chinchillan harrastukset

magdaleena

voiko chinchillan kanssa harrastaa jotain muuta kun näyttelyä? esim. jonkinlaista agilityä, estehyppelyä, tasapainottelu ynm.? voisitteko kertoa jotain näyttelyistä esim. millaiset chinchillat sopivat sinne, pitääkö niitä hoitaa jotenkin erikoisemmin kun "tavallisia" chinchilloja. ynm?

(chinchillojen pitäisi saada oma palsta tänne...)

7

809

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Karvapallojen ystävä

      Mä voisin kertoa jotain näyttelyistä. (Tässä on osittain suoraan tekstiä mun kotisivuilta.) :)

      Näyttelyt on hauska harrastus chinchillan kanssa! Omistajalle näyttelyt on tapahtuma, jossa tapaa muita chincujen omistajia ja saa myös hyviä vihjeitä oman chincun hoitoon, niin tuomarilta kuin muiltakin näytteilleasettajilta.

      Näyttelystä ei aina palata kotiin pino ruusukkeita mukana, mutta oma rakas chincu(t) on siitä huolimatta se maailman kaunein chincu!

      Näyttelyissä on kaksi eri luokkaa.¨

      Pet-luokassa kiinnitetään erityistä huomiota eläimen luonteeseen ja siihen, miten hyvin se on hoidettu. Pet-luokan vähimmäisikä on 4 kk.

      Virallisessa luokassa arvioidaan chincun rotuominaisuuksia. Virallisten luokkien ikärajat ovat nuortenluokassa 7-11 kk ja avoimessa luokassa yli 12 kk. Veteraaniluokan alaikäraja on 84 kk (7 vuotta). Jotta chincusi voi osallistua viralliseen luokkaan, sinun pitää ensin rekisteröidä se. (Kaikki chinchillathan voi rekisteröidä.)

      Miten valmistautua näyttelyyn?

      Chincun näyttelyyn valmistautuminen on oikeastaan todella helppoa. Tärkein valttikortti on, että hoidat rakasta chincuasi mahdollisimman hyvin. Pari kolme viikkoa ennen näyttelyitä kannattaa hiekkakylpyjen määrää vähän lisätä noin 6 kertaan viikossa. Jos chincullasi on karvanlähtö, kannattaa turkki kammata tiheällä kammalla noin kuukauttaa ennen näyttelyä ja vielä viime silaus näyttelypäivän aamuna. Tai jos chincun kampaaminen ei oikein mielestäsi kuullosta hyvältä, voi mahdolliset irtokarvat poistaa käsinkin. Lisäksi jos turkkiin on muodostunut takku, se poisteaan ottamalla takusta kiinni sormen päillä ja takku nypätään vain irti. Hiekkakylvyt kannattaa jättää pois 2-3 päivää ennen näyttelyitä, että hiekka ehtii varista turkista pois. Jos hiekkaa on vielä näyttelypäivän aamuna turkissa, pesuhiekat puhalletaan pois.

      Kynsiähän chinchillalta ei tarvitse leikata. Korvia voi vähän rasvata, jos ne ovat todella kuivat, mutta pieni karsta ei ole mitenkään paha juttu. :) Mutta rasvaus on tehtävä tarpeeksi aikaisin (viikkoa-kahta aikaisemmin) ja nopeasti imeytyvällä voiteella tai muuten koko turkki on ihan rasvassa ja tästähän ei tykkää omistaja, tuomari eikä itse chinchilla.

      Millainen kulketusboxi ja mitä sinne laitetaan?

      Chinchillan kuljetukseen käy hyvin eläinkaupoissa myytävä muovinen, läpinäkyvä kuljetusboxi, jossa on ritiläkansi. On parasta ostaa tarpeeksi iso, jotta chincu pystyy myös vähän liikkumaan siinä. Mutta ei kuitenkaan niin isoa, jollain boxi on vaarallinen, jos auto joutuu tekemään äkkijarrutuksen.

      Kuljetusboxin pohjalle laitetaan kerros purua ja purun päälle heinää chinculle evääksi (ei pellettiä, koska masu voi mennä sekaisin). Mukaan otetaan myös juomapullo, josta vettä voi chinculle tarjota päivän mittaan. Boxiin sitä ei kuitenkaan kannata laittaa, koska hölskyessään se vuotaa ja kastelee chincun ja purut. Boxin ympärille laitetaan kylmällä ilmalla esim. kassi, joka estää, ettei tuuli ja tuisku pääse boxiin.

      Näyttelyissä käytetään myös itsetehtyjä verkollisia näyttelykuutioita. Niissä eläin pysyy hyvin puhtaana, koska niissä on verkkopohja ja ilmanvaihto on parempi kuin boxissa.

      Chinchillanäyttely EI ole mikään totinen tapahtuma, jossa kaikki istuvat hiljaa rivissä VAAN siellä saa vapaasti keskustella muiden ihmisten kanssa, seurata haluteessan arvostelua ja tutustua muiden erivärisiin ja näköisiin chinchilloihin. :) Arvostelu ei ole tarkkaa ikävää syyniä vaan varsinkin pet-luokka antaa paljon postitiivista palautetta ja tarpeen vaatiessa tietenkin myös negatiiviset asiat tuodaan esille.

      Millaiset chinchillat sopivat näyttelyihin?

      Kesyt ja terveet chinchillat. :) Näyttelyyn ei saa tuoda vihaista eikä stressaantunutta chinchillaa.

      Näyttelylyhenteiden selityksiä
      I = 1. palkinto
      II = 2. palkinto
      III = 3. palkinto
      KUMA = Kunniamaininta
      TS = Tuomarin Suosikki
      PN = Paras Nuori
      SERTI = Sertifikaatti (vaaditaan ennen kuin eläimestä voi tulla muotovalio)
      FIN MVA = Suomen muotovalio
      GG-?? = Grand Gala -voittaja ja vuosiluku
      ROP 1-5 = Näyttelyn chincujen rotunsa paras ja sijanumero
      BIS 1- ? = Näyttelyn kaunein eläin (Best In Show) kaikista eläinlajeista, sekä sijaa osoittava numero. Vain ROP 1 osallistuu tähän kilpailuun.

      • Linda

        Siis voinko mä rekisteröidä mun chinchillan vaikka sillä ei ole papereita, en edes tiedä millon se on syntynyt?


      • Karvapallojen ystävä
        Linda kirjoitti:

        Siis voinko mä rekisteröidä mun chinchillan vaikka sillä ei ole papereita, en edes tiedä millon se on syntynyt?

        Tässä ohjeet. :) Kyllä sä sen voit rekkaroida, vaikka et tarkkaa syntymäaikaa tietäisikään.

        CHINCHILLAN REKISTERÖINTI

        Suomen Lemmikkichinchillat ry suosittelee kaikkien chinchillojen rekisteröintiä. Näin saamme tiedot mahdollisimman monesta maamme chinchillasta ja pystymme paremmin arvioimaan chinchillan suosiota lemmikkinä. Laajat tiedot ovat tarpeen myös sukuselvitystä tehdessä. Rekisteritodistus on myös tärkeä dokumentti chinchillaa myydessä tai poikuetta suunnitellessa. Rekisteritodistus kulkee eläimen mukana koko sen eliniän. Chinchillan omistaja voi rekisteröidä eläimensä riippumatta siitä, onko hänellä kasvattajanimeä vai ei.

        TÄYTTÖOHJEET

        Isolla kirjoitetus kohdat ovat rekisteröijälle välttämättömiä! Muistathan tiedottaa rekisteröijälle, jos eläin kuolee tai vaihtaa omistajaa, tai sen sukupuoli osoittautuu toiseksi kun on luultu tai kun muuta muutosta tapahtuu.

        ELÄIMEN NIMI: Jos kasvattajalla on nimi valmiina kasvattajanimen kanssa, tätä nimeä tulee käyttää. Muuten voit antaa sellaisen nimen kuin haluat, mutta se ei saisi olla 15:tä kirjainta pidempi.

        Rekisterinumeron kohta jätetään tyhjäksi. Sen täyttää rekisteröijä.

        VÄRI: Käytössä ovat englanninkieliset värinimikkeet: esim. harmaa = standard, beige = beige, ruskea = brown velvet, musta = black velvet. Kysy neuvoa jos et tiedä.

        SUKUPUOLi: Ympyröi oikea vaihtoehto.

        Syntymäajan tietää parhaiten eläimen kasvattaja, joten se kannattaa kysyä eläintä ostettaessa. Jos tarkkaa syntymäaikaa ei saa selville, niin suurpiirteinenkin käy, esim. elokuu 2000.

        Kasvattaja on se henkilö, jonka nimissä naaras on ja jonka luona ko. poikanen on syntynyt. Jos eläin ostetaan eläinkaupasta, kasvattajan kohdalle laitetaan eläinkaupan nimi ja sulkuihin kasvattajan nimi. (Joissakin lomakkeissa on kohta myös eläinkaupalle.) Jos eläinkauppias ei tiedä kasvattajan nimeä, laitetaan pelkkä kaupan nimi.

        OMISTAJA merkitään se henkilö, jonka nimiin eläin rekisteröidään.

        Sisarukset -kohtaan kasvattajat voivat merkitä eläimen sisarukset ja jos tila antaa myöten, niin myös niiden rekisterinumerot.

        Sukutaulun tiedot tietää parhaiten kasvattaja. Mistä tahansa eläin onkin ostettu, sukutauluun olisi hyvä saada vähintään vanhempien nimet tai siitosnumerot.


        Kaavakkeen allekirjoittaa kasvattaja. Jos tämä ei ole mahdollista, kohta jätetään tyhjäksi ja rekisteröijä allekirjoittaa sen. Eläinkauppias ei allekirjoita kaavaketta, ellei poikanen ole syntynyt eläinkaupassa. Allekirjoituksellaan kasvattaja vakuuttaa, että hänen antamansa tiedot ovat oikeita.

        Maksa rekisteröintimaksu tilille: TSOP-Koskikeskus 573196-27779. Laita kuoreen molemmat (2 kpl/eläin) kaavakkeet, kuittikopio maksetusta rekisteröintimaksusta sekä itsellesi osoitettu kirjekuori, jossa on postimerkkivalmiina. Lähetä kuori osoitteeseen:

        Elina Kääriäinen
        Myllymäentie 4 as 3
        21200 Raisio
        Puh. (02) 435 6357

        Yhdistyksen viralliselta kasvattajalta ostettu chinchilla on yleensä valmiiksi rekisteröity (saat todistuksen mukaasi), jolloin rekisteröintiä ei tehdä uudelleen. 9.4.2000 päätettiin, että kasvattajanimen saanut uusi kasvattaja saa ottaa takautuvasti käyttöön aikaisemmin syntyneille omille, rekisteröidyille kasvateilleen kasvattajanimen. Näin yhdistyksen käytäntö on yhtenevä Suomen Jyrsijäliitto ry:n kasvattajanimisäännösten kanssa. Kasvattajan tulee ilmoittaa kirjallisena muutokset rekisteröijälle.

        Mitään samoja etu- tai jälkiliitteitä et voi eläinten nimeen laittaa ellet omista rekisteröityä kasvattajanimeä. Jos olet itse kasvattanut rekisteröitävät poikaset, et voi rekisteröidä poikasia millään yhteisellä nimellä. Nimen tulee mahtua hyvin sille kuuluvalle paikalle kaavakkeessa, ei siis ylipitkiä nimiä. Niihin kohtiin, joita et tiedä, on hyvä vetää viivat. Jos entinen omistaja ei tiedä elämen kasvattajaa, merkitse ostopaikka (eläinkauppa) tai myyjän (yksityishenkilö) nimi.

        REKISTERITODISTUS SEURAA AINA ELÄIMEN MUKANA KUN SE VAIHTAA OMISTAJAA!
        Kaavake täytetään kirjoitus- tai tietokoneella, mustekynällä tai ohuella sinisellä/mustalla tussilla.

        REKISTERÖINTIMAKSUT
        4 EUR/eläin. SLC:n virallisilta kasvattajilta 2 EUR/oma kasvatti.

        Mikäli haluat kysyä lisää rekisteröinnistä tai jokin on epäselvää, soita rekisteröitsijälle.

        Kaavakkeita saa yhdistyksen nettisivuilta www.clik.to/slc tai lähettämällä mulle mailia ([email protected]), niin sitäkin kautta kaavakkeen saa.


      • Karvapallojen ystävä

        Sen verran piti vielä sanoa, että kun näyttelyihin osallistuu ensimmäisen kerran, pet-luokka on hyvä vaihto. Näyttelyissä voi sitten kysellä kasvattajilta ym. ihmisiltä, että kannattaisiko kokeilla myös virallista luokkaa seuraavalla kerralla.

        Kun näyttelyihin tulee, kannattaa tulla avoimin mielin ja kiertää ja kysellä ihmisiltä. Eikä kannata lannistua, jos ekalla kerralla menisi vähän penkin alla. :) Kaikilla meillä se ensimmäinen kerta on ollut. :) Mua saa ainakin tulla näyttelyissä vetämään hihasta. Esittelen kyllä mielelläni omia chinchillani ja opastan, miten arvostelu etenee yms.

        Näyttelyissä voi myös liittyä jäseneksi yhdistykseen (vaikka se kannattaa toki tehdä jo ennakkoon, niin ennakkoilmoittautumismaksut ovat halvemmat) ja lukea yhdistyksen info kansiota (sisältää mm. "värikartan", genetiikkaa ja muuta infoa).

        Näyttelyissä saattaa myös joskus olla myynnissä joitain karvapalloja (mutta harvemmin).


      • Linda
        Karvapallojen ystävä kirjoitti:

        Tässä ohjeet. :) Kyllä sä sen voit rekkaroida, vaikka et tarkkaa syntymäaikaa tietäisikään.

        CHINCHILLAN REKISTERÖINTI

        Suomen Lemmikkichinchillat ry suosittelee kaikkien chinchillojen rekisteröintiä. Näin saamme tiedot mahdollisimman monesta maamme chinchillasta ja pystymme paremmin arvioimaan chinchillan suosiota lemmikkinä. Laajat tiedot ovat tarpeen myös sukuselvitystä tehdessä. Rekisteritodistus on myös tärkeä dokumentti chinchillaa myydessä tai poikuetta suunnitellessa. Rekisteritodistus kulkee eläimen mukana koko sen eliniän. Chinchillan omistaja voi rekisteröidä eläimensä riippumatta siitä, onko hänellä kasvattajanimeä vai ei.

        TÄYTTÖOHJEET

        Isolla kirjoitetus kohdat ovat rekisteröijälle välttämättömiä! Muistathan tiedottaa rekisteröijälle, jos eläin kuolee tai vaihtaa omistajaa, tai sen sukupuoli osoittautuu toiseksi kun on luultu tai kun muuta muutosta tapahtuu.

        ELÄIMEN NIMI: Jos kasvattajalla on nimi valmiina kasvattajanimen kanssa, tätä nimeä tulee käyttää. Muuten voit antaa sellaisen nimen kuin haluat, mutta se ei saisi olla 15:tä kirjainta pidempi.

        Rekisterinumeron kohta jätetään tyhjäksi. Sen täyttää rekisteröijä.

        VÄRI: Käytössä ovat englanninkieliset värinimikkeet: esim. harmaa = standard, beige = beige, ruskea = brown velvet, musta = black velvet. Kysy neuvoa jos et tiedä.

        SUKUPUOLi: Ympyröi oikea vaihtoehto.

        Syntymäajan tietää parhaiten eläimen kasvattaja, joten se kannattaa kysyä eläintä ostettaessa. Jos tarkkaa syntymäaikaa ei saa selville, niin suurpiirteinenkin käy, esim. elokuu 2000.

        Kasvattaja on se henkilö, jonka nimissä naaras on ja jonka luona ko. poikanen on syntynyt. Jos eläin ostetaan eläinkaupasta, kasvattajan kohdalle laitetaan eläinkaupan nimi ja sulkuihin kasvattajan nimi. (Joissakin lomakkeissa on kohta myös eläinkaupalle.) Jos eläinkauppias ei tiedä kasvattajan nimeä, laitetaan pelkkä kaupan nimi.

        OMISTAJA merkitään se henkilö, jonka nimiin eläin rekisteröidään.

        Sisarukset -kohtaan kasvattajat voivat merkitä eläimen sisarukset ja jos tila antaa myöten, niin myös niiden rekisterinumerot.

        Sukutaulun tiedot tietää parhaiten kasvattaja. Mistä tahansa eläin onkin ostettu, sukutauluun olisi hyvä saada vähintään vanhempien nimet tai siitosnumerot.


        Kaavakkeen allekirjoittaa kasvattaja. Jos tämä ei ole mahdollista, kohta jätetään tyhjäksi ja rekisteröijä allekirjoittaa sen. Eläinkauppias ei allekirjoita kaavaketta, ellei poikanen ole syntynyt eläinkaupassa. Allekirjoituksellaan kasvattaja vakuuttaa, että hänen antamansa tiedot ovat oikeita.

        Maksa rekisteröintimaksu tilille: TSOP-Koskikeskus 573196-27779. Laita kuoreen molemmat (2 kpl/eläin) kaavakkeet, kuittikopio maksetusta rekisteröintimaksusta sekä itsellesi osoitettu kirjekuori, jossa on postimerkkivalmiina. Lähetä kuori osoitteeseen:

        Elina Kääriäinen
        Myllymäentie 4 as 3
        21200 Raisio
        Puh. (02) 435 6357

        Yhdistyksen viralliselta kasvattajalta ostettu chinchilla on yleensä valmiiksi rekisteröity (saat todistuksen mukaasi), jolloin rekisteröintiä ei tehdä uudelleen. 9.4.2000 päätettiin, että kasvattajanimen saanut uusi kasvattaja saa ottaa takautuvasti käyttöön aikaisemmin syntyneille omille, rekisteröidyille kasvateilleen kasvattajanimen. Näin yhdistyksen käytäntö on yhtenevä Suomen Jyrsijäliitto ry:n kasvattajanimisäännösten kanssa. Kasvattajan tulee ilmoittaa kirjallisena muutokset rekisteröijälle.

        Mitään samoja etu- tai jälkiliitteitä et voi eläinten nimeen laittaa ellet omista rekisteröityä kasvattajanimeä. Jos olet itse kasvattanut rekisteröitävät poikaset, et voi rekisteröidä poikasia millään yhteisellä nimellä. Nimen tulee mahtua hyvin sille kuuluvalle paikalle kaavakkeessa, ei siis ylipitkiä nimiä. Niihin kohtiin, joita et tiedä, on hyvä vetää viivat. Jos entinen omistaja ei tiedä elämen kasvattajaa, merkitse ostopaikka (eläinkauppa) tai myyjän (yksityishenkilö) nimi.

        REKISTERITODISTUS SEURAA AINA ELÄIMEN MUKANA KUN SE VAIHTAA OMISTAJAA!
        Kaavake täytetään kirjoitus- tai tietokoneella, mustekynällä tai ohuella sinisellä/mustalla tussilla.

        REKISTERÖINTIMAKSUT
        4 EUR/eläin. SLC:n virallisilta kasvattajilta 2 EUR/oma kasvatti.

        Mikäli haluat kysyä lisää rekisteröinnistä tai jokin on epäselvää, soita rekisteröitsijälle.

        Kaavakkeita saa yhdistyksen nettisivuilta www.clik.to/slc tai lähettämällä mulle mailia ([email protected]), niin sitäkin kautta kaavakkeen saa.

        Mutta kun mä en tiedä edes minä vuonna se on syntynyt, se on löydetty jostain hylättynä. Eikä eläinlääkärikään osannu sanoo sen ikää.


      • Karvapallojen ystävä
        Linda kirjoitti:

        Mutta kun mä en tiedä edes minä vuonna se on syntynyt, se on löydetty jostain hylättynä. Eikä eläinlääkärikään osannu sanoo sen ikää.

        Kyllä sä silti sen voit halutessasi rekisteröidä. :) Mutta ei sitä kyllä viralliseen luokkaan voi tuoda, jos iästä ei ole mitään tietoa.

        Ikää on kyllä vähän vaikea arvioida. Kyllähän toki turkinlaadusta näkee, että onko chincu nuori vai vanha, mutta eipä sitten oikein enempää. Ruokavaliokin vaikuttaa niin paljon sen terveyteen.

        Laita rekisteripapereiden mukana pieni tarina rekisterijöitsijälle, että se on löydetty jostain hylättynä, etkä tiedä syntymäaikaa, mutta haluaisit sen kuitenkin elävien kirjoihin. :)

        Ihanaa, että olet antanut sille kodin!! Se on onnen tyttö/poika! :)


    • tuntematon5

      Hei kyselisin voiko kastoroidun chinchillan viedä näyttelyyn?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    6. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    7. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    8. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    9. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    10. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    Aihe