Nykyurheilu Suomessa!

Urheilija81

Varmasti kaikki urheilua vähänkin seuraavat ihmiset ovat huomanneet tason laskun etenkin yksilölajeissa.
Asiaan on varmasti useita syitä, mut olen kiinnittänyt huomiota monien perheiden osalta sellaiseen asiaan ku urheilun/liikunnan aloittaminen. Lasten ja nuorten vanhemmat heidän tukiverkosto ovat korvaamattomassa asemassa tässä asiassa. Ymmärrettävää on toki että joidenkin lajien harrastaminen on kallista eikä kaikilla perheillä ole välttämättä oikeasti varaa niihin. Olen huomannut kuitenkin että suurimmalla osalla kysy on vain asenteesta. Lapsia ei viedä eikä edes ehdoteta liikunnan pariin. Väitetään että ei ole varaa tai aikaa lasten harrastuksiin. Valittevasti myös itse lapsen kärsin kyseisestä ongelmasta. Jäi vanhemmilta urheiluseuran laskuja maksematta. Ei ollu kuuleman rahaa, mut baarissa istumiseen ja kaljaan kyllä sitä hyvinkin usein riitti. Kiitos isovanhempieni sain kuitenkin harrastaa jalkapalloa 9 vuotta. Sen jälkeen lopetin, koska huomasin ettei laji oikeen sopi minulle. Tuli vietettyä noin 7 vuotta harrastamatta säännölistä liikuntaa. Kunnes aikuisiällä aloin lenkkeillamään ja lopulla jopa jollain tasolla kilpailemaan pitkillä juoksumatkoilla. Valittevasti vastaavanlaisia elämänkaaria tässä maassa riittää.
Lapsi ei itse voi ymmärtää tai kekkiä aloittaa liikuntaa jos oma tukiverkosto ei sitä ehdota ja ole aktiivinnen. Olen itse nyt kahden pienen lapsen isä kilpailen itsekin vielä. Lapseni ovat vauvasta asti olleet katsomassa kisojani. Lisäksi olen puhunut heille paljon liikunnasta. Vanhempi poika (3,5 vuotta) on yleisurheiluleikkikoulussa ja myös useissa leikkimielisissä kilpailuissa on mukana oltu kilpailemassa. Mielestäni tärkeintä on aloittaa liikunta mahdollisimman pienenä, mutta muistaa että sen on oltava hauskaa leikkimielistä pikkulapsilla. Kun lapsena oppii liikunnallisen elämäntavan, niin vanhempana hän kyllä itse päättää haluaako kenties huippu-urheilijaksi tai ainoastaan kuntoilijaksi. Väitän että moni lahjakkuus menee hukkaan ainoastaan vanhempien laiskuuden/saamattomuuden takia. Lapset oppivat vanhemmiltaan myös liikunnattomat ja muut huonot tavat jos ei asiasta välitetä.

9

419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • peili..

      köhköh! yskii vähän tuo liikunta sillä totuuden nimissä, jos haluat ettei lapsellesi tuoteta pahaa mieltä on syytä pysyä poissa liikunnan parista. nimimerkillä kokemusta on, vaikkakin lapseni edellelleen harrastaa seurassa liikuntaa, mutta kyllä muutaman kerran on joutunut miettimään... onko tämä täysipäisten hommaa alkuunkaan, kun nuo ns.valmentajavanhemmat osaavat kyllä pitää omien vesojensa puolia ja tarpeen tullen sitten, ku tehdään valintoja niin ne lapset, joiden vanhemmat eivät ole mukana seuratouhuissa jäävät ensimmäisinä sivuun ja perusteluita on sitten vaikka minkälaisia, vaikka eettiset säännöt ovat ykiselitteiset, ei niitä pysty mitenkään perustelemaan, mutta valmentajat alkavat sitten kierrellä asioita ja valehdellaan jne..

    • §3e2r3fgdssre

      Asia voi mennä myös toisinpäin! Omat vanhempani ovat erittäin liikunnallisia ja liikunnasta puhuttiin kotona paljon! Asiastahan tuli yhtä pakkopullaa kuin koulussa tai töissä käymisestä että siihen myös suhtautui kuin velvollisuuteen. Eli halu ja motivaatio aika minimissä ja siihen hän se jäi. Näin aikuisena ymmärrän edelleen liikunnan tärkeyden jne. mutta en sitä kyllä enää harrasta. Menen mielummin hammaslääkäriin kuin urheilemaan! Eli älkää hyvät vanhemmat tuputtako ja korostako liikaa, tapatte siinä vaa lapsen oman motivaation ja minimoitte kaiken nautinnon.

      • ½\½\½

        Uskomatonta,
        mieluummin hammaslääkäriin kuin urheilemaan? Valehtelet?


    • niimpäniijoo

      Kyllä se liikuntainto kuolee tai liikuntainho kasvaa viimeistään koulussa, ja juuri noista valmentajavanhemmista on ollut puhetta.

      Liikunta on hyväosaisten leikkikenttä, ei sen kummempaa

    • spin the wheel

      Yhdyn edellisiin, mutta sitä osaa kyllä myös vanhempana kasvaa ja ottaa liikunnan osakseen vaikka sillä olisikin ollut yhdessä huonoa historiaa.

      Vanhempien ei missään nimessä tule tuputtaa liikuntaa, ja opettajan rooli koululiikunnassa on äärimmäisen tärkeää, mutta myös se millaiseksi arvoksi liikunta on opetettu kotona.

      • mk

        Ei näilläasiolla ole mitään merkitystä vaan täytyytykätä liikunnasta ja itsekki jo yli50v mies ja jos en pääse iteäni rääkkäämään hypin seinille kun koko ikäni olen liikkunut. Sama homma on kesämökki että se on työleiri mutta itse ainakin tykkään mökillä puuhastelusta mutta se ei saa olla pakkopullaa vaan sitä tehdään omasta halusta että silleen ja keritään järvelle ja alkoakin kerkiää ottamaan kun sen tekee niinkuion haluaa.


    • suuntana rapakunto

      joillekin nuorille kaikki muu , paitsi tietokonepelit , telkun
      hömppäsarjat ja roskaruuat, on pakkopullaa, sen kyllä huomaa jo katukuvassakin nykyään, onneksi jotkut ymmärtävät liikunnan tärkeyden, varsinkin sellaisessa työssä joka sitoo sinut istualleen kokopäiväisesti. Sitten kun olet niin ylipainoinen että liikuminen ei kiinnosta sitäkään vertaa, siinä sulla sitten onkin hyvä syy löhötä ja kuntoilla sohvan ja jääkaapin mittaisella maratonilla.

    • Liikkalintsari

      Koululiikunta sen liikunnan ilon tappaa. Pakkopullaa, jossa hyvät erotellaan huonoista nokkimisjärjestyksessä joukkueita valittaessa. Tämän olemme monen ihmisen kanssa todenneet. Itse kävin ennen kouluikää kyllä harrastamassa liikuntaa, oli jumpparyhmää ja luistelua, hiihtoa, ties mitä. Koulussa opin inhoamaan liikuntatunteja ja yleensäkin kaikkea liikuntaa. Aikuisena on edelleen välillä hirveän vaikea motivoida itseään liikkumaan, vaikka olenkin nyt löytänyt lajeja, joista tykkään. Koulussa vain iskostettiin niin lujasti päähän se, että liikunta ei ole kivaa, että siitä on ollut hirveän vaikea päästä irti.

    • 13+1

      Ei ainakaan omalla kohdalla pidä paikkaansa.
      Omat vanhempani eivät juuri liikuntaa harrastaneet, muuta kuin kävelylenkkejä tekivät ja laskettelivat. Minua ei edes koskaan kehotettu liikunnan ja urheilun pariin! Ala-aste ikäisenä omasta tahdosta halusin rueta ratsastamaan. Ylä-asteella tulikin juoksuharrastus ja n. 20-vuotiaana rupesin käymään kuntosalilla ja kiinnittämään terveelliseen ruokavalioon huomiota. Meillä kotona vanhempien luona syötiin aina todella epäterveellisesti ja liikunta heidän osaltaan oli/on minimaalista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      101
      1497
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1064
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      976
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      877
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      822
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      654
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe