Ydinvoimala sotatilassa

Geneven sopimuksen 1977 ensimmäisessä lisäpöyytäkirjassa kielletään mm. hyökkäyus ydinvoimalaan

"Keskeinen sisältö

Erityisesti ensimmäinen lisäpöytäkirja:

1) kieltää umpimähkäisen aseellisen toiminnan sekä hyökkäykset tai kostotoimenpiteet, jotka on kohdistettu:"
"* vaarallisia voimia sisältäviin laitoksiin ja rakennelmiin (esimerkiksi ydinvoimaloihin) "
http://www.redcross.fi/punainenristi/humanitaarinenoikeus/perustietoa/genevensopimukset/fi_FI/geneven_1_lisapoytakirja/

(Sopimus ei koske esim. ydinvoimalaa, jota käytetään esimerkiksi sotatoimien tukemiseen.)

Sotatilassa ydinvoimalat on järkevää sulkea, koska odotettavissa olevat sähköverkon katkokset voivat aiheuttaa suuria vaikeuksia ydinvoimaloissa. Tosin pelkkä ydinvoimalan ylläpito ilman sähköntuotantoakin on sekin silloin ongelmallista.

9

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyökkäys ydinvoimalaan sotatilassa on sallittu tietyin edellytyksin.

      "(Sopimus ei koske esim. ydinvoimalaa, jota käytetään esimerkiksi sotatoimien tukemiseen.)"

      Hämmästyin kovasti, kun en enää löytänyt tuolle tiedolle suomenkielistä lähdettä - liekö syynä se, että tulevan ydin-Suomen suuri ydinvoimalamäärä voisi herättää pelkoa suomalaisissa, jos ne saa tietää, että ydinvoimalaan voidaan ihan kansainvälisellä sopimuksella kohdistaa sotilaallinen isku!

      Tässä englanninkielinen lainaus tuosta tapauksesta:

      "2. The special protection against attack provided by paragraph 1 shall cease:
      (b) for a nuclear electrical generating station only if it provides electric power in regular, significant and direct support of military operations and if such attack is the only feasible way to terminate such support;"
      http://www.icrc.org/ihl.nsf/full/470?opendocument

      Hyökkäyksen ydinvoimalaan tulee siis olla ainoa keino lopettaa sen käyttö sotatoimien merkittävään tukemiseen.

      • Köyliön Late

        "Hyökkäyksen ydinvoimalaan tulee siis olla ainoa keino lopettaa sen käyttö sotatoimien merkittävään tukemiseen."

        Voidaan kaikkissa tapauksissa katsoa, että ydinvoimala tukee sotatoimia ja ne kannttaa ensimmäiseksi panna läjään, koska silloin saadaan paras shokkivaikutus ja henkisen selkärangan poisto koko kansaan. Ydinvoimala on sodassa hyvä kohde, jos sota ei nyt ole ihan kahden naapurimaan välinen.

        Todellisuudessa Geneven sopimuksilla ja muilla rauhan aikana solmituilla sopimuksilla pyyhytään takalistoa sodassa.


      • Köyliön Late kirjoitti:

        "Hyökkäyksen ydinvoimalaan tulee siis olla ainoa keino lopettaa sen käyttö sotatoimien merkittävään tukemiseen."

        Voidaan kaikkissa tapauksissa katsoa, että ydinvoimala tukee sotatoimia ja ne kannttaa ensimmäiseksi panna läjään, koska silloin saadaan paras shokkivaikutus ja henkisen selkärangan poisto koko kansaan. Ydinvoimala on sodassa hyvä kohde, jos sota ei nyt ole ihan kahden naapurimaan välinen.

        Todellisuudessa Geneven sopimuksilla ja muilla rauhan aikana solmituilla sopimuksilla pyyhytään takalistoa sodassa.

        Kaikki sopimukset ovat tarvittaessa paperin arvoisia. Tämän tyyppisten sopimusten tarkoitus on korottaa kynnystä sellaiseen sotilaalliseen iskuun, jonka seuraukset ovat kohtuuttomia siviiliväestölle, ja kyllä se usein toimiikin.

        En pidä ydinvoimalaa hyvänä sotilaallisena kohteena, mutta kieltämättä ydinvoimala pelkällä olemassaolollaan luo lisäjännitystä sotaan.


      • Anonyymi

        Ukrainan sota ei kiinnosta, mediasisältö on sitä samaa. Sodan muuttuessa paikallaan olevaksi, vaikka kovin heikkotasoisesti yrittävät sitä tuoda esille. Kun kiinnostus vähenee vähenee kohteeseen kohteen sotilaskalusto, toivottavasti jotta viimeinki Nato olisi puolustusliitto eikä rahoittaisi ulkopuolista valtion toimintaa johon uppoaa loputtomasti rahaa.

        Jännästi sanoi eräs henkilö (Suomalainen) ajankohtaisessa ohjelmassa suunilleen näin: " Venäjä kykenee ylläpitämään sotaa vaikka kalusto on vanhanaikaista."

        Eipä tuota osaa olla asiantuntia mutta toisen maailmansodan taktiikat tomivan tässäkin sodassa. Tietänette miten hyvää kalustos saadaan kun sodankäyntiä osaavat tehdä, antavat tehdä suurhyökkäyksen jolloin kaluston siirtoa tapahtuu. Sitten kun kalusto kuluu ja rahoitus lännestä taas heikkenee on joukkojen vetäydyttävä. Sillä tavalla venäläisille ikään kuin joutuvat luovuttaan uudenakaista kalustoa jopa ehjinäki.

        Muistanette hyvin kun talebanit valtasivat Afganistanin takaisin he löysivät hyvin paljon aseistsusta?

        Pala palalta kun Ukrainaan toimitetaan suuret määrät kalustoa ei ehkä logistiikka pysty vetäytyessä toimimaan yhtä tehokkaasti kuin valmistautuessa hyökkäyksiin?

        Vamistautuminen uuteen hyökkäykseen kun tarvitsee paljon liikuteltavaa kalustoa, tavaraa, ruokaa, juomaa. Niin vetäytyessä jää paljon tavaraa.

        Pala palalta liikaa "hyvää rojua" Ukrainalle johtanut osaltaan sen menevän venäläisten haltuun kuten venäläisten haltuun kaatuneiden-, rintamalle jääneiden haavoittuneiden ukranaliassotilaiden luotiliivejä. Vetäytymistilanteissa aina jää paljon hyödylistä tavaraa.

        Toisin päin taisteluissa ukranalaistastelijat saaneet sota saaliiksi enemmänki, metalliromua, vanhaa kalustoa.

        Ehkä venäläiset huomanneet vanhan taktiikan toimivan kuten toimi toisen maailmansodan aikana?

        Korostan etten ole kummankaan puolella, muutoin ei voisi arvioida sodan etenemisiin vaikuttavia tekijöitä jos olisi puolueellinen ajattelu. Olen suomalaisten puolella vaikkapa urheilussa.

        Kiinnostavaa on miten pitkään sota käytännössä kiinnostaa sotilaskalustoa valmistavia maita, koska ensin tietysti länsi tuhlaa rajusti rahaa aseisiin.Sitten tulee vaiheittain tyytymätyömyys rahojen tuhlailuun, sitten voi tulla lännessä maiden jopa naapurivaltion välillä kansalaisten keskuudessa katutappeluita. Yhdysvalloissakaan ei pidemmän päälle ole iloisia ihmisiä kun miljardeja, ja miljardeja valuu Ukrainan sotaan.

        Voisi luulla viimeistään Yhdysvaltojen presidentin vaalien jälkeen Ukrainan sotaan tulevan muutoksia eli siihen saakka on aikaa ratkaista euroopan identiteettiongelmat eli voitto tai tappio?

        Sitä ennen ainakaan Suomeen ei juurikaan tule sähköä Venäjältä, tuleko viljaakaan (jota ennen tullut joka vuosi paljon), terästeollisuuteen tulee malmia ja muuta vain siihen asti kun sopimukset tehneet.

        Suomi pala palalta pysäytetään, yksilötasolla kyse on pysäytyksestä.
        Kylmä tai ei tuleva talvi niin kylmä tulee oleen monissa kodeissa, katkeruus varmasti lisääntyy vaikka eivät käytännössä kykene ihmiset toimimaan sen paremmin kuin ennenkään.

        Ukrainalaiset pakolaiset saavat oikeastaan kaiken, heidän joukossa tuskin kukaan palelee nyt eikä talvella Suomessa. Media kuin "syljeskelisi" suomalaisiin päin kun hehkuttaa rikkaiden esimerkiksi "Kaunialaisten (Kauniainen)" ukrainalaisten avustamisesta eikä yhtään suomalaisista puhuttu!

        Näinkö isänmaallisuutta luullaan vahvistettavan Yle, Mtv, lehdistössä muut ?


    • Kylmä totuus

      Sotatilan ollessa on kantavrkko se todellisen kohde edelleen niinkuin viimeksikin.Miksi pyrkiä yhteen erilliseen voimakkaasti varustettuun kohteeseen,kun pitkin Suomea on täysin vartioimatonta aluetta käytettävissäErilaisissa harjoitteissa on nämä asiat huomioitu yhtenä lukuisista eri kohteista.Geneven sopimuksilla ei ollut viimeksikään mitään merkitystä,koska merkattuja sairaaloita pommitettiin aivan surutta keskellä Suomea.

      • Köyliön Late

        "Sotatilan ollessa on kantavrkko se todellisen kohde edelleen niinkuin viimeksikin."

        Tässä puhutaan nyt oikeista sodista, jossa panoksena on eloonjäänti ja valtion olemassaolo. Viimeksi nähdyt sodat ovat olleet "humanitaarisia" operaatioita, joissa lännen hyvän-tahdon-lähettiläät ovat kurjistaneet kansaa, voidakseen saada rikolliset hallitukset murtumaan.

        Ydinvoimala ei ole turvassa ilmasodalta. Kuka tahansa voi ostaa penetroivan ohjuksen, joka läpäisee 6,5 metriä teräsbetonia, eli menee reaktorinkin sisään. Paljon helpompaa on toki tuhota ydinvoimalan sähkö- ja varavoimajärjestelmä, niin parin päivän sisään ydinvoimala räjähtää ilmaan ihan omalla latauksellaan. Tällaisen operaation voi tehdä jopa hyvin varustettu, pieni iskujoukko.


    • Amazing

      "Kuka tahansa voi ostaa penetroivan ohjuksen, joka läpäisee 6,5 metriä teräsbetonia,"
      Mistäköhän saisi, löytyykö K-raudasta?

      • Köyliön Late

        Vakiintunut käytäntö on, että asetehtaiden leikkikalut leviävät myyntiin ympäri maailmaa.


      • Anonyymi

        Mä oon käyttänyt Motonetin ohjusta, välillä Biltemankin, jos on Motonetissä ollut hyllyt tyhjänä.
        Hinnassa ja laadussa ei merkittäviä eroja, mutta Motonet lähempänä ja kulkeminen maksaa, sekä ilmastonmuutos.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      60
      4305
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      175
      2669
    3. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      159
      2468
    4. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      218
      2421
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      434
      1656
    6. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      163
      1517
    7. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      176
      1514
    8. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      98
      1318
    9. 79
      1281
    10. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      59
      1239
    Aihe