Mitenhän nelikymppisen miehen kannattaisi siirtyä iskelmämusiikin kuuntelusta tuonne tanssilattian puolelle, eli hankkia tanssitaito?
Oulussa näyttäisi olevan Tanssikoulu Sulava ja Tanssikoulu Aaltonen, jotka tarjoavat paritanssikursseja, eivätkä hinnatkaan näytä päätä huimaavan.
Mitä lajeja kannattaisi opetella ja onko suosituksia missä järjestyksessä tai aikataululla kannattaisi ajatella? Pidän hitaammasta menosta, valssi ja tango ovat musiikillisesti eniten mieleeni, eli kaikki nuo nopeimmat askelkuviot haluaisin unohtaa ja keskittyä enemmän siihen tanssiin ja tunnelmaan.
Olisiko tanssitaidon opettelun kannalta parempi jos olisi myös tanssipari omasta takaa vai riittääkö kursseilla naisia pareiksi (voisi luulla olevan miespainotteisia)? Toki samantasoisen tanssiparin löytäminen on sitten oma haasteensa, muualta kuin juuri tanssikursseilta :)
Ajatuksia noista mainituista tai muista Oulun paritanssikursseista? Myös edullinen yksityisopetus voisi kiinnostaa, koska sitä tanssiparia ei ole ja saman opettajan opetuksessa voisi se oppikin tulla nopeammin ja tehokkaammin.
Lavatansseista ja kursseista (Oulu)
18
573
Vastaukset
- Vipeltäjä:)
Valssi ja Tango ihan hyvät vallinnat, toi Foxi myös olis ,koska sillä pystyy meneen lähes kaikkeen musiikkiin ja sen ku oppii niin jos tulis intoo harjotel kädenalitteluja,
sen askelil sit on helppo alottaa Fuskun harjottelu.
Yleensä tääl eteläs kursseilla naisii ainakin enemmistö joten omaa paria ei tarvi, vaik tiedä onko siellä sit eri tilanne.
Yksilöllisempää opetusta toki saa jos on varaa yksityistunteihin, mut ne nyt yleisesti tulee melko kalliiks pidemmän päälle ja kursseilla se hyvä puoli ett siellä saa sit jo noit tanssitutui:)
Montaa lajia ei samaan aikaan aloittelian kannata ottaa ettei mene ihan sekaisin. Sitä mukaan kun perusaskeleet on kunnolla korvien välis, ettei niitä tarvii enää hirmusti miettii, niin ehkä silloin ain vois miettii seuraavaa lajia.
Mukavia tanssikilometrejä. Tää harrastus sit vie koko immeisen useimmiten:)) - pyörähtelijätär
Aloittajalle suosittelen myös hitaan valssin opettelemista. Ei kovin paljon tav. valssista eroa, mutta ratkaisevasti. Kaunista, ja sävelmät useimmiten myös.
Rumbabolero kannattaa niin ikään hankkia ohjelmistoon. Helpot askeleet, rauhallista ja miellyttävää. Olin vastikään ensimm. rb:n tunnillani, ja luulenpa että siitä tulee yksi suosikeistani. - Tansseihin mielivä
Kiitoksia nopeista kommenteista :) Nuo naisten pyörähtelyt käden ali näyttävät kyllä kauniilta minun silmääni, joten siihen varmasti mielenkiintoa tulee sitten jatkossa olemaan :)
Yksityistunteja ajattelin lähinnä siltä kantilta, että oppiiko askeleet paremmin tutun ja osaavan parin kanssa vai onko se vain hyvä, että tanssikumppanin taso vaihtelee. Toki käytännön ahtailla tanssilattioilla joutuu jatkuvasti soveltamaan askeliaan ympäristön mukaan ja siinä pitäisi joka tapauksessa osata viedä myös vähemmän kokeneita tanssijoita, eli vaihtuvat parit voisi olla ihan hyvästäkin, niin ei sitten kuvittele osaavansa enemmän kuin osaakaan.
Olen joskus muinoin opiskeluaikoina harjoitellut tanssia ihan siitä syystä, että luokka sattui olemaan tyttöpainotteinen ja demokraattisesti äänestäen liikuntatunnit menivät melko pitkälti tyttöjen ehdoilla. Tuolloin huomasin selvän eron eri tyttöjen kanssa, eli niiden "huonompien tanssijoiden" kanssa tanssi tuntui sujuvan kohtalaisen hyvin, mutta "parempien" kanssa meni jotenkin väkinäiseksi. Sama "ongelma" voisi tulla myös osaavan opettajan yksityistunneilla, eli taidanpa tosiaan miettiä ihan noita yleisiä kursseja, vaikka aikataulut vähän haasteellisiksi näyttääkin menevän. Jospa kevään kurssit olisivat paremmin kalenteriini sopivat.
Netissä näyttää olevan monenlaisia ohjeita askelkuvioihin ja videoitakin löytyy, mutta onko joku kokenut nuo käytännössä hyödyllisiksi? Itse olen aina ollut enempi käytännön tekemisen kautta oppiva, kuin teorian kautta asioita omaksuva, joten eivät välttämättä ole itselleni kuitenkaan se paras tapa aloittaa, eli sillä mietin noita kursseja. Jälkikäteen saatan kyllä analysoida miksi joku homma toimii kuten toimii, eli askelkuviot sun muut voivat olla hyödyksi sitten kun on käynyt käytännössä noilla kursseilla, vaikkakin pyrkimys on tietenkin se, ettei askelia tarvitse tanssiessa lainkaan miettiä.
Otan mielelläni vastaan lisääkin vinkkejä tai ajatuksia, hidas valssi on tosiaan myös mielessä ollut, rb voisi olla sitten näiden "perusjuttujen" jälkeen. - Vipeltäjä:)
Mie itse olen jo vuosia silloin tällöin opettanut, vaikkei siihen mitään koulutusta olekkaan, pelkkä vuosien oma harjottelu kuitenkin tehnyt sen et ihmiset on ruvennut pyytelemään opetusta. Enempi tutut mut välillä sit kyllä vieraampiakin.
Etuna se et kuitenkin osaan sekä naisena että miehenä mennä.
Mul toi teorias oppiminen on ihan kehnoo ollut aina, kyllä mä toimin niin et näytän ja siit sit ruvetaan menemään. Ihan kiitettävästi ovat oppineet, yksikin pari joka tuli oppiin jo hiukan osas, mut tanssiasento oli pieles, sen kun sain lailliseks ni ihmettelivät et miten noin pien juttu voi vaikuttaan niin paljon.
Mä voisin melkei sanoo et jos yksäreihin mahdollisuus niin, ehkäpä noi
askeleet vois pikemmin saada laillisesti menemään, tomsii kommenteita itse kuullut. Mut jatkos sitten noi kurssit, oppii monien erilaisten vietävien kans menemään. - pensseli.
Täällä tuli jo hyviä vastauksia ja neuvoja aloittajalle. Mielestäni hidasta valssia ei kannata alkuun opetella sellaisen, joka ei ole tanssinut aikaisemmin. Vähän sama juttu kuin jenkan ja masurkan opettelu saman aikaisesti, sekaisin siinä askeleet menee väkisinkin.
Kyllähän tanssimista voi opettaa periaatteessa kuka tahansa, joka tuntee osaavansa tanssin. Kuitenkin erot tulevat ammattilaisen ja amatööriopettajan välillä siinä, miten osaa kuviot ja askeleet opettaa. Meidän tanssiseuramme tanssiohjaajat kisaavat itsekin, mutta opetus on ajoittain vähän puutteellista.
Voidaan esimerkiksi opettaa jotain kuviota, mutta unohdetaan sanoa esimerkiksi käden vaihto määrätyssä kohtaa. Kurssilla olijoilta menee hukkaan aikaa heidän yrittäessään saada kuvio sujumaan, mikä onkin periaatteessa mahdoton tehtävä, ellei huomaa virhettä.
Yleensä on hieno asia, että joku aikoo vaihtaa suosikkikapakkansa tanssipaikkaan. Tosin nykyäänhän moni tanssipaikka on itseasiassa kapakka suurella lattialla. Onneksi näitä remu-tanssipaikkoja ei ole kovin paljoa, suuremmassa osassa tanssipaikkoja ei juoda lainkaan. - Peee
Opettele vaihtoaskel ja ala käydä tansseissa. Vaihtoaskeleilla voi tanssia aika monenlaisia tahtilajeja. Tansseissa näkee muitakin lajeja niin voi suuntautua niihin, joista pitää.
- Näin se menee
Vedä kunnon pohjat ennen tansseihin menoa. Tansseissa ota paikka baaritiskiltä ja juo lisää koko ilta. Viimeisen tanssin aikaan hae seinältä muille kelpaamaton panokaveri, jonka ajat aamulla pois.
- Omaa kokemusta
En tiedä kuinka hyvin sulla on kouluajoilta jäänyt muistiin (selkäytimeen) tuo rytmissä liikkuminen.
Jos vähänkään tuntuu ettei se ole ihan hallussa niin suosittelen ensin muutaman yksityisopetuksen ottamista pohjalle sillä kursseilla meno on aika nopeaa jopa alkeiskurssilla että siinä ei kerkeä tuota rytmissä liikkumista oikein opetella ja silloin on vaarana että putoaa vauhdista pois.
Itse tarvitsin todella pitkän yksityisopetuksen pohjalle ennenkuin aloin pysyä kurssien tahdissa. - Yksflikka1111
Voin lämpimästi suositella Aaltosten tanssikoulua. Osaavat, hauskat ja huumorintajuiset opettajat. Heidän kursseillaan (tosin täällä etelä-suomenkiertueilla) olen itsekin tanssimaan opetellut.
Aivan ensimmäiseksi kannattaa opetella perus foksia. Sillä selviytyy jo 70% kaikista lavoilla soitettavista kappaleista! Jos siis osaat foksia, voit lähteä tansseihin kokeilemaan.
Toiseksi ja kolmanneksi opeteltavaksi tulee valssi ja tango ja neljäntenä humppa (tai bugg, joka varsinkin etelässä on suositumpi). Näiden jälkeen sitten esim. se hidas valssi. Lajeja kyllä riittää opeteltavaksi vaikka millä mitalla. Jos sitten opettelun kuluessa käy ilmi, ettei oikein tykkää jostain tanssilajista, eihän sitä ole pakko silloin opetella, voi siirtyä opettelemaan jotain muuta.
Oman kokemuksen mukaan ainakin täällä etelässä on kursseilla usein naisenemmistö. Useimmille kursseille voi mennä ilman paria, mutta parinkin voi ottaa mukaan. Minä suosittelisin kumminkin kursseillakin tanssimaan mahdollisimman monenlaisten naisten kanssa, koska tanssilavalla tanssitat erilaisia naisia (oletan ainakin, että aiot siis lavoilla tanssittaa muitakin kuin omaa pariasi?). On hyvä heti alussa jo havaita ettei kaikkien vieminen ole yhtä helppoa ja jokainen nainen on hieman omanlaisensa vietävä. Vakipari usein oppii viejänsä metkut ulkoa ja osaa mennä vaikkei vienti olisikaan ihan kohdallaan. Vieras nainen tarvitsee selkeän viennin, kun ei tunne sinua, eli useamman kanssa tanssiessasi opit oikeasti viemään kaikenlaisia naisia.- Kaijaliina
Joku suosittelee Aaltosia. Minä taas en, jos haluaa oppia tanssimaan hyvin. Oulussahan koulutetaan ammattikorkeassa tanssiopettajia. Sitä kautta vois saada kivan ykityisopenkin kohtuu hintaan. Intoa opetteluun ja tanssin iloa!
- 14353125
Suosittelen opettelemaan ensin foksin ja fuskun, koska niitä voi tanssia lähes mihin tahansa mitä lavoilla soitetaan. Siitä voi sitten edetä valssiin, hitaaseen valssiin ja tangoon. Suomalaista tangoa tanssitaan foksin askelilla.
Tanssimisen oppii parhaiten, jos vaihtaa paria jatkuvasti. Kaikki vievät ja seuraavat omalla tavallaan, joten tällä tavalla oppii tanssimaan kenen tahansa kanssa. Lisäksi on hyvä tanssia myös itseä parempien tanssijoiden kanssa, ja nämähän eivät suostuisi tanssimaan koko aikaa itseään huonomman kanssa. - Tansseihin mielivä
Kiitoksia jälleen mukavista vastauksista.
Pikaisten etsintöjen jälkeen yksityistuntien hinnat näyttävät olevan tunnetuilla opettajilla "kohdillaan" (pitäähän työstä toki palkka saada), mutta näin aloittelijan vinkkelistä "pelkkä kokenut tanssia" pystyisi tarjoamaan myös hyvin paljon, kohtuullisemmin kustannuksin, jolloin määrä saattaisi tässä tapauksessa korvata sitä laatua. OAMKin tanssiopettajaopiskelijat voisivat hyvinkin olla sopivia, pitääpä oikeastaan ottaa parin henkilön kanssa puheeksi, heillä voisi olla siellä tuttuja.
Noista vaihtoaskelten opetteluista mainittiin ja se taitaa olla juuri se minkä nyt osaan, eli se on se mitä silloin harvoin tulee "tanssittua" kun joku nainen (yleensä tuttu) pyytää, eikä säikähdä sitä kun sanon etten osaa tanssia :)
Foksin ja fuskun opettelu voisi tosiaan olla se mistä voisin lähteä, jolloin olisi periaatteessa varmuus valtaosaan tansseja, josta taas seuraisi paljon sitä käytännön harjoittelua. Myös tanssipaikoilla käynnitkin lisääntyisivät, kun tietäisi jotain hallitsevansa. Nuo sattuvat vain olemaan sellaisia, jotka koen jostain syystä epämääräisinä (kehno rytmitaju?), joten siinä kokisin nimenomaan yksityisopetuksen palvelevan parhaiten. Valssin rytmiin pääsen suhteellisen helposti, joten sen oppisin kyllä isommassakin porukassa vaivatta ja kärsivällisen tanssiparin kanssa se lähtee kyllä sujumaan lattiallakin. Eli tuo ehdotettu tapa hakea alkuvalmiudet yksityisopetuksen kautta voisi olla ihan hyväkin.
Tanssit.net näytti sisältävän hieman tuota tanssilavaetikettiä, joista on myös luultavasti hyötyä ja jota noilla kurseilla myös tulee kun eri parien kanssa tanssitaan, joten ei tuota ryhmäopetustakaan pidä tietenkään täysin unohtaa.
Täytyypä kysellä löytyykö syksylle edullista yksityisopettajaa ja jos ei kohtuuhintaista löydy, niin sitten kevään kursseille :)- Mielestäni
Järkeilit oikein yksityisopetuksen suhteen, varsinkin kun koet ettei sulla ole vahva rytmitaju.
Pikku vinkki yksityisopetukseen: älä päästä opettajaa/itseäsi helpolla.
Opettajat saattavat lähteä liikkeelle voimakkaasti laskemalla tai sitten tietyillä muistikikoilla esim. humpassa vasemalle liikuttaessa vasemalla jalalla ja oikealle oikealla jalalla, no näinhän se on mutta sitten oikeassa tanssissa ei olekkaan aina selvää että mennään oikealle tai vasemmalle.
Minä yksinkertaisesti vaadin omalta opettajalytani että musiikin on kerrottava mitä tehdään milloinkin, eikä joku hokema tai joku ääneen laskeminen tai tupla joustot joista on sitten vaikea oppia pois.
Käytä yksityisopetus huodyksi nimen omaan perustan rakentamisessa, sen kun saat kuntoon niin opit helposti uutta. Mutta jos ohitat tuon perusteiden kunnollisen opettelun niin jka ikinen uusi tanssi on sulle työn ja tuskan takana.
Silloin olet oikealla jäljillä kun tanssi ei tunnu väkinäiseltä vaan se tuntuu luontevalta liikkumiselta. - Tansseihin mielivä
Mielestäni kirjoitti:
Järkeilit oikein yksityisopetuksen suhteen, varsinkin kun koet ettei sulla ole vahva rytmitaju.
Pikku vinkki yksityisopetukseen: älä päästä opettajaa/itseäsi helpolla.
Opettajat saattavat lähteä liikkeelle voimakkaasti laskemalla tai sitten tietyillä muistikikoilla esim. humpassa vasemalle liikuttaessa vasemalla jalalla ja oikealle oikealla jalalla, no näinhän se on mutta sitten oikeassa tanssissa ei olekkaan aina selvää että mennään oikealle tai vasemmalle.
Minä yksinkertaisesti vaadin omalta opettajalytani että musiikin on kerrottava mitä tehdään milloinkin, eikä joku hokema tai joku ääneen laskeminen tai tupla joustot joista on sitten vaikea oppia pois.
Käytä yksityisopetus huodyksi nimen omaan perustan rakentamisessa, sen kun saat kuntoon niin opit helposti uutta. Mutta jos ohitat tuon perusteiden kunnollisen opettelun niin jka ikinen uusi tanssi on sulle työn ja tuskan takana.
Silloin olet oikealla jäljillä kun tanssi ei tunnu väkinäiseltä vaan se tuntuu luontevalta liikkumiselta.Kiitoksia tästäkin. Pitää varoa tuon itseopiskelumateriaalin (jota vinkattiin) kanssa tuon liian laskemisen :)
- Tansseihin mielivä
Teinpä tässä vielä illan iloksi tuollaisen sähköpostiosoitteen, jos joku innokas opettaja Oulun seudulta sattuu viestiketjun lukaisemaan. Oikeita yhteystietoja en tähän halua laittaa, mutta ne saa kyllä tuosta osoitteesta
[email protected] - pyörähtelijätär
Tansseihin mielivä kyseli netin videoista.
Youtuben pätkät sopivat näyttämään, miltä jokin tanssi yleisesti ottaen näyttää. Muualla maailmassa saatetaan tanssia samannimisiä vähän meikäläisistä poikkeavin askelin, niin ettei kannata niistä ruveta opettelemaan.
Kotimainen (elixir?) teinikilpapari opetti tangossa perin kummallisen askelsarjan, josta ei käytännössä ole mitään hyötyä. Saman sarja valssipätkä oli ok.
Varmaan paras ohjaus kotiharjoitteluun on tämä, kirjastosta löytynee:
Nieminen, Pipsa: Hidas-nopee-nopee...
Tekijänä liikuntatohtori (LitT), joka on suunnannut oppimateriaalin koulujen liikunnnanopeille. Tuloksena selkeät kirja ja DVD, jossa sanalliset ohjeet. Siitä voi viejä opetella vaikka harjoituksena käytetyn kuviosarjan tosielämässä sovellettavaksi. Ketjussa po lajeista siinä käydään läpi valssi, hidas v., tango, foksi, humppa ja fusku.
Omana kokemuksena sanoisin, että kannattaa monta iltaa ensin käydä omassa olkkarissa läpi pelkästään noita askeleita, suunnitellen mielessään käännökset ja muut seuraavaksi tulevat. Vasta sen jälkeen musiikkia mukaan kun luulee askeleet ja muutamat käännökset hyvin muistavansa. Musiikki tod. näk. sekoittaa, eikä olekaan niin helppoa pysyä sen matkassa mukana useita minuutteja. Parin kanssa kaikki muuttuu vaikeammaksi, ja viejän osa on vaativampi edellyttäessään monen asian huomioimista samanaikaisesti.
Jos kesälavoille tähtäät, niin kannattaa aloittaa heti, sillä tanssi on osoittautunut vaikeammaksi lajiksi kuin olin luullutkaan (vaikken ole kömpelys enkä rytmitajuton. Elämänkokemus on myös opettanut, että miehillä on taipumus yliarvioda kykyjään).
Hauskemmaksi se on myös osoittautunut, on ollut aitoja ilonhetkiä! Mukavia uusia tuttavuuksia myös, niin miehiä kuin naisia.- Tansseihin mielivä
Kiitoksia vinkistä, näyttäisi kirjastosta löytyvän kaksi kipaletta ja toinen hyllyssä :)
- Tansseihin mielivä
Laitanpa tähän linkit noihin löytyneisiin paritanssikouluihin, jos joku muukin innostuu tällä seudulla.
Pirtin tanssikoulu - Oulunsuun Nuorisoseura
http://www.oulunsuunnuorisoseura.fi/
Tanssikoulu Sulava
http://www.tanssikoulusulava.fi/
Tanssikoulu Aaltonen
http://www.tanssiaalto.com/
Ja kiitokset sähköpostilla lähetetyistä vinkeistä :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 683219
Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)753087Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.682952On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle662621Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli442132- 611699
Huomenna heitän järjen
romukoppaan ja annan tunteen viedä. Kerran tässä kuitenkin vain eletään. Muistan myös jonkun minua viisaamman sanoneen,251667Hyvää huomenta
Hyvää huomenta ja alkavaa viikonloppua ihanalle naiselle! Mitä ikinä teetkään, niin täälä sua yksi miekkonen ajattelee.181649- 351645
- 591576