Hirveä addiktio!

jeremiahs

Terve!
Tajusin vasta nyt oikein kunnolla että mulla on aivan sairas nettiriippuvuus, ja koneriippuvuus muutenkin. Milloin en ole netissä, silloin pelaan toisella koneella.
Ikää on 25 ja opiskelen. Tää riippuvuus ei enää nykyän sotke opiskelua tai muita hoidettavia asioita, vaan saan ne hoidettua säntillisesti, mutta kaikki vapaa-aika menee kuin naulittuna koneen edessä.
Asunto on kauhea rytökasa, pyykkiä aina viikkojen edestä kasassa ja on tosi vaikea saada itseään pesutuvalle, ruuanlaitto ei kiinnosta koskaan vaan syön mahdollisimman nopeasti valmistuvia juttuja, ja nopeasti. Koneen edessä istuen tietenkin.
Tää koko elämä on yhtä pirun datailua!

Facebook pitää käynnistää heti kun aamulla herään ja se on koko ajan päällä kun himassa olen. Istun koneella ja luen aika maanisesti kaikkea mahdollista. Blogit, kolumnit, wikipedia, kaikki tietolähteet ja mitä oudommat aiheet on kahlattava läpi, ja aina jos esim. hankin jonkun uuden laitteen tai muun tuotteen, kulutan päiväkausia siihen että kalastan kaiken mahdollisen tiedon ja paskapuheenkin ko. tuotteesta. Jos mulla on vapaapäivä niin se menee näin:

Aamulla kone päälle, kahvit tippumaan ja siinä ehtii jo selata vaikka mitä, saattaa mennä tuntikin ennen kun sitten haen kahvin ja istun uudelleen koneelle. Istun tässä aamupäivän, saatan tehdä vähän grafiikkajuttuja ja muuta koneella, istun istun ja istun. Välillä käyn tupakalla tai vessassa, ja takaisin. Kun joskus pitkällä iltapäivällä alkaa kroppa puutua ja ahdistaa, saatan syödä jotain ja istun toiselle koneelle pelaamaan ajosimulaattoreita yms, teen sitä pari kolme tuntia ja siinä vaiheessa olo on jo levoton ja kurja. Istun läppärille ja selaan nettiä, tuntuu pahalta mutta ei jotenkin pysty muutakaan. Kun ahdistus kasvaa valtavaksi, pakotan kengät jalkaan ja teen pienen lenkin ja sitten taas koneelle. Leffoja, pelejä, chattia, facebookia taukoamatta.

Kun elämäntilanne ahdistaa istun koneelle. Kun sotkuinen kämppä ahdistaa, istun koneella ja koitan olla ajattelematta sitä. Kun mietin pyykinpesua ja sitä ettei puhtaita vaatteita enää ole, iskee kamala ahdistus ja istun entistä tiukemmin koneella.

Kuitenkin aina jos joku pyytää johonkin, lähden empimättä ja rakastan ihmisten ilmoilla oloa, olen sosiaalinen ja pidetty, mutta itse en jotenkin saa elämää itselleni. Jos siis kukaan ei soittaisi kuukauteen, olisin kuukauden sisällä koneella.
Koulu on iltaopiskelua joka mahdollistaa sen että venytän pakonomaisesti illat aamuyölle ja nukun aamupäivän. Nukkumaan meno pelottaa, koska jos koitan mennä nukkumaan ennen kuin olen loppuunväsynyt, saan piehtaroida hiestä märkänä ja kovassa ahdistuksessa tunteja eikä uni tule, pakko siis väsyttää siihen pisteeseen ettei enää järki kulje niin pystyy "sammumaan".

Mietin päivittäin, että laittaisin koneet muualle ja pakottaisin itseni olemaan kotona edes viikon ilman konetta testiksi, mutta ajatus päivästäkin ilman konetta tuottaa melkein paniikin. En pysty olla ilman jatkuvaa aivojen floodaamista ollenkaan ja tuntuu että ilman konetta olisin kuin ilman raajoja häkissä.
Tämä tuottaa ahdistusta ja elämä on ihan mitätöntä kun ei pysty nauttimaan vain olemisesta, luonnosta, ruokien ja juomien nauttimisesta tai mistään, vaan olo on kuin heroiiniaddiktilla joka pystyy elämään vain seuraavaan piikkiin asti.

Ei tähän kai mitään vierotushoitoa ole mutta kertokaa vaikka kokemuksianne?

13

1287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hanhis

      Ohhoh! Mä en olekaan ainoa... teksti vois olla mun kirjoittamaa, vaikka olenkin 5-kymppinen nainen...

    • derp-

      Hei Jeremiahs :)
      Tilanteeni ei ehkä ole aivan yhtä paha kuin sinulla, koska kykenen repäisemään itseni pois koneelta niin tahtoessani. Ongelma on vain, että en tahdo. Olen 19-vuotias nainen, opiskelen lukiossa, seurustelen ja minulla on harrastuksia.

      Koulussa kannan konetta mukana, ja meillä on ilmainen netti koko rakennuksessa. Nytkin olen koulussa. Välituntisin olen netissä. Oppitunneilla olen netissä. Jos en ole netissä, pelaan pasianssia tai Minecraftia - tai selaan kännykän tekstiviestejä. Kouluruokailussa olen koneella, selaan kuvia ja useita sivustoja. Multitaskaan monella sivustolla saman aikaisesti, saatan kuunnella musiikkia ja tekstata. Facebook, DeviantArt, Google.
      Kotiin tullessani kaivan laukustani koneen ja laitan sen ruokapöydälle. Käyn tekemässä välipalan ja syön sen koneen äärellä. Facebook ja sen pelit. Messenger. Minecraft. Kun jompikumpi vanhempani tulee kotiin, siirryn omaan huoneeseeni jatkamaan. Omegle. Olen sosiaalinen - keskustelu, uudet ihmiset ja heidän ajatuksensa kiehtovat minua. Anonyymiys kiihottaa mieltäni. Kirjoitan paljon, tekstejä tekstinkäsittely ohjelmiin.
      Syön, kun vanhempani kutsuvat syömään.

      Harrastuspäivinä menen suoraan koulusta harrastuspaikalle, ja siellä vietän tunnin kaksi tai kolme ilman konetta ja kotiin tullessani on jo nukkumaanmenoaika. Menen nukkumaan aikaisin joka päivä, koska herään aikaisin ja menen aamulla koneelle.

      En poistu koneeltani, ellei tule nälkä. Jos selkään tai hartioihin sattuu, vaihdan asentoa tai venyttelen lyhyesti. En saata edes huomata lihasten jumiutumista. Jos olen sopinut vaikkapa ulos menosta, voin ääritapauksissa perua tapaamisen päänsäryllä selitellen, tai sitten myöhästyn reippaasti.
      Kun poikaystäväni on meillä, olen koneella huomattavasti vähemmän - ellemme lanita. Teemme muutakin, mutta joskus lanitamme pitkiäkin aikoja ja myöhään yöllä.

      Tietokone ja muut mediaväylät vievät aikaani lähinnä opiskelutyöltä, vaikka sen voisi tehdä koneella. Sosiaalinen elämäni on mielestäni pysynyt samalla tasolla kuin aiemmin, koulu vie siltä aikaa. Syön normaalisti ja rakastan ruoanlaittoa. En siivoa, koska en sotke.
      Kykenen olemaan viikon ilman tietokonetta (esim. kesän leirit), mutta en tee sitä vapaaehtoisesti.
      Elämä ilman konetta ei ole tylsää, mutta se on vaikeaa :D

      Mielestäni Suomeen pitäisi perustaa (Saksan malliin) media- ja nettiriippuvuus"ryhmä", johon voi hakeutua vertaistukea etsimään. Oikeasti.

      • NOH!

        Huomasitko sen riippuvuuden itse, vai sanoiko joku Sinulle sen?
        Jos sanoi, se jää vaivaamaan mieltä ja siitä kehkeytyy sellainen ongelma, että joudut salaa käymään niillä sivuilla, joissa käyt päivittäin. Toivon että nyt kevään vihdoin koittaessa, otat aluksi koneen mukaan, metsään tai puistoon jos sellainen on ja kuuntelet toisella korvalla luonnon ääniä ja toisella katselet yhteyksiäsi. Sekin on parempi kuin sisällä istuminen.


    • elämää ilman nettiä

      kannattais yksinkertaisesti vaikka hajottaa se kone vähäks aikaa tai pistää muuten pois käytöstä:)).Sinä aikana olisi aikaa kaikelle muulle mikä on jäänyt tekemättä ja näkisit että on muutakin elämää.Kenellä on mikäkin riippuvuus mutta parhaiten auttaa ero siitä aparaatista vain sillä tavalla pääset eroon addiktiosta.

      • NOH!

        Jos on vaikka alkoholisti, mitä minä en ole ,mutta olen seurannut sivusta nettiriippuvaisen toimintaa, niin voin sanoa pelkällä elämänkokemuksella, että jos rikot alkoholistin pullon, lähtee se hakemaan sitä jostain muualta ja turpaankin voi tulla. Jos kiellät nettiriippuvaiselta koneen käytön, koneita on kahviloissa, kirjastoissa, kavereilla,ei se ole mikään ratkaisu.


      • ziisus..

        Totaalikieltäytyminen ei ole ratkaisu. Koska kyllähän sitä nettiä ja tietokonetta pitää saada käyttää viimeistään jossain vaiheessa elämää. Jos on viikon ilman nettiä ja konetta, seuraavalla viikolla tekee mieli olla siellä kahta kauheammin. Koneen käytön rajoittaminen on realistisempi vaihtoehto.

        Ja kuka oikeasti kehottaa HAJOTTAMAAN kalliita laitteita??


    • NOH!

      Kaikilla ihmisillä on jonkinlainen riippuvuus, johonkin. Jotkut itse tehtyjä ja jotkut muun aiheuttamia. Hyvä tietysti sanoa että älä mene sinne sivuille, mutta sehän ei ole se asian ydin. Jos tunnet syyllisyyttä, muista että Sinäkin voit perustaa vaikka Feisbookiin keskusteluryhmän ja yhdessä voitte keskustella ongelmasta nimeltään
      "Minä olen samanlainen, anna tukea"

    • Empiress

      Mieheni istuu tietokoneen ääressä kaiken vapaa-aikansa. Aamulla ennen töihin lähtöä hän on jo pelaamassa tai muuten vaan netissä. No, voihan sitä maailman meno hetken tarkastella. Iltapäivällä kun hän kotiutuu on tietsikka taas ainoa ja tärkein asia maailmassa. Viikonloppuisin hän voi istua tietsikalla aamu kuudesta ilta yhdeksään ja siirtyy sitten telkkarin ääreen. Ruokapöydässä hän ei viihdy vaan aterioi tietokoneen seurassa. Lomat menevät samoissa merkeissä puuduttavia taistelupelejä pelaten.
      Kun asiasta huomauttaa, hän on kuin ei lainkaan tajuaisi jonkin asian olevan pielessä. Eikä varmaan tajuakkaan, koskapa on puuduttanut aivonsa jo uskomaan että vain tietokoneen kanssa istuminen on ainoa oikea elämäntapa. Hän ei oikeastaan edes ymmärrä, että vaimon ja perheen kanssa voisi ja pitäisi tehdä jotain muutakin.
      Kun lapsi tarvitsisi luistimet tai vaikka virvelin. On aivan järjetön työ saada hänet tajuamaan että semmoiset ovat tarpeellisia ja toivottuja. Mutta kun lapsi vaan vihjaiseekin uuden tietokonepelin tai ihkauuden tietokoneen hankintahaaveestaan, sitä ollaan heti intoa piukassa hankkimassa.
      Kun poika haluaisi isänsä kanssa takapihalle lätkää pelaamaan. Ei onnistu, koskapa iskällä on aina joku tärkeämpi peli menossa tietsikan kanssa.
      Ratkaisen aviomieheni nettiriippuvaisuuden omalta ja lasteni osaltani. Suojelen samalla lapsieni kehitystä monipuolisuuteen.

    • ararsdf5345547237

      Hmm. Tässä vähän 21 vuotiaan opiskelijapoikasen näkökulmaa. Yritän kirjoittaa lyhyesti sillä olen enemmän kuin taipuvainen rönsyilyyn.

      Olin aikalailla samassa tilanteessa kuin eräs ylläkirjoittaneista: yläaste & lukio aikana hoidin harrastukset ja pakolliset koulutunnit, mutta sen jälkeen kaikki aika meni tietokoneella istumiseen. Pelaamiseen ja chattailyyn lähinnä. Olin pelannut erästäkin roolipeliä vuosia (useita tunteja päivässä), kunnes tajusin että nyt jonkin on muututtava. Etenkin isäni kanssa välit olivat näinä aikoina kireät, minkä ihan täysin ymmärrän.

      Ihan ensimmäiseksi olet varmastikin huomannut lopettamisen vaikeuden. Sitä haluaa lopettaa koneella istumisen, tai ainakin vähentää radikaalisti, mutta mitä tehdä sillä ajalla jonka ennen käytti dataamiseen? Yritin rajoittaa päivittäistä "kone-aikaa" kahteen tuntiin, mutta lopulta sessiot venähtivät aina pitkiksi. Yritin piilottaa koneen johdon itseltäni, mutta aina vähintään parin päivän päästä kaivoin sen esiin. Vanhempani olivat ihan maassa, "miten et voi lopettaa sitä koneella istumista? Miten voit olla noin heikko" - ihmisarvoni oli vanhempieni silmissä täysi nolla. Mikään ei muuttunut, kunnes lopulta oli aika muuttaa opiskelemaan toiselle puolelle Suomea. Tällöin tein tähänastisen elämäni parhaimman ratkaisun: en ottanut tietokonetta mukaani.

      Olihan se pieru vie vaikeaa. Ensimmäiset kuukaudet meni peukaloita pyöritellessä (hox. vaihtoehtoisia nettilähteitä etsiskellessä) ja MTV3:sta katsellessa. Itsellä aluksi se kone-aika muuttui televisio-ajaksi, mutta siinäkin on se hyvä puoli ettei töllöstä ohjelmaa enää puolen yön jälkeen tule. Luin kirjoja. Tein kouluhommat. Olin sosiaalisempi. Ei ole vaikeaa olla ihmisten ilmoilla kun kotona ei ole mitään odottamassa.

      Onneksi en opiskele alaa, jossa tietokoneen käyttö on pakollista. Kaikki kouluhommani ja muut asiani hoidan nykyisin kirjaston koneella. Voisi jopa sanoa että itselleni on kasvanut kynnys käyttää tietokonetta, koska se on aina kävelymatkan päässä ja kirjasto tuo tiettyjä rajoitteita (eli pornon katselu täysin mahdotonta).

      Aikansa se otti, mutta vasta nyt minusta tuntuu että netin käyttöni on terveellä pohjalla : käytän edelleen tietokonetta useita kertoja viikossa. Välillä enemmän tai vähemmän, mutta aina kohtuuden rajoissa (hox 10min - 2h) Iän myötä myös se kaikki turhailu eli hitsi-kun-on-tylsää-istua-koneella, jolloin esiintyy juurikin tuota blogien/wikipedian yms. ylikulutusta, ääressä on loppunut. En yksinkertaisesti enää tiedä tai halua tietää sivustoja joista sitä "tekemistä" löytyy.

      Huvittavinta kaikessa kuitenkin on se, että vanhempani ja kaikki koneenkäyttöäni aiemmin kritisoineet ihmiset nauravat edelleenkin kustannuksellani... :
      "miksei jäbäl oo konetta?"
      "olisit nyt poika ottanut sen koneen matkaan. teit itsellesi asiat turhan hankaliksi. todella naurettavaa tuollainen totaalikieltäytyminen, heikkouden merkki ettei pysty itse itselleen rajoja asettamaan!"

      En voi kuin nauraa ja miettiä itsekseni, että kuinkahan moni raitistunut ostaa kiusallaan itselleen pullon viinaa kotiin.

      • Girlie74

        Hankkikaa ihmeessä pätevä mobiilinetti ja datapaketti niin voitte maata vaikka rannalla eikä tarvitse haista pyykkikasojen keskellä. Se on parempi tapa olla riippuvainen netistä.

        Itse makaan 6 tuntia putkeen mukavalla patjalla ja sijoittelen pörssiin Noksun älypuhelimella. Tulee muuten paljon parempia sijoituksiakin, kun puutunut ahteri ei häiritse ajatustoimintaa. Istuminen on tutkitustikin epäterveellistä.


    • derp-

      Luin tuossa useita vastauksia aiheeseen, enkä ainakaan itse henkilökohtaisesti löytänyt muita järkeviä vastauksia kuin nimimerkin "ararsdf5345547237" vastauksen.

      Netin käytön siirtäminen talosta ulos ei auta. Kuten sanoin, minulla on kone käytössä myös koulussa ja ulkona - käytän konetta bussissa, metrossa, puistossa, hengaillessani kaverin kanssa kahviossa......

      Totaalikieltäytyminen joksikin aikaa auttaa mielestäni todella hyvin, jos siihen pystyy. (Kokeilin suklaan kanssa - kielsin sen itseltäni kokonaan, ja aina kun teki mieli suklaata, söin näkkileipää. Myöhemmin yltiökulutin näkkileipää, mutta suklaata ei enää tehnyt mieli)
      En usko ainakaan nyt kykeneväni totaalikieltäytymiseen pidemmäksi aikaa kuin viikoksi jollain leirillä, koska "tärkeää tekemistä" on niin paljon - kaukana asuvien ystävien kanssa yhteydenpito (Ruotsiin ei niin vain soitella puhelimella), koulufaktat, koulun tiedotus....
      Konetta EI VAIN VOI jättää kokonaan pois.

      Törmäsin samaan ongelmaan kuin "ararsdf5345547237" - tietokoneella oloa korvaavaa tekemistä on vaikea löytää. Jos sitä on, se on esimerkiksi opiskelua - ja istun mielummin koneella kuin kirjoitan vaikkapa esseen. Nytkin hypärillä istun tässä koneella naputtelemassa keskustelufoorumiin se sijaan, että lukisin vaikkapa koeviikkoa varten.

      Onneksi kesä on tulossa, niin voi yrittää rajoittaa koneella istumista lähtemällä vaikkapa kävelylle - siis jos on hyvä ilma, jaksaa, on joku kaveri sinne, ei ole liian kuuma, kello ei ole 12, siellä ei ole kauheasti liikennettä eikä koneella ole varmasti jotain aivan pakollista tehtävää.

    • jeremiahs

      Kiitos vastanneille! :)
      En ehdi nyt lukea kaikkia viestejä mutta kiva nähdä että on samoissa ongelmissa painivia. Eihän se hyvä juttu ole, mut keskustelu auttaa aina :)
      Mulla on nyt parempi tilanne ainakin hetken: Myin läppärin pois (tuntui suunnilleen samalta kuin ois joutunut luopumaan todella rakkaasta lemmikistä tms) ja pelkästään se etten voi enää maata puolikuoliaana sohvalla läppäri sylissä, pakottaa vähän kiinnittämään huomiota asuntoon ja itseenikin.
      Pöytäkone toki vielä on ja pysyykin, mutta mun tilanteessa jo se että istuu suht ryhdikkäästi tuolissa ja pitää ne nettijutut minimissä auttaa valtavasti.
      Nyt on herännyt sitä elämisen fiilistäkin pitkästä aikaa, oon alkanut etehdä kuvataidejuttuja joita en oo pystyny aikoihin enää tekemään, ja jotenkin sitä nauttii enemmän ihmisten ilmoilla olemisesta kun ei oo sitä tuttua turvapaikkaa, sohva läppäri-tukikohtaa...

      Tiedän kyllä että näitä parempia hetkiä on ennenkin ollut, ja ihan varmasti tässä taas luisuu synkkyyteen, mutta jos nyt kerrankin antais ittensä olla tyytyväinen edes sen pienen hetken mitä se kestää :)
      Ja ehkä tätä oppii jotenkin paremmin hallitsemaan ajan kanssa... Noi synkät kaudet vaan on pahoja, kun luisuu elämä hallitsemattomaks eikä saa sitä toipumisen kipinää millään syttymään.

    • derp-

      Onnittelen sydämmellisesti ja vilpittömän iloisena saavutuksestasi, Jeremiahs :) Onnea tulevaan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4975
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3154
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1253
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe