NEGOJEN SKANNAUKSEEN NEUVOJA?

KIITOS NEUVOISTA

Tarkoitukseni on skannata muutama tuhat kinokoon värinegatiivia digitaaliseen muotoon muistoksi sekä itselleni että lapsilleni. Yhdellä suunnittelulla saisin sitten kuvakirjat/diaesitykset kaikille lapsilleni ja itselleni.

Koska pelkkään skannaukseen tulee kulumaan useita työviikkoja, niin kaipaisin kokeneempien ohjeita urakan onnistumiseen jo ensimmäisellä kerralla.

Toistaiseksi olen skannannut vain JPEG-tiedostoiksi resoluutiolla 2400 dpi ja vähäisimmällä pakkaustasolla 1 (käytössä tasot 1-100). Skannerissani (Epson Perfection 4870 Photo) olisi valittavissa myös tiedostotyyppi TIFF. Mikä on jatkon kannalta helpoin (ja kuitenkin kohtuullisen hyvä) tallennusmuoto? Tietokoneelta saa skannattaessa kulua aikaa ja muistiakin tallennukseen, kunhan tiedostomuoto olisi (tulevaisuudessakin) mahdollisimman helppokäyttöinen. Käyttämääni kuvapalveluun voin lähettää vain JPG- ja JPEG-kuvatiedostoja kooltaan alle 10 Mt. Olen joskus kuullut, että tallennusmuoto TIFF olisi käyttökelpoisempi, mutta voiko sen helposti muuntaa JPEG-tiedostoksi?

Terävöintiin on käytettävissä Unsharp Mask tasoina low, medium, high. Milloin tätä kannattaa käyttää? Tietokoneen näytöllä terävöinti vaikuttaa hyvältä, mutta entä valokuvatulosteissa? Onko skannauksen yhteydessä suoritetusta terävöinnistä haittaa, jos kuvaa myöhemmin esimerkiksi rajataan (tai muutoin käsitellään) kuvakirjaan paremmin sopivaksi?

7

393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kova homma

      "Koska pelkkään skannaukseen tulee kulumaan useita työviikkoja, niin kaipaisin kokeneempien ohjeita urakan onnistumiseen jo ensimmäisellä kerralla."

      kannattaa varmaaankin valikoida ne hyvät kuvat sieltä.
      Diat kestävät kyllä hyvin säilytettynä ns. isältä pojalle.

      "Olen joskus kuullut, että tallennusmuoto TIFF olisi käyttökelpoisempi, mutta voiko sen helposti muuntaa JPEG-tiedostoksi?"

      lähes mikä tahansa kuvaohjelma osaa muunnoksen.

      "Terävöintiin on käytettävissä Unsharp Mask tasoina low, medium, high. Milloin tätä kannattaa käyttää?"

      kun tallennat kuvat arkistoon, niin ei niitä kannattane liikoja terävöittää.
      Sitten kun tietää mihin kuvaa tarvitsee, niin terävöittää tätä kyseistä tarkoitusta varten sen sitten.

    • Tuo vaatii pannukaupalla kahvia joten varaudu mahahaavaan!

    • 16+4

      TIFF on käyttökelpoisempi, koska se pakataan häviöttömästi.

    • Skannausharjoitus

      Skannaus on aika problemaattista. Yksi suurimmista pulmista on aika. Kaikilla "tavallisilla" skannereilla sitä kuluu huomattavasti. Kuvien valikoiva skannaaminen on vähän hankalaa. Diojen osalta se onnistuu, mutta negoja silmäillen on lähinnä mahdotonta valita kuvia. Käytännössä helpointa on skannata "kaikki". Parhaat ruudut voi skannata uudelleen huippulaadulla, jos on tarpeen tehdä suurennoksia.

      Toinen oleellinen seikka on arkistointi. Aikaisemmin käsiteltyihin palaaminen edellyttää konttoritöiden hallitsemista : skannatut ja alkuperäiset pitäisi pystyä tunnistamaan jatkossakin. Tiedostojen nimeäminen ja toisaalta negojen merkkaaminen on välttämätöntä. Kunnon varmuuskopiointi on tietysti itsestään selvyys. Skannaaminen suoraan jpg:ksi on arveluttavaa. Ehkä kuitenkin tiff, ehkä jopa 16-bittisenä. Kuva laitettaisiin fiksusti nimettynä pysyvästi arkistoon (peruskorjailtuna). Käyttökuvat skaalattaisiin sitten tuosta vaikkapa esim. full-HD tason katselua ajatellen.

      Tästä aihepiiristä on jonkin verran juttua toisella saitilla http://www.digicamera.net/ -> foorumi -> skannerit ja tulostimet

      Miten asia pitää hoitaa on kiinni paljolti aika yleisistä seikoista. Paljonko ja mitä materiaalia on? Paljonko pystyy käyttämään aikaa? Paljonko voi sijoittaa varoja laitteisiin tai ulkoisten palveluiden käyttämiseen? Halvalla ei tässäkään hyvää saa.

      Vaikka aikaa olisikin niin silti laitteet pörräävät hitaasti. Voisi olla järkevää toimia kahdella skannerilla yhtä aikaa, kuten digicamera.netissä joku ehdotti. Kun kuvia pitää käsitellä skannuksen jälkeen tarvittiin tuossa toimintamallissa kolme konetta, joista skannereiden perässä voi olla ko. kirjoittajan mukaan vaikka vähän vanhempia poistoläppäreitä.

      Eräiden testien mukaan skannereiden todellinen erottelukyky on kaukana ilmoitetuista arvoista. Laitteilla pitää skannata ylikokoon mikä hidastaa. Tasoskannerilla järkevin lienee 4800 dpi, jolloin todellinen tarkkuus on 1/3 - 1/2 tuosta. Kuvankäsittelyohjelmassa kuva on sitten pienennettävä järkevämpään kokoon. Hyvin jyrkkäsävyisissä kuvissa pitäisi käyttää skannerista enemmän irti ottavaa "kaksoisvalotusta", jota varten tarvitaan sen osaava ohjelmisto, esim. Vuescan (ei ole kovin kallis).

      Työympäristöön on kiinnitettävä huomiota. Puhtaus on puoli ruokaa tässäkin asiassa, vaikka laitteessa olisi automaattinen roskien häivytys. Ilman sellaista saadaan kuvia, joissa on valtava korjailutarve kuvankäsittelyohjelmaa käyttäen. Hidasta. Automaattinen roskanpoisto ei toimi perinteisillä mustavalkofilmeillä ja Kodachrome dioilla, joten manuaalikorjaamista niissä riittää.

      Yksi hyvin hankala pulma on vanhimpien filmien pilaantuminen arkistossa riippuen filmilaadusta ja arkistointitavasta. Epämääräiset läiskät ja vääristyneet värit ovat hankalia. Naarmut ja sormenjäljet ovat myös pulmallisia. Ikivanhoissa filmeissä on lisäksi pulmana kameroiden laatuseikat, kuten virheelliset valotukset. Dioista saa hyvän näköisiä helpohkosti, mutta värinegatiivit ovat ongelma.

      Asiaan tosiaankin kannattaa paneutua huolellisesti omia tarpeita ja ratkaisuja miettien. Jos homma on iso ja rahapussi antaa myöden kannattaa satsata laitteisiin käytön harjoittelusta puhumattakaan. Jos materiaalia ei ole paljon kannattaa harkita palvelun käyttöä. Silloinkaan ei ehkä välty jälkikäsittelyltä.

      Näytön ja skannerin kalibrointi ovat aika välttämättömiä asioita ja onnistuvat pienellä lisäsatsauksella. Huolimatta "hankaluuksista" kivaa hommaa. Hyvin voideltu suksi luistaa.

    • googleen hakua

      itse teetin n. tuhat kuvaa yrityksessä. Hyvät tuli ja hinta ei huimannut ;)

    • Cdw@sqh)

      Paras tapa on 16 bittinen TIFF ilman terävöintejä ja muita korjailuja. Sitten kuvia voi käsitellä haluamallaan tavalla aina tarpeen mukaan. ilman että tarvitsee enää toista kerta skannata. Tilaa vain menee kertakaikkisen paljon. Kinokoon kuva 4800 dpi yli 160 MB.

    • Johnnymale

      diapositiivistä 1:1 duplikaatti D800. 5000 dpi ja RAW tiedoston koko reilusti alle 50 MB

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe