AMK ja pakkoruotsi YLEn aamu-TV:ssa

14.5.2012

14.5.2012 YLEn aamu-TV:ssa oli esillä AMK tutkintojen viivästyminen pakkoruotsin takia. Siinä haastateltu rehtori kertoi tason olevan niin surkea, että pitää vakavasti harkita pakkoruotsin poistamista tutkintovaatimuksista!

Nytkin on suuri joukko valmistuvia AMK-opiskelijoita, joilta todistusten saanti viivästyy tai jää kokonaan saamtta VAIN pakkoruotsin takia.

Lisäopetus aiheuttaa kovasti lisäkustannuksia oppilaitoksille ja eräskin haastateltu sanoi siitä aiheutuvan 200 000 euron kustannukset kun järjestetään peruskursseja ruotsista.

Ainoa järkevä toimenpide on poistaa idioottimainen virkamiespakkoruotsi, HETI!


Katsokaa uusintana ko. ohjelma!

31

387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jep!

      Koulujen pakkoruotsin poistaminen johtaa automaattisesti yleisen virakruotsipakon poistoon. Ne kuuluvat yhteen.

      On aivan sama kumpi lähtee ensiksi. Joten virkaruotsipakko voidaan myös lopettaa ensin ja heti perään kouluje pakkoruotsi.

    • Mies ruotsista

      Yleensä koko touhu on pakkoruotsittamista jota nykyisin eräs röyhkeä
      puolueryhmittymä yrittää säätiörahoituksillaan herättää kuolleista.

    • 9

      Jos 5% vähemmistölle halutaan turvata tietyt viranomaispalvelut tarvittaessa ruotsin kielellä, niin kertoohan se poliitikkojen typeryydestä, että tähän ei keksitä muuta ratkaisua kuin pakottaa loput 95% opiskelemaan ruotsia (ja tämä ratkaisu ei edes toimi...)! Miten tällaiset vähä-älyiset poliitikot sitten pystyisivät mitään ymmärtämään esim. eurokriisistä, kun tällainen yksinkertainen asiakin tuottaa vaikeuksia?

      • -ahaa-

        Niin ja nämä samaiset poliitikot ovat ratkomassa EU:n sisäisiä ongelmia. Jos viisiprosenttisen vähemmistön ongelmien ratkaisuun ei keksitä muuta kuin yli 90-prosenttisen enemmistön kiusaaminen pakkoruotsilla niin tuskinpa EU:n ongelmien ratkaisukaan onnistuu. Suomessa on yritetty muutaman vuosikymmenen ajan koko kansan pakkoruotsitusta mutta huonolla menestyksellä. Jos tässä on epäonnistuttu niin luultavasti EU:n talouskriisin ratkaisussa lopputulos on vieläkin heikompi. Mistä näitä sekopäisiä poliitikkoja sikiää?


      • faktaaaa...

        Ihmiset tappavat lapsiaan pakkoruotsin vuoksi ja sitten läpimädät poliitikot vaativat lisää etuoikeuksia ruostinkielisille eli perhemurhat tulevat räjähdysmäisesti lisääntymään. Suomenkielisiltä on viety tässä maassa kaikki. Enemmistö on sortovallan uhri.


    • Mää ylös

      Jess sööööööör!!!

      • Titar

        Mistä näitä sekopäisiä poliitikkoja sikiää?

        No, näköjään KOKOOMUKSEN riveistä, Siilinjärveltä, ja tottakai RKP:n, Vihreiden ja
        VASEMMISTON porukoista!

        POIS PAKKORANGAISTUSRUOTSI


    • leeko

      Tulkkaus on nykymaailmassa helppo järjestää. Virastoissa vain kuulokkeet
      päähän ja sitten voi valita haluaako somalian suomenruotsin venäjän tai jonkun
      muun kielen tulkkausta. Siitä olisi oikeasti apua kaikille viranomaisille. Sitten
      voisi kansallistaa suomenruotsalaiset verovapaat säätiöt,ja rakentaa vaikkapa
      niillä rahoilla pisararata Helsinkiin ja jatkaa esimerkiksi metroa parantaa rataverkkoa
      maanteitä ja niin edelleen.

    • Ei tuollaista AMK-rehtorin lausumaa löydy tämän päivän aamu-tv:stä YLE areenassa? Onko sensuroitu?

    • leeko

      On sensuroitu!!!

    • Ehtikö kukaan tallentaa tuota aamu-tv:n lähetystä kokonaan?

    • Maansuru.

      Opiskelijaparat.

      Kyynel vierähtää poskelleni kun ajattelen heitä. Yli kunnaiden yön sävel soi, surumielin se vaikeroi. On kallis arpa kun kohtalo leikkiä lyö. Pian kaiken jo peittävi yö. Onnen polku joskus kaidaks käydä se voi.

    • 20
      • YK S!

        Linkkisi oli kai Porista ?

        Seinäjoella on sama tilanne!


        http://toimarinloki.blogspot.com/2012/04/ruotsin-kieli-hanskaan.html

        "Ruotsin kieli selvästi on kuuma aihe joka suhteessa. On syytä ottaa tässäkin asiassa rauhallisesti. Ruotsin kieli ei ole katoamassa tutkintovaatimuksista mihinkään. Toki voidaan keskustella siitä onko välttämätöntä, että ruotsin kielen melko vaativa koe on tutkintovaatimusten osa. "

        Myös Mikkelissä on asia nostettu keskusteluun!

        Eli pinnan alla kuplii!


      • 14.5.2012

    • Virkamiesruotsi on ongelma ammattikorkeakouluissa/YLE Satakunta 8.5.2012

      Ammattikorkeakoulujen opiskelijoista vain murto-osa selviytyy ruotsin kielen opinnoista ilman tukiopetusta. Heikon lähtötason omaaville opiskelijoille ruotsin kurssi aiheuttaa runsaasti lisätöitä ja vaikeuttaa usein myös valmistumista. Valmentavat kurssit lisäävät myös ammattikorkeakoulujen opetuskustannuksia.
      • Opiskelijoiden ruotsin kielen lähtötaso on liian heikko ammattikorkeakouluopintoihin.
      • Virkamiesruotsin suorittaminen pitkittää joidenkin opiskelijoiden valmistumista.
      • Ammattikorkeakoulut joutuvat järjestämään runsaasti kallista tukiopetusta, jotta opiskelijat pääsevät läpi ruotsin kurssista.

      Selvityksen mukaan ammatillisen tutkinnon suorittaneista opiskelijoista vain 2 % läpäisi ruotsin lähtötasotestin puhtailla papereilla vuonna 2007. Ylioppilaistakin vain joka viides selvisi varsinaiselle kurssille ilman valmentavaa opetusta. AMK-tutkintoon vaadittavan virkamiesruotsin suorittaminen saattaa pahimmillaan muodostua kompastuskiveksi ja hidastaa opiskelijan valmistumista. Tapauksia on paljon.

      Satakunnan ammattikorkeakoulun johdossa tilanne aiheuttaa harmaita hiuksia. Rehtori Seppo Pynnän mukaan ammattikorkeakoululle täysin ylimääräisten valmentavien opintojen hintalappu kohoaa jopa 200.000 euroon vuodessa.
      Nykyisellään pakkoruotsi vie liikaa huomiota ammattiopinnoilta, joten vaihtoehtoja pohditaan. Yksi niistä on pakollisen ruotsin pudottaminen kokonaan pois tutkintovaatimuksista.
      - Hyvin kriittisesti pitää miettiä, onko se järkevää pitää pakollisena, kun lähtötaso on näin alhainen. Jotakin pitää tehdä ennen ammattikorkeakouluun tuloa tai miettiä uudestaan tätä pakollisuutta, rehtori Seppo Pynnä sanoo.

      Jos laskee yhteen yksi ynnä yksi, niin tulos saattaa hyvinkin olla Pynnä!

      • Håkanin helvetti

        Allekirjoittaneen opinahjo on yliopisto ja ei tilanne ole siellä juurikaan parempi, ainakaan teknisellä ja matemaattis- luonnontieteellisellä puolella. Myös yliopisto on aiemmin tuskaillut julkisuudessa tuon pakkoruotsin tehottomuuden ja huonojen ruotsin kielen suoritusten kanssa.

        Tiedän varmuudella ainakin yhdessä nimellä mainitsemattomassa yliopistossa tilanteen olevan tiettyjen tiedekuntien opiskelijoiden osalta se, että opiskelijoita päästetään virkamiesruotsista läpi kunhan nimi ja opiskelijanumero on kirjoitettu paperiin. Mikäli näin ei olisi, olisi pakkoruotsin vastustus vieläkin suurempaa kuin se nyt on.

        Tilanne on samanlainen kuin keskiajalla, jolloin aurinko kiersi virallisesti maata, vaikka järjellä perusteltut faktatiedot jo kertoivat toista. Tänä päivänä edes kaikista fundamentalistisimmat uskovaiset eivät kiistä tunnettua faktaa. Samoin tulee käymään pakkoruotsin ja keinotekoisen kaksikielisyyden suhteen, ehkä hyvinkin nopeasti.


      • Tätä ei voi ymmärtää

        Nyt kiehuu ja pahasti


    • SA 65

      Asia on vaan niin, ainakin pääkaupunkiseudulla. Kun hallitset Ruotsin kielen sinulla on satakertaa paremmat mahdollisuudet työllistyä.

      • The Realistic

        Juu kun hallitset ruotsinkielen, pääset ruotsinkieliseen perheeseen palvelemaan.! Mitkä ylenemismahdollisuudet sekä uralla eteneminen ja karriääri ..! Pääset varmaan kansainvälisiin tehtäviin osaamalla pakkoruotsin..! Sillä ruotti on portti muihin kieliin , mutta kukaan ei sano ettäö se on lähinnä estoportti.


    • savobo

      Heh heh, pk seudulla varsinkin on isoissa firmoissa oikein inho näitä rkp:läisiä kohtaan, ja ruotsin kielellä ei todellakaan tee yhtään mitään.

      Toinen juttu on tietysti muutamat tietyt suomenruotsalaisten firmat, viimeiset suojatyöpaikat näille poloisille..

    • Hinaa tämä ylös

      Jess söööööör!!!

    • YK S!

      Virkamiesruotsi on täysin keinotekoinen rakennelma. Kielitaidon ja viranhoitokyvyn kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Se on kirsikka pakkovaahdon huipulla.

      Ruotsinkielisten kuntien ulkopuolella virkamiesruotsi hoidettaisiin kaikkein kustannustehokkaimmin opettamalla virkamiehille ulkoa seuraavat lauseet:

      Var så god och vänta här. Jag hämtar Gunilla.

      Lause voisi olla myös painettuna pahvikortille jota ruotsinkielistä palvelua vaativalle voisi näyttää. Varmuuden vuoksi myös braillella, viitottuna tai videolla Jörn Donnerin puhumana. Med svensk text.

      http://nikopol2008.blogspot.com/2012/05/kielitaidosta-ja-oppimiskyvysta.html

      • 20

        Kiitos, tämä kevensi sopivasti. :)

        Voisin ottaa tämän kommentin itselleni talteen ja lisätä sen aina keskusteluun, jossa vaaditaan virkaruotsia ja palvelua ruotsiksi.


    • LOL ..

      Hyvä , tuo pitää laittaa koululaisille mobiilitekstarina leviämään :)

    • Ryöstöruotsi

      Virkamiesruotsi työllistää suruja. Suruille on kysymyksessä taloudellisen edun menetys, kun keinotekoinen virkamiesruotsi romutetaan. Ja että lääkäreiltä vaaditaan ruotsin osaaminen. Onko karmeampaa epäkohtaa olemassa?

    • anti_heksa

      Heksa, mitä sä tällä palstalla teet?
      Pysy pois koko netistä.

    • mnbvcööö

      """"Var så god och vänta här. Jag hämtar Gunilla.

      Lause voisi olla myös painettuna pahvikortille jota ruotsinkielistä palvelua vaativalle voisi näyttää. Varmuuden vuoksi myös braillella, viitottuna tai videolla Jörn Donnerin puhumana. Med svensk text.

      http://nikopol2008.blogspot.com/2012/05/kielitaidosta-ja-oppimiskyvysta.html"""""

      Tämä on todellakin yksi parhaita naurattajia !!!!!!

    • vapaus !

      Hyvä Suomen nuoret!

      Nouskaa kielirasismia vastaan!

    • pois pakkoruotsi!

      Var så god och vänta här. Jag hämtar Gunilla."

      Tuohan mahtuu komeasti 160 merkkiin!
      Voi tallentaa kännykkään, niin toimii myös viraston ulkopuolella!

      Aina kun joku vaatii palvelua ruotsiksi, missä tahansa, voi näyttää tuon ja häipyä paikalta. Ruotsinkielinen palvelu on sillä hoidettu.
      Jos Gunilla ei tule, se on sen Gunillan vastuulla.
      Mutta pakkoruotsipalvelu on annettu!

    • hyvä !!!

      On mahdotonta yrittää lisätä pakkoruotsin opetusta amk:ssa ,eli lopputulos on selvä, pakkoruotsi poistu ensin sieltä ja sen jälkeen myös muista oppilaitoksista.

      Terve järki voittaa !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      375
      4819
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1924
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1662
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1576
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      257
      1510
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1420
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1396
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1387
    9. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1274
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    Aihe