Pitäisikö maataloudesta luopua

koknaan ?

Aikalailla lähellä olemme aikoja jolloin oikeasti luovutaan maataloustuesta. Kysynnän kasvaessa ei voi olla muuta seurausta kuin tuotteiden hintojen kohoaminen. Viljelijät ovat tyytyväisiä kun hankalasta tukijärjestelmästä päästään eroon. Kuluttajat ovat tyytyväisiä kun verotuloja ei käytetä hintojen laskemiseen. Kaikkihan on sitten hyvin?

10

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -

      -

    • -

      -

    • Ei kokonaan tarvitse luopua, mutte ne 30.000 tilaa, jotka
      puuhastelevat maataloustuotannosta yhteensä vain
      alle 10% tulisi lakkauttaa. On kansakunnan niukkojen
      resurssien väärinkäyttöä huostia näitä megalomaanisin
      maataloustukiaisin.

      • Kompetenssia..

        1. Maataloustukea ei pidä nähdä pelkkänä tulonsiirtona Touho-serkun taskuun vaan myös tulonsiirtona niiden taskuun, jotka ruokaa syövät. Voisin kuvitella, että ilman maataloustukia kovista tuotantohinnoista johtuva kustannusrakenne nostaisi etenkin suomalaisen ruuan hinnan pilviin.
        2. Huoltovarmuus. Ilman kotimaista tuotantoa isot EU-maat voivat koska tahansa kyykyttää meidät tekemään ihan mitä vaan uhkaamalla lopettaa ruoan tuonnin. Vertaa Venäjän energiapolitiikka.
        3. Suomalainen ruoka on suhteellisen puhdasta ja turvallista. Ainakin tiedetään, mitä siinä on.
        4. Mikäli kotimainen ruoantuotanto loppuu, kymmenet tuhannet maajussit jäävät työttömiksi. Kerrannaisvaikutus on järkyttävä: koko ruokateollisuus ajetaan maasta alas. Mitä tapahtuu esim. Saarioisten äideille, jotka kuulemma tekevät minunkin ruoat? HK, Atria, Valio jne., paljon työttömiä, paljon rahanmenoa, paljon perheidet hätää ja kurjuutta, paljon oirehtivia lapsia jne.


      • minimega

        Jos lakkautetaan ne 30000 pienintä tilaa säästyy maataloustukia vain minimaaliset 10 %. Jos lakkautetaan 30000 suurinta tilaa tukia säästyy megalomaaniset 90 %.


      • justiin...

        Pitää muistaa, että ne 30000 tilaa kuittaavat vain 10 % maataloustukia, loput 90 % menee isommille tiloille. Investointitukia pikkutilat tuskin saavat, ne suunnataan järjestään suurille tiloille.
        Lakkauttamishöpinöiden sijaan olisi järkevämpää puhua kannattavuudesta, ja sen asian ratkaisevat markkinat. Pikkutila on yleensä sivutoimisesti hoidettu, se pystyy paremmin sopeutumaan vaihteleviin markkinoihin. Antaa elinkeinon kehittyä luontaisesti markkinoiden ehdoilla, jos tukia annetaan niin niitä pitää antaa kaikille samoilla ehdoilla, sehän on selviö muuallakin elinkeinoelämässä.


    • näin se meneee

      Nähtävissä olevana aikana, eli se aika mitä oikeasti voidaan tulevaisuuteen päätellä, ei viittaa siihen että maataloudesta luovuttaisiin tai että siihen tulisi jotain suuria oleellisia muutoksia.

      Elintarviketuotanto on vakautta ylläpitävä elementti, se on myös strateginen voimavara suurvalle, jota myös EU pyrkii olemaan, ainakin jossakin määrin.

      Tuet on yksi komponetti tässä pelissä, joka on pohjimmiltaan puhdasta valtapeliä, länsimaat pelaa tietenkin omaan pussiinsa, kuten kuuluukin.

      Elintarvikkeiden hinnat ei käyttännössä voi oleellisesti nousta, jos ei väestöjen ansiotasot oleellisesti nouse, kehitysmaissa ihmisten ansioista menee yli 50 %:tia päivittäiseen ruokaan, eikä ne vaan pysty maksamaan yhtään enempi, jos ei omat ansiot nouse.
      Mikäli länsimaat luopuisivat tuista, niin maataloustuotanto nopeasti supistuisi, joka nostaisi ruuan hintaa yhtä nopeasti, kehitysmaissa alkaisi pitkä epävakauden aika ja väestöä alkaisi voimakkaasti siirtyä kohti pohjoista, eli sinne mistä saa vielä ruokaa.

      Suomalaiset tuottajat ei oikein tajua sitä, että heidän tuottajahinnat on sidottu maailmanmarkkinahintoihin pysyvästi, kun ollaan yhteisessä EU:ssa.

      • yg

        On myös joskus esitetty sellaista että kehittyneet maat dumppaa kehitysmaihin ylituotantonsa joka vie taloudellisesti pohjan paikalliselta tuotannolta, tukipolitiikka on politiikkaa eikä vällttämättä mitään tekemistä talouden tosiasioiden kanssa, jos esimerkiksi Ranska, joka saanee hehtaarille noin kaksinkertaisen tuen suomeen verrattuna joutuisi luopumaan tuistaan mikä olisi todellinen vaikutus pohjoisen ja etelän hintatason välillä?


      • näin se on
        yg kirjoitti:

        On myös joskus esitetty sellaista että kehittyneet maat dumppaa kehitysmaihin ylituotantonsa joka vie taloudellisesti pohjan paikalliselta tuotannolta, tukipolitiikka on politiikkaa eikä vällttämättä mitään tekemistä talouden tosiasioiden kanssa, jos esimerkiksi Ranska, joka saanee hehtaarille noin kaksinkertaisen tuen suomeen verrattuna joutuisi luopumaan tuistaan mikä olisi todellinen vaikutus pohjoisen ja etelän hintatason välillä?

        Tosiasia vaan on, että mikäli tuottajahinnat nousee, niin myös lopputuotteen hinta nousee, meille se ei ole ongelma, koska meillä on siihen varaa, mutta siellä missä elintaso on todella matala, kuten afrikassa, jossa ruokaan menee tavallisella työläisellä yli puolet tuloista, kriisi on päällä välittömästi.


    • yhtiön leipä

      Piisaako viljelijöitä tulevaisuudessa? Suomessa on 9% viljelijöistä alle 35v. , Euroopassa 6%. Taitaa firmat hoitaa viljelyn ja tyyris palkkaväki tekee työt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1674
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1068
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1005
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      891
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      823
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      794
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      792
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      783
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      783
    Aihe