En jaksa enää!

Äänestä kiusattu

Ongelmani on todellinen painajainen.
Haluaisin purkaa sydäntäni tässä ja nyt. Kertokaa omia mielipiteitänne seuraavasta asiasta.

Ongelma liittyy ääneeni. Olen 23-vuotias mies, jolla on paha puhevika, ja korkea naisellinen ääni. Olen kuunnellut haukkuja äänestäni lukuisat kerrat. Nyt kuitenkin asia on alkanut vaivaamaan joka minuutti, aamusta iltaan.
Olen tämän asian myötä tullut aina aremmaksi ja aremmaksi ja jännitän normaaleja esiintymisiä esim. lääkärissä, kaupassa, apteekissa yms....arkiset tilanteet ovat ihan älyttömän vaikeita. Olen vapaa-aikana tuttujen seurassa aivan normaalin oloinen, mutta vieraiden ihmisten kanssa jännitän hirveästi. Olen urheilullinen historian opiskelija. Ulkonäkööni olen täysin tyytyväinen, ja sitä on sentään kehuttukin. Mutta ohessa tämä kauhutarinani:

Olin töissä eräässä kaupassa vuoden, ja useat asiakkaat väittivät minua ulkomaalaiseksi ääneni perusteella. Äännän sanat kuulemma oudosti. Myös silloinen työnantajani vinoili päin mm. matkimalla ääntäni ja lässyttämällä, sekä mainitsemalla homohäistäni 10 vuoden kuluttua jne..en ole kuuna päivänä homo. En ole seurustellut koskaan, ja minulla ei ole ystäviä paljonkaan. Monet ystävistäni ovat naisia. He ovat ymmärtäväisiä ja arvostavat minua juuri sellaisena kuin olen. Toisessa työpaikassani yksi 18-vuotias poika alkoi nälvimään ääntäni, ja komenti minua puhumaan eri tavalla. Olin hänen mielestään hinttimäinen mies.
Sydämeni on särjetty. Miten minun pitäisi jatkaa eteenpäin?
Hyväksyisittekö minut vai nälvisittekö päin naamaa? Voiko kaltaisteni kanssa ystävystyä koskaan? Saanko koskaan perhettä?
Kaikki vähät ystäväni, vanhempani, kaksi parasta työkaveriani ja sukulaiseni väittävät minun olevan täysin normaali, ja kiistävät lievän s-viankin. Mitä siis ajattelette? Miten minun pitäisi suhtautua asiaan? Ketä uskon, ketä en?
Onko vika minussa vai muissa? Olen kiitollinen kaikista asiallisista kommenteista!

15

7166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niiskuneiti

      Älä ota puheesta mitää stressiä, kaikilla on erilainen ääni. Minulla on paha r-ja s-vika, mutta en anna sen häiritä, jos se häiritsee jotakin niin omapa on vikansa, kun on niin suvaitsematon. Puheviat eivät ole ongelma ellei niistä tee itselleen ongelmaa.
      Pomosi oli todella inhottava =( mutta koeta kestää, jos tuntuu liian vaikealta voit jutella asiasta jollekkin (ammattiauttajalle, ystävälle, tuntemattomalle ihmiselle netistä)

      • ömg

        minullaki on r-vika :( mut onneks kukaan ei välitä... ainaskaan sano suoraan :/ Mut yks ihminen on inhottava, se sanoo koko ajan sitä ärrää ku oon lähettyvillä. :( Mua oikeestaan häirihtee koska en muuten uskalla mennä muille puhuu kun pelkään että ne alkaa haukkuu yms.. Mitä sille mahtaa. Ihmiset on erilaisia


      • on lievä
        ömg kirjoitti:

        minullaki on r-vika :( mut onneks kukaan ei välitä... ainaskaan sano suoraan :/ Mut yks ihminen on inhottava, se sanoo koko ajan sitä ärrää ku oon lähettyvillä. :( Mua oikeestaan häirihtee koska en muuten uskalla mennä muille puhuu kun pelkään että ne alkaa haukkuu yms.. Mitä sille mahtaa. Ihmiset on erilaisia

        s ja r vika. Lisäksi on aika hento ääni josta joku on joskus katsonut asiakseen huomauttaa...
        Pärjään kuitenkin ihan hyvin koska olen mukava ja reilu ihminen, lisäksi ihan ok-näköinen. Mutta kieltämättä olisin sosiaalisempi uusien ihmisten kanssa jos tätä puhevika ei olisi. Mutta ajattelen silti useimmiten niin että jos joku ei hyväksy minun tämän takia niin olkoon sitten hyväksymättä : )


    • minä...

      Hei! Minusta sinussa ei ole mitään vikaa! Kaikki ihmiset ovat erilaisia! Sinun ja niiden kaikkien muiden täytyy se ymmärtää. Sinun ei TODELLAKAAN kannata välittää haukkujista! Minä olen ollut aina ujo ja minua on siitä joskus myös nälvitty koulussa (Käyn siis vielä koulua). Heti kun pääsin ylä asteelle ja pääsin tietyistä henkilöistä "eroon", päätin että who cares? Minua ei voisi vähempää kiinnostaa! Ja sitä paitsi ehkä kaikki huomaavat, että häpeät ääntäsi ja siksi ilkeimmät ihmiset haluavat nälviä! Jos et välitä haukkujista ja jotenkin pystyisit olemaan ylpeä äänestäsi, koska kenelläkään muulla ei sellaista ole! Kiusaaminen kyllä loppuun aikanaan, jos annat heidän olla... minä tiedän sen, sillä ei minuakaan ole kiusattu vähään aikaan.

      Kyllä se siitä. =)

    • Maallikko

      Sehän aiheuttaa äänen madaltumista (ilmeisesti suht. pysyvänluonteisesti). Kannattaa käydä lääkärissä asian kanssa, koska tuntuu jo
      haittaavan elämääsi.

    • n 20

      Tosta sun työnantajasta voisi tehdä valituksen..Ole vain rohkeasti oma itsesi ja yritä olla välittämättä muista, tiedän ettei se ole helppoa, mutta elämä alkaa tuntua mukavalta kun oppii hyväksymään itsensä

    • earlybird

      Nuo aiemmat kommentit on hyviä sikäli, että äänesi ja puhetyylisi ei arvoasi yhtään heikennä, siis saat olla se mikä oot.

      Kuitenkin oman alani puolesta tiedän, että A) tuon tyyppinen vaiva saattaa olla raskas, todellinen psyykkinen taakka ja B) apua on saatavissa.

      Neuvoisin sinua varaamaan ensin ajan puheterapeutille. Hän osaa arvioida, minkätyyppinen ja asteinen ongelmasi on. Tuollaisen ongelman taustalla voi olla hyvin monenlaisia tekijöitä, jotka kannattaa ehdottomasti selvittää. Asiansa osaava puheterapeutti ohjaa sinut tarpeen vaatiessa toisille asiantuntijoille.

      Niinhän se on, että ongelma on todellinen ongelma siinä vaiheessa, kun se alkaa häiritä jokapäiväistä elämää.

      Voimia ja aurinkoista loppukesää!

    • Mystic

      Joskus löydät varmasta sellaisen ihmisen josta välität ja joka oikeasti välittää sinusta.Silloin viis veisaat mitä muut sinusta ajattelevat. Ole oma itsesi ja elä elämääsi niinkuin haluat,ei toisten ehdoilla. Sinun elämäsi on sinun OMA ja voit tehdä siitä vaikka minkälaisen. Sano nälvijöille suorat sanat jos tunnet tarvetta tai jätä ne omaan arvoonsa.

      Ole ylpeä sinusta ainutkertaisesta itsestäsi.
      Yhtäkkiä huomaat että se kaivattu ihminen onkin juuri siinä,ilman etsimistä,usko siihen.Äläkä tee siitä ongelmaa.Jos ei vieraat ihmiset muka ymmärrä puhettasi, se on heidän ongelmansa,ei sinun!

      Tsemppiä!

    • outo

      Itselläni on kanssa ihan samanlainen ongelma.En voi soittaa kenellekkään,käydä kaupassa,lukea ääneen,puhua vieraitten seurassa,eikä puheterapiakaan auta.Koulussa,kun pitää lukea,menen ihan lukkoon,joskus en saa ääntäkään tulemaan,enkä voi kertoa tästä opettajillekkaan,koska sitten muut oppilaat saisivat tietää,ja siintä se helvetti sitten alkaisikin.Kukaan ei voi tietää,millaista on,kun ei pysty sanomaan sitä,mitä haluaisi,ja vaikka pystyisikin,niin se on hyvin vaikeaa,ja se kyllä näkyy.itselleni tämä on todellinen ongelma.Mihin töihinkään puhevikainen voi päästä?Mietin tätä aamusta iltaan,koulussa,usein en aina edes mene kouluun,kun tiedän,että on lukemista.Moni ei tiedä,että miten paljon tälläinen puhevika musertaa henkisesti.Tavallaan rakastaa puhumista,mutta kuitenkin vihaa sitä yli kaiken.En pysty puhumaan läheisteni kanssakaan.Jos joku kysyy jotain,niin saa odottaa aika kauan vastausta.Ja se haittaa useampia ihmisiä.Olen kanssa miettinyt,että voiko tälläinen puhevikainen ihminen saada perhettä,lapsia(onkohan tämä myös perinnöllistä),töitä...Tämä on lievästi sanottuna ainaista helvettiä,mitä ei tiedä,ennen kun sen kokee!

      • sad angel

        Itellänikin on tosi paha s-vika ja kieltämättä se on estänyt myös minua elämästä täysillä. Koulussa en uskalla puhua muille kuin kavereilleni, muita ei voi olla paikalla, jos meinaan sanoa jonkun s-kirjaimen sisältävän sanan. Hävettää liikaa, koska oon melkein 18, mutta kuullostan joltain 5-vuotiaalta. Koko elämäni ajan olen pelännyt uusien ihmisten kohtaamista ja siksi mulla ei oo kavereitakaan mitenkään paljon. Nykyäänkin koulussa, jos joku kuulee mun puhuvan, niin se alkaa heti nälvimään. Tuntuu tosi pahalta, kun itse en kuitenkaan mahda puhevialleni mitään. Kävin pienenä puheterapeutilla, mutta se ei auttanut. Monta kertaa olen aatellut jopa itsemurhaa, mutta ainakaan vielä ei ole rohkeus siihen riittänyt. Nykyään elän vain päivän kerrallaan. Voimat ei riitä enempään..


    • gnc

      Älä anna toisten tehdä itsestäsi uhria. Jos joku nälvii tai haukkuu sinua, sinun pitää opettaa heille ettet siedä sitä. Ihmiset kohtelevat sinua niin kuin opetat heidät kohtelemaan sinua. Tee selväksi kuinka lapsellista heidän käytöksensä on. Jos vain kuuntelet ja ehkä hymyilet, ja vaikenet, ihmiset jatkavat nälvimistään.

    • yks

      Hei tuo kuulostaa tuöpaikkakiusaukselta. Työsuojelulaki on uusittu ja työnantajasi voi joutua maksamaan korvauksia jos sen takia menetät terveytesi. Onkohan työnantajasi tietoinen asiasta. Minutsta törkeää käyttäytymistä aikuisilta ihmisiltä jokainen on sellainen kuin on ja se on hyväksyttävä. Enkä aijo sanoa sulle et koita kestää vaan et ota liittoosi tai työsuojeluun yhteyttä ja selvitä asia. Just eilen tuli työpaikkakiusatuista tv:stä ja niitä on paljon. Sulle voimia hoitaa asia kuntoon.

    • tikru

      Hei kaikki puhevikaiset.Olkaa vaan kiitollisia siitä, että teillä on puhekyky.Jos toiset kiusaavat puheestanne, niin muistakaa, että sanojalla on aivan varmasti joku sellainen vika, jota teillä ei ole.Toiset viat ovat vain näkyvämpiä kuin toiset.Meidän perheessämme on potilas, joka menetti puhekykynsä kokonaan ja olemme kiitollisia jokaisesta pienestäkin sanasta, vaikka se olisi lausuttu edes sinnepäin kuin pitäisi.Olette täysin kelvollisia ihmisiä, iloitkaa elämästä ja jättäkää epäkypsien puheet omaan arvoonsa.

    • Riesa

      Mullakin paha r-vika. Koulussa kiusattiin niin paljon, että päädyin olla käyttämättä koko aakkosta ollenkaan. On siitä se hyvä puoli, että kieli on paljon rikkaampaa kun on synonyymit hallussa. Toisaalta tietenkin olisi mukavaa käyttää r-sanojakin.
      Mutta ei tässä mukavuustekijöitä haeta, vaan helpotusta todelliseen ongelmaan. Mutta lähes kaikille sanoille löytyy synonyymi, paitsi erisnimille, mutta sen olen ratkaissut siten, että keksin jonkun uuden lempinimen ihmisille. Tällä konstilla olen pystynyt elämään tämän asian kanssa. Jos ei keksi synonyymia, sitten on oltava vaan hiljaa. Helvetillinen asia kyllä tämä puhevika, koska se todellakin on jatkuvasti läsnä.
      Jossain vaiheessa jopa mietin, että muuttaisin johonkin maahan, jossa puhutaan englantia. Sillähän siitä olisi päässyt. Mutta äärimmäisiä keinojahan nämä ovat. Kuitenkin tunnen muutamia pahan r-vian omaavia henkilöitä, eikä kukaan heille nälvi ainakaan tässä 30 v iässä.
      Teininä on vaikeampaa. Jos joku kusipää aukoo päätään, siihen pitäisi suhtautua halveksuen - kuten suhtautuvat yleensä myös ihmiset, joilla puhevikaa ei ole. Helpommin sanottu kuin tehty.
      S-vika tietenkin on vaikeampi asia, koska tuntuu, että s-kirjain suhisee tosi monessa sanassa.

    • Mmmipi

      Jos asia häiritsee, kannattaa varata aika puheterapeutille. Tietty vanhemmalla iällä uuden äännön opettelu on rankempaa kuin esim lapsena, mutta ei mahdotonta. On kyllä kummallista tuollainen kommentointi ja matkiminen, en ikipäivänä osaisi kuvitella tuollaista. Jos vastaavaa tapahtuu, voit koittaa myös sanoa suoraan, että nälviminen ei hyödytä, jos sinulla on puhevika. Jos asia ei itseä häiritse, ei tietenkään tarvitse lähteä ääntöään korjaamaan (etenkin, jos puheesta saa kuitenkin selvää), mutta jos häiritsee, ehdottomasti puheterapiaan. Olen erityisopettajaopiskelija ja huomasin itselläni vasta puheopetustunneilla, että oma ässäni viheltää hieman toisinaan. Olen koittanut sitä myös korjailla pois, että voisin tulevaisuudessa antaa puheopetusta tehokkaasti. Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      144
      3860
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      88
      3508
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      324
      2016
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      93
      1507
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1306
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1175
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      152
      937
    8. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      909
    9. 46
      803
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      787
    Aihe