"Kaksi helsinkiläistä on sairastunut botulismimyrkytykseen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Italialainen oliivisäilyke on vedetty pois myynnistä.
Samaan perheeseen kuuluvat henkilöt olivat ennen sairastumistaan syöneet oliivisäilykettä, jossa on todettu olevan botulinumtoksiinia.
Kyseinen oliivisäilyke on nimeltään Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä. Tuote on peräisin Italiasta. Säilyke on vedetty pois myynnistä.
Botulismi on bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys, joka voi johtaa kuolemaan. Suurin osa potilaista toipuu, jos hoito aloitetaan ajoissa.
Tuotteen tiedot
- Tuotenimi on Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä
- Parasta ennen 09/2012
- Maahantuoja on Kespro Oy.
- Tuotteita on myyty K-ruokakaupoissa KCM Iso Omena (Espoo), KCM Jumbo (Vantaa) ja KSM Eteläkeskus (Rovaniemi).
- Lisäksi tuotteita on myyty muutamaan ravintolaan.
Jos kuluttajilla on kotonaan kyseisiä tuotteita, ne pyydetään palauttamaan ostopaikkaan. Jos kyseistä tuotetta nauttineilla henkilöillä esiintyy botulismille tyypillisiä oireita, tulee hakeutua välittömästi hoitoon ja kertoa hoitavalle lääkärille epäilystä.
Hengitys voi lamaantua
Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys. Bakteerin muodostama toksiini aiheuttaa sairastumisen.
Taudin itämisaika on tavallisesti 12-36 tuntia, mutta se voi vaihdella 2 tunnista 14 vuorokauteen.
Alkuoireina voi olla ruuansulatuskanavan oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia, ilman kuumetta.
Tämän jälkeen kehittyvät tyypilliset neurologiset oireet kuten puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt, jotka johtuvat kasvojen alueen lihasten halvaantumisesta.
Lihasheikkous etenee kaulan, pallean ja raajojen alueelle, jolloin muun muassa kävely vaikeutuu.
Hengityksen lamaantuminen voi johtaa kuolemaan.
Suurin osa sairastuneista toipuu, jos tautiepäily syntyy varhain ja hoito aloitetaan ajoissa.
Hoitona käytetään antitoksiinia, joka sisältää vasta-aineita hermomyrkylle. Tämän lisäksi voidaan tarvita hengityskonehoitoa.
Tartunnat Suomessa
Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset ovat Suomessa hyvin harvinaisia, viimeksi sitä on todettu vuonna 2006 kahdella savusiikaa syöneellä henkilöllä. Yleisimpiä riskielintarvikkeita ovat olleet virheellisesti säilytetyt kalatuotteet ja huonosti kuumentamalla valmistetut kotitekoiset säilykkeet.
IL"
Miten minua ei yllätä, että kyseessä on "orgaanisesti viljelty" tuote?
Botulismimyrkytys oliiveista
Varokaa!
1
290
Vastaukset
- Oliivi yllätys
Oliko kreikkalaisia ? Oliivi säilykeitä liiterissä kreikka viikko.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 427085
- 323968
- 493406
- 412978
- 172746
- 372238
- 162206
- 412173
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472137- 412090