Heinäseipään heinää hevoselle??

3628464

Kysymykseni siis koskee hevosen ruokintaa, jos siis kesäksi hevosen saisi mökillemme kesälaitumille niin jos silloin hevonen pärjää pelkästään heinällä ja tietysti syömällä ruohoa laitumelta, niin onko itsetehty heinä seipäästä tarpeeksi ravinnepitoista hevoselle kesän ajaksi vai pitääkö ostaa ihan kunnon heinät, vai syöttää lisäksi joitain lisäravinteita jos heinäseipäästä saatu heinä muuten olisi syömäkelpoista..?

5

548

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Agrologi AMK

      Heinän kuivaustapa (eli kuivataanko luokolla, seipäällä vai latokuivurissa) ei vaikuta heinän ravinnepitoisuuksiin. Tärkeämpää on että heinä kuivuu nopeasti (jolloin ravinnehävikkiä ei tule) ja sade ei pääse niitettyä heinää huuhtelemaan (jolloin ravinteita huuhtoutuu). (toki näitä optimi kesiä, jolloin heinä saadaa korjattuna optimi ajankohtana, tuulisella poutasäällä ilman sadekuuroja ei satu läheskään joka vuosi, silloin pitää vain tehdä parhaansa). Itse asiassa seipäillä kuivaaminen on varmempi tapa saada heinä kuivaksi kuin luokolla kuivaaminen, kun seivästetty heinä kuivaa nopeammin ja pöyhimisestä johtuvaa varisemista ei tule.

      Toinen asia sitten mökin ympärillä kasvatetun heinän laatu. Ns luonnonheinän ravinnepitoisuudet ei viljellyn heinän veroisia. Lisäksi lannoittamattomuus huonontaa heinän ravintoarvoja. Luonnonlaitumella on myös kartoitettava mahdolliset myrkkykasvit. Hevonen ei yleensä näitä syö, mutta jos esim. niittyleinikkiä on paljon, niin voi olla että syötävää laitumella on tosi vähän.

      Yleensä kevyellä käytöllä oleva hevonen pärjää luonnonlaitumella ilman väkirehua tai hyvin vähällä väkirehutäydennyksellä juhannukseen saakka, kunhan laidun on riittävän reilun kokoinen tai sinne tuodaan lisäruohoksi niitettyä heinää. Juhannuksen jälkeen väkirehun tarve alkaa kasvaa. Toisaalta tehokas rehunkäyttäjä (esim. monet ponirodut ja suomenhevoset) voi pärjätä ilman väkirehua pitkälle syksyyn. Hyvän kivennäisen ja nuolukiven hevonen toki tarvitse koko kesän ajan. Mitään varmaa ei kuitenkaan voi sanoa laidunta näkemättä. Ja viimeisen varmuuden näkee vasta kesän myötä, kun säät ja toisaalta heosen yksilölliset ominaisuudet alkaa selvitä. Maatalouskaupoista saa ostaa säkitettyä kauraa tai täysrehua, joten pienen väkirehutäydennyksen hommaaminen ei ole vaikeaa tai kallista.

      Siis laitumen laatu tai määrä ei ole yleensä se suurin ongelma, jos heinää vaan riittää. Suurempia miettimisen aiheita kesähevosta suunnittelevalle on aitaamisen ja sääsuojan järjestäminen, hevosen hoidon järjestäminen (kengitys, sairastumiseen varautuminen jne.)

      • luomuheinä

        hah luonnonheinässä on satakertaa enemmän ravintoaineita kuin tehoviljellyssä keinolannoitetussa ja myrkky torjuntaaineilla köyhdytetyssä heinässä! laatu on parempaa ja kaiken lisäksi vielä luomua! Itse tehty heinä on parasta mitä voi hevosille syöttää!


      • agrologi AMK
        luomuheinä kirjoitti:

        hah luonnonheinässä on satakertaa enemmän ravintoaineita kuin tehoviljellyssä keinolannoitetussa ja myrkky torjuntaaineilla köyhdytetyssä heinässä! laatu on parempaa ja kaiken lisäksi vielä luomua! Itse tehty heinä on parasta mitä voi hevosille syöttää!

        Joitakin kivennäisaineita luonnonheinässä on enemmän kuin "tehoviljellyssä" heinässä, mutta faktaa on, että hyvin lannoitetussa pellosta, jossa kasvaa heinän/nurmen tuotantoon tarkoitettuja heinälajikkeita saadaan huomattavasti energia- ja valkuaispitoisempaa heinää. Myös heinän määrä on huomattavasti suurempi hehtaaria kohden.


    • Kunhan vain huomasin

      Latokuivurissa kuivatettu heinä on köyhää D-vitamiiniptoisuudeltaan. Pellolla kuivatettu parempaa.

    • tosimiesd

      Hevosslla on aina oltava raikasta vettä heinää joka ei pölise ja ei missään nimessä homeista saa olla ja kauraa kivennäistä nuolukiviä ja muita ravinteita ja rokotukset kunnossa. Hevosen täytyy saada liikkua mutta sillä pitää olla myös tuulen ja sateensuoja ja kylmällä kelillä sen on saatsva olla lämpimässä ja kuivassa paikassa ja sillä on oltava kuivat aluset eikä maaata sonnassa. Minua keljuttaa yli kaiken välinpitämättömät ihmiset jotka lässyttää miten kivoja on hevoset mutta seisottavat niitä pitkin suomea talvipakkasilla ulkona vailla lämpöä ja suojaa ruuasta puhumattakaan. Tätä näkee vähän siellä sun tääällä ympäri maailmaa kun liikkuu. Menisivät ite hankeen makamaan. Tietäsivät minkälaista on. Äälkää kukaan kuka omiststte eläimiä niin älkää laiminlyökö hoitoa. Oikeesti olipa koira kissa hamsteri tai mikä tahansa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe