Onko fretti 12-vuotiaalle hyvä lemmikki?

fretistähaaveksin

Olen siis 12, ja olen lukenut paljon freteistä,mutta onko sopiva lemmikki 12-vuotiaalle? Kumpi on parempi tyttö ja poika, onko niissä paljoa eroja ?

30

1595

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fretistähaaveksin

      VOITTEKO VASTATA

    • vastaan.

      Hei!
      Ensinnäkin, tämä palsta ei ole kovin vilkas.
      Useimmat fretti-ihmiset käyvät keskustelua frettiyhdistysten foorumeilla, linkit löydät täältä:
      http://frettiliitto.fi/page23.php

      Jos olet lukenut paljon freteistä, voit varmaan itse päätellä että sopiiko fretti juuri sinulle.

      Oletko valmis kouluttamaan frettiä?
      Pentu todennäköisesti puree, ja ne hampaat ovat todella terävät.
      Voi vaatia paljon kärsivällisyyttä ennenkuin fretti oppii olemaan purematta,jotkut eivät valitettavasti ikinä lopeta puremista.
      Useat fretit ovat myös sisäsiistejä, mutta jotkut eivät vaan opi laatikolle, ja nekin jotka kyvät laatikolla saattavat välillä tehdä tarpeensa jonnekin muualle.
      Oletko valmis siivoamaan fretin kakkaa ja pissaa lattialta?

      Koko perheen pitää olla hankinnassa mukana, koska ihan kuin kissa tai koira, fretin pitää saada olla perheen kanssa vapaana, se ei ole häkkieläin.
      Onko teillä tilee fretille, voiko se saada omaan huoneen/nurkauksen jossa voi asua öisin/koulupäiväsi ajan jos ette saa koko asunnosta/talosta frettiturvallisen?
      Fretti haluaa penkoa joka paikkaa, ja se pääsee pieniinkin koloihin.

      Fretti on kallis.
      Onko vanhempasi valmiita maksamaan mahdollisesti jopa kalliita eläinlääkäärilaskuja?
      Kun fretille tulee ensimmäinen kiima asialle on pakko tehdä jotain, urosta kukaan ei jaksa haistella ja naaraalle kiima voi olla jopa hengenvaarallinen.
      Koska fretti on todell autelias, se on myös todella tapaturma-altis.
      Jos olet paljon lukenut, toki tiedätkin että suolitukos on valitettavan yleinen kuolinsyy.

      Fretit ovat yksilöitä, mutta sanoisin että pojat ovat rauhallisempia ja helpompia kuin naaraat.

      Minusta 12-vuotias voi kyllä hankkia fretin, mutta ei omillaan, vaan on pakko olla vanhempien täysi tuki ja suostumus.
      Eli jos vanhempasi myös haluavat fretin ja sitoutuvat siihen 100% se voi mahdollisesti olla sopiva.

    • Pallero-Poika2

      itse olen 12 ja mulla on myös fretti uros leikkaamaton mäyrä soopeli :)

    • fretistähaaveksin

      jos sinulla on leikkaamaton uros niin miten edellisestä viestistä pystyt 'haistella' sitä?:D voinko ottaa vai 1?

      • Frettityttö <3

        No kyllä frettejä voi yksinkin pitää, mutta yksin elävän fretin kanssa pitää seurustella enemmän.


    • fretistähaaveksin

      No, jos saisin fretin ottaisin yhden frettipojan. Frettillä olisi häkki, mutta jättäisin häkin auki, niin että se voisi olla huoneessani vapaana. Meillä on 2 pientä koiraa ovat siskoni huoneessa, kun ketään ei ole kotona, mutta muuten vapaana, voisinko ottaa fretin vaikka on 2 koiraa ja tuo järjestely jatkuisi?

    • Pallero-poika3

      kyllähän se ihan hyvältä joskus tuoksuu mutta sitten kiimaaikoina tulee niitä Näädän Puffej päästeltyä ne ei niin mukavan hajuisia sitten olekkan :D mutta kaikkeen tottuu :) Ollaan kyllä suunnitelty perheen kanssa että Pallero leikattaisiin :(

      Mut musta on epä normaalia että pojilta viedään pallit onhan ne ihn normaleja :D

      • damdamdadadamm

        Mä en ainakaan pystyisi elämään kiimassa olevan frettipojan kanssa kovinkaan pitkään. Koko perhe (mukaan lukien mä) on aika herkkänokkasia, eikä huvittais haistella kitkerää kusta nurkissa. Mun mielestä tarpeeksi vanhan frettiuroksen leikkaaminen on ihan normaalia.


      • Heips!

        Olet varmaan foorumilla lukenut implanteista uroksille, se voisi olla hyvä vaihtoehto.

        Ei kiimaa, ja saa pitää pallit=)

        Miinuksena vaan että tulee omistajalle kalliimmaksi kuin kastrointi...


    • pallero-poika4

      no hmm.. vois miettiä :) mutta eikö niin et ne ei oo koko ikäisiä tai siis et ne oli koko fretin elämän ajan ??

    • 437052

      "kyllähän se ihan hyvältä joskus tuoksuu mutta sitten kiimaaikoina tulee niitä Näädän Puffej päästeltyä ne ei niin mukavan hajuisia sitten olekkan :D"

      Väärin. Kiima ei liity näätäpieruihin millään tavalla, vaan fretti voi päästellä (ja päästelee) näitä pieruja ihan pennusta asti. Kiiman aikainen haju lähtee fretin ihosta ja sille ei voi tehdä mitään. Kiiman katkaisu (implantti tai leikkaaminen)
      vähentää hajua.

      Meidän hirviöillä (kaksi urosta) on nyt kiima, mutta eivät haise paljon sen enemää kuin ennenkään. Ainoastaan tuo merkkailu vähän ärsyttää, mutta sekin tapahtuu kakkalaatikon reunaan, eikä haise sen kummemmalta kuin normaalikaan fretin virtsa.

    • FerretFan

      Itse olen 13, ja mekin harkitsemme (ensimmäistä) frettiä.

    • -PuPPy-

      Tervehdys : )
      Kyllä fretti 12-vuotiaille(kin) sopii, mutta täytyy muistaa, että sitä pitää kouluttaa (kuten 'vastaan.' selitti) ja olla valmis sitoutumaan. Fretin sisäsiistiksi opettaminen, puremisen pois kitkeminen, vieraisiin ihmisiin tutustuttaminen sekä siteiden luominen ovat kaikki pitkän ajan prosesseja.
      Itse olen 15, ja vasta nyt harkitsemme ensimmäistä frettiämme. Kannattaa miettiä tarkkaan! Olen toivonut frettiä 9-vuotiaasta.
      Ja fretti tulisi aina hankkia kasvattajalta, EI ELÄINKAUPASTA.

    • Dakota333

      Mä olen 14, ja meillä on fretti Dakota.

    • juhawi

      "Olet varmaan foorumilla lukenut implanteista uroksille, se voisi olla hyvä vaihtoehto."

      Implantti ei katso sukupuolta. Toimii sekä uroksille että naaraille. Tietenkään implantti ei ole pysyvä ratkaisu. Vaikutuksen kestosta ei kuitenkaan voida vielä tässä vaiheessa olla varmoja koska kokemusta freteillä käytettynä ei ole tarpeeksi.

    • Suuri päätös-..

      Minusta riippuu paljon siitä minkälaista lemmikkiä haluat. Tyypillisesti sinunikäisiäsi kiinnostaa ehkäpä jyrsiän, kissan, koiran tms. kaltainen lemmikki, mutta sinua voi ehkä kiinnostaa itsenäisempi, villimpi, haastavampi eläin.
      Pitäisi ensin kysyä itseltäsi, mitä toivot lemmikiltä? Jos sinulle kelpaa lemmikki joka 1) on itsenäinen, 3) jonka kanssa jaksat leikkiä päivittäin, 3) jonka pystyt päästämään päivittäin vapaaksi, 4) jonka seurassa osaat olla kärsivällinen sen suuttuessa, 5) joka sinua mahd. puriessaan osaat hallita tilanteen ja fretin iästä riippuen osaat suhtautua siihen fiksusti, 6) jonka myskimäistä lemua siedät hyvin taikka pystyt sijoittamaan häkin omaan huoneeseen, josta lemu ei muualle huoneistoon leviä. 7) jolta et vaadi hellyydenkipeyttä etkä sitä että se tykkää silittelystä (samassa suhteessa kuin kissat ja koirat), 8) ei haittaa vaikka se ei viihdy sylissä, 9) tiedät paikan jonne lomien yms. ajaksi voit fretin viedä hoitoon. sekä 10) vanhemmillesi sopii fretin tulo taloon ja vanhempasi ovat tukenasi sen hoidossa.
      tällöin fretti sopii sinulle.

      • Tuli selväksi että

        fretti ei sovi minulle.


    • js

      Monet kasvattajat eivät myy frettiä alaikäiselle. Lisäksi jos aiot hankkia fretin, koko perheen pitää olla hankinnassa mukana 100%. En toki sano sillä, etteikö 12-vuotias voisi olla jopa parempi fretinomistaja kuin aikuinen ;) itse olin vasta 11-vuotias, kun ostin ensimmäisen frettini. Kauppakirjassa oli kyllä vanhempieni allekirjoitus..

      Vielä siitä sukupuolesta. Fretin sukupuolella ei sinänsä ole väliä. Molemmat, uros ja naaras, on samanlaisia hoidettavia :) Joidenkin mielestä uros on helpompi ensifretiksi ja mikäli naaraan kiima jatkuu, se voi kuolla aplastiseen anemiaan ellei sitä leikkaa tai implantoi. Urokselle taas ei voi tilla aplastisra anemiaa, joten leikkaamisella ei ole niin kiire. Molemmat ovat silti ihania frettejä, olipa sukupuoli kumpi tahansa. :)

    • ei iästä kiinni

      Ei sitä voi iästä sanoa, sopiiko vai ei. Mutta alaikäisellä pitää olla vanhempien suostumus ja sitoutuminen fretin hoitoon.

    • Frettifani>3

      Heipä hei! Minäkin ajattelin frettiä tuossa muutama kuukausi sitten.
      Olen siis 11.v. En voinut ottaa frettiä, koska vanhempani eivät olisi yhtään auttaneet sen hoidossa jne. Mutta minusta fretit ovat mielenkiintoisia lemmikeitä ja seuraan päivittäin erästi frettiblogia. Luen freteistä tietoa yms. Fretit ovat hyvin kiehtovia eläimiä, mutta...No miten tämän selittäisi...Fretit purevat usein ja kovaa ellei niille opeta kunnolla. Koulutus ei ole niin yksinkertaista kuin esim. koirilla ja kissoilla. Koska freteiltä puuttuu se miellyttämishalu. Minun mielestäni fretti voidaan hankkia yli 11-vuotiaalle, jos koulutusta ei jätetä lapselle kokonaan. Itse aion varmaan hankkia aikuisena fretin(riippuen siitä millainen kipukynnys minulla silloin on). Ja jos rehellisiä ollaan niin minulla on huonot hermot. Eli voin siis vahongossa, vaikka suuttua lemmikkilleni. Tämän tavan aion kuitenkin kitkeä pois tässä lapsi-iällä. Minulle tuli kuin tulikin loppujen lopuksi kaksi pupua. Ja niitä voin suositella sinullekin lämpimästi. Jos sinulla ei ole ollut ennen lemmikkiä ei fretti ehkä hoidon määrän puolestakaan sovi sinulle. Minä aloitin hamsterista, etenin kaniin, etenen koiraan ja sitten vasta frettiin. Sinä olet vielä kumminkin aika nuori. Suosittelen, että hankit jonkun lyhhytkäisen eläimen ensin(esim. grebiilin tai hamsterin) ja vasta sitten etenet frettiin, jso hoitamiseen et kyllästynyt. Tämä oli vain minun mielipiteeni asiasta eikä tarvitse ottaa kantaakaan, jos ei halua. Mutta onnea lemmikkiesi/lemmikkisi parissa! Oli se sitten fretti, gerbiili tai hamsteri! Kuinkakohan paljon tuli kirjoitusvirheitä?

    • SL

      Nykyään olisin varmaan monelle kauhistus.... mutta ostin aikanaan ekan frettini eläinkaupasta (kasvattajia ei silloin Suomessa ollut) ja ikää oli se 12v. Toki äiti oli puhuttu siinä vaiheessa touhuun mukaan, mutta käytännössä fretin hoito oli vastuullani. Ainoastaan eläinlääkärikuluihin sain apuja vanhemmilta. Kovasti ennen frettiä yrittivät saada puhuttua ympäri, että jos joku pikkukoira olisi parempi, mutta en ole koskaan moisista tykännyt ja fretti tuntui parhaalta vaihtoehdolta. :D

      Fretin kanssa tulin alusta alkaen hyvin toimeen ja sen kanssa ulkoiltiin vaikka missä. Pisimmillään jouduin rakkaasta lemmikistä olemaan erossa viikon riparin ajan... Välillä käytiin muillekin kiinnostuneille esittelemässä ja miiteissäkin usemman sadan kilometrin päässä. Yhtään en kadu valintaani ja kohdalle sattui niin ihana yksilö, että frettihuumassa ollaan lähes 15 vuotta myöhemminkin. :)

      Painotan vielä, että jokaiselle fretti ei sovi. Mutta jopa 12v. voi olla parempi omistaja fretille kuin joku täysi-ikäinen, jolla bilejalka vipattaa tai jos haluaa reissata ympäri maailmaa viikkotolkulla.

    • SL

      Unohtu mainita, että ehdottomasti nykyään fretit ostetaan virallisilta kasvattajilta, niin ei toivottavasti tule mitään ikäviä yllätyksiä. Eläinkauppoihin fretit ei sovellu. Ja vanhempien (tai edes toisen) pitää olla valmiina hoitamaan frettiä. :)

      • Syanidi

        Kaikille freteistä kiinnostuneille ja niistä pitäville, niin aikuisille kuin lapsillekin avoin frettiblogi: www.taskuvarkaani.blogspot.com

        Blogissa voi myös kysyä tai kommentoida mitä tahansa, ja jokaiseen kysymykseen ja kommenttiin vastataan asiallisesti, puolueettomasti ja parhaan tietoni ja taitoni mukaan. Blogin päätähdet ovat kaksi nuorta ja pirteää frettineitokaista.


      • mainonta
        Syanidi kirjoitti:

        Kaikille freteistä kiinnostuneille ja niistä pitäville, niin aikuisille kuin lapsillekin avoin frettiblogi: www.taskuvarkaani.blogspot.com

        Blogissa voi myös kysyä tai kommentoida mitä tahansa, ja jokaiseen kysymykseen ja kommenttiin vastataan asiallisesti, puolueettomasti ja parhaan tietoni ja taitoni mukaan. Blogin päätähdet ovat kaksi nuorta ja pirteää frettineitokaista.

        Hei. Tää ei oo mainostoimisto.


      • niimpä!
        Syanidi kirjoitti:

        Kaikille freteistä kiinnostuneille ja niistä pitäville, niin aikuisille kuin lapsillekin avoin frettiblogi: www.taskuvarkaani.blogspot.com

        Blogissa voi myös kysyä tai kommentoida mitä tahansa, ja jokaiseen kysymykseen ja kommenttiin vastataan asiallisesti, puolueettomasti ja parhaan tietoni ja taitoni mukaan. Blogin päätähdet ovat kaksi nuorta ja pirteää frettineitokaista.

        Todella ärsyttävää mainontaa jokaisessa keskustelussa. Hyvä blogi kyllä löytää itse lukijansa.


      • Syanidi
        niimpä! kirjoitti:

        Todella ärsyttävää mainontaa jokaisessa keskustelussa. Hyvä blogi kyllä löytää itse lukijansa.

        Sori, vähän ehkä innostuin.. /:
        En tajunnut että ne kaikki aiheet hyppää sitten päällimmäiseksi, luulin että ne pysyvät samalla paikalla kuin aiemminkin jotenka ei olisi tullut niin esille nuo viestit. No kyllä ne äkkiä peittyy kun kirjoitellaan ahkerasti uusia. (:

        Tottakai hyvä blogi lukijansa löytääkin itse, eikä siinä olekaan ongelmaa. Pointtihan olikin saada sellaisten ihmisten tietoon, jotka etsivät freteistä tietoa vääristä paikoista, kuten juurikin Suomi24 -keskustelupalstalta. Jotta ihmiset voisivat kysyä mieltään askarruttavia asioita ja tietoa freteistä ja jokaiseen kysymykseen saisi faktapohjaisen ja asiallisen vastauksen. Täällä ei aina oikeita vastauksia saa, kun sen vastauksen on voinut kirjoittaa toinen tiedoton. /:

        Parempi keskustelupaikka, kuin Suomi24, freteistä tiedon etsimiselle on esimerkiksi frettiliiton foorumi. Linkki foorumille löytyy sivuilta www.frettiliitto.fi Yhdistykset-kohdasta frettiliiton sivuilta löytyy mm. Vs-fretit ry sekä linkin heidän kotisivuilleen josta taas edelleen löydät linkin vs-frettien foorumille. Foorumi on suljettu eikä sinne voi enää kirjoittaa mutta sieltä löytyy todella kattavasti tietoa Kaikesta mitä varmaan koko S24:ssä on koskaan freteistä kysytty. Tuo foorumi onkin aivan erinomainen paikka tiedon hankkimiseen, ja jos sinulla on jokin kysymys, niin 90% todennäköisyydellä joku on sen tuolla jo kysynyt ja siihen löytyy vastauksetkin. Kannattaa kuitenkin pitää silmällä viestoen kirjoitusvuosia, sillä tuolta löytyy vanhojakin viestejä, ja esim. ruokintasuositukset ovat muuttuneet ja tietoa saatu lisää. Kannattaa siis lukea uudempiakin ketjuja. Raakaruokinta -keskustelu kannattaa jokaisen fretin omistajan ja -hankkijan lukea läpikotaisin. Varmaan kattavinta kokemuspohjaista tietoa samassa paketissa jota löytää


    • SL

      Itsekin suosittelen lämpimästi vs-frettien foorumia ja kannattaa sinne uuteenkin foorumiin tulla kyselemään, ni saadaan homma pyörimään. :) Suomi24 ei oo koskaan ollu paras paikka tiedonhankintaan ja aika moni kokeneempi taitaakin tätä palstaa vältellä.

    • fretti ;D

      käykö fretti 8-vuotiaalle lapselle!?!?

    • E I

      Jos suoraan sanotaan niin ei.

    • :OO

      ei missään nimessä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      56
      861
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe