Novellikokoelman julkaisusta

chocolate seahorse

Haaveilen novellikokoelman julkaisusta. Joitakin novelleja onkin jo kasassa, ja muutama näistä on menestynyt kilpailuissa / julkaistu lehdissä. Kokoelman kasaaminen on kuitenkin minulle uutta, ja mietin muutamaa asiaa.

1. Mikä määrä novelleja olisi sopiva? Varmaan mahdoton kysymys, mutta kysynpä kuitenkin. Omat novellini ovat aika pitkiä juonellisia novelleja (keskipituus ehkä 15-20 liuskaa), eivät siis mitään lyhytnovelleja. Tai vaihtoehtoisesti: sopiva sanamäärä yhteensä?

2. Onko yleistä, että kustantaja karsii pois joitakin novelleja? Mietin siis, kannattaako mieluummin lähettää joitakin "ylimääräisiä" (eli kaikki mitä löytyy) vai lähettää vain ne ihan parhaat.

3. Entä jos ei osaa päättää novellien sopivinta järjestystä - haittaako tuo vielä kässärivaiheessa?

4. Onko hyvä vai huono asia, että novelleja on jo aiemmin julkaistu esim. lehdissä tai verkkolehdissä?

5. Sanotaan, että kässäreitä lähetetään kustantamoihin valtava määrä, mutta mikähän osuus on novellikokoelmia? Onkohan mitään toivoa saada novelleja koviin kansiin?

Muutakin saa sanoa, jos jollain on kokemusta.

11

1864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ljkf ldkjf

      1. Yli 25 000 sanaa, mutta lyhyemmästäkin voi kustantaja kiinnostua jos teksti miellyttää, ja pyytää lisää.
      2. Itse lähettäisin parhaat, en niitä joita itsekin pidän ei-niin-kovin-hyvinä.
      3. Kyllä sinun täytyy tehdä jokin oma ratkaisu järjestyksen suhteen, ja jos ei se kustantajaa miellytä hän tehnee uuden. Jos tarinat ovat hyviä ja toisiinsa sopivia eli teemaan sopivia, ei kustannuspäätös kaadu järjestykseen. Ei kannata varmaan selitellä liitekirjeessä liikaa tyyliin "en oikein osannut järjestää näitä", koska eivät kustantajan lukijat sellaisella tiedolla mitään taida tehdä.
      4. Kertaalleen julkaistuja ei julkaista uudestaan.
      5. Taitaa olla yksi novellikokoelma per kustantaja per sesonki jos sitä yhtäkään. Mutta hyviä julkaistaan aina.

    • Toimittaneet

      Yleensä novellikokoelmissa on teema, joka kannattelee novellikokoelmaa tai kokoelma jakaantuu temaattisiin osastoihin. Sanoisin, että kannattaa laittaa toisiksi paras ja taidokkain novelli ekaksi ja paras viimeiseksi. Jos ensimmäinen novelli ei aiheuta vaikutusta, peli lienee aika tavalla pelattu.

      Novelli on kaunokirjallisuudessa taiteen lajina vaativa, sitä kohtaan on monenlaisia dramaturgisia vaatimuksia nimenomaan laadullisella puolella, mutta kilpailuissa voittaneet tai menestyneet novellit herättävät varmaan mukavasti esilukijan odotusta tulevasta.

      Itse laittaisin tiiviin kokoelman: löysät ja keskinkertaiset pois. Mieluummin kirjoittaa sopimuksen jälkeen lisää korkeatasoisia novelleja kuin liittää mukaan epämääräisyyksiä, jotka voivat pilata kokoelman kokonaisarvon.

      Suomessa on ulkomaalaisissa arvosteluissakin todettu olevan varsin korkea novellitaso, joten rima on tietty korkea. Ja koska kyseessä on erityisen vähälevikkinen kirjallisuus, kustantajan painopiste on muissa kuin myynnillisesti korkeissa odotuksissa.

      Onnea matkaan! Tiivis ja vakuuttava saate synnyttää uteliaisuuden, uskoisin.

    • Kupzika

      Miksi teema? Eikö lukijan kannalta ole kiinnostavampaa, jos novellit ovat mahdollisimman erilaisia? Ihan jo pelkästään aihepiiriltään erilaisia. Kirjoittajan tyyli on kuitenkin se, joka yhdistää, toki sekin voi vaihdella.

      Meillä on ilmestynyt viime vuosina kokoelmia, joissa novellit ovat toinen toistensa kaltaisia, jäljestäpäin muistellen tuntuu, että kokoelma on ollut yhtä möykkyä. Mielen muistuu esimerkiksi Keltaiset tyypit, kirjoittaja ei muistu mieleen.

      • jkdf lksdjf

        Teema on eri asia kuin novellien juoni tai aihe.

        Teema voi olla esimerkiksi ystävyys, novellien aiheita koiran kuolema, parhaan kaverin petos tai nuoren miehen tutustuminen vanhukseen, josta tulee ystävä. Jokaisen novellin sisällä sitten omat juonikuvionsa.


      • scarabaeus

        Joo minäkin silmäilin silloin sitä Keltaiset tyypit, kun sai niin arvostavia arvosteluja lehdissä muistaakseni (en nyt muista muistanko oikein).
        Pettymys oli kuitenkin lukea, mutta en muutenkaan ikinäkoskaan löydä sellaisia novelleja mitkä mielestäni olisivat olleet jotenkin erinomaisia lukuelämyksiä.
        Luen tosi vähän novelleja, joten
        voisittekin laittaa tähän
        uusia kirjoja, saa olla koto- tai ulkomaisia. Varmaan muitakin kiinnostaisi.


    • Dámaso

      Raija Siekkisen loistavasta novellituotannosta lähtisin liikkeelle enkä unohtaisi Márquezin kokoelmaa Los funerals de la mamá Grande, joka on toki käännetty suomeksi joskus kasarin alkuaikoina, varmaan Södikan a-sarjassa.

      • scarabaeus

        Márquez on luettu, hänellä useita novelli ja sitten ne muut kirjat. Aah ! Ja Siekkistäkin on tullut joskus luettua.
        Suomalaisia tosi vähän olen lukenut, jotenkin niitä ei tule esille tai sitten olen vain laiska seuraamaan ja tartun liian pikaisesti ulkolaisiin kirjoihin. En nimittäin jaksa lukea niitä nihilistisiä vaikerrustekstejä mihin esim. kirjaston tyrkkypöydällä avatut suomalaiset avautuvat. Tympäännyn lyhyisiin tiivistettyihin,
        ellei kyseessä ole

        Hotakainen.


    • chocolate seahorse

      Suosittelen Tiina Raevaaran kokoelmaa En tunne sinua vierelläni, joka voitti viime vuonna Runeberg-palkinnon. Ja Jari Tervon Siat ja naudat -kokoelmassa on ainakin hauskoja novelleja. Vähän vaikea nyt sanoa, mikä olisi "hyvä novelli", että halutaanko taidetta vai viihdettä vai jotain siltä väliltä... Fantasia-scifi-novelleista George R.R. Martinin Dreamsongs, jota ei tosin ole suomennettu.

      Kaipaisin kommentteja vielä tuosta aiemmin julkaisemattomuudesta. Mihin tietosi perustuu, lkdjfgh...? Luin äskettäin vähän vanhempaa Timo Teräsahjon kokoelmaa, jossa mainittiin, että osa novelleista oli aiemmin ilmestynyt aikakauslehdissä.

      • scarabaeus

        ... ihmejuttu, kirjoitin tähän aiemmin, mutta sitten se teksti lensi jonnekin bittiavaruuteen, kun nimittäin muistaakseni laitoin siihen jotakin Tervon
        runoista ja liirunlääryn... se varmaan

        sensuroitiin!

        no ei se mitään,
        mutta
        kirjalla jolla on nimi
        En tunne sinua vierelläni
        ei houkuta tarttumaan. Joskus se vaan on sellaista.


    • vygubhjkml,l

      Suomalaiset lukevat hyvin vähän novellistiikkaa ja niitä on vaikeampi saada myös julkaistua. Ihan sekalaista soppaa ei tulla hyväksymään, joku kokoava teema on oltava. Tekstien on oltava tosi valmiita ja toimittava myös kokonaisena kirjana, että olisi mitään mahdollisuuksia.

      • chocolate seahorse

        Novelleissani on tietynlainen kokoava teema ja yhdistäviä tekijöitä. Ainakin eräs palautteenantaja sanoi, että niiden välillä on voimakas yhteys ja ne muodostavat kokonaisuutta. Toivon kovasti, että tästä olisi hyötyä! Mutta vielä pitäisi tehdä lisää novelleja, ja pelkään myös sitä, että ne alkavat toistaa itseään...

        Hmm, Tiina Raevaaran novellit eivät ole ainakaan vaikerrustekstejä, enkä tiedä mitä nimi kertoo... Mutta outoja novelleja nuo kyllä ovat. Eivät mitään ihmissuhderealismia ainakaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      60
      14898
    2. Mitä tapahtunut

      Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?
      Kankaanpää
      25
      2694
    3. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      265
      2371
    4. Gallup: kaivattusi syntymävuosi

      Minä vuonna kaipaamasi henkilö on syntynyt?
      Ikävä
      125
      1690
    5. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      127
      1443
    6. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      346
      1358
    7. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      1193
    8. Missäpäin,,,

      Lapuaa tapettu ihminen viime yönä ? Hurjaa touhua nykymeno täällä...
      Lapua
      12
      1075
    9. Onko PS kaaoksessa?

      Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P
      Perussuomalaiset
      73
      916
    10. Mitähän ne katseet merkitsee

      Kun et saa sanaa suustasi.
      Ikävä
      100
      843
    Aihe