Onko syytä huoleen? 2,5v. poika ei puhu

Pojan äiti

Kaipaisin kokemuksia, vertaistukea, asiallisia mielipiteitäkin... Poika täyttää kohta 2,5v, eikä puhu vielä mitään. Hän on syntynyt keskosena (rv33). Hän ymmärtää puhetta kyllä, kehotuksia ja yksinkertaisia ohjeita, kuten "mennään kauppaan", "käy hakemassa vaippa", "saat pastillin jos istut potalle" , "olitko isin kanssa uimassa"jne... Mutta puheen ymmärrys ehkä jonkin verran ikätasoa jäljessä. Sanoja ei tule siis ollenkaan, paitsi joku yksinkertainen omakeksimä (esim. piip-piip on pojan kielessä nii-nii). Tavuja on, kuten tä-tä-tä, ku-ku-ku, pa-pa-pa, nam-nam. Nämä tavut tulivat puheeseen siinä 1v. nurkilla. Osoittelee asioita, ja äännehtii, huutaa, kiljuu, yrittää saada itsensä ilmaistuksi. Poika on aina ollut minusta ihan hyvin katsekontaktissa, ja kommunikoi kyllä omalla tavallaan. Ei vetäydy omiin maailmoihinsa. Ja passiivista sanavarastoa on kyllä. Tykkää katsella kuvia ja kirjoja, osoitella niistä asioita.

Ruokailun kanssa on ollut aina ongelmia. Noin vuoden ikäiseksi ei syönyt paljon muuta kuin sileitä purkkiruokia, vuoden iässä alkoivat menemään ne 8kk soseet. Sitä ennen kaikki ruuat missä oli karkeutta aiheutti oksennuksen. Nyt pikkuhiljaa alkaa mennä kotiruokakin, mutta syöminen kestää tolkuttoman kauan. Osaa kuitenkin pureskella, mutta työläästi. On erittäin nirso. Muutenkin suun motoriikka on jotenkin kankeaa, ei päristele tai naksuttele juurikaan. Pikkuveljensä (kohta 1v.) naksuttelee enemmän. Oppi puhaltamaan vasta nyt keväällä.

Poika on luonteeltaan helposti tulistuva ja temperamenttinen. Pikkuveljen kanssa syntyy helposti kränää. Isoveli monesti tahallaan kiusaa veljeään, koko ajan saisi olla vahtimassa. Toisaalta joskus pussaileekin tätä. Meille vanhemmille kun tulistuu niin alkaa yleensä läpsiä ja huutaa, ilmeisesti muuta yhtä tehokasta keinoa itsensä ilmaisulle ei ole.

Minusta poika on vähän oudon kiinnostunut ovista. Ei niinkään kotona, mutta esim. kerhossa on yksi ovi mistä ei meinata päästä eteenpäin kun poika haluaisi tutkia ikuisuuden miten sen saranat toimivat. Myös liukuovet ja hissit on ihan valtavat kiinnostavia.

Motorisesti on nopea menemään, juoksee paljon ja kiipeilee. Oppi kävelemään 11kk korjattua ikää. On osannut jo kauan mennä portaissa itsenäisesti. Toisaalta jotkin asiat ovat alkaneet sujumaan myöhemmin kuin muilla samanikäisillä, kuten potkuautolla ajaminen ja tasajalkaa pomppiminen. En olisi voinut kuvitellakaan että oltaisiin tänä talvena kokeiltu hiihtämistä tai luistelemista, poika ei tykkää kokeilla tai tehdä mitään mitä ei oikein osaa. Ei tykkää myöskään laskea pulkalla tai olla sellaisten kolikolla toimivien autojen ym. härveleiden kyydissä.

Ei leiki paljoakaan itsekseen. Autoilla tykkää ajella lähinnä. Tykkää enemmän olla minun perässäni kotiaskareissa ja ruuanlaitossa, olla niissä apuna. Hoidan poikia kotona, eivät ole vielä olleet päivähoidossa. Käydään kerhossa paristi viikossa. Siellä poika on hiukan sellainen haahuilija, leikkii jotain juttua hetken (vaikka kokkailua tai parkkitalolla), mutta ei keskity kovin pitkään niihin. Puistossa tykkää juosta lasten kanssa ja mennä liukumäestä peräkanaa. Erityisesti hakeutuu vähän ikäistään vanhempien lasten seuraan.

Olemme käyneet pari kertaa puheterapeutilla, jatkamme nyt kerran viikossa loppukevään. Saa nähdä mitä se tuo tullessaan.

Onko syytä huoleen vai ei... Ja jos on, niin mistä voisi olla kyse. Sitä tässä olen pohtinut ja vertaistukea tulin hakemaan. Tästä tuli pitkä tarina, mutta tulipa samalla jäsenneltyä asiaa vähän itsellekin.

21

4585

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elä-

      elä huolestu, vielä. Toiset puhuvat myöhempään kuin toiset ja jos kuulo on kunnossa niin...Lue ja laula, kasvata passiivista sanavarastoa, sanoita tekemisiäsi ja hänen tekemisiään, aikanaan sitten et saa suunvuoroa kun alkaa puhumaan!

    • äitix3.

      Käväisisin itse lasten neurologilla.

      Hyvää kevättä!

    • äitij

      Meidän pojalla oli vähän samaa vikaa. 2,5-vuotiaana tuli oikeastaan vasta ekat sanat, esim. pap-pa. Sitä ennen hänellä oli ihan oma kieli. Nyt poika 4 v 4 kk ja juttua tulee vaikka kuinka paljon! Puheterapiassa ollaan kyllä käyty, se alkoi kun poika täytti 3. Otti kuitenkin nopeasti ikätoverinsa kiinni ja tosiaan nykyään puhuu ihan normaalisti.

      Toki voi olla, että sinun pojalla on jotain muutakin ongelmaa, mutta ihan hyvin voi olla vain viivästynyttä puheen kehitystä, joka varmasti korjaantuu pikkuhiljaa. Meillä on ainakin elävä esimerkki siitä, että kyllä se puhe sieltä lähtee sujumaan ajan kanssa.

    • Pojan äiti

      Kiitos kaikille tähän mennessä vastauksista! :)

      Tuli muuten mieleen, että poika osaa sanoa sekä mamma että pappa ja tietää niiden tarkoittavan hänen isovanhempiaan. Yhdessä vaiheessa tässä keväällä hän hoki noita sanoja tosi paljon, nyt sitten taas ei enää, vaan jotain omakeksimiään...

      Olen viime aikoina pyöritellyt mielessäni tätä pojan puhumatomuutta tosi paljon ja on kyllä ahdistavaa, kun ei tiedä mistä on oikein kyse... Ainoastaan ajan myötä selviää!

    • nökö

      Moi! Meillä on 5-v poika, jolla on ollut suun alueella samantapaista oireistoa. Hänellä tosin todettiin jo vauvana lievä hypotonia (alhainen lihasjäntevyys) kaikkialla kehossa, joten muukaan motorinen kehitys ei ollut ihan ikätasoista. Joka tapauksessa kuulosti tutulta tuo ruokailujen kehitys. Kiinteiden oppiminen kesti hänellä pitkään ja karkeampi ruoka aiheutti kauan yökkäilyjä. Suu tuntuu olevan edelleen jotenkin herkkä kohta koska joissakin ruuissa rakenne aiheuttaa edelleen harvakseltaan yökkäilyä (vaikka maku olisi ok..., tai ainakin niin kokki toivoo:-). Ja syöminen on vieläkin tolkuttoman hidasta, mikä kiristää vähän pinnaa arkiaamuina.

      Mekin kävimme muutaman kerran puheterapeutilla kontrollissa ja silloin todettiin että myös suun/poskien lihakset ovat pehmeät. Tämä voi viivästyttää äänteiden oppimista ja meidän pojaltamme puuttuikin vielä reilu vuosi sitten L, R ja S. Nyt enää opeteltavana R. Mutta hypotonia ei kuitenkaan pojallamme viivästyttänyt kaikkea puhetta, vaan hän alkoi kyllä puhua, vaikkakin alkuun epäselvästi. Ja nykyään puhuu ihan yhtä paljon kuin muutkin.

      Meillä diagnoosi oli lasten neurologilla lievä kehitysviive (muistaakseni), mutta neurologin kontrollit lopetettiin 3-vuotiaana. Sitten on neuvolan puolelta käyty vielä joitakin kertoja puheterapeutin ja fysioterapeutin kontrolleissa. Loppupäätelmänä näiden kaikkien kontrollien jälkeen on ollut se, että ehkä poika ainakin oli vähän kehityksessä jäljessä muita, mutta ei niin paljon että tarvitsisi ryhtyä varsinaisiin pitempiin terapiasuhteisiin.

      Jos teillä on jo yhteys puheterapettiin, niin luotettavimman "huoliarvion" saatte varmasti häneltä. Minusta tuo ei kuitenkaan kuulosta miltään sellaiselta mitä yksi tai kaksi lisävuotta ei korjaisi. Tiedän kuitenkin mitä äidin kokema huoli on, ja toivon sinulle voimia ja että huolesi helpottaa pian.

    • En huolestuisi

      Meillä nuorempi poika syntyi myös keskosena (RV 32 6) ja puhumaan oppi 2,5-vuotiaana. Sitä ennen ei paljon sanoja sanonut, mutta sitten alkoikin puhua selviä lauseita. Samoin kävelyn hän oppi 1,5-vuotiaana, ja senkin lähti sitten varmasti ja haparoimatta. Ei keskosena syntyneen lapsen tarvitsekaan oppia kaikkea samassa tahdissa kuin muut ikäisensä, kyllä hän ehtii myöhemminkin. Ja neuvolassa ainakin meidän poikaa tarkkailtiin niin hyvin, että sanoivat kyllä, jos ei joku asia mennyt ihan niin kuin piti. Puheterapeutin avulla oppi R-kirjaimen 5-6- vuotiaana. Pyörällä ajamisen ja uimisen hän oppi aiemmin kuin moni ikäisensä. Kun poikasi ymmärtää puhetta, ei ole syytä huoleen.

    • äläturhaan murehdi

      Kuulostaa ihan normaalilta lapselta. Jotkut lapset oppivat vain hitaammin puhumaan, jos lapsi ei ole oppinut 3-vuotiaana puhumaan, pitäisi ottaa yhteys neuvolaan ja kertoa tästä asiasta.

    • Äiti02/2010

      Meillä täysiaikainen poika, mutta muuten voisi olla meidän pojasta 2v3kk kuvaus! Ja puhetta ei tosiaan tule. Tai okei, muutama sana. nekin tulleet jo pitkään. Yritän olla luottavainen, koska muuten on hoksaavainen, touhukas ja motorisesti taitava. Silti välillä kaihertaa tuolla mielen perukoilla.

    • Pojan äiti

      Meillä on nyt puheterapia kerran viikossa, ja muutamasti ollaan käyty. Poika haahuilee siellä vielä ehkä tavallista enemmän, eikä oikein keskity mihinkään, varsinkaan mihinkään "tehtäviin" mitä siellä pitäisi tehdä. Tiedän että hän osaisi tehdä ne, mutta hän vaan venkoilee ja välttelee. Ihan kuin pelkäisi jotenkin tekevänsä väärin. Pt:n mielestä pojassa on ehkä jotain erityistä... :( Todennäköisesti kesän jälkeen mennään neurologille.

      Joka puheterapiakerran jälkeen olen vähän masentunut, mutta sitten koitan mielessäni pistää asiat oikeisiin mittasuhteisiin, mitään kuolemanvakavaa tämä ei kumminkaan ole... Poika on todella ihana (ja myös todella raivostuttava), ja näillä mennään nyt eteenpäin. Hän on oppinut nyt pari viittomaa ja niitä yritetään nyt opettaa lisää, ja lisäksi meillä on kuvat kommunikoinnin apuvälineenä.

      Puheterapeutti muuten sanoi että näitä 2,5v puhumattomia on nyt "tavallista enemmän". Mistä lie sekin voi johtua... Onko vaan sattumaa ja täällä meidän kunnassa...?

      Kiitios kaikille taas kommenteistanne, ihanaa kuulla rohkaisua ja vertaistukea!

    • 1 + 1

      Olitko raskaana sikainfluenssaepidemian aikaan? Rokotettiinko sinut?

    • Pojan äiti

      Kyllä, rokotettiin pari päivää ennen synnytystä.

    • Pojan äiti

      ... Mutta tuo yhteys on kyllä ihan spekulaatiota...

    • Isä vaan

      Kaikki arviot ja tutkimukset, joihin on mahdollista mennä kannattaa hyödyntää. Niistä saa hyviä neuvoja, miten lähteä puheen kehitystä tukemaan. Kuntouttavat toimenpiteet kannattaa aloittaa jo ennen mitään diagnooseja, jo silloin kun on epäilys että kaikki ei kehity tyypillisessä aikamääreessä.

    • Olisin huolissani

      Kuvauksesi perusteella lapsesi käytös viittaa siihen, että hänellä on autismin kirjoon kuuluva neurologinen sairaus.

    • asperger?

      Samaa mieltä kuin nimimerkki "olisin huolissani". Yletön kiinnostus tekniikkaan ja mekaanisten äänten matkiminen sanojen sijaan antaa vahvoja viitteitä autistisista piirteistä.

      Eli tutkimukset ovat paikallaan, jotta tarvittavat tukitoimet saadaan käyttöön. Toivon mukaan kyseessä on autismin lievä muoto asperger. Nämä lapset voivat usein elää aivan tavallista, joskin usein verraten yksinäistä elämää.

      Ihmettelen hieman näitä ei syytä huoleen -vastauksia. Diagnoosien tekeminen nettipalstoilla on arveluttavaa. Vain moniammatilliset tutkimukset voivat antaa ratkaisun ja mitä pikemmin asia tutkitaan, sen parempi.

    • Pojan äiti

      Tutkimukset ovat tulossa kesän jälkeen.

      Kesän aikana on tapahtunut vähän edistystä tuon puheen kanssa, sanoja on nyt sellaiset vajaa kymmenen käytössä, kaikki tulleet kuukauden-parin sisään, ja viittomia noin viisi. Niin, ja leikkitaidot on kehittyneet. Puheterapia jatkunee heti tutkimusten jälkeen.

      Kyllä, as-piirteitä tuntuu olevan, kuten suuri kiinnostus mekaniikkaan. Mutta puheterapeutin mielestä lapsi ei ole autistinen, toki hän ei diagnoosia voi tehdä mutta osaa varmaan jotan sanoa 30v kokemuksellaan.

    • puuki

      jos olet itse huolissasi,ota yhteyttä neuvolaan,näin mulle sanottiin aikoinaankun tyttö ei vielä 2,2v puhunut ku omia höpöjä....sitten vaan yks kaks alkoi puhetta tulla :) nyt sama tilanne pojan kanssa, vauhtia riittää hirmuisesti ja kaiken puheen ymmärtää,mutta ei puhu sanoja... itse en ole huolissani pojastani, mutta ymmärrän kyllä huolesi omastasi, tsemppiä :)
      Tämä viesti lähinnä tueksi,että aina ei pidä pelätä pahinta, antaa lääkärien hoitaa tutkimiset...

    • Tutkimuksiin

      Toin huoleni esiin 2-vuotisneuvolassa lapsen puhumattomuudesta, mutta th:n mukaan ei ole huolta. Kaikki lapset eivät kuulemma puhu vielä tuon ikäisenä. Häntä ei kiinnostanut, vaikka tiesin, että lapsella olisi asiaa, mutta sanat puuttuivat. Puoli vuotta katsoin tilannetta ja sitten ohitin neuvolan ja kysäisin, josko puheterapeutti voisi tavata lasta. Lupasi ja totesikin, että katsotaan 3 kk kuluttua uudelleen ja sitten vielä toiset 3 kk ennen kuin päätetään mitään. Viivästystä oli, mutta minkä laatuista. Lopputulos oli puheterapian aloitus ja käynti lasten neurologilla, jonka jälkeen lapsemme sai dysfasia diagnoosin. Tämä helpotti kaikessa kauheudessaan. Nyt tiesimme, missä vika ja saatoimme keskittyä olennaiseen eikä tarvinnut miettiä turhia vaihtoehtoja. Ajoissa aloitetut toiminta- ja puheterapia toivat tulosta ja lapsemme oppi puhumaan muutaman vuoden kuluessa. Ulkoisesti hän käy normaalista, mutta lyhyt muistikaari aiheuttaa sen, ettei luetun tai monimutkaisten ohjeiden ymmärtäminen suju. Mutta kun senkin tietää, niin kaikkeen on omat apunsa. Älä jää lapsesi kanssa epätietoisuuteen, vaan hanki tietoa asiantuntijoilta, niin on helpompaa edetä ja auttaa lasta arjessa.

    • pojan äiti myös

      Hei Pojan äiti! Oletko vielä palstoilla? En viitsi vastata jos et ole enää lukemassa :)

    • Pojan äiti

      Hei, täällä ollaan!

      Tilanne tällä hetkellä on se, että poika on himpun yli kolme, sanoja ehkä 200 (? vaikea enää laskea) ja lyhyitä lauseita. Käymme säännöllisesti puheterapiassa ja poika aloittaa päiväkodissa keväällä. Olemme tavanneet neurologin ja Lastenlinnan puheterapeutin. Mitään erityisiä diagnooseja emme ole saaneet, mutta omat arvailuni kallistuvat jonkinasteisen dysfasian suuntaan. Iloinen olen kuitenkin siitä, että kehitys on mennyt syksyn aikana tosi paljon eteenpäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2890
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1870
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1532
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1310
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      258
      1144
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      983
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      79
      930
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      794
    Aihe