Älä qanna auringonhattu-uutetta lapsille tai atoopikolle

Kukkahattutäti

Anna-Liisa Enkovaara kirjoittaa Suomen lääkärilehdessä Nr: 4 / 2004 • s. 290 - 291

Punahattu tunnetaan paremmin nimillä auringonhattu ja echinacea, joista ensimmäinen on rohdoksen kansanomainen yleisnimi ja jälkimmäinen latinankielinen tieteellinen nimi. Punahattu-uutetta sisältävät valmisteet ovat lääkelain alaisia rohdosvalmisteita, joiden käyttöaiheeksi on hyväksytty vilustumisoireiden lievittäminen. Punahattuvalmisteet ovat lyhytaikaisessa ohjeenmukaisessa käytössä turvallisia, mutta niitä ei pidä käyttää pitkään.


Punahattu-uutteiden vaikutuksen väitetään perustuvan siihen, että uutteet stimuloivat immuunijärjestelmää (1). Kirjallisuudessa useiden rohdosten väitetään lisäävän vastustuskykyä ja voimistavan immuunijärjestelmää. Väitteiden tueksi ei ole yleensä tehty kunnollisia tutkimuksia. Osalla rohdoksista - kuten punahatulla - on tehty joitakin laboratorio- ja eläintutkimuksia, joissa on todettu muutoksia muutamissa immuunijärjestelmän toimintaa mittaavissa testeissä. Näiden tutkimusten perusteella ei kuitenkaan voida tehdä päätelmiä punahattu-uutteiden vaikutuksista tai tehosta hoitotilanteessa. Joidenkin tutkimusten mukaan punahatun pitkäaikainen käyttö saattaa jopa heikentää ihmisen vastustuskykyä (2).

Ei flunssan ehkäisyyn

Punahattu-uutteilla on tehty parikymmentä laadukasta kliinistä tutkimusta, joiden tulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia ja vaikeasti tulkittavia. Tutkimusten vertaaminen toisiinsa on ongelmallista, sillä niissä on käytetty kymmeniä eri tavoin valmistettuja tuotteita ja erilaisia tulosten mittaustapoja. Parhaimmillaan punahattu saattaa vähän lievittää vilustumisoireita, jos rohdos otetaan heti ensioireiden ilmaannuttua, mutta rohdoksella ei ole nuhakuumetta ehkäisevää vaikutusta (1,2,3).

Ei lapsille eikä atoopikoille

Punahattu-uutteita suositetaan usein myös lasten nuhakuumeiden hoitoon. Rohdoksen tehoa ja turvallisuutta lapsipotilailla on ensi kertaa selvitetty joulukuussa 2003 JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa (4). Laadukkaassa amerikkalaisessa tutkimuksessa lasten vilustumisoireiden kestossa ja vaikeusasteessa ei todettu eroja hoito- ja lumeryhmän välillä. Noin 500 lapselle (2-11 v.) annettiin joko punahattu-uutetta tai lumevalmistetta heti vilustumisoireiden ilmaannuttua oireiden keston ajan. Tutkimuksessa käytettiin saksalaisen lääketehtaan valmistamaa punahatun (Echinacea purpurae) verson nesteuutetta 7,5-10 ml vuorokaudessa. Seurattujen tutkimusmuuttujien lisäksi tutkijat tekivät mielenkiintoisen havainnon. Sattumaa vai ei, mutta punahattu-uutetta infektion aikana saaneilla lapsilla infektio uusiutui neljän kuukauden aikana harvemmin kuin lumeryhmän lapsilla (p = 0,015).

Atoopikkojen on syytä suhtautua varovasti punahattuvalmisteiden käyttöön, sillä he saattavat saada muita herkemmin rohdoksen aiheuttaman allergisen, jopa vakavan anafylaktisen, yleisreaktion. Mahdollisen ristiallergian takia henkilöiden, jotka ovat allergisia asterikasveille (Asteraceae), joita ovat mm. pujo ja marunat, tulee välttää punahattu-uutteiden käyttöä. Australiassa viidesosalla atooppisista aikuisista todettiin ihon pistokokeessa positiivinen reaktio punahatulle (5).

Edellä mainitussa lapsilla tehdyssä tutkimuksessa 7 %:lla punahattu-uutetta saaneista todettiin ihottumaa (4). Lumeryhmässä ihottumaa oli tilastollisesti merkittävästi vähemmän eli alle 3 %:lla. Vaikka astmaa ja allergiaa sairastavat lapset oli pyritty karsimaan tutkimuksesta, niin punahatturyhmässä kahdella lapsella esiintyi sairaalakäynnin vaativaa hengenahdistusta.

Saksan lääkevalvontaviranomaisille on vuosina 1990-1996 tullut noin sata ilmoitusta joko parenteraalisten tai suun kautta käytettävien punahattuvalmisteiden aiheuttamista haittaepäilyistä, joista puolet on ollut allergisia reaktioita tai hengitysvaikeuksia (6). Australian viranomaisille on vuosina 1979-2000 ilmoitettu 51 suun kautta käytettävien punahattuvalmisteiden aiheuttamaa haittaepäilyä, joista 26 on ollut allergisia reaktioita (neljä anafylaksiaa) ja seitsemän hepatiittia (5).

Vain lyhytaikaiseen käyttöön

Rohdoskirjallisuudessa punahattu-uutteita sisältävien valmisteiden käyttöaikasuositukset vaihtelevat. Joissakin ei anneta mitään enimmäiskäyttöaikaa, joissakin suositetaan enintään kahta ja joissakin enintään kahdeksaa viikkoa. Suomessa punahattuvalmisteita neuvotaan käyttämään yhtäjaksoisesti enintään kahdeksan viikkoa.

Suositus perustuu pääasiassa kolmeen asiaan. Ensimmäinen syy on yhteinen useimmille luontaistuotteille ja rohdosvalmisteille: tutkimukset rohdoksen tehosta ja turvallisuudesta pitkäaikaiskäytössä puuttuvat. Toinen syy perustuu näkemykseen, että punahattu-uutteet vaikuttaisivat immuunijärjestelmän toimintaan. Jos osoittautuu, että punahatulla todella on immunologisia vaikutuksia, rohdoksella saattaa olla myös yllättäviä haittoja. Viime vuonna on julkaistu tapausselostus, jossa punahattu-uutteen on epäilty pienentäneen potilaan valkosolujen määrän alle viitearvojen kahden kuukauden käytön jälkeen (7).

Kolmas ja mielekkäin syy käyttöajan rajoittamiseen löytyy punahattuvalmisteiden käyttöaiheesta. Tavalliset vilustumisoireet lievittyvät parin viikon kuluessa eikä rohdoksen käyttöä ole syytä jatkaa oireiden häviämisen jälkeen. Vanhan sanonnan mukaan flunssa kestää seitsemän päivää, mutta lääkitsemällä se menee ohi yhdessä viikossa.


--------------------------------------------------------------------------------

KIRJALLISUUTTA
1 Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: A critical review. Phytomedicine 2003;10:66-86.

2 Giles JT, Palat CT 3rd, Chien SH, Chang ZG, Kennedy DT. Evaluation of echinacea for treatment of the common cold. Pharmacotherapy 2000;20:690-7.

3 Melchart D, Linde K, Fischer P, Kaesmayr J. Echinacea for the prevention and treatment of common cold (Cochrane Review). The Cochrane Library, Issue 4, 2003. Oxford: Update Software (tehty 1.10.1998).

4 Taylor JA, Weber W, Standish L ym. Efficacy and safety of Echinacea in treating upper respiratory tract infections. A randomized controlled trial. JAMA 2003;290:2824-30.

5 Mullins RJ, Heddle R. Adverse reactions associated with echinacea: the Australian experience. Ann Allergy Asthma Immunol 2002;88:42-51.

6 WHO: Echinacea preparations - review of adverse reactions. WHO Pharm Newsletter 1997;3&4:9.

7 Kemp DE, Franco KN. Possible leucopenia associated with long-term use of echinacea. J Am Board Fam Pract 2002;15:417-419.


--------------------------------------------------------------------------------
Kirjoittaja
Anna-Liisa Enkovaara
LL, ylilääkäri
Lääkelaitos
--------------------------------------------------------------------------------
Punahattu tunnetaan paremmin nimillä auringonhattu ja echinacea.

2

5262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • homeopaattichan

      auringonhatun teho on hyvin yksilöllinen joten kaikki voivat kokeilla jos se toimii

      • turhaostos

        Kyllä Enkovaaran selvitys tarkoitti, että punahattu ei vaikuta paranemiseen. Turha käyttää rahojaan semmoiseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3073
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      55
      2735
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2345
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2188
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2006
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      57
      1949
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1586
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1547
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1390
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      30
      1361
    Aihe