Kylmää totuutta

Voe voe voe

St1:n Anttonen: Bensa voi maksaa kohta kaksi euroa litralta
Torstai 29.03.2012 klo 06:00 (päivitetty to 11:35) 8 kommenttiaJaa Facebookissa
KUVA: ESA PYYSALO/IL


On mahdollista, että bensiinin hinta nousee jopa kahteen euroon kesällä - mutta epätodennäköistä se on, sanoo St1-ketjun hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen. Hän arvioi bensalitran kallistuvan muutaman kuukauden sisällä 1,80-1,85 euroon.

Kahden euron litrahinta voi Anttosen mukaan ylittyä, jos Iran-jännitteet jatkuvat ja sota syttyisi. Sota ei ole vielä syttynyt, mutta Iran-jännitteet ovat todelliset. Raakaöljyn tynnyrihinta on kivunnut jo yli 125 dollariin tynnyriltä.

Hintatilanteeseen vaikuttaa muun muassa Euroopan unionin päätökset öljyntuottajamaa Iraniin kohdistuvista saarroista. Saartotoimiin on lähdetty, koska Iranin ydinohjelman on uskottu tähtäävän ydinaseiden valmistukseen.

Asiantuntijat ovat arvioineet raakaöljyn hinnassa olevan Iran-lisää 5–10 dollaria tynnyriltä.

St1 Anttonen muistuttaa, ettei nykyinen raakaöljyn hintataso vielä edes näy kuluttajahinnoissa.

-Tukkuhinnat ovat noin 1,60 euron tienoilla. Pumpuilla bensaa myydään 1,70 euron hinnalla. Litralta bensan pitäisi maksaa 1,75-1,80 euroa, jotta myynti olisi kannattavaa, Anttonen laskee.

Anttosen laskelmien mukaan raakaöljyn kymmenen dollarin hinnan nousu ei jatkossakaan näy kovin dramaattisesti bensan hinnassa.

-Ehkä noin 5–6 senttiä. Suurin osa hinnastahan tulee verosta.

Suomi on autoilijoiden maa, onko bensiinin hinnalla mitään kipurajaa?

– Hankala sanoa. On suuri joukko ihmisiä, joiden on pakko ajaa, mutta väkisinkin hinnan nousu jossakin vaiheessa alkaa leikata kysyntää. Toistaiseksi kipurajaa ei ole rikottu.

Valtio kurittaa

Valtio on viime aikaisilla veropäätöksillään ajanut voimakkaasti sitä, että verotus käännetään kulutuksen verotukseen. Ministeriöissä virkamiehet ja ovat kilpaa selitelleet, että nykyautot kuluttavat vähemmän, minkä vuoksi kuluttajien kukkaro ei ohene autoilun seurauksena ihan tolkuttomasti.

Anttosen mukaan päättäjillä on jäänyt huomioimatta se, että Suomen autokanta on yksi Euroopan vanhimmista eikä vanhoihin autoihin voi tankata esimerkiksi etanolia, joka suuremmasta kulutuksesta huolimatta tulee autoilijalle jopa 35 senttiä litralta edullisemmaksi kuin perusbensa. Silti etanolin käyttö ei ole lisääntynyt merkittävästi.

-Jotta etanolia voisi tankata, pitää olla uusi auto, joka on kallis Suomessa. On mielestäni rikollista, ettei kuluttaja pysty itse valitsemaan, mitä tankkaa, sillä autonvalmistajat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta eivät valmista moottoreita, joihin käy useat polttoaineet.

Anttosen mielestä EU-tasolla pitäisi tehdä päätöksiä, jotta uusiin bensa-autoihin saataisiin etanolipitoiset polttoaineet.

-Tämä loisi uusiutuville polttoaineille markkinoita, mutta samalla se leikkaisi hintoja, mikä näkyisi myös kuluttajahinnoissa. Öljy-yhtiöt eivät tätä kuitenkaan halua ja heillä on edelleen erittäin suuri valta-asema.

St1 strateginen liiketoimintasuuntaus on tutkia ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia, ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. Yhtiöllä on seitsemän bioetanolin tuotantolaitosta Suomessa.

0

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tärkeä kysymys!

        Haluatko sinä, mies, minut?
        Ikävä
        92
        1753
      2. Asiallinen lähestyminen

        Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
        Sinkut
        176
        1357
      3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

        Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
        Suomalaiset julkkikset
        16
        1158
      4. En tiedä..

        Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
        Ikävä
        105
        1138
      5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

        Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
        Ikävä
        53
        987
      6. Mitäs nainen

        Meinaat tehdä viikonloppuna.
        Ikävä
        87
        966
      7. Suhde asiaa

        Miksi et halua suhdetta kanssani?
        Ikävä
        81
        954
      8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

        tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
        Ikävä
        65
        870
      9. Vedalainen metafysiikka

        Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
        Hindulaisuus
        289
        783
      10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

        Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
        Ikävä
        107
        768
      Aihe