Indiana Jones ja Kristallikallon Valtakunta (Arvostelu)

KyleKatarn.1987

Tulipa sitten viimein nähtyä tämä neljäskin osa Indy-saagasta, ja on kyllä myönnettävä ettei se ollut lainkaan niin huono filmi kuin mitä kaiken siitä kirjoitetun kritiikin perusteella olisi voinut uskoa. Toki Indiana Jonesien mittapuulla elokuva on aika vaisu ja tasapaksu, mutta juoni on ihan kiinnostava ja Indy-pätkään sopiva ja löytyy elokuvasta huumoriakin, sekä tarkoituksellista että tahatonta. Kenties piirun verran enemmän sitä jälkimmäistä. Elokuvan paljon parjattu jääkaappikohtaus (jossa Indy pakenee ydinräjähdystä jääkaappiin) kuitenkin selvästi oli tarkoituksellista huumoria, minkä voi hyvin todeta Indyn jälkiheitoista tapausta koskien. Ja jos nyt kuitenkin vakavissaan mietitään niin onhan aika aivotonta, että Indiana Jones selviää hengissä siitä, että ydinpommin paineaalto paiskaa hänet lyijyvuoratun jääkaapin sisuksissa mailien päähän, mutta toisaalta taas voisi jokainen itseltään kysyä ovatko Indy-elokuvien tapahtumat koskaan olleet kovin realistisia? Historiallisia puitteitaan lukuunottamatta alkuperäinen trilogia oli täysin sepitettyä fantasiaa Liiton Arkkeineen, Graalin Maljoineen ja Mola Ramin mustine magioineen, mistä johtuen Kristallikallon tarinan kulminoituminen ulottuvuuksien välisiin avarusolentoihin ei liene yhtään sen älyttömämpää kuin mikään muukaan aiemmissa osissa nähty loppupaljastus.

Mutta mutta.. vaikka tuo filmin kässäri ei sen hullumpi olekaan, niin jättää elokuvan toteutus kyllä aika paljonkin toivomiseen varaa, varsinkin kun kyseessä on Steven Spielbergin tasoinen ohjaajataituri, jolta nyt olen ainakin minä tottunut odottamaan muutakin kuin taitavasti ohjattuja toimintakohtauksia, joita elokuvassa kyllä riittää. Henkilöhahmojen interaktiot ja tarinankuljetus taasen jäävät kaiken toiminnan vuoksi vähän liian laimeiksi eivätkä natsien tilalle tupsahtaneet neukutkaan oikein tunnu kovin uskottavilta saati pelottavilta pahiksilta, mistä johtuukin suurin osa Kristallikallon tahattomasta komiikasta. Elokuva jossain määrin tuntui myös vähän pakolla yrittävän rakentaa siltoja itsensä ja alkuperäistrilogian välille tuomalla mukaan Karen Allenin ja Sean Conneryn (tosin Conneryn vain valokuvan muodossa) ja uudet hahmot kuten Mutt Williams ja etenkin George McHale tuntuvat aika väkinäisiltä. "Mac"Hale tuntui hölmöine komiikkoineen jopa turhalta lisältä elokuvaan, vaikka kovasti elokuvan dialogi koittaa johdatella katsojaa uskomaan, että Jonesin ja Macin välillä on vankka ystävyys viittaamalla siihen, että kaksikko koki yhdessä huimia ja uskomattomia seikkailuja Toisessa Maaimansodassa. Tämä siis ainoana perusteluna hahmojen "ystävyydelle" tuntuu vähintäänkin laihalta, sillä katsoja ei ole noita seikkailuja kokenut eikä koko McHale hahmosta koskaan aiemmin kuullutkaan. Karen Allenin esittämän Marion Ravenwoodin kanssa Indyllä on sentään ihan todellista valkokangashistoriaa ja siksi heidän välinen kuittailu toimiikin varsin hyvin. Mutt Williamsin hahmolla yritettiin selvästi uudelleenluoda Viimeisen Ristiretken Henry Jones Seniorin sekä Juniorin hupaisaa isä-poika asetelmaa, mutta Indyn ja Muttin välinen suhde jää lopulta varsin ohueksi, pääosin siksi, koska näyttelijöiden välillä ei vain ole samanlaista kemiaa.

Toiminnallisessa mielessä neljäs Indy on kyllä varsin onnistunut tekele, sillä kaikessa naurettavuudessaankin toimintakohtaukset ovat selkeätä seurattavaa ja erikoistehosteissakin on jokin järki ja dynamiikka. Elokuvassa myös tuntuu enemmän Spielbergin kuin Lucasin kosketus, vaikka paljon onkin puhuttu, että George Lucas olisi suurinpiirtein haamuohjannut Kristallikallon Valtakunnan. Sen verran Lucasin vaikutus kuitenkin näkyy, että Kampuskommellusten jälkeen tuntuu elokuva vaihtaneen lähes tyystin viherkangasviidakon keskelle, ja rupesihan se syömään ja nakertamaan tunnelmaa kun tajusin, että kyseessä onkin enemmän studiotuotanto kuin oikeissa kohteissa kuvattu filmi. Illuusion särkymisestä huolimatta en voine täysin tuomita elokuvaa, sillä ainakin se viihdytti ja tarjosipa jopa muutamat naurut, vaikkakaan ei välttämättä niissä kohtauksissa, joita elokuvan traileri korosti.

Indy-sarjan jäähdyttelyosa ei toimintaviihteenä ole yhtään pölhömpi leffa, mutta ei siitä kuitenkaan edeltäjiensä veroiseksi klassikoksi ole.

***/*****

(PS. Tietty ymmärrän ettei tämä ehkä ole täysin oikea paikka tälle aiheelle, mutta ajattelin, että lähinnä Indy tänne kuitenkin aiheena sopii, koska George Lucas on keksinyt molemmat Star Warsin ja Indiana Jonesin sekä Lucasfilm tuottanut kaikki Indy-leffat. Ja ainakin luulisin, että monia SW-faneja kiinnostaa myös Indiana Joneseista puhuminen ; >)

4

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yoda2

      Minustakin elokuva on selkeästi huonompi kuin 3 ekaa Indiana Jonesia.
      Tämä ei välttämättä ihan sovi tänne mutta tässä on Indiana Jonesit omassa paremmuusjärjestyksessäni:
      1.Viimeinen Ristiretki
      2.Kadonneen Aarteen Metsästäjät
      3.Tuomion Temppeli
      4.Kristallikallon Valtakunta

      Miten sinä muuten laittaisit Indiana Jonesit paremmuusjärjestykseen?

    • KyleKatarn.1987

      Noh, vaikea päättää ensimmäisen ja kolmannen välillä kumpi on parempi, koska molemmat ovat mielestäni viiden tähden leffoja, joten pistän ne jaetulle ykkössijalle..

      Kas näin!

      1. Kadonneen Aarteen Metsästäjät & Viimeinen Ristiretki - 5/5 -
      2. Tuomion Temppeli - 4/5 - (Tämän leffan synkeä tunnelma meni mielestäni vähän yli äyräiden vaikka oli siinä paljon hyviäkin kohtia)
      3. Kristallikallon Valtakunta - 3/5 - (Neljännestä Indystä puuttui aiempien osien jännitys ja viaton seikkailullisuus - lisäksi Indiana Jonesin hahmosta on kadonnut melkein kaikki särmikkyys, jota ei oikein voi korvata edes vanhuuden tuomalla charmikkuudella)

    • Yoda2

      Hyvä lista! Kiitos kun kerroit.
      Mielestäni Indiana Jonesien musiikkikin on muuten erittäin hyvää, vaikkei se olekaan ihme kun John Williams on säveltänyt niihin musiikin. :)

    • Veteranfan

      Viidettä Indy leffaa odotellessa on hyvä kerrata aiemmat arkeologiseikkailut.
      Itse innostuin kovin Kristallikallon Valtakunnasta,sillä suuren seikkailijan paluu tuntui eräänlaiselta armahdukselta Lucas/Spielberg taholta.
      Elokuvassa oli pieni viite myös nuori Indiana Jones sarjaan.Kohtaus,jossa Indy on Mutt Williamsin kanssa Perussa,hän kertoo taistelleensa Pancho Villan joukoissa meksikossa.
      On mielenkiintoista odotella viidennen Indiana Jones elokuvan aihetta,mihin mytologiaan Lucas on perehtynyt tällä kertaa.Selvää kuitenkin on että uudessa tarinassa ollaan jo 60.luvulla.Kaikki Indy leffat ovat tähän mennessä keskittyneet johonkin uskonnolliseen teemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1234
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      61
      788
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      730
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      695
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      37
      646
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    10. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      628
    Aihe