oma hepo? lämppärit millasii?

elina1996

millaisia lämppärit yleensä on? voiko niillä hypätä esteitä, mennä koulua jne. vai vain raveja? haluaisin tietää koska harkitsen ostavani ittelle toisen hevosen joka olisi lämppäri eli kommentoikaa please!

29

785

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juuu74289

      Kyllä ainakin mun tuntemilla lämppäreillä ihan kouluakin mennään, esteistä en sit oo iha varma mut kyllä mun mielest voi niitäki. Ja meijän vuokrahevonen on lämppäri ja ihan kivalta on tuntunu, että suosittelen. Jotkut kylläkin väittävät että ovat vähän sählöjä mutta ei tämä ainakaan vaikka ravitaustaakin on : )

    • astraia__________

      lämppärit on ravikäyttöön jalostettuja, eli ei niillä yleensä samaan tasoon pääse kuin ratsuiksi jalostetuilla.

      Mutta jos ratsua haluat, niin miksi ostaisit lämppärin, eikö olisi helpompaa ostaa ihan ratsu?

    • elina1996

      juu kiitti mielipiteistä, halusin vaan tietää että jos otan jonku lämpösen kun sillä voi kuulemma mennä esteillä ja koulua,(siis sillä pollella) niin meinasin että pystyykö sitten menee rakenteelta jne,.....

    • tipss

      kyllä meiän lämpönen ainakin koulua menee ja metrisiä esteitä hyppii:) vaikka ex-ravuri onkin. ja sehän on kivaa vaihtelua kun voi välillä mennä kärryilläkin ja pääsee melkosta vauhtia!;) että kyllä itse suosittelen ottaan lämppärin. ainakin itse tykkään kun hevonen on pirtee sekä energinen, ja harvemmin lämpöset on mitään laiskoja ainakaan:)

    • huhhuuh

      Ei millään pahalla, mutta jos tuollaisia kyselet, niin älä osta lämppäriä ollenkaan!:) Ja sitten tuohon kyssääsi, kyllä, lämppäreillä voi mennä ratsuhommiakin, normaalihevonen se on, jos sen siihen kouluttaa, ei se hevosen rotu siihen käyttöön vaikuta.:)

    • .....

      Kyl mun lämppäril voi mennä kouluu ja esteitä ja oppii tosi nopeesti uutta. Ja itse tykkään lämppäreist koska ne on sirompii ja ihanii.

    • exari

      Kyllä se rotu ainakin lämppäreissä vaikuttaa, joillakin enemmän ja joillakin vähemmän :) Jotkut eivät kisasuuntaan osaa laukata ollenkaan, koska ne on opetettu siihen, ettei siihen suuntaan saa laukata. Oma lämpönen laukkaa kyllä kisasuuntaan ja toiseenkin joten kuten, mutta välillä tuntuu vähän hankalalta. Maastossa kyllä menee laukkaa ja lujaa. Ihan kivoja kavereita, jos ei ole tähtäimenä päästä hirveän pitkälle, kun ei niillä ratsun kapasiteettia useinkaan ole. Koulu ja esteet onnistuvat kyllä, mutta ex-ravurit voivat olla hyvin jäykkiä mutta kyllä nekin siitä notkistuu :)!

    • vuonis2

      Myynnisssä!!

      Lämppäritamma,hyppää 80cm ja hinta oli muistaakseni 500e kun pitää saada koti,korkeat liikkeet,EI ALOITTELIJALLE TAI KIERTOON:)

      YHT
      [email protected]

      • alfahda

        olisi upeaa harrastaa ratsastusta ja 35v ajan eri hevosilla ja 9 hevosella ja mm lamminverisella


    • kokemuksella

      Kokemuksella omistan nyt lämppärin. Ex -ravuri ja ratsu nykyään. No koulua ei varsinaisesti harjotella mut esteet on hyvät, etene hiljaa! Ja kannattaa ennen kaikkea opetella ratsastamaan "tunnilla" kunnolla eli kulmat kentältä ja ympyrät ois hyvä osata.

    • lämppärin omistaja

      Riippuu ihan millaseks se on koulutettu ja millaseks kouluttaa.... kouluratsastus on kuitenkin kaiken perusta :))

    • Mikittäjä

      Meillä on oma lämppäri ollut nyt 8 v on nyt 20 v on pirteä eläkeläinen ja toimii edelleen esteillä ja koulua vääntää ja on opetettu muutamia temppuja kuten kumartamaan.

    • lv:n omistaja

      itse en suosittele ex-ravuria ensi hevoseksi, tai ylipäätänsä lv.eetä. Sillä lv hevosia näkyy paljon kahvipaketin hinnalla myynnissä ,kun ne eivät enää rahaa juokse syystä tai toisesta, Olen usein kohdannut myyjiä jotka eivät vaivaudu kertomaan kaikkea hevosesta ja sen jälkeen koituu usein ongelmia ,kun hevonen on ostettu! Lv on jalostettu juoksemaan ja näin ollen on urheilia, joten jos ostat ex-ravurin sinulla on täysi työ kouluttaa juoksu hevosesta ratsu !(nim.merk monta ex-ravuria itse kouluttanut).Jos ostaa lv.een ensi hevoseksi suosittelen ,että hevosta mukana katsomassa on joku hevosista paljon tietävä henkilö(ratsastuksen opettaja tms.) ! Ja ell tarkastusta suosittelen kaikella lämmöllä ,että ei käykkään oston jälkeen 6kk päästä että hevonen huomataan sairaaksi ja joudut rakkaastasi luopumaan! olkaa tarkkoja.

    • brandy1

      ittelläni ollut lämppäritamma joka hyppi korkeitakin esteitä mielellään sekä koulukiemuratkin ongelmitta. Se riippuu ihan hevosen koulutuksesta ja tottumuksista ym. En suosittele ostamaan hevosta jos olet vielä nuori ja kokematon, sillä oma hevonen vie paljon aikaa ja hevosista pitää tietää yhtä sun toista.

    • Ihmetyttää suuresti eräiden ihmisten mielipiteet siitä, että lämppärit olisivat automaattisesti joko ex ravureita tai muuten vain jotain kolmannen luokan koneja jotka nyt vain kantavat ihmisen selässään. Muistakaa, että suurin osa lämminverisistä roduista on jalostettu nimenomaan ratsuiksi jotka eivät ikimaailmassa pärjäisi raviradoilla vaikka niitä varsasta asti siihen kouluttaisi. Yhdelläkään kansainvälisen huipputason kentällä ei kylmäverisiä ole, vaan kaikki ovat poikkeuksetta lämminverisiä (sivuuttaen tässä tarkemman erottelun lämppärin, täykkärin ja puoliverisen välillä). Minulle ainakin on ihan turha tulla selittämään ettei lämppäreistä olisi ratsuiksi, sillä sellaiset puheet ovat pelkkää puppua, anteeksi vain. Ne lämppärirodut jotka todellakin on jalostettu nimenomaan raviurheiluun, ovat vain pieni murto-osa lämminveristen rotujen kirjosta, ja niistäkin saa kelvollisia ratsuja jos ne siihen koulutetaan.

      Ja mitä tulee exarin vastaukseen, hän antaa ymmärtää, että hevosen taidot olisivat ainakin jossain määrin kiinni rodusta. No, ei todellakaan ole, vaan se on kiinni koulutuksesta. Mm laukkaaminen molempiin suuntiin on sellainen taito, että sen oppii mikä tahansa hevosrotu, myös sellainen joka on jalostettu ravuriksi. Kuten nimim. huhhuuh sanoi, lämppärit ovat ihan tavallisia hevosia. Rotuun katsomatta.

      • katherine

        En tiedä, käsitinkö lampinajadin kommentin oikein? Yritätkö tosiaan selittää, että lämminverisissä roduissa ei ole pahemmin eroja? Että ratsu- ja ravisukuiset hevoset kykenisi täysin samoihin asioihin?


        Lämppäri tarkoittaa puhekielessä lämminveristä RAVIhevosta, ja yleensä vielä nimenomaan amerikan ravuria, joka on yleisin ravurirotu. Koskaan ei taida kukaan puhua "lämppäristä" jos tarkoittaa ratsusukuista hevosta.

        Lämminverinen RATSUhevonen on sama kuin puoliverinen ja käytännössä aina puhutaan puoliverisistä, jos tarkoitetaan ratsusukuista hevosta. On aika naurettavaa pilkunviilausta, jos alkaa puhumaan "lämppäristä" tarkoittaen puoliveristä. Ei kai kukaan niin tee?


        Lämppäri (ravihevonen) ja puoliverinen taas on jalostuksella erotettu jo hyvin toisistaan. Näiden rakenne on varsin erilainen, ihan silmillä nähtävästi. Orlovit ja ranskanravurit on hieman vähemmän jalostettuja ja näistä voikin saada kohtuullisia ratsuja. Sen sijaan amerikan ravurit (mitä suurin osa on) on hyvin pitkälle ravuriksi jalostettuja.

        Kuten jokainen voi huomata, ratsukisoissa pärjäävät lämppärit (eli ne ravurit) on hyvin harvassa. Kansallisella tasolla niitä on ollut ihan muutama yksittäinen, eikä aluetasollakaan lämppäreiden määrä päätä huimaa. Jos joku lämppäri sattuukin pärjäämään, se on yleensä orlov- tai ranskanravuri -sukuinen. Tämä kertoo aika paljon. Jos lämppärit olisi hyviä ratsuja, totta kai jokainen ostaisi mieluummin sellaisen, miksi maksaa 10 000€ puoliveriisesta, jos 1000€ saisi yhtä hyvä ratsun?

        Amerikan ravurit on kivoja harrastepolleja ratsuina, mutta on täysi fakta, että läheskään kaikki eivät esimerkiksi ratsulaukkaan ikinä kykene. Tai kyllä ne ehkä laukkaa, mutta ei sellaista laukkaa mitä ratsulta yleensä odotetaan.
        Toki poikkeuksiakin on. Muutama amerikan ravuri on ihan kansallisissa kisoissakin pärjännyt, mutta nämä on tosiaan äärimmäisen harvassa.

        Kun tähän vielä lisätään se, että lämppäreitä kouluttaa useimmiten harrastelijat, on tuloksena se, että suurin osa ei ikinä pääse edes huonotasoisen puoliverisen tasolle.
        Harva vaan muistaa, että se ex-ravurin koulutus vaatii ihan yhtä paljon kuin vaikkapa nuoren ratsuhevosen koulutus.


        Oikein koulutettuna lämppäristä voi kivan harrasteratsun saada ja ehkä yksi sadasta kehittyy jopa hyvän puoliverisen tasolle. Mutta missään nimessä ei pidä kuvitella, että yleisesti lämppärit olisi jotenkin ratsuna puoliveristen tasolla. Lämppärit on jalotettu ravaamaan, ne on siinä hyviä.


    • Älä viitsi vääristellä puheitani. Totta kai ratsu- ja ravityypin roduissa on eroja, mutta ei sillä lailla, että ravirotuinen hevonen ei esimerkiksi oppisi laukkaamaan molempiin suuntiin tai menemään pohkeenväistöä vain siksi että se on ravirotua. Mikä tahansa hevonen oppii temput jos ne sille opettaa, mutta eri asia on, kuinka tyylikkäästi se pystyy niistä suoriutumaan. Ravirotuinen hevonen ei rakenteensa takia liiku koskaan yhtä sulavasti kuin ratsurotuinen (esim laukassa), mutta se oppii siitä huolimatta ja tekee liikkeet niin hyvin kuin sen rakenne antaa myöten.

      Lueskele sen sijaan vähän rotuoppia. Puoliverinen hevonen ON lämminverinen. Googlaapa huviksesi lämminveriset ratsut ja selaa vaikkapa wikipediaa. Siellä(kin) sanotaan selvällä suomenkielellä, että lämminveriset hevoset jaetaan kahteen alatyyppiin, täysverisiin ja puoliverisiin (meidän suunnallamme tämä on hevosalan perusasioita). Olet itse sanonut, että puoliveriset ovat parhaita ratsuja, etkä varmaankaan ala väittää, että esim täysiverinen arabi kuuluisi oikeastaan raviradoille. Miten voit siis väittää, että täysiverisen ja puoliverisen, joista molemmat ovat siis ratsuja, yhteisnimitys tarkoittaisikin ravihevosta, vieläpä jotain tiettyä rotua?

