Halla-aho: Kirkon ja valtion ero väistämätön

"Kirkollisista asioista vastaavan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) pitää kirkon ja valtion muodollisen yhteyden katkeamista välttämättömänä kehityskulkuna. Hän ei pidä asiaa erityisen hoputtamisen arvoisena, mutta uskoo eron selkiyttävän tilannetta.

- Tämä on myös verotuskysymys. Pidän ymmärrettävänä kritiikkiä siitä, että yhteisöt ja yritykset kuuluvat verotusoikeuden piiriin riippumatta siitä mikä niiden oma suhde on kirkkoon, Halla-aho sanoo.

Hän itse kertoo eronneensa kirkosta 18 -vuotiaana, koska ei tuntenut kirkkoa omakseen. Suhde kirkkoon ei eron myötä katkennut.

- Olen mitä suurimmassa määrin tapaluterilainen. Minun mielestäni uskonasiat ovat yksityisiä asioita. Edustan sitä koulukuntaa, että kirkon pitäisi toimintansa itsenäisyyden varmistamiseksi olla myös juridisesti ja muodollisesti itsenäinen."

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/5291-halla-aho-kirkon-ja-valtion-ero-vaistamaton


Nonni. Olen enemmän kuin psotiivisesti yllättynyt Halla-Ahon asenteesta. Kun otetaan huomioon puolueen näkemykset yleensäkkin uskon asioista.
Vaikken juuri puolueesta perusta, on mielestäni Halla-Aho ottanut hyvän eduistysaskeleen. Olihan Erkki Tuomiojakin jo väläytellyt ajatusta valtion ja kirkon erosta.

8

161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä on hyvä todiste kuinka läpeensä mulkullakin aina silloin tällöin välähtää.

      Halla-Aholle plussa, pitkään miinuslistaan.

      • zyrt

        Ei Halla-aho minun mielestäni mikään mulkku ole. Hänen kirjoituksiaan haukkuvat sellaisetkin, jotka eivät ole niitä kirjoituksia edes lukeneet.


    • Itse en koko Halla-ahosta tiennyt kuin nimen ja lehtien lööppien kertoman kuvan. Anja Snellman kertoi blogissaan, että Halla-ahon kirjoitukset eivät olekaan rasistista paasausta, jolloin lukaisin niitä itsekin.
      Tilanne on esim maahanmuuton kritisoimisessa sama, kuin vaikkapa naisasiassa. Jos poikkeat myötämielisestä ja osin kuvitellusta valtavirrasta vähääkään saat naisasiassa naisvihaajan tai maahanmuutossa rasistin leiman otsaasi.
      Halla-aho on tohtorismies ja perustaa juttunsa tiukkaan tilasto- ym tietoon. Jotkut hellari-Hakkaraiset ja Oinoset onkin sitten jo toinen juttu. Ja en itse kannata ko puoluetta. Tuolla vähän Halla-ahon ajatuksista.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Jussi_Halla-aho#Maahanmuutto

      Tuo kirkon ja valtion ero olisi todella hyvä juttu.

    • Ja muille lukijoille tiedoksi että vanhassa tiedossa kyllä on tämä Suomen valtion sekularismi.

      "Suomi sai tahtonsa läpi valtionkirkosta
      29.6.2007"

      "Suomi sai tahtonsa läpi kirkon ja valtion suhteesta Euroopan neuvoston raporttiin. Suomen EN-valtuuskunnan näkemys siitä, että valtiot saavat itse päättää kirkkojen asemasta, päätyi EN:n parlamentaarisen yleiskokouksen loppuasiakirjaan."

      http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomi sai tahtonsa läpi valtionkirkosta/1135228368137

      Mutta:

      "Suomen evankelis-luterilainen kutsuu itseään ja ortodoksista kirkkoa kansankirkoksi.[6] Kirkon ja valtion suhdetta voidaan kuitenkin luonnehtia valtiokirkolliseksi, koska valtion ja kirkon väliset liitokset ovat niin voimakkaita[7]." - Wikipedia

      Ja juuri tämä voimakkuus pitäisi saada laskettua siksi ettei yksi uskonto olisi toisen yläpuolella paremmassa asemassa edustettuna missä se nyt on. Ja saa siksi paljon tukea ja sen nimiin järjestetään sitä hyödyntäviä tapahtumia.

      "Valtiopäivien avajaisten juhlallisuudet jakavat mielipiteitä eduskunnassa.

      SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja ihmetteli torstaina verkkosivuillaan, ettei valtiopäivien avajaisten juhlamenojen poistamista ole juuri puhuttu perustuslain uudistamisen yhteydessä. Hän muistutti, että koko seremonia on jäänne ajalta, jolloin valtiopäiviä pidettiin harvakseen. Tuomiojan mielestä ainakin juhlajumalanpalvelus "sekulaariin valtioon" sopimattomana tulisi poistaa."

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/200902069035845_uu.shtml

    • Sarkastisesta huumorintajusta, piikikkäistä kommenteista ja kaikesta demonisoinnista huolimatta Halla-aho on aivan fiksu ja tolkun mies.

    • Kari N

      SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja ihmetteli torstaina verkkosivuillaan, ettei valtiopäivien avajaisten juhlamenojen poistamista ole juuri puhuttu perustuslain uudistamisen yhteydessä. Hän muistutti, että koko seremonia on jäänne ajalta, jolloin valtiopäiviä pidettiin harvakseen. Tuomiojan mielestä ainakin juhlajumalanpalvelus "sekulaariin valtioon" sopimattomana tulisi poistaa."

      Tuomiojaa nyt ei voi kukaan ottaa vakavasti päähänpinttymineen. Onneksi on kohta eläkeukkko,vanha kommariateisti kun on.

    • Kyrsd

      Hallaho, buhaa buhaa.

    • No niin minähän sanoin että Jussi on fiksu ja järki mies siksi sitä äänestinkin.
      Kyllä se järjen vielä löytää tähän mamuttamiseenkin kunhan odotellaan.

      Hyvä Jussi!

      Ja kun toi ero tapahtuu niin onhan kirkolla vielä jemmassa ne 200 miljoonaa euroa.
      Saisivat antaa sen vanhusten vaippoihin ym hoitamiseen. Ja lopettaa moisten rahojen keräämisen ja muistaakseni Jumala sanoi ettei rahaa saa kerätä. piste
      Ja kirkko kerää sitä rahaa itselleen eikä auta kuin centeillä, tuossa ylläällä taisi ollakin kuva millä summalla kirkko auttaa vuosittain köyhiä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      199
      4750
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      277
      2884
    3. 134
      1747
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      210
      1458
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1421
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1176
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1144
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1119
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1087
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1071
    Aihe