Y-tunnuksen väärinkäyttö

alexjokinen

EU:n sisäisissä kaupoissa yritykset voivat tehdä keskenään kauppaa 0% verolla. Mikä estää yksityistä henkilöä tilaamasta tuotetta ulkomailta jonkun yrityksen Y-tunnusta hyödyntäen ilman, että yrityksen työntekijät ovat tilanteesta tietoisia? Onko moisen väärinkäytöksen mahdollisuutta huomioitu millään tavoin?

21

8648

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pärjäile tällä

      Olet ihan oikeansuuntaisilla jäljillä asiasta. En viitsi kuitenkaan alkaa tämän tarkemmin kommentoimaan tai neuvomaan, ettei pidetä yllytyksenä veropetokseen.

      • Jipii344

        Y-Tunnusten väärinkäyttö on hauska harrastus.


    • 19+20

      On huomioitu:

      Ensinnäkin se myyjäosapuoli tarkistaa aina verottajan tietojärjestelmästä (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/) Y-tunnuksen oikeellisuuden ja sen haltijan.

      Ja toiseksi yrityksen tulee kuukausittain ilmoittaa verottajalle tekemiensä eu-ostojen määrä ja niistä laskettu arvonlisävero. Samoin se ulkomainen myyjäosapuoli ilmoittaa kuukausittain omat myyntinsä ja y-tunnukset. Näitä sitten vertaillaan keskenään ja jos on eroa, niin ne tarkistetaan. Toki tarkistusta tapahtuu myös normaalin verotarkastuksen yhteydessä.

      Joten ei taida tällainen petos onnistua !

    • Köh-köh, ja aprillia

      Tosiaan, en viitsi yllyttää ketään mihinkään. Mutta ei se homma ja valvonta myöskään noin hienoa ja aukotonta ole täällä Suomen päässä, ei lainkaan.

      Verottaja niuhottaa ja kyylää niitä asioita ja asiakkaita joita se on tottunut kyyläämään vuosikymmenien aikana. Ja jonka tyyppisen kyyläyshomman he papereineen ja it-järjestelmineen osaavat tehdä.

      Jos on vitosen puute kuukausittaisessa ALV-tilityksessä, niin hirveä uhkailu lakiviitteineen on mukana. Että ulosotttomiehen kanssa haetaan rahat sulta pois, jos et heti paikalla maksa.

      Myös kaikenlaiset, usein jonninjoitavat kolmenkympin vaatimukset "lisäselvitysten" tekemisestä tulevat Verottajan A4-printteristä ulos tosi notkeasti.

      Niitä asioita kyylätään, joita Verottajan puolelta osataan. Mutta ei ne toisaalta saa esim. ulkomaisia rakennusliikkeitä ja niiden verottamista millään kuriin. Eikä EU-alueen VAT-valvonta tosiaan ole lainkaan noin tarkalla tasolla, kuin tuossa annetaan ymmärtää.

    • alexjokinen

      Mutta mitä jos asiasta tulee kuitenkin sanomista? Kuinka asiat tässä tapauksessa ratkaistaan, jos "yrityksellä ole tietoa" kuka ostot on tehnyt eikä ostajasta ole myyjälläkään mitään havaintoa, postiosoite ja kaikki puuttuu? Onko se silloin myyjän vastuulla?

      • Myyjän vastuu

        Myyjäpuoli vaikka jossakin Saksassa pystyy vain näkemään onko ostajan antama VAT-tunnus olemassa ja voimassa tuolla EU-rekisterissä.

        Jos on, tällaisen VAT:in omistavalle yritykselle tavara yhteisöveron sääntöjen mukaan myydään alvitta.

        Tavaran tilaavan yritysosapuolen ilmoittama tavaran toimitusosoite tai e-mailosoite, niiden ajan tasalla olemisen ja validiuden tarkistaminen ei enää ole myyjäpuolen vastuulla.


    • Wirsta

      Aika tarkaan se verottaja näitä kyllä nykyään tiiraa, koska meille tuli jokin aika sitten selvityspyyntö 325 euron erosta kuukausialv-tilityksessä - osto oli meillä kirjautunut eri kuukaudelle kuin myyjällä. Kyllä nuo tietojärjestemät taitavat olla kuitenkin jo aika kehittyneitä....

    • max deufler

      No mulla oli viimeksi verotlin saldo -3000 euroa ja oli vaan siellä verotili palvelussa kehoitus maksaa. Ilman uhkailuja. Tosin aina on ollut plussalla salso vähintään jonkun 700 euroa, joten varmaan katsoivat, että luonnollinen unohdus.

      Ja onhan näitä syytä seuratakin, ihan oikein siis!

    • Verotilin uhkaukset

      >>No mulla oli viimeksi verotlin saldo -3000 euroa ja oli vaan siellä verotili palvelussa kehoitus maksaa. Ilman uhkailuja.>>

      No miltäs tällainen tuoreella kk-tiliotteella oleva teksti sitten kuulostaa:

      "Tiliotejakson loppusaldoon sisältyvat suorittamatta jääneet velvoitteet viivästyskorkoineen ovat suoraan ulosottokelpoisia."
      "Verotilinne on ollut 17.3.2012 miinuksella 14,40 euroa. Saldo korkoineen tulee maksaa viipymättä."

      Kyllä tuo minun korvaan on aika paha kuuloinen uhkaus. Verottajan logoilla painetulla peperilla sanottuna vielä, niin sitä sanottua ei voi ihan noin vain ohittaakaan.

      Tulee uhkaustekstistä mieleen että jos en nyt just hetipaikalla mene Verkkopankkiin maksamaan puuttuvaa 14,40 euroa, niin hullut verotoimiston ämmät voivat napinpainalluksella laittaa sen pikkusummankin perintään ja ulosottoon.

      Eihän tässä tarvitse kuin yksi perintäfirman normaalipostina lähettämä kirje kadota jonnekin. Niin äkkiä löytääkin firmansa jostakin saamarin Protestilistalta.

      - z -
      Ainakin minä ymmärsin pari vuotta sitten että Verotili olisi sellainen joustava tili, molemmin puolin.

      Että sen kk-tason saldo voi olla miinuksella tai plussalla, ja se voidaan tasata vaikka seuraavan kuukausimaksun yhteydessä. Tai maksaa vaikka vasta pidemmänkin ajan, 2-3 kk päästä, mutta Verottaja vastaavasti perii viivästymisestä korkoa.

      Nyt henki on sellainen, että jos Verotili on 14 euroa miinuksella, niin Tiliotteella lukee tuollaiset uhkailevat madonluvut, että ei siinä ole näköjään mitään neuvottelunvaraa yhtään kellään.

      • Jepe33

        Vai että kuvittelit, että "verotili on sellainen joustava tili" - heh heh, kaikkea sitä kuulee. Maksa verosi, niin ei tarvitse käsiä. Ja verotilillehän voi ilmoittaa alarajan, jota suurempi palautuksia ei makseta rahana, niin ei tarvitse turhaan muutaman kympin juttuja olla makselemassa. Lukekaa ohjeet ja toimikaa niiden mukaan, niin ei ole mitään ongelmia !


    • Max Deufler

      Itselläni on Oy, Entäs sulla? Voi olla, että Tmille laitetaan kovempaa tekstiä?

      • Yhtiö!

        Ei se siihen mitään, ja noihin uhkailuteksteihin vaikuta.

        Ja Oy täälläkin on.


    • yrittäjä

      Kannattaa muistaa, että verontilin saldon voi jättää plussalle juuri näitä muutamien kymppien unohdusten varalle. Meillä on 100€ ( kertynyt pieni korko) verotilin saldo koko ajan plussalla ja eipä ole noita maksumistuksia tullut.

    • Oy johtaja

      Verotilillä on lisäksi markkinoiden paras korko. 10 000 euroa plussalla niin saa jo pari sataa euroa!

      • keka tietaa

        niiin ja jopa verotonta.

        Itse aloitukseen -> feikkitapaksessa varmaan, toivottavasti, selvitetään minne myyt, osoite ja tilinumero -> niin etköhän jää kiinni lopulta.


      • Sanperin Sinpsonit
        keka tietaa kirjoitti:

        niiin ja jopa verotonta.

        Itse aloitukseen -> feikkitapaksessa varmaan, toivottavasti, selvitetään minne myyt, osoite ja tilinumero -> niin etköhän jää kiinni lopulta.

        Osto-/myynti-alv-ilmoitusprosessi on tehty yrityksiä varten.

        Mutta jos tosiaan laitan hekilökohtaisen ulkomaiseen tilaukseen vaikka saunalahden sähköpostiosoitteesta ja alv-tunnuksella niin mikään valvontaprosessi ei sitä tunnista.

        Ostos rekisteröityy myyjän järestelmään myyntinä ulkomaille monen muun tapahtuman joukkoon. Kenenkään resurssit ei riitä vertamaan maailman kaikkien yritysten yksittäsiä tapahtumia toisiinsa. Onko kukaan joutunut tarkastuksen kohteeksi?



        Tässä on samanlainen tilanne kuin Suomen kirjastojen vanha mikrofilmi-atk-pohjainen järjestelmä. Se seurasi kirjan takakannessa olevan reikäkortin, mutta ei kirjan, liikkeeitä. Järjestelmää kiinnosti vain reikäkortin palautus kuukauden kulutta

        SIksi tärkeän kurssikirjan pystyi pitämään koko lukukauden lainassa vaihtamalla reikäkortin toisen, myöhemmin lainatun kirjan, reikäkorttiin.


    • Ammottava reikä

      >Itse aloitukseen -> feikkitapaksessa varmaan, toivottavasti, selvitetään
      >minne myyt, osoite ja tilinumero -> niin etköhän jää kiinni lopulta.

      Suomi tällaisena EU-vasallivaltiona seuraa suoraan ja tarkalleen EU-verolainsäädännön pykäliä.

      Siellä säännöissä ei ole olemassa vaikka saksalaiselle nettimyyntifirmalle velvollisuutta raportoida Suomen verottajalle (eikä saksalaisellekaan verovirkailijalle) nettimyyntiasiakkaidensa tavaran Toimitusosoitteita saatikka pankkitilinumeroita.

      Maksut tehdään ulkomailta paljolti luottokorteilla Pitäisi kaikki luottokorttien numerot ja niiden Saksasta ostaneet omistajat raportoida Suomeen. Aivan pönttöä luulla että tällaiselle henkilökyttäyksen tasolle mennään ka päästään ainakaan 10..20 v. kuluessa vielä.

      Sitten kun kaikilla on siru upotettuna ranteeseen, silloin valvonta pelaa. Ja veronkanto ja kansalaisvalvonta on 99% tehokkaampaa kuin nyt.

      Mutta silloinkin se 1% pullikoi omilla uusilla kikoillaan natsiverottajaa vastaan.

      • keka tietaa

        Ilmeisesti ammottavalla reiällä on tietoo. tai siis tiatoo,

        Niin Saksasaa oleva myyjä, joka myy eu sisämyyntinä yritykselle, 10 euroa vai 2.000 euroa, niin ja tätä eu myyntiä ei ilmoiteta Suomen verottajalle, vaan Saksan verottajalle, mutta sinähän tiedät nämä...


    • Tältä näyttää

      >>eu myyntiä ei ilmoiteta Suomen verottajalle, vaan Saksan verottajalle, mutta sinähän tiedät nämä... >>

      No ei tietenkään ilmoiteta Suomeen. Mutta nimenomaan Suomen verottajalla se intressi olisi tietoa noista saada, ja silloin tietopyyntö Suomesta kulkisi Saksan verottajan kautta.

      Mutta ei Saksan verottajalla ole jokaisen verkkokaupan 10.000 pikkutilauksen myynnistä yksilöityjä tietoja olemassa.

      Vaikka tietoa lopulta saisikin, se ei kohdistu oikeaan paikkaan. Koska joku suomalainen kuluttaja vain käynyt ostoksilla jonkin firman Y-tunnuksella, ja maksanut ostokset luottokortilla.

      Miten pitkälle Suomen kuormitetuilla poliisivoimilla riittää resursseja selvitellä vaikka 2000 kpl tällaisia, muutamien kymppien tai satasten nettiostosta.

      Tältä tämä asia nyt vaan näyttää, kun tätä keskustelua alusta asti alkaa käydä läpi.

      • keka tietaa

        eiköhän tilanne ole se, että saksalainen yritys ilmoittaa saksan verottajalle tiedot -> vertailutiedot tulee Suomen verottajalle, joka vertailee saamiaan tietoja -> lähettää selvityspyynnön suomalaiselle yritykselle -> suomalainen yritys ilmoittaa ettei ole ostanut saksalaiselta mitään, tämän jälkeen selvityspyynntö takaisin Saksaan, jonka jälkeen selvitellään tilejä ja toimitusosoitteita jne jne.

        Niin ja tuskinpa 10 euron ostoihin/ petoksiin puututaan, sen sijaan jos ostot ovat esim tuhansien eurojen luokkaa.


    • yhhuhju

      No kyllä olette typeriä - luulette, että voitte vaikkapa Nokian y-tunnuksella tilata satasen arvosta eu-tavaraa jonnekkin takahikiälle - äly hoi !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      88
      1587
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      15
      1481
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      98
      1390
    4. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      119
      1295
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      69
      1260
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      116
      1150
    7. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      258
      987
    8. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      971
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      945
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      37
      917
    Aihe