      Juuri tuollainen asioiden vääristely saa aikaan sen, että kokemattomat ihmiset eivät enää tiedä, voiko lämminverisillä hevosilla ratsastaa ollenkaan. Kun yksi ratsuksi sopimaton rotu kohotetaan tarkoittamaan koko hevosryhmää. Teillä päin ehkä tarkoitetaan ravuria kun puhutaan lämppäristä, mutta meilläpäin puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, eli lämminverinen tarkoittaa (lähinnä) täysi- tai puoliveristä ratsua (yleensä puoliveristä), eikä todellakaan ravuria tai varsinkaan mitään tiettyä rotua. Jos kyse on ravurista, se mainitaan erikseen.

      Entä miksi kukaan ostaisi hevosen joka ei rotunsa puolesta ole ykkösluokan ratsu? Johtuisiko mitenkään siitä, että suurin osa ihmisistä haluaa nimenomaan harrasteratsun eivätkä edes halua pyrkiä kovin korkealle tasolle? Suurimmalle osalle riittää että hevonen osaa perusasiat koulussa ja hyppää jonkin korkuisia esteitä, ja siihen käy hienosti ravirotuinenkin hevonen kuten sanoit itsekin. Totta kai ne pitää kouluttaa kunnolla, mutta niin täytyy mikä tahansa hevonen, ratsurotuinenkin. Kuinka pitkälle sen kouluttaa, riippuu sitten omistajasta itsestään.

      Näillä sivustoilla on usein kyselty, mikä olisi sopiva rotu milloin kenellekin. Olet itsekin sanonut, ettei kannata tuijottaa rotua, vaan sitä mitä haluaa hevosen kanssa tehdä. Että mistä tahansa rodusta löytyy hyviä ja huonoja yksilöitä. Nyt kuitenkin olet rajaamassa pois hyvien hevosten joukosta et vain rotua, vaan kokonaista hevosryhmää sanomalla, että lämppärit ovat ravureita eivätkä kelpaa kunnon ratsuiksi. Milloin mielesi muuttui? Vedätkö nyt takaisin kaiken mitä olet aiemmin asiasta sanonut neuvona muille ihmisille?

      Ehkä minä nyt vuorostani vääristelen, mutta siltä nuo sinun juttusi nyt kuitenkin kuulostavat.

    • eräs tarkkailija

      Kiintoisia näkökulmia, Lampinajadi! :)

      Taidanpa seurata tätä ketjua vähän tarkemminkin!

    • kappas vain

      Tiukkaa analyysiä tosiaan, mutta paha tuohon on vastaankaan sanoa...

    • Tutsina

      Lampinajadi on oikeassa, rotuopissa hevoset jaetaan kolmeen osaan: lämminverisiin, kylmäverisiin ja poneihin.
      Lämminverisiin luetaan kevyttyyppiset hevoset, kuten täysveriset ( joita on englantilainen ja arabi ) puoliveriset ja muut kevyet, esim. venäläiset, friisiläiset, lipizzat, wielkopolskat, amerikkalaiset, ranskalaiset, hunterit jne. Lämppäreitä on siis sekä ravureita että suurin osa ratsuja.
      Kylmäverisistä kevyin on suokki, muut ovat raskaita työhevosia kuten glydesdalen hevonen, shire jne.
      Tarkistin vielä tiedot wikipediasta etten puhuisi pa---aa..

    • katherine

      Kyllä, rotuopin mukaan näin onkin :)

      Mutta puhekielessä lämppäri tarkoittaa aina nimenomaan lämminveristä RAVIhevosta, puoliverinen on lämminverinen RATSUhevonen ja jos puhutaan täysiverisestä, tarkoitetaan yleensä nimenomaan englantilaista täykkäriä (arabialainen täykkäri on sitten puhekielessä vaan arabi).

      Eli tämä kannattaa tosiaan huomata puhuessa.

      Kukaan ei puhu "lämppäristä" jos tarkoittaa puoliveristä tai toisin päin.

      • Tutsina

        Älä sano " kukaan", meilläpäin hevosmaailman yleiskielessä lämppäri on mikä tahansa kevytrakenteinen hevonen, ratsu tai ravuri, Täällä puhutaan puoliverisestä lämppärinä samoin ravurista. Samoin täykkärinä ymmärretään aina sekä engelsmanni että arabi, ei niitä erotella ellei haluta tarkentaa kumpaa tarkoitetaan.
        Ilmeisesti kyseessä on murre-erot.


    • eräs tarkkailija

      Ei myöskään kannata sanoa "aina". Meillä päin lämppäri ja puoliverinen tarkoittavat (puhekielessä) samaa asiaa ja silloin puhutaan ratsuista. Täykkäri tai ravuri mainitaan erikseen jos tarkennuksia tarvitaan. Eli täällä päin tuo "aina" tarkoittaisi ratsuja eikä ravureita.

      Tutsina taitaa olla oikeassa, eri puolilla maata puhutan asioista eri tavalla. Saanko uteliaisuuttani kysyä, mistä sinä Katherine olet kotoisin? Siis ei tarvi kaupunkia mainita, mutta pohjois- vai etelä-suomesta vai mistä? Sama kysymys muillekin vastanneille. Kiinnostaa tietää, miten missäkin puhutaan, kun se tuntuu olevan aika iso asia. Minä olen keski-suomesta.

      Mitä tulee arabin nimitykseen, niin kai se on kaikkialla puhekielessä "vain" arabi. Todella harvoin kuulee mainittavan täysveriarabin, mutta tuskinpa Lampinajadikaan sitä tavallisesti sillä nimellä kutsuu vaikka tuossa omassa vastauksessaan niin tekikin (jos siis siihen viittasit).

    • Tutsina

      Tutsina on suomen leveimmältä kohdalta keskeltä.

    • Asun länsi-suomessa, tarkemmin sanottuna pirkanmaalla.

      Ja Tarkkailija on oikeassa, minullekin arabi on yleensä ihan vain arabi. Hyvin harvoin tulee käytetyä tuota pidempää nimitystä.

      Hyvä, Tutsina! En tullutkaan ajatelleeksi murre-erojen mahdollisuutta. :)

    • saivartelija2

      ei nimi hevosta pahenna jos ei hevonen nimeä :)

    • Totta. Ja niinhän se on, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. :)
      (vähemmän rakkaalla vielä enemmän)

    • Jasmi K.

      Ok,taas niitä mustasukkaisia...

      olen 11v ja omistan pikkusiskoni ja äitini kanssa ei-niinkään ratsukoulutetun Amerikan Ravihevosen.Säkää 178cm.Ollut varsasta asti ravurina,tullut ruotsista.Luonne on täysi kymppi,vaikkei ole koulutettukaan kunnolla ratsuksi.Laukka nousee vielä vain plkästään kiitoravista,mutta eteenpäin mennään.Turvallinen ratsu ihan kaikille! olen itse kierrellyt läpi kylien.Jos säikähtää,sekin vain pieni säpsy,eli "tärähtää".Yleensä on niin,että kaikki luulevat Amerikkalaisen lämminverisen olevan vain pelkkä ravuri.No,musta ei nimestä voi päätellä mitään.Se on sama asia kuin esim. tytön nimi on Säde,ja sitten häntä luullaan oikeaksi ilopilleriksi.Mutta sitten se Säde-tyttö murjottaa kokoajan ja on vihainen.Ihan sama asia,mikä on rodun nimi,se on aina hevonen.Luulisin,että pienemmät lämppärit ovat ravurikoulutuksen saaneena hieman vauhkoja,mutta isot ei.En ole kuitenkaan varma,voi mennä miten päin tahansa.Mutta älkää tuomitko ketään nimen takia! lämppäri voi olla minkälainen tahansa,tietyt sopii tietyille.Ei tartte olla mustasukkanen sen takia kun toinen saa oman hepan....

    • Kasiro

      En usko että kyse on mustasukkaisuudesta vaan käsite-erosta.
      Kuten Lampinajadi sanoi kaikki hevoset oppii mutta rakenne vaikuttaa siihen miten hevonen hommansa pystyy hoitamaan. Kyllä ravureistakin ratsuja saa vaikkei ne yleensä huipulle asti menekkään. Mutta kuinka moni Tauno Tavallinen huipulle tähtääkään kouluttaessaan ravurista ratsua.
      Eihän syntymäratsuistakaan tiedä kuinka hyviä niistä tulee ennenkuin sen pääsee kokeilemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6013
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3801
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      238
      2108
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1840
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1279
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1266
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1055
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1000
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      929
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      878
    Aihe