Psykiatriset sairaalat - mielivaltaa ja ihmisoikeusrikkomuksia

terve sairas

Minun on mahdoton ymmärtää miten ihmistä voidaan kohdella näin. Mielisairailla ei ole hoitojaksojen aikana samoja perusoikeuksia kuin muilla sairailla, vangeilla ja kansalaisilla. Rajoituksilla pyritään tietysti rajaamaan potilasta niin, ettei hän vahingoita itseään eikä muita. Mielivalta on kuitenkin ääretöntä...

Olen ollut sairaalahoidossa vuonna 2011. Siellä minut laitettiin eristykseen seitsemäksi päiväksi ilman, että minulle kerrottiin syytä. Hoitajat eivät suostuneet puhumaan eivätkä kertoneet mistään. Huoneessa oli vain patja, eikä vessaan päässyt pyytäessään. Soittokello laitettiin pois päältä, ja ulostin lattialle.

Virikkeetön eristäminen, ilman ihmiskontaktia olisi vaikeaa kenelle tahansa. Miten tällainen toiminta, yhdistettynä alentavaan kohteluun, voi olla hoidollinen toimenpide? Ei se ole. Eristämistä käytetään ensisijaisesti rangaistuksena.

Olen pieni 55kg nuori nainen. En huutanut, enkä uhitellut. Kukaan ei koskenutkaan minuun, kun itse kävelin selliini. Miksi tällainen perusteeton ihmisoikeuksien rikkominen on Suomen lain puolesta mahdollista?

65

1177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • todella törkeää

      Jos todellakin juttu on noin kuin kerroit tuohan on todella törkeää! Missä sairaalassa noin?

    • terve sairas

      Olin eräässä pääkaupunkiseudun sairaalassa. Vastoin lakiahan heidän hoitokulttuurinsa on, mutta valituksilla, muistutuksilla ja kanteluilla ei ole juurikaan voimaa, epäinhimillinen kohtelu kun on tietyissä sairaaloissa talontapa.

      Valmistelen potilasasiamiehen kanssa kantelua. Tarkastelun kohteina on mm. se, että eristämiselle ei potilasasiakirjoissa mainittu riittävää lääketieteellistä perustetta, samoin pakkohoitopäätöksessä (eristäminen mahd. käytännössä vain pakkohoitopotilaille, joten päätös tehtiin eristämisen seurauksena), soittokello laitettu pois päältä, hygienian laiminlyöminen, epäasiallinen ja alentava käytös, psykiatri tehnyt eristyspäätöksen puhelimitse (hoitajan harkinta), rasismi (uskonnon harjoittaminen mainittu eristämisperusteena) sekä kielsivät pyynnön ottaa yhteyttä potilasasiamieheen eristysjakson aikana (oikeus laissa).

      Onhan Suomen hoitokulttuuria ja mielenterveyslakia kritisoinut myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Ehdotuksina on tietääkseni ollut mm. mahdollisuus kuunnella radiota eristyksessä yms. kevennyksiä.

      • yht. OAM

        Ole yhteydesså myös eduskunnan oikeusasiamieheen. Monissa sairaaloissa potilasasiamies laiminlyö ammattivastuunsa ja puolustaa henkilökuntaa virkanimestään huolimatta.


      • Mielipidevankina oli
        yht. OAM kirjoitti:

        Ole yhteydesså myös eduskunnan oikeusasiamieheen. Monissa sairaaloissa potilasasiamies laiminlyö ammattivastuunsa ja puolustaa henkilökuntaa virkanimestään huolimatta.

        Tuo muistuttaa kyllä KGB:n otteista neuvostoliitossa. Lue kokemuksia sieltä:

        http://www.krishna.com/taste-salted-bread

        Uskonnon takia tuollakin kidutettiin ihmisiä. Se on väärin myös euvostoliitossa. Pidä puoliasi, tee vaikka vastaava kirja mitä tuo Salted Bread on?


      • nähnyt

        Suomi on jo saanut useamman tuomion euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta ja joutunut maksamaan korvauksia juuri tällaisissa tapauksissa. Virkamiehet ja poliittiset päättäjät ovat olleet täysin hiljaa ko asiasta. Suomihan ei ole demokratia vaan byrokratia, täällä on siis kaikki valta virkamiehillä.


    • 35

      terve sairas: kiitos että olet kirjoittanut kokemuksistasi, auttavat minua, jaettu kärsimys kun on helpompi kantaa. Minun valitteluista eri instansseihin ei ole ollut hyötyä. En ole nykyään edes viitsinyt valittaa kaikesta, tottuuhan sitä siihenkin,
      että kohdellaan kuin koiraa. Lohduttaa toi karman laki, kun kuitenkin ollaan kaikki
      jonkun Korkeamman Voiman silmissä saman arvoisia tällä pallolla.Wait and see!
      Sitä paitsi, jos oot ollu 7 päivää eristyksissä ilman WC:tä, se ylittää rangaistuslaitoksissa (3kk mielisairaalassa, Yksi yö poliisivankilassa/putkassa, missä
      ei saanut vessapaperia, ja siinä vajaassa vrk ilman wcpaprua oli tekemistä)saamani
      kohtelun tältä osin. Toivottavasti sulla riittää voimia valittaa EU:hun asti, epäilen, et Suomessa oikeutta saa.

    • avusta kiittäen

      Onpa teillä ikäviä kokemuksia, itse jouduin hoitoon 90-luvulla, huusin ja raivosin
      koska pelkäsin leimautumista loppuiäkseni.
      Jouduin eristykseen yhdeksi yöksi, olin kovin tuskainen enkä osannut nukkua,
      sain sitten piikin (morfiinia) ja seuraavana päivänä pääsin toisten joukkoon.
      Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa tuolta ajalta, ilman hoitoa en olisi selvinnyt
      joten olen hyvin kiitollinen hoitajille jotka jaksoivat ymmärtää minun harhani.

      En ole terve vieläkään eikä monien tutkimustenkaan jälkeen ole selvinnyt miksi
      sairastuin, luulen että se oli monien eri vaivojen summa.
      Söin jonkin aikaa jotain mielialalääkkeitä mutta lopetin ne kun huomasin että
      puhuin ja nauroin yksikseni.

      Teille kaikille suosittelen luettavaksi noita vaihtoehtoisia hoitoja käsittelevää
      kirjallisuutta, ehkä syitä ja seurauksia löytyy-voi löytyä myös apu.

    • Pyhä Sylvi

      Tuolla tavallako sitä mieleltään sairastuneita nyky-yhteiskunnassa hoidetaan? Jos näin on, niin eipä sitä sitten tarvitse ihmetellä, miksi asenteet mielenterveyspotilaisiin pysyvät "keskiaikaisina", jos eivät ammattilaisetkaan löydä fiksumpia ratkaisuja ihmisten auttamiseen kuin hirveät lääkemäärät, eristäminen ja muutenkin rajut ja ihmisarvoa alentavat otteet. No, eihän se kerro tästä yhteiskunnasta muuta kuin sen, että takapajulassa elellään, koska yhteiskuntahan on juuri sellainen, miten se kohtelee heikoimpiaan.

    • herkkis sh

      Olipas satuttava kertomus. Kokemus oli varmasti traumatisoiva eikä parantava ! Monet henkisesti sairastuneet ihmiset ovat kokeneet kovia jo ennen joutumistaan laitoshoitoon. Heidän hoitamisensa voi olla haastavaa henkisesti ja henkilökunta voi olla uupunutta ja stressaantunutta. Joskus työntekijä voi olla reilusti kyynisempi kuin potilas !

      Itse koin työskentelyn mielisairaalassa erittäin hankalaksi juuri siksi, että siellä ei suinkaan autettu kaikkia potilaita. Osa potilaista tarvitsi eristämistä, koska olivat väkivaltaisia ja arvaamattomia. Haastavimmat tapaukset ovat nykyaisia huumeita käyttävät henkilöt. Heidän käyttäytymisensä on täysin ennalta-arvaamatonta.

      Nykyisessä työssäni käytämme lepoliivejä potilailla, jotka niitä tarvitsevat. Potilas voi olla lepoliiveissä 4-hengen huoneessa. Potilaalle kerron aina, että sitominen on hänen tai muiden turvallisuuden kannalta tärkeää. Ongelma on, jos potilas esim. huutaa ja uhkailee. Myös myös muiden potiaiden hyvinvointi on turvattava.

      Voimia sinulle kipeiden muistojesi kanssa ! Toivottavasti löydät vielä kaiken kokemasi jälkeen elämän ilon ja saat rakennettua itsestäsi eheän.

      • Koikeus ja ohtuus

        Henkilökunta kostaa potilailleen koska heillä on niin p duuni? Tämä on rikollista, ja jos tunnet lakia törkeästi rikkovan "parantajan" jota ei millään saada oikeuteen asiasta, niin olet oikeutettu oman käden oikeuteen. Muuten et saa mielen rauhaa, ja se koiraa alempi "parantaja" jatkaa muiden kanssaihmisten kiduttamista, VERORAHOILLA.


      • Georg or Well

        Miksi kirjoitat Orwellin uuskieltä?
        Tarkoittanet noilla lepoliiveilläsi pakkopaitaa?
        Kirjoitetaanko potilaitten sairauskertomuksia koko ajan uusiksi kuten Orwellin kirjassa "Vuonna 1985" kirjoitettiin historiaa koko ajan uusiksi?


      • sitroen.

        Orwellilaista uuskieltä puhua lepoliiveistä kun tarkoitetaan pakkopaitaa.
        Aivan samoin kuin poliisin suorittama automaattinen liikennevalvonta tarkoittaa oikeasti sakotusautomaatteja. Ja terveyskeskuksetkin olivat alussa sairauskeskuksia. Vai terveetkö niihin hakeutuvatkin?
        Johanneksen ilmestyskirjan ihmisen luvun loppuosakin meille muyytiin työeläkekortin numerona. Sitten siitä tuli henkilötunnus ja nyt kun siihen on lisäeety eteen maatunnus FI ja ns postinumero, se onkin se Raamatussa kerrottu ihmisen luku. Ja sen sisältävä RFID -tekniikalla toteutettu siru on 27.9.2012 tehdyllä päätöksellä päättety upottaa meihin kaikkiin: http://nwohavaintoja.blogspot.fi/2012/09/sirutus-tulee-suomeen.html
        Siru sisöltää myös plutiniumhiukkasen, jonka isonveljen tietokone vapauttaa sirusta sinun verenkiertoosi, sairastut syöpään ja kuolet siihen, jos akat pulloikoimaan eliittiä vastaan.
        Ihmiset, on jo aika herätä turtumuksestanne, johon valtaeliitti teitä ajaa!


    • A

      Tunnen erään pitkäaikaisen potilaan, n.20v. sairastellut ja ollut sairaalassa useita jaksoja. Mitään selvää toipumista ei ole seurannut.
      Ymmrtääkseni itse sairastumisen syihin ei ole paneuduttu tarpeeksi, potilas on
      kyllä minullekin niistä kertonut, elikkä hoito on ollut oireiden siloittamista johon on
      kuulunut usein kova lääketokkura, mutta aina samat ongelmat ovat palanneet.
      Kovimman hinnan on maksanut potilas, jonka elämä on ollut usein painajaismaista.

      • söösiljooni

        Täytyy vaan sanoa että'tämä "potilas" jonka käyttäytyminen ilmeisesti häiritsi jotain vitun diktaattoria joka sanelee toisen elämäntyylin et miten sun pitää elää joten mitä vitun vikaa on vähän pelehtiiä esim. välillä syödä omaa paskaas tai jotai? Täytyy kyl sanoo et kuhan YK:n vammaisten oikeusdet nappaa voimaan niin me ollaan kaikki paremmassa maailmassa. Niin tai sitte ei? Vittukun tuntuu et vaik sanois jostai jumalasta et jos sitä ei ois olemassa niin se pitäs keksiä? Vittu antakaa olla viimenen kerta ku panette toisinajattelijan lukkojen taakse ja myrkkyjen alle vaan ajatusten perusteella! Ihmisoikeudet tapaa ajatuksen vapauden.


    • koira evp

      kyllähän ne sellaisia koiratarhoja ovat , ja tietäisitpä , että koiratarhanjohtajat kuittaa palkkaa vuodessa sellaiset 200 000 euroa veronmaksajan kassasta.

      • parastaan yrittävät

        Koiralla ei ollut kykyjä opiskella lääkäriksi!
        Helppo haukkua syynbteentakeisia- takeettomien.


      • Anonyymi

    • kirjoittakaa tänne

      vaikka mitä sanottaissiin nimettömänä nettiin kirjoittelusta niin on siitä hyötyäkin. saa edes joskus käsitellä psykiatrisen hoidon aiheuttamia traumoja. ei välttämättä auta mutta viranomais/terveydenhuoltopuolen ihmisille valittamisesta on haittaa. muidenkin traumojen ja vaikeiden asioiden käsittelyn kanssa niiden kanssa kun pitää olla kieli keskellä suuta kun yksi taatusti monelle käynyt ongelma on se miten vääristellen potilaan sanomiset ja tekemiset kirjataan.
      esim. jos kertoo kokeneensa seksuaalista väkivaltaa kirjoitetaan potilastietoihin" potilas luulee/väittää kokeneensa seksuaalista väkivaltaa". jos ruokailussa sanoo ihan normaalisti että "onpas hyväntuoksuista ruokaa" kirjataan tietoihin "potilaalla pakonomaista suhtautumista ruokaan". jos käytösessä muusta kun sairaudesta johtuva erikoinen reaktio niin se kirjataan heti hyvin vakaksi oireeksi. esim säikähdät jotain ääntä ja hoitaja huomaa sen, kirjataan "potilas on pelokkaan epäluuloinen.
      eli kaikki mitä itse sanot on luuloa ja väittämistä. se mitä hoitajat luulevat on totta. näiden täysin vääristettyjen "faktojen" perusteella voidaan sitten määrätä eristämistä yms...
      vapaa-ehtoinen hoitokin on oikeasti kyllä pakkohoitoa kun jos haluaa lähteä kotiin kirjataan se sairaudentunnottomuudeksi.

    • nähnyt

      Kunnallisessa psykiatrisessa hoidossa potilailla ei ole ihmisoikeuksia. Osaston ylilääkärillä on rajaton valta potilaisiin nähden, johtuen siitä, että pakkohoitolaki on vuodelta 1948. Kukaan ei voi auttaa jos henkilö on määrätty psykiatriseen pakkohoitoon. Käytännössä yhden henkilön, eli osaston ylilääkärin määräyksestä. Että sellaisia ovat ihmisoikeudet suomessa vuonna 2012. TVssäkin puhutaan vaan muiden maiden puutteellisista ihmisoikeuksista, vaikka omat asiat eivät ole sen paremmin.

    • osanottoni

      Lääkärit ovat löytäneet uuden ihmisryhmän joille voidaan syöttää rajattomasti lääkkeitä, nimittäin nuoret tai keskiikäiset yksinäiset naiset. Heidät määrätään psykiatriseen pakkohoitoon, jolloin he ovat lainsuojattomia. Nuorina he kestävät hyvin vuosikausia vahvaakin lääkitystä, ja lääkärien bonukset kasvavat! Kun vanhusten lääkityksestä nousi kohu julkisuudessa, niin täytyi löytää uusi ryhmä ja riittävän laaja. Vähän aikaa sitten uutisoitiin yksinäisistä naisista, joita on jopa tuhansia määrätty pakkohoitoon.

      • näin on

        Ohjeena on, että älkää koskaan menkö hakemaan apua kunnallisesta psykiatriasta. Yksityinen tulee vähän kalliimmaksi sillä hetkellä, mutta se voi pelastaa koko loppuelämäsi!


      • rakkaus paras lääke
        näin on kirjoitti:

        Ohjeena on, että älkää koskaan menkö hakemaan apua kunnallisesta psykiatriasta. Yksityinen tulee vähän kalliimmaksi sillä hetkellä, mutta se voi pelastaa koko loppuelämäsi!

        Ohjeena on, että älkää koskaan menkö hakemaan apua kunnallisesta psykiatriasta. Yksityinen tulee vähän kalliimmaksi sillä hetkellä, mutta se voi pelastaa koko loppuelämäsi!



        Näin on paras! Kunnalliset tahot kirjaavat KAIKEN kerrotun tiedostoihin, jotka ovat valtakunnallisia ja ilmeisesti myös globaaleja, ja muiden viranomaisten saatavilla, joten kannattaa varoa, mitä siellä kertoo, sillä niitä voidaan käyttää tilaisuuden tullen ikävällä tavalla.


    • Pelkään hulluja

      Mielisairaat tappavatb summan mutikassa terveitä ihmisiä niin on aivan oikein että nämä tappajakoneet eristetään mieluiten ikuisiksi ajoiksi.

      Niin kauan kuin mielisairasta ei voida parantaa on paras ratkaisu eristää sairaat terveistä normaaleista ihmisistä.

      Suosittelisin että kaikki miljoona mielisairasta voitaisiin asuttaa vaikka Lappiin jonkilaiseen reservaatiin aidatulle alueelle niin että kunnon ihmiset saisivat elää pelkäämättä.

      • sadismia

        Kyseessä on väärinkäsitys. Varsinaiset mielisairaat kulkevat vapaina, ja silloin tällöin paljastuvat jonkun murhan tai kouluampumisen yhteydessä. Psykiatrit eivät heitä tunnista, eivätkä he itse hae apua koska ovat mielestään terveitä. Ne joita suljetaan pakkohoitoon tunnistavat itsekin olevansa sairaita ja myös haluavat apua. Pakkohito suomessa on kuitenkin vain ihmisen säilömistä ja järjetöntä lääkitystä. Potilas on täydellisesti huumattu, eikä hän jälkeenpäin useinkaan muista mitään tuosta pakkohoitoajasta.


    • gertert

      Sitähän ne henkirikoksetkin ovat, ettei se rikoksen tekijä nyt täysin voimissaan ole. Sama asia se on viranomaisessa, että pyöirivät omissa ongelmissaan, nukkuvat hunosti, ovat sairaita ja alkoholisoituneita. Kenenkäs muun päälle täällä sitten käydään kun hyvinvoivan?

      • Riku

        Aloittajalle: Missä vaiheessa kantelu etenee? Käytiinkö eristyksen päättymisen jälkeen muuten minkäänlaista palautekeskustelua tai vastaavaa. Tilaisuutta, missä käydään läpi eristyksen syyt yms. Perustelivatko hoitajat toimintaansa mitenkään?


      • viran puolesta

        Häpeä, taidat olla sairain tällä keskustelupalstalla.

        Muutattko vapaaehtoisesti ja omatoimisesti, vai ennetaanko saattohoitoa
        viran puolesta.


    • sivu-

      Facebookissa on myös sivu: Euroopan ihmisoikeudet.

    • op

      Jos olisin "näin teoreettisesti" mafiassa tai valtion leivissä muuten, ja minut käskettäisiin eliminoida/hiljentää ihminen ( historiasta opittuna: hiljaisella tavalla, joka samalla pyyhkisi hänen aikaisemmin sanomansa pois.. ) minä laittaisin hänet mielisairaalaan ja pitäisin huolen, että kaikki tietävät hänen "oikeat" syynsä olla siellä.

      - Tiedä kuinka moni siellä tälläkin hetkellä syyttömänä ja "hullutettuna" viruu sitä elinkautistaan tai sitä vapautuksen hetkeä odotellen - kunnes joillekin "uhka" on ohi.

    • tosi on

      TÄMÄ JOHTUU SIITÄ että valvira ja oikeusviranomaiset eivät hoida tehtäviään. Suomessa ihmisoikeudet ovat vain virkamiehillä, ja niitä em viranomaiset valvovat. Ei tarvitse muuta kun sanoo jotain virkamiehen kannalta kielteistä, niin oikeuslaitos toimii kyllä nopeasti.Kantelut aluevalvontakeskuksiin tai valviraan ovat täysin turhia. Suomessa ainut paikka josta voi saada apua on eduskunnan oikeusasiamies.

      • Odotan jo 16. vuotta

        Turha yrittää eduskunnan oikeusasiamiestä tai oikeuskansleria. Ei korppi korpin silmää noki.


      • Anonyymi

    • toinen terve sairas

      Hei!

      Kiitos kun jaoit tämän tarinan. Minä en usein täällä keskustelupalstoilla liiku, mutta nyt etsin paikan minne kertoa oma sairaala-kokemukseni. Kunhan saan sen kirjoitettu hyvin niin tänne ajattelin sen postata. Antaa enemmän rohkeutta kirjoittaa siitä, kun tietää etten ole yksin, vaikka onhan se kurjaa ja todella väärin että tällaista tapahtuu. Minun kokemus oli aivan erillainen, mutta silti. Niin kuin joku aiemmin tässä kommentoi, ei ole oikeus mikä tapahtuu, kun potila joutuu kärsimään kun hoitajien palkka ja työolosuhteet ovat kehnot.

      Toivottavasti asiasi menee eteenpäin!

    • dfdsfdgdfg

      Aloittaja, olen surullinen saamastasi törkeästä kohtelusta. Sinä osaat esittää asiasi selkeästi ja ymmärrettävästi. Voisit kirjoittaa aiheesta lehtiartikkelin tai vaikka pienen kirjan. Se löytäisi lukijoita.

      Minä laadin tällaisen blogin Suomen ihmisoikeuksien rikkomisesta ja muista maamme epäkohdista: http://reilusuomi.wordpress.com/category/human-right-violations-in-finland/

      Laitetaankohan minutkin mielisairaalaan? Olen yksin ja puolustuskyvytön. Kiinassa käytetään edelleen mielisairaaloita ja vankiloita toisinajattelevien hiljentämiseen. Ei kai auta muu kuin puhua juuri kyseisitä laitoksista ja kyseisitä lääkäreistä ja hoitajista ja viranomaisista heidän oikeilla nimillään. Ja paras olisi, jos "potilaat" uskaltaisivat antaa omankin nimensä julkisuuteen paljastuksissaan, mutta kukapa haluaa leimautua tällaisen asian takia? Minä en halua tulla tunnetuksi edes työttömänä.

      • Vuoroaan odottava vä

        Käytetään niitä mielisairaaloita ja vankiloita Suomessakin toisinajattelijoitten hiljentämiseen. Taannoin oli Pieksämäellä naislääkäri Kauppinen joka epäili, että paikkakunnalla on legionellaepidemia. Mielisairaalaanhan siitä joutui. Myöhemmin paljastui, että oli se legionellaa. Lääkärin jatkokohtalosta en tiedä.
        Netissä kirjoittaa Teemu Vehkala omasta pakkohoitoon joutumisestaan http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=140
        Vankilassa on joku poliisien toimia kärkevästikin arvostellut ja Juutuupiin pannut, olikohan Seppo Lehto vai muistanko nimen väärin? Syytteen nimikettä en tiedä.
        Joku paljasti aikanaan Saloran myyneen televisioita verottajan ohi ja leimattiin mielisairaaksi ja vietiin pakkohoitoon. Tutkimuksissa selvisi, että oli myyty ohi verokirjanpidon. Mielisairaan leimaa ei poistettu, henkilön nimeä en muista enkä tiedä pääsikö joskus pois mielisairaalasta.
        Linkissä http://anttalainen.com/suomeksi/linkit/vaaralliset_linkit.html saattaa olla lisää tältäkin sektorilta kuten monissa muissakin. Linkistä http://www.promerit.net/ en ole etsinyt, mutta mahdollisena pidän.


    • hiljennetty

      Esimerkiksi erään paikallislehden tekstaripalstalle ei ole kelpuutettu mielisaairaalassa olleen henkilön tekstaria. Kaiken kukkuraksi yksinäinen naishenkilö leimattu prostituoiduksi ja kehotettu 'kiertämään kaukaa'. On siis kuin harrastettaisiin suoranaista natsi-vainoa.

    • Tosi hyvä kun uskalletaan kommentoida asiaa
      Suomessa viranhaltijoilla on suhteettoman suuri valta ilman pelkoa joutua edesvastuuseen tekemisistään.
      Nykyinen eduskunnan oikeusasiamieskään ei uskalla ottaa kantaa saati viedä edes törkeimpiä tapauksia edelleeen tutkintaan saakka.Itse olen aikeissa haastaa käräjille oikeusasiamiehen tehtäviensä laiminlyömisestä ja rikosten suosimisesta.

    • Hienoa kun uskallat tuoda näkemyksesi esiin,aivan liian monet tyytyvät olemaan hiljaa alistettuna.
      Viranhaltijat tulisi haastaa suoraan käräjille,mutta sekin on estetty monessa tapauksessa ihmiseltä.
      Mä tuen sua tossa asiassa kyllä 100%

    • hoitsuri

      Hoitajana olen ollut eristytilanteissa jokusen kerran ja mielenterveyslakia on aina noudatettu. Eristetyllä potilaalla on jatkuva kontakti hoitajaan. Leposide eristyksessä samassa tilassa ja ns. pystyerkassa lasin takan kuuloetäisyydellä ja vessaan (voinnin salliessa)/alusastiallle takuulla pääsee. Muunlaista eristystä ei ole mielenterveyspuolella, mutta somatiikan puolella on toisin. Siellä ihmisiä sidotaan törkeästi jos eivät esim. kanyylin olla paikallaan tai repivät nenä-mahaletkunsa pois. Mielenterveyslaki ei sido somaattista hoitopaikkaa!! Lääkäri saattaa antaa sitomisluvan potilasta tapaamatta, psykka puolella tämä ei ole mahdollista.

      • wyerwgbd

        Jumala olkoon tuomarisi.


      • jonkun syy aina

        Ainut täyspäinen. Ja heti tusina miinusta....

        Muut katkeroituneet, sairaat.

        Lääkärin ja hoitohenkilökunnan vikahan se minun sairaus on.

        on vähän kuin iso-isäni 93v. vietiin sairalaan, ja lääkäri sai hänestä aamuun mennessä hengen pois.
        Se oli lkr Tuovisen vika


    • BattlerBritton

      Minun asiani mielenterveysterroria vastaan on alkanut jo 1994. Nyt näyttää sille, että ainoa järkevä teko, jonka enää voin tehdä on itsemurha. Toisaalta myös epäilen, että terroristit voidaan saada kuriinkin. Tapaukseni alkoi, kun hoitaja väärensi potilastietoja siten, että minut saataisiin näyttämään psykoottiselta. Motiivinaan hänellä lienee se, että epäilin erästä virkamiestä vakavasta rikoksesta. Ilmeisesti viranomainen odottaa, että "tajuaisin tehdä itsemurhan".

    • Ihmisen puolesta ..

      On aika aloittaa taistelu ihmisoikeuksien puolesta myös psykiatriassa ja hoitolaitoksissa. Itselläni on 18 vuoden kokemus "hoidosta" ja nyt tuntuu vasta siltä, että on minun vuoroni voittaa.

    • Ihmistä varten ..

      Todettakoon nyt myös se, ettei kritiikkini kohdistu kaikkeen psykiatriseen henkilökuntaan. Varmaan suurin osa toimii niinkuin ihmisoikeudet edellyttävätkin.

    • omppupomppu60

      Ihan samanlaista kohtelua on kehitysvammaisilla. Olen omaisena seb karvaasti kokenut. Tunnen myötätuntoa sinua kohtaan!

    • 1234.

      Potilasasiamies kunnassa, oikeusasiamies, aluehallintovirasto omassa läänissä - kantelut, myös kuntaan voi valittaa kaiketi. Etsikää eri tahoja googlaamalla ja kysymällä. Jos jutusta on aikaa, niitä voi tuda nimettömänäkin kuvattomana esille lehdistöön tai mediaan - ajankohtaisohjelmat ym. -Netissä on mahdollisuus tuoda esiin epäkohtia kirjoittamalla. Suoraan kansanedustajille tai eri puolueille, siellä voidaan eniten muuttaa asioita kaiketi. Ainakin oikea henkilö/henkilöt voivat. Takavuosien ja nykyiset ongelmat esiin, koska on tärkeää että tulevaisuus on parempi. Jos ei itsensä puolesta, niin tulevien sukupolvien. Myös vammaisten oikeudet, kun joku niistä mainitsi. EU:ssa valvotaan myös ihmisoikeuksia, googlaa eu ja ihmisoikeudet.

      http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydenhuolto/ammattihenkiloiden_valvonta

      http://www.avi.fi/fi/Peruspalvelutjaoikeusturva/Oikeusturva/Sivut/default.aspx

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Perusoikeudet

      • sekin vielä

        Ota kaveri tueksi tai tuttu, jos et yksin halua ottaa yhteyttä esim puolueeseen tai muuhun tahoon ja tuoda epäkohtia esille. Jos ei yhdessä toimi, kokeile toista paikkaa.


    • ihmisen oikeudet

      Tarkastelun kohteina on mm. se, että eristämiselle ei potilasasiakirjoissa mainittu riittävää lääketieteellistä perustetta, samoin pakkohoitopäätöksessä (eristäminen mahd. käytännössä vain pakkohoitopotilaille, joten päätös tehtiin eristämisen seurauksena), soittokello laitettu pois päältä, hygienian laiminlyöminen, epäasiallinen ja alentava käytös, psykiatri tehnyt eristyspäätöksen puhelimitse (hoitajan harkinta), rasismi (uskonnon harjoittaminen mainittu eristämisperusteena) sekä kielsivät pyynnön ottaa yhteyttä potilasasiamieheen eristysjakson aikana (oikeus laissa).

      Noin kirjoitti nimimerkki terve sairas 7.1.2012 tämän ketjun alussa.

      "...uskonnon harjoittaminen mainittu eristämisperusteena"
      - Kiinnostaa tietää, minkä uskonnon? Onko ko henkilö puhunut kielillä?

      Ensin on siis eristetty perusteena uskonnon harjoittaminen, sitten on tehty pakkohoitopäätös, koska ei voi eristää ilman ko päätöstä. Ymmärsinkö oikein?

      Kuinka helppo on saattaa mielisairaalaan pakkohoitoon ja vahvaan pakkolääkitykseen esim Kristukseen uskova kielillä puhuva ihminen, jolla ei ole häntä puolustavia lähiomaisia ja joka ei sulaudu vallitsevaan maailmaan ja hyväksy kaikkea täällä vallitsevaa, vaan ilmaisee väärinkäytökset! Hentoisen väkivallattoman naisen 7 päiväksi ilman perusteluja vessattomaan huoneeseen eristäminen täysin ilman mitään ulkopuolisia kontakteja ja virikkeitä on SADISMIA ja RANKKA ihmisoikeusrikos.
      Mikä osuus on niillä, jotka ovat asian alun perin saattaneet vireille? Siis mahdolliset lähiomaiset tms? Onko tässä tapauksessa sellaista? Onko nainen pakotetttu alun perin "hakeutumaan hoitoon" uhkaamalla ja kiristämällä? Tätäkin tapahtuu!!! Kunnallisessa hoitojärjestelmässä ei tunneta tilannetta, jossa joku hakeutuu esim terapiaan sinne pakotettuna tai hakeakseen ammatillista keskustelutukea ja näkökulmaa tilanteeseen, jossa HÄNEEN kohdistuu henkistä- ja fyysistä väkivaltaa ja sen uhkaa, vaan uhri automaattisesti diagnosoidaan jollakin mielenterveyden diagnoosilla mielenterveyshäiriöiseksi, jotta hän voisi käydä "hoidossa", ja hänestä käytetään nimikettä "potilas", vaikka hän olisi tullut "hoitoon" väkivaltaisen hlön pakottamana!!! H ä n e s t ä siis tehdään mielenterveyspotilas!!! - Varmaankin jollakin tavoin täytyy olla häiriöinen, jos ei kykene lopettamaan TOISEN väkivaltaisuutta, ainakin sopeutumishäiriöinen, ellei kykene sopeutumaan väkivaltaan ja hoitoon pakottamiseen!!!
      Laki antaa ihmisille oikeuden tarkastaa hänestä kirjoitetut potilasasiakirjat, joten KÄYTTÄKÄÄ OIKEUKSIANNE, varsinkin, jos epäilette väärinkäytöksiä. Mitään jo merkittyä ei saa poistetuksi, ainoastaan korjauksen voi saada lisätyksi. Tässä on myös ihmisoikeusrikkomus, sillä asiakirjoissa on sellaista, mikä ei ole ollut alunalkaen oikein, ja se jää edelleen nähtäville, vaikka olisikin myöhemmin korjattu.

      • tytöntipsukka

        Nimimerkistä Terve sairas ei ole kuulunut mitään? Olisi mielenkiintoista tietää, mitä hänelle nyt kuuluu ja onko hän saanut oikeutta asiassaan.
        Aika hirveältä kuulostaa tuollainen kohtelu.
        Onneksi on sentään asiallistakin psykiatrista hoitoa, ei kaikki ole puoskarointia.
        Moni terapeutti esim. on aidosti kiinnostunut sen henkilön hyvinvoinnista, joka tulee hänen luokseen. Mielisairaaloista ei ole kokemusta. Tuon kirjoituksen perusteeella pelottaisi joutua sellaiseen!!!


    • kovis2

      Ei mikään ihme jos ihmisoikeudet ovat hakusassa suomessa kun KHO:n presidenttinäkin on sellaisia ääliöitä kun Pekka Vihervuori!

      • kolmas ääliö

        Niin eihän minun tai missääntapauksessa Teidän veroinen ole!


    • potilaan parhaaksi

      Aloittajalle.

      Ei käytetty rangaistuksena. Mutta olit vaaraksi itsellesi tai muille.
      Siksi olit eristyksissä. Ne ei ole mitään 5 tähden hotelli huoneita.
      Pakkopaidassa ei kyllä ole mukava olla,

      Hyvin on rajallisa heidän keinot. Henkilöstö ei saa käyttää sellaisia voimankäyttövälineitä jota esim. poliis. Kuten lamauttimia, pamppuja kyynelkaasua käsirautoja.

    • kirkasotsa

      Olisi hyvä kuulla aloittajalta vähän yksityiskohtaisempia kuvauksia eristämiseen johtaneesta tilanteesta. Mitä konkreettisesti teit? Miten hoitajat keskustelivat ja mitä puhuivat sinulle,sekä miten vastasit heille ennen eristämistä esim. saman päivän aikana? Miten harjoitit uskontoa? En usko,että hiljainen rukous omalla vuoteella aiheuttaa eristämisen.

      Psykiatrisessa hoidossa voidaan todellakin käyttää valtaa toiseen ihmiseen ja rajoittaa hänen itsemääräämisoikeuttaan. Tämä vaatii henkilökunnalta hyvää moraalista ja eettistä selkärankaa,jotta pakkokeinot hyödyttäisivät todellakin potilasta. Eristäminenhän ei itsessään helpota sairauden oireita,vaan saattaa jopa pahentaa niitä.

      Äänekkään ja häiritsevän potilaan mesoaminen osastolla kiristää toisten potilaiden pinnaa ja estää näiden toipumista. Häiritsevän potilaan turvallisuus saattaa vaarantua,jos joku aikoo vetää häntä turpaan. Jos keskustelu ei auta ja lisälääkityksestäkin kieltäytyy ja mesoaminen jatkuu,niin melko järkevää on konkreettisesti hankkia pakkohoitopäätös ja eristää hänet vähäksi aikaa lääkityksen antamiseksi ja oaston tilanteen rauhoittamiseksi.

    • Suomen perustuslaki 21 § Jokaisella on oikeus saada asiansa viivytyksettä ja asianmukaisesti laillisen toimintavaltaisen tuomio istuimen tai muun viran omaisen käsiteltävksi. Suomessa ei ola laillista toimivaltaista tuomio istuinta se on court of justice human right's. Espoossa sosiaali viran omaisten rikosten uhrit joutuvat/pääsevät Jorvin sairaalan Psykiatriselle lääkärit käyttävät juridista kikkailua , 3 viikon tarkkailu mahdollistaa ihmishenkien pelastamisen. Asioista tulisi puha niiden oikeilla nimillä lääkäreiden virka velvollisuus on ihmishenkien pelastaminen ja lääkäreiden virkavelvollisuus on viedä sosiaali viran omaisten väkivalta rikokset lailliseen tuomio istuimeen eli court of justice human right's. Lääkäreiden virka velvollisuus kuten sairaan hoitajien on ihmishenkien pelastamien joten tarkkailu on ala arvoista kikkailua tyhjentävät vain yhden osaston sosiaali viran omaisten väkivalta uhreille sielllä tulisi olla vapaa liiikkuvuus, sosiaali viran omaisten riistäessä ihmisten vapauden sosiaali turvan maksamisella osittain tai jättämällä kokonaan maksamatta. Vapauden menetys on seuraus yleensä vakavista rikoksista niin ihmisten eristäminen yhditettynä ettei ihmisillä ole varaa ruokaan tai lääkärin määräämiin lääkkeisiin on tietoista törkeää henkistä sekä fyysistä väkivaltaa. Jorvin sairaala mikä on raastuvan oikeuden nihdissä vastakohta sijaitsee länsiuuden maan läänissä, (lääni ja tuomari) on sosiaali viran omainen, kaikki sosiaali toimistot espoosta Hankoon tulisi sulkea ja kaikkien sosiaalii turva maksaa Jorvin Sairaalasta joka läänissä on vastaavan lainen sairaal. Sosiaali viran omaisen ja hallinnollisen ylilääkärin vastuulla on kaikkkien läänissä asuvien henki.

    • pitää tehdä jotain.

      Pitäisi järjestää joku ''Psykiatrian vastustajat ry'' liitto, ja mielipiteitä vaaditaan.

    • psykiatri

      Skitsofreenikolla on hevosen voimat eikä hän tunne kipua.

    • Kovia kokenut

      En lukenut kaikkia viestejä, mutta lukemieni perusteella heräsi kysymys: Miksi olit hoidossa, ja miksi jouduit eristykseen?
      Mielenterveydellisistä ongelmista reilusti omaa kokemusta saaneena (vieressä seuranneena), tulee mieleeni, kuinka kolikolla on aina kaksi puolta. Mitä sinä kerroit, ja mikä on toisen osapuolen kertomus. Sairas ihminen ei näe omassa toiminnassaan mitään väärää. Hänen mielestään kaikki muut ovat hulluja. Sairas kokee olevansa aina oikeassa, ja kokee olevansa kaiken lain ja moraalisääntöjen yläpuolella. Miksi tämän tarinan perusteella pitäisi uskoa, että sinua on kohdeltu väärin?

      • insideyourmind

        Ainut asia mikä tekee ihmismielestä sairaan on virheellinen kasvatus kriittisessä vaiheessa, synnynnäinen ja hyvin tunnettu sairaus tai se, että ihminen merkataan mielisairaaksi koulussa luetun kirjan perusteella, joka on painettu vuosia aikaamme jäljessä, todella sairaiden ihmisten toimesta, jotka eivät puolestaan oikeasti ymmärtäneet ihmismielen päälle yhtään mitään. Esim. jos menet kadulle huutamaan TAPAN KAIKKI, ilman todellista aikomusta tappaa ketään... onneksi olkoon! olet juuri sairastunut tautiin X ja huomaat miten paljon ihmisellä oikeasti on oikeuksia ja taistellasi vastaan saat ulkomailta armeijan rauhan-turva operaatioiden avustuksella hommattuja huumeita laillisessa muodossaan nimeltä pilleri kolmiolla varustettuna. Myönnetään... olen sairas koska olen oikeassa siinä, että kaikki me ollaan sairaita. Olihan siellä pöpilässä ihan kivaa olla ku tiesi minkä summan se valtiolle (ei kansalle, jos väität muuta, tiedät siis raha-asioista ja maailman menoista sen, mitä suodatettu paskamedia antaa ymmärtää eli et mitään, mutta tarpeeksi) maksaa. Siellä saa ruokaa, huumeita ja siinä sivussa pystyi hyväksikäyttämään lanttulurkin omaa asettaan häntä itseään vastaan. Sitten toiset joutuu jopa tappamaan ruokansa ja huumeensa eteen...


    • TomHill
    • LääkkeilläRaiskattu

      Monta ystävääni on ajautunut itsemurhaan vuosien varrella, he olivat kaikki psykiatrisessa hoidossa. Viimeaikoina olen alkanut miettimään että johtuiko tämä nimenomaan hoidosta itsestään? Hoitohan on lähinnä lääkkeitä, lääkkeitä.. Jotka eivät loppujenlopuksi paranna ketään. Mutta ovat kyllä rahallisesti hyvin tuottoisia lääkkeen valmistajalle. Ja on kannattavampaa pitää potilas sairaana jotta tuote myy ja raha virtaa. Myös psykiatrian lääkärit nostavat isoa palkkaa vaikka eivät nähdäkseni tee mitään muuta kuin määräävät lääkkeitä? Eikö lääkäri syyllisty silloin kuolemantuottamukseen jos potilas ajautuu lääkityksen takia itsemurhaan? Lääke=Myrkky ja Hoito= sairaana pitäminen? Ja kaikesta syytetään uhria eli potilasta!

    • anton84

      Suomessa on tiukat lait, mitä on "sairasta". Suomi on takapajula, jossa pienikin erilaisuus, tulkitaan sairaudeksi. Ihmiset ovat erittäin herkkiä soittamaan viranomaisia kaikista asioista. Ihmiset ovat täällä yksinkertaisesti tyhmiä ja vähän välittävät toisista ihmisistä kunhan lakaiset paskaa maton alle. Eikä maassa ole humaanista ymmärrystä yhtään. Kristinukso on kuollut aikoja sitten ja tekniikko alkoi persujen vanavedessä syrjiä pyhääkin pyhempää: eri uskontoja, taiteilijoita, työttömiä, sairaita, eri rotuja, sukupuolia, ikää, köyhiä. Roskasakista kukaan ei huolii.

      Se mitä täällä on sairautta, niin etelässä tällä asteella vielä pärjää. Ihmiset myös tulevat vastaan. Suomen insinööri ilmapiiri ei sallii vapauksia, kaikkien pitää heidän kaltaisia. Militanttikulttuuri painaa myös omansa vapauksien riistoksi. Ikuinen yksinäisyys, individualismi tuo raskasta taakkaa ihmisille, koska kukaan muu kuin oma perheensä periaatteessa tulee koskaan hoitamaan riittävästi, antamaan rakkautta riittävästi toiselle ihmiselle, mutta täällä puuttuvat perinteet siitä, miten perheitä pidetään ja miksi muka, heidän mielestään, niitä pitää pitää, sillä lapsia voi jättää lasten tarhoihin, eikä oikeastaan vanhemmalla edes kysytä, että hän hoitaisi lastaan itse vaan yhteiskunta lupaa tehdä kaiken puolestaan. Sairas yhteiskunta.

      Suomessas mielisairaus on tabu. Siitä ei puhuta ja leiman saa koko elämäksi, joten kun et tahdo töitä tehdä, kerro että olit mielisairaalassa.

      Itse toipuin vaikeasta häiriöstä kauan sitten, mutta minulta evättiin nyt arkitavallinen yhteiskunta osallistuminen. Lääkäri, virkamies kajosi perheeseni. Ällöä politiikkaa.

      Nuoren pitää tehdä vain lapsia ajoissa, kosa Suomessa on vain kohta vanhuksia kaivamassa toisilleen joukkohautoja. Vitut työn teosta ja opiskelusta.

      Kuulostat muuten älykkäältä tyypiltä.

      Jos olet Krishna, niin he ovat kovimmat jengit Suomen kamaralla ja tekevät ansiokasta työtä Suomen eteen, mitä harva suomalainen ymmärtää, mitä arvoa bhaktat tuo. Katse ylöspäin!!

      Yoogailee, lepää, hengitä, älä pelkää, hiero pääsi, kehoasi, laita öljyä, meditoi, syö vahvistavia vaihtoehtolääkkeitä, juo vettä...

      Valtio on kasvoton, iso, niin sen oppimiseksi menee aikaa, eikä se ole kaunis järjestö vaan väkivaltainen, yksitoikkoinen.

      Ei kannata leikkiä valtion kanssa ja sitä pitää karttaa kuinka osaa, olla antamatta mahdollisuuksia viranomaisille tehdä mielivaltaa. Ja tyhmiä ihmisiä siellä on paljon, pyytteellisiäkin.

      Mutta kaikki, mitä tarvitset, on sydämessäsi.
      Kantakoot toivo, ukso, rakkaus pitkälle sinua
      Kaikki on oppikoulua, jonka tarkoitus on oppia omaa itseään.
      Joten ole oma itsesi niin paljon kuin osaat.

      :-)

      • anton84

        Suomessa odotetaan tieteen uusimpia saavutuksia puoli vuosisataa. Tuhanet virkatekijät eivät uskalla edetä töissään, sillä he lukevat vain lääkärien ja teiteilijoiden älykkäitä ajatuksia. Samaan aikaan suuri luku ihmisiä odottaa, että saisi synnyttää, että saisi syödä ym. Tämä kertoo, ettei tieteilija uskoo itse elämään, että hän tahtoo hallita ja toimii tyhmän loogisesti. Ihmisen kuitenkin on viisasta kuunnella itseään ja tehdä miltä tuntuu, niin se on oikeata toimintaa. Tiede sammuttaa yksilön vapauksia ja haluaa ottaa valtaa. Siinä ei ole järkeä, koska kukaan muu ei elää elämäsi kuin sinä itse. Aika menee eteenpäin ja parempi on tehdä sitä, mikä on käytännöllistä, eikä mitä oppikirja sanoo. Tiede kummiskin laahaa perässä ja tuskin on koskaan edes ollut lähellä kaiken ymmärtämistä, kuten se iskenyt tavallisten ihmisten tajuntaan, että tiede tietää kaiken. Pitää herätä tästä harhasta ja olla oma itsensä.


      • LääkkeilläRaiskattu
        anton84 kirjoitti:

        Suomessa odotetaan tieteen uusimpia saavutuksia puoli vuosisataa. Tuhanet virkatekijät eivät uskalla edetä töissään, sillä he lukevat vain lääkärien ja teiteilijoiden älykkäitä ajatuksia. Samaan aikaan suuri luku ihmisiä odottaa, että saisi synnyttää, että saisi syödä ym. Tämä kertoo, ettei tieteilija uskoo itse elämään, että hän tahtoo hallita ja toimii tyhmän loogisesti. Ihmisen kuitenkin on viisasta kuunnella itseään ja tehdä miltä tuntuu, niin se on oikeata toimintaa. Tiede sammuttaa yksilön vapauksia ja haluaa ottaa valtaa. Siinä ei ole järkeä, koska kukaan muu ei elää elämäsi kuin sinä itse. Aika menee eteenpäin ja parempi on tehdä sitä, mikä on käytännöllistä, eikä mitä oppikirja sanoo. Tiede kummiskin laahaa perässä ja tuskin on koskaan edes ollut lähellä kaiken ymmärtämistä, kuten se iskenyt tavallisten ihmisten tajuntaan, että tiede tietää kaiken. Pitää herätä tästä harhasta ja olla oma itsensä.

        Mutta ehkä oikeustie on ainoa tie mikä ihmisellä on tässä kohtaa? Ainoa tapa saada muutos aikaiseksi? Nämä psykiatriset rikollislääkärit rikkovat rutiininomaisesti Hippokrateen valaa ja tienaavat samalla isoja rahoja, 6000 euroa kuukaudessa uskoisin. Olen nähnyt heidän tyhjän katseensa ja idiootin virneensä monta kertaa ympäri Suomea, eri mielenterveystoimistoissa. Hyödylliset idiootit, lääkefirmojen kauppamiehet. Kuolemantuottamus, virka-aseman väärinkäyttö, kiristäminen, rahallinen hyöty, hoitovirhe jne jne olisi mahdollista osoittaa todeksi oikeudessa. Suomessa tarinoita on varmasti kymmeniä tuhansia mutta uhri joutuu niin vaikeaan tilanteeseen että vaikenee, ei ole tarpeeksi voimissaan puolustaakseen itseään. Myös "diagnoosi" on iso valhe, sattumanvaraisesti lätkäisty leima josta tulee potilaalle itsehypnoottinen suggestio jota hän alkaa toistaa itselleen; " Minä olen tämä, minulla on tämä.. Skitsofrenia, epävakaa persoonallisuus jne" ja niinpä hän alkaa eristää itseään muista kuvitellessaan olevansa sairas. Sitten hänet laitetaan ihmisarvoa alentavaan halpatyöhön, ja vieläpä painostetaan ja syyllistetään siitä ettei ole "oikeissa töissä"


    • Anonyymi

      haluan kertoa itse laitettiin terveenä psykiatriselle..ja vielä sosiaalitoimen kiristyksestä älää ikinä asioiko sosiaali toimistossa lasten asioissa muuttakkaa välittömästi muualle ettette joudu kiusatuksi sukulaiset tai lähiomaiset voivat tässä asiassa tehdä kaunaa jos oot yksin huoltaja tajusin liian myöhään menin naimisiin jätin lääkkeet pois koska et sä voi tietää mitä näissä lääkkeissä on ja kaiken maailman sivu vaikutukset unisuutta ym toiminta kyvyt meni lapset on huostaanotto asiassa on vanhempia kiristetään ja siihen ei kannata koskaan suostua.. nimimerkki.taigametsä

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe