Moloch-horridus suositteli kirjaa ”Konsilienssi/Tiedon yhtenäisyys” ja lupasi kommentoidakin sitä palstalla. Nyt olen kotiläksyni tehnyt ja odotellessa kerron oman ensivaikutelmani teoksesta. Se on lähinnä hämmentynyt.
Tiedon yhtenäisyydellä (konsilienssi) Wilson selvästikin tarkoittaa maailmassa havaittavien ilmiöiden jäännöksetöntä reduktiota eli selittämistä tunnettujen luonnonlakien pohjalla. Hänelle taide selittyy ihmisluonnolla, tämä kulttuurilla ja se taas mielellä. Tästä ketju jatkuu aivotoimintaan, soluihin, molekyyleihin, atomeihin ja sen osiin (neutroni, protoni, elektroni) sekä viimein alkeishiukkasiin. Tähän asti pystyn häntä seuraamaan; en kaipaa molekyylien ja solun väliin salaperäistä elämänvoimaa enkä aivoista erillään selitettävää sielua.
Konsilienssi-kirjaa en silti pysty ymmärtämään muuten kuin Wilsonin uskonjulistuksena siihen, että reduktion nuolen voi kääntää myös analyysin nuoleksi ennustamaan alkeishiukkasista alkaen koko ketju taiteeseen saakka sekä ehdotuksena tieteellisen tutkimuksen voimakkaana suuntaamisena tähän. Tästä löytyy toki esimerkki, vaikkei kirjasta; jos neutroni, protoni ja elektroni ominaisuuksineen olisi jollakin tapaa keksitty muusta fysiikasta irrallaan, niiden avulla olisi voitu laskemalla ennustaa alkuaineiden ja niiden isotooppien olemassaolo sekä määrittää niiden fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet. Sama pätee alkeishiukkasten (jollainen elektroni on) sekä protonin ja neutronin välillä. Tästä eteenpäin kohti kulttuuria pyrkiminen unohtaa kuitenkin erään käytännön rajoituksen.
Alkuaineita isotooppeineen on muutama sata; teoriassa toki äärettömästi, mutta ei käytännössä. Alkuaineista voi kuitenkin koota – ellei äärettömän niin – tähtitieteellistä suuremman lukumäärä teoriassakin mahdollisia molekyylejä. Niiden ominaisuuksiin kuuluu ainekoostumuksen ja sidosrakenteen lisäksi avaruudellinen asettuminen (laskostuminen), jota molekyylin atomien jäännössähkökenttä ohjaa. Molekyylin itsensä lisäksi tähän voivat vaikuttaa sen lähellä olevat molekyylit (kiderakenteet) ja ehkä myös ulkopuoliset sähkökentät (proteiinit). Nimenomaan laskostuminen voi aiheuttaa molekyylille ominaisuuksia, jotka joissakin tapauksissa (katalyytit) voivat olla ratkaisevan merkityksellisiä. Wilsonin kirjasta (s.106) löytyy eloisa kuvaus tästä mutkikkuudesta, jonka ymmärtäminen ja hallinta ovat kemialla täysin alkutekijöissään.
Reduktion vastanuoli näyttäisi katkeavan jo tässä. Molekyylien ja niiden ominaisuuksien ennustaminen ei onnistu pelkästään atomien ominaisuuksista, vaan mukaan tulevat ympäristön vaikutus ja emergenttinen monimutkaisuus. Vaihtoehtoja on niin paljon, ettei niitä kaikki pysty kokeilemaan, eikä tilastollisen lämpöopin kaltaista helppoa oikotietä todennäköisesti ole, vaikka Wilson siihen ehkä uskookin. Kun hän etenee pohdinnassaan solun ominaisuuksien ennustamiseen molekyylien ominaisuuksista, hän ei pelkästään oleta jälkimmäisiä tunnetuiksi, vaan toteaa (s.107). ”..kompleksisuus ylittää supertietokoneet, miljoonaosaiset avaruusalukset ja kaikki muut ihmisen teknologian laitteet. Onnistuvatko tiedemiehet sen ja sen rinnalla olevan mikroskooppisen järjestelmän selittämisessä. Vastaus on epäilemättä kyllä.”
Samalla ehdottomalla optimismilla Wilson kahlaa läpi koko ryteikön siihen saakka, kun taide on selitetty alkeishiukkasten ominaisuuksista lähtien ja uskonto todistettu kulttuurievoluution sivutuotteeksi. Kirjassa näkyvä tietomäärä on valtaisa, yhteenvedot selkeitä ja kattavia ja melkein kaikki mahdolliset vaikeudet konsilienssin saavuttamisessa muistetaan todeta. Niitä ei vähätellä eikä niiden voittamiskeinoja selitellä; kaikki on mahdollista sille, joka uskoo.
Edward O. Wilson ja konsilienssi
4
217
Vastaukset
Kiitos erinomaisesta yhteenvedosta, vaikka itse en jaakaan kokonaan näkemystäsi. Käsittääksen Wilson ei kerro, että meidän tulisi pystyä alkeishiukkasten perusteella kyetä ennustamaan kaikkian molekyylien liikkeiden ja toimintojen perusteella kaikki monimutkaiset rakenteet tai ihmisten tuotokset, taide mukaanlukien, vaan hänen mukaansa meidän on mahdollista ymmärtää ne. Meidän on mahdollista ymmärtää miten molekyylien liikkeet tuottavat aivojemme ominaisuudet ja tältä pohjalta meidän on mahdollista ymmärtää mm. taidetta ja miksi se on niin vaikuttavaa. Mutta en itse ainakaan muista, että hän olisi tuossa kirjassaan väittänyt, että meidän olisi mahdollista ennustaa taide luonnonlakien perusteella. Jo tuo Wilsonin päämäärä, ymmärrys, on erinomaisen vaikeasti saavutettavissa ja hänenkin mukaansa se on mahdollista vasta tulevaisuudessa.
Mitä olit mieltä hänen tuonaikaisesta (1994) yhteenvedostaan tietoisuuden selityksestä?- asianharrastaja
"..vaan hänen mukaansa meidän on mahdollista ymmärtää ne."
Tuon kyllä luin kirjastaan, jossa hän monessa kohtaa toteaa emergenssin tuottavan joka tasolla uudenlaisia riipppuvuuksia ja ominaisuuksia alempana vallitsevien lisäksi. Epäilen hänen reipasta optimismiaan niiden kattavan ymmärryksen löytämisen ja yhtälöillä kuvailun inhimillisestä mahdollisuudesta. Esimerkiksi sään yksityiskohtaisen ennakoinnin tai uuden asteroidin maatörmäyksen suunnanoton ennusteen antavien yhtälöiden periaatteellinenkin olemassaolo tuntuu olevan tavoittamattomissa kaaosesteen takana; miksei vielä enemmän solujen molekyyleistä koostumisen tai tietoisuuden aivosoluissa syntymisen.
Tietosuuden osalta Wilson on näköjään Damasionsa ja Dennettinsä varhaisversiot lukenut ja saanut suunnilleen saman tiedon kuin minäkin myöhemmistä. Ihmettelin lähinnä hänen tekstinsä nopeaa ajatuskiepautusta:
"Mikä tai kuka säätelee tätä toimintaa [tietoisuutta] aivoissa? Ei kukaan. Ei mikään" (s.126).
"Mielen erikoistunut osa luo ja lajittelee kuvaelmat, keinot joilla tulevaisuus arvataan ja toimintatavat valitaan. Tietoisuus ei ole kaukainen komentokeskus, vaan järjestelmän osa, joka on tiiviisti kytketty kaikkiin..(s.130)"
Olen jälkimmäisen Wilsonin kanssa tietoisuuden selityksestä samaa mieltä. Myös siitä, että tietoisesti on mahdollista valita toimintatapoja; olipa se nyt sitten "vapaata tahtoa" tai ei.
"miksei vielä enemmän solujen molekyyleistä koostumisen tai tietoisuuden aivosoluissa syntymisen."
Jeps. Nykyisillä menetelmillä tuon laskeminen on mahdottomuus. Vielä pitää tekniikan ja matematiikan sekä fysiikan kehittyä paljon ennen kuin tuota voidaan saavuttaa.
"Ihmettelin lähinnä hänen tekstinsä nopeaa ajatuskiepautusta:
"Mikä tai kuka säätelee tätä toimintaa [tietoisuutta] aivoissa? Ei kukaan. Ei mikään" (s.126).
"Mielen erikoistunut osa luo ja lajittelee kuvaelmat, keinot joilla tulevaisuus arvataan ja toimintatavat valitaan. Tietoisuus ei ole kaukainen komentokeskus, vaan järjestelmän osa, joka on tiiviisti kytketty kaikkiin..(s.130)"
Olen jälkimmäisen Wilsonin kanssa tietoisuuden selityksestä samaa mieltä. Myös siitä, että tietoisesti on mahdollista valita toimintatapoja; olipa se nyt sitten "vapaata tahtoa" tai ei."
Tuossa on tosiaan ristiriita, jos ajatellaan, että tuo tiivisti kaikkiin fysiologiaa sääteleviin hermo ja -hormonipiireihin kytkeytyvä osa ei olisi mitään. Silti tuon ensimmäisen väitteen voi ymmärtää niin, että se ei ole jokin tietty osa aivoista, ego tms.
En itse vielä ole ehtinyt lukea tietoisuuden selityksiä eri opuksista, joten halusin tietää, miten tuo tiivistelmä vertautuu nykytietoon. Ilmeisesti sillä pärjää hieman.- asianharrastaja
Sain juuri kirjastosta Damasion viime vuonna ilmestyneen tietoisuuskirjan. Jos siinä on merkittävää uutta, niin koetanpa referoida.
"Jeps. Nykyisillä menetelmillä tuon laskeminen on mahdottomuus."
Ilmapallon paineen laskeminen molekyylien nopeuksia summaamalla on sekä nykyisillä että tulevilla menetelmillä mahdottomuus. Osaamme laskea paineen vain, koska sille on kätevä tilastollisuuteen perustuva likiarvoyhtälö.
Tietoisuudelle sellaisia en uskalla olettaa löytyvän.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2043085Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391590Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus921442- 881342
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461304Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1481206Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121168Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze120992Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89912Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44793