Kelvollista sapuskaa

Julkisuudessa näyttää olevan meneillään "asiantuntijoitten" nimissä käytävä kampanjointi vähähiilihydraattista ruokavaliota vastaan. Laitanpa minäkin jonkin ryytiripauksen siihen debattikeitokseen.

Ensinnäkin henkilökohtaisesti haluan todeta, että tarkastelen asiaa ja asetelmaa nyt tässä kelvollisen sapuskan näkökulmasta enkä esim. laihduttamisen tavoitteen saavuttamisen tutkailuvinkkelistä. Sinällään omatoiminen hiilihydraattien vähentämisoperaationi ja muun ruokavalioni monipuolistaminen on sivuvaikutuksena tuonut mukanaan myös elopainon keventymisen aivan huomattavassa mitassa.

Oikeansorttinen ravinto on ymmärtääkseni ihmisen elimistölle sopivaa ravintoa. Ihminenhän on elimistönsä ja ruuansulastusaparaatin johdosta sekaravinnon käyttäjä eli siis toisenmoinen eliöolio kuin mm. aasi tai nauta.

Toisekseen tuon ihmiselle sopivan ravinnon pitäisi olla käsittääkseni luonnossa esiintyvistä aineksista peräisin olevaa ja niistä valmistettua ravintoa. Siis hydrogenisoimisen tuotteena valmistetut transrasvat eivät ole ihmiselle sopivaa ravintoa. Samaa rohkenen sanoa myös geenimuuntelun avulla syntyneistä "ravintoaineista". Jos joku tykkää GM-ravinnosta, niin syököön, kunhan hän ei niitä minulle tyrkytä. GM-tuotannon ja -liiketoiminnan ilmeiset yleiset haittavaikutukset olisivat sitten oman jeremiaadinsa perusteltu aihe.

Monipuolisuus on olennainen termi, kun määritellään ihmiselle soveliasta ravitsemusta. Hiilihydraattien osalta itse suosin "hitaita" hiilareita eli niitä semmoisiahan on mm. hedelmissä, juureksissa, viljatuotteissa. Viljan suhteen olen semmoisella käytännön kannalla, että ravintooni kuuluu täysjyväviljasta valmistettuja tuotteita. Siinä kohdassa totean olevani kerettiläinen mm. Antti Heikkilän näkökulmasta, vaikka hänen näkemyksiään suuresti arvostankin.

Ylipäätään vieroksun tiettyjä ravitsemusdebatissa esiintyviä yksinkertaistuksia. Tuo laihduttamisnäkökulma tuli jo mainittuakin. Ravinnosta on aiheellista puhua yleisen terveellisyyden kannalta eikä pelkästään laihduttamisen vuoksi. Oudoksun edelleen "uutisointia", jossa esim. aivan äskettäin karppaaminen yhdistettiin kuolemanvaarallisuuteen. Minä nyt en ehkä olekaan oikeauskoinen karppailija, mutta kuitenkin lienee paikallaan todeta, että meidän jokaisen taipaleen taittamisemme päättyy ennemmin tai myöhemmin.

Vieroksun myös sitä yksinkertaistusta, jonka mukaan hiilihydraattien vähentämisen vaihtoehtona olisi muka pelkkä lihan syönti, jonka tekemällä tehdyn vastakkainasettelun merkeissä sitten tuomitaan lihansyönti liian yksipuolisena ravitsemuksena. Liha, kala, siipikarjan liha, kannanmunat keltuaisineen kuuluvat omaan ruokavaliooni ja myös voi, kasvisöljyt, vihannekset, juurekset, hedelmät. Juomina ovat käytössäni vesi, maito (punapurkkiiin pakattuna), mehut ilman valtavia sokerointeja ja tuleehan sitä käytettyä myös itse tehtyä kotikaljaa, olutta, viiniäkin joskus niin kuin harvakseltaan hiukan vahvempiakin "prosenttivirvokkeita". Sahtikin käy erityisenä juhlajuomana.

Hyvää ruokhalua kaikille!

16

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Lehdet elävät sensaatioista, liioittelusta ja kärjistyksistä, eikä niitä synny, ellei asioita rankasti yksinkertaisteta. Nämäkin "karppaus tappaa" -jutut ovat todennäköisemmin syntyneet niin, että toimittajalla on ollut jokin oletus, jonka hän on syöttänyt asiantuntijalle, joka sitten on ehkä suostunut ottamaan kantaa tyyliin "saattaahan se joskus äärimuotoina vaarallista ollakin".

      Ravitsemusasiantuntijat - ainakin ne, joiden hengentuotteisiin minä olen tutustunut - eivät kannata minkäänlaisia äärisuuntauksia ravitsemuksessa, koska ne tahtovat olla turhan yksipuolisia. Suhteessa rasvoihin ja hiilihydraatteihin useimmat ovat maltillisen sallivalla linjalla. Esimerkiksi oma suosikkini ravitsemustieteilijöistä, Patrik Borg, on sitä mieltä, että hyvin (ravitsemusmielessä) voi syödä monella tavalla.

      Sota rasvoista ja hiilihydraateista on syntynyt osin median yksinkertaistuksista ja kärjistyksistä, osin VHH-uskovaisista, jotka syyttävät virallisia ravitsemussuosituksia kaikista vääristä ruokatottumuksista. Suuri osa ylipainosta ja muista ongelmista johtuu siitä, että ns. tavallisesti syövät eivät noudata ravitsemussuosituksia, ei suosituksista sinänsä. Ei virallinen suosituskaan käske mättämään valkoista vehnää ja sokeria kaksin käsin tai ahmimaan transrasvaa.

    • Kiitoksia "Panhandle" sinulle asiallisesta sananvuorostasi! Omasta puolestani taka-ajatuksissa on kuitenkin semmoinen kutina, että en pitäisi vallan mahdottomana mahdollisuutena sitäkään, jossa mahdollisuudessa tähän meneillään olevan "asiantuntijkampanjoinnin" kokoonkeittämiseen kuuluisi yhtenä kokkaajatahona myös elintarviketeollisuuden se sektori, jolle mm. transrasvat ja sokeri ovat teollisen prosessin käyttökelpoisia raaka-aineita.

      Myönteistä olisi, jos esim. meikäläinen voisi käyttää runsaast luomua ja lähellä kotikulmia tuotettuja ravintoaineita. Ongelmana on usein hinta ja myös saatavuus. Suuret ja tarjonnaltaan, valikoimiltaan monipuoliset elintarvikekaupat ovat tavalliselle tallaajalle hyvin käyttökelpoisia asiointipaikkoja. Noissa tavanomaisissa kaupoissa on niissäkin sen verran monipuolisen runsas valikoima, että niittenkin hyllyiltä löytyy runsauden pulaksi asti valikoitavaksi aineksia kotikokkaamista varten. Lainatakseni Atkinsia meillä on nykyisin (siis jo Atkinsin eläessä) tarjolla monipuolisempi tarjonta kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Kysymys on viisaitten valintojen tekemisestä.

    • näinpitääkin

      Onpas miellyttävän asiallista keskustelua! Kerrankin.

    • Muutama täsmennys lienee paikallaan vielä mainita omasta puolestani. Tuohon nykyiseen tarjonnan runsauteen ja valikoimisen mahdollisuuteen kuuluvat markettien lisäksi totta kai myös monenlaiset torit ja kaupunkien kauppahallit.

      Alkoholin suhteen totean, että ikääntymisen myötä napostelu on käynyt harvanlaiseksi. Viinejä tulee osteltua vähemmän kuin nuorempana. Viimeksi hommasin pullolliset punkkua ja valkkaria jotain kolme, neljä viikkoa sitten. Terävämmpiä aineita taisi tulla lahjaksi syyskuun lopulla eli skottiwiskiä. Itse olen hankkinut vahvempia aineita muistaakseni risteilyllä viime keväänä eli Tallinnasta tuodut Vana Tallin ja Pirita -liköörit ovat säilyttäneet makunsa, totesin yhdessä vaimon kanssa. Sahtihankinta Joutsan Alkosta tapahtui muutama vuosi sitten. Keskiolutta tulee sentään hankittua harva se viikko ja sitä lantraan puoliksi vaimon valmistaman kotikaljan kanssa, jolloin prosentti putoaa kahden voltin kieppeille.

      Ruokajuomien sortteerauksen suhteen haluan tähdentää, että kysymys on makuasioista. Otetaan esille vaikka uunimakkara, jonka yhteydessä juomana jääkaappiviileä maito (siis punapurkissa oleva) on minun mielestäni mainio palanpainike ja parempaa kuin punaviini tai olut siinä makustelussa. Sama pätee myös pitsan kohdalla. Ja vesikin on oivallista ruokajuomaa.

      Tämän näinä aikoina meneillään olevan ravintodebatin tiimoilta ihmettelen mm. sitä, mitenkä rasvaan suhtaudutaan. Erityisesti pistää silmään, että voi näyttää olevan ankaran syyllistämisen ja tuomitsemisen kohteena. Luulisi, että esim. ammattikokit ymmärtäisvät jotain kunnon sapuskan päälle ja hehän käyttävät kernaasti voita ruuanlaitossa. Virallinen ravitsemussuositus luokittelee voin "kovaksi rasvaksi" ja saman tien epäterveelliseksi. Vastavanlaisen kohtalon on kokenut myös kookosrasva. Mahtanevatko tuomion julistajat tulla muistaneeksi, että Tyynen meren saarilla on iät ajat käytetty kookospähkinöitä ravintona ja sikäläisten ihmisten esimerkillisen hyvä terveys on ymmärtääkseni tiedossa aivan globaalisti. "Kovat rasvat"-määritelmässä täytyy olla jotain vikaa aivan periaatteellisella tasolla.

    • hetken huumaa se on

      Asiantuntijoiden on turha huolestua kansan karppaamisesta. Monet karppaa tasan niin kauan, että on laihtunut tavoitepainoonsa. Sitten palataan normaaliin ja ihmetellään kun läskit tulee tuplana takaisin ja pian. Siihen loppuu se muotivillitys. Jouluna jo halutaan mässätä kuten ennenkin ja siihenhän se homma sitten leviää käsiin. Viimeistään ensi kesän terassikausi saa porukan lopettamaan, joten eiköhän tämä kohu aika pian laannu. Lehden kyselyssä ei niitä karppaajia edes kovin paljon prosentuaalisesti ollut siitä viiden tuhannen otannasta. Moni lopettaa jo alkuunsa kun ensin tulee huono olo.

      • Ennustamisen kuulee väitettävän osoittautuvan vaikeaksi ja varsinkin kuulemma niin olisi tulevaisuuden ennustamisen suhteen asiain tila. Niinpä näin Arvoisa "hetken huumaa se on"-Kirjoittaja, otan ja rohkenen ennustaa omalla kohdallani, että oman ravitsemukseni muutokset saattavat kestää ensi vuoden puolelle saakka ja mahdollisesti siitä kauemmaksikin. Selustataustana asenteelleni kerron sen, että olen yrittänyt noudattaa oman ravitsemukseni sortteerausta uuteen uskoon jo kymmenkunta vuotta. Epäilen vahvasti, että en taida kyetä repsahtamaan entiselleni vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen parissa kuukaudessa tästä eteen päin sihtailtuna.

        Siis se repsahtaminen pitäisi sisällään aikamoista monenlaisen tanakasti sokeripitoisen eli ylipäätään kaikenlaisen makean ja imelän mussuttamista. Toisena olennaisena entiseen palaamisen piirteenä mainitsen melkoisen runsasta alkoholin nauttimista, jota sitäkään en osaa kuvitella enää jaksavani harrastaa edes ensi talvipäivän seisauksen jälkeenkään. Nyt tässä yhteydessä tähdennän, että en kuulu raittiusseuraan enkä nykytietämälläni siihen aio liittyäkään. Kohtuuden ystävyys riittää minulle.

        Kuten jo aikaisemmin olen maininnut en katso olevani kunnon karppaajakaan. Ja moninkertainen kerettiläinen lienen monella muullakin ulottuvuusasteikolla. Koska henkilökohtaisen kokemukseni perusteella yritän suhtautua kriittisesti uskovaisuuteen, niin viisainta lienee jättää sanomatta "ei koskaan". Silti uskallan epäillä, että minusta ei ehkä kuitenkaan tule transrasvojen ystävää ja geenimanipulaation kannattajaa lähitulevaisuudessa. Imelän elämän vieroksuntani kerroin jo tuossa edellä.


    • vaivihkaista tiedust

      Olen pannut merkille, että 50 v on rajapyykki. Sen ylittäneille ihmisille ei kannata edes sanoa mitään karppauksesta. Viimeistään siinä kohdassa jos mainitsee, että rasvaa ja voita pitää syödä ne on heti takajaloillaan. Ja mitä vanhemmista ihmisistä on kyse sitä varmempi on että ne puolustaa leipää ja perunaa henkeen ja vereen.

      Viisikymppiset miehet taas näkyy alkavan harrastamaan kuntoilua, mutta naiset on laiskoja sohvaperunoita ja sanovat, että lääkäristä saa kyllä lääkkeitä jos paikat prakaa. Nuoremmille ihmisille karppaus ei ole niin kauhistus, mutta tekosyitä löytyy miksi eivät halua sillä tavalla laihduttaa. Ei haluta luopua karkeista ja herkuista. Saatikka sidukoista ja kalsarikänneistä. Ja kun lapsiakin pitää tehdä niin ei silloin voi karpata.

      • "Viisikymppiset miehet taas näkyy alkavan harrastaa kuntoilua, mutta naiset on laiskoja sohvaperunoita ja sanovat, että lääkäristä saa kyllä lääkkeitä jos paikat prakaa." Näin saimme tässä tuossa edellä lisää yhden asiantuntijalausunnon, jonka olet laatinut Sinä Arvoisa "vaivihkaista tiedust"-Kirjoittaja. Sainpahan tekstistäsi joka tapauksessa kimmokkeen, vaikka itse en olekaan tuiki varma tuon lausahduksen yleispätevyyden suhteen.

        Emeritukseksi siirtynyt Puolustusvoimien komentajamme Juhani Kaskeala totesi taannoin virkakaudellaan muistaakseni jotain seuraavanlaista: " Kun veri kiertää ihmisen varpaissa, niin korvien välissäkin on havaittavissa vireyttä". Sanamuoto ei ole varmaankaan aivan tarkka, mutta viestin sisältö on eli liikunta vaikuttaa myönteisesti myös henkiseen vireyteen.

        Aivan liian usein myös ravitsemuskeskustelun yhteydessä jää liikunta kokonaan mainitsematta. Kun tässä henkilökohtaisesti olen halunnut painottaa ravitsemuksen vaikutusta ihmisen terveyteen, niin samalla olisi aina pidettävä mielessä ja myös esillä liikunta. Ravitsemus ja liikunta ovat kaksi olennaista terveyden tukijalkaa. Tavanomaisten toimien yhteydessä harjoitettava hyötyliikunta on aivan yhtä arvokasta kuin saleilla kuntoilu. kävely, lenkkeily, hiihto, pyöräily, soutu, ym. eivätkä nämä liikuntamuodot edes paljoa maksa, ellei sitten tekstiileihin ole tarvetta panostaa. Ja kotijumppaakin on lupa harrastaa.


    • Leiriniekka

      Fyysisen rasituksen ja ravitsemuksen yhteys on tasapainoilukysymys. Joka tapauksessa terveydestä huolehtimiseen kuuluu riittävä liikunta, jonka määrä voi tietysti vaihdella yksilötasolla. Hämmästyttävän vähän on ollut esillä ravitsemuksen yhteydessä työn ja ravinnon suhde. Usein tulee mieleen, että mahtavatkohan ravintosuosituksia laatia lähinnä siisteissä sisätöissä toimistoissa sinänsä varmaan uuraasti ahertavat henkilöt. Heidän työnsä osalta ravitsemuksen tarve on kuitenkin merkittävästi vähäisempää kuin raskaan ruumillisen työn tekijöillä.

      Rankkaa ruumiillista työtä tehdään edelleen meillä Suomessa monissa väestöpiireissä. Raskas työ vaatii tanakan ravitsemuksen. Muistan hyvin entisillä kotikulmillani Pohjois-Karjalassa paljon esillä olleen ruokaprojektin, josta paljon puhutaan. Eräälle maanviljelijäperheelle tutkijat laativat italiaismallisen ruokavalion. Aikansa sitä noudatettuaan kyseisen perheen oli pakko luopua siitä kokeilusta, koska niillä "Italian sapuskoilla" ei jaksanut tehdä raskaita maataloustöitä meillä Suomessa.

      Tuossakin Pohjois-Karjala-projektin tapauksessa kyseessä olivat siis mukana vaikuttamassa Suomen olosuhteet. Esim. meidän ilmastomme asettaa talvisaikaan omat edellytyksensä ravitsemukselle ja erityisesti ruumiillisen työn tekijät tarvitsevat vankan ruokavalion ja siis melkoisesti toisenlaisen ruokavalion myös määrällisesti kuin toimistokonttoristit. Ravitsemus pitää onnistumeillaan sopeuttaa ihmisten elämisen olosuhteisiin ja tilanteisiin, työnkin asettamiin vaatimuksiin. Nyt meneillään oleva karppausdebatti vaikuttaa sisältävän liian runsaasti yksinkertaistuksia ja yleistyksiä. Yhtä ainoata kaavaa ei ole olemassa ravitsemusasioissa.

    • mummapumma

      Mielestäni tämä ns.julkinen taho, joka määrittää kuinka esimerkiksi sairaitten, diabetikoiden ja muiden tulee syödä on väärässä siinä että pitää ohjeistuksiaan määräyksinä. Jos niitä ei noudata, joutuu vaikeuksiin. Eikä sairaaloissa ja kuntoutuskodeissa saada muuta ruokavaliota. Ja monet näillä ns suosituksilla voivat huonosti.
      Mielenterveyspotilaat sairaaloissa saavat vaaleaa leipää joka välissä, sitten ihmetellään kun suoli ei toimi ja ihminen voi huonosti. Monella sokeritauti mielialalääkkeitten takia. Noudatetaan vain virallisia suosituksia ja piiloudutaan suositusten ja kansainvälisten tutkimusten taakse, vaikka niitä tutkimuksia ei ole.On vaan etujärjestöjen järjestämää propakandaa, joka perustuu maatalouden kannattavuuteen ja teollisuuden voittoihin.
      Se on hyvä, että nyt löytyy tutkimuksiakin siitä että teollisia tuotteita ja liikoja hiilihydraatteja vähentämällä saavutetaan hyviä tuloksia monissa sairauksissa.Televisiostakin on näistä nyt tullut asiaohjelmia, kunhan löytää ne ja kerkiää katsomaan.
      Kaupoissa on tarjolla paljon erilaisia vihanneksia, niiden hinnat ovat vaan huikeita usein. Ja esimerkiksi selleristä ja palsternakasta on tarjolla vaan makuaineiksi tarjottavia palasia.
      Ei kyse ole siitä , että ruoka loppuisi karppaamalla, vaan siitä että viljaa on niin helppo viljellä ja suurilla koneilla kerätä että juuresten ja vihannesten kasvatus on siihen nähden todella työlästä.
      Teollisuus on valjastanut miljoonansa nykyisenlaiselle menolle ja lääketeollisuuskin kärsii tappioita, jos ihmiset palaisivat lähemmäs luonnollista ruokavaliota. Siksi niiden edustajat pitävät niin paljon meteliä.
      Eilen katsoin televisiosta, kuinka uunituore hapatettu ruisleipä valmistetaan muutamassa minuutissa kaikkine lisäaineineen.
      Miten muualla europassa on? Onko liha pakattua kera kymmenen lisäaineen, ja onko leipä kemikaalimössöä nätissä paketissa.
      Johtuuko suomalaisten ruokavalio-ongelmat niistä kemikaaleista joita kaikkiin ruokiin pumpataan, vai mistä?
      Perheystäväni on Tanskassa sairaanhoitajana, ja Suomessa käydessään viime kesänä hän ihmetteli suomalaisten lasten ruokaongelmia. Ei Tanskassa ole mitään hylatuotteita eikä sairastella keliakiaa. Mutta jos kesäleirille tulee suomalaisia , heille pitää hakea elintarvikkeet Ruotsista, koska Tanskassa ei niitä ole , kun niitä ei tarvita.
      Onko niin että suomalainen teollisuus on ajanut vauhdilla ihmisten terveyden karikkoon?
      Se pitäisi tutkia.

    • Tarjoan avainsanaksi "valveutuvuutta". Ja tavoitteeksi sopisi valveutuneisuus, mutta se pitää nähdä tavoitteena, johon pyritään, mutta jota ei tietenkään täydellisesti milloinkaan saavuteta. Yhtä hyvin olisi mahdollista puhua viisastumisesta ja viisaudesta. Ravitsemuksen yhteydessä tarkoituksena on terveys ja ravinnon kanssa terveyteen on luonnollisesti vaikuttamassa liikunta, fyysinen rasitus. Ympäristöolosuhteet ovat kuvassa mukana nekin. Ihmisten terveys saattaa vaarantua ympäristöhaittojen takia, vaikka ravitsemus ja liikunta olisivatkin kohdallaan.

      Jos ja kun me itse kukin opiskelemme oman etumme vuoksi ravitsemaan itseämme kelvollisesti, niin vahvistamme omaa terveyttämme. Laajemmin tarkasteltuna voimme muotoilla määritelmän:
      - Mitä terveempiä me olemme, sitä edullisempaa se on myös taloudellisesti eli siis sekä oman henkilökohtaisen ja perheemme lompakon kannalta että yhtä hyvin myös julkisen vallan (kuntien, valtion) budjettien suhteen.

      Väen terveyden tilan kohentuminen on kaikin puolin hyväksi ja hyödyllistä. Olisi paikallaan myös ravitsemustieilijöitten saada pasmansa nykyistä paremmin selville vesille. Siinä yhteydessä sietää samalla varoa juututtamasta selvittelypaattia liiketoiminnan sumukampanjoimisen matalikoille ja karikoille. Samalla on korostettava, että on myös hyvän liiketoimintavan mukaista taloudellista tuotantoa ja toimintaa, jonka rehdin elinkeinoelämän jalansijaa täytyy vahvistaa.

    • Siabetikko Satakunta

      Tässä nyt kakkostyypin diabetikkona painottaisin nimenomaan julkisen sanan mahdollisuutta kertoa asioista oikalle tavalla ja oikeilla nimikkeillä, sillä erityisesti asenteellisillä ja provosoivilla mielipiteillä johdatetaan lukijoita ruokailemisessa jopa "yllytyksellisesti" harhaan.

      Kun tiedetään noin 20 % kansasta olevan joko sairastuneen tai uhanalaisena diabetekseen, niin ei ole yhdentekevää mitä lehdissä kulloinkin kirjoiteaan. Itse yritin vastata yhden maakuntalehehden "johdattelevaan kirjoitukseen" hiilihytraattien ja taransrasvojen puoleta, mutta ei vain kirjoitusta julkaistu, vaan sen sijaan jotakin muuta selittelevää.

      Luin hiljattain Antti Heikkilän kirjan "Diabeteksen hoito ruokavaliolla" ja rohkenen vättää, että hänellä on esittää kansainväisesti tutkittua tietoa ymmärrettävässä muodossa, ruokaaineiden, liikunnan ja lääkkeitten vaikutuksesta terveydentilaan ja jopa sairauksiin. En tiedä yhtään muuta kirjoitusta jossa sanottaisiin asiat yhtä selkeässä muodossa. Kirjassa on suositukset hiilihydraattien käyttömääristä, lihasta, luonnontuotteista jne. puhumatta "karppauksista" enempää kuin yksi mainita taisi löytyä.

      Nyt minua kuitenkin suuresti ihmetyttää, miksi juuri Antti Heikkilä on asetettu ruoka- ja lääketeollisuuden asiantuntijoiden ja asoista mitään tietämättömien "sykykupiksi", mutta taitaa olla niin, että "totuudenpuhujalle ei löydy yösijaa".

      Voisiko joku viisaista nyt kertoa mikä olisi parempi suositus diabetikoille ja muille ylipainoisille "läskiperseille" ruokaohjeistukseen kuin mm Antti Heikkilän kirjat, jos niitä kerran moititte.

      • Aivan oikeassa olet minunkin mielestäni "Siabetikko Satakunta". Jos ja kun kritisoidaan virallisia ravitsemussuosituksia, niin kritiikki pyritään vallanpitäjien taholta oikopäätä mitätöimään leimaamalla se esim. muutaman hairahtuneen henkilön perustelemattomiksi mielipiteiksi. Siinä on samalla tyrmätty myös Antti Heikkilän esittämä varsin perusteltu näkemys. Tuon tyrmäyshengen fanaattisuus kummeksuttaa. Ihan kuin kyseessä olisi "viimeinen taisto" uskonasioissa!

        Kun itse olen omassa ravitsemuksessani jonkin verran "lipsunut" mm. viljatuotteiden osalta niin Heikkilän kuin Atkinsinkin suosituksista, niin taustalla on se, että minulla ei ole diabetesta ja elimistöni ainakin nykyisellään (eläkeläisenäkin) näyttää kestävän täysjyväviljatuotteitten kohtuullisen käytön.

        Erityisesti mietityttää se vimma, joka on suunnattu voita kohtaan. Kuitenkin voita on käytetty pitkät ajat meillä Suomessa ravinnon yhtenä ja olennaisena osana. Entisaikaan voi kirnuttiin kotona maalaisoloissa ja sitä voita myös myytiin taajamissa, kaupungeissa maalaisvoina. Semmoinen luomuvoi on parasta voita nykyäänkin, mutta sen saatavuus on valitettavasti hyvin vähäistä. Meijerivoi on jo teollinen tuote, mutta silti voita se on sekin.

        Olisikohan voin vihaamisessa mukana osittain myös politiikkaa? Kun margariiniteollisuus nousi 1950-luvulla vahvaksi elintarviketeollisuuden elementiksi, niin samoihin aikoihin alkoi voin vastainen kampanjointi. Niihin aikoihin käytiin myös valtataistelua Maalaisliiton ja "kaupunkilaispuolueitten" välillä. Nämä asetelmat siirtyivät myöhemmin myös ravitsemusdebattiin ja sitä kautta tähän päivään. Ehkä meillä voin osalta tarvittaisiin "Totuuskomissio" elvittämään tilanne. Tässä asetelmassa on paikallaan todeta, että Pekka Puska on taustaltaan maalaisliittolaiskeskustalainen. Tämmöisiä kuvioita.


      • Siabetikko Satakunna
        Leiriniekka kirjoitti:

        Aivan oikeassa olet minunkin mielestäni "Siabetikko Satakunta". Jos ja kun kritisoidaan virallisia ravitsemussuosituksia, niin kritiikki pyritään vallanpitäjien taholta oikopäätä mitätöimään leimaamalla se esim. muutaman hairahtuneen henkilön perustelemattomiksi mielipiteiksi. Siinä on samalla tyrmätty myös Antti Heikkilän esittämä varsin perusteltu näkemys. Tuon tyrmäyshengen fanaattisuus kummeksuttaa. Ihan kuin kyseessä olisi "viimeinen taisto" uskonasioissa!

        Kun itse olen omassa ravitsemuksessani jonkin verran "lipsunut" mm. viljatuotteiden osalta niin Heikkilän kuin Atkinsinkin suosituksista, niin taustalla on se, että minulla ei ole diabetesta ja elimistöni ainakin nykyisellään (eläkeläisenäkin) näyttää kestävän täysjyväviljatuotteitten kohtuullisen käytön.

        Erityisesti mietityttää se vimma, joka on suunnattu voita kohtaan. Kuitenkin voita on käytetty pitkät ajat meillä Suomessa ravinnon yhtenä ja olennaisena osana. Entisaikaan voi kirnuttiin kotona maalaisoloissa ja sitä voita myös myytiin taajamissa, kaupungeissa maalaisvoina. Semmoinen luomuvoi on parasta voita nykyäänkin, mutta sen saatavuus on valitettavasti hyvin vähäistä. Meijerivoi on jo teollinen tuote, mutta silti voita se on sekin.

        Olisikohan voin vihaamisessa mukana osittain myös politiikkaa? Kun margariiniteollisuus nousi 1950-luvulla vahvaksi elintarviketeollisuuden elementiksi, niin samoihin aikoihin alkoi voin vastainen kampanjointi. Niihin aikoihin käytiin myös valtataistelua Maalaisliiton ja "kaupunkilaispuolueitten" välillä. Nämä asetelmat siirtyivät myöhemmin myös ravitsemusdebattiin ja sitä kautta tähän päivään. Ehkä meillä voin osalta tarvittaisiin "Totuuskomissio" elvittämään tilanne. Tässä asetelmassa on paikallaan todeta, että Pekka Puska on taustaltaan maalaisliittolaiskeskustalainen. Tämmöisiä kuvioita.

        Kyllä se taitaa olla niin, että nyt on "kansanterveys ja teollisuusruoka vastakkain" eli kansan perinneruuat halutaan painaa matalaksi ja korostaa mainoslausetta jostakin 70 vuosikymmeneltä "ennen laitettiin mirrit multaan, nyt ne laitetaan suvikultaan". Kyllä se on vuosikymmenet sulatettu kaikenlaisia raatoja mm Honkajoella "kosmetiikkarasvaksi" mihin sitten valtavat määrät menivätkin.

        Ei siinä mitään totuuskomissioita tarvita päättämään mikä on terveellistä, mikä ei ja maailmalla on tutkittua uskottavaa tietoa netit pullollaan kun vain uskalletaa sanoa ja käyttää. Siinä on Puskatkin menneet rasva- ja ruokateollisuuden mukana kun asioista keskustellaa.

        Turhaan enää jauhaa mm itä-suomen terveystilanteen muuttumisesta kun on tuota makkaran syöntiäkin opittu vähentämään ja lehdet kertovat miten jo miljoona kansalaista on alkanut syömään aiempaa terveemmin ja eivät kaikki muutkaan välttämättä ole mitään ylimääräistä popsineet, mutta katsokaapa mitä keinoruokaa suuri osa kärryissään työntää kaupasta kotiin.

        Ihmetyttää vain miten mm jotkut muka "Sydänliiton asiantuntijat" osaavat suosittaa noita hiilihyrdaattejaan transsrasvoineen kaikille diabetikoille sydänsairaille tietämättä toisten terveydentilastaan yhtään mitään. Jos nyt minäkin eläkeläisenä pudottelen painoani kilon vikossa,kevyemmin syömällä, kortuuliikkumisella ja jotakin biopillereitäkin löysin, niin kenellä on oikeus mainostaa lehdissä että "karppajalle käy huonosti" vaikka en sitä mielestäni ole. Oloni on muutamassa viikossa parantunut huomattajasti.
        Kyllä nuo Heikkilät ja Atkinsit varmasti enemmän tietävät kuin jotkut toimittajat.


    • Kyllä maailmalla ja meillä Suomessakin on runsaasti tietoa kelvollisesta ravitsemuksesta ja siinä suhteessa olet erittäin oikeassa "Saibetikko Satakunta". Kun tuossa tuumiskelin totuuskomission asettamisesta mm. voin hyvyyden todentamiseksi, niin toisaalta siinä on mielessäni juuri olemassaolevan tiedon hyödyntäminen ja toisekseen uudelleen "virallisen" hyväksynnän saaminen vanhalle kunnon voille. Saattaahan tuo olla niinkin, jotta julkisvallan virallistaholta on turhaa odotella voin rehabilitointia eli ei sillä taholla periksi anneta. Jotenkin mieleen tulee finanssien puolelta parin vuosikymmenen takainen "kovan markan" politiikka, joka meni hatelikkoon kajahtamalla, mutta periksihän ei annettu, vaan oma valtiovaltamme ja sen johto ruokki tulevaa lamaa.

      • Diabetiikko Satakunn

        Niin se näyttää olevan "totuuskomissio" kansainvälisen teollisuuden rahoittamaa ja suosittamaa linjaa. Suomen Sydäliitonkin puheenjohtaja "professori Matti Uusitupa istuu Sukroksen tutkimussätiön hallituksen varapuheenjohtajana ja jakaa sokerin suosijoille apurahoja, sekä lisäksi ruokatellisuus rahoittaa hänen kolmevuotista professuuriaan ja maksaa vielä osakkuusyhtiön lausumistakin.
        Lehdistö puolestaa ruokkii terveellisemman ruuan vastaista kirjoittelua ja vastakirjoituksia ei julkaista ollenkaan. Ei uskalleta kirjoittaa koska mainostajat kärsivät jos roskaruuan myynti heikkenee ja voikin loppuu kaupoista kun trasrasva ei mene kaupan.
        Diebetesliitolla on saman suuntaiset "agentit" kirjoittamaasa ja huutamassa terveempää ruokatapaa vastaan.
        Minun oma protestini on, että olen pudottanut painoani ilman lenkkeilyä kilo ja viikko, eli yhteensä 5 kg. Eilen mittasin sokerit ja olis Heikkilän suosittamalla tasolla ja alan heittämään pillereita VC pytystä alas. Kolestrolilääkkeet, nuo hemmetin myrkyt heitin pois muutama viikko sitten. Syön terveellisesti, lopetan lääkkeiden ostot, voin hyvin ja päätin elää aiankin 100 vuotiaaksi. Heikkilän kirjaa luen jo toiseen kertaan ja suositan sitä kaille terveillekkin tietopankiksi .

        Tuo 20 vuoden takainen "kovan markan politiikka" tuli kokeiltua ja hengissä selvittiin siitäkin, tosin kompuroimalla, mutta nyt on eläkeläinen tunnoissaan. Korjataan nyt tuota nimimerkkiäkin, mutta en ole kauaa diabetiikko.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ja taas ammuttu kokkolassa

      Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.
      Kokkola
      52
      5360
    2. Mitä siellä ABC on tapahtunut

      Tavallista isompi operaatio näkyy olevan kyseessä.
      Alajärvi
      85
      4072
    3. Helena Koivu on äiti

      Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      349
      2405
    4. Suomi vietiin Natoon väärin perustein. Viides artikla on hölynpölyä. Yksin jäämme.

      Kuka vielä uskoo, että viides artikla takaa Suomelle avun, jos Suomeen hyökätään. Liikuttavasti täällä on uskottu ja ved
      Maailman menoa
      326
      986
    5. Ovatko naiset lopettaneet sen vähäisenkin vaivannäön Tinderissa?

      Meinaan vaan profiileja selatessa nykyään valtaosalla ei ole minkäänlaista kirjoitettua tekstiä siellä. Juuri ja juuri s
      Nettideittailu
      69
      974
    6. Et ilmeisesti aio enää ikinä olla tekemisissä

      Että näinkö se menee
      Ikävä
      61
      783
    7. Sydämeni on sinun luona

      Koko ajan. Oli ympärilläni ketä oli niin sinä olet vain ajatuksissa ja tunteissa. En halua muiden kosketusta kuin sinun
      Ikävä
      46
      776
    8. Trump ja Venäjä

      Huomasitteko muuten... Käytännössä ainoat valtiot, joille Trump EI eilen asettanut typeriä tariffejaan, olivat Venäjä ja
      Maailman menoa
      98
      762
    9. Jatkuva stressitila

      On sinun vuoksesi kun en tiedä missä mennään mutta tunteeni tiedän ainoastaan
      Ikävä
      52
      739
    10. En vain uskalla

      Lähestyä häntä. Kaivattuani
      Ikävä
      26
      730
    Aihe