vain olisi ollut vaihtoehtoja tarjolla.

      Erinomaisen tehokasta laksatiivia tuo petroliksi kutsuttu ”kahvi” kylläkin oli: kun ruokalasta poistuttiin aamukahvin jälkeen yksiköihin, oli vessojen istuntopuolelle melkoinen tungos...

      Sotilaskodeissa myytävä kahvi oli tavallista ”siviilikahvia” ja oma lukunsa – siitä ja varsinkin munkista pyydettävän kohtuullisen hinnan maksoi vähistä päivärahoistaankin ihan mielellään.

      Metsäkeikoille ostin reppuuni Pauligin Sheikin Mokkaa (jota ei taida olla enää tarjollakaan). Käytin 250 gramman paketin kahteen pakilliseen. Kun tujautin telttakaminan päällä pakillisen tuollaista veretseisauttavaa myrkkyä, sain oitis ystäviä ja jopa jonkinlaista mainetta kahvinkeittäjänä!

      • Anonyymi

        Kävin armeijan sodankylässä silloin 1980. 12.6 astuttiin palvelukseen ja se oli just se pitkä kuuma kesä. Keittiöllehän määrättiin aina ruokailun jälkeen alokkaita töihin ja pari kertaa olin siellä minäkin. Näin silloin niitä armeijan isoja kahvipaketteja ,jotka olivat vaatimattoman näköisiä ja painoivat ainakin 2 kiloa. Paketin kyljessä luki; kahvia vangeille ja sotilaille. Näkkileipäpaketissa luki; leipää vangeille ja sotilaille. Ilm kahvi oli paahtimossa liikaa paahtunutta tms ja vanikka vastaavasti epälaatuisempaa kuin norm. mutta kuitenkin elintarv. kelpaavaa.


    • Anonyymi

      Niin tiedä kahvin suhteen mitä muistan 1972 astuin palvelukseen hyvältä maistui ja munkit myös ! Siis sotkuun ei kyllä pääsyt jos ei läpäissyt arvomerkkejä tais olla vasta kk kun palvellut voi yrittää ensi kertaa pääsin kyllä läpi ei siinä mitään ! Muuten silloin jollekkin lomille ei todella pääsyt vasta kun oli valan tehnyt n.3kk mutta ei siinä mitään minkäs mahdoit !?? Palvelin 11 kk aluksi krh ehkä kk sitten kuljetus puolelle Pankku kuski koulutus pääasiassa,mutta kaikki ajoneuvot tuli käytyä käydä läpi se kuului silloin koulutukseen !
      Mielenkiintoisinta oli kun joutui insinööriajoon vahalla Vanajalla joka oli 1950 luvulta suoralla laatikolla oleva täys romu,siviili liikenteessä se piti suorittaa sen aikaisessa Pyssykylän liikenteessä !
      Sen selvitin kyllä oli sen verran kokemusta jo kun olin poikasesta asti kaikenlaisilla kosloilla ajellut !
      Että näin silloin nykyään varmaan toisin 50 vuoden jälkeen !?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      2970
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2079
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1852
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe