Koiran kastrointi? Nyt tarvitaan KOKEMUKSIA

Kerron ensin omani, ja syyn miksi kyselen teiltä.

Kastroitutin oman sekarotuisen koirani (1,5vuotias silloin) tämän vuoden heinäkuussa, eli reilu 4kk sitten.
Syynä päätökseeni oli: ylivilkkaus, narttujen juoksujen aikaan järjetön vinkuminen/syömättömyys, sekä seksuaalinen yliaktiivisuus mm.pehmolelujen kanssa.
Noh, pian leikkauksen jälkeen pehmolelujen ja muiden asioiden "paneminen" loppui kyllä, kunnes alkoi noin 2 viikkoa sitten uudestaan. Nyt se on taas päivittäistä. Mitä ihmettä?
Lisäksi leikkaus toi monta huonoa juttua mukanaan: rähisee toisille koirille (mitä ei koskaan ennen tehnyt) varsinkin pennuille. On myös edelleen yhtä aktiivinen ja vilkas eli ei rauhoittanut leikkaus meidän koiraa. Lisäksi haukkuminen on lisääntynyt huomattavasti leikkauksen jälkeen. Sekä mustasukkaisuus minusta, eli emännästä. Jos mieheni tulee esim.halaamaan minua, tai kutittaa tms. koira räksyttää, hyppii, näykkii vieressä. Mitään tälläistä käytöstä ei ennen leikkausta ollut.

Minua on alkanut kaduttaa, että kastroitutin koirani. Silloin vaan ajattelin (ja sain myös eläinlääkäriltä suosituksen) että kannattaa jos esim. kevät on niin vaikea ettei moneen viikkoon malta edes syödä kun vinkuu vaan oven takana narttujen juoksun aikana.

Onko muilla kokemuksia, että ko.toimenpide vain pahentaa koiran käytöstä?
entä voiko kastrointi mennä jotenkin "pieleen" että esim.kaikkea ei saada pois tms, eli kannattaisiko minun ottaa yhteyttä myös leikkauksen tehneeseen eläinlääkäriin?

Otan mielelläni muutenkin neuvoja vastaan, miten saisin koirani käytöstä edellämainituissa asioissa parannettua, mitä nyt on ilmennyt :)

Asiallisista vastauksista jo etukäteen kiitos!
Ilmianna
Jaa

21 Vastausta


Olipa hankala tilanne.

Kannattaa tosiaan kääntyä ihan ammattilaisen puoleen.

Kannattaa myös yrittää olla huomioimatta koiraa jos haukkuu ja kiellä aina jos meinaa "panna" jotain.Ota myös kaikki pehmolelut pois jos se kohdistuu niihin usein.Me ollaan opetettu heti pennusta alkaen ettei saa nousta toisen koiran selkään,yrittää koirapuistossa tehdä sitä ja silloin otetaan heti hetkeksi sivuun ja kielletään.Tässä nyt jotain jos olisi vaikka edes hieman apua.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kyllä se kastrointi joskus autaa, joskus taas ei. Olen kuullut, että jos narttukoira on vihainen esim. ruuan päältä, niin se ei välttämättä auta jos tämä aggressiivisuus kulttuuri on jo koiran käytöksessä pidemmän aikaa niin kastroinnista ei tällaisiin ole apua. Pitäisi heti kiinnittää huomiota koiran poikkeavaan käytökseen ja kieltää moiset epätoivotut toiminnot.

Koiralle kuin koiralle kun antaa riittävästi liikuntaa, ja jälkien tutkimisia ja muuta aktiviteettia, niin epä paljon jaksa enää narttujen ja urosten perään vinkua. Ja aina kannattaisi koiran sosiaalistamisessa ajatella sitä, että onko tuttavien koirilla juoksuaika, ettei vain tule tällainen jo pienestä uroskoiralle tällainen himottelu, että menee sitten lopuksi ikää pikkujälkeläisten saamiskyky.

Eikö se ole miehilläkin vähän sama juttu nuorena ne kovasti touhuavat ja pökkivät millon ketäkin, sitten vanhana vähän rupeaa jo homma jäykistymään siihen että hyvä jos kerran viikossa tapahtuu jotain. Ja sanottakoon vielä anteeksipyyntönä, että elä mies ota tätä henkilökohtaisesti, tämä vain on niitä asioita joista on tullut myytti, kuten varmaan heti keksit naisista vastaavanlaisia. Mutta jätetään ne sinne seksipalstoille sitten kuitenkin.

Niin, että nämä "pano" jutut ovat ohimeneviä pennun kasvuikään kuuluvia ilmiöitä jotka kyllä laantuvat ajan oloon. Luulen ma ja osittain tiedänkin oman uroskoirani kohdalta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Miksei koira saisi mitenkään huvitella. Eihän jonkun lelun nylkytys mitään haittaa tee. ( sitähän me ihmisetkin harrastetaan salaa, siis omistajan höpeänkö vuoksi koiralta kaikki kielletään) Onneksi on viisaitakin, kuten se vanha vaari joka täuytti heinöksäkejä hurtalleen morsiameksi, kun koiralla ei muuta lystiä juoksulangallaan ollut.
Ilmianna
Jaa
Koiran luonne ei muutu leikkauksessa: aktiivinen koira ei muutu passiiviseksi, dominoiva ei muutu alistuvaksi. Nylkyttäminenkin voi koiralla olla turhautunutta sijaistoimintaa, kun se kerran oli sen oppinut.
Rähjääminen, hyppiminen ja haukkuminen eivät johdu kastraatiosta eivätkä kastroimatta jättämisestä. Vaan muusta. Pistähän koirasi ojennukseen, ette kai ole siellä tassun alla? Onko jäänyt kouluttamatta koira ja kuviteltu, että leikkaus tuo hyvän käytöksen automaattisesti?
Ohjeiden antamiseen pitäisi tietää, mitä keinoja on jo yritetty.
Ilmianna
Jaa
Hei!
Koiran kastroinnin jälkeen voi mennä puolesta vuodesta jopa vuoteen (joskus jopa hieman enemmänkin) aikaa,ennenkuin koira rauhoittuu tai muuttuu tietyin tavoin.Jäljellä olevat hormonien rippeet voivat vielä tehdä tehtävänsä.Kaikille yksilöille ei välttämättä ole apua edes kastroinnista ja niinpä tosiaan kannattaakin miettiä,olisiko arvojärjestysongelmia.Koira saattaa ilmaista olevansa ylempänä hierarkiassa juuri niin kuten kerroitte eli nylkyttää jalkaa yms. .Ja ko. asiat saa poistettua ainakin vähitellen muuttamalla koira alimmaksi perheen hierarkiassa.Ja se tapahtuu esim. välttelemällä koiraa,kun se alkaa nylkyttämään eli siis esim. kääntymällä selin, tai sitten kieltosanoin.Ja kun koira lopettaa nylkyttämisen,sillä hetkellä palkitsette sen esim. jollain pienellä herkkupalalla.Toistoja voi joutua tekemään kymmeniä,jopa satoja.Kärsivällisyys yleensä palkitaan.Tässä nyt alkuun tällainen neuvo pikaisesti.Jos tarvitset lisää neuvoja,voin auttaa antamaan niksejä.
T: El.suoj.valvoja ja as.tuntija
Ilmianna
Jaa
Kiitoksia kaikille.
Kuten sanoin jo aiemmin, mitään käytösongelmia koirallamme ei ole aikaisemmin ollut, sehän tässä outoa onkin. Ei siis ole ollut mustasukkainen minusta aiemmin (hyppinyt, räksyttänyt) ja kuten sanottu ei ole myöskään muille koirille rähissyt koskaan aikaisemmin, kaikki alkanut vasta tuon leikkauksen jälkeen. Siksi en ymmärräkään, miten moinen jopa eläinlääkärin suosittelema toimenpide voi aiheuttaa näin paljon käytösongelmia koiralle.
Heti kun huono käytös alkoi, aloitin toki uuden tapakoulutuksen kuten juuri hyppiessä käännetään aina selkä, ja haukkuessa ei huomioida koiraa millään tavalla. Eipä vain auta meidän koiran kohdalla...
Ja eipä se pehmolelun "paneminen" minua eniten haittaakaan, vaan lähinnä nuo muut mainitsemani ongelmat jotka selkeästi alkoivat kastraation jälkeen. Tuo "panemisen" uudelleen alkaminen vain on yksi ihmetyksen aiheistani, mutta ei suurin ongelma.

Saa tosiaan vielä laittaa lisää neuvoja jos vaan jollain takataskussa on :)

Ja vielä sitä kysyn uudelleen, että voiko ko. leikkaus mennä jotenkin pieleen? Eli siis että "sieltä ei saada kaikkea pois" joka sitten voi muuttaa koiran käytöksen ihan täysin, tai jotain? Olen suht neuvoton.
Ilmianna
Jaa
Lisäisin vielä että koiramme on koulutettu pentuna, emmekä ole olleet tassun alla :) Nyt vain on viime aikoina alkanut tuntua siltä! On vaan kummallista, että koiramme käyttäytyminen muuttuu juuri tuon kastraation jälkeen... Vai onko sitten sattumalta alkanut joku uhmäikä juuri samoihin aikoihin? Koira on siis nyt 1v 8kk.
Ilmianna
Jaa
Voi ikään liittyä sillälailla, että tyypillinen ikä milloin nuo käytösongelmat pamahtaa päälle, on juurikin se 1,5v. Koira aikuistuu ja itsenäistyy, voi ruveta selkeästi sanoutumaan irti ihmisen ohjauksesta, vaikka kuinka olisi pentukurssin priimus.

BigSisterille: Kyllä jokaisen koiran pitäisi tuntea kieltosana EI. En ymmärrä ajatusta, että nylkyttämättä jättäminen olisi joku koulutettava temppu. Minua ei yksikään koira nylkytä, vaan saa huutia varmasti yrityksestäkin, oli sitten oma tai vieras. Sehän on selkeästi alistamista.

Leikkauksen vaikutus saattaa olla sellainen, että koska se on jonkin aikaa potilaana ollessaan saanut huomiota enempi, se nyt katsoo asemansa perheen hierarkiassa kohonneen. Tai jos hyvinkin oli kipuja, niin muuttui ärtyisämmäksi. Arveluja vaan.

Eipä tuohon muuta osaa ehdottaa, kuin että jatkakaa koiran asettamista, huomiointi vähäiseksi, kiellot toimiviksi. Nuorihan se vielä on, kolmen vuoden ikä yleensä rauhoittaa pentumaista käytöstä. Tämä voi sillä olla joku häröilyvaihe. Kyllä sinä minun mielestäni kuvailet dominoivan koiran käytöstä.
Ilmianna
Jaa
Kiitos Priivat! tunnut tosiaan tietävän paljonasioista :)
Minustakin on alkanut tuntumaan juuri siltä, että dominoivan koiran piirteet täyttyvät nykyään koiramme kohdalla. Ei siis auta muu kuin kesittyä kunnolla koiran "uudelleen" kouluttamiseen ja kieltosanojen tottelevaisuuden saavuttamiseen.

Epäilijöille vielä lisäisin että koiramme saa kyllä liikuntaa paljon, sekä vapaana että hihnassa, minä nimittäin olen paljon kotona päiväisin. Lisäksi päivittäin puuhaien erilaisia aktivoimisjuttuja, esim."omatekoista" agilityä, aktivointileluilla leikkimistä, perinteistä leikkimistä, piilottelen ruoanpalasia kämppään joita koira saa sitten etsiä, jne... Eli en usko että koira tylsistymistään on alkanut huonosti käyttäytyä. Jotain itsenäistymisjuttuja nämä nyt taitaa olla, kun ei kerran suoranaista yhteyttä kastraatioon.
Ilmianna
Jaa
ootko varma ettei koira jokatapauksessa olisi alkanut haukkumaan enemmän ym, kun kasvoi vanhemmaksi. 1,5v koira on aika pentu vielä.
Ilmianna
Jaa
http://esashiryu.com/seita/uuret/Koiran sterilisaatio. Canis 5.2010.pdf

^Canis-lehdessä ollut juttua kastraation vaikutuksesta terveyteen/sairastumiseen. Tietoa löytyy melko vähän mutta kyllä se kovasti vaikuttaa että koirasi käytöksen muutos johtuu kastraatiosta, noin on käynyt monille muillekin ja asiaa on myös tutkittu (en nyt äkkiseltään löytänyt sivuja aiheesta).

Kannattaa kuitenkin odotella ihan rauhassa ainakin se 6 kk kastraation jälkeen, sitten vasta näkee millainen koirasta "tulee". Tiedän myös koiria jotka ovat juurikin jokunen kk kastraation jäkeen alkaneet käyttäytyä hyvin aggresiivisesti ja arvaamattomasti myös narttuja kohtaan mutta ajan kuluttua niistä on tullut kaikkien kanssa hyvin toimeentulevia ja "lupsakoita". Tsemmpiä teille, toivotaan että asiat järjestyvät!
Ilmianna
Jaa
Meillä kaksi urosta, jotka myös kastroitu. Muutoksia käyttäytymisessä saa tosiaan odottaa, voi kestää vuosikin että rauhottuu.

Vanhempaa koiraamme käytettiin nuorempana astutuksessa paljonkin, ja oli kaksi vuotias kun kastroitiin. Aiemmin oli todella huono syömään, nylkytti kaikkea mikä liikkui, ulvoi yötä päivää kun naapurin nartulla oli juoksu, veti remmissä ym. Koskaan ei haukkunut muille koirille, ei oikeestaan välittänyt kun niistä juoksusista nartuista.

Kastroinnin jälkeinen vuosi meni ilman mitään muutoksia käytöksessä, mutta vuoden jälkeen ruokahalut tuplaantuivat. Koira oli ihan hulluna kaikkeen mahdolliseen ruokaan, vaikka aiemmin oli hyvin nirso. Jos ruokaa unohti jonnekkin, oli se silmänräpäyksessä kadonnut. Seuraavaksi nylkytys loppui kokonaan. Sitten rauhottui lenkillä vetäminen, naapurin koirat kiinnosti vain ja ainoastaan jos juoksun aikaan kävelivät vastaan.

Käytös minua kohtaan myös muuttui. Tahtoi ihan hirveästi huomiota, kokoajan piti olla kiinni jalassa tai maata sylissä. Kun huomioin toista koiraamme, meni sängyn alle mököttämään pitkiksikin ajoiksi. Ei ollut kiinnostunut enää oikeastaan mistään muusta kun minusta. Poti jonkin aikaa eroahdistustakin, josta harjoittelulla onneks päästiin lopulta eroon..

Toinen koiramme ei kastroinnista muuttunut oikein mitenkään. On aina ollut laiska ja hulluna ruoan perään. Naiset ei kiinnostanu ennen, eikä jälkeen kastroinnin.

Yhteinen molemmille tullut piirre on tosin muille uroksille muriseminen lenkillä. Tiedän jo kaukaa, kumpaa sukupuolta vastaantuleva koira on. Ei tosin mitään aggresssiivistä, sellasta varottelevaa isottelua.

Ruokailu kuitenkin on sellanen, johon kannattaa kiinnittää heti huomiota, jos alkaa lihomaan. Meillä ukot on jo kymmenen ikävuoden molemmin puolin, ja aika usein on jouduttu päivän ruokamäärät mittaamaan pienemmiksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
koirat muuttuu ihan normaalistikkin tuossa parin ikävuoden jälkeen ihan kertomallasi tavalla eli et voi sanoa sitä kastroinnin tuomaksi eduksi.
Se on katsos se koiran aikuistuminen mikä tekee sen muutoksen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Olisit antanut nylkyttää vaan. Ei koiria saa antaa leikellä...
Ilmianna
Jaa
Auttaisiko leiklaus tähän asiaan ? Eli koirani on mustasukkainen ja hieman agressiivinen toisia koiria kohtaan .... Koiranme myls murisee vieraille ihmisille .....koiramme on uros Einari on keskikokoinen villakoira :) saa antaa neuvoja :))
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Mielestäni Einarin käytöksessä ei ole mitään sellaisia piirteitä, jotka kastraatio muuttaisi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
koulutuksella.

Kastrointi poistaa vain lisääntymiskyvyn. Se ei poista edes seksuaalisia haluja.
Ilmianna
Jaa
Onko kastroinnista siis mitään apua koiralle joka nylkyttää ihmisiä ja on todella vihamielinen varsinkin isoille poikakoirille? Tuleeko kastroinnista jälkiseurauksia esim. tulehduksia?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Meidän uroskoiramme leikattiin n 3vk sitten. Leikkaus ja haavan paraneminen sujui hyvin, tikkejäkään ei tarvinnut käydä poistattamassa kun on jotain nd sulavaa mallia.
Mitä ilmeisemmin on hormoonitasapaino vielä (ja pitkään) ihan sekasin. Aiemmin vinkui älyttömästi narttujen perään ja uroksille murisi aivan hulluna. Nyt ärisee kaikille koirille, oli uros tai narttu. Etenkin keskikokoa isommille koirille, vaikka on itelläänki säkää n. 60cm. Yksi syy leikkaukseen oli myös ainaiset johtajuuskiistat minun ja koirani välillä, mutta siinäkään asiassa ei ole nähtävissä vielä mitään muutoksia. Jos ei 6kk-1vuoden sisällä ala tilanne muuttumaan, sitten vaan tiukempi kuri eikö mitään hellyydenosoituksia.
Koira on minun ensimmäinen oma koira, mutta ollut (ja on edelleen) niin hankala tapaus, että kaikki muut koirat tuntuvat ylimielisteleviltä ja ylitottelevilta :) no, onpahan tulevaisuudessa ehkä helpompaa...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
katsotaan vielä kirjoitti:
Meidän uroskoiramme leikattiin n 3vk sitten. Leikkaus ja haavan paraneminen sujui hyvin, tikkejäkään ei tarvinnut käydä poistattamassa kun on jotain nd sulavaa mallia.
Mitä ilmeisemmin on hormoonitasapaino vielä (ja pitkään) ihan sekasin. Aiemmin vinkui älyttömästi narttujen perään ja uroksille murisi aivan hulluna. Nyt ärisee kaikille koirille, oli uros tai narttu. Etenkin keskikokoa isommille koirille, vaikka on itelläänki säkää n. 60cm. Yksi syy leikkaukseen oli myös ainaiset johtajuuskiistat minun ja koirani välillä, mutta siinäkään asiassa ei ole nähtävissä vielä mitään muutoksia. Jos ei 6kk-1vuoden sisällä ala tilanne muuttumaan, sitten vaan tiukempi kuri eikö mitään hellyydenosoituksia.
Koira on minun ensimmäinen oma koira, mutta ollut (ja on edelleen) niin hankala tapaus, että kaikki muut koirat tuntuvat ylimielisteleviltä ja ylitottelevilta :) no, onpahan tulevaisuudessa ehkä helpompaa...
Huom. Täyttää ensi keväänä jo 4v, mutta "uhittelee" vieläkin ja käyttäytyy muutenkin kuin kakara. Välillä mietinkin, olisiko pitänyt leikellä jo kolme vuotta sitten...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
lisää kirjoitti:
Huom. Täyttää ensi keväänä jo 4v, mutta "uhittelee" vieläkin ja käyttäytyy muutenkin kuin kakara. Välillä mietinkin, olisiko pitänyt leikellä jo kolme vuotta sitten...
Olisikohan sitten koulutuksessa ja arvojärjestyksessä jotain häikkää.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Koiran kastrointi? Nyt tarvitaan KOKEMUKSIA

Kerron ensin omani, ja syyn miksi kyselen teiltä.

Kastroitutin oman sekarotuisen koirani (1,5vuotias silloin) tämän vuoden heinäkuussa, eli reilu 4kk sitten.
Syynä päätökseeni oli: ylivilkkaus, narttujen juoksujen aikaan järjetön vinkuminen/syömättömyys, sekä seksuaalinen yliaktiivisuus mm.pehmolelujen kanssa.
Noh, pian leikkauksen jälkeen pehmolelujen ja muiden asioiden "paneminen" loppui kyllä, kunnes alkoi noin 2 viikkoa sitten uudestaan. Nyt se on taas päivittäistä. Mitä ihmettä?
Lisäksi leikkaus toi monta huonoa juttua mukanaan: rähisee toisille koirille (mitä ei koskaan ennen tehnyt) varsinkin pennuille. On myös edelleen yhtä aktiivinen ja vilkas eli ei rauhoittanut leikkaus meidän koiraa. Lisäksi haukkuminen on lisääntynyt huomattavasti leikkauksen jälkeen. Sekä mustasukkaisuus minusta, eli emännästä. Jos mieheni tulee esim.halaamaan minua, tai kutittaa tms. koira räksyttää, hyppii, näykkii vieressä. Mitään tälläistä käytöstä ei ennen leikkausta ollut.

Minua on alkanut kaduttaa, että kastroitutin koirani. Silloin vaan ajattelin (ja sain myös eläinlääkäriltä suosituksen) että kannattaa jos esim. kevät on niin vaikea ettei moneen viikkoon malta edes syödä kun vinkuu vaan oven takana narttujen juoksun aikana.

Onko muilla kokemuksia, että ko.toimenpide vain pahentaa koiran käytöstä?
entä voiko kastrointi mennä jotenkin "pieleen" että esim.kaikkea ei saada pois tms, eli kannattaisiko minun ottaa yhteyttä myös leikkauksen tehneeseen eläinlääkäriin?

Otan mielelläni muutenkin neuvoja vastaan, miten saisin koirani käytöstä edellämainituissa asioissa parannettua, mitä nyt on ilmennyt :)

Asiallisista vastauksista jo etukäteen kiitos!

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta