Tuki ydinvoimalle

"Päästökaupan kautta Suomen neljä ydinvoimalaa keräävät vuosittain tukiaisia satoja miljoonia euroja. Hallitus tukee ydinvoimaa myös sillä, että ydinvahingon vastuuta rajoitetaan. Myös tämä merkitsee vähintään satojen miljoonien eurojen vuotuista piilotukea ydinvoimalle. Ydinsähkön todellinen hinta olisi moninkertainen, jos tuotannon riskit huomioitaisiin. Energiamarkkinat on vääristetty tukipolitiikalla."
http://puheenvuorot.kansanmuisti.fi/puheenvuorot?puhuja=60&sivu=9
(Annika Lapintie (vas): Täysistunto 75/2010.)

Annika Lapintien ilmoittama arvio ydinvoiman ydinvastuulain muodossa saamasta tuesta perustuu vanhaan ydinvastuulakiin, jossa ydinvoimayhtiöiden korvausvastuu ydinonnettomuuden varalta oli n. 200M€.

13

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viranomaiset myöntää ydinvastuulain olevan tuki ydinvoimalle

      "Vastuun rajoittamiseksi oli alun perin sekä taloudellisia että käytännöllisiä syitä. Vastuun säätäminen ankaraksi asettamatta sille samalla ylärajaa katsottiin vakavaksi esteeksi ydinenergian käytön kehittämiselle, ja toisaalta olisi ollut käytännöllisesti katsoen mahdotonta saada rajoittamatonta vakuutusta, joka kattaisi sellaisen vastuun"

      (Hallituksen esitys Eduskunnalle eräiden ydinvastuualalla tehtyjen kansainvälisten pöytäkirjojen hyväksymisestä sekä laeiksi näiden pöytäkirjojen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja ydinvastuulain muuttamisesta, HE 2/2005)

    • Amazing

      "Hallitus tukee ydinvoimaa myös sillä, että ydinvahingon vastuuta rajoitetaan. Myös tämä merkitsee vähintään satojen miljoonien eurojen vuotuista piilotukea ydinvoimalle."
      Lapintien ja nimimerkki vastaajan logiikka pettää pahasti. Valtion 300 miljoonan vastuuhan realisoituisi vain silloin, jos hyvin vakava onnettomuus sattuisi. Kun sellaista ei ole sattunut, ei valtio ole maksanut mitään.

      • Ydinvastuulain mukanaan tuoma tuki ydinvoimalle tapahtuu alentuneiden vakuutusmaksujen muodossa (korvauvastuun suuruus vaikuttaa vakuutusmaksuun). Aiemmin myös kanneajat oli sorvattu ydinvoimaa tukemaan: ydinvoimayhtiöitä vastaan se oli 10 vuotta, valtiota vastaan 30 vuotta. Uuudistuneessa ydinvastuulaissa ne taitaa jo olla samat,


    • -..--..---

      Miksi ydinvoiman pitäisi maksaa co2 päästöihin perustuvia päästömaksuja?

      • ddghfgh

        ydinvoimalathan maksavat jo nyt todellisten co2 päästöjen verran. Kun ei ole päästöjä ei päästöistä tarvitse myöskään maksaa.


      • Vastaaja

        Ydinvoimayhtiöt lypsävät valtavia tukiaisia päästökaupasta (n. 500M€)

        "Valtio jakaa päästöluvat ilmaiseksi hiilisähkön tuottajille, mutta ne eivät hyödytä pelkästään hiilituottajia, vaan kaiken sähkön tuottajia. Kohoavien sähkön hintojen kautta massiivisen tuen korjaavat myös ydinvoimalla ja vesivoimalla sähköä tekevät yhtiöt.

        Suomessa erityisen kiinnostavaa on se valtiollinen tuki, jota päästökaupan kautta saa ydinvoimateollisuus.

        Ydinvoimayhtiöthän ovat Suomessa korostaneet, että ydinvoimaa rakennetaan markkinaehtoisella rahoituksella, ilman yhteiskunnan tukea.

        Tämä pitikin paikkansa vielä 2003, jolloin Teollisuuden Voima TVO allekirjoitti ranskalaisen Arevan kanssa sopimuksen Olkiluoto kolmosen rakentamisesta Eurajoelle.

        Asiat muuttuivat 2005, jolloin EU käynnisti hiilidioksidin päästökauppansa. Enää ei ydinvoima voi paistatella markkinaehtoisuudella, sillä EU ja valtio tukevat ydintuotantoa massiivisesti, ja päästökauppa on nostanut ydinvoiman taloudellista kannattavuutta vahvasti.

        Tämä on yksi syy, miksi Suomessa on yhtäkkiä halukkaita ydinvoimainvestoijia jonossa ja niitä on tulossa jopa Saksasta saakka.

        Helsingin Sanomien teettämien laskelmien mukaan Suomessa tällä hetkellä tuotannossa olevat neljä ydinvoimalaa keräävät vuosittain päästökaupan kautta tukiaisia puoli miljardia euroa eli noin 500 miljoonaa. "
        http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Ydinvoimayhtiöt lypsävät valtavia tukiaisia päästökaupasta/1135237358597


      • ddghfgh kirjoitti:

        ydinvoimalathan maksavat jo nyt todellisten co2 päästöjen verran. Kun ei ole päästöjä ei päästöistä tarvitse myöskään maksaa.

        Polttolaitoksia Olkiluodon ydinvoimalassa on n.75-80% kaikista energiantuotantolaitoksista. Sen vuoksi Olkiluodon ydinvoimalalla on päästöoikeuksia suuruusluokkaa 350-400t/vuosi. Määrä ei hetkauta ketään.


    • ettäkö niin

      CO2-vero on tarkoitettu hillitsemään ilmastonmuutosta.
      Jos veroa aletaan periä myös niiltä energiantuotantomuodoilta, kuten tuulivoima ja ydinvoima, jotka eivät kasvihuonekaasupäästöjä aiheuta, silloin CO2 -veron tarkoitus romuttuu.
      Tuulivoiman osalta CO2-vero merkisisi, että tuulisähkön yhteiskunnalta nyt saama suuri tuki kasvaisi entisestään.

    • Miltä momentilta

      se ydinvoiman tukiaiset maksetaan.Sitä on monet kysyneet,mutta vastausta ei ole saatu,koska tukiaisia ei makseta.Miksi jankutetaan täyttä skeidaa jatkuvasti ja siten yritetään peittää todelliset tukiaisten saajat.

      • Miltä momentilta

      • Ydinkakkaa
        Miltä momentilta kirjoitti:

        ne ydinvoiman tukiaiset maksetaan? Edelleen vastaamatta.Lapintien yksittäiset puheet ei ole faktaa.Tuo taistolaissiiven viimeinen mohikaani hakee nyt eläkevirkaa,kun ei enään pärjää nykymenossa.

        Oletko tullut ajatelleeksi, että typeriin kysymyksiin, joita ei kuulemma pitäisi olla, ei kaikki vaivaudu vastaamaan?


      • Miltä momentilta
        Ydinkakkaa kirjoitti:

        Oletko tullut ajatelleeksi, että typeriin kysymyksiin, joita ei kuulemma pitäisi olla, ei kaikki vaivaudu vastaamaan?

        niitä "tukiaisia" maksetaan.Hyvä kysymys,koska vastausta ei ole.Tukiaisia maksetaan vain muutamalle ns. uusiutuvalle tuotantomuodolle.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6153
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3916
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2299
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1910
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1353
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1030
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe