Missä järjestyksessä?

Pulma!Help!

Missä järjestyksessä Tähtien Sodat kuuluisi katsoa? Pitäisikö aloittaa vanhasta trilogiasta ja sitten siirtyä uuteen vai toisinpäin?

21

6406

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KyleKatarn(1987)

      Tätä aihetta on sivuttu aikaisemminkin tuolla Scifi-kategoriassa, mutta kyseinen aloitus lienee jo hautautunut jonnekin arkiston pimentoon.

      Sinällään tämä on kyllä oikeampi paikka kysyä tällaista.

      Siispä vastaan ainakin omasta puolestani, että ehdottomasti kannattaa katsoa ensin vanhan trilogian elokuvat ja vasta sitten koko saaga ykkösestä alkaen.

    • asajslee

      jos kronologisesti haluat katsoa niin sitten uudet ja vanha sitten
      ajallisesti siis..

    • KyleKatarn(1987)

      Niin, elikkäs se syy miksi neuvoin katsomaan ensin vanhat on siinä, että uusien elokuvien katsominen ensin vie vanhasta trilogiasta kaiken yllätyksellisyyden pois. Vanha trilogia kun sisältää yhden aika isohkon yllätyskäänteen, jota ei ihan tuosta vain voisi arvatakaan, ja uudet elokuvat paljastavat hiukan tylysti tämän yllätyksen jo etukäteen.

      Joten jos tutustuu aivan ensimmäistä kertaa elämässään Star Warsin maailmaan ja haluaa pysyä edes osittain jonkinlaisessa jännityksessä näitä elokuvia katsoessa, niin paras järjestys olisi 4,5,6 & 1,2,3.

      Kun tämä yllätys sitten kertaalleen on jo paljastunut, ei katsomisjärjestyksellä enää olekaan niin kovin suurta merkitystä.

    • SweetInsane

      Ja toisaalta, jos katsoo ensin vanhan trilogian, vie se kaikki yllätykset pois uudesta trilogiasta. :) Valitettava tosiasia on, että lähes jok'ikinen ihminen tuntuu tietävän Imperiumin vastaiskun suuren paljastuksen -oli sitten nähnyt elokuvat tai ei.

      Itse olen niitä faneja, jotka hyväksyy mitä Lucas sanoo: filmit on tarkoitus katsoa järjestyksessä 1-6. Kyllähän niistä elokuvista muitakin yllätyksiä ja "suuria" paljastuksia löytyy, jotka voi ensikertalaisen yllättää ihan yhtälailla. Eli minä sanon, että Star Warsit kannattaa katsoa numerojärjetyksessä. Kyseessähän ei ole Luken tarina, vaan Anakinin tarina. :)

    • KyleKatarn(1987)

      Kyseessähän on oikeastaan koko Skywalkerien perheen tarina kahdessa sukupolvessa. Ainoastaan osat 1-3 keskittyvät Anakiniin, ja osissa 4-6 kuvataan enemmänkin hänen lastensa koettelemuksia ja ne ovat ennen kaikkea Luken kasvutarina.

      Alun perin Star Wars 4-6 oli vain Luken tarina, ja tuskin koskaan oli olemassa alusta loppuun asti valmista ajatusta kahdesta trilogiasta. Alkuun mentiin vain elokuva kerrallaan eikä ollut varmuutta tulisiko Star Warsista edes yhtä trilogiaa. Uuden ja vanhan trilogian välille tekemällä tehdyt sillat ja liitokset kertovat vahvasti siitä, että mitään valmista SW-universumia ei ollut. SW on alati kehittyvä juttu. Myös jokaiseen uuteen julkaisuun lisätyt muutokset ja parannukset kertovat siitä, että Lucas vasta jälkeenpäin funtsittuaan keksi, että tietyt jutut olisi mukava saada mukaan tarinaan.

      Uskon kyllä todella, että George Lucasia harmittaa suuresti alkuperäinen trilogia (hänhän on kai itsekin näin sanonut), sillä vanhempien osien oleminen sellaisia kuin ne ovat, on tavallaan rajoittanut paljon sitä minkälaisiksi uudet osat voitiin tehdä. Ja juuri siksi kytkökset vanhan ja uuden välillä tuntuvat niin keinotekoisilta, koska Lucas halusi tehdä uusissa osissa jotain ihan muuta, kuin mihin olosuhteet hänet alkuperäistä trilogiaa työstäessä pakottivat. Nyt kun Lucasilla on viimein kaikki valta toteuttaa unelmansa, hän olisi halunnut aloittaa puhtaalta pöydältä ja tehdä koko saagan uusiksi, mutta hän ei voi tehdä alkuperäisen trilogian olemassaoloa enää olemattomaksi. Sen sijaan hän on tyytynyt lisäilemään lohtuparannuksia sinne tänne.

      Tähän juoniasiaan kommentoiden, lähestulkoon kaikki ihmiset maan päällä ovat varmasti tietoisia tästä legendaarisesta lentävästä lauseesta, joka paljastaa ihan kaiken, mutta onhan kuitenkin mahdollista, että yhä löytyy ihmisiä jotka eivät tiedä Tähtien Sodasta yhtikäs mitään. Edes tuon vertaa. Olisi reilua, jos he voisivat löytää Tähtien Sodan samalla tavalla, kuin ihmiset 70-80 lukujen vaihteessa. Nähdä sen samoin viattomin silmin. Mutta se on vain minun mielipiteeni ja se siitä. :)

      Vielä aion tähän loppuun nyt hieman änkyröidä taas ja väittää, että uuden trilogian yllätykset eivät ole mitään verrattuina alkuperäiseen, jopa voisin sanoa ettei uusissa osissa edes yllätyksiä ole, sillä niistä riisutaan pois kaikki mystisyys jo alkumetreillä. :)

      • KyleKatarn(1987)

        Näiden neuvojen perusteella voikin olla entistä vaikeampaa päättää elokuvien katsomisjärjestystä, koska muilta ihmisiltä kysyttäessä mielipiteitä on aina niin laidasta laitaan. : D

        Hankalaksi menee.

        Kaikkein järkevintä olisi tosiaan olla kysymättä asiaa lainkaan täältä ja arpoa päätös omassa mielessä ja edetä sitten sen mukaan. Meni syyteen tai saveen. :)


    • Aarni

      Tässä ehkä oikea järjestys (nimen perässä nettiosoite josta pääset katsomaan suoraan elokuvan ja nimn perässä myös elokuvan vuosiluku)_Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 1999 http://www.solarmovie.tl/link/play/1813733/_ Star Wars: The Clone Wars 2008 (elokuva) http://www.solarmovie.tl/link/play/2486519/_http://www.solarmovie.tl/tv/star-wars-the-clone-wars-2008-1/ (kaikki jaksot)_Star Wars: Episode II - Attack of the Clones 2002 http://www.solarmovie.tl/link/play/1847757/_Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith 2005 http://www.solarmovie.tl/link/play/1845720/_ Star Wars: Episode IV - A New Hope 1977 http://www.solarmovie.tl/link/play/1856706/_Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back 1980 http://www.solarmovie.tl/link/play/1814673/_tar Wars: Episode VI - Return of the Jedi 1983 http://www.solarmovie.tl/link/play/1845250/
      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Siinä oli kaikki tämä on ehkä oikea järjestys

    • Veteranfan

      Minä itse aloitin katsomisen saagan keskeltä,eli Imperiumin vastaiskun.

      Uudelle sukupolvelle tuleva uusi Star Wars-Episodi VII on varmasti heille uusille katsojille ensikokemus Star Wars kaanoniin,ei olekaan oikestaan merkitystä onko nähnyt aiempia vanhoja elokuvia,kunhan vain tarina kiehtoo katsojia.

      Clone Wars animaatio sarjassa jaksot esitettiin osittain epäkronologisessa järjestyksessä,mikä oikeastaan onkin aitoon Star Wars henkeen kuuluva asia,nimittäin Star Wars ei sijoitu mihinkään tiettyyn aikaan tai paikkaan,kuten elokuvien alku teksteissä mainitaan.

    • tämä_paras

      Luettuani muutamia nettikirjoituksia eri katsomisjärjestyksien eduista ja haitoista, niin päädyin katsomaan elokuvat järjestyksessä 4, 5, 1, 2, 3, 6. Voin suositella tätä muillekin. Kuudes osa päättää tarinan siten, että mielestäni on aivan idioottimaista suositella katsomaan sen jälkeen aiempia osia. Parempi melkein sitten jättää 1-3 kokonaan katsomatta ja lukea vaikka epäselviksi jääneet jutut jostakin. Mielestäni järjestys toimii hyvin siksikin, että vanhimmat tekeleet ovat teknisesti todella alkeellisia. Mielestäni 3. osassa CGI on jo ihan nykyaikaisella tasolla ja äkillinen paluu 70-luvulle tuntuisi häiritsevältä.

      • Xizor

        Tuo lienee hyvä järjestys jos pitää ensiarvoisen tärkeänä sitä, että tarina päättyy.


    • SWSWSWSW

      Mikä on tuo egendaarisesta lentävästä lauseesta, josta ylempänä kirjotetaan? :)
      '
      Onko Lucasilla ollut I valmiina jo kun IV on esitetty teattereissa?

      • raharatkaisee4B

        Alkuperäisten IV-VI aikoihin Lucas väitti kirjoittaneensa koko tarinan I-IX jo aikoja sitten valmiiksi, mutta että hänen oli tuolloin mahdollista kuvata vain osat IV-VI silloisten erikoistehosteiden rajoitusten vuoksi. (Ja höpön pöpön, jos minulta kysyttäisiin)


      • Warstars
        raharatkaisee4B kirjoitti:

        Alkuperäisten IV-VI aikoihin Lucas väitti kirjoittaneensa koko tarinan I-IX jo aikoja sitten valmiiksi, mutta että hänen oli tuolloin mahdollista kuvata vain osat IV-VI silloisten erikoistehosteiden rajoitusten vuoksi. (Ja höpön pöpön, jos minulta kysyttäisiin)

        IV:ssa ei vielä ollut viitteitä sukulaisuussuhteista Luke - Leia - Vader.
        Ehkä niitä ei haluttu vielä näyttää tai sitten Lucas ei ollut niitä keksinyt?
        Mutta kaipa hyvä käsikirjoittaja luo hahmoilleen historian, joten sukupuu olis kai jo tehty ennen ensimmäistäkään elokuvaa...


      • jedimestarijäppinen
        raharatkaisee4B kirjoitti:

        Alkuperäisten IV-VI aikoihin Lucas väitti kirjoittaneensa koko tarinan I-IX jo aikoja sitten valmiiksi, mutta että hänen oli tuolloin mahdollista kuvata vain osat IV-VI silloisten erikoistehosteiden rajoitusten vuoksi. (Ja höpön pöpön, jos minulta kysyttäisiin)

        Enemmän kuin erikoistehosteteknologiasta, oli kyse rahasta. Vain episodi IV toimii kunnolla itsenäisenä tarinana, joten siitä oli turvallisinta aloittaa. Lucas oli harvinaisen tietoinen riskistä, ettei muille elokuville ehkä saisikaan rahoitusta, jos episodi IV floppaa.

        Episodi IV:n kuvaamisen aikoihin muiden episodejen käsikirjoitukset olivat tietääkseni lähinnä hahmotelmavaiheessa, ja kaikkiin niihin tehtiin muutoksia ennen filmaamista. Luke-Leia-Vader/Anakin -päälinja kuitenkin lienee ollut Lucasilla mielessä alusta alkaen, sillä pohjimmiltaanhan SW:n tarinassa on kyse Skywalkerin sukusaagasta.

        Eniten muutoksia on tehty tietenkin uusimpaan episodi seiskaan, joka pohjautuu vain osin Lucasin alkuperäiseen suunnitelmaan. Seiskaan on myös otettu mukaan soveltaen elementtejä myös epäkanonisoidusta EU-kirjallisuudesta. Myös esim. päähenkilön (Rey) sukupuoli vaihtui kesken käsikirjoitusprosessin, sillä Kasdan ja Abrams kiinnittivät huomiota siihen, että SW-elokuvissa on kautta linjan ollut vain kaksi merkityksellistä naispuolista henkilöä.


    • jedimestarijäppinen

      Lucas on joskus sanonut, että suunnitteli alun perin kolme trilogiaa. Hän aloitti keskimmäisestä siksi, että halusi minimoida taloudelliset riskit koska elokuvasarjan menestyksestä ei tuolloin 1970 -luvulla ollut takeita, ja elokuvista oikeastaan vain episodi 4 toimii myös itsenäisenä tarinana. Jos katsoo ensin episodit 1 - 3, jää kokematta monta alkuperäisen trilogian yllättävää käännettä.

      Oma suositukseni on tuotantojärjestys, eli: 4,5,6,1,2,3,7...

      • Xizor

        Hmm, tuo seiskan paikka... Ehdottomasti alkuperäinen trilogia ennen kaikkia, mutta seiska ennen vain jälkeen esiosia? Sen jälkeen saattaa osata arvostaa esiosia virheineenkin paremmin, koska ne eivät ainakaan ole yhtä sieluttomia. Toisaalta jos sen pitää etäällä alkuperäisestä trilogiasta ja varsinkin Ep. IV:stä niin sieltä kopioitu juoni ei ehkä pistä yhtä pahasti silmään jos on muita leffoja katsonut siihen väliin.


      • jedimestarijäppinen

        Juuri sitä ajattelin, että jos seiskan katsoo suoraan kutosen jälkeen, tuntuu aika pahasti siltä, että on aloittanut kierroksen alusta...

        Parasta olisi, jos episodi ykkösen voisi jättää kokonaan väliin, niin välttyisi myötähäpeältä. Ainakaan seiska ei ollut AIVAN yhtä kökkö ja korni. Eikä siellä ollut Jarjaria...


    • Anonyymi

      Kannattaa katsoa järjestykseessä 4,5,6,1,2,3,7,8,9 koska silloin saat paremmin selvää mitä leffassa tapahtuu.

      semmoiselle joka on katsonut 1,2,3 jaksot ensimmäisenä tuntuu seuravat jaksot tylsemmiltä ja 4,5,6 jaksojen mysteerit jotka pitäisi jäädä jännityksen alle paljastuvat 1,2,3 jaksoissa.

      jos haluat nauttia jaksoista 7,8,9 sinulla pitää olla paljon tietämystä mitä tapahtui aikaisemmin ja miksi tietyt henkilöt ovat niin legendaarisia.

    • Anonyymi

      Alota prequeleista, sen jälkeen OG:t ja sit sequelit

    • Miten vaan haluaa, mutta asioita selventää parhaiten, jos katsoo ensin vaikka ne ysärin lopulla ja 2000-luvun alussa tehdyt ja sitten siirtyy 1970-80-lukujen Star warseihin, koska 2000-luvun alun elokuvat kertovat esim. miten Darth vaderista (alunperin Anakin Skywalker) tuli Darth vader ja keitä Luke Skywalkerin ja prinsessa Leian oikeat vanhemmat ovat (Anakin Skywalker ja Padme Amidala) ja miksi sisarukset piti erottaa ja miksi Yoda on päätynyt asumaan erakoksi suoplaneetalle (1970-80 -lukujen Star warseissa Luke Skywalker tapaa Yodan suoplaneetalla, kun hänen aluksensa haaksirikkoutuu sinne).

      Uusimmista Star warseista en ole nähnyt kuin elokuvan Force awakens.

    • Anonyymi

      Poistobotti on ihan vajakki ;D

      Kommenttini sisälsi englanninkielisen lauseen, jota The Mandalorian -sarjassa käytetään lähes jokaisessa jaksossa ja eikös vaan asiantuntematon juntti ylläpidossa ole sen poistanut. Mistä näitä tänne palkataan moderoimaan? ;D

      Mutta: elokuvat siis on katsottava valmistumisjärjestyksessä.

      Se on oikea tapa.

      📼

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3184
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2131
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2054
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1905
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe