Voiko ADHD:sta parantua?

Tea

esimerkiksi iän myötä? Sillä mun yhdellä kaverilla (14 vuotias) on tämä kyseinen tauti. Hän on kyllä kertonut siitä ja varoitellut kaikkea että saattaa suuttuessaan esim. lyödä tms, tai sanoa jotain mitä ei todellakaan tarkoita ja näin on käynyt meidän kohdalla, mutta oon yrittänyt vaan ymmärtää ja ymmärtää, koska ei hän sille itse mitään voi..
Miten häntä voisi auttaa? Paraneeko adhd iänmyötä? Onko se siis todennäköistä?

11

3198

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ADHD-lapsen ADD-äiti

   ADHD/ADD (tarkkaavaisuushäiriö joko ylivilkkaudella tai ilman) johtuu aivojen välittäjäaineiden epätasapainosta. Iän myötä voi pientä/ajoittaista korjaantumista tapahtua, mutta oireyhtymälle ominaiset piirteet säilyvät yleensä läpi elämän, onhan kyse synnynnäisestä neurobiologisesta tilasta (milloin kyse ei ole äkillisen aivovamman seuraamuksista).
   ADHD/ADD ei myöskään ala (siis ilman onnettomuutta joka vaikuttaisi aivojen toimintaan) yks kaks.
   ADHD/ADD-potilailla on usein häiriöitä myös aivojen sähköisissä toiminnoissa sekä aineenvaihdunnassa (keliakiaa, allergioita jne.)sekä toisinaan myös motorista kokonaisvaltaista kömpelyyttä/vaikeuksia hallita liikkeitään (dyspraksia). AHDH/ADD-henkilöillä voi olla myös rinnakkaisia neurobiologisia oireyhtymiä (Touretten syndrooma, Aspergerin oireyhtymä tms.; tunto-, kuulo-, näkö- ja makuaistiyliherkkyydet ovat yleisiä).
   Neurobiologisia oireyhtymiä voidaan hoitaa ei-lääkinnällisin tukitoimin, kuten ryhmäterapialla (harjoitellaan sosiaalisia taitoja), musiikkiterapialla, ratsastusterapialla (erinomainen teho mm. dyspraksiaan) yms. Vaikeita ADHD/ADD-oireita, joihin pelkät ei-lääkinnälliset tukitoimet eivät tuo helpotusta, voidaan hoitaa lääkkein. Yleisimmin käytössä on metyylifenidaatti (lääkenimet Ritalin ja Concerta). Lääkkeet katkaisevat sisäisen kaaoksen ja auttavat keskittymään tilanteisiin. Lääkkeen avulla ADHD/ADD-henkilö voi sulkea ylimääräiset aistiärsykkeet pois ja keskittyä vain olennaiseen, kuten opetukseen koulussa.

  • minä

   Mulla on todettu joskus mbd eli nykyinen adhd.
   En ole koskaan ollu ylivilkas ja koulukin on mennyt ihan hyvin.

   • M30

    Mulla AHHD ja olen yli 30 vuotias mies
    käytän ritalinia en pärjäisi muuten kaaos aivoissa
    töissä ja kotona. olisi varmaan avioero jos ei olisi haettu apua ADHD


  • Minni

   AD/HD on henkilön aivojen ominaisuus, ei siis varsinaisesti sairaus. Vaikka AD/HD:n oireet voivat olla hyvinkin rajuja.

   AD/HD:stä ei siis voi 'parantua'. Oireet voivat helpottaa vanhemmalla iällä, mutta ne voivat myös pahentua (tämä tosin on käsittääkseni hyvin harvinaista).

   Oireiden helpottuminen johtuu käsittääkseni suurelta osin psyyken kypsymisestä. Vaikka AD/HD henkilön saattaa olla vaikea tunnistaa tunnetiloja tai hahmottaa ympäristöään, hän pystyy siihen silti paremmin kuin lapsi. Myös AD/HD henkilö kypsyy iän myötä ja oppii hallitsemaan käytöstään - ainakin oikeanlaisessa ympäristössä...

  • kurjaaaaa

   itelläni pahentunut iän myötä. lapsena olin iloinen. isona masentunut

  • vili_rahis

   Itelläni on myös AD/HD ja olen 14v ja ollut jo 3 vuotta enkä ole muuta kun tullut kiusatuksi asiasta enkä voi sille mitään :(
   olisin varmaan jäänyt luokalle jo monta kertaan ilman apu opetusta tai lääkeitä (lääkeistäkin tulee vaan dissausta) ja minua kutsutaan sairaaksi ja häirikkö lapseksi. Olen joutudun elää sen kanssa loppuun asti.

   • vili_rahis

    "Joudun elää sen kanssa loppuun asti"(sori kirjotus virhe)


   • oman.polun.löytäminen

    Jos sua yhtään helpottaa niin monella taiteilijalla esim. muusikoilla on ADHD. On hyvin yleistä että ovat erittäin luovia ja toisaalta myös sosiaalisia vaikka välillä pinna kiristyy. Toisaalta kiinnostuksen kohteet ovat valikoituja ja muut esim. oppiaineet ei koulussa kiinnosta. Mutta ne mitkä kiinnostaa niin niitä tehdään sit niin mielettömästi ja täysillä ettei mitään rajaa ja burnout on vaarana ellei vähän hellitä välillä.

    Olisi hyvä jos säkin keksisit mistä sä olet todella kiinnostunut ja keskittää kaikki siihen koska todennäköisesti olet siinä sitten todella hyvä. Sen mitä itse olen ADHD ihmisiä nähnyt ovat ihan mukavia mutta todellakin vähän kärsimättömiä välillä. Pahinta on juuri se, että jos aina pidetään huonona tai pahana ihmisenä koska sehän ei pidä paikkaansa ollenkaan. Silloin se oma käsitys itsestä alkaa olemaan samanlainen ja juuri sitä pitää välttää viimeiseen asti. Jokainen on omalla tavallaan hyvä tyyppi eikä ikinä pidä antaa toisten päättää siitä minkälainen on kun nehän ei sitä kuitenkaan edes tiedä vaan ainoastaan sinä itse tunnet itsesi. Nyt neuvoisin sinua ja kaikkia muitakin ADHD ihmisiä keksimään sen oman juttunsa ja sitten vaan sitä kohti eli kehittää omaa taitoansa se antaa elämälle sisältöä.


  • uttra

   Ei siitä eroon pääse mutta iän myötä oireet voivat helpottua ja muuttaa muotoaan. Itselläni on 8v ADHD lapsi jolla esim koulunkäynti on mahdotonta ilman lääkettä. Sen avulla pystyy opiskelemaan ja pärjää hyvin. Vapaa-ajalla ei lääkettä syö. Vaikka on oireinen. Tuota ei silti tule hyväksyä että koska on ADHD niin käyttäytyy niin ja näin, aikuisille ja nuorillekin on terapiaa,tukimuotoja yms asioiden hallitsemiseksi. Ei pidä mennä diagnoosin taa piiloon ja lyödä. Oman lapsenikin kanssa on tehty töitä eikä hyväksytty agressioita muita kohtaan yms. Ja tehdään edelleen joka ainoa päivä.

  • remissioon

   Psykiatriassa istutaan suljetussa huoneessa ja äänestetään uusia sairauksia usein kädennostolla. Mitään näin syntyneistä "sairauksista" ei voida testata tai havaita objektiivisesti. Ainoa asia jonka mukaan edetään, on käyttäytyminen.

   He kutsuvat tätä häiriöksi, mutta tarkoittavat sairautta. Miltei kaikkea on sitten nykypäivänä hoidettava lääkkeillä.

   Kun kyse on tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöksi määritellystä ADHD diagnoosista, niin siihen riittää jos lapsi liikuttelee käsiä ja jalkoja, ei kuuntele, puhuu paljon, ei leiki hiljaa, keskeyttää muita ja vielä jotain muuta, sopii se jo puoleen väestöstä.

   http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakkeet.htm#ADHD_ja_ADD_sairauksien_ravitsemushoito

  • Anonyymi

   Itsellä todettu ADHD mutta ei ole vaikea keskittyä koulussa tai muutakaan ja lääkettäkin yritetty lol

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   402
   2283
  2. Mies voi kohta mennä uimahallissa naisten saunaan

   Iltalehdessä oli laaja selvitys siitä voiko sukupuolensa miehestä naiseksi vaihtanut mennä naisten saunoihin. --Kyllä saa mennä, mutta vain julkisiin.
   Maailman menoa
   268
   1350
  3. Rakastuin mä kerran

   Rumaan ja läskiin naiseen. Unelmien nainen. 😗
   Ikävä
   56
   1333
  4. Ei se haittaa

   rakkaani. Parempi näin. Silti tiedän, että ammuin nuolen sun sydämeen 💘. Sellaisella tarkkuudella, että muut ei siihen (helpolla) kykene🎯. Taisin ol
   Ikävä
   88
   1192
  5. Eloranta Kiuruveden leuhkin

   Eloranta ökyautoineen ja lakeijoineen Kiuruveden Osapalvelussa, vain Villasen veljekset aikoinaan olivat pollevampia kun kusettivat Kiuruveden kunnanu
   Kiuruvesi
   40
   1108
  6. Sinä nainen

   kerro minun toinen/toiset etunimet, ja jos osuu, soitan sinulle jos niin haluat. Terkuin minä se vaan täältä korpikuusenkannon alta.
   Ikävä
   82
   1031
  7. Ei meistä mies tulis mitään

   oot liian vaikee ja minä en jaksa mennä sun pillin mukaan saamatta mitään takas.
   Ikävä
   62
   884
  8. Kysyisin sinulta

   Nainen mitkä on meidän vuorosanat? Kun nähdään livenä, tiedustelee mies.
   Ikävä
   44
   823
  9. Kyssäriä pukkaa nyt

   Mikä on kaivattusi nimi?
   Ikävä
   46
   819
  Aihe