Neuvolakäynnit unohtui ->lastensuojeluilmoitus?

ÄiskäVain

Aikaisemmin neuvolakäynneillä ei ole ollut erikoisempia lukuunottamatta kahden lapseni keskittymishäiriöihin liittyviä ongelmia (heillä on myös perinnöllinen alttius). Minulta on tiedusteltu, kuinka jaksan ja olen vastannut, että ihan normaalisti jne.

Uusioperheeseemme syntyi sitten vauva, mutta opiskelin kaiken ohella. Jaksamistani taas kyseltiin eikä siinä ole ollut mitään normaalista poikkeavaa.

Yhdelle lapsistani oli sitten varattu aika terkkarille ja lääkärille eri päivinä keskittymisen takia(ajan halusin oma-aloitteisesti), mutta unohdin ekan ajan täysin opiskeluasioiden lomassa. Aika oli vieläpä sellainen, jonka varasin neuvolassa ja terkka soitti perään, että hän on sekoittanut päiviä ja varaillut päällekkäin aikoja, joten tulkaapa sitten eri aikana. Unohdin merkitä uuden ajan ylös.

Sovittiin uusi aika. Teimme lapsen kanssa lähtöä neuvolaan, kun puhelin soi. Puhelu oli neuvolasta ja aikamme olikin ollut jo klo 9 eikä klo 10 kuten olin mielessäni sotkenut! Kerroin erehtyneeni ajasta. Sovimme uuden ajan terkkarille seuraavassa vauvan neuvolan yhteydessä.

Seuraavalla kerralla katsoin vauvan neuvolakortista lääkäriajan, joka oli erillisellä lapulla (oli vanhemman lapsen aika, mutta sotkin tietysti vauvan ajaksi). Lähdin kävelemään vauvan kanssa neuvolalle, kun tajusin matkalla, että tämä olikin toisen lapsen lääkäriaika. Yritin soittaa neuvolaan, mutta terkan puhelin oli kiinni. Sitten järkeilin, että koska emme menneet terkan antamalle ensimmäiselle omalle ajalle niin olikohan tuokin lääkäriaika peruttu, koska terveydenhoitajan tutkimustakaan ei ollut. Yritin uudelleen soittaa varmuuden vuoksi ja puhelin oli kiinni, joten ajattelin, että minkä asialle voin.

Seuraavassa vauvan neuvolassa terkka sanoi,etten tullut lääkäriajalle ja kysyi jaksamistani. Kerroin, että luulin lääkäriajan olleen peruttu ja sitä ennen sekoittanut vauvan lääkäriksi. Minulla oli huono aamu, joten kerroin, että mieheni saisi panostaa enemmän tekemiseen ja että miestä rasittaa lasten äänekäs aamutoiminta (siis että mies valittaa tästä sitten minulle). Kerroin kuitenkin että mies kyllä hoitaa osaltaan lapsia mutta aamut on hankalia. Kerroin myös että läheinen vanhus oli heikkona, jolloin jätin omat lapseni mieheni hoitoon, kun osa lapsista lähti mukaani toiselle paikkakunnalle viikonlopuksi katsomaan vanhusta. Mies siis hoiti lapset, vaikkeivat he hänen omia lapsia olleetkaan. Terkka kysyi haluaisinko käyttää perhetyöntekijäpalvelua keskustelemiseen ja vastasin, etten halua. Hän tuputti sitä kovasti, mutta aikaisemman kokemuksen perusteella en halunnut.
Terkan ajan perään oli vauvan lääkäri. Lääkäri kysyi jaksamistani ja sanoin, että mies joskus lipsuu siinä ja välillä työntää liikaa vastuuta minulle. Esim. saattaa olla kotona, mutta minun pitää raahata vauva mukani kouluun. Sanoin, että keskustelimme miehen kanssa asiasta ja tilanne korjaantui. Lääkäri tuohtui, että kyllähän miehen tulisi kotona ollessaan vauva hoitaa. Tasoitin tilannetta, että kyllä hän lapsista huolehtii, vaikka kokeekin ne välillä rasittaviksi. Lääkäri sanoi, että jotkut miehet osaavat ottaa toisenkin lapset"omikseen" ja toiset eivät. Yritin taas selittää, että kyllä mies lapsista tykkää ja huolehtii,mutta eipä tainnut lääkäri enää noteerata oman mielipiteensä jälkeen.

Vanhemmalle lapselle oli annettu aikaisemmassa puhelussa aika aivan joulun alle, mutta nyt terkka kysyi vaihdetaanko aika aikaisemmaksi. Totesin, että käy ja aika vaihdettiin.
Noo, menneellä viikolla oli lasten joulujuhlia, pikkujouluja ja omia koulutenttejä sekä puheterapeuttiaikoja. Tajusin samaisena päivänä kun aika oli ollut, että unohdin sen taas!!
Hävetti soittaa terkalle, mutta hän ei vastannut, soitti kuitenkin takaisin hetken päästä. Kerroin, että aika unohtui taas totaalisesti, kun oli kaikenlaista menoa ja tajusin vasta liian myöhään asian. Terkkari pohti puhelimeen, että mitä tekisimme asian suhteen. Sitten sanoi, että keskusteli lääkärille, jonka kanssa päättivät tehdä lastensuojeluilmoituksen, koska jaksamiseni huolettaa heitä niin kovasti. Olin pöyristynyt ja sanoin, että nyt on niin monta asiaa yhtä aikaa, että jotenkin vain unohtanut nämä ajat tai tullut sekaannuksia. Kaikki muut menot ja ajat olemme kyllä muistaneet. Terkka sanoi, että miettivät vielä ilmoituksen tekemistä sillä ehdolla, että minun tulisi ottaa perhetyöntekijä luokseni kuitenkin vierailuille. Oli pakko suostua. Saa nähdä saadanko lastensuojeluilmoitus "rasitteeksemme" :(
Olen todella hämmentynyt tilanteesta. Minusta oli aika epäammattimaista ilmoittaa asiasta puhelimessa ja mielestäni perusteet eivät ole tarpeeksi kattavat. En ikinä enää puhu mistään negatiivisista asioista neuvolassa. Olo on niin syyllinen, että hoh-hoijaa. Olisin toivonut, että olisivat ensin halunneet keskustella kanssani,mutta ei.
Jotenkin muutenkin tuntuu, että minut on leimattu väsyneeksi nuoreksi yh-äidiksi.Hienoa, että perheistä huolehditaan, mutta minua tämä tympäisee. Ajatus pyörii nyt vain tässä asiassa :/

20

5108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ÄiskäVain

      Anteeksi tekstin sekavuus, mutta tehty nopeasti ja lyhentelin,kun meni liian pitkäksi

      • webvab

        Minusta on ihan ymmärrettävää, että ilmoittivat asiasta puhelimessa, kun teidän paikan päälle ilmaantuminen on niin epävarmaa :) Siis todellakin ymmärrän sinuakin, enkä missään nimessä tuomitse, mutta terkalla oli minusta kokemuksen pohjalta perusteltu syy epäillä toteutuuko seuraavakaan käynti, jolla voisi asian ottaa puheeksi. JOS olisit väsynyt äiti, jolla jäisi paljonkin arkisia ja tärkeitäkin asioita hoitamatta kiireen ja väsymyksen keskellä, eikä toistuvasti unohtuviin neuvolakäynteihin olisi reagoitu mitenkään, se olisi huolimatonta. Tuollainen VOI olla merkki arjen ongelmista - kun teillä ei ole, niin hyvä, mut terkkari ei sitä voi varmaksi tietää ja huolen herätessä sos.toimen tehtävä on se selvittää.

        Lastensuojeluilmoitus KUULUU tehdä heräävästä huolesta. Silloin SELVITETÄÄN lastensuojelun tarve mikäli sos.toimessa ilmoituksen perusteella se katsotaan tarpeelliseksi, ja selvityksen perusteella toimitaan tai jätetään toimimatta. Jos teillä homma rullaa, niin nou hätä. Lastensuojeluilmoitus ei tarkoita, että lastensuojelun tarvetta välttämättä olisi - se on vain tehtävänanto, että mahdollinen tarve selvitetään.

        Mutta ymmärrän hyvin tunteesi... kun itse tietää, ettei nyt tuota palvelua tarvitse, vaan kokee sen enemmän haitaksi. Toivottavasti saat perhetyön/lastensuojelun pian vakuutettua.


    • äiti x3

      Perhetyöntekijä kyttää ja tekee VAIN negatiivisia muistiinpanoja. Laita nauhuri taskuusi ja pyydä pari ystävääsi kylään samaan aikaan, jolloin perhetyöntekijä ei voi kirjoitella p..skaa sinusta. Parempi vara kuin vahinko.

    • ...........

      Oma poikani on käynyt psyk.vastaanotolla ja olen huomannut, että JOKAINEN asia käännetään minua vastaan. Sanoin kerran että olen vähän nyt väsynyt, kun nuorempi lapsikin on valvottanut pari viikkoa, kun on sairastanut. No seuraavalla kerralla asia olikin käännetty niin että olen jotenkin väsynyt lapsiini. Suosittelen myöskin nauhuria mukaan. Itse ajattelin nauhoittaa seuraavan palaverin. Ihan kuin minusta yritettäisiin tehdä väkisin jotenkin masentunut äiti.

      Olen jo vuoden verran yrittänyt saada poikaani tutkimuksiin, kun epäilen tourettea (ääntelyt, tic jne.). Ei mihinkään oltu laitettu mainintaa, että haluan asian tutkittavan. Ensi kerralla pyydän myös merkintää siitä, että olen asiaa pyytänyt. Pojastani vaan ollaan kovasti nyt tehty masentunut (ja kaikkihan on tietenkin minun syytä koska olen yh). Kumma ettei poika kotona ole masentunut. Ainoastaan koulussa on ongelmia.

      • Hyvää kokenut

        Ap on selvästi "hieman"sekaisin.Itse ottaisin ilolla vastaan perhetyötekijän palvelut tuossa tilanteessa.
        Minä sain aikoinaan apua lapselleni niin psykiatrisesta sairaalahoidosta ,kunnan perhetyöntekijän avusta sekä pieniaikaisesta sijoituksesta nuorten kotiin .Koskaan,siis EI KOSKAAN minua tai miestäni syyllistetty yhtään mistään.Kyllähän "ne" ap:n tapauksessa alkavat ihmettelemään jos ei apu kelpaa ja unohdellaan neuvola-aikoja ym.Yhteistyöllähän kaikki sujuu ja kaikki on lapsen omaksi parhaaksi.Ottakaa ihmeessä apu vastaan älkääkä olko kantapäillänne jos joku sitä tarjoaa.
        Minun lapsestani kasvoi juuri hieno ja vahva täysi-ikäinen.:)


    • kyllästynyt nla:an

      meistä tehtiin lastensuojelu ilmoitus kun kieltäydyttiin perhetyöntekijästä. Sitäkin suositeltiin vain sen takia kun menin typeränä nla:ssa kertomaan että olen joskus teininä kokeillut pilvenpolttoa. Nyt tiedoissani lukee päihdeäiti. Suositeltiin perhetyöntekijää joka kävisi meillä pari kertaa viikossa, tulisi kanssani kauppaan yms. Joo ei kiitos! Lastensuojelu tuli meille ja totesivat että kaikki on ok.

      Kaikki nuo perhetyöntekijät sun muut ovat vain auttaakseen, mutta se on ihan normaalia että tavallinen perhe ei vierasta ihmistä halua kotiinsa!

    • tittelituurenvaimoke

      Sen on kans huomannu että neuvolassa ei kannata puhua yhtäään mitään ohi suunsa. Minkäkin sanoin olevani väsyny ja unohtelen asioita. Kappas, lääkärin vastaan otolle seuraavan kerran meni , määräs masennus lääkkeitä ja vaikka ja mitä. siitää nostin hepulin ja sanoin että olen aina unohdellu asioita ja tuun jatkossaki unohtamaan,väsyny olen sen takia että tämä on ensimmäinen lapseni ja se on niiin pieni vielä enkä ole päässy kunnon rytmii mukaan. sen ne sentää usko, mutta jouduin pakosta ottaa sen perhetyöntekijän kotiin asti kattomaan onko kaikki hyvin kotona, ja todella mukava nainen oliki.

      Vaikka kämppä oli sekasin ku seinäkello se vaa nauro ja sano "tiedän että vituttaa tää sotku mut ei se mua haittaa :D" Eikä millään lailla syyliistäny päin vastoin. ties että olen nuori opettelen vasta äidiksi ja anto hyvää palautetta. :)

    • ajattelija1234

      Neuvolan lääkärit ja terkkarit tekevät tavallaan hallaa lapsille, kun kaikkiin äidin sanomisiin suhtaudutaan liiotellun huolestuneesti ja tuloksena on se, ettei äidit uskalla enää yhtään mitään neuvolassa kertoa, ettei vaan lasta vietäisi. Eiköhän neuvolassa pitäisi kannustaa ja ymmärtää äitejä. Itse kävin aikoinani jaksamiseni äärirajoilla jäädessäni kaksosten yksinhuoltajaksi, mutten siltikään uskaltanut neuvolassa sanaakaan asiasta mainita, koska pelkäsin, että sanani tulkitaan väärin.

      • ajattelija1234

        Lisäys edelliseen...

        Itsekin olisin aikoinani kaivannut apua lasten hoidossa, varsinkin alkuaikoina, mutta kun aletaan heti ensalkuun pelottelemaan lastensuojeluilmoituksilla sun muilla, niin oli pakko laittautua viimeisen päälle ja tulla hymyssäsuin neuvolakäynnille.

        Mielestäni lapsen kannalta on aina parempi vaihtoehtoa asua vanhempiensa luona, kuin matkustella pitkin lastenkoteja ja sijoitusperheitä. Siksi mielstäni painopisten lastensuojelussa tulisi olla nimeomaan perheen tukemisessa, jotta lapsi voidaan pitää biologisessa perheessä. Huostaanoton tulisi olla se viimeinen toimenpide, mutta siltikin mielestäni lapsia nykyään otetaan huostaan lopullisesti tai tilapäisesti aivan liian heikoin perustein.


    • sekaisin ko lumiukko

      Onko niillä liikaa aikaa?
      Mekin olemme jokusen kerran havahtuneet liian myöhään lääkäriaikoihin...ei siitä mitään haloota ole nostettu. Sitäpaitsi eihän siellä neuvolassa ole edes pakko käydä..
      Teillä on nyt vaan vähän logistisia ongelmia.

    • ...

      Voi voi. Minä olen elämäni aikana unohtanut niin monta neuvolakäyntiä, että minulta pitäisi olla kaikki lapset huostaanotettuja ja pakkosterilisaatio tehty ainakin kolmesti. Sen sijaan meidän neuvolan terveydenhoitaja vain nauraa, kun TAAS soitan uutta aikaa unohtuneen tilalle. Minäkin opiskelen, mutta käytän sitä vain todisteena jaksamisestani. Kai minä nyt ensin keskeyttäisin opinnot, jos tuntisin voimieni olevan vähissä.

    • mma in hell

      Onkohan sinullakin adhd?

      • Vitamiineista apua?

        Aika helppo päätellä, mistä avaajan kaksi lasta on keskittymishäiriönsä "perineet". :)

        Joillekin on yksinkertaisesti vaikeampaa muistaa päivämääriä ja kellonaikoja kuin toisille. Suosittelen, että laitat kännykkäsi muistuttamaan ja kun muistutuksia asetat, keskity ihan kieli keskellä suuta näpyttämään, kenen aika on kyseessä ja mitä tuolloin tehdään.

        Sen lisäksi hanki seinäkalenteri, vaikka sellainen koko perheen kalenteri, jossa joka lapsen kohdalle voit kirjoittaa hänen tärkeät menonsa ja aikansa. Sitten otat vielä tavaksi, joka aamu katsoa kaenteriin. Ei se nyt voi olla ylivoimaisen vaikeaa. Varmasti osaat hoitaa asiat kunnolla jos haluat.

        Lääkärit ovat kallispalkkaisia ja kiireisiä, joten unohduksesi tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Puhumattakaan siitä, miten paljon huonomuistisuudellasi teetät ylimääräistä työtä terkkareille.

        Neuvolassa ollaan sinusta ja lapsistasi huolissaan. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen johtaa harvoissa tapauksissa perheen auttamista kummempiin toimenpiteisiin, joten mitään lasten huostaanottoa ei tarvitse pelätä.


      • RillumaReih
        Vitamiineista apua? kirjoitti:

        Aika helppo päätellä, mistä avaajan kaksi lasta on keskittymishäiriönsä "perineet". :)

        Joillekin on yksinkertaisesti vaikeampaa muistaa päivämääriä ja kellonaikoja kuin toisille. Suosittelen, että laitat kännykkäsi muistuttamaan ja kun muistutuksia asetat, keskity ihan kieli keskellä suuta näpyttämään, kenen aika on kyseessä ja mitä tuolloin tehdään.

        Sen lisäksi hanki seinäkalenteri, vaikka sellainen koko perheen kalenteri, jossa joka lapsen kohdalle voit kirjoittaa hänen tärkeät menonsa ja aikansa. Sitten otat vielä tavaksi, joka aamu katsoa kaenteriin. Ei se nyt voi olla ylivoimaisen vaikeaa. Varmasti osaat hoitaa asiat kunnolla jos haluat.

        Lääkärit ovat kallispalkkaisia ja kiireisiä, joten unohduksesi tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Puhumattakaan siitä, miten paljon huonomuistisuudellasi teetät ylimääräistä työtä terkkareille.

        Neuvolassa ollaan sinusta ja lapsistasi huolissaan. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen johtaa harvoissa tapauksissa perheen auttamista kummempiin toimenpiteisiin, joten mitään lasten huostaanottoa ei tarvitse pelätä.

        Vastauksista huomaakin aika nopeesti ettei alotusta ole kovin tarkkaan luettu.Voisi olla ehkä parempi osankin kommentoida jos tietäisi mitä tapahtunut.Vitamiinien voimalla kommentoijatkin jaksaisi keskittyä, eikös???


    • ÄiskäVain

      Juu, eivät lapset ole minulta perineet keskittymishäiriöitään. Itse olen hyvin rauhallinen ja keskittyväinen korkeakouluopiskelija ;)

      Ihmetyttää ajan myötä neuvolan itsensä touhu. Nyt sitten ovat soitelleet perään aikojen perumisia sun muuta eli ollaan vaihdeltu lasten aikoja puhelimitse neuvolan aloitteesta. Tuttavani jo sanoikin, ettei hän yhtään ihmettele, että olen ajoista sekaisin, kun touhu on tällaista.

      Viime käynnillä terkka unohti tehdä yhdelle lapsista osan testeistä ja aikojemme(samalla kertaa kävi pari muutakin lapsistamme) päätteeksi huomasi unohduksensa ja kysyi teemmekö ne kotona vai tulemmeko uudelle käynnille tekemään ne. Sanoin, että tehdään kotona ja soitetaan, kuinka menivät(kyseessä fyysiset suoritukset). Lapsi sitten onnistui näistä tehtävistä 2/3, joten soitin ja kerroin, ettei yksi sujunut. No, terkka huomasi tiedoistaan, ettei sitä edes tarvinnutkaan osata, vaan hän oli itse katsonut/muistanut tms. asian väärin. Hassu juttu sekin.

      • Jaapa jaa

        Eikö rauhallinen ja keskittyväinen korkeakouluopiskelija ole vielä oppinut kalenterin käyttöä?

        On ihan ymmärrettävää unohtaa joskus jotakin, mutta se, ettei asiasta ota opikseen, ei ehkä ole ihan yhtä ymmärrettävää.

        On myös ihan luonnollista, että hektisessä rytmissä asioita unohtuu, mutta kuten sanottu, kalenteri on sitä varten ja jopa kännykkään on hyvin helppoa laittaa muistutus.

        Anteeksi nyt vaan, mutta tuo vaikuttaa välinpitämättömyydeltä. Sekään ei tarkoita sitä, että olisi huono vanhempi, mutta lastensuojeluilmoituskaan ei tarkoita sitä, että sinut on tuomittu. Ne haluavat vain tutkia, että miksi sama ihminen unohtelee aikoja toistuvasti. Ymmärrät varmaan, että sellainen voi tarkoittaa jotain ikävämpääkin ja silloin he ovat velvollisia asian tutkimaan.


    • eräs_äiti_vaan

      Toi on kyllä vähän ristiriidassa sen kanssa, että neuvolassa käynti on ylipäätään vapaa-ehtoista. Tuntuu siltä kuin nykyisin kaiken pitäisi olla täydellistä. Tämä on kai seurausta siitä varhaisen puuttumisen mallista. On menty ehkä vähän liian pitkälle ja unohdettu se terve maalaisjärki. Toisaalta jos lapsellasi on jotakin huomiota vaativaa niin sillon tietysti lapsen edun vuoksi pitäisi ne neuvolakäynnit hoitaa tunnollisesti.

      Pitäisi kyllä nostaa nyt isompaa haloota ja keskustelua tuon varhaisen puuttumisen mallin toimivuudesta ja kohtuullisuudesta. Neuvolan tulisi olla ohjausta ja tukea antava paikka. Ei autoritäärinen valvova instanssi.

    • vieras+q908r

      Ihan ymmärrettävää minusta että tekivät ilmoituksen, kun sinun paikalle saapumisesi oli niin kovin epävarmaa.
      Joku tulee kotiinne juttelemaan. Sitten homma selviää. That's it.

    • sissisensibile

      Joo mä unohdin koko neuvolan kun odotin mun ensimmäistä lastani. Niin jotkut tekee ja näkee ja tuntee. Potra poika nyt jo pian 16 v. Lastensuojelu sit asia erikseen... Ei oo pakko mennä. Tokan lapsen kans kävin mitenhän tää kolmas meniskö vai ei... On se naisen terveydeksi mut se neuvolan täti on vieras ihminen.

    • ryugdhxvb

      Jos äiti toistuvasti unohtaa neuvola-ajat (jotka ovat tärkeitä!) ja ottaen huomioon perhetilanne, lastesi erityistarpeet, niin on ehkä ihan ymmärrettävää, että neuvolassa herää huoli äidin jaksamisesta ja lapsista. Lain mukaan on pakko tehdä ls-ilmoitus jos herää huoli lasten hyvinvoinnista (tätä ei moni ymmärrä). MUTTA ei kyllä kannata ehkä kaikkea kertoa neuvolassa, koska helposti rupeavat "kyttäämään" tai tuppaamaan apua vaikka tarvetta ei olisi. Itsekin kerroin yhdestä ongelmasta (uupumisoire) neuvolassa ja kun olin 3 pienen lapsen kotiäiti, niin tosi tarkkaan kyselivät jaksamistani ja tarjosivat tilapäistä kotiapua, jonka päätin ottaa vastaan - näin jälkikäteen se pelasti mut uupumukselta, vaikka en itse sitä silloin tajunnutkaan. Me äidit kun olemme sellaisia, että helposti mennään vaan eteenpäin hampaat irvessä ja sit saattaa tulla jossain vaiheessa totaalinen uupuminen eli tuo kotiapu 2 kk ajan oli ennalta ehkäisevää, emmekä sen jälkeen sitä tarvinneet ja kaikki nyt hyvin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2742
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2045
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe